Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Natáčení českých alternativ Star Treku

Spravuje: Xyll
Počet příspěvků: 696
Toto fórum stejně jako jeho předchůdce funguje jako komunikační platforma pro přípravu natáčení českých alternativ k legendárnímu seriálu Star Trek.

eskadra_social_FB_art_captains_starnet.jpg
Star Trek: Eskadra - stránky ST filmu z post TNG/DS9 éry.
Tajemna-odysea_starnet.jpg
Star Trek: Tajemná odysea - stránky ST filmu z post TNG/DS9 éry. Setkáte se s Datem i Shelby.
baner-FS-filmu-na-Starnetu.jpg
Star Trek - FS fanfilmy - krátké Star Trek fanfilmy z produkce FS studia.
Star Trek: Diplomacy - fanseriál pojatý jako konverzační politická satira.
plakat-z-webu.jpg
Star Trek: Chybějící příběhy - stránky fanseriálu, který je volným pokračováním Metrénského incidentu.
Star Trek: Metrénský incident - fanfilm CZ Kontinua vyrobený v dílnách CZK Pictures.


Domovské stránky (v současné době mimo provoz) projektu Czech Trek jsou zde: mikmik.hyperlink.cz/czechtrek/


Stránky s dokumenty projektu Zámezí naleznete zde: www.sweb.cz/smiht/zamezi/

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 224 - 243 / 696Starší   Nejstarší

Xyll - 03. listopad 2010 18:18sipka
ZAMĚŘIT
Xyll
Dea: Předem bych chtěla poděkovat za velmi detailní rozbor našeho fanfilmu. Každé kritiky si vážím a děkuji za ni, protože jen tak se můžeme zlepšovat.

V podstatě souhlasím se všemi tvými výtkami. Mvek navíc přesně vystihl okolnosti vzniku fanfilmu, které se samozřejmě na jeho konečné podobě podepsali. Např. to, že mnoho chyb jsme odhalili až při střihu a nebylo již možno je úplně napravit atd. Jediné s čím si dovolím nesouhlasit je, že jsme se zpronevěřili ideím Star Treku. Pokud ti to tak připadalo, věz, že jsme to nedělali záměrně. Snažili jsme se o větší realističnost a zřejmě jsme to nechtíc přehnali :(.

Co se týče dalšího fanfilmu, již o něm vážně uvažujeme a rýsuje se první verze scénáře. Na problematiku Metrénu již nechceme navazovat, ale zřejmě bude v začátku zmíněn. Chceme pokračovat v dobrodružství lodě USS Avatar s nutnou částečnou obměnou posádky, vynucenou možnostmi lidí. A samozřejmě jsme si vědomi důležitosti kvalitního scénáře, proto nechceme nic uspěchat.

Tebou zmíněné odkazy na další fanfilmy zvažujeme. Osobně je mám také moc ráda. Také chceme děj opřít o canon události, aby byl děj lépe zakotven ve vesmíru ST. Konkrétně se jedná o vybrané detaily z Dominionských válek - záměrně zatím nebudu konkrétnější. Až bude hotova celistvá verze scénáře, nebráním se diskuzi, třeba právě v tomto fóru :).
Dea - 03. listopad 2010 00:35sipka
ZAMĚŘIT
Dea
Pozemstan: Které články kritiky považuji za ty příliš subjektivní jsem označil. Kde neupozorňuji, tam mám naopak možná až moc troufalé, to uznávám, sklony považovat svůj soud za víceméně spravedlivý. Některé, dokonce i některé velmi závažné nedostatky, lze opravdu plně omluvit tím, že MI je - tvým slovem - prvotina. Ale u jiných jsem přesvědčen, že bylo možné je i za daných okolností zvládnout lépe. Přinejmenším oslovit zkušenějšího nebo jen znalejšího člověka (kvůli pomoci, nebo jen prosté radě a doporučení) je možné kdykoliv. Takže z toho vycházím. Snažím se odhadnout okolnosti a jim pak uzpůsobovat své nároky (nároky amatérského kritika) nehledě na mnohem vyšší úroveň svých nároků (nároků obyčejného diváka, který přirozeně nebere ohled na nic a žádá téměř až borgskou dokonalost :)

S těmi kapitány máš pravdu. I s tím důrazem na Janeway :) Však ona (podle mě) Základní směrnice není tak jasná, jak by měla být v ideálním světě. Je velmi diskutabilní. Proto jsem také svou kritiku na tomto místě zlehčil a napsal, že jednání posádky (kapitánky) s porušením směrnice hraničí, nikoliv přímo, že ji porušuje. Na tak ostré soudy si netroufám, jelikož nemám film v živé paměti a nepamatuji si přesně, jaké informace posádka má, jak jistě je má ověřené a jak argumentuje guvernér Metrénu. A těžké je rozsoudit i to, kdy a tedy i na které straně začíná ta opravdová agrese. Bojím se, že lidské životy poprvé ohrožuje právě posádka Avataru. Samozřejmě, už ta satira na vládní byrokracii velmi výmluvně hovoří o postoji autorů filmu k autoritě litery zákona. Ale osobně si myslím, že tak, jak je nastavená výchozí situace v MI, dochází k porušení zároveň i toho, čemu se v angličtině velmi výstižně říká "spirit of the law". A ten třeba právě Janeway na zřeteli má i v těch sporných rozhodnutích.

Btw když už zabíháš do detailů, měl jsem zato, že Základní směrnice zapovídá vměšování do interních záležitostí cizí kultury, nebo ne?. Kdokoliv poraďte. To je právě ta problematická obecnost a nejednoznačnost. Navazování kontaktů s nerozvinutými druhy a civilizacemi je spíše jeden z konkrétnějších článků, který se od prvního odvíjí. Další modifikací je např Základní časová směrnice zakazující narušovat časovou linii a vyzvídat o možných budoucnostech (vychází z předpokladu, že moje vlastní kultura minulosti nebo budoucnosti je zásadně jiná, a proto je třeba k ní přistupovat se stejně nedůtklivým respektem, jako ke kultuře zcela cizí a bojovat za její zachování). A takových je víc. V tom vidím jedny z mnoha praktických aplikací původní, velejednoduché myšlenky, která říká vpodstatě: "nehraj si na Boha, chovej úctu k jiným kulturám a jejich hodnotám, i kdyby byly s tvými neslučitelné, a proto nezasahuj i za cenu vlastní újmy". V MI stačí do jisté míry neprůkazná teorie (nebo spíš spekulace? hypotéza?) o únosu jediné občanky SFP a rázem jdou všechny zábrany stranou.

Ale dal jsi mi jeden skvělý podnět k přemýšlení svojí narážkou, jestli zde dochází k narušení ideové stránky Star Treku obecně, nebo spíše jen hodnot některého určitého seriálu. On kategorický postoj TNG vlastně není přesně totéž, co boj se svědomím (pochopitelně, v seriálu, kde hraje roli náboženství) z DS9 a časté znejisťování ve VOY, nebo ENT a TOS, kde dochází teprve k vývoji diskutovaných hodnot a to navíc z nutnosti, v terénu, ve "výhni praxe" (s tím nemá co dělat měsíc Praxis :). Třeba ve VOY je otázka implicitně přítomná celou dobu. Celá posádka "trpí" tím, že Janeway pomohla Ocampům (jak se to jen v češtině skloňuje? ... připomíná mi, že jsem už léta nenavštívil warp.cz :). A vyznění závěrečné epizody, která "ránu" z pilotního dílu opět otevírá, je právě tak dvojznačné, jako rozdvojená postava kapitánky/admirálky Janeway. Ale rozhodnutí Janeway z budoucnosti bylo nevratné a mladší "já" se s ním muselo vyrovnat. K narušení došlo a nedá se s tím nic dělat. Mladší Janeway má, jak věřím, svědomí čisté a starší já bylo "potrestáno". A neměl bych zapomínat na patetický proslov Harryho Kima, který velmi pozitivně hodnotí těch spoluprožitých sedm let, jako kdyby oceňoval důležitěuší hlubší hodnoty, které zůstaly zachovány, vůči kterým jsou stesk po domově, časté nebezpečí a zmražená kariéra jen malicherným fňukáním. Ne, podle mě se ideály Star Treku nijak výrazně neliší seriál od seriálu. Jsou nahlíženy z různých stran a vystavovány novým hrozbám (a ještě nepřeberně jich zbývá uvést na scénu scénáristy příštích seriálových mutací Treku). Akorát ta TOSka by zřejmě byla na samostatnou kapitolu, co kapitolu.. knihovnu! :)

I když, ačkoliv Kirk (když už píšeš "zejména toho původního") zasáhl do vývoje mnoha civilizací včetně prewarpových, jednal přitom v přímém ohrožení: na jeho rozhodnutí závisely životy, zpravidla právě životy příslušníků domorodé civilizace a kolikrát i jeho a jeho výsadku. Pokud je toto ohrožení přirozené, na Boha by si hrát neměl (ENT: Dear Doctor), ale to přeci není ten případ. Civilizaci obvykle sužuje vnější hrozba (nejčastěji jedna kultura vykořisťuje druhou, nebo ji ohrožuje nevědomky), nebo není ohrožení přirozeným vývojem (hrozící zkáza Yonady je, myslím, dobrý příklad). Kde je hrozba v MI? SPOILERY: Posádce ani lodi nic nehrozí a nakonec ani vědkyni, kterou únosci plánují už od samého začátku propustit jakmile pomůže uzdravit Metrén. Což udělá i dobrovolně. Žádná hrozba není přítomna, dokud nezačně posádka Avataru svou křižáckou výpravu trochu moc zhurta :)

A samozřejmě vím, že Sekce 31 je motiv ze Star Treku. Ale představa, že o ní bez problému informují počítače Hvězdné Flotily po zadání prostého dotazu a dokonce bez vyžádané autorizace (alespoň stupně 11 a i tak) mi přijde jak z hodně divokého snění :) To je zkrátka situace, která je ve Star Treku nepředstavitelná. Zvláště pak ne v období, do kterého je MI zasazen. Proto tenhle joke řadím ke zcizujícím efektům, které rozbíjejí diegezi filmu spíše než aby jí utužovaly. Na mě to rozhodně působí jako úplný surrealismus.

A Millenium Falcon vs Borgská krychle je přeci jen trochu skrytější žertík, když ho srovnám třebas s hvězdnou bránou nebo odkzem k Terminátorovi, který byl pro mě na první zhlédnutí tak nepochopitelným šokem, naprostým vybočením, že jsem si ho vůbec nespojil s legendárním Cameronovým filmem. Přestože je evidentní :)
Pozemstan - 02. listopad 2010 11:55sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Dea - 31. říjen 2010 21:51: Tak to je vyčerpávající odpověď. Kvality zápletky, propracovanost postav, herecké výkony atd. podle mě lze u fanouškovské prvotiny shovívavě přehlédnout, tvé argumenty v pátém odstavci jsou ale dosti závažné a ne vždy nutně jen subjektivní, byť kritiku označuješ za spíše individuální. Méně idealistický příběh a přístup představitelů Federace ale skutečně lze vnímat i pozitivně jako realističtější. Je otázkou, nakolik byl pošlapán přímo duch celého Star Treku a nakolik třeba "jenom" duch Nové generace, i když zhruba v její době se podle uniforem (byť rozmanitých) děj odehrává...

Ano, takto agresivní přístup, vměšování do vnitřních záležitostí i relativně vyspělé civilizace, by zřejmě byl porušením Základní směrnice, na druhou stranu v těchto otázkách v ST kapitáni lodí nepostupovali vždy jednoznačně pasivně... Takový Kirk by pravděpodobně, byť možná s využitím lepší lsti, také zasáhl, nemluvě o Siskovi. Záleželo by však také na jejich momentální náladě, nemluvě o nevyzpytatelné Janeway(ové)... -)

Nakonec ale nelze zcela předvídat ani chování Picarda. Ve včerejším dílu na Primě Cool (Symbióza) Picard zůstal přísně neutrální, a právě to mu nakonec paradoxně umožnilo relativně elegantní řešení problému, aniž by musel zasahovat a porušit Základní směrnici... Třeba v epizodě Trosečníci (Angel One) ale navázali kontakt (Federace dokonce s planetou udržuje vztahy), i když jde o civilizaci před vynálezem warpu. Navíc nakonec svým způsobem podpořili, byť ne vojenským nátlakem, změnu jejich matriarchální kultury, i když přítomnost lidí jen urychlila již nastoupený trend...

To, že se v MI nevzdali snahy o nalezení vulkánské vědkyně, jednotlivce, i přes ohrožení lodě a posádky, že byla odhalena lež jejích únosců, ale nakonec zápletka skončila smírem, podle mě také svým způsobem patří k tradicím ST, zejména toho původního... Ale ano, je to sporné a asi záleží na individuálním vkusu...

Pokud jde o narážky mimo svět ST, nejde-li o připomenutí minulosti spojené i s "naší dobou", ty se samozřejmě ve Star Treku jinak moc nevyskytují, nepočítáme-li třeba vtípek trikařů z ILM, kteří myslím i do záběrů z ST propašovali lodě z SW apod., ale to jsou spíše detaily. Mimochodem, Sekce 31 však do světa Star Treku patří, i když právě do té jeho "temnější" stránky... -)
Dea - 02. listopad 2010 00:39sipka
ZAMĚŘIT
Dea
Mvek: To zní skoro vulgárně :) Roztomilý kompromis by bylo třebas poleno :)

A vůbec, hrajete podle pevných scénářů? Nebo se výsledná podoba vašich her tvoří až po sérii zkoušek, kde dojde k několikerým úpravám?

Hm, Praotec jako cpt. Picard? Další důvod urychleně si vyhledat záznam :)
Mvek - 01. listopad 2010 22:18sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jinak jsem ale nějak zapomněl dokončit předtím myšlenku, že u těchhle projektů tvořených ze zábavy, je probhlém, že až na nějakého toho vizionáře, nebo prostě pár lidí (třeba scénáristy, režiséra...), kteří mají tu vizi a jde jim pořádně i o výsledek, velká část se tady chce spíš pobavit, takže nějaké větší kočírování je trochu problém. A přístup ke zkouškám, a tedy určitě i k natáčecím dnům, kde se alternovat nedá, je také pak horší.

Jestli zase budu řešit tuhle zimu zkoušky, kdy kdo bude moct přijít, tak už fakt vrhnu mladé.
Mvek - 01. listopad 2010 22:15sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Dea: Já taky myslel takové odkazy, např. v Daturninovi je na osobním deníku, ze kterého Riker (já) jakožto postava i vypravěč předčítá některé vypravěčské pasáže, nadepsaný jako "Osobní kláda", což je jeden z doslovných možných překladů "Personal log".
Nebo, co v záznamu není vidět vůbec, kapitán Picard (v roli Praotce) si čte knížku, což je i podle Saturnina, ale on si čte Střetnutí na Farpointu. A samotný děj se teoreticky odehrává místo tohoto dvoudílu, protože se tu posádka dává dohromady před seriálem. A myslím, že je tam více drobností pak už skutečně čistě na nějakou tu epizodu, které nebudu prozrazovat dopředu.
Dea - 01. listopad 2010 17:56sipka
ZAMĚŘIT
Dea
Mvek: Pokud je ochotný své zkušenosti využít ku pomoci, někdo by ho měl kontaktovat, až se něco bude opět točit. Čím víc se najde lidí, kteří mají sami od sebe snahu se podílet a není je třeba zvlášť ponoukat, tím jedině lépe.

K žánrové identitě MI: Já osobně film jako parodii nevnímám. Parodické momenty jsou opravdu spíše jen izolovanýmmi momenty, i když častými, přidanými (a jak jsem psal, osobně myslím, že velmi násilně) do jinak víceméně nesouvisejícího děje, rozpracovávajícího vážnou zápletku o střetu kultur, únosu a ekologické katastrofě. S komediálními vložkami je výsledek zcela pochopitelně velmi nesourodý, tím spíše, že - jak říkám - humor nevychází ze situací a působí mimoděk, nepatřičně.

Hm, Kapitánův praporčík ... to je aluze na Císařova pekaře, nebo už začínám pod Daturninovým vlivem vidět paralely tam, kde žádné nejsou? :)

S těmi intertextovými odkazy jsem měl na mysli spíš nějaké detailnější encyklopedické znalosti, které odhalí třeba jen ti, kdo mají opakovaně nakoukané některé ST epizody, nebo načtené romány. Nemyslím nějaké takové elitářské "jen pro zasvěcené" :D

Na vaše stránky se určitě podívám, jen teď pár dní nebudu mít kdy. Ale rád bych si stáhnul právě Daturnina.
Mvek - 01. listopad 2010 11:14sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Dea: A jo, také mám rád, když jsou v díle detaily, které třeba i míří jen na malé procento lidí. Myslím, že to splňuje i naše divadlo.
Ale i Oktani si dali interní vtípek pro návštěvníky StarNETu, když použili "Rozumím, děkuji" což naráželo na jednu entitu, co sem chodila.
Mvek - 01. listopad 2010 10:26sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Dea: Dotyčný na Lapu totiž psal podobné hodnocení, akorát navíc nabízel své zkušenosti s teď nevím, jestli jen režií, nebo i psaním scénářů atd.

Na Lapiduchu snad není fanfilmové fórum, ale jen přímo MI fórum. Pak ST hry, a pak fórum, kde se hodně mluví o ST akcích, ty tady většinou zmiňujeme jen okrajově, protože o nich právě víme odjinud nebo z Trekkies.cz :-). Takže SN není zrovna významný informační zdroj, poslední rok, dva určitě ne. I když s Bohemia máš pravdu (což mi připomíná, že mi leží na disku a nedokoukal jsem ho).

A ad MI, teď jsi okrajově zmínil jednu věc, u MI opravdu asi není jasné, zda má být parodií, nebo ne, z toho asi plynou u mnoha lidí ty rozpačitější nebo i rozporuplnější dojmy.

Ad divadlo, Oktan Team je jiná skupina, ze které je tady na StarNETu Vyslanec a dříve sem psal i Mirex (nikoliv Mirak) a snad i ojediněle třetí ze čtyř členů, ale ten nevím, jaký tu měl nick.

My hráli víceméně jen ty dvě zmíněné hry plus v roce 2007 Kapitánova praporčíka. Je to jen u příležitosti conů a bohužel reprízy starších her asi nebudou, spíš každý rok nová hra, tak s jednou reprízou na jiném conu.
Každopádně zrovna onen zmíněný Daturnin má slušnější záznam, který je opatřen i titulky a při představení promítanými obrázky extra do záznamu, takže bych řekl, že docela koukatelný i na první pokus (ač každé sebelepší divadlo působí ze záznamu strašně slabě oproti živému vystoupení). Jestli tě to zajímáa budeš mít čas, můžeš se podívat na naše stránky, kde doporučuji přinejmenším zhlédnout plakáty a druhou videoupoutávku. Ale jsou tam i odkazy ke zhlédnutí (na YouTube, také s titulky) nebo ke stažení záznamu, a to i dodatků nových nebo upravených scén na reprízách.
Někdy časem bude i záznam letošního přestavení dle "Marečku, podejte mi pero", ale nevím, kdy se k němu dokopu.
(Ostatním se omlouvám za reklamu:-)).
Dea - 31. říjen 2010 23:15sipka
ZAMĚŘIT
Dea
Mvek: To si s někým pleteš. Vůbec nejsem na Lapiduchu registrovaný. Ale asi to jednou udělám. Slyšel jsem totiž, že tam je jedno fórum věnované ST fanfilmům. I když víc mě zajímá tohle, místní, protože o zahraničních fanfilmech přehled mám, ale některé informace odtud bych nikde jinde nevyčetl. Třeba bych se vůbec nedozvěděl o projektu ST: Bohemia.

Divadlo na motivy Star Treku jsem viděl jen jediné. Hrálo se na jednom ročníku Czech Treku. Bylo to vystoupení Oktan Teamu. Už si ale nepamatuji název. Je to dávno. Snad to byl první ročník. Bavil jsem se. Kdokoliv hru napsal, měl rozhodně smysl pro humor i cit k Treku, jeho přednostem a s nadhledem i k jeho slabostem. Samozřejmě šlo o komediální hru. Jako divák vnímám zcela odlišně vážně míněné projekty a parodie. Jsem schopný si užít obojí, ale musím mít pevnou půdu pod nohama, vědět, na čem jsem, co sleduji a zda je to vážně míněný/á film, hra, povídka, cokoliv, kterou pak chápu jako rozšíření svého oblíbeného fikčního světa, nebo zda se jedná o parodii. Proti té a priori nic nemám. Vždyť i za jeden z nejlepších fanfilmů podle Star Treku považuji Star Wreck: In the Pirkinning. Ale osobně preferuji vážně míněné fanfilmy, které nastavují iluzi fikčního světa. Proto jsem také tak citlivý na efekty, kterými si tvůrci iluzi ničí. Přitom už jen vyvolat ji si žádá nadlidské výkony. Zvláště v nereálných podmínkách science-fiction světů. Kdybychom na ten náš, důvěrně známý, nebyli navyklí, měli bychom ještě větší obtíže se s Incidentem divácky sžívat. Ale na druhou stranu, podle jednoho komentáře na ČSFD.cz je film přístupný i pro některé nezasvěcené diváky, kterým oproti mně není znalost ST překážkou a tím spíše si film užijí. Je mnoho modů diváctví.

Btw četl jsem něco o Daturninovi. Asi na portálu Trekkies.cz nebo na Sickbay, nebo nevím, dal bych tomu šanci a rád. Hrajete jen při příležitosti conů, nebo i jindy/e? A pořizuje někdo kvalitní kamerové záznamy? Jsou někde ke stažení? Ale předem varuji, že se jakž takž vyznám ve filmu, zatímco divadlo opravdu není moje kolbiště. Divadelní kritika ode mě by nejspíš neměla velkou váhu a už vůbec ne to pravé podloží z odborných znalostí. Ne snad, že bych si je osoboval v oblasti filmu. Jen základy a to navíc teoretické, ne praktické (s výjimkou několika kratších scénářů).

Vidím, že také vnímáš MI spíš jako pokus, než jako soběstačné filmové dílo. A myslím, že na filmu je dokonce patrné, že tvůrci sami se jeho natáčením bavili. Ono to není nic neobvyklého, že se atmosféra z natáčení příznivě promítá do výsledné podoby filmu. Zde je to určitě jedním z kladů.

A právě kvůli těm podmínkám, které zmiňuješ, jsem hned ze začátku MI chválil jakožto velký úspěch, a dobře jsem vážil, kterou z výtek je na místě uplatnit na film vznikuvší za podobných okolností, a které požadavky si naopak nárokovat nemohu. Kdybych odhlédl od amatérských podmínek, ne/rozpočtu, časové náročnosti, nezkušenosti štábu a historického prvenství filmu, musel bych být opravdu zlý. A objektivnější, když už to slovo používáš, je kontext zohlednit. A pokud to udělám, musím být zkrátka smířlivější, jestli chci být spravedlivý hodnotící.

Pokud tedy bude další film, napadlo někoho zapracovat na intertextualitě? Pomocí narážek v dialozích nebo mizanscéně rozmístit po filmu odkazy na některé ze zahraničních fanfilmových produkcí? Moc se mi líbilo, jak tvůrci Dark Armada zapojili jednu z ústředních postav Hidden Frontier, admirála Knappa, a demonstrovali spřízněnost mezi fanfilmovými tvůrci. Totéž Phase II a Starship Farragut. Občas se vyplatí zahrnout i několik perliček pro nejzasvěcenější diváky. Jejich nalézání je tím vůbec nejopojnějším diváckým zážitekem! A pokud jsou dobře skryté mezi řádky, přispívají i k replayabilitě filmu. MI nemám důvod zkouknout podruhé. Ale třeba epizodu Blood and Fire jsem viděl už mnohokrát a jen tak se jí nenasytím :) Totéž některé epizody "Heleniny kroniky", jak jsi to úmyslně špatně pro sebe překládám :)
kapitan Pike - 31. říjen 2010 22:57sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Dneska už ne, až ráno :-)
Mvek - 31. říjen 2010 22:17sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Já mám pocit, že jsi to psal už na Lapiduchu, a nebo jen někdo velmi podobně k tomu filmu postavený. Já sice jen znám téměř doslova dva z tvůrců, ale zas mám zkušenost s ST divadlem (btw. docela by mě zajímal od takovéhohle člověka jako ty komentář k těm našim divadlům,klidně soukromě, a bez obalu, já sám kritizuji kdejakou věc,právě ve snaze, aby to příště bylo lepší, takže celkem přijímám i velkou kritiku, pokud má konkrétní příklady nebo argumenty, což ta tvoje tady na MI měla, takže jestli jsi viděl některé z našich divadel, tedy Daturnina nebo Jean-Lucu, podejte mi PADD, sem s kritikou).

A něco podobného jsem psal už na Lapu, ale myslím, že tady šlo hlavně o to, že si dotyční v té době chtěli zkusit, zda vůbec něco takového jsou schopni udělat. Ale zároveň to brali jako zábavu. Co třeba vím, natočilo se to během pár měsíců (resp. pár dnů, ale s rozestupem), ale pak se to urpavovalo a stříhalo a generovaly efekty několik let. Takže věřím, že sami v průběhu ledacos viděli, že by chtělo jinak, ale už to nešlo dořešit, protože herci nebyli dostupní atd.
Ale to jsou jen mé dohady. Každopádně bych řekl, že MI opravdu nejde moc objektivně hodnotit, vzhledem k podmínkám a vzhledem k tomu, že je to český první počin podobného rozsahu, dopadl velmi dobře, objektivně ho sám nechci hodnotit, protože by to bylo také špatně pochopeno.

Každopádně věřím, že jestli bude další film, bude mnohonásobně lepší. A to se asi shodujeme:-).
Dea - 31. říjen 2010 21:51sipka
ZAMĚŘIT
Dea
Pozemstan: Neřekl bych přímo nedostatky. To je moc silné slovo. Jsou to spíš okolnosti, které bych si já osobně jako divák představoval jinak. Což neznamená vždy lépe. Tvůrci to vidí jinak a mnoha divákům to stačilo. To jim nechci upírat. Však má každý jiné nároky A teď abych ti odpověděl:

Od tak dlouhého filmu s tolika postavami bych si představoval, že s postavami alespoň lehce obeznámí diváka. Zde se dozvídáme jen jejich jména a hodnosti a všechno, co lze odečíst z jejich vzhledu. Akorát o postavě prvního důstojníka víme soudě z "windsurfingového" momentu, že má potíže s autoritami a jaká je jedna z jejích zálib. Ale o nikom jiném nic. Neříkám, že bych si představoval kdovíjakou hlubinnou psychologii postav. Ale alespoň nepatrně a alespoň ty "nejdůležitější" z nich je třeba metaforicky "obalit masem". Teprve pak budou mít i nějakou osobnost. Žádnou z postav Metrénského incidentu divák nepoznává blíže, než náhodného kolemjdoucího na ulici. Celou posádku Avataru jako kdyby obýval anonymní dav. To podle mě velice snižuje úroveň scénáře a lepší scénárista by si to nedovolil. A není třeba kvůli tomu odbíhat od dění a vytvářet v dramatugrii "hluchá místa". Postavy lze svérázně uvést i v těch nejdynamičtějších scénách, s trochou scénáristické šikovnosti. Však desítky epizod Star Treku jsou toho důkazem.

Dále mi velice vadily herecké výkony (s výjimkou Jedničky a do jisté míry kapitánky Ren bych si kritiku hereckých výkonů troufal vztahovat na všechny - třeba i na unesenou vědkyni - opravdu si nemyslím, že k vystižení Vulkánce stačí se hodinu křečovitě mračit). Samozřejmě, jejich úroveň je zcela pochopitelná a netroufal bych si přisuzovat téhle výtce velkou váhu. Už jsem ale viděl přemnoho amatérských filmů a dobře vím, že existují přirozené talenty i mezi naprostými amatéry. A vždy je tu možnost oslovit dobrovolné herce nebo studenty AMU. Samozřejmě, také záleží, jak jsou herci snímáni a záběry jejich promluv stříhány. Střih v MI tvoří zbytečně velké mezery v dialozích a nejenže neskrývá, ale přímo dává na odiv amatérismus hereckého podání a nepřirozenou šroubovanost výjimečně špatně napsaných replik. A tím míním jen obvyklé dialogy. Nikoliv parodování typických startrekovských technoblábolů, které jsem pochopil. To bylo zábavné. Ale běžné dialogy hercům do úst vůbec nepadnou. Ale to také není kdovíjak zásadní výtka. Však schopností psát přirozené dialogy vládne i mezi profesionálními filmovými scénáristy málokdo. Ale možná by zkrátka stačilo věnovat jim více pozornosti a nebát se na place s dialogovými scénami improvizovat a dopadlo by to věrohodněji.

A pak samozřejmě celá zápletka je mi trochu trnem v oku. Je primitivní až to není slušné. Několik velejednoduchých až přímo prostoduchých, nebojím se napsat, zápletek najdete i ve Star Treku. V naprosté většině ale překypuje originálními, inspirativními a komplexními syžety, které variují závažná témata a podněcují o nich přemýšlet v úplně nových souvislostech. Nakonec, v tomto ohledu má žánr science-fiction veliký potenciál, kterého ovšem většinou tvůrci nevyužívají. V MI je to jednak jednoduchá teze o životním prostředí a jednak snaha Metréňanů řešit své potíže zločinem - únosem vědkyně, namísto prosbou o pomoc, protože mají vůči Federaci předsudky. Z vyústění tohoto prostinkého etického dilematu nejsem schopen i při nejsvědomitější snaze vyabstrahovat vznešenější moudrost, než že neplatí, že by účel světil prostředky. co víc?

Čili podle mě jsou už zakládající teze námětu velmi nedostatečné. A když se celý syžet veze jen na vlně pokusů zachránit vědkyni, s čímž sice souvisí vesmírná bitva a pozemní "útok" výsadku, není to dobré. Od posádky Hvězdné Flotily bych si představoval daleko intenzívnější úsilí hledat nenásilné řešení problému. Taktika zaútočit na cizí suverenní civilizaci, která sice Vulkánku unesla, ale o tom posádka nemá dostatečně přesvědčivé důkazy a už vůbec ne o tom, že vědkyni hrozí nebezpečí, podle mě přímo odporuje nejzákladnějším principům, které se snaží Star Trek předávat svým divákům. A už vůbec nemluvím o okamžiku, kdy kapitánka Ren velmi nediplomaticky vyhrožuje metrénskému guvernérovi a vůbec podle mě její jednání hraničí s porušením základní směrnice. Takže nejenže ve filmu nevidím nezbytný ideový základ, ale dokonce v něm spatřuji až skoro podvracení hodnot Star Treku. Dokonce i ústřední myšlenky, že účel prostředky nesvětí, protože i přes agresivní přístup k situaci se posádce Avataru zdaří všechno uvést do nejlepšího pořádku. A tyto ideové nesrovnalosti, když použiju eufemismus, jsou právě tím důvodem, proč si trofám tvrdit, že MI odporuje duchu Star Treku. Nevidím v něm ani tak fanfilm, jako spíše amatérský film, který je pouze na povrchu (loď, uniformy, organizace) inspirován a připodobněn ke Star Treku, ale rozhodně jej ideově nenásleduje. Já to osobně vnímám jako velké mínus, někdo jiný v tom může vidět naopak velký klad - jakési překonání dogmatismu, nebo nevím. Jen chci zdůraznit, že jde o do značné míry individuální kritiku.

A přitom fanfilmy přese všechny možnosti, kterými jejich tvůrci v současnosti disponují, nemají velké šance oslnit diváky svým zpracováním. Jejich největší předností by proto mělo být právě to, "o čem" tyto filmy jsou. Nestačí poskládat do sebe dílky zápletky, rozesít množství postav do prostoru, roztočit soukolí, pozorovat střety a vývoj a čekat, jak to dopadne. Mělo by to mít také, jak se tak lidově říká, myšlenku.

No a nemám nic ani proti humoru, který zmiňuješ, ale je mnoho způsobů, jak pobavit. Ale vtip v MI vůbec nevychází ze situací, ale je spíš jakousi přidanou hodnotou, poněkud uměle až násilně přidanou. Nemluvím jen o vybuchující konzole, toustovači nebo o intertextových odkazech na populární sci-fi filmy a seriály. Rozhodně ale všechny tyto okamžiky působí velice zcizujícím dojmem, bourají tu (a zvláště ve fanfilmech) velmi křehkou iluzi, že divák sleduje soběstačný fikční svět. Odkazují totiž vždy mimo něj (Terminátor, Stargate, toustovač, Sekce 31), nebo přímo napadají jeho integritu (zničená konzola ve strojovně). Opět, když to srovnám s "předlohou", ve Star Treku nebývá nijak subtilní humor, ale pokaždé je zakotvený uvnitř fikčního světa a nezřídka se jedná přímo o situační komiku. Anebo samozřejmě o dialogický humor a staré dobré "hláškování", se kterým se setkáváme nejčastěji ve filmových mutacích ST světa. Také je třeba si uvědomit, že ve filmu absentují momenty gradovaného napětí nebo jiné emoce, které by velmi časné vtipné okamžiky vyvážily do vyrovnaného diváckého zážitku. Za těchto okolností každý vtípek přechyluje vratký vor žánrové identity filmu na stranu jednoznačné komedie. Ale to samo o sobě nevadí. Problémem jsou zdroje humoru a jejich umístění.

Takže shrunuto: velmi špatní herci, film bez sdělení, zcizující efekty, dvojrozměrné anonymní postavy.

To všechno jsou tedy obtíže, které by bylo možné s trochu odbornějším zřetelem napravit i ve zcela amatérských podmínkách. Je vidět, že tvůrci mají vyspělé technické prostředky a je škoda, že jejich technickému umu nestačí s dechem scénář. Já ale od začátku bral projekt MI jako takový zácvik, kdy si tvůrci teprve osvojují, jaké to je, točit vlastní film, psát ho, hrát v něm atd. Soustřeďují své síly na to, aby natáčení technicky utáhli a nezbývají jim už síly, aby větší úsilí věnovali také obsahu filmu. Hlavně si ale osvojí základy řemesla. A to všechno jen proto, aby příště zužitkovali nabyté zkušenosti a bylo to ještě lepší. Tak doufám, že další fanfilm z produkce týmu kolem CZ Kontinua vznikne a je jistě na místě očekávat výrazné zlepšení.
Pozemstan - 31. říjen 2010 20:27sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Dea: Tak kritický k příběhu Metrénského incidentu bych zase nebyl. Nemyslím si, že by byl scénář slabou stránkou filmu a rozhodně bych neřekl, že "nemá se Star Trekem vůbec nic společného". Podobný příběh by se podle mě mohl odehrát jak v TNG, tak i v TOS. To, že si tvůrci vytvořili v rámci světa ST vlastní loď, posádku i planetu zápletky, přičemž (v únosné míře) zapojili i (alespoň pro někoho vtipné) narážky směřující mimo svět ST, snad není na škodu. V čem spatřuješ tak závažné nedostatky?
Dea - 31. říjen 2010 20:04sipka
ZAMĚŘIT
Dea
Je skvělé dočíst se, že tvůrci Metrénského incidentu uvažují o natáčení dalšího filmu. Ono totiž na úplně první fanfilm byl Incident přímo vynikající. Ani tvůrci nepřekonatelného Hidden Frontier a Phase II nezačínali o moc lépe. Mám přitom na mysli čistě jen technickou stránku. Scénáristicky jde bohužel o ostudné fiasko, které nemá se Star Trekem vůbec nic společného. Nebylo by proto rozumnější namísto pokračování nastartovat nový příběh, velmi volné pokračování, ve kterém by se vyskytlo nanejvýš pár důležitých postav z minulého? Třeba i posunutý dále do budoucnosti, třeba přímo té "současnosti" post-Nemesis období?
Razer - 07. říjen 2010 12:35sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Hawking vidí to co snad každý s půlkou mozku (jak se zdá je jich na planetě bohužel jen hrstka) a to, že poprve v historii máme reálně možnost pozvednout se z prachu naší planety a uskutečnit dříve nemyslitelné věci včetně kolonizace jiných planet, kvantových počítačů.... nanotechnologických zázraků jako jsou extrémně levné, ale jako diamant pevné budovy... a místo toho vydáváme jako lidstvo 10x víc na žrádlo pro psy, než na celý vesmírný výzkum, nebo léčbu rakoviny... místo 12 letům k Marsu a zpět jsme si udělali válku v Iráku atd. atd. ...

Článek se bohužel mýlí Hawkinga je sice slyšet po celém světě, ale téměř nikdo a určitě ne vládci a mocní mu nenaslouchá .-(

Kdyby ano museli by zvolit možnost s větším rizikem tj. že třeba ta výprava na Mars nevyjde místo jistoty ve formě války.
Mvek - 06. říjen 2010 08:35sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ale článek je fajn, skoro by se hodil i k Pozemstanovi, pokud si nevymýšlí jinak, tak je to obsáhlé představení S. H.
Yakuzza - 06. říjen 2010 08:32sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Damar: Jojo, to mě napadlo...

Mvek: Jasně, myslel jsem to do Narážek...
Damar - 06. říjen 2010 08:29sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Yakuzza: Klasický omyl, kedže hral na začiatku dvojepizódy...
Mvek - 05. říjen 2010 21:20sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Yakuzza:Asi vedle:-)

Nejnovější   Novější 224 - 243 / 696Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o