Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Cestování a příroda

Spravuje: leena
Počet příspěvků: 350

Hromadné fórum pro všechna nezařazená témata - fauna, flora, cestovaní, plánovaní apod :)

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 213 - 232 / 350Starší   Nejstarší

Pozemstan - 09. leden 2017 14:57sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Tady jsou konečně mé fotky z Itálie (doplnil jsem k nim místy komentář ohledně umístění, i když třeba v případě cesty zpět jsem byl pečlivější než u cesty tam). Jelikož Google kupodivu nenabízí tak podrobné turistické mapy a nezná tolik míst jako Mapy.cz, přidal jsem ještě mapky našich cest, i když nejméně v jednom případě ani Seznam nějak nepobral cestu mimo značenou turistickou stezku, a i když jsem skutečnou trasu od hřbitova v Porto Venere ke stezce nad hradem naznačil mnoha body - aby ale odkaz přijal SN, musel jsem zase jejich množství zredukovat - ukazuje mapa cestu oklikou přes hrad a centrum města). Pravda, jednou jsme i přelezli zeď... -)

1) 23-24. září 2016: cesta autem z Prahy do Levanta s noclehem v Mnichově v ordinaci sestřenice
+ mapa

2) 25. září 2016: Cinque Terre (UNESCO) 1 (vlakem Levanto - Riomaggiore, poté pěšky přes Sella La Croce, 633 m n. m. pod Monte Capri, kolem 750 m n. m. - menhir - Sella Marvede, 672 m n. m. - Cigoletta, 611 m n. m. - Fornacchi - San Bernardino, 365 m n. m. - Vernazza a zpět):
+ mapa pěší části

3) 26. září 2016: Cinque Terre (UNESCO) 2 (vlakem Levanto - Riomaggiore, pěšky "Cesta lásky" Riomaggiore - Manarola, vlakem Manarola - Corniglia, pěšky Corniglia - Vernazza - Monterosso al Mare a vlekem zpět do Levanta)
+ mapa 1. pěší části (Riomaggiore - Manarola)
+ mapa 2. pěší části (Corniglia - Monterosso al Mare)

4) 27. září 2016: Apuánské Alpy 1 (autem Levanto - Campo Catino, 1000 m n. m., pěšky Campo Catino - 1691 m n. m. - Passo Focolaccia, 1650 m n. m. - chata Donegani, 1150 m n. m.)
+ mapa cesty autem z Levanta do Campocatina (a druhý den zpět)
+ mapa pěší části

5) 28. září 2016: Apuánské Alpy 2 (chata Donegani, 1150 m n. m. - kolem Pizzo d'Uccello (část výpravy na vrchol), 1781 m n. m. - Passo Focolaccia, 1650 m n. m. - Monte Tambura, 1890 m n. m. - Campo Catino, 1000 m n. m., autem zpět do Levanta)
+ mapa pěší části

6) 29. září 2016: (autem Levanto - mramorový lom Fantiscritti u Carrary - Carrara - Fiascherino, část Lerici (pláž - Ligurské moře) a zpět)
+ mapa celé cesty

7) 30. září 2016: (vlakem Levanto - La Spezzia, autobusem La Spezzia - Porto Venere (UNESCO) - vyhlídka a lezecká stěna SZ nad městem a jeho hradem Doria a zpět
+ přibližná mapa cesty autobusem z La Spezzie do města Porto Venere a zpět
+ mapa pěší části (s mírným zkreslením vlivem trasy u hřbitova mimo značenou cestu)

8) 1.-2. října 2017: cesta autem zpět z Levanta do Prahy, zastávka a nocleh v jihotyrolském Salurnu (německy Salurn, italsky Salorno)
+ mapa
Telemachus Rhade - 09. leden 2017 14:33sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Hned vedle Opery je ještě druhé za 1,9€, tak asi lokální anomálie :) Dokonce je i volné, takže by to mohlo projít. naopak jsem, zdá se, podcenil Bratislavu, kde hotel vlastní parkoviště nemá a kolem je přes noc hlídané jen za 30 :)
Yakuzza - 09. leden 2017 13:01sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Telemachus Rhade:
Stunde: € 2

To už ale zase vypadá podezřele :)
Telemachus Rhade - 09. leden 2017 12:56sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Ha, tak to naštěstí byla jen výjimka..

Kärntnerringgarage
1010 Wien
Stunde: € 2
Telemachus Rhade - 09. leden 2017 12:52sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza: Já chápu, že je to v centru, ale 460 za hodinu? :-)

Uvidím jaké jsou přepravní tarify pro 2 + kočár.
Yakuzza - 09. leden 2017 12:50sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Tak je to prakticky v centru, že jo... nebude v případě Vídně lepší využít nějaké P+R?
Telemachus Rhade - 09. leden 2017 12:43sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Parkplatz Rathauspark
1010 Wien
Stunde: € 17

What? :)
kapitan Pike - 08. leden 2017 09:14sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Takže Švédové nakonec nejsou Borgové, ale Vulkánci :-)
Telemachus Rhade - 07. leden 2017 23:36sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Národní park Sarek

To zní jako logická volba pro výlet.
AVip - 24. prosinec 2016 09:49sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Pozemstan:
Podle Žura existují dvě verze

Klidně to může být obojí... období secese (ostatně, nejen ono, ale v té době už to nebylo moc omluvitelné s ohledem na už tehdy dostupné znalosti) se vyznačovalo přetrvávající roztomilou ignorancí fyzikálně-chemických vlastností kovů, zejména těch ponechaných po širým nebem...
Telemachus Rhade - 24. prosinec 2016 08:42sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan: Zajímavé, díky.
Pozemstan - 24. prosinec 2016 02:44sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade: Podle webu divadla o valkýry nešlo...
"Alegorické postavy vozatajů, múza Thalie a Komedie, jsou dnes bohužel ztraceny." (Jinde uvádějí: "múza Thalie (Múza divadelnictví) a Euterpé (Múza hudby a poesie)".)

O odstranění vozatajů jsem slyšel dříve. Je zajímavé, že je (repliky) nevrátila ani rozsáhlá rekonstrukce z konce 90. let, která se jinak snažila vzhled vrátit do původního stavu.

Jak koukám, sochy zmizely až v 60. letech:
"Velká rekonstrukce objektu probíhala v letech 1964-1965. Původní interiér byl přizpůsoben dobovým požadavkům a možnostem tehdejších dodavatelů. V té době došlo zastavění uliček hlediště. V interiéru i na exteriéru byly redukovány zlacené štuky, ale z budovy zmizely za nejasných okolností postavy vozatajů."
European Theatre Architecture

A zajímavá zpráva s dalšími podrobnostmi je i zde. Zjevně to zatím nevyšlo, ale přesné kopie by měly být k dispozici na střeše bulharského Národního divadla v Sofii navrženého stejnými architekty...
Na střechu jabloneckého divadla se zřejmě vrátí ztracené múzy
"Podle Žura existují dvě verze, proč bohyně ze střechy divadla zmizely. První je ta, že ideologicky nezapadly do režimu, a ani do po válce nově osídleného pohraničí. Druhá hovoří o tom, že byly ve velmi špatném stavu. "V posledních letech je ve vozech podpírala dřevěná konstrukce. Potom už na střeše jen ležely vedle vozů," tvrdí znalec jablonecké historie Jan Vostřák.

Jejich špatný stav prý zavinilo i to, že střecha byla ze zinku, zatímco zdobné prvky z mědi. "V místě, kde se oba kovy dotýkaly, vytvořily kyselé deště galvanický článek, to památku ničilo," vysvětlil. I podle místostarosty Lukáše Pletichy se múzy nikdy nepodařilo dohledat, zřejmě skončily někde na skládce nebo ve sběru.
" (Pokud nejde o náhodnou shodu jména i zaměření, mají tam chybu a oním znalcem historie by měl být Václav Vostřák.)
Mvek - 21. prosinec 2016 08:22sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: To máte fakt zajímavé sochy na tom divadle. To samo o sobě působí divně, ale místní jsou asi zvyklí, tak jim to nepřijde.

Tak na té současné fotce je akorát hezčí ta jedna budova vpravo vzadu:-). Původně tam nejspíš byla spíš "chalupa".
Telemachus Rhade - 20. prosinec 2016 23:09sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Liberecká ulice v Jablonci nad Nisou v současnosti a na nedatované pohlednici

Krom toho, že to bylo hezčí, tak koukám, že na divadle jaksi zmizela ženská socha a zůstal je vůz. Proč byla (zřejmě Valkýra) odstraněně je nasnadě, ale proč nebyla instalována při opravě?
Yakuzza - 30. listopad 2016 12:47sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Hledání hrobu Bathoryčky

V patek 2.12. v 8 PM live stream.

Cachticky hrad uz tak dva roky neni, co byval, ale tohle by mohlo byt zajimave.
Pred cca tremi lety (jeste pred rekonstrukci) jsem tam byl 1. ledna kolem pulnoci a byl to skvely zazitek. Dokonce dodnes nezname vysvetlenou zahadu horicich svicek a tajemne osoby s celovkou, o ktere vubec nevime, jestli tam vubec byla. Opravdu nekecam :)
Telemachus Rhade - 18. listopad 2016 18:16sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza:
Btw kdy se to stalo?

Před dvěma lety.
Yakuzza - 18. listopad 2016 16:54sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Telemachus Rhade:
Zašli do nějké putiky mimo hlavní silnici

To je presne to, co bych tam udelal ja :) Btw kdy se to stalo?

Jinak o bezpecnosti jsem si dneska cetl celkem dost a vetsina serveru se prekvapive shoduje, ze to je docela ok.

Jedine na Lonely Planet pisi:

Muggings – often at knifepoint or from passing scooters – are not uncommon. Avoid walking around after dark. Trouble spots include the Petite Corniche (behind the presidential palace), the Rte de la Corniche-Ouest and the beaches.

A vsude tedy jeste zminuji az extremne otravne poulicni prodejce. Dival jsem se ale jenom na Dakar, protoze vzhledem k delce potencialniho vyletu a udajne spolehlivosti mistni dopravy by asi nemelo smysl jezdit nekam dal.

Spis ten napad ale zavrhnu, Afrika mi na cestovani sympaticka proste neni. Prislo mi jenom, ze to je dost neevropske misto, zaroven ale jeste relativne blizko a jednoduse dostupne (dva 4h lety s prestupem v Lisabonu). Jeste uvidim.
Telemachus Rhade - 18. listopad 2016 16:08sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza 275907:
Posilhavam po Senegalu.

Tam byl tchán. Zašli do nějké putiky mimo hlavní silnici a nechali tam 1000€, aby se dostali ven. Kolega pak dostal jako bonus železnou trubkou po zádech, když zdrhali ;)
Zephram - 15. listopad 2016 10:24sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Zephram: A ti šikovní Japonci se silami rozhodně nejsou na konci.
Japonci během pouhých sedmi dnů opravili kráter v centru Fukuoky

Z článku:
Zatímco jinde by sotva zasedla komise pro vypsání výběrového řízení na zhotovitele projektové dokumentace rekonstrukce, japonští dělníci během sedmi dní a nocí díru zasypali, obnovili sítě i vozovku.
Pracovalo se čtyřiadvacet hodin denně. Dnem i nocí přijížděla nákladní auta, která jámu postupně zaplnila směsí písku a mokrého cementu. ... O víkendu skončila oprava elektrických sítí, rozvodů plynu a vody. Zdálo se, že se podaří dodržet termín a ukončit opravu do pondělní půlnoci. Zasáhla ale vyšší moc - začalo pršet ... Oprava se tak protáhla - o několik hodin. ... „Velmi se omlouváme za způsobené těžkosti,“ prohlásil [starosta] Takašima
Mvek - 10. listopad 2016 21:26sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zephram: Tak mají to větší než ta estakáda ve Vysočanech:-).

Nejnovější   Novější 213 - 232 / 350Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o