Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Diskuzní klub

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 11678
Vítejte ve Diskuzním klubu. Není zde pevně dané téma, to se postupně vyvíjí, nicméně více než dvě témata zároveň není záhodno probírat. Jinak zde panuje názorová volnost.

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1 - 20 / 11678Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 25. duben 2024 06:54sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Absolutně nestíhám práci i život. Bohužel jsme na tom s Jacobem i Vavrem aktuálně stejně. Snad od příštího týdne.
Lt.Shark - 24. duben 2024 23:14sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
Na startrek.cz už měsíc a půl nepřibyl žádný nový článek, přitom předtím tam články přibývaly pravidelně, řekněme průměrně dva týdně. Nevíte, nestalo se tam něco nebo je to jen náhoda?
Mvek - 18. duben 2024 10:38sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Otázka: Vyplatí se výměna 25 let staré lednice za novou kvůli drahé elektřině?

Odpověď: Asi ano

Ale...

V našem případě jsem naměřil, že se mi nová lednice zaplatí úsporou energie (ceny za kWh ze srpna) za 8 let, což je naděje, že přežije bez nějakých drahých zásahů (a naopak ta stará by mohla potřebovat brzy nějakou opravu). Nová žere 1/3 staré.

Detaily:
- Electrolux z 1997/1998, dvoukompresorová, za tu dobu pouze vyměněný jeden termostat a jedno těsnění (ale jo, to dohromady bylo pár tisíc)
- Bosch en. třídy C (jiná se nám sem nevešla, viz dál) za 16 tisíc (ale cashback 2 tisíce v rámci akce)

Měřil jsem starou 105 hodin v únoru, novou 500 hodin v dubnu. Tedy možná by nová byla v únoru ještě o chlup úspornější, je to umístěné v předsíni, kde bývá teplota v zimě nižší o pár stupňů.

Spotřeba staré (Electrolux): 45,6 W/h
Spotřeba nové (Bosch): 16,9 W/h

Výměnu jsem neprováděl kvůli úspoře, ale proto, že u staré lednice blikaly skoro odjakživa kontrolky teploty, no ale v posledních dvou letech ty "výpadky" vedly i asi ke ztrátě informace o teplotě, takže se spouštěl alarm, že mrazák je teplý, a bylo tedy třeba alarm ztišit, takže případnou poruchu chlazení bych nezjistil, dokud by to nevyteklo.
Navíc jsem samozřejmě očekával, že třeba odejde brzy další těsnění, šuplíky byly popraskané apod.


Detaily k výběru:
- chtěli jsme otestovanou (dTest), protože recenze jsou často moc stručné
- potřebovali jsme specifické rozměry, jelikož lednice ztloustly a už neexistuje 60x60, ale jen hlubší lednice (ačkoliv mají menší objem, holt izolace přibyla), jenže ji máme v rohu chodby/předsíně, zúžilo se nám to, ale ještě to jde, nicméně pračku bychom už neprotáhli, tedy lednice zároveň musela být do 200 cm, abychom ji plnou vystěhovali do jiné místnosti v takovém případě, kdy překáží.

Zajímavé bylo, že podle dTestu Bosch s třídou C měl za rok žrát méně než jiná značka s B. A moje měření u Bosche jsou ještě lepší než dTestu, takže tomu docela věřím.


Na závěr trochu nadávání:
Skoro žádná lednice neměří aktuální teplotu a málokterá lednice má nějakou kontrolku nebo informaci bez otevření dvířek. Je to úplně na hlavu, z nějakého důvodu designéři myslí, že prostě lednice musí mít dvířka až do stropu, a tedy nemohou udělat kontrolky do přední hrany stropu přesahující dvířka, jako to měl náš Electrolux. Takže pokud jsou kontrolky vidět, tak jsou na dveřích (a znamená to nějaký drát ohýbaný u pantů). Takže nová sice má alarm na dlouho otevřené dvířka, nebo alarm na stoupnutí teploty i v chladící části, ale nepoznám, jestli běží, pokud ji zrovna neslyším, nebo neotevřu dvířka.

Nechtěl jsem chytrou lednici, ale i tak sama usoudí jen na základě otevření dolní zásuvky, že jsem tam třeba něco přidal a spustí super freeze, který běží možná až dva dny, když si toho nevšimnu. Správně by to mělo dělat, jen když to vyhodnotí opravdu přidané produkty (zřejmě podle měření proudícího vzduchu).


Ale pořád lepší než Bosch třídy A (200 cm výška), který si byli nucení koupit rodiče, když jim odešel 12 let starý Siemens. A který se nachlazoval asi přes 12 hodin (naše tak 3-4).
S.S.Enterprise - 10. březen 2024 15:42sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Tak jsme v době obratu, kdy pošta ještě nějak musí fungovat, živit ty velké pobočky a zaměstnance vázané na dobu neurčitou, přičemž se ale vše posílá na internet a pobočky konkurence řeší frančízou... není divu, když na poště zůstávají stárnoucí zaměstnanci, že jim to jde stále hůř.... no nějaký ten funkční centrální logistický systém by jim jistě pomohl.
Pozemstan - 10. březen 2024 14:30sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
kapitan Pike: Asi máš pravdu, zejména tedy s oním rizikem státem organizované a viditelné organizace v případě odboje. Na to ostatně doplácel i československý odboj za německé okupace, i když to, že se jeho členové často rekrutovali z relativně masových organizací typu armády či Sokola bylo zároveň logické a možná jediné možné řešení. Nešlo ale o tak otevřenou organizaci jako v případě pošty, i když asi i v jejím rámci odboj působil...
Mvek - 10. březen 2024 13:13sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Nevím, jestli kritická, protože opravdu nejde o hodiny, minuty, ani ten jeden den. Nicméně do jisté míry kritická infrastruktura to je, protože ze zákona je to jediný prokazatelný způsob doručení různých úředních i jiných oznámení, pokynů apod. Pokud musí stát někomu něco nařídit, udělá to doporučeným dopisem.
Samozřejmě mnoho lidí bylo donuceno použít datové schránky, ale nejsou to všichni, nemluvě o tom, že to za jistých okolností může být nespolehlivé.


Já jsem spíš zvědav, jestli někde dostanu nějak odpověď (ale obávám se, že od Pošty přímo ne), co se stane, jestli si pošlu dopis Ačkem nebo připlatím za expresní doručení u doporučeného dopisu. Taky to budou na dané místo dodávat třeba až za dva dny, když to zrovna blbě vyjde? Nebo právě kvůli mému dopisu na danou adresu dojedou, i kdyby tam byli den předem, a pak tři dny ne?
kapitan Pike - 09. březen 2024 17:59sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Pozemstan:
Měl jsem tedy na mysli spíše scénář delší války či úplného rozvratu státu, kdy by pošta mohla nahradit "modernější" způsoby komunikace apod., resp. být posledním komunikačním kanálem (ačkoli i nyní, byť ne sama, spravuje třeba datové schránky nebo Czech pointy, tedy modernější technologie, ve kterých je možná ještě více či rychleji nahraditelná).

V případě delší války a úplného rozvratu by tak pošta fungovat určitě mohla a myslím, že v tom ji reforma ministra Rakušana nijak neohrozila. Pobočky v menších městech a vesnicích nebyly rušeny a v případě potřeby by mohla pošta mohla zvýšit kapacitu nabíráním brigádníků. Roznášení pošty je činnost, kterou IMHO po krátkém zaškolení může dělat kdokoli. Navíc by se uvolnily zdroje, které řeší služby typu Czech Point, které by bez internetu stejně nefungovaly :-)


Pozemstan:
základem "podzemní" komunikační sítě odboje apod.

Já jsem spíše názoru, že odbojová síť musí být co nejvíce decentralizovaná, aby mohla být robustní. Nemůže tedy přímo spoléhat na jednu (navíc státem vlastněnou) organizaci. V případě nějaké obsazení cizí mocností by z důvodu možné cenzury naopak bylo dobré poštu nepoužívat.
Pozemstan - 09. březen 2024 12:28sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
kapitan Pike: "já to pochopil tak, že se bude týkat pouze voličů v zahraničí, kteří budou posílat hlasy na adresu místní zastupitelské úřady"

Aha, tak to by pak měla Česká pošta "štěstí" (stejně jako potažmo celé Česko), i když by podle mě měli mít stejnou možnost občané Česka všude, ale to už je na jinou debatu... -)
Pozemstan - 09. březen 2024 12:25sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
kapitan Pike: Je fakt, že jsem si tady "trochu zapřeháněl" a nechal se ovlivnit poněkud apokalyptičtějšími a zároveň trochu romantickými vizemi typu filmu The Postman. Měl jsem tedy na mysli spíše scénář delší války či úplného rozvratu státu, kdy by pošta mohla nahradit "modernější" způsoby komunikace apod., resp. být posledním komunikačním kanálem (ačkoli i nyní, byť ne sama, spravuje třeba datové schránky nebo Czech pointy, tedy modernější technologie, ve kterých je možná ještě více či rychleji nahraditelná). Mohla by být, vedle bezpečnostních složek, základem "podzemní" komunikační sítě odboje apod., i když lze namítnout, že by její infrastruktura mohla být snadným cílem nepřítele a že by ji mohly nahradit jiné firmy, které by navíc v případě otevřené války mohl stát také silou (dočasně) ovládnout. Každopádně ale podle mě není radno nechat obrátit podstatnou část zaměstnanců pošty proti vládě (extrémním a samozřejmě ne zcela srovnatelným příkladem možných důsledků bylo rozpuštění irácké armády po porážce Saddámova režimu). Toto může platit i pro období "hybridní války", kdy by se "zhrzení pošťáci" mohli podílet na šíření dezinformací nebo prostém vyvolávání chaosu sabotováním komunikace, pokud se tak již místy neděje... (;-))
kapitan Pike - 09. březen 2024 09:40sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Pozemstan:
kritické infrastruktury

S tím si dovolím nesouhlasit. Za kritickou infrastrukturu považuji například infrastrukturu pro výrobu a distribuci elektřiny, vodárenskou síť, páteřní síť internetu atd. Delší výpadek těchto sítí na nějakém větším území by byl opravdu závažný problém pro fungování celé společnosti. Naopak bez pošty bychom se určitě několik dní obešli.

A to chce navíc vláda zavést korespondenční volbu

Já to pochopil tak, že se bude týkat pouze voličů v zahraničí, kteří budou posílat hlasy na adresu místní zastupitelské úřady. České pošty se to tedy vůbec týkat nebude, zapojeny budou pouze pošty ostatních zemí.
Pozemstan - 08. březen 2024 22:04sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Já jsem na Českou poštu dříve nedal dopustit (až na ty problémy s National Geographic s nejasnou příčinou), rčení "dnes podáte, zítra dodáme" skutečně fungovalo (i když to spíše potvrzoval táta, který poštu využíval častěji). Za COVIDu jsem si myslím přes ně nechal doručit snad i televizi. Nesdílím opoziční všeobecnou nenávist k Rakušanovi, ale poště myslím jeho loňské kroky moc nepomohly, přičemž jsem tady myslím již psal, že to považuji za narušení kritické infrastruktury, které by šlo za současné mezinárodní bezpečnostni situace hodnotit jako vlstizradu. A to chce navíc vláda zavést korespondenční volbu. Její kroky ale připomínají spíše Trumpovy sabotáže US Postal Service z podzimu 2020.
Mvek - 08. březen 2024 21:31sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Vyhýbám se poště, jak jen to jde, ale bohužel na klasické dopisy zatím neznám alternativu. Ani doporučené, ani obyč. Čekám přitom, kdy ty B a A známkou označené zásilky začnou házet do koše, když to stejně nelze reklamovat.

Zásadně zaplatím víc, než mi ukáže jejich aplikace. A na dotaz, proč to minule bylo za doporučený o 10 Kč víc, mi přes měsíc neodpověděli (na pobočce mi asi na přepážce nerozuměli, a byl tam dav, který jsem "předběhl" legálně díky objednání na pobočku, tak jsem je nechtěl zdržovat).

Ale jinak jo, můžu být rád, obecně obvykle zásilky doručovali v předchozích letech, až před Vánoci se na to vykašlali a pokračuje to dál. Balíky jsem si taky kdysi stěžoval, ale to je deset let, pak to bylo super.


Takže i když zatím jsem se pořád snažil poštu využít, když mi to nebylo nijak přítěží, protože je jasné, že bez kšeftů to bude ještě horší a horší, tak budu víc a víc hledat způsoby, jak se tomu vyhnout. Fakt ať Pošta zkachuje, převezme ji nějaký soukromý subjekt, a třeba to bude aspoň o trochu fungovat lépe a efektivněji. Horší to ale už asi nebude, jen možná lokálně.
S.S.Enterprise - 08. březen 2024 12:15sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
- mě ČP pravidelně několik let nevozila asi polovinu balíků - i když v aplikaci ukazuje pokus o doručení, tak tu prostě nebyli a často v té aplikaci GPS pokusu o doručení několik kilometrů od mojí adresy, zlepšilo se to stížnosti, kterou jsem "podal" na poště, k čemuž mě přímo vyzvala pošťačka za přepážkou, že prý jinak s tím nic neudělají
(předtím kvanta hodnocení v aplikaci se minula účinkem)

- taky je zarážející, že když mi v rozmezí 2 dnů měli přijít asi 3 balíky, tak každý z nich vezlo jiné auto a některé tedy doručilo, jiné viz případy výše

- zajímavé je, že u nás v ulici má ČP smluvně dohodnutého jednoho důchodce, který o víkendu roznáší dopisy do schránek

- např. o Vánocích jejich aplikace ukazovala, že je balík pořád na podací poště, zatímco opět o víkendu přišla zjevně krátkodobě najatá brigádnice a balík už doručila

- stav balíků se v aplikaci standardně aktualizuje až večer nebo druhý den po doručení, u mnoha z nich ale nikdy doručení neukáže

- Balíkovna buzeruje s povinností lepit štítek pokud se jedná o doručení na adresu a podací místo je frančízant a ne pošta, co je ale zajímavé, že mnou používaný frančízant v těchto případech začal požadovat poplatek 20Kč za vytištění onoho chybějícího štítku, když v předchozích případech to nejprve neuměl a posílal mě na poštu, pak to najednou uměl bez keců a pak, když se to naučil, tak chtěl poplatek... na emailu Balíkovny mi odepsali, že to požadovat nesmí (což je tak trochu absurdní, přeci může jako podnikatel tisknout po dohodě co chce ne? problém je v tom, že to nemá Balíkovna už v základu pro všechny tak, jako Zasílkovna

- naposledy mě pošta rozesmála, když jsem tam šel zrušit 20 let nepoužitou vkladní knížku s 56Kč... teprve po dlouhém vyplňovaní mi řekla, že mi pošlou zpět na účet 6Kč + úroky, 50Kč je prý za to zrušení :D
Pozemstan - 08. březen 2024 00:04sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: V posledních letech také sleduji výrazné zhoršení služeb. Se známkou B šel dopis v rámci Jablonce, mezi místy vzdálenými jen pár set metrů od hlavní pošty, přes týden...

Od roku 2020 se nám také opakovaně stává, že nechodí ze zahraničí anglický National Geographic, i když jej již rozváží asi jiná společnost "Media Post", což nepomohlo. Možná nám ale někdo vykrádá schránku...
Mvek - 07. březen 2024 23:10sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Snažím se České poště vyhnout, jak jen to jde, a přesto s ní mám docela dost negativních zkušeností.

Ale dostalo mě, když po dotazování se doručovatelky, jak to, že znovudoručení dopisu proběhlo až 4. pracovní den po tom, kdy jsem si to zadal, jsem se dozvěděl, že pošta k nám doručuje jen každý 3. den!
Kdybych byl na chalupě, nebo v nějaké osadě, pochopím, ale na Zahradním Městě fakt teda ne. Prý všechno takto doručují kromě důchodu.
Vrtá mi tedy hlavou, jestli ještě má vůbec nějaký smysl platit si známku A, nebo snad nějaký expresní příplatek u sledované zásilky...
A dumám, jestli to vůbec je v pořádku. Nebo je to i plán Ministerstva, jak lidi donutit používat datové schránky?
Telemachus Rhade - 09. leden 2024 11:14sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: To je strašné! Ale bohužel to zase jen potvrzuje to, co si od narození kluků říkám o českém zdravotnictví. Jako celek to nefunguje a je to pouze o jednotlivých lidech.
Mvek - 08. leden 2024 22:29sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Snad radši chcípnu, než abych někdy šel do zařízení patřící Penta Hospitals... Jako trochu je může omlouvat to, že danou LDN koupili asi vloni, pak prodali i budovu, takže se v prosinci stěhovali do nových prostor, kde už má Penta Alzheimer centrum a je to tam pěkné (ale taky dražší příplatek za "nadstandard", který ale tady aspoň už tak působí). Třeba se to postupně zlepší, ale doposud to bylo spíš jak koncentrák.

Třešnička na dortu dneska:
1) Hmotnost babičky neví, nebudou ji teď narychlo vážit. Že domovu seniorů, kde se teď uvolnilo místo, by stačila třeba měsíc stará? Hm, kde to najít... Pak sestry přes odmítání se nechat odpálkovat a nadávky, že toho moc chceme, našly v papírech načmáraný údaj z měření v prosinci (byl jsem tehdy u toho a je mi povědomý, takže asi sedí). Kdyby ho lékařka dala do zprávy, bylo by to snazší.

2) Žaluzie se už nesmí vytahovat (a přitom aspoň po přestěhování babička krásně viděla díky téměř francouzskému oknu do parku, jak lidi venčí psy, a ona má ráda psy), a dokonce to vypadá, že něco udělali, aby to nešlo. Prý si lidé z paneláků stěžovali, že vidí okny nahé zadky pacientů apod.
Telemachus Rhade - 04. leden 2024 15:55sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Takže progress...

Je to na hovno! Doslova.
Stavy mám jak na houpačcce, jeden den dobrý, druhý den bych chtěl svrhnout atomovku na Rusko, jenom abych zažil nějaký dobrý pocit. Zažívání nebylo nejlepší už samotnou nemocí, na clarithromycinu je zhruba takové, jak se na clarithromycinu dá očekávat.

"Velmi cool" vedlejší efekt nemoci je vnitřní horečka při skutečné tělesné teplotě 35-35.5°C, která proniká primárně do hlavy, takže mám rudofialové žhnoucí tváře, suché oči a ledové ruce. Občas mi hoří i uši. Prakticky nic na moc nepomáhá, kromě určité fyzické aktivity, takže s borelkou na ATB chodím obden 7x3 parta v domě po schodech, abych si rozproudil oběh.

A do toho všeho mám podezření, téměř už potvrzené, na helicobacter pylori. Ale je výhoda, že už zobu Klacid, protože je jednou složkou dvousložkové ATB léčby :-D

Užívám si, nemůžu říct. To, že jsem měl být touhle dobou v Tokiu, je taky strašně super.
Mvek - 24. prosinec 2023 18:47sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Nacházím občas tak maličká klíšťata, že na chlupatější kůži je zázrak je objevit, když se nehýbou a nepřehlédnout je s novou pihou, které se snad každý rok objevují. A to medvěd nejsem.
A jak která stádia dorostou, tedy jestli by člověk na ně měl přijít později, to nevím. V posledním roce mě zaskočilo, že jsem jednou našel mrtvé klíště v posteli už nevím koho z nás.
AVip - 24. prosinec 2023 10:11sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Telemachus Rhade:
Ale testy v září byly negativní a opakovaly se až teď v prosinci, protože mi začalo být blbě bez příčiny. No a ejhle :-D

To je tak, když se místo těch "zbytečně citlivých" PCR testů přísahá na testy na protilátky*, které jsou přece mnohem levnější a přesnější, že. :-/
(jenže zrovna v tomto případě mají spolehlivost je cca. 2/3)
Ostatně, díky podobným felčarským a právnickým "krasoduchům" nemáme dodnes ani funkční vakcínu proti borelióze, jakkoli existují prototypy, které ovšem antivax lobby nepustila do schválení a do výroby.


Držím palce.

Zažil jsem to v rodině a okolí a je to svinstvo, ale u tebe se to zachytilo ještě relativně včas.


*přítomnost protilátek fakt neznamená imunitu, znamená to jen, že se tělo potkalo s patogenem a snaží se s ním v rámci možností nějak popasovat, což se mu daří tu lépe, tu hůře...

Nejnovější   Novější 1 - 20 / 11678Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o