Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Natáčení českých alternativ Star Treku

Spravuje: Xyll
Počet příspěvků: 696
Toto fórum stejně jako jeho předchůdce funguje jako komunikační platforma pro přípravu natáčení českých alternativ k legendárnímu seriálu Star Trek.

eskadra_social_FB_art_captains_starnet.jpg
Star Trek: Eskadra - stránky ST filmu z post TNG/DS9 éry.
Tajemna-odysea_starnet.jpg
Star Trek: Tajemná odysea - stránky ST filmu z post TNG/DS9 éry. Setkáte se s Datem i Shelby.
baner-FS-filmu-na-Starnetu.jpg
Star Trek - FS fanfilmy - krátké Star Trek fanfilmy z produkce FS studia.
Star Trek: Diplomacy - fanseriál pojatý jako konverzační politická satira.
plakat-z-webu.jpg
Star Trek: Chybějící příběhy - stránky fanseriálu, který je volným pokračováním Metrénského incidentu.
Star Trek: Metrénský incident - fanfilm CZ Kontinua vyrobený v dílnách CZK Pictures.


Domovské stránky (v současné době mimo provoz) projektu Czech Trek jsou zde: mikmik.hyperlink.cz/czechtrek/


Stránky s dokumenty projektu Zámezí naleznete zde: www.sweb.cz/smiht/zamezi/

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 210 - 229 / 696Starší   Nejstarší

Mvek - 23. září 2011 23:38sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tak jsem konečně dokoukal ST Bohemia - Loutky. Je to vskutku zajímavé, většina věcí tu už padla, a navíc neviděl jsem druhý díl, takže nevím, kolik věcí si třeba autoři vzali k srdci (ze snad nezmíněných věcí mi ještě vadily přeskoky přes osu - zejména v závěru v kapitánově pracovně, kde nadporučík koukal na obraze doleva na kapitána, ale při detailu na kapitána ten koukal taky doleva na nadporučíka; a pravidlo, že herec se nesmí podívat do kamery, pokud jde tedy o běžnou scénu, ne o dialog nebo rozmluvu z obrazovky).

Příběh fajn, některé prvky vynikající, některé horší, ale to tu vesměs zaznělo. Rozhodně je to super, že takový film vznikl. A některé věci jsou velmi inovativní, zpočátku zarazí, ale pak si člověk zvykne.

Bohemia - Louktyk (nevím jak další) by se měly ukazovat všem, co chystají nějaký český sci-fi fanfilm, jak kvůli vyvarování se některým začátečnickým chybám, tak pro inspiraci v mnoha pozitivních věcech.
Dea - 07. listopad 2010 17:57sipka
ZAMĚŘIT
Dea
Praotec Trekkie: Mínil jsem to v souvislosti s případným příštím projektem. Ale zřejmě budeš mít pravdu, ani jsem si neuvědomil, že už je to všechno tak dávno.
Praotec trekkie - 06. listopad 2010 15:21sipka
ZAMĚŘIT
Praotec trekkie
Dea: Musel bych to spočítat, ale mám tušení, že v době natáčení fanfilmu ještě u nás Aenarové nebyli známí, objevují se až ve 4. sezóně Enterprise v roce 2005 a to už probíhala postprodukce.
Dea - 06. listopad 2010 13:46sipka
ZAMĚŘIT
Dea
Praotec Trekkie: Já nemyslím, že bych používal příliš silné výrazy. Ale je to docela možné. Ačkoliv se snažím každé slovo vážit, může se stát, že to přeženu. A ne, nikoho z tvůrců osobně neznám. Proto ten odstup.

Mvek: Ale tady vůbec není řeč o příběhu. Ale o nosné konstrukci, na které je poté vystavěn příběh, a to může být klidně prostinká myšlenka. A taky myslím, že už moc nemáme co řešit. Ledaže bychom změnili téma...

Což mi připomíná, že jsem se díval také na všechny dokumenty, co byly na DVDčkách u Metrénského incidentu a říkám si, že když už nevyšel ten Andorián kvůli greenscreenu, proč příště nezkusit třeba Aenara? :) Nakonec, je to stejná maska, jen přístupnější barva kůže :)
Mvek - 06. listopad 2010 10:40sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Já bych to hlavně skončil tím, že pokud jdu do nějakého takového projektu poprvé, určitě se bojím, jak to dopadne, jestli to dopadne, takže se mi určitě moc nechce hned na začátku vymýšlet propracovaný dokonalý příběh. Ba naopak, možná si zkusím i kopii nějakého jednoduchého.
Ale to se nebije s tím, co tu bylo z různých stran řečeno a fajn, Dea tvůrce upozornil na věci, na které by si měli u dalšího filmu dát pozor. Takže taky asi diskuse může skončit.
Praotec trekkie - 06. listopad 2010 00:57sipka
ZAMĚŘIT
Praotec trekkie
Dea: Tak argument, že epizoda jako taková se snaží s morálním problémem ne zcela "sportovního" chování vypořádat, svou váhu nesporně má, to uznávám. I když (aspoň v mých očích) v MI aspoň náznak něčeho podobného taky byl, když kapitán Ren říká guvernérovi, že "neměla jinou možnost", takže se snažila následky svého jednání uvážit - ale samozřejmě je otázka, nakolik to lze považovat za dostatečné.
Snad bych jen při hodnocení nepoužíval tak kategoricky odsuzujících výrazů - možná právě proto se snažím tvůrce (všichni jsou mí dobří kamarádi, nevím, koho osobně znáš ty) i jejich dílo do jisté míry obhájit. A tím bych skončil. Howgh.
Dea - 05. listopad 2010 16:17sipka
ZAMĚŘIT
Dea
Nejde o úhly pohledu, které jsme si vybrali právě my dva. To je důvod, proč ti tvůj nevymlouvám, protože ačkoliv je od mého značně odlišný, je přesto zcela legitimní. Jde totiž o spektrum možných výkladů, které nabízejí filmy samotné, a zda v něm nejsou rozpory. Možnost divácky zcela protichůdných a přitom rovnocenných (rozumně podložených a na faktech z filmu dokázaných) názorů, jaké jsme představili třeba ty a já na této diskuzi, sama o sobě značí takový rozpor. Jde o jednoznačný důsledek neumětelského uchopení tématu.
Dea - 05. listopad 2010 16:11sipka
ZAMĚŘIT
Dea
Praotec trekkie: Přesně tak. Právě tuto epizodu DS9 jsem měl na mysli, když jsem v odpovědi Pozemšťanovi zmiňoval v souvislosti s DS9 právě "svědomí". To je totiž tématem mé nejoblíbenější epizody In the pale moonlight. Tady je třeba si uvědomit, že já ani tak nekritizuji jednání postav samotné, jako spíš ideové vyznění celého filmu jakožto organického celku, jehož je chování postav jen jednou z mnoha součástí. V tomto ohledu srovnání s In the pale moonlight selhává. Sisko jako člověk a důstojník Hvězdné Flotily selhal, pravda, ale vyznění epizody jeho činy neomlouvá a nijak se tím nezpronevěřuje ideálům, kterým se neopatrností vzdálil on. Vzpomeň si, že se nikde neříká ani nenaznačuje, že co se stalo, bylo dobré, ve smyslu eticky vpořádku. Je to do jisté míry pragmaticky omluvitelné, možná přímo nutné pro užitek ve větším měřítku, lze s tou vinou žít, to všechno tam je, ale správné to není, v tom tvůrci neslevili ani o píď.

MI je naopak bez "komentáře" (ať už explicitního nebo implicitního); přeberme si to, jak chceme, nic jiného nám ani nezbývá. Ne snad záměrně, ale protože o výpověď nikdo neusiloval už v první řadě.

A tady leží jádro celé mé kritiky: já osobně chci filmy (a nejen fanfilmy a nejen Star Trek, ale jakékoliv filmy), které jsou o něčem. Nemusím s autorovými hodnotami ani s jeho vizí souhlasit, možná s ní budu jako divák při sledování zápasit a vyrovnávat se s ní, ale musí nějaká být, což znamená, že musí být také konzistentní (zde MI selhává, lze jej interpretovat v mnoha protichůdných směrech, přičemž nejsou k dispozici opěrné body, které by napomohly rozhodnout, který z výkladů je filmu věrnější. Žádný takový totiž není. Film nemá pevnou obsahovou hodnotu, kterou by interpret - to jest každý divák mohl aproximovat). Příběhů, které jen posunou skupinu postav od bodu A do bodu B a nic neříkají, máme všichni všude dost a žádný za nic nestojí. Máte někdo pocit, že žádám tolik? Nebo že nárok nemohu uplatňovat na amatérský film? Já si myslím, že vůbec nežádám moc. Však jsem četl i povídky, které ohromovaly tím, jak se chopily svého tématu, a neměly přitom ani dvě stránky délky. Tím neříkám, že je to snadné. Naopak, hodnotná tvorba vyžaduje značný talent. Tím jen říkám, že tento talent lze směle realizovat jakýmikoliv prostředky v jakémkoliv rozsahu. Třeba i v kratičké sci-fi povídce nebo v amatérském fanfilmu, tedy když tvůrce s těmito způsoby vyjádření vládne.

Jinak samozřejmě, betazoidského poradce si pamatuji. Stejně jako jeho zmatečnou smrt. No, spíše bych měl mluvit o ex post informaci o jeho zmatečné smrti. Domníval jsem se, že to bude jedna z těch chyb, které vznikly nepředvídatelnou shodou okolností až během natáčení a byl problém se s nimi později vyrovnávat, jak o nich psala Xyll. Právě kvůli poradci a kvůli ztrátám na straně Metréňanů (přinejmenším tomu, který spadl ze stráně, nepomohlo nastavené phaserů na omráčení) jsem přeci psal, že bylo třeba si "ušpinit ruce". Tím jsem nemyslel nic jiného než tyto konkrétní ztráty na životech. Vše ostatní je totiž napravitelné.
Praotec trekkie - 05. listopad 2010 15:19sipka
ZAMĚŘIT
Praotec trekkie
Dea: Ano, je pravda, že jsem se možná v recenzi zaměřil hlavně na "vnější aspekty" při srovnávání s klasickým Star Trekem. Ale sám uznáváš, že legitimní jsou oba výklady, a já v příběhu zásadní rozpor s kodexem Star Treku neviděl. Je to zřejmě dost otázka názoru - i ty jsi připustil, že i v klasickém Treku si kapitáni výklad předpisů (nejen Základní směrnice, ale i kotakt s "warpovými" civilizacemi) vykládají všelijak a podle toho jednají. A to nemluvím o Siskovi a jeho "triku" vůči Romulanům v 6. sezóně DS9, což bylo IMHO o hodně diskutabilnější než v MI (však na to poukazují i jiné fanfilmy, například Hidden Frontier). Takže z mého úhlu pohledu bych si mohl stát za tím, co jsem do recenze napsal, i když bych si musel podrobnosti osvěžit.
A btw na palubě Avataru jeden betazoidský poradce byl, i když cítil z guvernéra hlavně strach a nic dalšího. Bohužel se jeho představitel nemohl dostavit na všechna natáčení, takže ho na Metrénu museli nakonec nechat zemřít (což bylo natočeno později, proto na tento fakt na konci kapitán nereaguje a nedalo se s tím už nic dělat).
Dea - 05. listopad 2010 14:18sipka
ZAMĚŘIT
Dea
Praotec trekkie: Máš pravdu, tedy pokud i já vzpomínám dobře, že první výstřely padly vždy ze strany Metréňanů. Ale agresí se pochopitelně míní nejen to. Ale třeba také průnik na cizí teriorium nejenže bez povolení, ale přímo v rozporu s varováním. Střelba na Avatar i na výsadek se dá velmi úspěšně interpretovat jako defenziva, nikoliv útok. Tvůj výklad je zcela legitimní a věřím, že můj také. Je to prostě poněkud na vážkách. Proto jsem byl v tomto tématu tak opatrný a spíše jsem jen zpochybnil, že tvůrci MI mají při práci s ideovým pozadím světa, do něhož vstupují, tak pevnou ruku, než abych to přímo popíral.

A hlavně mi zůstává rozum stát nad tím, že se podobným otázkám recenzenti vyhýbají. Ačkoliv na mnoha místech, a mám nejasný dojem, že i v tvé minirecenzi z Pevnosti, stojí psáno, že MI je Star Treku věrný. Oprav mě, jestli si to pamatuji špatně, nechce se mi ten časopis hledat ve skříni. Podobná kategorická prohlášení o tak nebezpečně sporných otázkách mě velice šokovala. Ale pokud přitom měl autor na zřeteli jen barvy uniforem a podobné, pak to chápu. Ale "barvy uniforem" přeci nedělají Trek :) Možná mi něco uniklo, ale z toho, co jsem četl, ani jediného recenzenta nenapadlo zamyslet se nad tím, o čem film je, a namísto toho všichni analyzovali technické a materiální pozadí, které sesumírovali do pozitivních celkových hodnocení. Jakou váhu má takováto selektivní kritika? Jen řečnická otázka.

A guvernér byl samozřejmě prolhaný byrokrat, na kterém bylo vidět, že se vyhýbá a vymlouvá, i když jeden nebyl betazoid a neměl senzorové snímky Metrénu :) Já jsem ale ani v náznaku nenapsal že Metréňané měli čisté svědomí. Spíš jsem postrádal ze strany posádky Avataru nějaké inteligentnější nebo vynalézavější řešení oné svízelné situace, než "pošleme tam výsadek a prostřílíme si cestu k Vulkánce třeba celou metrénskou armádou". To je opravdu velmi ne-flotilácký postup :)

Ale to se dá snadno "omluvit" tím, co už napsala Xyll: snaha o větší realismus. Já věřím, že dobře chápu, co tím měla na mysli. Star Trek je plný idealistických řešení, které často působí téměř až jako deus ex machina. Tvůrci MI chtěli přijít se situací, která zkrátka nemá nějakou zlatou střední cestu - dokonalé řešení k všestranné spokojenosti a někdo si zkrátka bude muset ošklivě ušpinit ruce, jinak se situace nepohne. Problém je v tom, že tento postup není tématizovaný. Zůstává přítomen jen jako scénáristická a dramaturgická strategie, navíc velmi nejistá a experimentální. Proto je také výsledkem tak ambivalentní, rozhárané vyznění. Ale já jsem příznivcem odvážných tvůrčích přístupů a všeho experimentování, takže jsem dalek tomu tvůrcům jejich snahy zazlívat. Naopak. S výsledkem sice spokojený nejsem, pochopitelně, ale v tomto případě se i snaha počítá k dobru! :)
Praotec trekkie - 04. listopad 2010 14:03sipka
ZAMĚŘIT
Praotec trekkie
Dea: K technickým záležitostem ani k hereckým výkonům se tu nechci vyjadřovat (jak bylo řečeno, hraju v Mvekově skupině a můj názor na věc by nemusel být objektivní), ale dovolil bych si trochu zapolemizovat ohledně chování posádky Avataru a problematiky agrese.Je pravda, že Avatar vyslal na povrch cizí planety s vlastní suverenitou nepovolený výsadek, ale teprve když pilot provedl sken a odhalil na planetě vulkánské známky života, přestože guvernér kategoricky tvrdil, že na planetě žádní Vulkánci nejsou. Posádka tedy měla téměř důkaz, že guvernér lže, a je pochopitelné, že musela toto tvrzení ověřit, když šlo o bepzečnost občanky Federace (a přirozeně NEMOHLA předem vědět, zda jí něco nehrozí, ani že ji Metréňani majjí v úmyslu po poskytnuté pomoci propustit). Samozřejmě byl let raketoplánem riskantní, ale riziko tohoto druhu ke službě na hvězdné lodi IMHO patří. A pokud si vzpomínám (Xyll nebo jiní mě když tak opraví), posádka Avataru vždy jen odpovídala na střelbu, ve vesmíru i na planetě, ale neútočila jako první.
Je taky pravda, že odkazy na jiné fenomény ze ST vybočují, ale koneckonců se jedná o fanfilm a nota bene v našich podmínkách, kde jsou diváci (na rozdíl třeba od amerických) na vtípky a odkazy "ven" zvyklí. Neděje se to jen u tohoto filmu, odkazy se objevují například i ve fanfilmech Star Wars nebo o Xeně (tam zas byl naopak i odkaz na ST). Mně osobně proto podobné odkazy nevadily - i když se Sekcí 31 máš pravdu, že takovouhle informaci by asi posádka znát vůbec neměla.
Dea - 03. listopad 2010 23:10sipka
ZAMĚŘIT
Dea
Registroval jsem se dnes na Lapiduchu a zařadil do oblíbených obě diskuzní fóra, na které tu padla řeč.

Mvek měl pravdu. Ten William_Ward . kritizuje herectví podobnými argumenty. Tak alespoň, že také nabízí přidat ruku k dílu. Ale docela by mě zajímalo, jestli si až příliš nefandí, když mluví o svých hereckých schopnostech a dlouholetých zkušenostech. Zkoušeli jste někdo vyhledat nějaké představení jeho amatérského divadelního souboru? Přeci jen, divadelní herectví nemá s filmovým nic společného.
Dea - 03. listopad 2010 20:31sipka
ZAMĚŘIT
Dea
Xyll: Neřekl bych detailní. Soustředil jsem se jen na těch několik málo výtek, které považuji za podstatné. Dalo by se toho napsat hodně, především ke kameře a narativu, ale to jsou tak evidentní zádrhele, že nevidím důvod tu na ně upozorňovat. Jistě jste si jich byli vědomi ještě před dokončením.

Takže se, předpokládám, také uvažuje o větším časovém rozestupu obou filmů? Soudím ze zmíněných narážek na události války s Dominionem. Budou uniformy z Prvního kontaktu? :)

Btw. V záhlaví na Lapiduchu máš opravdu ty nejlepší, ale postrádám odkaz na Phoenix, ten v seznamu nejlepšíh ST fanfilmů přeci nesmí scházet :) Ostatní jsi vybrala skvěle. Akorát teda The Way Back mi nic neříká, musím poshánět.
Xyll - 03. listopad 2010 18:22sipka
ZAMĚŘIT
Xyll
Fanfilmy na Lapiduchu
Fórum o fanfilmech tam opravdu existuje, založila jsem ho, ale není moc aktivní. V záhlaví jsem alespoň umístila odkazy na dle mne nejlepší ST fanfilmy na netu.
Xyll - 03. listopad 2010 18:18sipka
ZAMĚŘIT
Xyll
Dea: Předem bych chtěla poděkovat za velmi detailní rozbor našeho fanfilmu. Každé kritiky si vážím a děkuji za ni, protože jen tak se můžeme zlepšovat.

V podstatě souhlasím se všemi tvými výtkami. Mvek navíc přesně vystihl okolnosti vzniku fanfilmu, které se samozřejmě na jeho konečné podobě podepsali. Např. to, že mnoho chyb jsme odhalili až při střihu a nebylo již možno je úplně napravit atd. Jediné s čím si dovolím nesouhlasit je, že jsme se zpronevěřili ideím Star Treku. Pokud ti to tak připadalo, věz, že jsme to nedělali záměrně. Snažili jsme se o větší realističnost a zřejmě jsme to nechtíc přehnali :(.

Co se týče dalšího fanfilmu, již o něm vážně uvažujeme a rýsuje se první verze scénáře. Na problematiku Metrénu již nechceme navazovat, ale zřejmě bude v začátku zmíněn. Chceme pokračovat v dobrodružství lodě USS Avatar s nutnou částečnou obměnou posádky, vynucenou možnostmi lidí. A samozřejmě jsme si vědomi důležitosti kvalitního scénáře, proto nechceme nic uspěchat.

Tebou zmíněné odkazy na další fanfilmy zvažujeme. Osobně je mám také moc ráda. Také chceme děj opřít o canon události, aby byl děj lépe zakotven ve vesmíru ST. Konkrétně se jedná o vybrané detaily z Dominionských válek - záměrně zatím nebudu konkrétnější. Až bude hotova celistvá verze scénáře, nebráním se diskuzi, třeba právě v tomto fóru :).
Dea - 03. listopad 2010 00:35sipka
ZAMĚŘIT
Dea
Pozemstan: Které články kritiky považuji za ty příliš subjektivní jsem označil. Kde neupozorňuji, tam mám naopak možná až moc troufalé, to uznávám, sklony považovat svůj soud za víceméně spravedlivý. Některé, dokonce i některé velmi závažné nedostatky, lze opravdu plně omluvit tím, že MI je - tvým slovem - prvotina. Ale u jiných jsem přesvědčen, že bylo možné je i za daných okolností zvládnout lépe. Přinejmenším oslovit zkušenějšího nebo jen znalejšího člověka (kvůli pomoci, nebo jen prosté radě a doporučení) je možné kdykoliv. Takže z toho vycházím. Snažím se odhadnout okolnosti a jim pak uzpůsobovat své nároky (nároky amatérského kritika) nehledě na mnohem vyšší úroveň svých nároků (nároků obyčejného diváka, který přirozeně nebere ohled na nic a žádá téměř až borgskou dokonalost :)

S těmi kapitány máš pravdu. I s tím důrazem na Janeway :) Však ona (podle mě) Základní směrnice není tak jasná, jak by měla být v ideálním světě. Je velmi diskutabilní. Proto jsem také svou kritiku na tomto místě zlehčil a napsal, že jednání posádky (kapitánky) s porušením směrnice hraničí, nikoliv přímo, že ji porušuje. Na tak ostré soudy si netroufám, jelikož nemám film v živé paměti a nepamatuji si přesně, jaké informace posádka má, jak jistě je má ověřené a jak argumentuje guvernér Metrénu. A těžké je rozsoudit i to, kdy a tedy i na které straně začíná ta opravdová agrese. Bojím se, že lidské životy poprvé ohrožuje právě posádka Avataru. Samozřejmě, už ta satira na vládní byrokracii velmi výmluvně hovoří o postoji autorů filmu k autoritě litery zákona. Ale osobně si myslím, že tak, jak je nastavená výchozí situace v MI, dochází k porušení zároveň i toho, čemu se v angličtině velmi výstižně říká "spirit of the law". A ten třeba právě Janeway na zřeteli má i v těch sporných rozhodnutích.

Btw když už zabíháš do detailů, měl jsem zato, že Základní směrnice zapovídá vměšování do interních záležitostí cizí kultury, nebo ne?. Kdokoliv poraďte. To je právě ta problematická obecnost a nejednoznačnost. Navazování kontaktů s nerozvinutými druhy a civilizacemi je spíše jeden z konkrétnějších článků, který se od prvního odvíjí. Další modifikací je např Základní časová směrnice zakazující narušovat časovou linii a vyzvídat o možných budoucnostech (vychází z předpokladu, že moje vlastní kultura minulosti nebo budoucnosti je zásadně jiná, a proto je třeba k ní přistupovat se stejně nedůtklivým respektem, jako ke kultuře zcela cizí a bojovat za její zachování). A takových je víc. V tom vidím jedny z mnoha praktických aplikací původní, velejednoduché myšlenky, která říká vpodstatě: "nehraj si na Boha, chovej úctu k jiným kulturám a jejich hodnotám, i kdyby byly s tvými neslučitelné, a proto nezasahuj i za cenu vlastní újmy". V MI stačí do jisté míry neprůkazná teorie (nebo spíš spekulace? hypotéza?) o únosu jediné občanky SFP a rázem jdou všechny zábrany stranou.

Ale dal jsi mi jeden skvělý podnět k přemýšlení svojí narážkou, jestli zde dochází k narušení ideové stránky Star Treku obecně, nebo spíše jen hodnot některého určitého seriálu. On kategorický postoj TNG vlastně není přesně totéž, co boj se svědomím (pochopitelně, v seriálu, kde hraje roli náboženství) z DS9 a časté znejisťování ve VOY, nebo ENT a TOS, kde dochází teprve k vývoji diskutovaných hodnot a to navíc z nutnosti, v terénu, ve "výhni praxe" (s tím nemá co dělat měsíc Praxis :). Třeba ve VOY je otázka implicitně přítomná celou dobu. Celá posádka "trpí" tím, že Janeway pomohla Ocampům (jak se to jen v češtině skloňuje? ... připomíná mi, že jsem už léta nenavštívil warp.cz :). A vyznění závěrečné epizody, která "ránu" z pilotního dílu opět otevírá, je právě tak dvojznačné, jako rozdvojená postava kapitánky/admirálky Janeway. Ale rozhodnutí Janeway z budoucnosti bylo nevratné a mladší "já" se s ním muselo vyrovnat. K narušení došlo a nedá se s tím nic dělat. Mladší Janeway má, jak věřím, svědomí čisté a starší já bylo "potrestáno". A neměl bych zapomínat na patetický proslov Harryho Kima, který velmi pozitivně hodnotí těch spoluprožitých sedm let, jako kdyby oceňoval důležitěuší hlubší hodnoty, které zůstaly zachovány, vůči kterým jsou stesk po domově, časté nebezpečí a zmražená kariéra jen malicherným fňukáním. Ne, podle mě se ideály Star Treku nijak výrazně neliší seriál od seriálu. Jsou nahlíženy z různých stran a vystavovány novým hrozbám (a ještě nepřeberně jich zbývá uvést na scénu scénáristy příštích seriálových mutací Treku). Akorát ta TOSka by zřejmě byla na samostatnou kapitolu, co kapitolu.. knihovnu! :)

I když, ačkoliv Kirk (když už píšeš "zejména toho původního") zasáhl do vývoje mnoha civilizací včetně prewarpových, jednal přitom v přímém ohrožení: na jeho rozhodnutí závisely životy, zpravidla právě životy příslušníků domorodé civilizace a kolikrát i jeho a jeho výsadku. Pokud je toto ohrožení přirozené, na Boha by si hrát neměl (ENT: Dear Doctor), ale to přeci není ten případ. Civilizaci obvykle sužuje vnější hrozba (nejčastěji jedna kultura vykořisťuje druhou, nebo ji ohrožuje nevědomky), nebo není ohrožení přirozeným vývojem (hrozící zkáza Yonady je, myslím, dobrý příklad). Kde je hrozba v MI? SPOILERY: Posádce ani lodi nic nehrozí a nakonec ani vědkyni, kterou únosci plánují už od samého začátku propustit jakmile pomůže uzdravit Metrén. Což udělá i dobrovolně. Žádná hrozba není přítomna, dokud nezačně posádka Avataru svou křižáckou výpravu trochu moc zhurta :)

A samozřejmě vím, že Sekce 31 je motiv ze Star Treku. Ale představa, že o ní bez problému informují počítače Hvězdné Flotily po zadání prostého dotazu a dokonce bez vyžádané autorizace (alespoň stupně 11 a i tak) mi přijde jak z hodně divokého snění :) To je zkrátka situace, která je ve Star Treku nepředstavitelná. Zvláště pak ne v období, do kterého je MI zasazen. Proto tenhle joke řadím ke zcizujícím efektům, které rozbíjejí diegezi filmu spíše než aby jí utužovaly. Na mě to rozhodně působí jako úplný surrealismus.

A Millenium Falcon vs Borgská krychle je přeci jen trochu skrytější žertík, když ho srovnám třebas s hvězdnou bránou nebo odkzem k Terminátorovi, který byl pro mě na první zhlédnutí tak nepochopitelným šokem, naprostým vybočením, že jsem si ho vůbec nespojil s legendárním Cameronovým filmem. Přestože je evidentní :)
Pozemstan - 02. listopad 2010 11:55sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Dea - 31. říjen 2010 21:51: Tak to je vyčerpávající odpověď. Kvality zápletky, propracovanost postav, herecké výkony atd. podle mě lze u fanouškovské prvotiny shovívavě přehlédnout, tvé argumenty v pátém odstavci jsou ale dosti závažné a ne vždy nutně jen subjektivní, byť kritiku označuješ za spíše individuální. Méně idealistický příběh a přístup představitelů Federace ale skutečně lze vnímat i pozitivně jako realističtější. Je otázkou, nakolik byl pošlapán přímo duch celého Star Treku a nakolik třeba "jenom" duch Nové generace, i když zhruba v její době se podle uniforem (byť rozmanitých) děj odehrává...

Ano, takto agresivní přístup, vměšování do vnitřních záležitostí i relativně vyspělé civilizace, by zřejmě byl porušením Základní směrnice, na druhou stranu v těchto otázkách v ST kapitáni lodí nepostupovali vždy jednoznačně pasivně... Takový Kirk by pravděpodobně, byť možná s využitím lepší lsti, také zasáhl, nemluvě o Siskovi. Záleželo by však také na jejich momentální náladě, nemluvě o nevyzpytatelné Janeway(ové)... -)

Nakonec ale nelze zcela předvídat ani chování Picarda. Ve včerejším dílu na Primě Cool (Symbióza) Picard zůstal přísně neutrální, a právě to mu nakonec paradoxně umožnilo relativně elegantní řešení problému, aniž by musel zasahovat a porušit Základní směrnici... Třeba v epizodě Trosečníci (Angel One) ale navázali kontakt (Federace dokonce s planetou udržuje vztahy), i když jde o civilizaci před vynálezem warpu. Navíc nakonec svým způsobem podpořili, byť ne vojenským nátlakem, změnu jejich matriarchální kultury, i když přítomnost lidí jen urychlila již nastoupený trend...

To, že se v MI nevzdali snahy o nalezení vulkánské vědkyně, jednotlivce, i přes ohrožení lodě a posádky, že byla odhalena lež jejích únosců, ale nakonec zápletka skončila smírem, podle mě také svým způsobem patří k tradicím ST, zejména toho původního... Ale ano, je to sporné a asi záleží na individuálním vkusu...

Pokud jde o narážky mimo svět ST, nejde-li o připomenutí minulosti spojené i s "naší dobou", ty se samozřejmě ve Star Treku jinak moc nevyskytují, nepočítáme-li třeba vtípek trikařů z ILM, kteří myslím i do záběrů z ST propašovali lodě z SW apod., ale to jsou spíše detaily. Mimochodem, Sekce 31 však do světa Star Treku patří, i když právě do té jeho "temnější" stránky... -)
Dea - 02. listopad 2010 00:39sipka
ZAMĚŘIT
Dea
Mvek: To zní skoro vulgárně :) Roztomilý kompromis by bylo třebas poleno :)

A vůbec, hrajete podle pevných scénářů? Nebo se výsledná podoba vašich her tvoří až po sérii zkoušek, kde dojde k několikerým úpravám?

Hm, Praotec jako cpt. Picard? Další důvod urychleně si vyhledat záznam :)
Mvek - 01. listopad 2010 22:18sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jinak jsem ale nějak zapomněl dokončit předtím myšlenku, že u těchhle projektů tvořených ze zábavy, je probhlém, že až na nějakého toho vizionáře, nebo prostě pár lidí (třeba scénáristy, režiséra...), kteří mají tu vizi a jde jim pořádně i o výsledek, velká část se tady chce spíš pobavit, takže nějaké větší kočírování je trochu problém. A přístup ke zkouškám, a tedy určitě i k natáčecím dnům, kde se alternovat nedá, je také pak horší.

Jestli zase budu řešit tuhle zimu zkoušky, kdy kdo bude moct přijít, tak už fakt vrhnu mladé.
Mvek - 01. listopad 2010 22:15sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Dea: Já taky myslel takové odkazy, např. v Daturninovi je na osobním deníku, ze kterého Riker (já) jakožto postava i vypravěč předčítá některé vypravěčské pasáže, nadepsaný jako "Osobní kláda", což je jeden z doslovných možných překladů "Personal log".
Nebo, co v záznamu není vidět vůbec, kapitán Picard (v roli Praotce) si čte knížku, což je i podle Saturnina, ale on si čte Střetnutí na Farpointu. A samotný děj se teoreticky odehrává místo tohoto dvoudílu, protože se tu posádka dává dohromady před seriálem. A myslím, že je tam více drobností pak už skutečně čistě na nějakou tu epizodu, které nebudu prozrazovat dopředu.

Nejnovější   Novější 210 - 229 / 696Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o