Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Diskuzní klub

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 11678
Vítejte ve Diskuzním klubu. Není zde pevně dané téma, to se postupně vyvíjí, nicméně více než dvě témata zároveň není záhodno probírat. Jinak zde panuje názorová volnost.

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 27 - 46 / 11678Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 26. listopad 2023 08:22sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
No jak říkám, legislativa nic takoveho nezná. Sdílení třetím stranám přes odkaz je základem cloudovych ulozist, nefungoval by bez toho ani Google Disc nebo One Drive. Nijak to neupravuje právě ani Akt o digitálních službách.

Uloz.to podle mě reaguje na nutnost neanonymních logu a raději to vypíná samo. Ale tady vidím šedou oblast, o které se bude vědět víc pořádně až v březnu.
kapitan Pike - 25. listopad 2023 22:34sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Souhlasím, velká škoda je taky obsahu s českým dabingem. Řada věcí je sice na streamovacích službách dostupná, ale pouze v angličtině, a u některých sérií (třeba seriálu Columbo) jsem na dabing zvyklý a sledování v originále mě zase tak moc nebaví.
Pozemstan - 25. listopad 2023 22:11sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade: Tady žel tvrdí něco trochu jiného...
Končí Ulož.to, jak ho známe. Od prosince nebude možné stahovat cizí soubory
Myslím, že je škoda, pokud se ztratí obsah (případně jen přístup k němu), který třeba nikde jinými cestami dostupný vůbec není. Napadají mě vedle různých kuriozit např. záznamy některých sportovních i jiných přímých přenosů, zahájení olympijských her apod., které z důvodu autorských práv ČT nemůže mít v online archivu a jinde zase nebude dostupný český komentář... Ale pokud si to právo žádá...
Telemachus Rhade - 25. listopad 2023 17:28sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tohle mi nějak nesedí, protože nic takového evropská směrnice neuklada. Možnost stahování cizího obsahu zrušena nebude, ale nepůjde ho bez linku vyhledat. Čili v reálu pouze zmizí islandské Gizmodo.

Stejně je to ale jenom komedie kvůli provarenosti. XYZ dalších serveru, jako FastShare, zůstanou, jak jsou.
Mvek - 25. listopad 2023 16:50sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Uložto.cz od prosince přestane být patrně warezovým doupětem. Ruší možnost stahování cizího obsahu kvůli souladu s evropskou legislativou.
Mvek - 05. listopad 2023 21:06sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
A jinak když si může pravoslavná církev jet podle juliánského, mohly by si i ostatní křesťanské církve jet podle gregoriánského nadále...
Mvek - 05. listopad 2023 21:05sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
S.S.Enterprise: To by ses divil. A asi i to, že některé firmy darují kalendáře, a u nás v rodině taktéž, ovšem kalendáře s fotkami dětí, je asi důkazem, že poptávka po kalendářích není zas tak malá.
Marshall - 04. listopad 2023 17:57sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
S.S.Enterprise: Nemá.
S.S.Enterprise - 04. listopad 2023 13:13sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Dnes má každej kalendář v mobilu, takže si myslím, že kalendář už nikdo měnit nepotřebuje
AVip - 04. listopad 2023 12:07sipka
ZAMĚŘIT
AVip
S.S.Enterprise:
Kolikátého by byl Štědrý den? Kdy by byla rovnodennost a slunovraty?

Největší průšvih jsou Velikonoce, všechno ostatní má vesměs fixní datum, které by se sice muselo přepočítat, ale to tu už párkrát v historii bylo taky (mmch. existuje méně radikální alternativa, o které se ve 20. století skutečně jednu dobu uvažovalo a sice 12x30+5 ev.+6).
Pozemstan - 04. listopad 2023 11:54sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: "že 9.-12. měsíc nazýváme 7.-10."
Ano, původní římský kalendář s deseti měsíci počínaje březnem a s "přestávkou" přes zimu byl také zajímavým "řešením". -)

Jinak ne všechny státy přijaly 1. ledna jako začátek roku a protestanti se také dlouho zdráhali přijmout gregoriánský kalendář. Britské impérium tak až do roku 1752 používalo juliánský kalendář a navíc slavilo začátek roku 25. března. -) Viz např. Britannica. -)
S.S.Enterprise - 04. listopad 2023 11:04sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
To by asi z náboženských důvodů neprošlo... Kolikátého by byl Štědrý den? Kdy by byla rovnodennost a slunovraty? Dušičky, svátky, narozeniny... všechno by bylo jinak...

AVip - 03. listopad 2023 21:13sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Samozřejmě, pokud by se našla vůle, pak by to šlo.
A benefit zavedení univerzálního kalendáře (ať už podle jakéhokoli systému), by značně převážil nad současným chaotickým stavem, to je taky +/- bez diskuze.
Mvek - 03. listopad 2023 17:47sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
A navíc výrobci by mohli vyrábět kalendáře podle obou systémů, zvláště nějaké to dlouhé přechodné období, než by se většina světa přizpůsobila.
Mvek - 03. listopad 2023 17:46sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: No jasně, proto bych to čekal u sekulárního státu. Ale tak ostatně pravoslavná církev pořád jede podle juliánského, tak proč by nemohly jet dál podle gregoriánského ty ostatní. Výrobci kalendářů si nemyslím, že by byli tak silnou stranou, navíc je to zas tak neohrožuje. Pořád spousta lidí si do kalendáře vyznačuje nebo píše věci, spousta lidí chce nové obrázky, spousta lidí s kalendářem nebude zacházet hezky a brzy ho zničí.
A čas od času se změní svátky:-).

Ale právě i kvůli kalendářům a snížení uhlíkové stopy u těch, kdo by si pořád nové nepořizovali, nebo kvůli tomu, že by bylo jasné, které svátky budou ve všední den každý rok, by to bylo super. Ale níže jsem se dopustil chyby, 29 dní v posledním měsíci by vedlo k tomu, že by buď byly dvě neděle za sebou, nebo by skutečně ten poslední den roku musel být extra, prostě svátek a ani víkend, ani všední den. Jinak by to ztrácelo efekt, protože by se každý rok zase vše posouvalo o den.


Chvíli jsem si četl o juliánském kalendáři i gregoriánském a je to vlastně vtipné, že 9.-12. měsíc nazýváme 7.-10., že toto už Caesar ani později Augustus nenapravili, ačkoliv Augustus tedy přejmenoval ty dva letní, které byly taky takto špatně pojmenované z původního římského kalendáře (který byl hrozně chaotický) a aby jeho nebyl o den kratší než Caesarův, tak posunul střídání 30/31 zbývajících měsíců.
AVip - 03. listopad 2023 17:38sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek: Jakýkoli univerzální kalendář vždy narazí na odpor ze strany výrobců kalendářů...
...a církví (a ne nutně jen v křesťanském slova smyslu, byť u katolické církve rozhodně).
Mvek - 03. listopad 2023 10:30sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Líbí se mi amatérský návrh úpravy kalendáře na 13 měsíců po 28 dnech a Nový rok/Silvestr buď jako extra den mimo měsíce, nebo tedy by poslední měsíc měl 29 dní.
Ve výsledku by mohlo být 1. každý měsíc ve stejný den (třeba pondělí nebo neděle, ale pondělí je lepší, aby pro pověrčivé přestal existovat pátek 13., jinak by byl naopak každý měsíc).

Bylo by ale hezké, kdyby to v nějaké sekulární zemi prošlo jako pokus o reformu. Ale je jasné, že by se musel dlouho jet na dva kalendáře kvůli všemožné elektronice.
Věřím, že po jednorázových nákladech na změnu by to ale do budoucna generovalo mnohem méně nákladů, kdyby to někdo propočítal. A v době, kdy jsme zavaleni víc a víc vědomostmi, bychom si kousek kapacity mozku uvolnili, kdybychom nemuseli počítat, kolikátého je příští úterý, nemuseli bychom často uvádět den i datum apod. Generování kalendářů by také stálo méně programování a méně výpočetní síly atd.
Škoda, že to neprosadil někdo v půlce 20. století, kdy by ještě přeprogramovat elektroniku do budoucna nebyl takový problém.

Samozřejmě přestupní rok by pořád zůstal. A bohužel to, co někdo dal do memu s Breaking Bad, není pravda, kvůli tomu jednomu dni navíc každý rok by stejně měsíce neodpovídaly fázím Měsíce, pořád by se to posouvalo.
Marshall - 25. říjen 2023 12:10sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Telemachus Rhade: ?sk=h_chr (neboli řadit dle data zveřejnění) jinak FB už ani nepoužívám. hmmm, politickou reklamu jsem na FB neviděl už hodně dlouho (měsíce, možná i rok). By mě zajímalo čím jsi si to zasloužil.

kapitan Pike - 24. říjen 2023 16:17sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Telemachus Rhade: To je celkem zajímavé. Mně třeba Facebook s výjimkou stránek ODS nezobrazuje vůbec žádný politický obsah už několik měsíců. Drtivá většina příspěvků jsou buď fotky krajiny, anglického venkova a meme. Rozhodně nemůžu říct, že by mi to nevyhovovalo, ale bylo to dost jednorázové, tak jsem měl dojem, že přešli na novou verzi systému na doporučování příspěvků. Jinak bych asi zkusil ty příspěvky úplně ingnorovat, tj. scrolovat dál, vůbec na ně neklikat, nečíst a už vůbec ne komentovat.
Telemachus Rhade - 24. říjen 2023 15:48sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Můj facebook mi poměrně agresivně začal zobrazovat propalestinskou propagandu. Jak se toho organicky zbavit? Blokování podobných stránek je neúčinné.

Nejnovější   Novější 27 - 46 / 11678Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o