Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Deep Space Nine

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 7627
"...the best show on television that no one noticed."

- Entertainment weekly




DS9 na Memory Alpha
Slovenské stránky od ds9fan
DS9 na TV.com
DS9 na wikipedii
Stránky nejen o Odovi
DS9 na Sickbay
DS9 na Trek Core

Stáhněte si CZ titulky

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 542 - 561 / 7627Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 21. srpen 2018 14:07sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Jako jo, no :) Jsem zvědavý jak to bude dál. Ale teď uprostřed té S2 si přijdu jako ve vyložené pustině :-)
kapitan Pike - 21. srpen 2018 13:57sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Telemachus Rhade 300795: Jinak koukám, že se v hodnocení, snad krom prvních třech episod, docela rozcházíme :-)
kapitan Pike - 14. srpen 2018 13:17sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Telemachus Rhade 300799: Čerpal jsem z Wolfram Alpha :-)
Telemachus Rhade - 14. srpen 2018 11:43sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike 286109:
Rivals
- Jde o 30tou episodu DS9 a současně 300tou episodu Star Treku.


Nope. 31 a 302 ;)
Telemachus Rhade - 14. srpen 2018 11:38sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike 300193: Nějak bych se vyjádřil, ale takhle, jak na to koukáme znovu, zjišťuju, že něco se mi líbí o chlup víc, něčemu naopak víc vyčítám, takže raději nebudu ;) Až přijde čas.
Telemachus Rhade - 14. srpen 2018 11:31sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Zase několik málo postřehů...

The Homecoming - 4/5 - Skvělé navázání na téma. A produkčně jsme už někde trochu jinde ;)
The Circle - 5/5 - Výborné!
The Siege - 3,5/5 - A tohle překvapivě docela chabé. Nejvíc mě štval Quark a jeho trapno-patálie při evakuaci.
Invasive Procedures - 3/5 - A znovu kompletní evakuace stanice. Tohle zdvojování zápletek je hrozné.
Cardassians - 5/5 - Bravurní!
Melora - 2/5 - Pro mě zajímavé vůči práci na Titanu, ale jinak dost nuda a další ST úlitbička minoritám včetně všech issues.
Rules of Acquisition - 1/5 - Úděs. Bod je za Dominion.
Necessary Evil - 4/5 - Dobrá detektivka, ale za Romovo ječení na ošetřovně tomu plný počet nedám ani náhodou.
Second Sight - 5/5 - Zato toto se mi líbí čím dál víc. Noirové milostné drama. Paráda!
Sanctuary - 1/5 - Úděs. Bod je za Dominion. Neříkal jsem to už? Nicméně až teď jsem si uvědomil, že Tumak je zesnulý Chekovův syn Andrew Koenig. A hraje zde i Qurkova manželka Kitty Swink.
Rivals - 2/5 - O chlup lepší než za jednu hvězdu, ale hlavně díky Sikovo štěkům a finální hře Julien/Miles.
kapitan Pike - 19. červenec 2018 09:31sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak: Přesně, druhá půlka trojky a možná i dvojky má v průměru kvalitnější episody.
Mirak - 19. červenec 2018 09:29sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Dobrý bylo to klišé, jak se vždycky říkalo, že DS9 se rozjede az od 4. řady, ale o tom, že je tam po velmi silné první půlce spousta vyloženě průměrných epizod už se moc nemluví :)
kapitan Pike - 19. červenec 2018 09:00sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Crossfire
- Na této episodě mi nejvíce vadil Shakaar, resp. jeho představitel. Vůbec na mě nepůsobí jako politický lídr celé planety. Ani si u něj úplně nedokážu představit, že by dokázal řídit úspěšnou odbojovou buňku. Nemá moc velké charisma, mluví jak uspávač hadů. Taky jsem od něj během episody nezaznamenal nějakou sofistikovanější politickou myšlenku nebo úvahu. Působil, jako by se v té funkci spíše nudil.
- Jinak jako řešení trojúhelníku Shakaar-Kira-Odo je to ok episoda. Líbil se mi obzvláště rozhovor mezi Odou a Shakaarem, z Oda přímo sálala deprese. Je fajn, že se vztahu Kiry a Oda dlouhodobě věnovali.
- Celkem vzato je to průměrná episoda za 2,5/5
Return to Grace
- Dukat a Damar poprvé spolu? Ano i ne :-)
- Možná tomu chyběla nějaká vedlejší linie. Přece jen je děj trochu chudý - naložit zbraň, dovézt si na místo a sestřelit dravce. Též je s podivem, že ty mocné zbraně nesundaly dravce hned napoprvé. Ale asi okamžik překvapení.
- Nyní vlastně začíná krátký úsek seriálu, kdy je Dukat kladná postava, která se pro ochranu dcery vzdala funkce a nyní bude partyzánsky bojovat proti nepříteli Federace.
- Na DS9 se mi obecně líbí, kolik episod se prakticky kompletně odehrává mimo stanici. Jakékoli hejty o tom, že se ten seriál točí jen kolem stanice, pochází od lidí, co to pořádně neviděli.
- Nana v Praze tuším říkala, že se uvažovalo o tom, že se dá Kira s Dukatem dohromady. Občas to i vypadá, že si autoři připravovali prostor. A jsem moc rád, že k tomu nakonec nedošlo a Kira si zachovává kritický vztah k Dukatovi, byť je občas nucena s ním spolupracovat.
- Příjemné byly detaily typu vojenské cvičení nebo instruktáž o rozdílech v ručních zbraních.
- Celkově za 3/5.
Sons of Mogh
- Další klingonská episoda. Chápu, že nějaké srovnání se s Kurnovým osudem být muselo, ale moc se to nepovedlo. Hlavně první půlka je strašná nuda plná rádoby vznešených dialogů o ničem.
- Ona i ta jeskyně, ve které Jadzia s Worfem bojují, je nápadně podobná té z The Sword of Khaless, což předznamenává srovnatelnou kvalitu episody.
- Podle klingonského náboženství je sebevražda špatná, ale nechat se podříznout jako ovce znamená čestnou smrt? Srsly?
- Worf je opět mimo. Skoro bych řekl, že jeho chování se zde stává konzistentním. Ale TNG Worf tyhle excesy prostě neměl (nebo že bych si to jen už nepamatoval?).
- Odo vyhrožoval Worfovi, že pokud jeho bratr zemře, tak ho obviní z vraždy. Ale pokus o vraždu není trestný čin a vyřeší se to tím, že Sisko seřve Worfa v kanclu? Ok…
- Protahování děje tím, že je Kurn u bezpečnosti atd. Moc mě nebavilo, ale pořád to byl nějaký kvalitativní posun vzhůru.
- Jediné, co se mi líbilo, bylo finální řešení, kterým se dostáváme na 2/5.
Bar Association
- "Proletáři všech zemí, vyližte mi prdel… eh totiž spojte se." Úplně jsem zapomněl, že tato věta v episodě zazní.
- Abych reflektoval aktuální události, přirovnám tuto episodu ke gólu do vlastní branky. Samozřejmě vysvětlím proč. Autoři by si měli být vědomi toho, že ekonomický model Federace je tak trochu (hodně) na vodě. Takže točit episody o ekonomice na Ferenginaru je v pohodě, protože ten si žije tak nějak svým životem. Ale když řešíme věci na stanici, kde Federace do všeho výrazně zasahuje, nedává to úplně smysl.
- Bar je provozován zdarma, včetně oprav a energií atd. Jak je to ale s Bajorany a ostatními civilisty, co žijí na stanici? Platí někomu nájem a energii, když to má bar zadarmo? Jídlo si můžou zreplikovat v kajutě a ani v tom replimatu jsem nikdy neviděl nikoho platit. Zaměstnanci baru ale nějaké životní náklady mít musí, když je pro ně snížení platů takový problém. Je samozřejmě možné, že platí za nezbytné statky typu oblečení nebo promenádní lízátka, ale nevím, nesedí mi to.
- Sisko nechává bar provozovat zadarmo a až doteď neřeší, jaké podmínky v něm mají jeho zaměstnanci. Tomu říkám péče řádného hospodáře! Dalo by se to okecat tím, že to bylo součástí domluvy, aby Quark neodešel ze stanice, pak by se ale Quark nedal ve vteřině ukecat a nějaký takový protiargument vznesl.
- Je též zajímavé, že na bar, kde je celkem tak devět stolů pro tři a pár (možná doslova) dabo stolů potřebuje asi 15 zaměstnanců. Tomu říkám produktivita práce!
- Quark si pořídí holografické Quarky. Ale když systém padá, tak za to může "program". Takže jako jsou v baru holoemitory? A jestli holoemitory fungují a závada je čistě v programu (jak bylo řečeno), tak to též nedává smysl. Profi prostitutky jsou v pohodě, ale donést pivo ke stolu je problém? :-) Je též s podivem, že ho instalace podobného zařízení nenapadla dříve, zvláště, když by ho ta infrastruktura nic nestála.
- Když nemají zaměstnanci žádný volný čas, kdy vlastně Leeta randí s Bashirem? Rom má zase dost času na onanování, ale nemá půl hodiny na to, aby si došel k doktorovi. Tvl.
- Doteď mohli autoři alespoň trochu fabulovat, že ferengská společnost je čistý kapitalismus. Ale teď zjišťujeme, že Ferengové mají jakousi obdobu Barnevernetu, která dohlíží na to, že zaměstnavatelé vykořisťují své zaměstnance. To spíš zavání nějakým typem totality. Úplně nevím, k čemu bych to přirovnal. Možná je to hodně vzdálené nějaké formě fašismu nebo je to možná inspirované systémem z doby průmyslové revoluce, kdy dělníci pracovali v příšerných podmínkách a bylo jim zakázáno zakládat odbory či stávkovat. Ale nevím o tom, že by někdo chodil a buzeroval továrníky za to, jestli jsou v továrnách dostatečně špatné podmínky pro práci. Tak jako tak je to na hony vzdálené kapitalismu popisovanému klasickými liberály.
- A pak tu máme nějaké ty humotné perličky navíc. Miles stávkující podporuje. Žel Worf má jiný názor a vyřeší to coby správný demokrat a moderní liberál tím, že si po 9 letech přátelství dá s Worfem do držky. Tedy chtějí, ale nakonec tito váleční harcovníci omylem jednu natáhnou Bashirovi. WTF?! Bashira, který je v tom nevině, pak místo ošetření dají rovnou s nimi do vězení. Worf to pak vysvětlí tím, že je podrážděný ze stanice a přestěhuje se na Defiant. Ne, to je moc.
- Pozitivum je, že Leeta kouká obdivně na Roma a možná už zde počítali s jejich budoucím vztahem (jehož sémě je zaseto v podobně pekelné episodě, tentokráte využívající citát z Bible :-D ). A pak byl ještě dobrý Bashir, když Romovi navrhne založení odborů, ale pak vyděšeně konstatuje, že to byl jenom takový teoretický nápad. Tím bych ukončil výčet pozitiv. :-)
- Přežít se to dalo, takže tomu dám 1,5/5.
Accession
- Typická ukázka rádoby intelektuální episody, která ve skutečnosti klouže po povrchu tématu. Někomu to možná stačí, mně ne.
- Myslím, že zde naposledy řešíme, že Sisko nechce být považován za Vyslance. Po této episodě už mu to začalo politicky myslet a pochopil, že díky náboženské funkci může splnit svůj světský cíl.
- Nový jakoby Vyslanec se dozví o tom, že během okupace zanikl kastovní systém. Je z toho konsternován a tak si vsugeruje, že ho Proroci poslali zpět a řekli mu, ať systém obnoví. A Bajorané všichni poslušně poslechnou. Jane Espenson, která pro Trek napsala pouze tuto jednu episodu, zřejmě nepochopila rozdíl mezi silnou náboženskou vírou a náboženským fanatismem. Bajorané jsou silně věřící, ale nejsou to fanatici. Ale tady v rámci nějaké gradace děje máme i náboženskou vraždu. Fakt nechápu, komu tato episoda připadá inteligentně napsaná.
- Hlavně nechápu, koho napadlo Espenson tenhle scénář nechat napsat. Když se podívám na scénáře před touto episodou, tak hlavním zářezem je tam nějaký animovaný seriál o dinosaurech. To je jako by ministra spravedlnosti šla dělat odbornice na chov králíků. No i když…
- Plochost episody spočívá v tom, že nejsou jasné nějaké náboženské důvody, proč by ty kasty měly existovat. O jaká proroctví se to opírá? Jaký to vlastně mělo reálný přínos pro společnost. Byla to skvělá příležitost prezentovat nějaké filosofické základy bajoranského náboženství. Ne, místo toho se prostě jen zavelí a hotovo.
- V této episodě se nevyskytuje Kai Winn, ale je zde pouze zmíněna. Asi se jí náboženské otázky netýkají. Ale prý s tím souhlasí. Zřejmě je ze správné kasty.
- Líbilo se mi ale závěrečné řešení, kdy se k tomu Sisko postavil čelem a nechal rozhodnout Proroky.
- Je to škoda. Věřím, že kdyby tu epku dostal třeba Ron Moore, mohla dopadnou mnohem lépe, takhle je to na 2,5/5.
Rules of Engagement
- Soudní episody mám rád. I když většina z nich v Treku je objektivně dobrá.
- Jen je škoda, že se do pozic "obhájců" nebo "žalobců" tak často pasují hlavní postavy. V TNG Picard a Riker, ve VOY Tuvok a zde Sisko. I moderní Trek by mohl mít svého Roma Lampkina. Ale aspoň že ho má TOSka. Tím nechci Siska nějak shazovat, jeho výkon coby obhájce se mi líbil.
- Velmi zajímavý prvek byly výpovědi svědků přímo z místa akce. Celkově ty soudní scény měly šťávu, rozhodně to nebyla nuda.
- Poměrně dost se tam řešil politický dopad celého případu, za to velké plus.
- Je vidět, že i Klingoni umí hrát v romulanském stylu.
- Worf nakonec dostane celkem oprávněně zjeb, i když jeho jednání rozhodně neodsuzuji. Naopak si myslím, že to bylo celkem racionální a našel by se nějaký kapitán Flotily, který by jednal stejně.
- Nakonec tomu dávám 4/5.
Hard Time
- Generická episoda se zápletkou: Postava prožije trauma. Postava o tom nemluví a tvrdí, že to je v pohodě. Postava je na pár lidí ústnatá, což je nabonzováno, načež je vyslána jiná postava, aby si s traumatizovanou postavou promluvila. Tak se stane, traumatizovaná postava se druhé postavě svěří, načež se jí ulehčí a vše je v pohodě. Konec.
- Nejvíce mi vadil asi počet scén z toho vězení, je jich hrozně málo. Bavíme se o nějakých vzpomínkách, ze kterých toho ale divák moc nevidí. Ale asi nebyly nápady, co by se tam ještě mohlo dít. Nebo by musely postavit nějaké další kulisy a ne jen jednu celu. Škoda.
- Způsob trestu je de facto stejný jako v Ex Post Facto. Už jenom z toho důvodu neměla ta episoda vzniknout a rozhodně neměly být vysílány rok po sobě. Na druhou stranu je ten trest zde příliš krutý (nejen vzhledem k provinění) a pochybuji, že by tam jedinec nezešílel. U Ex Post Facto mi to naopak připadalo dost mírné. Dokážu představit, že by takový systém mohl být pro potenciální zločince odrazující. Mohli tam zahrnout nějaké vycházky, další vězně nebo cokoliv jiného, ale to už jsem zmínil výše.
- O'Brien je typická oběť justičních omylů v Trek vesmíru.
- Je zde však určitá snaha o silný příběh. Že by hlavní postava v Treku chtěla spáchat sebevraždu, to je odvážný element. Navíc to bylo i celkem přesvědčivě zahrané. Máme tady i zmíněno, že se z toho dostává několik týdnů (byť v rámci jedné episody) a dialogy na stanici jsou napsané celkem dobře, což je potřeba u těchto psychologických episod pochválit.
- Škoda pro O'Briena, že nemohl přijít doktor Boyce a nalít mu Martini. Ten by ho vyléčil určitě rychleji. Na druhou stranu jsou i poradci, po jejichž terapii by mu přitížilo, například T'Lana.
- Takže se dostáváme do průměru na 3/5.
Shattered Mirror
- Zrcadlové episody mají mírně sestupnou tendenci, ale tady se ještě držíme kolem průměru.
- Mezi episodami probíhají v zrcadlovém vesmíru poměrně velké změny, zde dokonce máme dobytí DS9 a stavbu Defiantu, což je fajn.
- Líbil se mi plán s únosem Jakea i Siskovo racionální přístup k řešení problému.
- Worf přibyl v normálním universe. Takže kdo povede klingonský útok na DS9? Dramatický záběr - a je tu Worf! Jaké překvapení :-( Scény z klingonské lodi byly z epky obecně to nejhorší.
- Efekty jsou výborné. Popravdě jsem se docela divil, že právě do této episody dali tolik peněz. Jinak mám pocit, že zde vidíme poprvé Defiant střílet ze zadního torpédometu.
- Nenadchlo mě to, ale ani to nebylo vyloženě špatné, tudíž 2,5/5.
The Muse
- Toto jsem viděl úplně poprvé. Kdysi jsem si to chtěl pustit, ale těhotná Lwaxana mě naprosto vyděsila.
- Neupírám Majel její zásluhy i to, že se objevila už v The Cage apod., ale Lwaxana je v řadě episod strašně otravná. Resp. v počátcích TNG se to ještě dalo, ale ty její pozdější episody připomínají seriál Hospoda. Normální zápletky už došly, tak se začal natáčet ukrutný bizár. (Nutno dodat, že dobrá polovina episod Hospody je mnohem koukatelnější než tohle.)
- Ta její poloha "přestárlé naivky" (terminus technicus z výše zmíněného seriálu :-) ) je příšerná.
- Upřímně mi bylo líto Reného, že v tom musí hrát. Hlavně když musel přesvědčovat ostatní, že je do Troi skutečně zamilovaný. Podobné ponížení jsem v životě zažil asi jen jednou, když jsem na doktorské zkoušce z ekonomie musel utrousit pár pochvalných zmínek o keynesiánství. :-) Tak ale Auberjonois za to aspoň dostal zaplaceno.
- Ke druhé dějové linii (dá-li se to tak vůbec nazvat) mám jednu zásadní poznámku. Když už autoři chtějí vykrádat zápletky TOSky, tak jako fajn, ale měli by se vyhnout třetí sezóně. A když už, tak spolu se zápletkou nekopírovat i kvalitu zpracování.
- Jake napíše nějakou hrozně super povídku, ale nikdy se nedozvíme, jestli někde vyšla, o čem byla atd. To, že se jmenovala stejně jako v The Visitor, ale možná hezký detail, ale to je asi tak všechno.
- Přesně tohle jsou episody, kvůli kterým si řada lidí myslí, že Trek je seriál pro pošuky.
- Jediné pozitivum byl příjemný hlas té herečky, ale zas tak dobrý, aby si to zasloužilo půlbod, nebyl. Jasná 0/5.
For the Cause
- Prudký kvalitativní vzestup.
- Nejvíce se mi líbil ten Eddingtonův plán, který byl velmi precizní a propracovaný. Včetně faktu, že obětovali nevýznamnou figuru, aby dali šach-mat. Při prvním zhlédnutí, když jsem ještě nevěděl, že Eddington se dá k Makistům, jsem byl hodně nadšený. Dokonale hrál paňácu bez vlastních názorů a čekal, až přijde jeho chvíle. Údajně to plánovali od The Adversary. Rozhodně dobrá práce.
- Jediné, co mi trochu nesedělo, byla Siskova nabídka odletět hned na Risu. Ale tak zamilovaný člověk dělá bláznivé věci. Ostatní scény s Kasidy byly super.
- Geniální byl rozhovor Siska a Eddingtona na konci. "I know you. I was like you once, but then I opened my eyes. Open your eyes, Captain. Why is the Federation so obsessed about the Maquis? We've never harmed you, and yet we're constantly arrested and charged with terrorism. Starships chase us through the Badlands and our supporters are harassed and ridiculed. Why? Because we've left the Federation, and that's the one thing you can't accept. Nobody leaves paradise. Everyone should want to be in the Federation. Hell, you even want the Cardassians to join. You're only sending them replicators because one day they can take their rightful place on the Federation Council. You know, in some ways you're worse than the Borg. At least they tell you about their plans for assimilation. You're more insidious. You assimilate people and they don't even know it." A Sisko na to pořádně neměl co říct. Ač je Sisko určitě kladná postava, tak zrovna ve věci boje proti Makistům se s ním nedokážu ztotožnit a mám pocit, že po nich šel až s příliš velkým fanatismem. Možná ne zde, ale ve For the Uniform určitě ano. Líbí se mi i to, že je to v episodách rozebíráno a divák si na to může udělat názor.
- Určitě jeden z nejlepších kousků, 4,5/5.
To the Death
- Mohl to být výborný díl, ale tuze moc věcí je tu tuze špatně.
- Hned na začátku začneme odstřelením pylonu. To se vyřeší potlachem na chodbě a poškození je opraveno lusknutím prstu ala Voyager.
- Celá zápletka je pak děsně na vodě. Dominion objeví bránu, odkud můžou cestovat kamkoli (a pomocí níž můžou dobít jakýkoli svět). Protože se jí zmocnila skupina asi 150 Jem'Hadarů, kteří by dokázali do půl roku rozložit celý Dominion (!), rozhodnout se (při svých obrovských zdrojích) bránu raději zničit. WTF, facepalm, jděte do prdele… Nevím, skutečně adekvátní reakce mě nenapadá.
- Děj je v podstatě ve stylu "dojedeme tam a pozabíjíme je", ale screentime je neúprosný, tak ho naplníme těžce humotnými dialogy o tom, že Jem'Hadaři nespí a nemají sex. A aby bylo jako nějaké napětí, tak opět necháme Worfa, aby se choval jako hovado, a uděláme nějaký jakože konflikt mezi skupinami. Načež Jem'Hadarský voják je okamžitě zabit (což o to, že se blíží boj s trojnásobnou přesilou). "Já uznávám všechno, přísnost musí bejt, bez přísnosti by se nikdo nikam nedostal." Pak ale nechápu, jak by při takové disciplíně mohlo 150 Jem'Hadarů rozložit celý Dominion. OMG :-(
- Spory mezi Vortou a Jem'Hadary jsou tu vyhnané do roviny ad absurdum. Pokud by toto byl běžný standard, tak by se Dominion nikdy nemohl stát vládnoucí silou v jakémkoli kvadrantu.
- Sisko, aby ukázal, že má koule, vezme Jem'Hadarskou zbraň a jde se na věc. Nebylo by lepší použít nějaké zbraně, na které mají bezpečáci z Flotily nějaký výcvik? Ne, nebylo!
- A navíc, divák se naivně těší na nějakou přestřelku, ale v rámci katování kostů místo toho dostane standardní souboj se standardně příšernou Trekovou choreografií.
- Jem'Hadaři jsou vynikající válečníci, Sisko a Dax jich pozabíjeli tolik, že se nakonec některé bojové scény musely vystřihnout. Jasně. On je to ale typický problém sci-fi. Záporáci jsou vynikající bojovníci, ale při střetu s hlavními hrdiny padají jako švestky.
- Clarence Williams III je herec s úctyhodným zástupem seriálových rolí a jeho herecký projev byl hodně zajímavý.
- A taky tu máme poprvé Weyouna.
- Mohl to být zajímavý díl, ale ambice dalece předběhly výsledek. 2/5.
The Quickening
- Velmi příjemné překvapení.
- Hodně mě bavil už začátek a Quarkův hrneček. Nejlepší byl Worf, který naběhl do zasedačky, ukázal na Quarka a zařval: "You!" :-D Je ale zajímavé, že se ten program nahrál i na Defiant. Úmyslně by to tam Quark asi nedával, když tam bydlí jen Worf.
- Výprava je na poměry Treku nadstandardní.
- Ty záběry na vesnici byly super, ty kopule jsou originální a vypadaly skvěle.
- Až tady mi došlo, že Siddig vlastně mluví britskou angličtinou.
- Postava Bashira tu funguje výborně. Chová se jako arogantní pitomec, ale pak to sám přizná. Skutečně se po té třicítce stává dospělejších.
- Dax ho výborně usměrnila, když mu vysvětlila, že jeden typ arogance nahradil jiným.
- Mám pocit, že jsem Michaela Sarrazina někde viděl, ale z pohledu na jeho filmografii mezi není jasné, kde. Každopádně se role zhostil skvěle. Mnohem více mě ale zaujala Ellen Wheeler, její roli jsem ji naprosto věřil a dokázala perfektně přenést svoje emoce na diváka. I díky ní má ta episoda jedinečnou atmosféru. Má na tom ale podíl i Siddig a hudba. Scéna, kdy jde s oldschool vybavením zpět, je perfektní.
- Úžasná a velmi silná je scéna se zdravým novorozencem.
- A závěr je i není happyend. Rozhovor Siska a Bashira je skvělá tečka za skvělou episodou. 5/5
Body Parts
- Takhle by to šlo.
- Zatím nejlepší ferengská episoda a ani v budoucnu moc konkurentů nepřijde.
- Humor je postavený na Shimermanově herectví, což určitě vyšlo. Hlavně ta část kolem Garaka a vraždy byla výborná. "You don't want to be vaporised because you need a body. The disruptor ruined your clothing. The knife was too savage. The nerve gas smelled bad. Hanging took too long, and poison. What was wrong with poison?" "It doesn't work. If I know the food is poisoned, I won't eat it." "For a man who wants to kill himself, you're strangely determined to live."
- Pro Quarka je to v podstatě dilema, jestli je pro něj důležitější vlastní život nebo příslušnost k vlastnímu národu.
- Bashirovy služby jsou zpochybněny, protože za ně nevybírá peníze :-D
- Ferengské náboženství je v podstatě stejné jako klingonské, pouze postavené na zisku. Ten prodej těla po smrti, který byl už ve druhé sezóně, tu hezky zapadá do skládačky.
- Původně jsem myslel, že ten Quarkův sen je Romem připravená simulace. Líbila se mi zmínka, že Pravidla zisku vlastně můžou být jen doporučení, ale je to pojmenované jako Pravidla, aby se to lépe prodávalo. Že by pravidla vyžadující chamtivost nebyla myšlena vážně, ale byla sepsána pouze z důvodu chamtivosti jejich autora? Zajímavý paradox. A chudá pokladnice byla též vtipná.
- Funkce FCA je tady celkem konzistentní s předchozí episodou. Tady to dává dokonce smysl, protože přísný dohled nad dodržováním kontraktů by určitě společnost postavená na obchodu měla mít.
- K vedlejší lince. Chápu, že nějak potřebovali zapracovat těhotenství Nany Visitor do děje, ale ta linka mě nebavila. Hlavně kvůli Keiko, jejíž herecký projev prostě nemám rád.
Solidarita s Quarkem v závěru mě příjemně překvapila, na to už jsem zapomněl. Včetně hlášky o poplatcích za skladování. Lehký nadprůměr, tedy 3,5/5.
Telemachus Rhade - 18. červenec 2018 16:43sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Season 1 stručně. Jednak nemám čas psát sálodlouhé komenty, potom mě to už tolik nebaví a hlavně povětšinou souhlasím s Pikem, čili je to i zbytečné :)

- Kdo říká, že je S1 špatná, má buď klapky na očích, nebo jiný vkus. Každopádně mně se líbí - průměrné hodnocení 3,75 je ostatně dost vysoké.
- Samozřejmě je potřeba prominout některé věci, jako třeba nesehranost herců, jejich malé zkušenosti, atd... Všechno tohle se ale za půlkou řady zlomí. Třeba Nana Visitor je v 1x03 naprosto tragická, v 1x15 průměrná a v 1x19 vynikající. Vyloženě zlomovou epizodou je v tomto 1x16, kde měli příležitost konečně si na chvíli oddechnout, najet na humornější linku, sehrát se a celkově si osvojit pojem civilní herectví.
- Úroveň efektů je nadstandardní, a to i třeba vůči S3, kde vím, že jsou horší. S1 doslova přetéká netradičními kompozitními záběry stanice a průlety kolem i skrz ni.
- Jde o perfektně ucelené představení toho, o čem seriál bude, co hodlá využívat z TNG, a co bude používat jako vlastní trademark. Pillerovi všechna čest.
- Hudebně jsem, krom pilotu, nezaregistroval vůbec žádné výrazné téma. Naopak každou stmívačku doprovází celkem protivně vyhnané trubky. V dabingu to zanikne, ale v originální stopě s jaksi potlačenými dialogy, je to hodně rušivé.
- Naopak zvuk a všechny další technické kategie zaslouží velkou pochvalu. Jak je TNG dělaná levně a světle, tak tady se na produkci nešetřilo. Zvlášť svícení je unikátně nádherné! Ani tmavé, ani světlé - zlatá střední cesta.

Tak...
Past Prologue - 5/5 - "Tohle je naše stanice. Bude to vypadat nějak takto a z TNG si budeme občas půjčovat, aby bylo vidět, že jde o stejný vesmír, ale ne o stejný seriál." A nelze s tím, než souhlasit.
A Man Alone - 4/5 - Slušná detektivka.
Babel - 3,5/5 - Lehce anomaly of the week, ale líbí se mi, jak je to všechno navlečené na Bajor/Cardasii.
Captive Pursuit - 2/5 - Jako webizody by to asi fungovalo víc, takhle je to zbytečně dlouhé a dost to nudí.
Q-Less - 1/5 - Brekeke. Tak přesně takhle ne! A ta doslovná hláška "I'm not Picard!" - uch, to bylo odporné.
Dax - 5/5 - Vynikající!
The Passenger - 3/5 - Bohužel konec byl strašně lame :) Bahirovo přehrávání bylo až neskutečně špatné. Jako kdyby dělal sidekicka Lundgrenovi do VHS filmu :-)
Move Along Home - 1/5 - Druhý a poslední propad skoro až na dno. Jednak to určitě sloužilo jako předobraz Jumanji, potom tam všechny "figury" hrály otřesně - nutno podotknout, že tady bych se taky nesnažil - a potom tam prostě chybí ten element uvěřitelnosti. Ale jako na dítě to na mě působilo, to zas ne že ne.
The Nagus - 3/5 - Na to jak ty ušaté zmrdy nesnášim, tak tohle ještě docela šlo.
Vortex - 3/5 - To bylo dobré a špatné zároveň, ale dávám body za Vulkánce, efekty a foreshadowing.
Battle Lines - 4/5 - Překvapení řady. Pamatoval jsem si to jako ukrutně špatné a ono to nejenže bylo dost fajn, ale taky první vlaštovka v nějakých klasických trekových stavbách epizod a týmové práci.
The Storyteller - 4/5 - Tahle odbočka do fantasy mě vždycky bavila. A i linka s Varis je fajn.
Progress - 4,5/5 - Půlbod dolů za linii s Jay-Noh konsorciem. Eisenberg se furt tak kroutí a kření a je protivnej celej :-/ Nicméně linie s Kirou a mým oblíbeným soudcem byla samozřejmě skvělá!
If Wishes Were Horses - 4/5 - Takhle si představuju oddechovou epizodu.
The Forsaken - 4/5 - A takhle si představuju epku o všedním staničním dění a jsem strašně rád, že tu je. A hodně jsem si tu opravil názor na Lwaxanu. Majel je tu skvělá a i Lwaxana tu má své místo - žádná laciná TNG vsuvka jako Q. Supr.
Dramatis Personae - 2/5 - Tenhle typ věcí nemám rád a takhle vysoké hodnocení dávám jenom proto, že to kupodivu drželo pohromadě.
Duet - 47/5, prostě! - Dialogy a herecké výkony z nichž mrazí. Vůbec nechápu, jak se to dokázalo prodrat do tehdejšího Treku, ale s každým dalším shlédnutím jsem z toho nadšenější a nadšenější a nesmírně oceňuji, že to tam je.
In the Hands of the Prophets - 5/5 - Skvělé zakončení sezóny a uvození řady další. Tohle DS uměl jako žádný jiný.

Celkově velká spokojenost a jenom to ukazuje, jak vysoko nad ostatními tenhle seriál, v určitých aspektech, stojí. Dneska už jsme dali 2x01 a těším se na další... Je to prostě skvost.
Mirak - 09. červenec 2018 09:44sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Hard Time by bylo fajn, kdyby se z toho O'Brien sbíral dýl, než jednu epizodu, ale na to byl svýho času i DS9 krátkej :)
kapitan Pike - 09. červenec 2018 09:01sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Telemachus Rhade:
Třeba obě předcházející pokládám za výrazně horší.

Tak to se neshodneme. Hard Time mám za 3/5 a Shattered Mirror za 2,5/5.
Mirak - 08. červenec 2018 23:26sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Move Along Home je taková standardní season 1 "ještě nejsme dostatečně vyprofilovaní a nevíme co funguje a co ne" weirdness. Za největší slabinu považuju to, že se Wadiové už nikdy neobjevili, stejně jako Lovci z Captive Pursuit.
Telemachus Rhade - 08. červenec 2018 23:07sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike: viz Telemachus Rhade 234741
Tušil jsem, že mě Múza zas až tak neštvala, a pamatoval jsem si to dobře. Třeba obě předcházející pokládám za výrazně horší.
Mvek - 08. červenec 2018 22:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak: Chm, se jedno shodnu...:)
Mirak - 08. červenec 2018 21:15sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Musím říct, že mi nikdy výrazně nevadila ani jedna z těch tří jmenovaných.
kapitan Pike - 08. červenec 2018 21:13sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Telemachus Rhade:
Q-Less nebo Gamma Jumanji

Tak oproti The Muse jsou to vynikající episody. :-)
Telemachus Rhade - 08. červenec 2018 20:59sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise:
tvé identitě ST fanouška

Za nejlepší SF pokládám Babylon 5, TOSku nesnášim, Voyager považuju za ptákovinu a TNG se mi nelíbí. Já ti nevim s tou identitou... :)
S.S.Enterprise - 08. červenec 2018 20:49sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade: Čekal jsem, že napíšeš něco jako, že by to byla zrada vůči tvé identitě ST fanouška :D
Telemachus Rhade - 08. červenec 2018 19:09sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise: Kompletionista slovo "přeskočit" nezná :) Ale jinak máš samozřejmě pravdu ;)

Nejnovější   Novější 542 - 561 / 7627Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o