Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1721 - 1740 / 1810Starší   Nejstarší

Mirak - 10. duben 2012 18:54sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Já jsem si v poslední době začal v hospodách/restauracích (když nechci alkohol) dávat zázvorovej tonic nebo Grenu od Černé Hory, obojí mi strašně zachutnalo.
Mirak - 10. duben 2012 18:52sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mountain Dew jsem tuším někde viděl, ale Dr. Pepper byl u nás tenkrát (narozdíl od USA) obrovským propadákem, který se na našem trhu absolutně nechytil ani přes masivní reklamní kampaň. Něco se mi motá, že jsem to snad někde viděl, ale pokud ano, tak to bude jen ve velice omezeném množství třeba na nějaké síti čerpacích stanic.
Kauflandy, Tesca, Billy - tam bych to nehledal.
Telemachus Rhade - 10. duben 2012 18:30sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Otázka: dá se v Česku ještě vůbec sehnat kompletní rank Pepsi? tj. věci jako Dr. Pepper, Moutain Dew apod..
Zephram - 05. březen 2012 21:13sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Razer:
Jo jo čím víc kupuješ tím to bude dražší... . A když málo tak taky, specifickej trh.

No jo, ale ono to "kupovat málo", musí lidem vydržet alespoň dva, tři roky. A ne jen do chvíle, kdy dostanou hlad, chuť na teplou sprchu nebo utkvělý pocit, že bez mobilu se déle než 14 dní na dovolené neobejdou. :-]
Razer - 05. březen 2012 11:14sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mvek: Včera sem zas po nějakém čase byl v Penny a celkem mi až bylo smutno kde to jsme.

Připadal sem si jako na nějaké skládce kde se s ošklivejma bezdomovcema (důchodci) musím prát o každej rohlík, nějakej chlap mě chtěl předběhnout a vzít si hezkej vozík a mě nechat nefunkční (nepovedlo se mu ,D

Pak sem si koupil rohlíky obyčejné křupky a jednu sladkou tyčinku zajel ke kase a bylo to pomalu za 60 korun.

Křupky dřív stály 3Kč (není to tak dávno) dnes skoro 15... .
Takže bych si už teda koupil raději nějaké dobré lupínky, ale jak píšeš nebylo si za co připlatit .-(
Aneb kdo na smetišti by měl nedejbože chuť na nějakej dobrej zákusek... .


Jinak co se týče onoho sýra co sem kupoval, projevila se ruka trhu, protože ho lidi asi kupovali hodně, protože byl dobrej tak ho v Penny zdražili o 20%, stojí přes 30Kč a už ho asi nikdo zase nekupuju a dává se přednost Polskejm alternativám se solí ze silnic :-)

Jo jo čím víc kupuješ tím to bude dražší... . A když málo tak taky, specifickej trh.
Mvek - 05. březen 2012 10:01sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pozemstan: Jj. Každopádně právě nám už lezlo krkem, jak je ten chleba často špatný, nebo drahý, a přitom taky nic moc. Bohužel ani za kvalitu se moc připlatit nedalo.
Sice to, co člověku leze z domácí pekárny, je dost odlišné, a není to žádná lahoda, jako správný chleba, ale aspoň je tam méně všeho možného.

A kdyby člověk měl více času a chuti experimentovat, mohl by zase vytvořit více zajímavých věcí.
Pozemstan - 05. březen 2012 01:18sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: "chleba z domácí pekárny, kterou jsme koupili před rokem. Takže jsme závislí teď už jen na ledabylosti výrobců toho či onoho droždí, mouky, soli...:-) "

Tak ono v pravém chlebu by nemělo být ani droždí, nýbrž jen pšeničná a žitná mouka a místo droždí pravý chlebový kvásek, který si pekárny tradičně udržovaly živý. Tento postup ale už dodržuje jen několik pekáren, podle údajů o složení např. pekárna Tanvald, jejíž chleba lze sehnat v Jablonci a někdy i v Praze. Ta výslovně uvádí, že chléb kypří výhradně žitným kváskem, zatímco jiné (Penam, Odkolek) používají v zájmu dvojnásobné rychlosti pečení granulovaný "mrtvý kvásek" a k doladění kyselosti pak přidávají kyselinu askorbovou (vitamín C), proti spékání vápenec, k úpravě barvy pražený ječmen, dále třeba kukuřičnou mouku, gumu guar a podobné "doplňky"... :-)( Lze pak i pochybovat třeba o obsahu vitamínu B apod. Viz i např. Konec českého chleba: enzymy, éčka a rychlá zkáza. Co nevíte o chlebu, který si kupujete versus rozhovor s jedním z "moderních" pekařů... Tři hodiny a dost. Pekaři změnili u chleba vše: i chuť. Sám mám skutečně pocit, že je kváskový chleba chutnější a také má pevnější a vláčnější strukturu, ale kdo ví, třeba působí i trochu sugesce, když znám složení...
AVip - 01. březen 2012 06:49sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Jinak instantní káva Blue Eclipse z Lidlu je ve finále celkem pitelné kafe, ano měl jsem (a mám) lepší, z druhé strany, už jsem zažil mnohem horší (teď se významně dívám na noname instantní kávy značek Tesco, Billa Clever a na pseudoznačkovou pseudokávu Jihlavanka).
Mvek - 26. únor 2012 23:01sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jo, tak mnozí vědí, proč pijí radši mletou a ne instantní.
AVip - 26. únor 2012 22:59sipka
ZAMĚŘIT
AVip
TelemachusRhade: No uvidíme, co na to řekne moje pečlivě pěstovaná a více než dvacetiletá fyzická závislost na kofeinu... ;-)

Razer: To bych si nebyl až tak jistý, kofein je poměrně levná chemikálie a jedna z největších mých "šlehaček" (z ranku "kardiakova zlatá dávka") na toto téma byl "připálený granulát nasycený kofeinem", který byl v Tescu neblahé paměti prodáván coby instatní káva a kde teda přírodního kafe bylo naprosté minimum (bylo-li tam vůbec), ale kofeinu tam bylo vyloženě tři pr.. eh, pozadí.
(jinak to byl příšernej utrejch, jak "od žida z Maryši", abych tak řekl).
Razer - 26. únor 2012 22:46sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade: Njn, asi v tom bylo víc opravdového kafe :-)
Telemachus Rhade - 26. únor 2012 22:16sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade


Nesmírně dobrá káva, nicméně je na místě menší varování ohledně dávkování..

Jsem zvyklý kafovat dvěma lžičkami a nějakým tím bonusovým drtkem a v tomhle případě to opravdu aplikovat nelze :) Zvedla mi adrenalin, že jsem si připadal jako nějaký upravený supervoják CIA, kterého spustí kdejaká kravina :)
Mvek - 24. únor 2012 13:56sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zephram: Tak vtip je v tom, že ta "hysterie", pak roztáčí peníze směrem k jiným "zlým" koproracím, jak se ukázalo v posledních letech, jaká se stala z BIO móda. A často to pak vůbec v ničem bio nebylo (už kdysi mě pobavily bylinky v květináči BIO v Plusu).

Ale jinak je to naprosto logické, když všude máme důkazy, co se začne odbývat, ať už to jsou výsledky testů pečiva (chleba), nebo čehokoliv. Pak se ale stačí podívat i na ty různé konference, viz ten TED ode mě dříve, jaké to je v USA (možná ještě horší než tady), a pak je jen logické, že je tendence mít toho spíše co nejméně "cizího" v dané potravině. Co nejméně chemicky vyráběných, třeba odfláknutých, a třeba ještě dovezených od x dalších dodavatelů, látek apod.

Ne nadarmo jíme ne o moc lepší (není to žádná sranda) chleba z domácí pekárny, kterou jsme koupili před rokem. Takže jsme závislí teď už jen na ledabylosti výrobců toho či onoho droždí, mouky, soli...:-)
Zephram - 24. únor 2012 12:57sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Svůj E-kód má třeba i kyslík. Všeho moc škodí, i přidaných látek, ale osobně mi snaha mít věci co nejvíce "bio" "přírodní" a "bezéčkové" přijde jako hysterie. (Respektive jako ochotně se šířící fáma, kterou lidé rádi přijímají a opakují, protože souzní s jejich pohledem na společnost a přesvědčením o zlých korporacích a nadřazenosti zisku zájmům spotřebitele.)
Mvek - 19. únor 2012 21:05sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
lagga: Ale tak s tím panákem jsem si představil cosi jako bailyes, nebo vaječňák:-)
lagga - 19. únor 2012 20:36sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Mvek:s amíkama sme brownies vyráběli v číně docela často, akorát toho panáka do toho nepočítej, byli to mormoni
jí se to s lžící a dost dobře to ucpává trubky.....ale je to dobrýýýýý :D
Pozemstan - 17. únor 2012 13:37sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: Ano, v tom seznamu jsou i přírodní látky, třeba Třeba E 150a (karamel), E 160a (karoteny) či E 330 (tebou zmiňovaná kyselina citrónová)... Databáze je třeba tady a oficiální český a evropský seznam je zde. Vlastně je to paradoxně seznam látek alespoň v určitém množství bezpečných. Viz např. tady:

"Kód E zavedla EU pro přídatné látky, které byly podrobně zhodnoceny na základě toxikologických studií a jsou v povolených dávkách bezpečné pro zdraví konzumentů.

Pro některé skupiny potravin jsou povoleny pouze některé druhy přídatných látek.
V rozporu s tím je však označování přídatných látek kódem E vnímáno veřejností spíše negativně. Tím tak paradoxně nedochází k naplnění původního záměru poskytnout spotřebiteli konkrétní informaci o tom, že obsažená přídatná látka je bezpečná.
"
AVip - 17. únor 2012 13:32sipka
ZAMĚŘIT
AVip
kapitan Pike;Mvek: Měl bych mít kompletní soupisku Exxx kódů doma na disku, podívám se po ní a pokud ji najdu, tak ji poskytnu.

A ano, Exxx kód má i kyselina citrónová a kuchyňská sůl, E kódy jsou používané hlavně kvůli zkrácení zápisu složení výrobku (a samozřejmě, spousta ne až tak úplně košer věcí věcí se za ně může schovat, o tom žádná).
kapitan Pike - 17. únor 2012 13:22sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Taktéž bych uvítal jakoukoli informaci v tomto směru.
Mvek - 17. únor 2012 12:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: To bys vlastně mohl vědět (i když teď mě napadlo, že jeden spolužák snad šel studovat na VŠCHT kdysi přímo potravinářskou chemii), jak je to s E? Jde o to, že nějaký kód E má snad i kyselina citronová apod., že?
Resp. dotazů bych měl fúru, takže by asi bylo na místě spíše odkázání na nějaký srozumitelný zdroj. Co to značení E vlastně znamená, jestli jen katalogizaci různých látek, tak pak jaké všechny látky to zahrnuje (vše synteticky vytvořené? tzn. extratky, a tedy vlastně i přírodní barviva a aromata ne?)...?


Ale jinak zrovna čaj by optimálně myslím žádné E neměl mít:-).

Nejnovější   Novější 1721 - 1740 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o