Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Diskuzní klub

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 11675
Vítejte ve Diskuzním klubu. Není zde pevně dané téma, to se postupně vyvíjí, nicméně více než dvě témata zároveň není záhodno probírat. Jinak zde panuje názorová volnost.

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 70 - 89 / 11675Starší   Nejstarší

Mirak - 20. září 2022 22:04sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Pozemstan: Bez té popularizace, kterou tomu podcast poskytl, by k tomu IMO vůbec nedošlo.
Pozemstan - 20. září 2022 20:26sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
kapitan Pike: Zajímavé. Ten podcast jen zmiňoval jeho případ, nebo i hrál nějakou roli v jeho znovuotevření?
Pozemstan - 20. září 2022 20:21sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: "odmítá dodavatel plastových oken reklamaci rosení skel (a nemyslím tím pár kapiček v rozích)."

A rosí se ta okna z vnitřní strany? Nám se totiž občas plastová okna zejména na spodní straně zamlžují velmi výrazně (v zimě i zamrzají), ale, jak jsem si ověřil, kupodivu to není z vnitřní strany, ani uvnitř, ale z vnější strany.

Musím přiznat, že až doteď jsem si to vysvětloval tak, že se sklo zjevně vlivem dobré izolace podchladí a poté na něm kondenzuje vlhkost z příchozího vnějšího trochu vlhčího vzduchu. Když o tom ale teď přemýšlím, spíše to bude známka nedostatečné těsnosti okna, kdy ven proudí teplý (a tedy pravděpodobně absolutně vlhčí) vzduch z našeho bytu, přičemž, putuje-li škvírou pod oknem, stýká se venku s chladným sklem, na němž se vlhkost viditelně vysráží... Tedy vlastně je to také chyba výrobce, ale na relativní vlhkosti vzduchu v místnosti už tolik záležet nebude, jelikož teplejší vzduch i při nízké relativní vlhkosti pojme absolutně dost vody na to, aby po ochlazení třeba o 10 °C relativní vlhkost dosáhla 100 %...

Teď máme bohužel problém, že se u jednoho okna klika při snaze jej pevně zavřít protáčí a už nepomáhá ani utažení šroubů. Funguje jen zavření na druhou stranu v režimu ventilace (bez přítlaku)...
Mirak - 20. září 2022 17:14sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Ano, zaznamenal jsem na twitteru.
kapitan Pike - 20. září 2022 11:12sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Pro Miraka a případně další, kteří znají podcast Serial.

Adnan Syed: Judge overturns murder conviction featured in Serial podcast
tuvok07 - 08. září 2022 16:15sipka
ZAMĚŘIT
tuvok07
No, momentálně tu mám 57 a ještě se netopí, tak čekám taky ráno rosení... Naštěstí zatepleno máme.
Mvek - 08. září 2022 09:44sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
tuvok07: Doporučená vlhkost je kolem 50 %, jenže nad 50 % třeba odmítá dodavatel plastových oken reklamaci rosení skel (a nemyslím tím pár kapiček v rozích). Navíc nad 50 bývá problém i u nezatepleného zdiva s rohy a stěnami za skříněmi, kde se pak snadno dosáhne v zimě rosného bodu a plísní. Bylo to velké překvapení najít plochy plísní za skříněmi v obýváku při malování v 20 let starém bytě z "porothermu", ale jen o trloušťce cca 45 cm bez zateplení (pardon, je tam nějaká "zateplovací omítka", ale to je jako nic).

Nicméně jádro pudla je v tom, že jestli večer v ložnici mám 50, tak ráno 60. A pod těch 50 je docela problém se dostat taky na déle jak chvíli po vyvětrání.
tuvok07 - 03. září 2022 14:34sipka
ZAMĚŘIT
tuvok07
Pod 45% je už vyloženě suchej vzduch.
Mvek - 03. září 2022 08:53sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
O plísni v dvacet let staré bytovce bych mohl vyprávět... A to i při teplotách nad 22, chce to opravdu hodně často větrat a už máme od malování skříně aspoň 5 cm od venkovních zdí. Nicméně dostat vlhkost v bytě pod 45 procent je v zimě (když nemrzne) nadlidský úkol. Ale i tenhle srpen tu bylo běžně 60, nicméně teď to nevadí, když nejsou zdi vychladlé.
Mvek - 03. září 2022 08:52sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Konečně to taky někdo napsal veřejně.
Nedostatečně vytopené byty v zimě můžou napadnout plísně, píše sobotní Mf Dnes. Čím chladnější místnost, tím menší je její schopnost pohltit vlhkost. Nebezpečné plísně se v nich mohou začít šířit už při teplotách nižších než 19 stupňů Celsia, uvedla Německá spolková agentura pro životní prostředí. (víc toho tam není, je to jen výcuc Rozhlasu)
Mirak - 13. srpen 2022 14:21sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade: Třeba zde:

Čtěte celý Haškův rozhovor s ruskou televizí. Ta ho (zatím) nepublikovala
Telemachus Rhade - 13. srpen 2022 13:34sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak 323696: Diky za odkaz ;)
KRAKONOS - 11. srpen 2022 11:51sipka
ZAMĚŘIT
KRAKONOS
Marshall: U nás na univerzitě jsem také nenašel oficiální vyjádření, jak postupovat. Vypadá to, že pokyny teprve procházejí byrokratickým aparátem:
V dubnu žádali rektoři vládu o návod
A v červnu vláda spustila program pro Rusy a Bělorusy, kteří mohou doma čelit perzekuci. Ale jak budou posuzovat aktuální studenty, jsem z toho nepochopil.
Mirak - 10. srpen 2022 21:56sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mimochodem jak jsem si o Haškovi teď tak 15 let myslel, že je to úplnej kokot, tak ten rozhovor, který dal ruským novinám na téma ruští a čeští sportovci za současné situace je naprosto skvělý a popsal to tam velmi dobře.
Marshall - 10. srpen 2022 20:28sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Pozemstan 323692:
Osobně bych tedy ruské studenty a vědce nevyhazoval, ale podrobně (i průběžně) bych prověřoval jejich postoje a aktivity.

Takhle nějak bych si to taky představoval, ale nejsem si jist, že český stát je ochoten / schopen tohle dělat.


Telemachus Rhade - 10. srpen 2022 20:15sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Marshall: Jak pise Mirak, prolustrovat soucasne - idealne pres soc site a verejne profily - a ty, kteri tu jsou legitimne, chteji zustat a ziskaji cisty lustr, samozrejme ponechat. Zbytek odlifrovat do Petropavlovsku-Kamcatskeho ;)

Nova viza vydavat pouze rodinam prolustrovanych, nebo vyjimecne z humanitarnich duvodu.

Ale plosne zakazy jednoznacne ne.
Pozemstan - 10. srpen 2022 16:24sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Marshall: Je to hodně složité. Asi bych se řídil postojem oněch Rusů k válce a režimu, i když je problém, že i ten může být jen "hraný" v zájmu zachování studia nebo i špionáže - v tomto směru mohou být na jednu stranu podezřelejší nově příchozí, na druhou stranu nelze vyloučit i dlouhodobě "spící agenty". Na druhou stranu může působit strach, aby neohrozili své blízké žijící ještě v Rusku...

Někdy mám pocit, že některé ostré reakce žádající vyhození všech Rusů (a Bělorusů) bez rozdílu poněkud zapomínají na přijímání občanů komunistického Československa na Západě (byť tam někteří museli, zejména ve vyhrocených 50. letech, nejprve projít internačními tábory - např. "komunista" Voskovec na Ellis Islandu). Na rozdíl od občanů komunistického Československa, které se např. na válkách v Koreji či Vietnamu podílelo jen nepřímo (v případě Vietnamu dokonce přes organizováni protestů dodávalo složku pro výrobu Agent Orange přes prostředníky do USA), jsou ale Rusové občany státu, který je přímo aktivní v probíhající útočné válce s prozápadním demokratickým státem, kterou stále více chápou jako válku proti Západu vůbec, přičemž už na začátku zazněly hlasy o nastolování nového, ruského, "demokratického" (Rusko si může dělat, co chce) světového řádu. Nabízí se vzpomínka na internované Japonce za 2. světové války v USA - tam asi vzhledem k otevřené válce obou zemí situaci ani moc nešlo řešit přímou deportací. Tento přístup ale již v dnešních USA dáván za příklad není a ke kritikům se připojil i George Takei, který sám prožil část dětství v americkém internačním táboře. Nevím, jaká byla situace Němců, třeba v Británii, ale německého původu byla i královská rodina, která se však již za 1. světové války německých titulů vzdala, německé kořeny měl i americký admirál Nimitz. Záleželo tedy zřejmě hlavně (vedle délky pobytu a případného občanství) na postojích. Někteří "Němci" v exilu byli také židovského původu, takže to bylo složitější... V západním exilu ale byly i významné osobnosti německé kultury jako Marlene Dietrich nebo Thomas Mann (původně v exilu v ČSR), kritizující nacismus.

Osobně bych tedy ruské studenty a vědce nevyhazoval, ale podrobně (i průběžně) bych prověřoval jejich postoje a aktivity. U "citlivých" oborů, kde by mohli přijít do styku s vojensky využitou technikou či dokonce utajenými informacemi, by samozřejmě prověření muselo být ještě přísnější, resp. tam bych si dovedl představit nabídkou alternativního oboru, kterou zmínil S.S.Enterprise, ale záleželo by na okolnostech. Bohužel si dovedu představit, že čeští často velmi necitliví imigrační úředníci by byli schopni deportovat i aktivní představitele ruské či běloruské opozice, pokud by k tomu dostali rozkaz nebo jen záminku...

To mi připomíná na druhou stranu kontroverzní zapojení českých vědců do centra jaderného výzkumu v ruské Dubně. Již na začátku invaze v rámci přípravy sankcí zmínil na Facebooku můj bývalý spolužák, který pracuje na Ministerstvu školství, že by tato spolupráce měla být ukončena, že to zařadí na seznam opatření. Bohužel si neodpustil zcestnou rádoby zelenou či pacifistickou poznámku tuším v tom smyslu, že je podpora jaderného výzkumu beztak amorální... Jak koukám, Češi v Dubně dosud působí... -)(
26. 7. 2022: „Nevíme, na čem jsme.“ Čeští jaderní vědci zůstávají v Rusku, i když měli skončit už v dubnu
8. 3. 2022: Místo, které dalo jméno prvku. Česko kvůli invazi končí ve „východním CERNu“
březen 2022: Ministr školství ke spolupráci ČR se SÚJV (Reakce ministra školství, mládeže a tělovýchovy Petra Gazdíka na noční útok ruské armády na atomovou elektrárnu v ukrajinském Záporoží)
16. 3. 2020: Češi pomáhají rozvíjet jaderný ústav v Dubně
Mirak - 10. srpen 2022 14:00sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Paušálně bych všechny Rusy nevyhazoval, rozhodně ne ty, kteří tu trvale žijí. Na druhou stranu bych se vůbec nemazlil s těmi, kteří byť jen náznakem veřejně podporují současný režim.

Schvaluješ na sociálních sítích ruskou agresi = deportace. Jdeš na demonstraci na podporu Putina = deportace.

Ale tlak na režim je naprostá utopie. Má to totiž přesně opačný efekt. Z Ruska od začátku války uteklo velké množství lidí a inteligence, kteří s tamním režimem nesouhlasí, Putinovi tudíž spíše ubyli odpůrci.

Nicméně na to, jestli bychom neměli dočasně pozastavit cestovní a pracovní víza pro NOVĚ příchozí, nemám jednoznačný názor. Spíše se kloním k tomu, že ano.
S.S.Enterprise - 10. srpen 2022 11:35sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Marshall:

Asi bys ten dotaz měl trochu upřesnit, takto si jen vykopl bal=on k volné diskusi.

Někde v médiích zaznělo, že těm Rusům u nás by měl být nabídnut nějaký alternativní obor k dostudování. Dál je možné, že pokud daný Rus/ka bude u nás/na západě chtít zůstat, tak dostane výjímku?

Obecně bych ale řekl, že tento zákaz je naprostej nesmysl, protože i samotný Elon Musk řekl, že dnes v době internetu se může každý velmi dobře vzdělávat i bez VŠ nebo jiného formalizovaného institucionálního vzdělání!

K samotné válce: jde o prachy a nový světový řád, je to stále jasnější, lidé na obou stranách jsou jen figurky ovládané propagandou a nebo samozřejmě i vlastní zkušeností s válkou. Bohužel, lidé sice využívají moderní vědu a vojenské technologie, ale za vším je třeba vidět původní nízké zvířecí pudy :(
Marshall - 10. srpen 2022 10:58sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Měl bych dotaz na zdejší osazenstvo. Pro ty co nevědí, pracuji v akademické sféře (ČVUT a Akademie věd, ale poslední roky děláme dost pro průmysl) - v práci už roky spolupracuji s několika Rusy a Ukrajinci a nikdy jsem nějak neměl důvod to rozlišovat (do kontaktu přicházím i s jinými národnostmi, ale ne intenzivně). Se začátkem války na Ukrajině bylo docela emocionálně náročné sledovat, jak to obě strany prožívají (včetně úmrtí příbuzných (Mariupol), nebo nemožnosti se vrátit za rodinou do Ruska).

Tak a teď ten dotaz, kde by mě zajímaly vaše názory :) Kolegyně Ruska (pracuje a studuje doktorát na ČVUT), se kterou se kamarádíme, velmi prožívá citát našeho ministra "Vlna studentů z Ruska je nové bezpečnostní riziko". A to tak, že šla na demonstraci... a v tuhle chvíli neví jestli bude moci dostudovat. Pro ni by návrat v zásadě znamenal pomalou smrt ze zdravotních důvodů, protože léky co potřebuje, tam jsou ve špatné kvalitě. Zároveň je otázka jestli by ji dřív nesebrala FSB. Vyslechl jsem obě strany, kdy jedna tvrdí, že bychom ty rusáky podporovat neměli (a ideálně je všechny vystřílet) a proti tomu, že naopak to může sloužit jako tlak na režim. Plus je tu v některých případech humanitární rozměr. ČVUT stále nevydalo závazná pravidla, kdo může a kdo ne dostudovat (jsou vyjádření v mediích, ale vnitřně to vyřešeno není, jednotlivé fakulty to zatím nějak bastlí).

A na příbuzné téma:
Rusko pokračuje v zatýkání představitelů vědecké komunity. Obviňuje je z vlastizrady

Nejnovější   Novější 70 - 89 / 11675Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o