Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Deep Space Nine

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 7627
"...the best show on television that no one noticed."

- Entertainment weekly




DS9 na Memory Alpha
Slovenské stránky od ds9fan
DS9 na TV.com
DS9 na wikipedii
Stránky nejen o Odovi
DS9 na Sickbay
DS9 na Trek Core

Stáhněte si CZ titulky

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 694 - 713 / 7627Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 24. leden 2017 08:49sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Telemachus Rhade:
Ani B5.

Tak jo, blbost. Já už zapomněl, kdo všechno vlastně byl v první řadě :)
Telemachus Rhade - 23. leden 2017 23:11sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike:
- V B5 na začátku dvojky odvolali velitele, zde prvního důstojníka. Žel v B5 to bylo, na rozdíl od DS9, dočasně.
Opačne. Zde dočasně, v B5 nastálo.

Kira může s raketoplánem jen tak přiletět do centrální soustavy celé Cardassianské říše a v klidu zase obletět?
Používali nějakou cizí signaturu. Minimálně se ST6 je to konzistentní ;)

Postavy jako Winn, Bareil, Krim, nebo Jarro - to tehdy žádný jiný seriál neměl. Ani B5. Dnes je to pořád extra kvalitní, na svojí dobu to bylo něco jedinečného.

Asi autoři dobře ví, proč nám nikdy neukážou zadní část.
TNG "Timescape"

A T'Kar je Tuvok!
4 role Tima Russe v Treku za 12 měsíců:
'93 - TNG Starship Mine (bad guy bez masky)
'93 - DS9 Invasive Procedures (Klingon)
'94 - Generations (důstojník ENT-B bez masky)
'94 - Tuvok
Takže asi tak.

Souhlasím, že tak půlka The Siege je vyplnění screentimeu, ale pořád velmi slušně ukočírované.

Rozcházíme se u Invazivních procedur - není to nejhorší, ale nad průměr to u mě nejde. Oceňuju protnutí Denorijského pásu, u kterého je DS9 znovu až v samotném závěru.

Zajímavost k 2x04) V dabingu Primy je to Verad Daxová. "Ale no tak, Benjamine... Jsem pořád stejná Daxová!" :-D
Lt.Shark - 23. leden 2017 21:23sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
kapitan Pike:
A kapacita těch runabouatů je taky docela přestřelená. Asi autoři dobře ví, proč nám nikdy neukážou zadní část.

Zadní částrunboatů je vidět v TNG... http://www.ex-astris-scientia.org/gallery/stmagazine/runabout_aft-section.jpg
kapitan Pike - 23. leden 2017 21:00sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
The Homecoming
- Nejsem moc velký příznivce klasické dvojepisody, která ukončuje jednu sezónu a začíná novou (styl především TNG a VOY). Jsem rád, že v DS9 je tento systém použit jen mezi čtyřkou a pětkou, jinak jsou ty příběhy natažené na více episod. Zde máme trojepisodu komplet až ve dvojce, ale navazujeme na události z In the Hands of the Prophets. Pro mě ideální stav.
- Moje oblíbené Pravidlo zisku: Jednou za čas vyhlas mír. Dokonale tím zmateš všechny svoje nepřátele. Úvodní scéna výborná. Stejně tak rozdělování zisku později.
- Fajn bylo i energické chování Siska na začátku.
- Pracovní tábor měl být údajně na Cardassia IV. What? Kira může s raketoplánem jen tak přiletět do centrální soustavy celé Cardassianské říše a vklidu zase obletět? To je obecně problém Treku. Nepřátelská impéria jsou sice obrovská, ale vše kromě centrální soustavy se ignoruje. Nechápu proč :-( Jsem rád, že je to napraveno alespoň v knihách (např. Smrt v zimě).
- Ten zajatecký tábor se mi hodně líbil. Kamenitá pohoří mám rád a takovou výpravu nemá Trek příliš často. Otrhané vězeňské mundúry a špinaví vězni působili přirozeně.
- Richard Beymer není nijak zvlášť charismatický, ale má velmi zajímavý hlas.
- Příběh Li Nalase o zabití Zarala byl určitě zajímavý. Nevím, nakolik je (resp. ve své době bylo) originální - máme nějakého hrdinu, který ve skutečnosti hrdina není. Plus za pragmatický přístup Siska. Politickou část své práce zvládá výborně.
- Ministr Jaro je typický politik. To, jak upřímně děkoval Kiře, jsem mu uvěřil.
- Výborný byl i gul Dukat. Jen by mě zajímalo, jestli ti všichni zbývající vězni přežili a opravdu dorazili na DS9 (ale předpokládám, že ano).
- Pro episody věnované Bajoranům a bajorské politice mám slabost, zde bylo všeho dostatek, takže 5/5.
The Circle
- V B5 na začátku dvojky odvolali velitele, zde prvního důstojníka. Žel v B5 to bylo, na rozdíl od DS9, dočasně.
- Ocenil jsem scénu, kde se s Kirou ostatní loučili nebo jí odchod rozmlouvali. Působilo to opravdově. Podobná přeložení nebo "dočásná úmrtí" nebývají v Treku moc dobře zvládnutá (typický příklad je smrt Neelixe v Mortal Coil).
- Všechny scény s Li mi přišly vizuálně zajímavé, ale nevěděl jsem proč. Pak jsem si to uvědomil - on má totiž jiný střih uniformy. Horní polovinu těla nemá dvoubarevnou jako Kira a Odo, ale má ji kompletně v tmavší barvě. Imho to vypadá mnohem lépe. Navíc šedá varianta se mi elegantnější než hnědá nebo oranžová.
- Zajímavá je i uniforma generála Krima. Ty nárameníky jsou typický vojenský prvek, je to ale zapracováno docela vkusně. Jen jsem měl celou dobu pocit, že to k té uniformě bylo přišité až někdy na poslední chvíli.
- Krim byl celkově zajímavá postava, a to jak zde, tak i v další episodě. Zde se mi líbil i jeho rozhovor se Siskem.
- Dobré byly i scény z kláštera. Opět vidíme zahradu, ale podívám se i dalších prostor. Kiry vize mě moc nebavila, ale zase tady máme začátek jejího vztahu s Berailem. Výborné bylo, jak Berailovi řekla, že v jejích vizích nebyl :-)
- Zdiskreditování kruhu přes cardassijské zbraně na mě napoprvé působilo trochu lacině, ale dává to perfektní smysl. Bajor neměl moc dobré vztahy s ostatními světy, takže kromě Kressariů moc dalších nabídek nebylo. Oni taky jistě měli velmi konkurenceschopné ceny. Jen ty zbraně musel původně vyrobit někdo jiný, protože cardassijské zbraně by Bajorané určitě poznali.
- Zajímavé byly i politické pletichy a zapojení Winn.
- Jen mi úplně nesedí, že se tolik Bajoranů podařilo tak zfanatizovat. Rozumným přece muselo být jasné, že jakmile odejde Federace, Cardassiané se vrátí. Ale zase spousta z nich asi věřila, že Cardassiané byli vyhnáni odbojem (a do určité míry vlastně asi byli, o tomto objektivní a nestranné informace AFAIK nemáme).
- Vynikající byl proslov Li Nalase při evakuaci. Je ale poněkud divné, že mají na stanici pouze tři runabouaty. Zrovna u Flotily, která má milion bezpečnostních předpisů, mi to nesedí. A kapacita těch runabouatů je taky docela přestřelená. Asi autoři dobře ví, proč nám nikdy neukážou zadní část.
- Deputy Quark - výborný tah! :-)
- Ocenil bych, kdyby se do děje zapojilo více bajorských politiků, prakticky vidíme jen Jara. To je asi moje největší výtka.
- 4,5/5
The Siege
- Plukovník Krim byl zkušený a zdatný protivník. Naopak jeho podřízený plukovník byl fakt guma. Oba typy se v armádě jistě vyskytují v hojném množství :-)
- Jsem poměrně alergický na humor v episodách, které uzavírají nějaké delší story-arc. Hlavně od The Shockwave, kde autoři udělali bombastický cliffhanger a pak nevěděli co s ním, tak se to snažili zachránit humotem. Toto je samozřejmě jiný případ, ale působilo to na mě dojmem, že postavy neberou situaci moc vážně. Nadsázku mám rád, ale buď by měla být všude, nebo nikde, jinak to působí jako pěst na oko. Jinak ty vtípky samy o sobě byly výborné - Sisko požadující francouzskou cibulačku (taky bych si dal), Quark tahající latinium nebo třeba Dax v pidilodičce. Moc to ale nezapadá do episody jako celku.
- Jinak trojku už tak rozsáhle komentovat nebudu. Platí řada věcí, které jsem napsal k předchozím dvěma episodám.
- Scénáristé si pomohli trochou deus ex machina, když se Kira a Dax zázračně dostali až do zasedačky ministrů. Že by je klášterní hlídky našly dříve, než vojáci, kteří je původně hledali? I don't think so.
- Mrzí mě, že Li Nalase na konci zabili. Mohla to být zajímavá recurring postava.
- Celkově mám tuto trojepku rád. Této vzhledem k výhradám výše dávám 4/5, ale opět musím zdůraznit, že je to hodně vysoké hodnocení.
Invasive Procedures
- Tentokrát evakuace DS9 proběhla pokojněji.
- Líbila se mi krabička na Oda :-)
- Je zde zmíněna Quarkova bedna s latiniem. Kontinuita! Ale neodpustím si komentář, že skladování bohatství ve fyzické podobně fakt působí pochybně. Už před pár stovkami let lidé přišli na to, že je to nesmysl (z mnoha praktických důvodů). Je to dost podivné.
- Mareel byla hodně pěkná. Megan Gallagher hrála mimo jiné v Body and Soul. A T'Kar je Tuvok! Po hlase bych ho nepoznal. Asi je to tím, že VOY v originále nakoukaný nemám.
- Verad byl zahraný dobře, před spojením s Dax i po něm působil přirozeně. Překvapilo mě, že Johnu Gloverovi bylo v době natáčení 49, vypadal tak na 40. Určitě plus za interakce mezi Veradem a Siskem.
- Oceňuji, že se dozvídáme něco nového o Trillech.
- Quarkovo chování tady bylo poněkud přes čáru (jak poznamenala i Kira), ale svým angažmá v průběhu episody asi svůj prohřešek odčinil. Přesto mám ale občas pocit, že mu toho prochází trochu moc.
- 4/5
Yakuzza - 15. leden 2017 13:33sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Telemachus Rhade:
- Tato, a předchozí, jsou přesně důkazem toho, že je "5/5" a "5/5". Dávat tomu 6/5 je logicky nesmysl, takže proto na závěr hodnotím TOP 3/5/10 atd, byť je to číselně nastejno.

Pro mě je to jeden z důvodů, proč neberu číselná hodnocení.
Telemachus Rhade - 14. leden 2017 23:36sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike:
Duet
- Je vůbec potřeba k tomu něco psát?

Viděl jsem nedávno, po mnoha letech, a to, co tahle epizoda dokáže za 45 minut, to je něco neskutečného. Mrazivě geniální psaní!
Ale ono se stačí podívat, co za epizody napsal Peter Allan Fields ;)

In the Hands of the Prophets
Tady je přesně důvod, proč jsem se na začátku držel s body při zemi.

- Tato, a předchozí, jsou přesně důkazem toho, že je "5/5" a "5/5". Dávat tomu 6/5 je logicky nesmysl, takže proto na závěr hodnotím TOP 3/5/10 atd, byť je to číselně nastejno.

Znamená to, že ve Federaci neexistují nějaké oficiální osnovy, podle kterých by se mělo učit? Nebo na DS9 neplatí, protože se nenachází na území Federace
To si právě myslím já. Bajor má dohodu s Federací, že stanici bude spravovat Flotila. To se školství nijak netýká, čili Keiko má IMHO pouze nějaký doporučený rámec, podle kterého jet, a to je všechno. V podstatě tam může předčítat Pravidla zisku, kdyby chtěla :)

Teď ještě přemýšlím jak boží by bylo, kdyby to byl právě Eddington, kdo by se ztratil s Kačabou v Delta kvadrantu :)
Stejně debilní jako zbytek Voyageru a tu postavu bychom ve výsledku neměli rádi, protože by ji uchopili tamní scénáristé.
kapitan Pike - 14. leden 2017 21:17sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak:
Teď ještě přemýšlím jak boží by bylo, kdyby to byl právě Eddington, kdo by se ztratil s Kačabou v Delta kvadrantu :)

To by nejspíše doletěli domů během False Profits, protože on by nedopustil, aby s celou posádkou vyjebali dva zajatí Ferengové :-)
Mirak - 14. leden 2017 21:12sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Muniz a hlavně jeho samoúčelná smrt, která se snažila vzbuzovat strašný emoce mi přišli celkem lame :)

Myslím si, že Eddingtona měli podojit trošku víc, když byl ještě členem Flotily.

Teď ještě přemýšlím jak boží by bylo, kdyby to byl právě Eddington, kdo by se ztratil s Kačabou v Delta kvadrantu :)
kapitan Pike - 14. leden 2017 21:00sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak: To rozhodně. I když má DS9 hodně recurring postav, tak zrovna bajoranských nebo i flotilních techniků a bezpečáků mezi nimi moc nebylo. Vybavuju si Munize, ten ale byl párkrát ve čtyřce a na začátku pětky ho hned zabili. Nebo Eddingtona, ale ten byl zase výrazný jinak :-)
Mirak - 14. leden 2017 20:50sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Říkal jsem si jak moc cool by bylo, kdyby postava Neely byla recurring celou první sezónu a nebyla tam jen v posledních dvou dílech.
kapitan Pike - 14. leden 2017 20:42sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Duet
- Je vůbec potřeba k tomu něco psát?
- Hodně zajímavé jsou některé detaily. Třeba politik, který Siska seřve na tři doby a pak se usměje a popřeje mu hezký den. Na začátku a při poslední scéně výborná hudba. DS9 není seriál dělaný na efekt, je to poctivá filmařina.
- Líbí se mi, jak se rozvíjí vztah mezi Kirou a Siskem.
- Samozřejmě episoda je nejlepší napoprvé, když člověk neví, jestli ten Cardassian je vlastně Marritza nebo Darhe'el nebo někdo úplně jiný. Teď jsem si ale více vychutnal výborně napsané dialogy, zvláště rozhovory mezi Marritzou a Kirou. (Spoustu věcí jsem si pamatoval blbě. Např. jsem myslel, že Marritza v tom táboře vůbec nebyl, nevím proč. Taky jsem zapomněl , že Marritzu zabil ten Bajoran.)
- Chování a motivace Marritzy jsou přirozené a logické, naprosto ho chápu. To, co udělal, je bezesporu obdivuhodné. A na základě věcí, kterých byl svědkem, čekal po svém přiznání okamžitou popravu. Dává to smysl.
- "If your lies are going to be this transparent, it's going to be a very short investigation." "Well, in that case, I'll try to make my lies more opaque." Hláška jak od Garaka :-)
- Konec je naprosto vynikající, ta scéna má obrovskou sílu.
- Hodnocení není třeba rozvádět, jasných 5/5.
In the Hands of the Prophets
- Celkem překvapivě mě toto bavilo ještě více než Duet. Jsem z toho vážně nadšený.
- Učebnicová ukázka nadčasovosti. Terorismus a náboženský fanatismus, který ve skutečnosti slouží "vyšším" politickým zájmům jednotlivce. Toto je dnes aktuálnější než v roce 1993. To samé platí o sporu výuka podle přírodních věd nebo náboženské víry. Viz třeba to, co říkal John de Lancie na setkání v Praze. Přitom scénáristé vůbec netlačili na pilu, působí to naprosto přirozeně a zapadá do kontinuity.
- Navíc to má i vlastní detektivní linku, která se pak propojí s hlavní linií. Super.
- Hodně mě překvapilo, že vztah Winn k Prorokům je tady vlastně stejný jako později (hlavně v S7). Perfektně to popsal Sisko: "You claim the Prophets as your personal constituency, Vedek Winn. I'm not convinced that's justified. Who do you speak for? An order that is barely listened to in your Assembly. So you come here looking for a more receptive audience."
- Sisko se na začátku snažil tancovat mezi oběma skupinami, ale nakonec pochopil, že je třeba ukázat zuby. Jeho proslov před školou byl vynikající. Stejně tak jeho rozhovor s Jakem.
- Výborný byl Odo při meetingu o smrti Akina, jak zavětřil, že jeho smrt nemusela být nehoda. Dokonalá replika!
- Neela se nenápadně ploužila kolem Siska a O'Briena, když mluvili o smrti Akina. Sympatický detail.
- Chování Kiry je trochu překvapivé, ale na konci je to hodně dobře vysvětleno: "I envied Vedek Winn because she was a true believer. I wanted my faith to be as strong as hers."
- Bareilova zahrada byla nádherná. A Sisko ho tam dokonale setřel: "The Prophets teach us patience." "It appears they also teach you politics."
- Plán Winn byl promyšlený. Bohužel se ke korytu nakonec stejně dostane :-)
- Na poměry Treku tam bylo hodně komparzistů.
- Menší zamyšlení nad fungováním vzdělávacího systému. Působilo to, že Keiko si ve škole může vykládat, co chce. Znamená to, že ve Federaci neexistují nějaké oficiální osnovy, podle kterých by se mělo učit? Nebo na DS9 neplatí, protože se nenachází na území Federace a velkou část dětí tam docházejících netvoří občané Federace. Kdyby nějaké oficiální osnovy byly, Keiko by je jistě mohla použít při rozhovorech s Winn (kde mě mimochodem bavila její neústupnost). Ale Keiko místo toho vyřadí z výuky červí díru a pak čistě náhodou začne učit o Galileově upálení? Ve skutečnosti to celkem smysl dává, protože ve Federaci existuje nějaký vysoký životní standard pro všechny a tak se výuce ve školách budou v mnohem větší míře věnovat i vysoce inteligentní lidé (které by to třeba v situaci nyní u nás bavilo, ale raději si zvolí práci, kde berou třeba třikrát nebo pětkrát víc) a nějaké oficiální osnovy nejsou potřeba (naopak by je zbytečná byrokracie odrazovala).
- Tady je přesně důvod, proč jsem se na začátku držel s body při zemi. Ač byly Past Prologue nebo A Man Alone velmi dobré episody, toto je někde úplně jinde.
- Za mě nejlepší episoda sezóny. 5/5
Mirak - 03. leden 2017 23:16sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Anketa na FB stránkách ST:

Deep Space Nine debuted 24 years ago today! What's your favorite episode?
Název článku: DS9 Debuted 23 Years Ago Today

Wot?

Jinak odpovědi s nejvíce lajky:

Episode? Here's a clue:
ITS A FAAAAAAAAAKE!!!!

The one where Cisco and Jake build that ancient Bajoran space craft that sails through space. Don't recall the name of the episode.

In the Pale Moonlight and By Inferno's Light.
"I yield.... I cannot defeat this Klingon. All that I can do is kill him. And that no longer holds my interest."

"Duet" - the episode in which a Cardassian named Aamin Marritza shows up on the station suffering from Kalla-Nohra syndrome. He claims he's a file clerk. But then it appears he's really the labor camp commandant Gul Darhe'el.

*Far Beyond the Stars* without a doubt! Incredible storyline, great to see the peripherals out of makeup. The *Visitor* is another well-written, moving piece featuring some brilliant work by ST multi-faceted alum Tony Todd!

For the Cause
"You know what, Mr. Eddington? I don't give a damn what you think about the Federation, the Maquis, or anything else. All I know is that you betrayed your oath, your duty and me. And if it takes the rest of my life, I will see you standing before a court-martial that'll break you and send you to a penal colony, where you will spend the rest of your days growing old and wondering whether a ship full of replicators was really worth it."
- Sisko, to Eddington


A nejlepší:

Definitely 24 years ago. I watched it in the hospital after giving birth to our first child...who is turning 24
Yakuzza - 03. leden 2017 18:26sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Telemachus Rhade:-
Výtah v něm zachovává rovinu se stanicí, neboť je držen na čtyřech místech, nikoli na osmi. Co už na obrázku vidět není, je to, že je tam místo pro asi 3 nebo 4 kabiny vedle sebe.

Ok, ale nerozumím, co je myšleno "je držen na čtyřech místech, nikoli na osmi"..
Mvek - 03. leden 2017 18:21sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Furt přemýšlím při tom čtení a představuji si, jak moc je to zakřivené apod., a ono zvláště nyní se starým monitorem jako pivot mám obrázek na očích bez rolování:-).
kapitan Pike - 03. leden 2017 13:38sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Telemachus Rhade: Všechny argumenty beru, já řešil pouze odolnost vůči nějakému teroristickému útoku, který byl imho v případě okupace Bajoru větší hrozbou než přímý útok zvenčí.
Telemachus Rhade - 03. leden 2017 13:20sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pánové, myslíte pořád tak dvojrozměrně :)

First & foremost: Stanice typu Nor, a Terok obzvlášť, je manifestací moci a nic moc jiného. dtto i cardassijské architektury a musí zdůrazňovat, že i tady nad Bajorem obíhá a dohlíží ryzí Cardassie. Troufnu si říct, že cokoli jiného je zde zcela podružné.

Na druhou stranu je, vzhledem ku tvaru štítu, konstrukce stanice vysoce praktická, protože při minimální konstrukční náročnosti dokáže schovat 6 zakotvených lodí, a odhadem dalších 12 středních neukotvených, pod jeden štít. Flotilní hřib dokáže víceméně to samé, ale jeho konstrukční náročnost je cca tisícinásobná :)

A k těm turbozdvižím... Cik-cak nahoru určitě nejedou, viz Deep Space Nine Technical Manual z nějž pochází i tento obázek - průřez pilonem.
Výtah v něm zachovává rovinu se stanicí, neboť je držen na čtyřech místech, nikoli na osmi. Co už na obrázku vidět není, je to, že je tam místo pro asi 3 nebo 4 kabiny vedle sebe.

Yakuzza 278528:
Proč to jsou turbovýtahy, když soudě dle délky rozhovorů, co uvnitř probíhají, se pohybují pomaleji než současné výtahy? :)
Rychlost se přizpůsobuje plodnosti rozhovoru ;)
kapitan Pike - 03. leden 2017 12:40sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Pozemstan: Tak hřib by mohl být i bez vnitřního doku. Dal by se postavit i takový, který má nějakou obdobu "docking ring" DS9, tj. lodě tam budou kotvit po obvodu, ale tato část pro dokování lodí bude integrální součástí stanice. Ale zase by to maximalizoval poškození stance při explozi lodě. V tom má DS9 značnou výhodu, zvlášť kotví-li loď u kraje jednoho z pylonů - jako třeba Voyager v pilotní episodě.
Pozemstan - 03. leden 2017 11:04sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
kapitan Pike: "Imho ten hřibový design stanic z ST:III je mnohem praktičtější."
To ano, ale hřib je také nákladnější, jelikož se jedná o krytý dok. A v jednom bodě to může být i méně praktické či zranitelné, jelikož všechny lodě musí proletět jedněmi (možná několika?) vraty, která lze z venku hlídat nebo zablokovat/vyřadit z provozu, jak jsme viděli i v ST IV. I když uzavření vrat může zase omezit krádeže apod., viz (byť marný) pokus v ST III... -)
kapitan Pike - 03. leden 2017 10:25sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Yakuzza: Mohou jezdit střídavě rovně a vzhůru :-) Ale souhlas, designově zvenku vypadá DS9 skvěle, ale z hlediska praktičnosti to má spoustu failů. Kromě křivých pylonů třeba i relativně úzké průchody od středu stanice k "docking ring". V případě teroristického útoku by stačilo odpálit bombu ve dvou průchodech a hodně se tím zkomplikuje evakuace stanice. Imho ten hřibový design stanic z ST:III je mnohem praktičtější.
Yakuzza - 03. leden 2017 10:01sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Nad turbovýtahy jsem se onehdá zamýšlel. Proč to jsou turbovýtahy, když soudě dle délky rozhovorů, co uvnitř probíhají, se pohybují pomaleji než současné výtahy? :)

Mno a potom zakřivení DS9 pylonů. Když loď zakotví na jednom z nich (a ne u středového prstence), to výtahy jezdí obloukem? :) Docela nepraktické na řešení umělé gravitace.

Nejnovější   Novější 694 - 713 / 7627Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o