Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Diskuzní klub

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 11678
Vítejte ve Diskuzním klubu. Není zde pevně dané téma, to se postupně vyvíjí, nicméně více než dvě témata zároveň není záhodno probírat. Jinak zde panuje názorová volnost.

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 140 - 159 / 11678Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 11. říjen 2021 20:34sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Marshall: Tady nejde o velikost trhu, ale o jüan. Problém bude mít ta část Oceánie, která do Číny vyváží. Naproti tomu bude čínský export levnější, čímž se vyváží globální dopad. Navíc Čína jüan zřejmě při vidině největšího průseru zafixuje.
Marshall - 11. říjen 2021 20:26sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Rezidenční trh Číny se odhaduje na 62 trilionu USD, což je 29 % GDP. To je víc než dvojnásobek problému 2007 (25-30t US housing market), který byl principiálně stejný, tedy "overleverage".
Telemachus Rhade - 11. říjen 2021 17:15sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Marshall:
Věk Černých labutí?

Hehe. Dobrý příměr! Byť teda Taleb bere černou labuť jako clusterfuck – nejvíc k tomuto příměru a situaci aktuálně sedí Libanon, a to se - všichni doufejme - u nás nestane.

Vezmu body, se kterými ne až tak souhlasím...
a) Kolabuje Čínský realitní sektor - Existuje hodně stuií na téma, že Čína Euroamerickou civilizaci ovlivňuje ekonomicky jen minimálně. A výrobně si bez ní poradíme, to už víme. Realitní trh by se taky díky směnnému kurzu měl vyřádit pouze v Číně.
b) „Tofu-dreg“. Kvalita Čínských staveb je velmi špatná – padají mosty a budovy. - RIP ekvádorské přehrady a balkánské mosty :) Možná trochu černě, ale před Čínou jsme je varovali.
c) Blackouts se stále dějí a ovlivňují produkci včetně mezinárodních podniků. - Evropu aktuálně víc tíží Taiwanské sucho, než výpadky v Číně. Navíc EK plánuje vyrábět dostatek čipů přímo v EU. (s třemi křížky po funuse, ale lepší než nic)
3) Politická situace v Evropě (Brexit) a důsledky SARS-Cov-2 komplikují dopravu - Ee, maybe. Kamioňáci z ostrovů přešli třeba do Skandinávie a Západní Balkán se hlásí o slovo. Po summitu v Brdu to vypadá na výhledové rozšíření EU +7, a to máš zástupy levné pracovní síly.
Marshall - 11. říjen 2021 16:10sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Dovolím si tu zkopírovat (z FB) svoji spekulaci ekonomického ražení (v Mezinárodní situace a politika se teď řeší lokální věci a nechci to přerušovat).

Moje ekonomická spekulace.
Očekávám inflaci na konci roku 5 až 10 % (možná i více). Vede mě k tomu několik indikátorů:
1) Situace na trzích komodit
a) Cena plynu vzrostla za rok o 230+ %,
b) Cena uhlí vzrostla za rok o 300+ %
c) Index Spojených Národů, který se týká jídla, je +33,9 %
2) Situace v Číně.
a) Kolabuje Čínský realitní sektor – Evergrande, Fantasia definitivně zkrachovali a další budou následovat. Navíc, Čínské firmy mají více než 2x větší páku než US firmy a reality jsou velkou částí onoho „magického“ růstu Čínské ekonomiky. Tohle může být průser světového dosahu.
b) „Tofu-dreg“. Kvalita Čínských staveb je velmi špatná – padají mosty a budovy.
c) Blackouts se stále dějí a ovlivňují produkci včetně mezinárodních podniků.
d) Není úplně jasné, jaký budou mít letošní (rekordní) povodně vliv na produkci obilovin.
3) Politická situace v Evropě (Brexit) a důsledky SARS-Cov-2 komplikují dopravu - zatím hlavně v UK, ale díky zahlcenosti přístavů (nevracení prázdných kontejnerů) mohou časem komplikovat věci i v EU.
4) Ekologická situace - globální změna klimatu, klade dodatečné tlaky na produkci potravin a "damage control" je stále nákladnější, což zhoršuje veřejné finance.
A někteří lidé stále nechápou, že uhlí se nenapiješ - ano mluvím o Polsku.

Věk Černých labutí?
Mvek - 29. září 2021 10:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: To je zajímavé, že jsem najednou konspirační teoretik, přitom tohle jsou bohužel běžné marketingové nástroje, lidská blbost a plácání nesmyslů. Viz různé runy na benzín, toaletní papír, cukr, vejce, máslo apod. v posledních desetiletích.

Kdyby článek tehdy sám neprezentoval reakci papírenského průmyslu, že je to nesmysl, tak bych to tu nezmiňoval jen na základě toho, že u malého nákladu naší knížky nebyl sebemenší náznak problémů. Takhle to už bylo podezřelé.
S.S.Enterprise - 26. září 2021 11:52sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Poslední dobou si začínám čím dál víc uvědomovat, že všechny ty divné věci, co se kolem nás dějí nejsou důsledkem nějaké konspirace, ale mnohem spíše lidské hlouposti a šlendriánu...
Telemachus Rhade - 26. září 2021 08:50sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Není papír, zdražil o polovinu

Mvek:
Nakladatelství se snaží šponovat poptávku po knihách?
Pořád jsi konspirační teoretik za každou cenu a vidíš za tím mocné knihkupecké lobby? Just asking...
Mirak - 17. září 2021 20:21sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Ono je poměrně populární také lustrování historie účtů na Twitteru, takže problém mělo nemálo lidí za tweety, které napsali třeba před 7-8 lety (dnes např. dospělí, ale stále velmi mladí sportovci, kteří byli v té době sotva teenageři).

Zvláštní je také ten trend, že cokoliv jen s náznakem rasistické konotace (a nemusí být ani vyloženě negativní), je dnes bráno jako horší prohřešek, než fyzické násilí. Tedy ne u nás, ale USA, Kanada nebo UK se v tom rochňá slušně.
Mvek - 17. září 2021 20:07sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak: Jj, ale začalo to už docela dávno tohle, jak jeden tweet rozdmýchá bouři. Možná jsem sem i dával před šesti lety toto:
NYTimes: How One Stupid Tweet Ruined Justine Sacco's Life, kde se nekorektním humorem v jednom tweetu (že letí do JARu, že snad nechytne AIDS, ale že si dělá srandu, že je běloška) žena, kterou sledovalo docela málo lidí, rozdmýchala bouři a najednou o ní věděly miliony lidí.
Tehdy jsem z toho příběhu byl v šoku, dneska je to normálka. Však jak jsem tu upozorňoval na nějakou tu političku, co napsala rychlý tweet o letadlu zadrženém v Bělorusku, že už je na cestě, že je to úleva pro všechny příbuzné a cestující, protože v tu dobu měla vědět, ale asi ještě nevěděla o zadrženém disidentovi a jeho přítelkyni. Přitom to je tweet - rychlá zpráva, od které se nečeká nějaká extra přesnost.
Mirak - 17. září 2021 19:03sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mvek:
Aneb další ukázka populárního odezdikezdismu.

Je to tak. Je obrovský problém stanovit nějakou rozumnou hranici mezi tím, kdy se domnělým obětem v těchto kauzách dříve implicitně nevěřilo a dneškem, kdy na zruinování kariéry kohokoliv z šoubyznyzu nebo dnes i populárně z videohernho průmyslu stačí pomalu jediný tweet. Chris Avellone by mohl vyprávět :/
Mvek - 17. září 2021 18:33sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
O cancel culture a Johny Deppovi na MFF
Nevím, kde jsem k tomuhle provokativnějšímu názoru o cancel culture přišel, ale konečně jsem si to přečetl a zaujalo mě to spojení s pádem želené opony, kdy utopistické myšlenky socialismu byly varovné pro podobné úvahy na západě. Zatímco dnes už se takové myšlenky zase rozvíjejí a západ nebo nyní i možná my se musíme poučit znovu.
Co tam akorát chybí, je důraz na přiměřenost a zlatou střední cestu. Pochopím, že někdo nechce toho či onoho umělce angažovat kvůli nějaké kauze, problém je teprve, když pomalu pálím jeho předchozí díla, nebo ho z nich chci málem odstranit, a když to dělají všichni.
Aneb další ukázka populárního odezdikezdismu.


Navíc zajímavé je, že podobně mi přijde, že mnozí ze "západu" nezažili, nepochopili, nebo vůbec neslyšeli o socialismu a jeho ideích ani v oblasti vývoje software. Nemám nic proti manifestu agilního vývoje, ten postuluje zajímavé myšlenky. Problém mám s tím, co se z toho stalo v podobě různých certifikovaných školení a metodologií i amatérských nadšenců, kteří pak ty myšlenky ždímou do extrému.
A tak se stane, že pak má každý člen týmu být schopen dělat cokoliv, zaskočit za kohokoliv, byť samozřejmě ne stoprocentně stejně efektivně. Že každý má dělat jak vývoj, tak testování, a možná občas i integraci.
Každý je pak odpovědný za kvalitu výsledného produktu a má přispět k její výši. Každý den má sledovat výsledky testů a pokud nějaké selhaly, aktivně zjišťovat, proč, i když s daným modulem neměl nic společného. Může samozřejmě požádat o pomoc jiné, ale každý se má podívat.

Takže to nedělá nikdo:-). Ale furt je to naše chyba, nikdy nepřipustíme, že by byl problém v systému, že bez odpovědnosti prostě málokdo je tak nadšený, aby tyhle ideje fakt následoval.
S.S.Enterprise - 10. září 2021 19:08sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Marshall:
to troluješ nebo to myslíš vážně

Tak napůl, je to taková ta politicko-zjednodušující hláška, ve které je ale kus pravdy, tedy spíše varování, kam to spějeme... ale jak píše TR, doba se prostě mění, vidíme rychlou transformaci světa před očima a jen doufejme, aby se to nezvrhlo v ještě něco nepříjemnějšího...
Telemachus Rhade - 10. září 2021 18:23sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan: Jo, z nedostatku. Nejvíc trpí PC komponenty, kdy už pomalu přes rok nejsou grafické karty. Občas stojí 40 tisíc, občas 90 tisíc :) Ale nejsou ani SSD, flash, nand, zvukovky... A nejen Covid je na vině - dál jsou to obří záplavy v Číne, neprůjezdnost Suezu, stávky v přístavech, sucho na Taiwanu... Těch důvodů je hodně.
Pozemstan - 10. září 2021 18:20sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade: "všechno je, kromě čipů"
Jen aby si to někdo nevyložil tak, že je tedy příčinou problémů nedostatek čipů, které se tajně montují do knih... -))

Jinak zažíváme zvláštní období, možná po dlouhé době krizi z nedostatku místo nadvýroby (i když ta je také přítomna v podobě hromady nezkompletovaných automobilů apod.). Jako příčina se třeba u čipů uvádí výpadky výroby v Asii vlivem covidu, ale skoro to působí jako projevy nové studené války...
Telemachus Rhade - 10. září 2021 17:36sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Marshall: Tak. Koruna je slabá měna - to je základní problém všeho.

Pozemstan: Papír klasický ještě je. Co není, jsou kartony, směsi, lepenky, pojiva, atd... Aktuálně je třeba jednodušší knihu poctivě svázat, než-li slepit :) Jenže to pořád není ani zdaleka levnější. Čili část průmyslu má problém - stejně jako se znovu přestanou vyrábět Škodovky. V podstatě všechno je, kromě čipů ;)
Marshall - 10. září 2021 17:28sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
S.S.Enterprise: to troluješ nebo to myslíš vážně? Samozřejmě, že umíme, ale jinde za něj platí více než u nás, tak se na nás nedostává.
S.S.Enterprise - 10. září 2021 11:40sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Jako jestli si v Evropě už neumíme vyrobit ani papír, tak to sme pak asi fakt odsouzení k záhubě, když si bez Číny už ani neutřeme prdel...
Pozemstan - 10. září 2021 09:14sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade, Mvek: Ta "konspirace" je ale obsažena již v onom článku. Jenže pochází od zástupce českého papírenského průmyslu, který zároveň uvádí, že většinu poptávky pokrývá dovoz a zmiňuje rostoucí ceny. Otázkou je, zda má ten člověk o zahraničních trzích dostatečné informace, zda třeba nehájí své odvětví, které třeba není konkurenceschopné apod. Jinak je bohužel běžné, že i různí odborníci, kteří se specializují na různé dílčí aspekty se pak neshodnou a v globálním pohledu mohou i chybovat (nemluvě o možných účelových manipulacích), což vidíme bohužel velmi často u různých témat. Ale pokud jde o tuto situaci, jen spekuluji, o polygrafii toho oba budete vědět mnohem více...
Telemachus Rhade - 09. září 2021 20:41sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek:
Euromdia si stěžuje a prý i další oslovená nakladatelství. Ale mluvčí papírenské asociace to dementuje.

Co ti na to mám říct? :-) Asi jen: nehledej konspirační teorii tam, kde není. Přemýšlíme, které tituly odložit a máme z toho docela těžkou hlavu.
Mvek - 09. září 2021 19:30sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Víc a víc se ukazuje, že se žádným zprávám nedá věřit.
Český nakladatelům chybí papír na knihy
Euromdia si stěžuje a prý i další oslovená nakladatelství. Ale mluvčí papírenské asociace to dementuje.

Nakladatelství se snaží šponovat poptávku po knihách?

Nejnovější   Novější 140 - 159 / 11678Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o