Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Cestování a příroda

Spravuje: leena
Počet příspěvků: 350

Hromadné fórum pro všechna nezařazená témata - fauna, flora, cestovaní, plánovaní apod :)

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 228 - 247 / 350Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 18. listopad 2016 18:16sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza:
Btw kdy se to stalo?

Před dvěma lety.
Yakuzza - 18. listopad 2016 16:54sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Telemachus Rhade:
Zašli do nějké putiky mimo hlavní silnici

To je presne to, co bych tam udelal ja :) Btw kdy se to stalo?

Jinak o bezpecnosti jsem si dneska cetl celkem dost a vetsina serveru se prekvapive shoduje, ze to je docela ok.

Jedine na Lonely Planet pisi:

Muggings – often at knifepoint or from passing scooters – are not uncommon. Avoid walking around after dark. Trouble spots include the Petite Corniche (behind the presidential palace), the Rte de la Corniche-Ouest and the beaches.

A vsude tedy jeste zminuji az extremne otravne poulicni prodejce. Dival jsem se ale jenom na Dakar, protoze vzhledem k delce potencialniho vyletu a udajne spolehlivosti mistni dopravy by asi nemelo smysl jezdit nekam dal.

Spis ten napad ale zavrhnu, Afrika mi na cestovani sympaticka proste neni. Prislo mi jenom, ze to je dost neevropske misto, zaroven ale jeste relativne blizko a jednoduse dostupne (dva 4h lety s prestupem v Lisabonu). Jeste uvidim.
Telemachus Rhade - 18. listopad 2016 16:08sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza 275907:
Posilhavam po Senegalu.

Tam byl tchán. Zašli do nějké putiky mimo hlavní silnici a nechali tam 1000€, aby se dostali ven. Kolega pak dostal jako bonus železnou trubkou po zádech, když zdrhali ;)
Zephram - 15. listopad 2016 10:24sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Zephram: A ti šikovní Japonci se silami rozhodně nejsou na konci.
Japonci během pouhých sedmi dnů opravili kráter v centru Fukuoky

Z článku:
Zatímco jinde by sotva zasedla komise pro vypsání výběrového řízení na zhotovitele projektové dokumentace rekonstrukce, japonští dělníci během sedmi dní a nocí díru zasypali, obnovili sítě i vozovku.
Pracovalo se čtyřiadvacet hodin denně. Dnem i nocí přijížděla nákladní auta, která jámu postupně zaplnila směsí písku a mokrého cementu. ... O víkendu skončila oprava elektrických sítí, rozvodů plynu a vody. Zdálo se, že se podaří dodržet termín a ukončit opravu do pondělní půlnoci. Zasáhla ale vyšší moc - začalo pršet ... Oprava se tak protáhla - o několik hodin. ... „Velmi se omlouváme za způsobené těžkosti,“ prohlásil [starosta] Takašima
Mvek - 10. listopad 2016 21:26sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zephram: Tak mají to větší než ta estakáda ve Vysočanech:-).
Zephram - 08. listopad 2016 09:38sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
V japonské Fukuoce se propadla zem, na křižovatce vznikl obří kráter
Tam jsem kdysi byl! Má nejzajímavější konference. A takové pěkné město.
Yakuzza - 19. říjen 2016 13:08sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Ok, diky moc vsem za info. S takovym tim jiznim chaosem v doprave tak nejak pocitam. Jinak siesty pamatuju z Recka a bylo opravdu normalni, ze obchody treba s potravinami vecer oteviraly a otevreno bylo jeste po pulnoci.
Pozemstan - 18. říjen 2016 23:09sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Teď koukám podle fotek (které sem dám, až je konečně roztřídím), že jsem v té trafice musel kupovat známky v sobotu kolem 17.30, nikoli tedy až po 18. hodině...
Mvek - 18. říjen 2016 22:58sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Resp. třeba i mají otevřené dveře apod., ale nikdo tam není, nebo vás vyhodí.
Mvek - 18. říjen 2016 22:58sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
My jsme MHD využili jen na ostrovech, tam se lístek dal koupit i u řidiče asi o euro dražší, nebo v tabáku, automatech, některých hotelích v "pojízdné" trafice. Měl se označit v autobusu, a to i denní, a ještě se na něj musel napsat datum narození a jméno někoho a den. U jednorázových asi stačilo označit, nic víc. V případě nefunkčnosti označovače zmiňovali v pravidlech označení jiným způsobem.
Dáša si není jistá s vlaky, ale ano, validátor potvrzuje a asi měli nějaký denní lístek od průvodců na poznávačce.
Ale vlaky jezdí chaoticky, na jiná nástupiště, v jiné časy apod. Autobusy podobně. Bylo docela těžké zjistit, který vlak jel tam, kam chtěli.

A ano, bacha na siestu, od cca jedné nebo dvou odpoledne má spousta obchodů a institucí i restaurací zavřeno až třeba do pěti.
Pozemstan - 18. říjen 2016 21:10sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
kapitan Pike: "kupovali v trafice"

Tady bych dodal ještě takovou už volněji související zajímavost. Alespoň z naší zkušenosti je trafika (tabacchi) mj. vedle pošty asi jediným obchodem, kde lze s jistotou koupit klasické poštovní známky (do Česka 0,95 eur). Pohlednice jimi označené se házejí do červených poštovních schránek. Jinde (nádraží, obchod se suvenýry) nabízeli jen dražší známky (kolem 1,2 eur) s QR kódem pro "expresní" poštu, u kterých ale vyzývali k použití speciálních schránek (a nebyl jsem si jistý, zda jsou s normální poštou kompatibilní, i když snad ano).

V Itálii se kolem poledne drží něco jako siesta, ale přesto nás na zpáteční cestě v jihotyrolském Salurnu/Salornu překvapilo, že i když byla v sobotu někdy po 14. hodině trafika zavřená (jako i jiné obchody), k večeru (18-19 hod.) např. spolu se samoobsluhou Coop opět otevřela... Možná šlo o zvyklost jen v Tyrolsku, ale zřejmě to spíše odpovídalo středomořskému nočnímu životu - i o víkendu v městečku s 3,5 tisíce obyvatel (byť na "Weinstrasse")...
kapitan Pike - 18. říjen 2016 20:18sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Pozemstan:
Docela důležitá, resp. pro cizince jistý chyták (i když, jak jsem psal, nás nikdo nekontroloval) je nutnost ještě před vstupem do vlaku si lístek označit ve validátoru.

Ano, z vlastní zkušenosti (i když tedy to bylo Cagliari) i z doslechu můžu dodat, že toto je pro nás skutečně nejdůležitější. Já si lístek koupil normálně u okýnka na nádraží, proces probíhal podobně jako u nás.

Pokud jde o MHD, tak jsme lístky kupovali v trafice a označovali je při nástupu do autobusu.
Pozemstan - 18. říjen 2016 19:51sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Yakuzza: Nějaké čerstvé zkušenosti mám, ale zase bych je moc nezobecňoval.

My jsem jeli autobusem MHD z města La Spezia do blízkého městečka Porto Venere. Na ulici snad byl nějaký starý automat na lístky, ale kupovali jsem je tuším na vlakovém nádraží u turistických informací. Tuším, že neexistovala zpáteční či hromadná verze, takže jsme měli na každou jízdu jen jeden lístek (na tu krátkou cestu tuším asi za 2,5 eur). Trochu matoucí byla autobusová zastávka, která zřejmě fungovala pro autobusy jedoucí v obou směrech, ale mohlo jít o lokální specifikum.

Jak jsem se již zmínil, jezdili jsme tam i vlakem (většinou se speciálním lístkem na dva dny po Cinque Terre). S klasickou jízdenkou jsme jeli z Levanta do La Spezie, kdy nás omezila stávka, kterou jsem zmiňoval, kdy jel jen každý druhý či třetí spoj a ne každý dojel až do cíle (jednu zastávku před cílovou stanicí jsme museli přestupovat).

Jízdenka na vlak se kupuje na konkrétní čas spoje, i když při výluce nás nasměrovali i na vlak v trochu jiném čase. Jízdenku lze na nádraží koupit i v automatu na mince nebo kartu. Opět zřejmě neexistují hromadné (možná až pro větší skupinu) a zpáteční, ale lze je koupit pro víc lidí najednou. Docela důležitá, resp. pro cizince jistý chyták (i když, jak jsem psal, nás nikdo nekontroloval) je nutnost ještě před vstupem do vlaku si lístek označit ve validátoru. Ty jsou rozmístěny na nádražích různě - někde hojně včetně cesty k nástupišti, jinde méně často. My jsme dostali lístky jen trochu větší než na pražskou MHD, které se do většího otvoru měly zastrčit rovně a pak se s nimi mělo zajet k levému okraji.
Yakuzza - 18. říjen 2016 15:41sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Kdyz uz frci ta Italie, napadlo me par dotazu ohledne cestovani verejnou dopravou v teto zemi, pokud Mvek nebo Pozemstan tusi.

Budeme potrebovat dostat se s Bologne do Rimini autobusem. Kupuji se listky u ridice? Je tam nejaka specificka komplikace?

Podobna otazka k cestovani vlakem - to bude spise nejaky osobak. Ma nekdo zkusenost, jak to administrativne funguje?

Diky.
Pozemstan - 13. říjen 2016 15:53sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Yakuzza: Propagátor těchto postupů (včetně využívání různých chyb v zadaných cenách v systému) byl nedávno hostem Dopoledního Radiožurnálu...
Kolem světa za 12 tisíc korun! Specialista na Travel Hacking odkrývá tajemství levného cestování

Ale sám upozorňoval, že má letecká společnost určitou lhůtu na zamítnutí obchodu, takže tento způsob cestování s sebou nese jisté riziko, že člověk nakonec nikam nepoletí (po oné lhůtě už ale může být klidnější)... Jinak to podle mě může mít jisté kouzlo (a pro cestovatele nesporné výhody), ale pokud by na tom měl být založen celý systém cestování, je to samozřejmě problematické, až zhoubné...

Ale pojem "socka-cestování" je asi širší. Vím, že existují různé sítě vzájemně poskytovaného ubytování atd. Tam to na neziskové bázi při dodržení jistých pravidel jako alternativa asi může fungovat - ovšem opět rozhodně ne pro každého...
Yakuzza - 13. říjen 2016 14:12sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Nedavno tady zminoval Telemachus, ze mu vadi trend z posledni doby v podobe "socka-cestovani". Zjistil jsem, ze mi to uz taky zacina vadit, protoze se to rozneslo jako mor. Poradaji se dokonce i placene (!) workshopy na tohle tema, dneska jsem narazil na stranku Travel Hacking a podobnych existuji jenom na ceskem internetu hromady. Docela smutne :/
Zephram - 06. říjen 2016 10:32sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Yakuzza: Beze změny.
Yakuzza - 06. říjen 2016 10:24sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Zephram: Co autismus? Taky nic?
Zephram - 06. říjen 2016 10:10sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Angínová reakce po očkování se tento rok nedostavila, takže to vypadá, že do Německa na konferenci pojedu v plné síle.
Sice tam nebudu mít moc času na nepracovní program, ale kdybyste měli nějaká doporučení, co navštívit v Bochumi (Porúří, je to mezi Essenem a Dortmundem), klidně doporučte :-).
Nebo kdyby měl náhodu někdo cestu kolem tuto neděli večer či během pondělka 10.10. či ještě v pátek 14., tak se stavte :-).
Zephram - 26. září 2016 20:16sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Tak pak poreferujte, jak jste u ruských byrokratů dopadli :-).

Nejnovější   Novější 228 - 247 / 350Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o