Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Deep Space Nine

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 7627
"...the best show on television that no one noticed."

- Entertainment weekly




DS9 na Memory Alpha
Slovenské stránky od ds9fan
DS9 na TV.com
DS9 na wikipedii
Stránky nejen o Odovi
DS9 na Sickbay
DS9 na Trek Core

Stáhněte si CZ titulky

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 570 - 589 / 7627Starší   Nejstarší

kapitan Pike - 29. červen 2018 22:10sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
The Dies is Cast
- Výborné pokračování výborně rozehraného příběhu.
- Subjektivně mi zde trochu chyběla ta komornost z předchozí episody. Asi je to tím, že teď už v tom seriálu hledám spíše menší detaily než velké dějové zvraty.
- Asi jediné, co bych doopravdy vytkl, je poněkud přísný střih. Což mě přivádí k jedné věci, o které jsem původně chtěl psát až u The Adversary. Mám pocit, že Trek v této části ještě moc neuměl pracovat s dvouepisodami. Buď tam bylo hlavního děje moc málo a muselo se to nastavovat nějakými vedlejšími liniemi o ničem (nejznámější příklad The Best of the Worlds a handrkování o koryta), nebo tam toho děje bylo moc a divák má pocit, že tam něco chybí (třeba Caretaker a velkolepé interiéry ocampského města, ze kterého jsme pak neviděli prakticky nic). Jsou samozřejmě i vynikající dvojepisody, ale imho je ten poměr tak půl na půl. Zde je to nejvíce vidět asi u scény mučení Oda. Začátek a zuboženého Oda dělí jen jeden střih z Defiantu.
- Zase ale oceňuji umístění cliffhangeru.
- Výborný je závěr, kde Odo je vidět pouze v odraze zrcadla. Ve Way of the Warrior pak spolu sedí v Replimatu a Odo tam má svoje fake kafe. Je to kontinuita s tím pozváním na snídani zde? Zřejmě ano.
- Eddington zde byl výborný.
- Hodně zajímavá byla Tainova hláška, že příště musí být opatrnější. Asi po tom, co zažil, tak věřil, že přežije i tuto situaci. A on ji vlastně přežil.
- Odhalení, že ten plán sabotovali Zakladatelé, závěrečná bitva, atd., to všechno jsou úžasné momenty.
- Celkem za 5/5.
Explorers
- Na hodnocení poměrně kontroverzní episoda, u které si někteří řeknou WTF: důstojník Flotily jde jen tak stavět loď ze dřeva. Mně to naopak smysl dává, vzpomněl jsem si na řadu historek o manažerech, kteří prošli syndromem vyhoření a pak nějaký čas třeba včelařili nebo začali dělat něco úplně jiného. Ostatní i Dax poznamená, že už dlouho neviděla Siska tak nadšeného.
- Interakce Siska a Siska juniora jsou zde extrémně uvěřitelné, oba působí hodně uvolněně a přirozeně. Myslím, že Brooks se cítil pohodlně i v této poloze, nejen coby šílenec. Jinak tipuji, že oba herci opravdu měli přátelský vztah.
- Nikdy jsem nepochopil, jak tyhle lodě startovaly nebo přistávaly. Na to Bajorané asi museli použít nějaký primitivní raketový motor.
- Velké plus za závěr. Dukat coby geniální politik dokázal z debaklu vytřískat politický kapitál.
- Příjemný nadprůměr, 3,5/5.
Family Business
- Když už jsem si říkal, že závěr trojky je velmi silný, přišli autoři s dalším ferengským zlem.
- Asi jediná pozitivní věc je, že ty změny ve ferengské společnosti byly takto dlouhodobě připravovány. Plus se mi líbil poplatek za stání :-)
- Největší škoda je, že se tyto episody snaží vyplnit ukrutným humotem, který to krutě zabíjí. Ten příběh sám o sobě není zase tak špatný, ale forma vyprávění je příšerná.
- V rámci ferengských episod průměr, jinak podprůměr, takže 2/5.
Shakaar
- Trochou politiky nemůže nikdo nic zkazit. V Treku to platí dvojnásob. Snad jen s výjimkou TOSky :-)
- Opět z malé zápletky vytvoříme důležitý milník seriálu.
- Analogická zápletka naší doby by byla, že by papež František kandidoval na předsedu Evropské komise :-D
- Líbila se mi hlavně scéna v kaňonu a Shakaarovo: "I didn't fight the Cardassians for 25 years just so I could start shooting other Bajorans." Tyhle snahy o mírové řešení problémů a racionální dialog v Discovery už moc nejsou.
- Příjemně mě to překvapilo a s klidným svědomím dávám 4/5.
Facets
- Toto mohla být pěkná vedlejší linka nějaké episody. Z nějakého důvodu si ale autoři mysleli, že to je materiál na plnohodnotnou episodu. Chyba lávky.
- Hodně tu bije do očí přátelství Siska a Curzona. Curzon je soustavně popisován jako velmi charismatický, ale sebestředný a nespolehlivý zmrd. Zde je to dotaženo k dokonalosti. Nechápu to přátelství se Siskem. Jednak si nemyslím, že by zrovna Sisko vyhledával zrovna společnost těchto lidí, a i kdyby, tak se v seriálu (co si tak pamatuji) s nikým povahově podobným nepřátelí.
- Linie o tom, že Curzon byl do Dax zamilovaný, byla hodně WTF. Navíc mi přijde trapné neustálé omílání faktu, že Dax byla jako jediná znovu přijatá do programu. Spolu s historkou o tom, co Bashir zvoral u státnic, je to takový leitmotiv prvních tří sezón. Ale zase to bylo lepší, než kdyby půlku episody řešili toho šílence.
- V této a další episodě ale bije do očí jedna věc. Dax má najednou jako nejlepší kamarádku Lytu, kterou jsme předtím viděli jednou se mihnout v baru. Toto krásně ukazuje, že DS9 sice uměl výborně pracovat s vedlejšími postavami z řad civilistů a non Starfleet armád, ale mimo hlavní postavy tady prakticky nemáme vedlejší Starfleet postavy. V první sezóně byl ve dvou episodách nějaký bezpečák, jehož význam dokládá to, že si nepamatuji jeho jméno. Pak tu máme samozřejmě Eddingtona, ještě přibude Muniz (i když toho taky hned zabijí) a pár techniků z Defiantu, ale to je tak všechno. Je samozřejmě možné, že na DS9 rotuje personál stejně rychle jako na Enterprise D, ale nevím, úplně si to nedokážu představit. V sedmičce se pak říká, že těch důstojníků by měly být na DS9 stovky. Že by stanice měla nějakou svoji obdobu voyagerovského B&B klubu? :-)
- Dalo se to přežít, takže 2/5.
Adversary
- Navážu na poslední bod z předchozího hodnocení. Na začátku letí kompletní (!) senior staff celé stanice na rutinní (!) obhlídku hranic. Případnému útoku Dominionu na DS9 čelí skupina no-name praporčíků.
- Jako drama je to určitě dobré a je tam pár dobrý zvratů, které jsem si ani nepamatoval. Taky jsem zapomněl, že ty phasery a krevní testy k hledání měňavců vymysleli za pochodu právě tady. Nice.
- Ten bolianských bezpečák byl možná až moc ústnatý.
- Vynikající je závěr. Tohle mi sedí více než klasické cliffhangery, ale o tom už jsem psal výše.
- Vzhledem k drobným výhradám 4,5/5.
The Way of the Warrior
- Má cenu k tomu něco psát?
- Část episody jsem viděl poměrně nedávno, tj. před rokem. V Británii bylo příjemné, že kdykoli člověk pustil televizi, běžel tam nějaký Trek. Buď TNG na Sci-Fi Channelu nebo DS9 na nějakém Horror Channelu (samo o sobě vtipný fakt :-) ). A pak jsem tuším ještě narazil na první JJ Trek. Možná byste jim za to odpustili i ten Brexit :-) Z DS9 jsem pak zachytil právě TWotW.
- Určitě jde o přelomovou epku, která ukazuje nový směr seriálu.
- Plus za to, že namísto předvídatelného vyhrocení situace s Dominionem tu máme boj s Klingony. Opět je to vyvrcholení nějakých dlouhodobých procesů. Někdo možná ocení, když na popis spojenectví mezi Federací a Klingony použiji slova Jeana Clauda Junckera: "Ona to nikdy nebyla žádná velká láska."
- Navzdory snaze o akčnost zde máme několik povedených dialogů mezi postavami - třeba mezi Quarkem a Garakem. Oba zde mají též několik výborných hlášek.
- Efekty jsou imho na svou dobu na poměry TV produkce velkolepé.
- Těch mrtvých Klingonů tam bylo až moc. Jsou prezentováni jako krutí válečníci, ale nechají se zmlátit i od Kiry, která má v sobě zabodnutý nůž. Zase je ale vidět, že se ani na tom nešetřilo.
- Nastavení kurzu zbylým čtyřem sezónám dorovná drobné nedostatky, takže 5/5.
The Visitor
- Episody hrající silně na city mají asi nevýhodu v tom, že nejvíce zapůsobí při prvním zhlédnutí a při dalších už ten dojem není tak silný. Za nejlepší episodu Treku bych to už neoznačil. :-) Stojí za zmínku, že souputníkem je Family, kterou mám též rád a z určitého úhlu pohledu mají tyhle epky k sobě blízko.
- Episoda si s sebou nese obdobnou myšlenku, na které byly založeny episody The City on the Edge of Forever, Past Tense nebo Twilight. Jeden člověk je schopen velmi výrazně ovlivnit běh dějin. Bez Archera by bylo lidstvo vyhlazeno a tady by bez Siska Klingoni ovládli DS9. Jako chápu, že se autoři nechtěli foreshadowing k válce s Dominionem, ale mohli třeba zobrazit, že na stanici přišel jiný velitel a jelo se tak nějak dál. To nemyslím jako kritiku, ostatně důležitost jednotlivců na chod dějin je poměrně rozšířeným názorem, který hájil například Tolstoj a podobně se vyjádřil i Zeman v onom legendárním dokumentu z Vysočiny a za příklad dával Ježíše Krista. Ale zde to mělo jasný smysl podpořit depresivní atmosféru, což se podařilo.
- Příběh je sám o sobě zajímavý a celkem originální, Tonny Todd zahrál starého Jakea dobře. Chápu, že řadu lidí tyhle alternativní linie nebaví, na druhou stranu tady nemáme úplný reset a Sisko si ty události stále pamatuje, i když o nich samozřejmě nikdy neuslyšíme. Líbí se mi i Jakeův dům, ta výprava je hodně pěkná.
- Je to jedna z mála rolí Robinsonovy dcery. Škoda, že se neuchytila, též nehrála špatně, i když samozřejmě Tonny Todd je někde úplně jinde.
- Nejsem velký fanoušek prezentování obecných pravd coby nějakých úžasných a hlubokých mouder. ("It's life, Jake! You can miss it if you don't open your eyes.")
- Ty barevné uniformy jsou opravdu příšerné, ale zase je fajn, že máme kontinuitu, i když je to kontinuita alternativní linie s alternativní linií.
- Je to spíše otázka vkusu, mně se to líbilo a dávám 4/5.
Hippocratic Oath
- Zajímavé etické dilema, byť by ho možná Telemachus označil za spor Republicans vs. Democrats :-)
- Ale teď zcela bez nadsázky. I když to samo o sobě není kdovíjak originální, je to velmi dobře zpracované. Bashir i O'Brien jdou jasně proti sobě a přitom jsou oba v souladu s tím, jak se jejich postavy vyvíjejí v rámci seriálu.
- Navíc se zde dozvídáme řadu nových věcí o fungování Dominionu. Hlavně o vztahů Votrů a Jem'Hadarů a o tom, že většina Jem'Hadarů má Zakladatele jako mýtus.
- Na konci trojky byly hory, nyní džungle, příště poušť a o pár episod později jeskyně. Tím je Trekový repertoár vyčerpán :-) (Jsi zlý, mlékaři Piku.)
- S O'Brienovým řešením na konci jsem spíš nesouhlasil, ale k jeho postavě to přesně sedí.
- Bavilo mě to hodně, dávám 4,5/5.
Indiscretion
- Budu lehce indiskrétní a zkonstatuji, že Dukat byl vlastně poloviční blázen už tady. Později se jeho stav pouze zhoršil a už nebyl jen poloviční.
- Interakce mezi Kirou a Dukatem jsou podobně dobré, jako ty mezi Odem a Quarkem. DS9 tyhle komplikované vztahy zvládá výborně.
- Poprvé zde máme Breeny (nebo byli už v TASce?)
- Celkově vzato je to pěkná dobrodružná výprava, která výrazně proměnila život jedné z důležitých postav, takže za 3,5/5
Rejoined
- Chápu, že ve své době bylo odvážné toto odvysílat, ale do hodnocení toto pozitivně promítat nebudu, podobně jako TR s Mirakem nepřidávali body u Plato's Stepchildren. Nutno říct, že tato episoda je přece jen o něco lepší. :-D
- Ač mám Farrell rád, tak zde mi ten její herecký výkon připadal naprosto nepřesvědčivý a především díky tomu mě celá ta episoda nebavila.
- Plus tu máme klasickou Trek premisu, že na začátku budeme testovat nějaký super vědecký objev a na konci je divákovi jasné, že z toho nic nebude a o tom vynálezu už nikdy neuslyšíme a jeho tvůrci zřejmě stráví zbytek života naháněním impaktů a H indexů v nějakých polozapomenutých žurnálech. Za tohle má obrovské plus třeba Descent, který navázal na ty štíty ze Suspicions, ale to je bohužel spíše výjimka.
- Líbil se mi přechod po štítu, ale to je asi tak všechno.
- Dal jsem tomu 2,5/5, ale možná jsem byl příliš velkorysý.
Starship Down
- Kira navrhuje přechod na čtyřsměnný provoz, Edward Jellico dává pozdravovat. :-)
- Ponorkové filmy mám rád. Oficiálně se zmiňuje inspirace Das Boot, ale ony ty ponorkové filmy jsou všechny na jedno brdo. Jinak tedy moje srdcovka je Crimson Tide. Hlavní komponenty těch filmů jsou přítomny. Oceňuji hlavně styl hudby, za to velký palec nahoru. Naopak praskání trupu a šeptání na můstku bylo trochu přehnané, ale atmosféře to pomohlo.
- Od určitého bodu ta episoda vlastně už nemá příběh, ale skládá se z několika oddělených dialogů a interakcí postav. Geniální byla samozřejmě Quarkova část, zvláště pak deaktivace torpéda. Jinak ten emzák je James Cromwell.
- Ač mám Nanu Visitor hodně rád, tak občas mi její herecký projev moc nesedí, tato epka je typický příklad. Ale jako začátek nějakého bližšího přátelství mezi ní a Siskem je to ok. Někomu možná vadí, jak často se řeší role Siska coby Vyslance, ale mně to zase tak nevadí. Pořád lepší než Bashirovy státnice. :-)
- Část ve strojovně je dobrá hlavně v tom, že tam konečně vidíme nějaké členy posádky, tj. techniky úplně bez hodnosti. Na poměry Treku je to vzácný jev, tím spíše, že těch crewmanů by v posádce měla být vlastně většina (nebo minimálně významná část). Pro Worfa je ostatně setkání s nimi také novinka :-D
- Dax x Bashir bylo nejnudnější a nepřineslo to v podstatě nic nového.
- Příjemný nadprůměr za 3,5/5.
Little Green Men
- Už jsem viděl i kratší reklamy na tabákové produkty.
- Výborná narážka na Past Tense.
- Megan Gallagher ten účes ze čtyřicátých let i uniforma opravdu sluší.
- Interakce Oda a Quarka jsou výborné. Baví mě bez ohledu na to, kolik jich v seriálu je. Zřejmě kvalitní scénáristická i herecká práce.
- Ačkoli je to čistě komediální episoda, je zde snaha o děj i o nějaké ty zvraty.
- Líbilo se mi především to, jak je Quark nadšený z kapitalismu 20. století. Obávám se, že v dnešní době už by tak spokojený nebyl.
- Tvrzení, že tak Ferengové můžou získat warpový pohon o stovky let dříve než Vulkánci, přikládám Quarkovým špatným znalostem dějepisu a nikoli chybě v kontinuitě.
- Asi už mám rád trochu jiný typ humoru než kdysi a asi budu nadšený spíše z In the Card, tady dávám 3/5.
The Sword of Kahless
- Úkol pro masochisty: Spočtěte, kolikrát v episodě s Klingony zazní slovo čest. Nebo možná jednodušší varianta: Spočtěte věty, ve kterých toto slovo nezazní.
- Vlastně to za mě shrnul Quark: "You know what I like about Klingon stories, Commander? Nothing. Lots of people die, and nobody makes any profit." Po hříchu nejsou ferengské episody o moc lepší. Jinak je to hláška hodná zápisu do nějaké učebnice mezikulturních rozdílů.
- Kdyby jeblo nějakému no-name Klingonovi, tak řeknu v pohodě, ale zrovna Worf… Když tam vyprávěl, jak se mu zjevil Kahless a prorokoval mu velkou budoucnost, jsem uchcával. Na druhou stranu to, že chtěl Kora nechat spadnout, bylo přes čáru ještě víc a ani to nebylo vtipné.
- Oceňuji zapojení Kora, což je asi jediné pozitivum. Jinak to působí jako nepovedená parodie na Indiana Jonese.
- Pozornému divákovi je jasné už od začátku, že žádný meč nepřinesou. Možná by bylo lepší, kdyby se Worf na konci podíval do kamery a řekl: "Promiňte, ale nenašli jsme ho." Diváci by určitě kino nezbořili. Takhle půlku episody žvatlají o tom, jak Říši pozvedne, až ten meč přinesou, a druhou půlku o tom, jak by to Říši rozložilo. :-(
- Ty jeskyně byly o trošku rozmanitější, než je v Treku zvykem.
- Odpad to není, ale více než 2/5 tomu nedám ani náhodou.
Our Man Bashir
- Díky této episodě jsem si osvojil idiom: "Don't rain on my parade."
- Bondovky mám rád a tato episoda je dělaná celkem dobře, takže potud dobrý.
- Celá premisa je tedy obdobně špatná jako u většiny simulátorových episod.
- Poněkud rušivě ale působil Garak a jeho dlouhé monology o tom, že by měli program vypnout. To akorát zbytečně zdržovalo. A ty herečky s vytasenými silikony byly takové devadesátkové peklíčko. :-)
- Bavil jsem se u toho méně, než u Little Green Men. Ač je to komedie, tak těch dobrých vtipů nebo hlášek je tam překvapivě málo. Naopak je tam celkem dost hluchých míst.
- Garak říká Bashirovi, že má ještě naději. No, ještě už mu to řekl v Distant Voices. Celkově mě zde ale nebavilo Robinsonovo herectví i Garakovo lehce přizdisráčské chování.
- Nebylo to vyloženě špatné, ale čekal jsem od toho trochu víc, čili 2,5/5.
Homefront
- Pamatuji si, že Pozemšťan zde kdysi pěkně a strukturovaně sepsal věci, které jsou na této episodě poměrně kontroverzní. Stručně řečeno, vize Země coby pacifistického ráje je zde dotažena do roviny ad absurdum. Což ale ve své podstatě byl záměr tvůrců. Navíc fakt, že kolem Země je vždy pouze 1 (slovy jedna) loď, je konzistentní s druhým a sedmým filmem. :-)
- Nějaká episoda o nebezpečí měňavců přijít musela. Ale mohli to třeba odbýt výbuchem na nějaké loni zakotvené u stanice. Místo toho se podíváme na Zemi, za což jsem moc rád. Navíc uvidíme i prezidenta, což příjemně navazuje na šestý film. Mimochodem už se někdy dříve v Treku objevila informace, že prezident sídlí v Paříži?
- A co více, máme zde hned několik moc pěkných exteriérů. Prostor kolem velitelství Flotily i výhledy z okna restaurace na ulici, za to jsem moc vděčný. I za ten kousek náměstí ve druhé episodě, kde Sisko mluví s fake O'Brienem.
- Máme tu kontinuitu s Rudou četou, která už byla zmíněna v Little Green Men.
- Siskovo chování k hostům bylo možná až moc vlezlé. Nevím, jako zákazníka by mě to možná trochu odradilo, ale zase jestli dobře vařil…
- A teď ekonomické okénko. Joseph Sisko provozoval ve svém pokročilém věku restauraci zřejmě jen z plezíru. Skoro bych tomu i v jeho případě věřil, protože na něm bylo vidět, jak moc ho ta práce baví a naplňuje. Ale kolik by takových kuchařů asi bylo? A pokud dával špičkové jídlo zadarmo, divím se, že před jeho restaurací nestála kilometrová fronta. Navíc je Trek konzistentní v tom, že prezentuje replikované jídlo jako nepříliš chutné (viz Voyager nebo třeba Volání osudu). Nebo že by byly nějaké potravinové lístky jako za komančů? To by ale pak nemohli existovat štamgasti jako Nog.
- Geniální bylo označení důstojníků, přišedších odebrat Siskovu otci krev, jako upírů.
- Siskova židle vypadala docela hi-tech, ale v kanceláři bych ji mít nechtěl.
- Tahle episoda celkem dost předběhla svoji dobu. Kolik bylo od té doby teroristických útoků a jak se kvůli nim razantně zvýšila bezpečnostní opatření na letištích nebo třeba u významných památek typu Vatikán? Musím ale paradoxně říci, že jsem měl tak trochu problém pochopit některé dialogy mezi Benem a Josephem. Je taky zajímavé, že Joseph krevním testům tvrdě vzdoruje, ale pak (po tom fake teroristickém útoku) s testem nemá vůbec problém! To téměř nabádá k rozvíjení nějakých konspiračních teorií :-)
- Interakce mezi Josephem a Benem jsou samozřejmě super. Silný je třeba moment, když Benjamin kouká na krev na noži a přemýšlí, jestli je to opravdu krev nebo ne.
- Rozhodně jsem vděčný za to, že nějaká episoda tohoto typu vznikla a že producenti pustili chlup a ušetřily nás třeba recyklovaných záběrů se sto let starými uniformami (viz Non Sequitur), tudíž 4,5/5. Když se nad tím taky zamyslím, tak ani nevím, za co jsem ten půlbod strhnul, ale už to tak nechám.
Paradise Lost
- Co jsem taky slyšel na Altairových přednáškách, tak zabezpečení klíčové infrastruktury našeho státu je na tom ještě hůře, než v této episodě. Jen důvody jsou trochu jiné, u nás za tím stojí spíše šlendrián.
- Leyton je asi jediný admirál na Zemi, případě ty ostatní hrají poker někde ve sklepě. Pak tam tedy ještě byl ten velitel Akadamie.
- Jinak je ale Leyton poměrně kontroverzní postava, která ale vše dělala v dobré víře, podobně jako třeba kdysi Pressman. Nakonec mu ale šlo o nastolení vojenské diktatury a jeho činy měly za následek smrt několika důstojníků Flotily, takže nějaký obdiv zde není na místě.
- Ke spoustě věcem jsem se vyjádřil už výše, určitě to nebylo horší než první episoda a ukázalo to, že lze natočit kvalitní dvouepisodu i bez akčních scén. 4,5/5
Telemachus Rhade - 20. červen 2018 23:15sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tak jo, tak na to asi budeme koukat :) U Past Prologue jsem ještě nebyl přesvědčen, ale dnešní A Man Alone mi připomněl, kolik se tam toho děje na pozadí, a zase z toho docela cítím radost. Nuž a na Babel se vyloženě těším :)
Telemachus Rhade - 18. červen 2018 15:33sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise: Jistě, toho se dočkáme hned po české terestrické premiéře 7. řady ;)
S.S.Enterprise - 18. červen 2018 14:46sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade: jistě, počkej na HD :)
Pozemstan - 18. červen 2018 10:38sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade: Pěkná analýza!
"proč asteroid ve znělce vylétá odnikud"
Toto lze částečně vysvětlit tím, že to není asteroid, nýbrž kometa, která sice postupně za sebou zanechává prachové a iontové částice (tady vidíme asi jen prach), ale dostatečně hustý (přesto téměř vakuum) viditelný ohon je kratší (tady možná vidíme jen tzv. komu nejblíže jádru). Na druhou stranu je ale v efektu laická chyba, že se ohon trousí a "vlaje" za jádrem komety po (resp. proti) směru jeho letu. Ve skutečnosti by měl směřovat přibližně po směru "slunečního" větru blízké hvězdy, kterou však vůbec nevidíme, ačkoli je divákovi poskytnut široký výhled směrem (do tmy), kam kometa míří. Je tedy zřejmě vyloučena shoda náhod, kdy by kometa směřovala ke hvězdě, a ohon tak mířil správně (ačkoli prachový ohon má od přímého směru od hvězdy mírnou odchylku)...
Telemachus Rhade - 18. červen 2018 08:10sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Emissary

Pořád se sebou souhlasím, že jde o nejlepší Trekový pilot :)

- Nápad odrazit se od nejzásadnější události TNG to-date, byl sám o sobě geniální. Ale udělat to tak, že zobrazí právě tu jedinou chybějící věc z té epizody, tj. bitvu samotnou, to je zkrátka úžasné! Zajímalo by mě, jestli to bylo v plánu už od S4, když se začal DS9 rodit. A jelikož Piller, tak tipuji, že ano.
- Doteď jsem nevěděl, že pilot režíroval David Carson (Generations). On je zřejmě i důvodem proč to působí tak perfektně uceleně. Vzít takhle prorostlý scénář a vecpat ho do dvou hodin - smysluplně - musel být hodně těžký úkol.
- Nesmírně obdivuju i práci kameramana, aranžérů scén, osvětlovače, skiptařů apod. Nic z toho nemá chybu. Třeba to, jakou atmosféru dokázali navodit na Saratoze... A nejen na začátku, ale i u Proroků. Úžasné!
- To je totiž to, co se dřív nikdy nepovedlo - vytvoření dojmu, že Hvězdná flotila není jen Enterprise. Na vedlejší kolej nebyla TNG odsunutá stanicí, ale okamžitě na začátku prostředím jiné lodě. V rámci defacto TNG scény :)
- A okamžitě skok 3 years later do živých, plných, organických barev, do přírody - totálního opaku strojových Borgů! Tady chválou odmítám šetřit - geniální nakoncipování.
- Rovnou je jasně ukázáno, kdo Sisko je - manžel a otec, který hravě kloubí kariéru a rodinu na hvězdné lodi. Tedy něco, co si Picard přál, ale nedokázal to; aneb nejsou sobě protipólem, ale přesto jasně vyhranění. Ve světle dnešního psaní postav je tohle Vorta Vor :)
- Také si dali pečlivě záležet, aby východ ze simulátoru nepřipomínal ENT-D. Čímž se dostává k doposud neviděnému 'oknu na chodbě' a jedné z nejlepší scén už tak skvělého pilotu: full frontal představení stanice. A jako by to už nebylo dostatečně skvělé, dostává se do popředí postupně, zatímco Ben a Jake v odrazu odcházejí pryč, a průletem oknem ven vidíme nejen celou stanici, ale i Bajor.

Zásadní a dějově vkusné představení seriálu za 6 minut!

- Už když jsem to viděl poprvé, jsem kroutil hlavou nad tím, proč asteroid ve znělce vylétá odnikud - bral jsem to jako chybu, kterou časem opraví. Naivita mládí je kouzelná :) A dodneška to nechápu. Efekt je dostatečně propracovaný a detailní i na dnešní dobu, čili nemohl být problém tam tu stopu doklonovat, atp., čili to připíšu na vrub šlendriánu a nechám to být. Ovšem v kontrastu s tím nemá znělka pilotu na svém konci červí díru. Můj perfekcionalistický mozek toto prostě nepobírá :)
- Znělka jako taková je krásná a vystihuje podstatu. A je vhodná pro pilot. Točit ji ale v takovéhle rozvleklé podobě 72 epizod nemá opodstatnění ani ve své době. Navíc obsahuje typografické chyby - René nemá čárku ve jméně a aby "as Odo" bylo kontrastně viditelnější, je šoupnuté velmi výrazně doprava.
- Hudební doprovod od McCarthyho je hodně zdařilý - tu melodii miluju, mám ji i jako budík - ale nikdy mi v závěru nesedly ty vyhnané trubky.

- "Odlišování už bylo dost, můžeme do obrazu plácnout Enterprise i Milese O'Briena." Opět dobře. A vybrat zrovna Meaneyho, aby přešel do nového seriálu, byl další z řady skvělých tahů. U něj, coby vedlejší postavy známé už z pilotu, to má jaksi větší váhu, než kdyby třeba už tady prvoplánově přešel Worf; nebo kdyby vše dopadlo podle původního plánu a 2. důstojníkem byla místy Kiry Ro. Navíc tak mohla přejít i Keiko s Molly a doplnit tak rodinnější řád seriálu. Ale opět počítám, že toto bylo v plánu od TNG S4.
- Líbí se mi smysluplná dualita uniforem.
- Výborný je náborář do církve na kompletně zdemolované promenádě, který jako jediný nemaká. Aneb nejdůležitější je utřídit si priority :) Celkově - na rodzíl od TNG dokáže toto pracovat s detaily v náznacích.
- Postupně jsou představovány kulisy, nejdříve kajuty, pak OPS, atd. Herman Zimmerman a jeho tým byly géniové své doby. Vytvořit architekturu, která odráží styl myšlení celé kultury a oboje vpasovat do sebe tak dobře, že nikoho ani nenapadne, že by to mohlo být jinak, to pokládám za skutečné umění.
- Líbí se mi postava Kiry, ovšem její umělecký mikádo rozcuch je strašný :) A taky je poznat, že coby herečka toho moc za sebou neměla. Ale pořád hraje líp než Brooks :)
- Ferengové jsou představeni v dosti rozdíleném světle než v TNG a je to zatraceně dobře. V této podobě fungují, a to je podstatný rozdíl.
- Od prvního momentu jeho objevení se je jasné, kdo na place je nejlepší herec: René Auberjonois.
- Siskova rozmluva s Picardem je velmi dobrá, ale bohužel odhaluje propastný nedostatek mezi nimi - hereckou školu ;) Brooks je tady fakt dřevo. On se postupně rozehraje, ale nechápu jak mohl být vybrán v konkurenci všech těch ostatních.
- Líbí se mi Siskovo politikaření, jak navést někoho tam, kde jej potřebuje mít - určité flexibilní kirkovsko-rikerovské obcházení přímého přístupu.
- Bajor je vytvořený moc hezky - takové malebnější Toskánsko. Úzasné jsou opět detaily s jakými je bajorské náboženství stvořeno - což je opět Piller a jeho dlouhé přípravy. Vlastně to není nic nového - základ známe od Ro - proto ten úžasný dojem bezproblémového přijetí celé věci.
- Orby jsou skvěle tajemným propojujícím prvek... Ech, whatever - prostě je to skvěle napsané, nemá smysl se nad tím rozplývat v každé větě. ...A máme tu pláž. To je 4. změna prostředí za 26 minut. Dodává to seriálu pocit reálnosti.
- Felicia M. Bell - černá kráska s evropskými rysy. Moc pěkný casting :) A další troška Brooksova crazy niga' acting ;)
- A přichází moje první větší výhrada: režie davu. U nově otevřeného Quarka jsou všichni příšerně rozjuchaní, jakože pijí z prázdných šálků, atp. Je hrozně vidět, jak moc je to strojené. Škoda.
- Nicméně se v baru u dabo stolu mihne i Rom, čili jsou tu všichni tři Ferengové. Myslel jsem, že tu byli jen Quark a Nog. A přirozeně je tu Morn :) Alien bizzare bazar byl ale zbytečný, IMHO není potřeba z toho dělat SW cantinu.
- Krásný je efekt příletu té lodi třídy Valiant. Velmi netradiční úhel přeletu od horního pylonu s ENT-D k pylonu spodnímu. Akorát teda měřítko je užité špatně, no, ale to už je detail :)
- Líbí se mi, že oba přiletěli v TNG uniformách a jak Bashirovi skvěle sedne, tak na Dax působí stejně otřesně jako na všech ženách v TNG - kontynujita :-)
- Bashirův směle nesmělý projev je roztomilý, ale Jadziino krutě přezíravé chování je hrozně protivné. Okamžitě mi to připomnělo, proč jsem si ji nikdy neoblíbil. A navíc tedy není moc dobrá herečka, ale to z ní tvoří skvělou součást týmu ;) Aneb DS9 a Babylon 5 si jsou podobní ve všech ohledech :-)
- Bahirova provařená věta o hraniční medicíně nicméně funguje pořád.
- Abych použil oblíbený příměr z knih, jen upravený: Farrel se snaží hrát chytřejší, než je. A negunguje to.
- Následuje v podstatě povinná scéna jejího originu. Jako má to smysl, vzhledem k orbu i pilotu, ale Trillové byli myslím v TNG představeni dostatečně. (byť pod jinou maskou)
- Awkward rozlučková scéna s Milesem a Picardem je sice DVD-only, ale má své místo a je i sympatické, že přišel na můstek mimo hlavní směnu. Sice to produkčně bylo z rozpočtových důvodů, ale ono by to tam s kompletní osádkou ani nesedělo.
- A jakmile odletí ENT, přiletí gul Dukat. Krásně cardassianské. A znovu vzdám hold osvětlovači první řady. OPS je ponurý a dosvětlený zároveň - úžasná technika.
- Dukat je skvělá postava od první chvíle. Byť teda taky vlastně recast z jiné cardassianské postavy, ale to i Quark a Rom - ty tam těch ferengských postav měli dokonce víc.
- Federační fikaná finta, jak Karďákům vypnout senzory, byla taková 'goofy'. Ale třeba se Odo rád nechává Quarkem naplnit. Eh... didn't want to go there. A vůbec - Odův efekt musí tady fungovat na stejné bázi jako T-1000, pokud to není úplně ten samý efekt, jen s jinou barvou. Nebo modelování vody z The Abyss - to by taky mohlo být.
- Heh-meh: Když něco nejde, kopni do toho jako Miles! Det waz béd... A úplně vidim ten knižní popis - Miles se zakřenil, Kira vyděšeně pohlédla na plošinu, Odo se zakřenil a uklonil... A přesně tak to bylo v tom scénáři a nikoho nenapadlo to třeba zaranžovat nějak reálně.
- Farrell nedokáže uhrát ani ověření údajů - nemám ji rád.
- Efekt otevření červí díry je nádherný! Úchvatný kus designové práce. Vnitřek je taky pěkný, ale té nápaditosti výrazně ubylo, a taky to bolestně křičí do světa: "480i, 480i!".
- Identifikace lokace podle Idranu dobrá, ale secsakra mizerně zahraná. Pošlete dva nejhorší herce spolu na výlet - zamrzlé peklo zaručeno.
- Že každý vidí dvě odlišné lokace, nedávalo sebemenší smysl, a chápu to jako prvoplánový vizuální útok na diváka. Co v 1. díle fungovalo, je tady už trochu na obtíž.
- Prostředí u Proroků funguje tak dobře zřejmě díky své jednoduchosti. Bílé pozadí s tlukotem srdce a výrazně saturované Siskovi známé výjevy - práce s filtry ve svém úplném začátku. Dneska už je to samozřejmě standard.
- And Odo origin story explained by no origin story. Tyhle povinné vsuvky nejsou nic moc.
- Ovšem filozofování u Proroků je skvělé! A podbarvené výbornou hudbou. + Více Felicie M. Bell v plavkách ;)
- Jakési pole odlehčující tíhu stanice na orbitě je plně v intencích novogeneračních technoblábolů. DS9 nám tedy v bublině z bublifuku doletí kam má a my tomu jaksi máme věřit. Kdyby to šlo, nepoužívala by se tahle technologie v mnohem masivnějším měřítku? Nesmyslné :-(
- S objevením se Dukata kvalita prudce roste. Je to holt (krom jiného) rázný pragmatik, a to se cení.
- Přílet gula Jasada je logický úplně stejně, jako je na sílu, aby byla nějaká bitva. Čili ano, patří to sem, ale je to šablonovité.
- A ještě jednou vypíchnu Feliciu M. Bell - ona taky dost schopně hraje. Chtělo by se říct, že kdyby z ni udělali series regular, už bychom měli 3 herce, ale nebudu zbytečně krutý :)
- "You exist here" je nejlepší scénou pilotu.
- (Eufemistky přeloženou Milesovu hlášku o pokeru: "Připomeňte mi, abych s vámi nehrál Hvězdné války" už z hlavy asi nikdy nedostanu.)
- Během útoku na stanici Odo někam přesouvá spoustu lidí po promenádě. Proč? A ty lidi, co tam hnal do kruhu jak dobytek před aukcí, to všichni schytali padající konstrukcí :-)
- Kira i Bashir se v čase krize snaží hrát a docela to i jde, ale Nerysinu snaha se jaksi ospravedlnit Jasadovi, že ona mu nelhala, neberu.
- Vléct Galor Runaboutem je jako zapojit za Fiat Polski doubledecker a čekat, že ho vytáhne do kopce.
- O'Brien se zakřenil, Kira nasadila široký úsměv a Jadzia, která tomu přihlížela, se na svého přítele také pousmála. Nééééééé, to je strašný!
- I Jake je z nějakého důvodu na promenádě. Zřejmě z toho, aby se mohl dojemně setkat s otcem ;)
- Enterprise přiletěla, krize je u konce :) Ale nutno dodat, že finální rozmluva Siska s Picardem je dobrý.
- No a nějaké to povinné závěrečné zastavení se u všech postav.

I přes mouchy druhého dílu tomu 5/5 dám. Koukalo se na to pořád dobře, ale popravdě nevím, jestli budu pokračovat. Znám to totiž až moc dobře a 176 epizod je strašná raketa. A zabíjet čas se dá i efektivněji ;)
Telemachus Rhade - 15. červen 2018 17:34sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise: Upsacle funguje automaticky, čili pokles v kvalitě oproti DVD nehrozí. Problém jsou věci navíc, jako právě různé redukce šumu. Dopočítávání za letu holt způsobuje artefakty. A z něčeho takové nízké kvality ještě JPEG artefakty, to už je šílenost :)
S.S.Enterprise - 15. červen 2018 13:30sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade:

A když na tom zapneš tu redukci šumu a dalši blbinky, cos na LG povypinal, tak to DS9 nepomuze?
Telemachus Rhade - 14. červen 2018 23:01sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Potřebuju něco kvalitního... Rewatch započat!
S.S.Enterprise - 08. červen 2018 21:01sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Tak nějak by vypadala v TOS nebo TAS.. :)
Mvek - 08. červen 2018 19:12sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Nutno podotknout, že samozřejmě nemá obytný prstenec a prostě se tam jen mihne a profesor ji zničí omylem zapnutými "paprsky" lodi.
tz - 08. červen 2018 15:24sipka
ZAMĚŘIT
tz
S.S.Enterprise: jop, říkal jsem si, že to bylo spíš ve Futurámě :) Jen jsem trochu znejistěl, protože ve Family Guy byl zase Odo :-D

S.S.Enterprise - 08. červen 2018 13:46sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
tz:
adresa toho obrazku je:

https://vignette.wikia.nocookie.net/memoryalpha/images/d/d5/Futurama%2C_Teenage_Mutant_Leela%27s_Hurdles%2C_Deep_Space_9.jpg/revision/latest?cb=20081110040703&path-prefix=en
tz - 08. červen 2018 13:06sipka
ZAMĚŘIT
tz
Mvek: Není to z Futuramy nebo Family Guy?
Mvek - 07. červen 2018 14:54sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Animovaná DS9?

:-)
Marshall - 13. duben 2018 10:25sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Malá odbočka. Dorazil newsletter od DS9 Documentary: "WE’RE STILL EDITING!"
kapitan Pike - 09. duben 2018 09:10sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Telemachus Rhade 297566:
Tohle je ta epizoda, kde Sisko vohne alter. Jadziu?

Jestli to bylo vážně míněno jako otázka, tak ano. :-)
S.S.Enterprise - 08. duben 2018 17:59sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mvek: no pustil sem si to dál a pak už ten rozdál vidět je, to je fakt

Mvek - 08. duben 2018 15:18sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
S.S.Enterprise: Koukáš dobře? DVD je v první části ten první, následovaný VHS, takže VHS je rozhodně horší, až nekoukatelné, že se mi to nechce věřit. Na druhou stranu ono záleží i na jetosti pásku a na kvalitě přehrávače.
S.S.Enterprise - 08. duben 2018 14:37sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade:
DS9 Rewind: 'Emissary' DVD to VHS Comparison

To DVD je snad ještě horší než VHS...


Nejnovější   Novější 570 - 589 / 7627Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o