Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Diskuzní klub

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 11676
Vítejte ve Diskuzním klubu. Není zde pevně dané téma, to se postupně vyvíjí, nicméně více než dvě témata zároveň není záhodno probírat. Jinak zde panuje názorová volnost.

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 143 - 162 / 11676Starší   Nejstarší

S.S.Enterprise - 26. září 2021 11:52sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Poslední dobou si začínám čím dál víc uvědomovat, že všechny ty divné věci, co se kolem nás dějí nejsou důsledkem nějaké konspirace, ale mnohem spíše lidské hlouposti a šlendriánu...
Telemachus Rhade - 26. září 2021 08:50sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Není papír, zdražil o polovinu

Mvek:
Nakladatelství se snaží šponovat poptávku po knihách?
Pořád jsi konspirační teoretik za každou cenu a vidíš za tím mocné knihkupecké lobby? Just asking...
Mirak - 17. září 2021 20:21sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Ono je poměrně populární také lustrování historie účtů na Twitteru, takže problém mělo nemálo lidí za tweety, které napsali třeba před 7-8 lety (dnes např. dospělí, ale stále velmi mladí sportovci, kteří byli v té době sotva teenageři).

Zvláštní je také ten trend, že cokoliv jen s náznakem rasistické konotace (a nemusí být ani vyloženě negativní), je dnes bráno jako horší prohřešek, než fyzické násilí. Tedy ne u nás, ale USA, Kanada nebo UK se v tom rochňá slušně.
Mvek - 17. září 2021 20:07sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak: Jj, ale začalo to už docela dávno tohle, jak jeden tweet rozdmýchá bouři. Možná jsem sem i dával před šesti lety toto:
NYTimes: How One Stupid Tweet Ruined Justine Sacco's Life, kde se nekorektním humorem v jednom tweetu (že letí do JARu, že snad nechytne AIDS, ale že si dělá srandu, že je běloška) žena, kterou sledovalo docela málo lidí, rozdmýchala bouři a najednou o ní věděly miliony lidí.
Tehdy jsem z toho příběhu byl v šoku, dneska je to normálka. Však jak jsem tu upozorňoval na nějakou tu političku, co napsala rychlý tweet o letadlu zadrženém v Bělorusku, že už je na cestě, že je to úleva pro všechny příbuzné a cestující, protože v tu dobu měla vědět, ale asi ještě nevěděla o zadrženém disidentovi a jeho přítelkyni. Přitom to je tweet - rychlá zpráva, od které se nečeká nějaká extra přesnost.
Mirak - 17. září 2021 19:03sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mvek:
Aneb další ukázka populárního odezdikezdismu.

Je to tak. Je obrovský problém stanovit nějakou rozumnou hranici mezi tím, kdy se domnělým obětem v těchto kauzách dříve implicitně nevěřilo a dneškem, kdy na zruinování kariéry kohokoliv z šoubyznyzu nebo dnes i populárně z videohernho průmyslu stačí pomalu jediný tweet. Chris Avellone by mohl vyprávět :/
Mvek - 17. září 2021 18:33sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
O cancel culture a Johny Deppovi na MFF
Nevím, kde jsem k tomuhle provokativnějšímu názoru o cancel culture přišel, ale konečně jsem si to přečetl a zaujalo mě to spojení s pádem želené opony, kdy utopistické myšlenky socialismu byly varovné pro podobné úvahy na západě. Zatímco dnes už se takové myšlenky zase rozvíjejí a západ nebo nyní i možná my se musíme poučit znovu.
Co tam akorát chybí, je důraz na přiměřenost a zlatou střední cestu. Pochopím, že někdo nechce toho či onoho umělce angažovat kvůli nějaké kauze, problém je teprve, když pomalu pálím jeho předchozí díla, nebo ho z nich chci málem odstranit, a když to dělají všichni.
Aneb další ukázka populárního odezdikezdismu.


Navíc zajímavé je, že podobně mi přijde, že mnozí ze "západu" nezažili, nepochopili, nebo vůbec neslyšeli o socialismu a jeho ideích ani v oblasti vývoje software. Nemám nic proti manifestu agilního vývoje, ten postuluje zajímavé myšlenky. Problém mám s tím, co se z toho stalo v podobě různých certifikovaných školení a metodologií i amatérských nadšenců, kteří pak ty myšlenky ždímou do extrému.
A tak se stane, že pak má každý člen týmu být schopen dělat cokoliv, zaskočit za kohokoliv, byť samozřejmě ne stoprocentně stejně efektivně. Že každý má dělat jak vývoj, tak testování, a možná občas i integraci.
Každý je pak odpovědný za kvalitu výsledného produktu a má přispět k její výši. Každý den má sledovat výsledky testů a pokud nějaké selhaly, aktivně zjišťovat, proč, i když s daným modulem neměl nic společného. Může samozřejmě požádat o pomoc jiné, ale každý se má podívat.

Takže to nedělá nikdo:-). Ale furt je to naše chyba, nikdy nepřipustíme, že by byl problém v systému, že bez odpovědnosti prostě málokdo je tak nadšený, aby tyhle ideje fakt následoval.
S.S.Enterprise - 10. září 2021 19:08sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Marshall:
to troluješ nebo to myslíš vážně

Tak napůl, je to taková ta politicko-zjednodušující hláška, ve které je ale kus pravdy, tedy spíše varování, kam to spějeme... ale jak píše TR, doba se prostě mění, vidíme rychlou transformaci světa před očima a jen doufejme, aby se to nezvrhlo v ještě něco nepříjemnějšího...
Telemachus Rhade - 10. září 2021 18:23sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan: Jo, z nedostatku. Nejvíc trpí PC komponenty, kdy už pomalu přes rok nejsou grafické karty. Občas stojí 40 tisíc, občas 90 tisíc :) Ale nejsou ani SSD, flash, nand, zvukovky... A nejen Covid je na vině - dál jsou to obří záplavy v Číne, neprůjezdnost Suezu, stávky v přístavech, sucho na Taiwanu... Těch důvodů je hodně.
Pozemstan - 10. září 2021 18:20sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade: "všechno je, kromě čipů"
Jen aby si to někdo nevyložil tak, že je tedy příčinou problémů nedostatek čipů, které se tajně montují do knih... -))

Jinak zažíváme zvláštní období, možná po dlouhé době krizi z nedostatku místo nadvýroby (i když ta je také přítomna v podobě hromady nezkompletovaných automobilů apod.). Jako příčina se třeba u čipů uvádí výpadky výroby v Asii vlivem covidu, ale skoro to působí jako projevy nové studené války...
Telemachus Rhade - 10. září 2021 17:36sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Marshall: Tak. Koruna je slabá měna - to je základní problém všeho.

Pozemstan: Papír klasický ještě je. Co není, jsou kartony, směsi, lepenky, pojiva, atd... Aktuálně je třeba jednodušší knihu poctivě svázat, než-li slepit :) Jenže to pořád není ani zdaleka levnější. Čili část průmyslu má problém - stejně jako se znovu přestanou vyrábět Škodovky. V podstatě všechno je, kromě čipů ;)
Marshall - 10. září 2021 17:28sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
S.S.Enterprise: to troluješ nebo to myslíš vážně? Samozřejmě, že umíme, ale jinde za něj platí více než u nás, tak se na nás nedostává.
S.S.Enterprise - 10. září 2021 11:40sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Jako jestli si v Evropě už neumíme vyrobit ani papír, tak to sme pak asi fakt odsouzení k záhubě, když si bez Číny už ani neutřeme prdel...
Pozemstan - 10. září 2021 09:14sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade, Mvek: Ta "konspirace" je ale obsažena již v onom článku. Jenže pochází od zástupce českého papírenského průmyslu, který zároveň uvádí, že většinu poptávky pokrývá dovoz a zmiňuje rostoucí ceny. Otázkou je, zda má ten člověk o zahraničních trzích dostatečné informace, zda třeba nehájí své odvětví, které třeba není konkurenceschopné apod. Jinak je bohužel běžné, že i různí odborníci, kteří se specializují na různé dílčí aspekty se pak neshodnou a v globálním pohledu mohou i chybovat (nemluvě o možných účelových manipulacích), což vidíme bohužel velmi často u různých témat. Ale pokud jde o tuto situaci, jen spekuluji, o polygrafii toho oba budete vědět mnohem více...
Telemachus Rhade - 09. září 2021 20:41sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek:
Euromdia si stěžuje a prý i další oslovená nakladatelství. Ale mluvčí papírenské asociace to dementuje.

Co ti na to mám říct? :-) Asi jen: nehledej konspirační teorii tam, kde není. Přemýšlíme, které tituly odložit a máme z toho docela těžkou hlavu.
Mvek - 09. září 2021 19:30sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Víc a víc se ukazuje, že se žádným zprávám nedá věřit.
Český nakladatelům chybí papír na knihy
Euromdia si stěžuje a prý i další oslovená nakladatelství. Ale mluvčí papírenské asociace to dementuje.

Nakladatelství se snaží šponovat poptávku po knihách?
Mvek - 26. červenec 2021 17:03sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
A ta rada pro laika?
Kliknout na ikonku záměčku/štítu v adresním poli a podívt se na detail certifikátu na každém webu, kde byste nechtěli, aby vás někdo odposlouchával (nebo i vaše heslo!). A tam uvidíte, že třeba:

Issued to: *.google.com
Issued by: GTS CA 1C3

To je u YouTube ok.
My tam máme jméno té společnosti, co nám zajišťuje proxy, to je špatně.
Mvek - 26. červenec 2021 17:01sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Dobrá rada - pokud používáte cizí počítač (třeba pracovní), tak SSL (teda https://...) a žádné varování v liště browseru neznamená, že je vaše komunikace nečitelná pro kohokoliv...

Objevili jsme, že náš zaměstnavatel na nás bez informování ušil Man-in-the-Middle attack, a jím nasmlouvaná britská proxy firma už nejen blokuje některé domény, ale má na našich počítačích certifikační autoritu, a tedy podepisuje jakýkoliv web chce, a může tak číst veškerou komunikaci s ním.

Konkrétně jsme takto objevili, že *.google.com je podepsáno touto firmou např. na youtube.com nebo protonmailu a dalších službách. Proton překvapí, protože Gmail třeba není takto podvržený (zatím?), u YT bych to pochopil, že chtějí vidět, na co zaměstnanci čumí, a čím vytěžují síť (když se to ani správně zbytečně nemá).
S.S.Enterprise - 21. červen 2021 10:45sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
A začátem příštího roku má být i Strange New Worlds, dlouhodobě je v plánu i Sekce 31 :)
S.S.Enterprise - 21. červen 2021 10:43sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Arnold:

„Čekání je u konce.“ Datum premiéry nového filmu je stanoveno

Jinak filmová pokračování Kelvinovské linie (s moderním Kirkem) řešíme tady:
Kelvin timeline - We have lens flares! Join the dark side!

4. sézona Discovery má vyjít ještě letos na podzim.
fórum Discovery

2. sezóna Picarda z kraje 2022
fórum Picard

No a ještě animáky Lower Decks a Prodigy mají vyjít letos, ale to moc nesleduju.
Arnold - 21. červen 2021 09:58sipka
ZAMĚŘIT
Arnold
Ahoj. Omlouvám se, pokud jsem napsal do špatného vlákna... Mám dotaz. Našel jsem informaci, že pokračování Star Treku má vyjít v roce 2023. Možná někdo zná podrobnosti?

Nejnovější   Novější 143 - 162 / 11676Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o