Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => České znění a.k.a. dabing

Spravuje: kapitan Pike
Počet příspěvků: 3141
Jak naucit Kirka nebo Picarda mluvit plyne cesky bez kouzelne technologie univerzalniho translatoru ? Vcelku jednoduse - poridte jim dabera. Toto forum je urceno k diskuzi na tema ceskeho zneni v ST. Toho minuleho, soucasneho i budouciho. Od prekladu, pres obsazeni, az po ozvuceni.

"Let´s go!"

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 36 - 55 / 3141Starší   Nejstarší

kapitan Pike - 24. listopad 2023 09:04sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Ale mně spíše přijde, že je to předabované živými herci, ty hlasy jsou hodně jiné. A u Švejka je ve většině scénky zanechána původní zvuková stopa z filmu, pouze zmínka o Rajchlovi a XTV je předabovaná.
kapitan Pike - 24. listopad 2023 09:01sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Pozemstan 326726:
Místy se mi zdá, že hlas policisty přeskakuje, ale nevím, nakolik to neodpovídá původnímu hlasu...

Zde je původní scénka. Mně naopak přijde, že původní herecký výkon je výraznější a hlas přeskakuje více.
Pozemstan - 23. listopad 2023 23:17sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Tady je pro změnu také Švejk, ale s upraveným českým textem. Místy se mi zdá, že hlas policisty přeskakuje, ale nevím, nakolik to neodpovídá původnímu hlasu... Každopádně to naznačuje značné možnosti manipulací, ačkoli o deep fake se již hovořilo delší dobu a tady jsou spíše využity záběry, kdy mluvčím nejsou moc vidět ústa.
Mvek - 23. listopad 2023 20:21sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Hm, člověk by řekl, že by generativní AI mohly zlevnit masové umění, jako blockbustery a tedy třeba dabing lacinějších produktů. Ale stane se to opravdu? Nebo jen to lidské umění bude mnohem dražší, a tedy radikálně osekané jako dneska černobílá fotografie apod.?
S.S.Enterprise - 21. listopad 2023 16:05sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
no, je to úžasné.. dabérům se sice krátí čas a hodně národních filmů se tak může celosvětově proslavit
kapitan Pike - 21. listopad 2023 14:47sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Umělá inteligence zkouší dabovat
Mvek - 07. listopad 2023 19:26sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ale jako jinak jsem s dabingem byl spokojený, to jsou jen dvě mrzutosti.
Mvek - 07. listopad 2023 19:26sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Myslel jsem si, že problém tichého hlasu je hlavně doménou 5.1 filmů ve stereo podání doma. Ale překvapil mě v tomto dabing Kouzelné berušky (Premiere Cinemas), kde české písničky měly zpěv tišší než hovor normální, a tedy tam, kde byly i zvukové efekty, člověk ztrácel občas nějaké to slovo nebo i víc. U muzikálu to zamrzí.
A ještě jim vypadla jedna krátká replika v té nej písničce (která v překladu tak dobře nevyšla, ale neříkám, že to mohlo být lepší, možná fakt v češtině byl problém to napasovat na pusu a hudbu a význam dohromady, aby to ještě znělo úderně, jako v angličtině).
Mvek - 14. říjen 2023 17:13sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Konečně jsem použil příbalové DVD s Byl jednou jeden život, tedy s dabingem z 2008, který je v počtu dabérů chudý oproti tomu z 1990. Nicméně úsměvné je, že hned na začátku se dozvíme, že život na Zemi vznikl před 4 miliony let. Toto i nějaký výjev předtím s -10 miliony let je přitom doprovozen i nápisem na obrazovce, kde je těch nul 9.
Telemachus Rhade - 24. září 2023 17:50sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Auta jsou takové dabingové zjevení. Ještě víc než Petr Novotný mě v téhle série dostal Pavel Novotný, který si Buráka po otci převzal. Ano, ten Pavel Novotný, starosta Řeporyjí :) Nicméně Novotný byl aspoň bavič, ale proč Krajčo na Bleska? Pokud už někdo zpívá, tak je to Burák, a ne Blesk.

Ze slovenského komentátora mám radost kdykoli to slyším, což je u nás poměrně často.
Mvek - 24. září 2023 17:20sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Samozřejmě mám na mysli hlavně neobvyklé dabéry (Petr Novotný, Bolek Polívka, Macháček...), tak i slovenský komentátor.
Mvek - 24. září 2023 17:20sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Asi se i tady opakuji, ale nemůžu s pomoct, dabing k Autům (Cars) od Pixaru je stejně krásně nápaditý. Ale i když celkově mě ten film nenadchl a je to takový remake a mix různých hraných filmů, tak je prostě provedený taky velmi dobře, takže radši tu vytrpím opakovaně tohle, než jiné dětské věci.
Telemachus Rhade - 19. květen 2023 17:56sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Po letech jsem si pustil Cameronovy Vetřelce a krom toho, že nechápu, že Michael Biehn skončil jako epizodní herec, tak je ten dabing děsivě špatnej :-) Až jako komicky. Od překladu, kde nesedí snad jediný idiom a infestace je impregnace, přes Miroslava Saice a Kalvova Hudsona, až po Newt. Nebýt Dagmar Čárové a Soukupa, moc koukatelné by to nebylo.
Mvek - 08. listopad 2022 19:32sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
"Dobrý den, já jsem Kráska..." - aneb tak zní vánoční kratší film ke Krásce a zvíře až z roku 1999. Tak nevím, jestli si Disney fakt hlídá i překlady:-). Dobře, dabing kdoví, kdy vznikl, ale je to neuvěřitelné, že to té překladatelce (podle Dabingfora) nebylo blbé, když to z úst Belly vyznívá tak pitomě a ve filmu z 1991 byla Bella.
No, pak ještě z kalíšku Čipa udělali Káju a kdoví, co ještě.
Mvek - 08. září 2022 10:59sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
"V českém znění": Bohdan Tůma
Ještě jsem tento video podcast neviděl, takže nevím, jestli tam zmiňuje třeba Star Trek, ale pro milovníky Bhdana to může být i tak zajímavé:-)
Mvek - 06. květen 2022 16:20sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Nemyslím, že by My Little Pony: Friendship is Magic z 2010 a dál mělo špatný dabing, ale koho co vedlo k tomu, že se jména poníků nepřekládají, takže se děti u nás učí mluvit o:
Flattershy
Applejack
Rainbow Dash
Twilight Sparkle
Rarity
Pinky Pie
Spike
Apple Bloom
atd., to je prostě hrůza. Když si představím, že o rok, dva dříve jsme se tu dohadovali o Nerovi vs. Neronovi.
anubis - 10. březen 2022 16:23sipka
ZAMĚŘIT
anubis
V dnešních Blízkých setkáních na Českém Rozhlasu Dvojce byl hostem Martin Preiss Mluvil mimojiné i o dabingu Star Treku
anubis - 22. leden 2022 16:07sipka
ZAMĚŘIT
anubis
Zemřel herec a dabér Vítězslav Bouchner, co daboval Apua v Simpsonových
kapitan Pike - 21. leden 2022 11:30sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Zemřel herec a dabér Jiří Plachý
vita - 14. říjen 2021 22:20sipka
ZAMĚŘIT
vita
Telemachus Rhade: Díky za skvělý text, který mi připomněl defacto celé mé dětství a dospívání :-) TNG v letech 1994-95, když si na to hráli děti ve školce!, pilotní díl k VOY, kterým mě Star Trek chytil jako rybář rybu na udici, divné videodabingy dvojepizod TNG, které jsem viděl u staršího bratra, který měl průkazku do půjčovny, i to léto, kde kromě VOY (už jsem zapomněl, že svého času běžel 2x týdně) běžel i DS9. Nemesis jako první film na novém počítači, i tu Valerisovu kampaň za TOSku, kde si živě pamatuju, jak on psal, že určitě pak poběží ENT, ale teď je jedinečná šance dát TOSku, a já cítil, že tohle bude průser, který Star Trek v Česku na roky umrtví. I datum prvního uvedení si myslím dobře pamatuju - 22. 2. 2002? Tak teď si připadám starý...

Nejnovější   Novější 36 - 55 / 3141Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o