Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Diskuzní klub

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 11675
Vítejte ve Diskuzním klubu. Není zde pevně dané téma, to se postupně vyvíjí, nicméně více než dvě témata zároveň není záhodno probírat. Jinak zde panuje názorová volnost.

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 64 - 83 / 11675Starší   Nejstarší

Mvek - 23. říjen 2022 12:53sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Když jsem zkoumal přece jen možnost využití vakuování oblečení pro úsporu místa, hlavně peřin na zimu, tak jsem dospěl nejen k tomu, že téměř každý pytel buď brzy přestane těsnit, nebo obecně těsní málo a postupně nasává vzduch, a že možná levnější a na zkoušku lepší řešení je si koupit prostě igelitové pytle a zavázat je, viz www.instructables.com/DIY-vacuum-packing...
A zatím vyzkoušeno s nějakým pevnějším pytlem na odpad (ne "mikroten") a opravdu se zdá, že to funguje.
Mvek - 23. září 2022 19:05sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pozemstan: Zevnitř, spodní strana skla, případně i rámu pod křídlem mezi parapetem a křídlem. Je to třeba stírat, jinak to i může stéct, nebo se tam začne tvořit plíseň. Stačí tedy mít teplotu v místnosti kolem 20-23 a relativní vlhkost nad 55, pak to hrozí i když je venku třeba jen kolem nuly. A čím více vlhko uvnitř nebo chladno venku je, tím více cm má tenproužek na skle a tím pravděpodobnější je i rosení plastu pod křídlem (jo, tam hraje roli i dobré seřízení a jestli netáhne okolo těsnění). Obecně plast je málokdy mokrý na víc jak pár místeček kolem rohů křídel, ale se starými plastovými okny to byl horor.

Tvůj případ asi fakt bude netěsnost, protože takhle se přece orosí křídlo, když otevřeš a větráš.
S.S.Enterprise - 21. září 2022 11:46sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Za mě: taky se nám rosí okna, asi to bude souviset s teplotou, tlakem, vlhkostí vzduchu a rosným bodem... Nemyslím, že by za to mohla okna...
Mirak - 21. září 2022 11:42sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Jasně, tak autorka vynesla na světlo spoustu nesrovnalostí v případu.
kapitan Pike - 21. září 2022 09:28sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Pozemstan: Celá první sezóna podcastu byla o tomto konkrétním případu a přesně jak říká Mirak, bez té popularizace by k opětovnému otevření případu nedošlo. Plus tuším, že autorka podcastu vystupovala v nějaké roli i v soudním líčení, ale už si nepamatuji podrobnosti.
Mirak - 20. září 2022 22:05sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Už jsem to tu určitě psal, ale když jsem ten podcast poslouchal, tak jsem až někde za polovinou zjistil, že se jedná o skutečnost a ne o fikci s herci :)
Mirak - 20. září 2022 22:04sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Pozemstan: Bez té popularizace, kterou tomu podcast poskytl, by k tomu IMO vůbec nedošlo.
Pozemstan - 20. září 2022 20:26sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
kapitan Pike: Zajímavé. Ten podcast jen zmiňoval jeho případ, nebo i hrál nějakou roli v jeho znovuotevření?
Pozemstan - 20. září 2022 20:21sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: "odmítá dodavatel plastových oken reklamaci rosení skel (a nemyslím tím pár kapiček v rozích)."

A rosí se ta okna z vnitřní strany? Nám se totiž občas plastová okna zejména na spodní straně zamlžují velmi výrazně (v zimě i zamrzají), ale, jak jsem si ověřil, kupodivu to není z vnitřní strany, ani uvnitř, ale z vnější strany.

Musím přiznat, že až doteď jsem si to vysvětloval tak, že se sklo zjevně vlivem dobré izolace podchladí a poté na něm kondenzuje vlhkost z příchozího vnějšího trochu vlhčího vzduchu. Když o tom ale teď přemýšlím, spíše to bude známka nedostatečné těsnosti okna, kdy ven proudí teplý (a tedy pravděpodobně absolutně vlhčí) vzduch z našeho bytu, přičemž, putuje-li škvírou pod oknem, stýká se venku s chladným sklem, na němž se vlhkost viditelně vysráží... Tedy vlastně je to také chyba výrobce, ale na relativní vlhkosti vzduchu v místnosti už tolik záležet nebude, jelikož teplejší vzduch i při nízké relativní vlhkosti pojme absolutně dost vody na to, aby po ochlazení třeba o 10 °C relativní vlhkost dosáhla 100 %...

Teď máme bohužel problém, že se u jednoho okna klika při snaze jej pevně zavřít protáčí a už nepomáhá ani utažení šroubů. Funguje jen zavření na druhou stranu v režimu ventilace (bez přítlaku)...
Mirak - 20. září 2022 17:14sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Ano, zaznamenal jsem na twitteru.
kapitan Pike - 20. září 2022 11:12sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Pro Miraka a případně další, kteří znají podcast Serial.

Adnan Syed: Judge overturns murder conviction featured in Serial podcast
tuvok07 - 08. září 2022 16:15sipka
ZAMĚŘIT
tuvok07
No, momentálně tu mám 57 a ještě se netopí, tak čekám taky ráno rosení... Naštěstí zatepleno máme.
Mvek - 08. září 2022 09:44sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
tuvok07: Doporučená vlhkost je kolem 50 %, jenže nad 50 % třeba odmítá dodavatel plastových oken reklamaci rosení skel (a nemyslím tím pár kapiček v rozích). Navíc nad 50 bývá problém i u nezatepleného zdiva s rohy a stěnami za skříněmi, kde se pak snadno dosáhne v zimě rosného bodu a plísní. Bylo to velké překvapení najít plochy plísní za skříněmi v obýváku při malování v 20 let starém bytě z "porothermu", ale jen o trloušťce cca 45 cm bez zateplení (pardon, je tam nějaká "zateplovací omítka", ale to je jako nic).

Nicméně jádro pudla je v tom, že jestli večer v ložnici mám 50, tak ráno 60. A pod těch 50 je docela problém se dostat taky na déle jak chvíli po vyvětrání.
tuvok07 - 03. září 2022 14:34sipka
ZAMĚŘIT
tuvok07
Pod 45% je už vyloženě suchej vzduch.
Mvek - 03. září 2022 08:53sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
O plísni v dvacet let staré bytovce bych mohl vyprávět... A to i při teplotách nad 22, chce to opravdu hodně často větrat a už máme od malování skříně aspoň 5 cm od venkovních zdí. Nicméně dostat vlhkost v bytě pod 45 procent je v zimě (když nemrzne) nadlidský úkol. Ale i tenhle srpen tu bylo běžně 60, nicméně teď to nevadí, když nejsou zdi vychladlé.
Mvek - 03. září 2022 08:52sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Konečně to taky někdo napsal veřejně.
Nedostatečně vytopené byty v zimě můžou napadnout plísně, píše sobotní Mf Dnes. Čím chladnější místnost, tím menší je její schopnost pohltit vlhkost. Nebezpečné plísně se v nich mohou začít šířit už při teplotách nižších než 19 stupňů Celsia, uvedla Německá spolková agentura pro životní prostředí. (víc toho tam není, je to jen výcuc Rozhlasu)
Mirak - 13. srpen 2022 14:21sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade: Třeba zde:

Čtěte celý Haškův rozhovor s ruskou televizí. Ta ho (zatím) nepublikovala
Telemachus Rhade - 13. srpen 2022 13:34sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak 323696: Diky za odkaz ;)
KRAKONOS - 11. srpen 2022 11:51sipka
ZAMĚŘIT
KRAKONOS
Marshall: U nás na univerzitě jsem také nenašel oficiální vyjádření, jak postupovat. Vypadá to, že pokyny teprve procházejí byrokratickým aparátem:
V dubnu žádali rektoři vládu o návod
A v červnu vláda spustila program pro Rusy a Bělorusy, kteří mohou doma čelit perzekuci. Ale jak budou posuzovat aktuální studenty, jsem z toho nepochopil.
Mirak - 10. srpen 2022 21:56sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mimochodem jak jsem si o Haškovi teď tak 15 let myslel, že je to úplnej kokot, tak ten rozhovor, který dal ruským novinám na téma ruští a čeští sportovci za současné situace je naprosto skvělý a popsal to tam velmi dobře.

Nejnovější   Novější 64 - 83 / 11675Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o