Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Lingvistické okénko

Spravuje: Mvek
Počet příspěvků: 1519
Jazykové diskuze a rady, jazykové faily, dvojsmysly, přesmyčky, jazykolamy atp. ve všech živých, mrtvých, umělých jazycích

Památné citáty:
"Ten domácí křen vůbec nepálí při jídle, pouze při strouhání do očí." - Mvek, Jídlo a pití všeho druhu


Místní Duolingo uživatelé:
  • BorgDog (angličtina)
  • kapitan Pike (němčina, portugalština)
  • Mvek (italština, němčina, portugalština, esperanto, polština, ruština, francouzština)
  • Seven (němčina, španělština)
  • Yakuzza (španělština, francouzština, ruština)
Dříve, než se zeptáte, zkuste: - Příručka Ústavu pro jazyk český - Přehled zdrojů týkajících se češtiny na internetu (czechtongue.cz), je tam i ten výše

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 18 - 37 / 1519Starší   Nejstarší

Mvek - 28. srpen 2022 10:54sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Když jsme u úzu, tak paranoia se má skloňovat dle normy podle vzoru růže.
Ale možná tak až na druhý pád to už většina i v textech napíše "koho/co paranoiu", "s paranoiou", a nikoliv paranoii nebo s paranoií.
Mvek - 28. srpen 2022 10:52sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Nejen, že je to děsný bizár slyšet děti, které neumí pořádně mluvit (třeba v 3-4 letech) vyslovovat ta anglická jména, kterým nerozumí, a být zmatené jejich skloňováním.
Ale jak řekl i AVip, něco to znamená, a pak se špatně řeší vtip či jiné hlášky, nebo samotná vtipnost jména divákovi/čtenáři uteče. Proč asi Kantůrek překládal Pratchettovy postavy? A ostatně toto se děje i na západě (Asterix: Panoramix = Getafix, Idéfix = Dogmatix = Idefix; Nekonečný příběh: Fuchur = Falkor = Falko).

Tzn. otázka přeložit/nepřeložit není jednoduchá, je potřeba vzít v potaz význam jména, jestli v díle má význam, nebo ne (v hromadě děl bude české příjmení Nový, Suchý, Mladý, ale přitom nic nebude o postavě vyjadřovat a ani na to nebude žádný vtip, tak pak ok), případně cílové publikum.

Fiktivní příklad nějaké ruské fiktivní pohádky:
princ Krasivyj (v překladu Krásný nebo Krasoň)
mág Krasnyj (v překladu Rudý/Červený)
To by asi udělalo pěkný bordel ve srozumitelnosti českému dítěti.

A nemluvě o tom, že pak bychom se dočkaly dalšího bizáru, kdy by se v textu mluvilo o věži Ivory Tower, což je jako říct: věž Slonovinová věž nebo hrad Pražský hrad.

A co když překládáme dílo z hindštiny, japonštiny, čínštiny? Tam už vůbec nepředpokládáme, že by se čtenář/divák měl naučit, co to v originále znamená. A o problémech se skloňováním ani nemluvě.
Telemachus Rhade - 24. srpen 2022 18:17sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan:
ale nejsem z Plzeňska
:-DDD

nejdéle v 19. století
Etymologicky to ale špatně není a nejdéle ( :-) ) do padesáti let se nad tím nikdo nepozastaví.

Jiné je to pak s "nejdéle do"/"nejpozději do", což je redundantní stupňování.
Pozemstan - 24. srpen 2022 17:36sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
A další: "Spolek dobrovolných hasičů byl založen o pouhé 4. roky déle a to roku 1942." -)
Pozemstan - 23. srpen 2022 18:35sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Nemám problém (v hovorové mluvě) se slovním obratem "přijdu dýl", ale něco jiného je věta v seminární práci: "Většina domů jsou statky postavené nejdéle v 19. století." Tam bych asi nepoužil ani "dýl" v hovorové podobě, zní mi to velmi zvláštně, ale nejsem z Plzeňska... -) To mi připomíná, jak se u podobných vět zarazila někdejší spolužačka na VŠ, pocházející ze Šumperka. Někteří se jí pak trochu pobaveně ptali: "Copak, "dýl" není moravsky?"
Telemachus Rhade - 21. srpen 2022 09:03sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
leena: Hele, ne. Scrooge McDuck je prostě strejda Skrblík. Pokud se na to mají dívat v češtině, ať je to česky. Nebo ať jim to rodiče pouští komplet anglicky. Děti si zvyknou, bilingvní jsou dneska už běžně. Ale ne mix, to je akorát plete.
AVip - 21. srpen 2022 07:50sipka
ZAMĚŘIT
AVip
leena: No jo, jenže v angličtině ta jména mají nějaký význam, to nejsou generická jména z kalendáře a vsadím se, že se s jejich významy v ději v nějaké rovině pracuje (tohle je ostatně nejčastější důvod, proč překladatelé do češtiny ztratí nervy a udělají tu oblíbenou botu s překladem jména lodi).
Takže v tomto případě, pro malé děti určitě překládat.

Jinak to dopadne jako to údajně bývalo při vysílání "Ein Kessel buntes", kdy prý relativně často zaznívalo cosi jako "nepřeložitelná slovní hříčka, v němčině je to vtipné" (ono to bylo spíš o tom, že překlad nestíhal za pochodu vymyslet vlastní variaci v češtině, než že by to vyloženě přeložit nešlo, ale pointa je +/- jasná).


A dospělí si to určitě budou schopní v případě potřeby (ať už motivované jakkoli) dohledat.
Mirak - 21. srpen 2022 01:53sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
tough as nails - houževnatí jako hřebíky
leena - 20. srpen 2022 16:20sipka
ZAMĚŘIT
leena
Mvek 323726: to neni extrem ale spravna cesta ... proste predabovavat i pro mely deti nazvy postav do cestiny fakt neni dobra cesta.
Mvek - 20. srpen 2022 10:59sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
A pak je tu úplně opačný extrém, kdy tří nebo čtyřleté děti se učí Twilight Sparkle, Spike, Applejack, Fluttershy apod., když sledují český dabing My Little Pony - Friendship is Magic.
AVip - 15. srpen 2022 06:38sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mirak:
Ale překladatelka je v tomhle brutálně nekonzistentní. Některé názvy lodí / přezdívek / společností jsou přeložené do češtiny, jiné zase ne.

Tohle bude vyžadovat důslednou revizi terminologie a to i za cenu toho, že občas bude nutné v textu něco přeložit jinak (zase si nejsem vědom, že by tam byl nějaký vyložený "deal breaker", který by podobně nekonzistentní přístup ospravedlňoval).
Mirak - 14. srpen 2022 22:00sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Nejsmutnější na tom je, že se celou sérií prokousávám docela dlouho a občas se do toho musím nutit. Nedokážu ale reálně posoudit, jak moc je na vině mizerný překlad. Související povídky čtu v angličtině a některé mi přišly super :)

Třeba u Písně Ledu a Ohně mi slabý překlad zážitek až tak nekazil, ale to bude z určité části dané tím, že ta prkenná mluva se ve fantasy prostředí schová.
Mirak - 14. srpen 2022 21:56sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Už si to přesně nepamatuju, protože je to v prvních knihách vedlejší postava, která se tam objevuje jen sporadicky, ale tehdy jsem nabyl dojmu, že je to prostě její přezdívka. Není :)

Ale překladatelka je v tomhle brutálně nekonzistentní. Některé názvy lodí / přezdívek / společností jsou přeložené do češtiny, jiné zase ne. Rozhodně v tom není nějaká vnitřní logika, prostě asi jak se zrovna vyspala.

Tohle ale snad ani není to nejhorší. Drtivá většina anglických frází je do češtiny přeložena doslovně, byť k nim často existují zavedené české ekvivalenty. Chápu, že sem tam nějaká fráze uteče, ale to množství je naprosto zarážející, rozhodně to nejsou fráze někde z nejhlubších zákoutí Urban dictionary.
AVip - 14. srpen 2022 19:41sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Telemachus Rhade:
Kdyz se nam podari ziskat i Expanze, pudou veci jako Bubenikova do hajzlu.

Prosím, prosím, smutně koukám... ať je to buď Razorback nebo Divočák...Plejtvák je fakt na vraždu!

Jako chápu, že nebožce překladatelce to přišlo jako vtipný - a možný, to zas ano!- překlad jedné repliky z konce 1. dílu, ale ku.va... tohle je trochu moc velká cena za překlad té hlášky, který navíc i tak docela kulhá...

A takových věcí je tam samozřejmě víc.
Telemachus Rhade - 14. srpen 2022 17:42sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Ted jsme se dostali k pravum na Kolo casu, vydavame od rijna. Kdyz se nam podari ziskat i Expanze, pudou veci jako Bubenikova do hajzlu.
kapitan Pike - 14. srpen 2022 17:11sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Já bych to možná pochopil, kdyby to příjmení mělo nějaký význam pro děj, ale tipuji, že nemá :-D
leena - 14. srpen 2022 15:32sipka
ZAMĚŘIT
leena
Mirak 323704: ja bych pocestovani a prechylovani proste zakazala. Prznit nekomu takhle jmeno je hruza.
AVip - 14. srpen 2022 15:29sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mirak: To je VELMI slabé slovo...! :-D
Mirak - 14. srpen 2022 14:50sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Camina Drummer -> přeloženo jako Bubenice -> v sedmé knize ji oslovují prezidentko Bubeníková

Překlad The Expanse je absolutní očistec.
Marshall - 15. červen 2022 12:50sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Zná někdo práci, překladatelky Aleny Švomové? Pokud ano, můžete zhodnotit? Dík. Rád bych si koupil nějaké fantasy knížky a vzhledem k ceně by mě zajímala kvalita překladu.

Nejnovější   Novější 18 - 37 / 1519Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o