Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Deep Space Nine

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 7627
"...the best show on television that no one noticed."

- Entertainment weekly




DS9 na Memory Alpha
Slovenské stránky od ds9fan
DS9 na TV.com
DS9 na wikipedii
Stránky nejen o Odovi
DS9 na Sickbay
DS9 na Trek Core

Stáhněte si CZ titulky

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 711 - 730 / 7627Starší   Nejstarší

Pozemstan - 03. leden 2017 11:04sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
kapitan Pike: "Imho ten hřibový design stanic z ST:III je mnohem praktičtější."
To ano, ale hřib je také nákladnější, jelikož se jedná o krytý dok. A v jednom bodě to může být i méně praktické či zranitelné, jelikož všechny lodě musí proletět jedněmi (možná několika?) vraty, která lze z venku hlídat nebo zablokovat/vyřadit z provozu, jak jsme viděli i v ST IV. I když uzavření vrat může zase omezit krádeže apod., viz (byť marný) pokus v ST III... -)
kapitan Pike - 03. leden 2017 10:25sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Yakuzza: Mohou jezdit střídavě rovně a vzhůru :-) Ale souhlas, designově zvenku vypadá DS9 skvěle, ale z hlediska praktičnosti to má spoustu failů. Kromě křivých pylonů třeba i relativně úzké průchody od středu stanice k "docking ring". V případě teroristického útoku by stačilo odpálit bombu ve dvou průchodech a hodně se tím zkomplikuje evakuace stanice. Imho ten hřibový design stanic z ST:III je mnohem praktičtější.
Yakuzza - 03. leden 2017 10:01sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Nad turbovýtahy jsem se onehdá zamýšlel. Proč to jsou turbovýtahy, když soudě dle délky rozhovorů, co uvnitř probíhají, se pohybují pomaleji než současné výtahy? :)

Mno a potom zakřivení DS9 pylonů. Když loď zakotví na jednom z nich (a ne u středového prstence), to výtahy jezdí obloukem? :) Docela nepraktické na řešení umělé gravitace.
Pozemstan - 02. leden 2017 23:32sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
kapitan Pike: "multi-phase alternating currents"
Alternating current je střídavý proud, takže by tam mělo být zřejmě neizolované vedení "multifázových střídavých proudů", což by mohlo Oda usmažit...
kapitan Pike - 02. leden 2017 21:34sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Já mám naopak pocit, že Cardassiani obecně na nějakou BOZP z vysoka kašlou a ten výtah je toho dokonalou ukázkou :-) Ano, ten výtah má jen nějaké kovové zábradlí ze tří stran. Jezdit bych tím nechtěl. Ale je zajímavé, že Kira říká Odovi toto: "By the way, Cardassian turbolifts run exposed multi-phase alternating currents through their positioning mechanisms, so don't try to shape-shift your way out." Co vlastně je "multi-phase alternating currents"? Podle mě jsou dvě varianty: buď mají normální kabiny nějakou střechu, která Odovi bránila v přesunu šachtou nahoru, a ten výtah do OPS je unikátní, nebo jsou všechny kabiny stejné a alternating currents je něco zabudovaného v šachtě, co znemožňuje pohyb v ní. Asi je spíš pravdivá verze 2.
Mvek - 02. leden 2017 21:10sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Yakuzza: Jenže na vesmírné stanici mi to přijde jak kvůli té rychlosti viděné mimo OPS, tak kvůli možné dekompresi šachty apod., divné.

Dříve jsem si myslel, že prostě na OPS vyjíždí nějaká plošinka a přišlo mi to směšné, že radši nejdou pěšky, když je to tak pomalé. Později jsem si uvědomil, že to vypadá na stejnou kabinu jako všude jinde, takže to asi je stejný výtah, jen tam dobržďuje (a z důvodů rekvizit jede tak pomalu).
Yakuzza - 02. leden 2017 21:05sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Mvek: Cardassiané si asi neprošli obdobím s něčím typu EU :)
Mvek - 02. leden 2017 21:02sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Já celkem Lwaxanu můžu, i když ji vidím jak "senilní" vyslankyni ve výslužbě. Nesnáším snad jen jednu její epizodu z TNG. Tady naopak se mi líbilo, že konečně její postavu trochu změnily a došla k dalšímu vývoji, a to pozitivním směrem. Ale napoprvé se mi ta epizoda myslím vůbec nelíbila. Nicméně to bude spíš tím, že jsem čekal více laciné "srandy".

Předpokládám, že by Odo měl vážit obecně málo, pak by to nebyl problém.

Co mi ale jako další věc, asi nejvíc viditelná (nebo mě Pike opraví) ve Forsaken, vadí, je právě výtah. Vemte si, jak na nás EU tlačila, že se musí až na historické výjimky zrušit výtahy bez vnitřních dveří a tady si jezdí turbovýtah, který strop asi má (jestli se nepletu, ale teď si ho v OPS nevybavuji), ale hlavně nemá žádné zábrany, a to jezdí mimo OPS velmi rychle. A žádné silové pole, které by mohlo lidi uvnitř chránit před zraněním, jsme nikdy neviděli.
kapitan Pike - 02. leden 2017 20:39sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Yakuzza: Ono je to takové sporné. Nějaký praporčík tam možná byl, ale celkově se nižší důstojníci do toho mocenského boje zapojili prakticky bez odporu. Imho by všichni v reálu takhle slepě rozkazy neposlouchali. Ale zase o část posádky prostě nevěděla nebo se do nich nezapojovala, podobně jako se třeba do nějakých mocenských tahanic ve firmě většina lidí vůbec nezapojí :-)
Yakuzza - 02. leden 2017 20:20sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
kapitan Pike: Aha, mazané :) Shodou okolností se v OPS zrovna nemotali náhodní praporčíci :)
kapitan Pike - 02. leden 2017 20:13sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Ještě jeden výborný dialog Oda a Bashira :-)

ODO: The first thing we have to do is figure out how to remove the field from everyone affected.
BASHIR: But then we'd lose our advantage.
ODO: Would you prefer that someone blew up the station?
BASHIR: I see your point.
kapitan Pike - 02. leden 2017 20:06sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Yakuzza: Byla to nějaká telepatická "entita", kterou na DS9 přenesl Klingon, který se transportoval do OPS. Ovlivněni byli ti, kteří se tam v danou dobu necházeli, tj. senior staff. Odo ne, protože on nemá standardní biologický mozek. Odo pak přesvědčil ke spolupráci Bashira, nalákal všechny do nákladového prostoru a pak vypustili anomálii do vesmíru :-)
Yakuzza - 02. leden 2017 19:46sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
The Forsaken za mě jinak spíše taková nezajímavá. Lwaxana mě bavila možná někdy v dětském věku, když běžěla TNG. Moc nechápu, jak může být plnit funkci velvyslankyně, když si dovedu představit, že způsobí spíše průsery a konflikty.
Odova váha je další nedotažená věc typu Bajor system. Kolik váží, když se přemění na myš? Těch otázek je spousta a je to asi bohužel jedna z věcí, nad kterou nemá smysl se zamýšlet :/

U Dramatis Personae jsem se taky bavil. Nejvíc se mi líbil apaticko-autistický Sisko :) Už si úplně nepamatuju rozuzlení. To byl nějaký virus? Řešilo se tam, jestli nebo proč to postihlo jenom senior staff?
kapitan Pike - 02. leden 2017 19:01sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Yakuzza: Tak máš pravdu, viz Memory Alpha.
Yakuzza - 02. leden 2017 18:59sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
kapitan Pike:
- Ty hodiny si měl Sisko nechat v kanceláři vedle míčku :-)

Však ony tam později myslím i jsou. Ale někde na stolku u stěny. (Snad nekecám.)
kapitan Pike - 02. leden 2017 18:49sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
The Forsaken
- Scéna s Bashirem a velvyslanci na začátku byla výborná a i další humory s nimi byly dobré. "He welcomed my suggestions, as I'm sure your Commander Sisko will welcome them." Vtipný byl i Quark.
- Když nad tím přemýšlím, proč vlastně nebyl na DS9 přidělený nějaký velvyslanec nastálo? Obava o příliš velkou podobnost s Babylonem 5 v tom asi nebyla :-) Spíš je běžná praxe, že první kontakty provádějí důstojníci Flotily, viz třeba Picard nebo Kirk. Ale zase oni byli kapitáni a Sisko je zatím jen komandér.
- Pokud jde o Majeliny role, líbila se mi Number One z The Cage. Lwaxana byla snesitelná někde na začátku TNG, ale tady už je to silně přes čáru. Lwaxana se tu chová jak přestárlá naivka, která se už hodně let nepodívala do kalendáře. Navíc budu muset přetrpět další dvě episody s ní. Ach jo :-(
- Zápletka se sondou je docela zajímavá.
- Oceňuji, že jsme zde viděli jízdu výtahem zevnitř. Ten záběr tam příliš často není. A efekt vypadal i na dnešní dobu hodně dobře.
- Což je bohužel asi to jediné, co se dá z "elevator story arc" pochválit. Zajímalo by mě, kolik Odo váží v tekutém stavu. Nebo má Lwaxana sukni z extrémně odolného materiálu.
- Díky vyslancům to bylo lepší než minule, takže 1,5/5
Dramatis Personae
- Tuto episodu jsem viděl relativně hodněkrát, protože z nějakého neznámého důvodu jsem si zrovna u ní nedokázal zapamatovat, o čem byla. Nevím, zda je to známka kvality nebo ne :-)
- Telemachus si stěžoval na nadužívání Dramatis Personae ve VOY, tady to imho zdaleka tak časté není.
- "Victory during a bio-survey?" :-D
- Bitva o moc mezi Kirou a Siskem příjemně gradovala. Originální bylo, že Siskovu frakci vlastně vedl O'Brien a duševně nevyrovnaný Sisko někde v koutku montoval hodiny. :-) Super!
- Výborný byl zraněný Quark jdoucí podat žalobu. "Is this a Ferengi fashion I'm not aware of?" :-D I jeho rozbití skleniček během rozhovoru Dax a Kiry bylo dobré.
- Líbila se mi i flegmatická Dax a sociologický expert Bashir. Výborně to popsal Odo: "And Bashir. Since when is he so concerned about station politics?" :-D
- Už docela chápu, proč jsem měl problém si pamatovat děj. Ono ho tam moc není :-) Tato episoda je hlavně o dobře napsaných a zahraných dialozích. Humor byl fajn, lepší než v předchozích dvou episodách.
- Ač je námět episody jednoduchý a ani není nikterak originální (viz třeba Power Play), je pozoruhodné, kolik z toho nakonec dokázali vytěžit.
- Ty hodiny si měl Sisko nechat v kanceláři vedle míčku :-)
- Určitě příjemný průměr - 3/5
Pozemstan - 30. prosinec 2016 14:11sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Yakuzza:
"Pokud je mezi DS9/wormhole/Denorios a Bajorem rozdíl jeden a půl planety, jaktože jsou tedy synchronní?"

Ano, to by snad nemělo být možné, pokud by se červí díra s pásem nenacházela v některém z libračních (Lagrangeových) bodů s vyrovnanou gravitací a odstředivou silou hvězdy a planety. V takovém případě by ale librační body, pokud nejsou např. rozdíly mezi hmotností planet v bajorské soustavě mnohem extrémnější než "u nás", popř. nejsou-li planety extrémně blízko u sebe (což by asi vedlo k nestabilitě drah), neměly zasahovat do orbit dalších planet. V případě Země jsou body L1 a L2 vzdálené jen 1,5 milionů km. Ostatní body pak leží přímo na orbitě Země, ale s posunem oproti planetě, přičemž ale vlivem větší vzdálenosti od Země jejich přiblížení k dalším planetám již vede k nestabilitě...

Vzdálenost jen 20000 km, což je zhruba orbita družic GPS kolem Země (méně než geostacionárních), je na 1,5 planety příliš malá... Reálnější by asi bylo 100 nebo těch zmíněných 160 milionů km. Obě vzdálenosti by ale zřejmě znamenaly polohu mimo librační body. Urazit 160 milionů km by pak s tak pomalým impulzem raketoplánu či transportní lodě mohlo trvat řádově desítky hodin...
kapitan Pike - 30. prosinec 2016 10:27sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Přidávám odkaz na schéma v lepším rozlišení.

Na konci té první diskuse je uvedeno, že v Emissary přesunovali DS9 o 160 milionů kilometrů:

O'BRIEN: This isn't a starship, Major. We've got six working thrusters to power us and that's it. A hundred sixty million kilometre trip would take two months.

Jinak imho wormhole obíhá (dle schématu) tu hvězdu, ale nevíme, jestli obíhá slunce tak, aby vzdálenost k Bajoru byla pořád stejná. Pokud jde o Proroky, tak by mě zajímala jejich schopnost vnímat reálnou vzdálenost ve vesmíru, když nerozumí lineárnímu času :-)
Telemachus Rhade - 29. prosinec 2016 23:23sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza:
Co ta tlačenka? :)
(A co je na ní špatného?)

Tak oni tam nikde jinde nejsou, tak ji jíst nemusím :) A je to něco, co silně nechutná.

B'hava'el a jeho 14 planet si nechám na zítra.. :)
Yakuzza - 29. prosinec 2016 22:42sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Digging deeper... (děkuji pánům, kteří jsou na tohle téma nejpověřenější, ale raději řeší Xchat v Samomluvě)
Pokud je mezi DS9/wormhole/Denorios a Bajorem rozdíl jeden a půl planety, jaktože jsou tedy synchronní?

Nejnovější   Novější 711 - 730 / 7627Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o