|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Pozemstan: Jj. Každopádně právě nám už lezlo krkem, jak je ten chleba často špatný, nebo drahý, a přitom taky nic moc. Bohužel ani za kvalitu se moc připlatit nedalo.
Sice to, co člověku leze z domácí pekárny, je dost odlišné, a není to žádná lahoda, jako správný chleba, ale aspoň je tam méně všeho možného.
A kdyby člověk měl více času a chuti experimentovat, mohl by zase vytvořit více zajímavých věcí. |
|
|
|
| Mvek: "chleba z domácí pekárny, kterou jsme koupili před rokem. Takže jsme závislí teď už jen na ledabylosti výrobců toho či onoho droždí, mouky, soli...:-) "
Tak ono v pravém chlebu by nemělo být ani droždí, nýbrž jen pšeničná a žitná mouka a místo droždí pravý chlebový kvásek, který si pekárny tradičně udržovaly živý. Tento postup ale už dodržuje jen několik pekáren, podle údajů o složení např. pekárna Tanvald, jejíž chleba lze sehnat v Jablonci a někdy i v Praze. Ta výslovně uvádí, že chléb kypří výhradně žitným kváskem, zatímco jiné (Penam, Odkolek) používají v zájmu dvojnásobné rychlosti pečení granulovaný "mrtvý kvásek" a k doladění kyselosti pak přidávají kyselinu askorbovou (vitamín C), proti spékání vápenec, k úpravě barvy pražený ječmen, dále třeba kukuřičnou mouku, gumu guar a podobné "doplňky"... :-)( Lze pak i pochybovat třeba o obsahu vitamínu B apod. Viz i např. Konec českého chleba: enzymy, éčka a rychlá zkáza. Co nevíte o chlebu, který si kupujete versus rozhovor s jedním z "moderních" pekařů... Tři hodiny a dost. Pekaři změnili u chleba vše: i chuť. Sám mám skutečně pocit, že je kváskový chleba chutnější a také má pevnější a vláčnější strukturu, ale kdo ví, třeba působí i trochu sugesce, když znám složení... |
|
|
|
| Jinak instantní káva Blue Eclipse z Lidlu je ve finále celkem pitelné kafe, ano měl jsem (a mám) lepší, z druhé strany, už jsem zažil mnohem horší (teď se významně dívám na noname instantní kávy značek Tesco, Billa Clever a na pseudoznačkovou pseudokávu Jihlavanka). |
|
|
|
| Jo, tak mnozí vědí, proč pijí radši mletou a ne instantní. |
|
|
|
| TelemachusRhade: No uvidíme, co na to řekne moje pečlivě pěstovaná a více než dvacetiletá fyzická závislost na kofeinu... ;-)
Razer: To bych si nebyl až tak jistý, kofein je poměrně levná chemikálie a jedna z největších mých "šlehaček" (z ranku "kardiakova zlatá dávka") na toto téma byl "připálený granulát nasycený kofeinem", který byl v Tescu neblahé paměti prodáván coby instatní káva a kde teda přírodního kafe bylo naprosté minimum (bylo-li tam vůbec), ale kofeinu tam bylo vyloženě tři pr.. eh, pozadí.
(jinak to byl příšernej utrejch, jak "od žida z Maryši", abych tak řekl). |
|
|
|
| TelemachusRhade: Njn, asi v tom bylo víc opravdového kafe :-) |
|
|
|
|
Nesmírně dobrá káva, nicméně je na místě menší varování ohledně dávkování..
Jsem zvyklý kafovat dvěma lžičkami a nějakým tím bonusovým drtkem a v tomhle případě to opravdu aplikovat nelze :) Zvedla mi adrenalin, že jsem si připadal jako nějaký upravený supervoják CIA, kterého spustí kdejaká kravina :) |
|
|
|
| Zephram: Tak vtip je v tom, že ta "hysterie", pak roztáčí peníze směrem k jiným "zlým" koproracím, jak se ukázalo v posledních letech, jaká se stala z BIO móda. A často to pak vůbec v ničem bio nebylo (už kdysi mě pobavily bylinky v květináči BIO v Plusu).
Ale jinak je to naprosto logické, když všude máme důkazy, co se začne odbývat, ať už to jsou výsledky testů pečiva (chleba), nebo čehokoliv. Pak se ale stačí podívat i na ty různé konference, viz ten TED ode mě dříve, jaké to je v USA (možná ještě horší než tady), a pak je jen logické, že je tendence mít toho spíše co nejméně "cizího" v dané potravině. Co nejméně chemicky vyráběných, třeba odfláknutých, a třeba ještě dovezených od x dalších dodavatelů, látek apod.
Ne nadarmo jíme ne o moc lepší (není to žádná sranda) chleba z domácí pekárny, kterou jsme koupili před rokem. Takže jsme závislí teď už jen na ledabylosti výrobců toho či onoho droždí, mouky, soli...:-) |
|
|
|
| Svůj E-kód má třeba i kyslík. Všeho moc škodí, i přidaných látek, ale osobně mi snaha mít věci co nejvíce "bio" "přírodní" a "bezéčkové" přijde jako hysterie. (Respektive jako ochotně se šířící fáma, kterou lidé rádi přijímají a opakují, protože souzní s jejich pohledem na společnost a přesvědčením o zlých korporacích a nadřazenosti zisku zájmům spotřebitele.) |
|
|
|
| lagga: Ale tak s tím panákem jsem si představil cosi jako bailyes, nebo vaječňák:-) |
|
|
|
| Mvek:s amíkama sme brownies vyráběli v číně docela často, akorát toho panáka do toho nepočítej, byli to mormoni
jí se to s lžící a dost dobře to ucpává trubky.....ale je to dobrýýýýý :D |
|
|
|
| Mvek: Ano, v tom seznamu jsou i přírodní látky, třeba Třeba E 150a (karamel), E 160a (karoteny) či E 330 (tebou zmiňovaná kyselina citrónová)... Databáze je třeba tady a oficiální český a evropský seznam je zde. Vlastně je to paradoxně seznam látek alespoň v určitém množství bezpečných. Viz např. tady:
"Kód E zavedla EU pro přídatné látky, které byly podrobně zhodnoceny na základě toxikologických studií a jsou v povolených dávkách bezpečné pro zdraví konzumentů.
Pro některé skupiny potravin jsou povoleny pouze některé druhy přídatných látek.
V rozporu s tím je však označování přídatných látek kódem E vnímáno veřejností spíše negativně. Tím tak paradoxně nedochází k naplnění původního záměru poskytnout spotřebiteli konkrétní informaci o tom, že obsažená přídatná látka je bezpečná." |
|
|
|
| kapitan Pike;Mvek: Měl bych mít kompletní soupisku Exxx kódů doma na disku, podívám se po ní a pokud ji najdu, tak ji poskytnu.
A ano, Exxx kód má i kyselina citrónová a kuchyňská sůl, E kódy jsou používané hlavně kvůli zkrácení zápisu složení výrobku (a samozřejmě, spousta ne až tak úplně košer věcí věcí se za ně může schovat, o tom žádná).
|
|
|
|
| Taktéž bych uvítal jakoukoli informaci v tomto směru. |
|
|
|
| AVip: To bys vlastně mohl vědět (i když teď mě napadlo, že jeden spolužák snad šel studovat na VŠCHT kdysi přímo potravinářskou chemii), jak je to s E? Jde o to, že nějaký kód E má snad i kyselina citronová apod., že?
Resp. dotazů bych měl fúru, takže by asi bylo na místě spíše odkázání na nějaký srozumitelný zdroj. Co to značení E vlastně znamená, jestli jen katalogizaci různých látek, tak pak jaké všechny látky to zahrnuje (vše synteticky vytvořené? tzn. extratky, a tedy vlastně i přírodní barviva a aromata ne?)...?
Ale jinak zrovna čaj by optimálně myslím žádné E neměl mít:-). |
|
|
|
| Mvek:
A co složení, opravdu to neobsahuje E?
Mám pro tebe šokující odhalení... takzvaná "Éčka" obsahuje prakticky všechno... :-p |
|
|
|
| Nevím, chemický rozbor tomu dělat nebudu, ale na krabičce ve složení éčka nejsou.
Mně jde o to, že je to supr čaj a jeden z mála, ne-li úplně jediní, jemně kořeněný šáčkový černý čaj na trhu. |
|
|
|
| TelemachusRhade: A co složení, opravdu to neobsahuje E?
lagga: A máš s tím zkušenost vyrábět to? Zní to zajímavě, teda bylo by zajímavé to smíchat celé dohromady jako likér:-). |
|
|
|
| dala bych si panáka a brownies (což jsou ve skutečnosti rozpuštěné marschmalow s rozpuštěnou hořkou čokoládou, pak se smíchaj a nechaj zatuhnout)....chmjo |
|
|
|
| Vřele doporučuji tenhle čaj:
|
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|