Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Deep Space Nine

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 7627
"...the best show on television that no one noticed."

- Entertainment weekly




DS9 na Memory Alpha
Slovenské stránky od ds9fan
DS9 na TV.com
DS9 na wikipedii
Stránky nejen o Odovi
DS9 na Sickbay
DS9 na Trek Core

Stáhněte si CZ titulky

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 503 - 522 / 7627Starší   Nejstarší

Lt.Shark - 17. září 2018 16:26sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
Telemachus Rhade:
Rapture
Nevadí mi určité porodní obtíže ohledně uniforem, jakou je třeba právě nošení delty na fialové části. Vadí mi ta admirálská uniforma. Vrací to dojem z vojska někam do 18. století, kdy si uniformy nechávali šít důstojníci sami, takže byl co kus, to originál. V době replikátorů a okamžitě mezihvězdné komunikace je to fail jak cardassijský hraboš. Nemluvě o tom, že následný First Contact představil ještě další verzi admirálských uniforem! :-/


Tady úplně nerozumím... můžeš mi říct jak to myslíš? Já si nevybavuju, že by u admirálských uniforem od FC dál byly nějaké další varianty... měl sem za to, že měli všichni admirálové v DS9 posledních sezonách nebo v TNG filmech od FC dál stejnou verzi uniforem...? Tuto: http://www.voyager.cz/mix/uniformy/images/2373-10.gif
Mvek - 17. září 2018 14:53sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
A pak jsou tu lidé, kteří DS9 mají rádi, ale Ferengi Love Songs považují za nejlepší epizodu a rádi se k ní vrací, když se potřebují pobavit. A ne, nechápu je, naštěstí to nejsem ani já, ani žena:-). Nicméně já jsem k nim shovívavý dost.

PS: Dotyčný se k ST dostal samozřejmě přes TNG, ale hrozně ujížděl na TOSce v knižním vydání před uvedením v TV, ale to bylo v pubertě. No a z ENT má v případě, kdy má depku, zase nejradši Night in Sickbay. Ale tak je to člověk, který trpí lehčí maniodepresivní psychózou, tak třeba to má souvislost.
Telemachus Rhade - 17. září 2018 13:29sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise: Voyager nikdo nepočítá, tam je špatně i combadge ;) Jinak právě v Rapture i FC měli ve scénáři admirálskou uniformu, čili je to prostě fail.
S.S.Enterprise - 17. září 2018 13:06sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Problém admirálských uniforem je vidět ve všech TNG+ verzích ST a spočívá v tom, že ji prostě nenavrhovali společně se základním setem uniforem, ale až v okamžiku, kdy se objevil admirál ve scénáři. Dokonce i ve VOY byla zase znova nová adm. uniforma, která vypadal úplně jinak než v té době už zavedená TNG podoba. Tzn. toto v FC je to nejmenší :)
Telemachus Rhade - 17. září 2018 12:10sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike:
Rapture
Nevadí mi určité porodní obtíže ohledně uniforem, jakou je třeba právě nošení delty na fialové části. Vadí mi ta admirálská uniforma. Vrací to dojem z vojska někam do 18. století, kdy si uniformy nechávali šít důstojníci sami, takže byl co kus, to originál. V době replikátorů a okamžitě mezihvězdné komunikace je to fail jak cardassijský hraboš. Nemluvě o tom, že následný First Contact představil ještě další verzi admirálských uniforem! :-/
(obrázek je úmyslně zesvětlený)


Trosky města ve skutečnosti představují sloupek v jeskyni o rozměru 10x10 metrů.
Vidiš to, mně vždycky přišlo na skutečné vykopávky je tam strašně moc místa :)

The Begotten
Tuhle epizodu můžu brát jak chci, dokud si neuvědomím, že Bashir tu není Bashir. A neberu to, prostě ne. K S4 a 5 mám vícero silných výhrad, toto je jedna z nich.

Byť měla Janeway nějaká kontroverzní rozhodnutí, nikdy to nebylo přes čáru jako tady.
:-D :-D :-D Ty už jsi dlouho neviděl Voyager, viď? :-)

Mám ale problém uvěřit, že Bashir byl až doteď geneticky vylepšený nadčlověk.
Já zase Behrovi moc nežeru, že to bylo na poslední chvíli. Kolikrát během seriálu sváděl svůj dobrý fyzický stav na mládí a O'Brien se vedle toho totálně schvácení dost divil :) S těma šipkama je to přepálené, ale tak nějak mi to +- sedí :)

A Simple Investigation
Jsou epizody, co mě tak zaujmou, až si z nich vůbec nic nepamatuju.

Ferengi Love Songs
Tohle je jedna z těch, za které se stydím, když DS9 doporučuju.

Children of Time
- Episoda postavená na falešném dilematu

Jo. A to mě děsně sere. Skoro možná tolik jako učitel Quark. Ale potenciál byl obrovský! To zas ne, že ne.

Pak už si vybavuji jen Impulse, ale i to je vlastně zombie subžánr.
Jak jsme ze SN zvyklí jet na ty subžánry, co? :-)

Alexandr je nováček
Alexanderovi je tady 8 let. Tečka, tím jsou veškeré další úvahy o epizodě zbytečné.

Dax měla dostat polní povýšení na kapitána, jako Riker v The Best of Both Worlds. Nebo alespoň červenou uniformu.
Treková sterilita je v tomhle příšerná!

Závěrečné řešení s Proroky je určitě dobré,
K tomu jsem si dodneška nevytvořil názor, aneb je to logické, ale meh zároveň.

You Are Cordially Invited
Jsou věci, ke kterým už holt objektivní nikdy nebudu. Tohle je první epka, kterou jsme tehdy dabovali a v létě 2002 jsme si u ní užili dva perfektní víkendy. Rybinin k textu klingonské písně složil popový hudební doprovod inspirovaný klingonskou operou. Bylo v tom hodně bicích a nakonec jsme k tomu udělali i cover jako hate-song na Hypo a její tehdejší manýry. Kouzelné chvíle :-)
Telemachus Rhade - 16. září 2018 23:12sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Část s novými uniformami dočtu zítra...
Telemachus Rhade - 16. září 2018 23:11sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike: Musím říct, že ve světle konce S2 ti tohle období seriálu závidim :-)

Občas si postavy DS9 možná až moc idealizujeme
Vůbec ne. Jsou to prostě "lidi" - pod vlivem a tlakem okolností. To není jako Kačaba, co s Borgama vleze do postele, o šest světelných let je totálně ojebe, a večer zakončí kávou a povídáním si o zvířecích průvodcích ;)

Bashir udělá plastické operace tak, aby je bylo možné poznat. Pašák.
To i beru, ale co neberu absolutně je Worf. Sorry jako, ale se k Ty'Gykor neměl přiblížit ani na 12 parseků.

Vorta je žena
Remember Eris? ;)

ty americké řeky nakonec přece jen došly
Technicky vzato se jeden runabout jmenoval po řece čistě v USA - Shenandoah. Za napůl americký se dá považovat ještě Rio Grande a pokud myslíš "americký" jako kontinent, tak jsme na čísle 5 z deseti pojmenovaných ;) Ale kdo by to počítal, že ano... :-D

Zde se navíc v jednom runaboatu vyráží do Delta kvadrantu
Ti to hodně připomnělo ten Voyager, co? :)

Sklouzli jsme někam do roviny levných jihoamerických telenovel, jen s lepšími hereckými výkony.
If you say so...

Jednoznačné pozitivum ale je představení Pah-wraithů, kteří se uvedli celkem zákeřným a drsným plánem.
Yep.

Budu znít klišovitě, ale asi až dnes člověk opravdu ocení, s jakou láskou a úctou k originálu to bylo natočeno.
Nebudeš. Ta úcta a radost z možnosti se na tom podílet z toho čiší obrovskou měrou. Jsem strašně rád, že něco takového vzniklo. A už tehdy to bylo jedinečné dílo, stačí se podívat, co všechno se nepovedlo vedlejší produkci s Flashbackem.

Pojetí Risy jako bezplatného nevěstince bylo docela mimo. Přijde mi to docela trapné.
Yep.

Líbily se mi hory, ve kterých se to odehrávalo.
To mě taky. To pohoří za Los Angels, kde se točila mimo jiné i Vzpoura, je krásné.
Mvek - 16. září 2018 23:01sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
kapitan Pike: Zekovým mečením zřejmě myslíš jeho smích, ale jinak radši poznamenám, že podle nějakého behind the scenes měli někteří herci sami drobný problém při prvním setkání, že ten herec Zeka jinak takto mluví (ale ano, asi se takto nesměje).
kapitan Pike - 16. září 2018 22:09sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Broken Link
- Ze všech zakončení sezóny v DS9 je toto nejhorší. Není to snad tím, že by to byl vyložený propadák, ale DS9 má jinak ty závěry výborné. Tohle je čistě průměrná episoda.
- Děje tam zase tak moc není, takže si autoři vypomohli nějakými humoty typu házení kamínku do jezera.
- Garak chtěl vyřešit problém Dominionu spácháním genocidy. Vlastně to ale byla stejná akce, o jakou se pokoušel Tain. Ale přivádí mě to k zamyšlení nad jednou věcí. Občas si postavy DS9 možná až moc idealizujeme, protože oni těch škraloupů mají docela dost. Garak zabil X lidí, to samé Kira, Sisko použije zbraň hromadného ničení proti Makistům, Odo je zodpovědný za popravy nevinných osob, o Quarkových kšeftech se ani nemá cenu zmiňovat. Ale beru to tak, že jsou to pořád jen určité poklesky a s chování postav v Discovery se to nedá srovnávat.
- Udělat z Oda "solid" byl výborný nápad, i když jsem čekal, že tak zůstane o něco déle.
- Celkem za 3/5.
Apocalypse Rising
- Vůbec nedává smysl, že by na tu misi poslali Siska. S Klingony zase tolik zkušeností nemá (ve Flotile musejí být stovky lidí kvalifikovanějších na takový typ operace). To samé platí pro O'Briena. Odo je na důležitou misi, která má zachránit osud kvandrantu, poslán pro zvýšení nálady. Trochu to připomíná SG-1, která taky musela být vždy u všeho. Částečně to samozřejmě zachraňuje Worf.
- Výborná je scéna Dukata s Kirou o těhotenství a celkově se mi líbil fakt, že je tam veze právě Dukat.
- Sisko na začátku upozorňuje, že je možné, že si měňavec poradí i s krevními testy. To je celkem logické a tak test Martoka v TWotW v souvislosti s touto episodou nepovažuji za chybu.
- Bashir udělá plastické operace tak, aby je bylo možné poznat. Pašák.
- Na ten výlet ke Klingonům jsem se docela i těšil, ale připadalo mi, že to nemělo vůbec žádnou atmosféru. Možná to bylo kvůli měřítku - viděli jsme jednu generickou plechovou místnost 5x5 metrů a v ní deset Klingonů. Obvykle si na tyto věci moc nestěžuji, ale tady mi to docela vadilo.
- Sisko znal osobně každého kapitána Flotily, o kterém v seriálu padla zmínka.
- Líbil se mi ale plán Dominionu a odhalení Martoka podle toho, že přemýšlel úplně jinak než Klingoni. Jen to možná bylo až trochu moc na sílu.
- Celkově za 3/5.
The Ship
- Máme tu zajímavé inovativní prvky - Vorta je žena, celkem pěkná výprava, zajímavý emzák v raketoplánu. Možná jen ten její výstřih byl až příliš devadesátkový.
- Muniz měl nějaký prostor v předchozích episodách, takže to není jen nějaký no name pěšák, to bylo dobré.
- V této sezóně se autoři "inspirovali" Voyagerem a začali uplatňovat pravidlo, že let kamkoli v runaboatu = průser. Jestliže to rádi kritizujeme u Voyageru, musíme na to poukázat i zde. Často pak musí vyrazit Defiant na záchranu. Jako chápu, že musel být neustále k dispozici u DS9, ale že by Flotila na takto strategicky důležité místo umístila jen jednu loď? Jinak mám pocit, že runaboatům už přestali dávat jména, ty americké řeky nakonec přece jen došly :-)
- Zde se navíc v jednom runaboatu vyráží do Delta kvadrantu 3 (slovy tři) senior důstojníci a hlavní technik. To snad i v tom Voyageru jich nikdy najednou neletělo tolik.
- Jinak to je ale dobrá akční episoda s několika zajímavými zvraty a má to i docela dobrou atmosféru. Jen ta ponorková nemoc byla možná až příliš zahnaná do extrému.
- Lehký nadprůměr 3,5/5.
Looking for Par'Mach in All the Wrong Places
- Opět začínáme poznámkou ve stylu: Romantické komedie jsou úplně v pohodě žánr a jsou mezi nimi geniální filmy (například Sliding Doors), ale je to žánr, který se musí umět. Což se zde nepovedlo. Sklouzli jsme někam do roviny levných jihoamerických telenovel, jen s lepšími hereckými výkony.
- Je fajn, že jsme příběhem navázali na The House of Quark, žel se nepodařilo navázat kvalitou episody.
- Worf pomáhá Quarkovi v boji pomocí nějakého důmyslného zařízení. Podle Klingonů zřejmě čestné chování. A aby bylo v episodě jakoby napětí, tak mu to v půlce boje vypadne. Quark to zachraňuje nějakým žvatláním o ničem. Tvl.
- Ale přežít se to dalo, takže 2/5.
…Nor the Battle to the Strong
- Jedna z mých oblíbených, hlavně kvůli úplně odlišnému pojetí války. Ne že bych tento styl vyhledával, ale jsem rád, že to máme alespoň jednou ukázáno. Podobně je to třeba v sérii Hornblower, která ukazuje válku na moři jako romantické dobrodružství. Když si pak člověk přečte knihy, zjistí, že tam je to prezentováno úplně jinak. (Opět tím nechci říct, že by Hornblower byl špatný seriál, naopak ho mám moc rád. Pouze chci říct, že nějaký materiál se moc nehodí k prezentaci na obrazovce. V této souvislosti připomínám i rozhovor Picarda a Rikera v Generations.)
- Vidíme tady, že každý bezpečák ve Flotile není nutně hrdina a výborný bojovník.
- Nemocnice se nacházela v generických Trekových jeskyních, ale vzhledem k okolnostem byla ta volba celkem logická.
- Líbí se mi především část s útěkem Jakea a jeho následné výčitky svědomí. Opět nový prvek - jak se v boji na život a na smrt zachová civilista, který něčemu takovému čelí poprvé.
- Jediné, co mi vadilo, je chování Bashira, který hlavně na začátku působil až moc arogantně a sebestředně.
- Závěr, že hranice mezi odvahou a zbabělostí, není sice kdovíjak objevná myšlenka, ale sem to naprosto sedlo.
- Celkem za 4/5, i když se mnou většina asi nebude souhlasit.
The Assignment
- Poprvé a možná i naposledy budu chválit herecký výkon Keiko. Ta poloha fanatické svině jí naprosto sedla a už i chápu, proč je tak nesnesitelná, když se snaží hrát něco pozitivnějšího.
- Jednoznačné pozitivum ale je představení Pah-wraithů, kteří se uvedli celkem zákeřným a drsným plánem.
- Poprvé jsem si i chvíli myslel, že O'Brien jejich podmínky fakt splní, to bylo dobré.
- Celkově za 3/5.
Trials and Tribble-ations
- Budu znít klišovitě, ale asi až dnes člověk opravdu ocení, s jakou láskou a úctou k originálu to bylo natočeno. Po technické stránce je to naprosto perfektní.
- Popravdě jsem nikdy nepochopil, proč zrovna The Trouble With Tribbles patří mezi nejlépe hodnocené episody TOSky. Pro mě to byl vždy spíše takový průměr. Ale jako materiál k takovému zpracování je to ideální a navíc to i celkem zapadlo do děje seriálu.
- Jsou tam samozřejmě super vtípky jako údiv nad barvou uniforem a vzhledem Klingonů. Překvapivě vtipné byly i scény s agenty.
- Má to příjemnou a uvolněnou atmosféru, která k TOSce patří.
- Asi tu není co řešit. 5/5
Let He Who Is Without Sin
- Opět je třeba konstatovat, že romantické komedie se musí umět.
- Pojetí Risy jako bezplatného nevěstince bylo docela mimo. Přijde mi to docela trapné.
- Leeta a Bashir letěli na Risu, aby se rozešli. To je jak z nějakého blogísku studentky druhého stupně základní školy. Nutno říct, že to bylo i dost špatně zahrané a vůbec jsem jim nevěřil, že spolu předtím X měsíců chodili (což ovšem není pouze chyba této episody).
- Fullerton je zajímavá postava s dobře zvoleným hercem a kdybychom skončili u nějaké prezentace jeho myšlenek, byla by to ok episoda. Ale opět, divák tam musí mít nějaké napětí, tak z něj uděláme stupidního fanatika, který tak akorát zdiskredituje myšlenky, které předtím prezentoval.
- Worfova spolupráce s Fullertonem je opět mimo, ale zatím je Worf méně out-of-character, než byl v druhé polovině čtyřky.
- Za pár zajímavých myšlenek si to ten bodík zaslouží. 1/5
Things Past
- Výlety do období okupace mám rád a vlastně mě překvapuje, že jich je tu tak málo.
- Líbí se mi tenhle styl "jsme v minulosti, ale je tu něco špatně" a divák ať namáhá závity a přemýšlí, čím to může být.
- Výborná byla scéna s vázou a to, jak se Garak ohradil, že to nedělali pod jeho nosem.
- Ten závěr s popravami je skvěle zpracovaný po režisérské stránce.
- Odova minulost tedy není čistá (viz výše), ale zde se do jeho situace dokážu vžít a rozhodně ho za jeho chování neodsuzuji.
- Závěr je vlastně stejný jako Necessary Evil, pouze obráceně.
- Jak říkám, výlety do období okupace mám rád, takže 5/5.
Ascent
- Odův trest nese ovoce v podobě zábavné episody.
- Líbily se mi hory, ve kterých se to odehrávalo.
- Ač je ta episoda vlastně založená jen na špičkování Oda a Quarka a jejich komplikovaném vztahu, tak mě to celou dobu bavilo.
- Leč vše není tak růžové. Zde a v The Begotten jsem byl krutě potrestán za moje poznámky ohledně absence vedlejší linie. Scény ze společného bydlení Jakea a Noga byly příšerné a obě postavy se chovají jako blbci. Tím bohužel sráží hodnocení na 3,5/5.
Rapture
- Na prvním místě je samozřejmě potřeba zmínit uniformy. Ty nové jsou samozřejmě hezčí a jsem rád, že si neponechali původní pyžama. Paralelní používání různých uniforem rozhodně není Treku cizí. Ostatně i zde má admirál TNG verzi uniformy (a to platí i pro 6x01). Na druhou stranu TNG verze admirálské uniformy je rozhodně pěkná a možná i hezčí, než ta nová.
- FC si držel kontinuitu s TNG a kapitán měl vlastní verzi uniformy, což se ukázalo i zde. Ale v TNG to bylo uděláno lépe. Tady ten odznak ve fialové části uniformy vypadá opravdu blbě. Naštěstí se brzy výška fialové části standardizuje.
- Vadí mi tu samozřejmě měřítko. Trosky města ve skutečnosti představují sloupek v jeskyni o rozměru 10x10 metrů.
- Dialogy a děj celkově jsou tu ale hodně zajímavé. Tahle politicko-náboženská problematiky, rozebíraná do hloubky, mě baví.
- Autoři si zřejmě už tady připravovali půdu pro závěr sezóny a dohodu mezi Bajorem a Dominionem.
- Ale musím přiznat, že jsem přece jen čekal trošku víc, takže 3/5.
The Darkness and the Light
- První episoda DS9 Mika Vejara. Temné scény zvládá výborně, což ukazuje jak tady, tak v Empok Nor.
- Je to poměrně dobrá detektivka, které asi nic zásadního, co k žánru patří, nechybí.
- Bohužel to sráží stupidní Kira, která se týden před porodem vydá na trestnou výpravu a vleze do pasti, ze které se dostane jen díky velkému štěstí. A samozřejmě za sebou zamete stopy, co kdyby jí chtěl někdo pomoct. Kdyby tohle udělala v první sezóně, tak to beru, ale tady je to těžce mimo.
- Líbí se mi ale ta těžební kolonie, kam se na závěr podíváme.
- Ten Cardassian teoreticky mohl jít na plastickou operaci, ale asi je to ve zmírající ekonomice výsada pouze pro papaláše.
- Za atmosféru a použití postav ze Shakaar 3,5/5.
The Begotten
- Druhý trest za mé stížnosti, že některým episodám chybí vedlejší linka. Ta zdejší byla příšerná. Keiko a její afektované pohledy, Shakaar chovající se jako žárlivý buran a jeho postrkování s O'Brienem během porodu, to bylo fakt strašné.
- Ono i rádoby důmyslné umístění linky s porodem do této episody je takové lazy writing. Ale spojení linií v závěrečném rozhovoru Kiry a Oda bylo dobré.
- Hlavní linka je naopak výborná. Dozvídáme se spoustu podrobností o doktoru Morovi a jeho experimentech. V trilogii Terok Nor je to poměrně rozsáhlá dějová linka, které dala tahle episody dobrý základ.
- Původní, Auberjonoisem perfektně zahraný, přístup s mluvením a přelévání. Následný tlak a využívání některých Morových metod. Nakonec dochází k jakémusi usmíření. To mě hodně bavilo.
- Jediné, co mě na hlavní lince zklamalo, že Odo nezůstal "solid" o něco déle.
- Po odečtení záporných bodů za vedlejší fujtajbl je to 3,5/5.
For the Uniform
- Máme zde dokonce i svařování. V Treku se objevovalo i před příchodem Abramse. Možná je to i celkem prorocký prvek (viz níže).
- Líbilo se mi Eddingtonovo kličkování, určitě patřil mezi nejzajímavější protivníky.
- Situace s Makisty tu není popisována černobíle a třeba argumenty o tom, že dávají uprchlíkům falešné naděje, byly dobré.
- Narážka na Bídníky celkem seděla. Kdysi jsem to zkoušel i číst, ale po čtyřiceti stranách o fungování fary někde na francouzském venkově jsem to zabalil.
- Na této episodě mi vadí především jedna věc. Na jednu episodu přebral velení Defiantu kapitán Lorca.
- Sisko má určité sklony k fanatismu, ale použití zbraní hromadného ničení vůči bezbranné kolonii bylo hodně WTF. Za tohle měl jít okamžitě před vojenský soud. Místo toho se všichni tváří, jak je to v pohodě. Byť měla Janeway nějaká kontroverzní rozhodnutí, nikdy to nebylo přes čáru jako tady.
- Jo a vzpomínáte si ještě na kázání, které dal Sisko Worfovi za zničení té nákladní lodi? Žel Siskovi zde nikdo nevylískal.
- Na závěr pak řekne, že o plánu zapomněl informovat Velitelství Flotily. Jděte do prdele.
- Se znechucením dávám 2/5.
In Purgatory's Shadow
- Tuto dvojepisodu mám hodně rád. Je tady hodně podobností s Improbable Cause/The Die is Cast. Začíná to jako komorní příběh, ze kterého ze vyklube jeden z největších zvratů v celém seriálu. Hlavně první dvojepisoda má geniálně napsané dialogy. Např. rozhovor mezi Kirou a Dukatem: "The man is a heartless, cold blooded killer." "Like I said, he's a Cardassian!" Hodně prostoru tu mají vedlejší postavy - Garak, Ziyal, Martok.
- Objevení Bashira ve staré uniformě byl pro mě tehdy docela šok. Jen je škoda, že opět zmizel během nějaké konference, o které jsme během předchozích episod vůbec neslyšeli.
- Scény na stanici příjemně gradovaly. Někdo to může brát jako přípravu diváka na velkou bitvu, která nakonec nenastane, ale ono stačí pár episod počkat.
- Jediné, co bych tomu vytknul, je zajatecký tábor. Je to taková generická konstrukce z kovu a betonu. Zde mohli být autoři více kreativní.
- Určitě za 5/5.
By Inferno's Light
- Největší šok přijde hned na začátku.
- Opět bude jedna výtka, a to je útěk z toho tábora. Že by Jem'Hadaři nechali raketoplán parkovat jen tak vedle toho asteroidu?
- Už tam nebylo tolik zábavných dialogů, jako v první polovině.
- Závěrečný rozhovor Siska a Dukata to však opět posílá do pětkových výšin. 5/5
Doctor Bashir, I Presume?
- Překvapivě zábavné rodinné drama.
- Největší plus je asi to, že se netočí kolem nějakých banalit, ale kolem poměrně závažného etického problému. Situace, v jaké se tenkrát ocitli Bashirovy rodiče, rozhodně nebyla záviděníhodná.
- Trochu jsem čekal, že opět zrecyklují historku s Bashirovými státnicemi, ale jsem rád, že to neudělali. I když by se možná i hodila.
- Mám ale problém uvěřit, že Bashir byl až doteď geneticky vylepšený nadčlověk. Behr sám přiznal, že to vymysleli až na poslední chvíli při psaní scénáře. Ve druhé sezóně by to bylo ok, ale tady už je na takové zásadní zvraty pozdě. Viz třeba scéna s hraním šipek.
- Doktor Zimmermann se chová jako arogantní hovado, ale tím jsme konzistentní s VOY.
- Ale jako zajímavé a výborně zahrané drama si to 3/5 zaslouží.
A Simple Investigation
- A je to opět zde. Kombinace romantiky a špionážní detektivky je v pohodě, ale musí se to umět.
- Hlavně mě nebaví tenhle boj proti supermocné organizaci, která existuje někde mimo a z jejíž činnosti nevíme vůbec nic. Honor Among Thieves je v tomto rozhodně lepší.
- Arissa mi nepřišla jako zajímavá postava a její background story mě vlastně ani nezajímala. Ani ta herečka mi nepřipadala kdovíjak krásná, oproti všeobecnému mínění na stanici.
- Nuda za 2/5.
Business as Usual
- Ony ty ferengské episody vlastně nejsou špatné, pokud v nich není Zek.
- Episoda je založená na tom, že Quark je sice šmelinář, ale má nějaký charakter a při snaze o své obohacení není ochoten jít přes mrtvoly. Což je něco, co pozornější divák dávno víc. Z nějakého důvodu se ale autoři rozhodli kolem toho natočit episodu, možná kvůli nepozorným divákům :-) Samo o sobě by to tak nevadilo, ale už trochu vadí, že ta episoda vlastně není o ničem jiném.
- Steven Berkoff je určitě zajímavý herec s velmi zajímavým hlasem.
- Konečně zde taky poznáváme Quarkova bratrance s vlastním měsícem.
- Spíše to řadím do průměru za 2,5/5.
Ties of Blood and Water
- Velice silný příběh o vyrovnání se se smrtí blízké osoby. Hodně zajímavý a na sci-fi celkem nezvyklý námět. Též je to perfektně zahrané.
- Jsem určitě rád, že vrátili zpět Weyouna, Combsův herecký projev je hodně osobitý.
- Úplně jsem zapomněl, že se v DS9 podíváme do základny Shakaarovy buňky. Přiznávám, že podle knih jsem si ji představoval trochu jinak. Tady na mě působí trošku genericky. Ale plus za Furela.
- Ke konci mi chování Kiry připadalo až trochu moc zahnané do extrému, ale když si vezmu, jakým dilematem procházela i její zážitky z okupace, tak je to ok. Taky chápu, že se v takové situace chtěla prostě schovat. Scéna s Bashirem pak byla vynikající a samotný závěr taky. Autoři se elegantně vyhnuli patosu i ždímání citů.
- Vynikající kousek za 5/5.
Ferengi Love Songs
- Fakt nesnáším Zeka a to jeho mečení. Nechápu, kdo přišel s myšlenkou, že toto by se divákům mohlo líbit.
- Vtipné bylo zjevení se v Quarkově skříni. Autorům to též připadalo dobré a tak svůj nápad ještě dvakrát recyklovali. Pak už to zase tak moc vtipné nebylo.
- Jinak jsou tam přítomny typické faktory jako příšerný humot, které zabíjí i třeba zajímavý děj. 1,5/5.
Soldiers of the Empire
- Martok mi zde přišel zahnaný až moc do extrému a jeho nekompetentnost k velení byla podávána tak, aby to pochopilo i tříleté dítě. Nad rámec toho se tam vlastně neděje nic.
- Připadá mi vtipné, že ta loď prohrála tolik soubojů a pořád je v jednom kuse. Z trikových scén víme, že po jednom šikovném zásadu lodě většinou explodují :-)
- Během souboje Martoka a Worfa se to ale láme a slovo "čest" už zde není používáno jako klišé, ale oba se zde chovají podle nějakého komplexnějšího kodexu. Člověk by jim i odpustil, že tam zase není ta bitva, na kterou se celou dobu připravují.
- Závěrečné přijetí Worfa do Martokova domu to jen dokládá, takže z toho máme 2,5/5.
Children of Time
- Episoda postavená na falešném dilematu, že může zemřít někdo, kdo se vlastně nikdy nenarodil. Zajímavé jako námět pro diplomovou práci na filosofickou či teologickou fakultu, jako episoda už méně.
- Z Dax zde udělají neschopnou kravku. Pro její hatery je tato episoda jistě voda na mlýn.
- Největším plusem je samozřejmě výprava. Z té kolonie vidíme docela dost a krajina kolem je taky krásná.
- Sisko se pokouší omezit konzumaci kávy. V další episodě vidíme, jak jeho pokus dopadl. (Jo, taky jsem to párkrát zkoušel.)
- Líbil se mi alternativní Odo, který, za tu dobu pobytu s lidmi, prodělal hodně zajímavý vývoj.
- Posun ve vztahu Odo/Kira je tady takový no… Nešlo to udělat lépe?
- Závěrečné rozuzlení taky nic moc, ale stejně je jasné, jak to musí skončit.
- Kolonie, která nikdy neexistovala, neexistuje. Já tedy slzu neuroním.
- Technická stránka zde vítězí nad obsahem a vytahuje to na 2,5/5.
Blaze of Glory
- Konečně zde máme episodu s Makisty, které se chová Sisko jako Sisko a ne jako krvežíznivý egoistický psychopat.
- Tahle epka ale měla být dříve. Takhle se tu Sisko zuřivě snaží zabránit válce, kterou, o dvě episody déle, sám vyvolá.
- Dialogy s Eddingtonem byly tradičně dobré.
- Závěrečné rozuzlení, že žádné rakety vlastně nejsou a Eddington chtěl jen zachránit manželku, bylo celkem dobré. K jeho postavě mi to i celkem sedí.
- Tentokrát převládají pozitivní pocity, tudíž 3,5/5.
Empok Nor
- První a na dlouhou dobu poslední pokus o horor v Treku. Pak už si vybavuji jen Impulse, ale i to je vlastně zombie subžánr.
- Já osobně horory moc rád nemám a ani na ně nejsem odborník. Po režijní stránce mi to ale nepřipadalo vůbec špatné, naopak první polovina měla hodně dobrou atmosféru a první zabití bylo (dle mého) v nejlepších tradicích žánru.
- Bezpečák vzal omylem špičatý nástroj, aby ho s ním Garak mohl probodnout. To bylo skutečně nápadité :-(
- Bohužel od chvíle, kdy se zabijákem stává Garak, to jde dost dolů. Na to, že je zdrogovaný, se v dialozích zaměřuje na příliš velké detaily a celkově mi jeho chování připadalo hrozně divné.
- Taky je škoda, že nepoužili nějakou formu nočního vidění. To neustálé blikání baterkami ke konci už působilo spíše komicky.
- Vzhledem k unikátnosti a první polovině tomu dám 3,5/5.
In the Cards
- Druhá polovina pětky mi připadala kvalitnější, než tomu bylo u čtyřky. Jedním z důvodů je, že autoři tady trochu více experimentovali. Zde máme (poměrně ojedinělý) pokus o humornou episodu se "sušším" (možná by se dalo říct, že trochu britským) humorem. Asi to není úplně pro každého, mě to kdysi dávno napoprvé taky nenadchlo, ale nyní jsem se bavil královsky.
- A co víc, máme humornou episodu bez simulátoru (!) a bez Ferengů (!!) a dokonce i s nějakým posunem v hlavní dějové lince. Samotný námět s baseballovou kartou je geniální.
- Super je už počáteční rozhovor o penězích. "It means... it means we don't need money!" "Well, if you don't need money, then you certainly don't need mine!"
- Elias je správný magor, ale na chvíli jsem se neudržel a řekl si, jestli na té jeho teorii přece jen něco nebude :-) Sice nevíme, proč ty věci koupil, ale aspoň zbývá prostor pro fantasii.
- Jakeova posedlost možná někomu připadala přehnaná, ale vzpomeňte si, čí je to syn.
- Úžasných scén je tam spousta, ale jmenuji alespoň první rozhovor s Eliasem a Jekeovy kyselé ksichty a přenesení na jem'hadarskou loď včetně Jekeovy fake story.
- Genialitu dovršuje atmosféra. Je to naprosto dokonalá předehra ke Call to Arms. Na začátku tvrdá deprese a nakonec poslední optimistická scéna na dlouhou dobu dopředu. Nepamatuji si, že by finále sezóny v Treku mělo podobnou předehru. Jednoznačně 5/5.
Call to Arms
- Teď začíná blok episod, které mám z celého Treku vlastně nejraději a viděl jsem to opravdu hodněkrát (i když Sons and Daughters jsem někdy vynechal).
- Výborná je atmosféra, dialogy, pozvolná gradace, Siskův proslov na konci. Konečně přichází i ta bitva, na kterou už půl sezóny čekáme. Triky jsou koukatelné i dnes. Pouze u recyklovaných sekvenci jsou efekty explozí jiné a působí to trochu rušivě. Osobně si myslím, že Sacrifice of Angels je o level dál, ale to rozhodně nemyslím jako negativum k této episodě.
- Je rozhodně dobře, že začátek války protáhli na tolik episod. Díky tomu to má přesně takové tempo, jaké to má mít. Bermanovi prý původně tvrdili, že to napíšou na tři, a když zjistil pravdu, tak už s tím nemohl nic dělat.
- Jen jedna věc mi trochu neseděla. Jde o věc galaktické důležitosti, ale mechanismus minového pole musí vymyslet Rom. Co dělali špičkoví inženýři na velitelství SF? Navíc to Rom "vylepšuje" hláškami ohledně svatby… No ale Galaxie už měla potrhlejší zachránce :-) Plán na maskované replikující se miny je velmi zajímavý.
- Geniální scéna je, když Kira, po výbuchu stanic v OPS, prohlásí "Dukat wants the station back? He can have it." Stejně tak její příchod a protest bajorské vlády.
- Ač jsem zde velmi nekritický, tohle si objektivně 5/5 zaslouží.
A Time to Stand
- Této episodě se podařilo navodit atmosféru, že Federace je ve válce, ve které dlouhodobě prohrává.
- "How's the restaurant doing?" "All right. It's been three weeks since I've poisoned anyone." :-D
- Nejvíce se mi ale líbí scéna po titulcích, kdy Dukat diktuje deník. Celkově je super, jak válku sledujeme z obou stran. Nebo vlastně ze tří - z pohledu Flotily, Dominionu a "neutrálního" personálu okupované DS9.
- Využití lodi zajaté v The Ship byl určitě výborný nápad.
- Zajímavý prvek byl útok lodě Flotily.
- Opět dávám 5/5.
Rocks and Shoals
- Vztah mezi Vortou a Jem'Hadary je opět až téměř nepřátelský. Zde však vůdce Jem'Hadarů Vortovy rozkazy respektuje. Je zde zmíněno i To the Death a smrt prvního Weyouna, takže ono celé to má svoji logiku a konzistenci. Jak Vortové, tak i Jem'Hadaři jsou oddání hlavně Zakladatelům a tím pádem třeba nemůže nějaký Vorta vést vzpouru proti Zakladatelům.
- Opět celkem pěkná výprava.
- Jsou tam příjemné detaily. Nog nevěří Garakovi, dialog mezi Garakem a Bashirem při výměně zajatců, Milesovou roztržení nohavice, Garakův a Bashirův rozhovor při výměně rukojmí atd.
- Možná ještě lepší, než scény z planety, jsou ale scény z DS9, zvláště pak "protest" neboli oběšení se a celé Kiřino morální dilema. Z jediného pohledu do obrazovky divák ví, jak se v té situaci musela cítit. Žádné zbytečné Captain Obvious dialogy.
- Poslední 5/5 v řadě.
Sons and Daughters
- Rodinné trampoty pana Worfa, část druhá (v rámci DS9), aneb bratra jsme vyřešili a zbývá synátor.
- Zobrazení války z pohledu Klingonů byl určitě zajímavý nápad, ale rodinné scény zde dostávají neúměrně moc prostoru, takže nic moc dalšího už se tam vlastně nevešlo. Jinak episoda nepřináší nic nového. Když si spočteme, kolik času už jsme na klingonských lodích strávili, tak prostor na nějaké novinky vlastně ani není.
- Alexandr je nováček, ale je přidělený na můstek.
- Asi hlavní výhoda episody je, že se tam nic moc neděje (ani na stanici), takže je možné ji při rewatchi přeskočit.
- Hloupý mi připadá hlavně závěr, kdy se Alexandr pokusí o sebevraždu, je zachráněn a to je vlastně happy end. Nechápu, co se tím básník snažil říci.
- Scény s Dukatem a Zyial jsou lepší, ale opět nemám pocit, že by přinesly něco nového.
- Průměr za 2,5/5.
Behind the Lines
- Větší prostor dostává děj na stanici a ani nevadí, že Defiant byl poslán na nějakou misi, ze které nic nevidíme. Je to tak možná i schválně, abychom se vžili do role Siska.
- Na úvodní potyčce bylo zajímavé, jak ji na pozadí sledujeme, zatímco Kira a Rom vysvětluje, co se děje.
- Dax měla dostat polní povýšení na kapitána, jako Riker v The Best of Both Worlds. Nebo alespoň červenou uniformu. Naštěstí to zachránil O'Brien poznámkou o oslovování "kapitáne", tudíž to zase tak moc nevadilo.
- S Odovo chováním jsem se nebyl schopen úplně ztotožnit, ale nějakým takovým vývojem si asi projít musel.
- Vždy mě překvapí, že Rom je chycen už tady a ne ve Favor the Bold.
- Vynikající kousek za 4,5/5.
Favor the Bold
- Jsem rád, že útok na DS9 má vlastní podhoubí, včetně jednání admirality.
- Skoro to i vypadá, že Zemi chrání nějaké lodě a admiralita má o obranu Země starost. Vskutku inovativní prvek :-)
- Jinak k této epce paradoxně nevím, co napsat. Je to vlastně výplň mezi předchozí a následující, ale naprosto precizně připravuje všechny dějové linky na závěrečné rozuzlení. K dokonalosti tohoto story arcu přispívá i to, že tempo vyprávění je přesně takové, jaké by mělo být - není uspěchané, ale ani tam není žádná vata (úmyslně píšu podruhé).
- Poznámky ohledně Weyounova sluchu a zraku byly dokonalé.
- Damarův odpor k Zyial se formuje už zde a její zabití v další episodě dává smysl, určitě tam není jen na efekt. Možná v tom hrálo i jeho ponížení, když ho kvůli ní zmlátila Kira.
- Jak jsem psal výše, tato episoda perfektně plní svoji úlohu a zaslouží si 5/5.
Sacrifice of Angels
- Když jsem si poprvé prohlížel screeny této episody na Sickbayi, tak jsem věděl, že DS9 prostě musím vidět. Podle mě je většina těch efektů na relativně obstojné úrovni i z dnešního pohledu. Jediný slabší záběr jsou dvě Galaxy lodě střílející na Galor, tam ty lodě vypadaly hrozně počítačově. Jinak super. Hrozně se mi líbí, jak jsou v trikových sekvencích lodě barevné - fialové, oranžové, zelené a šedé. Ve BSG, Stargate nebo třeba Dark Matter jsou všechny lodě hodně tmavé a na černém pozadí si člověk moc nevšimne nějakých detailů. Tady ty barvy jsou, ale pořád to působí vkusně, nejsou to žádné omalovánky.
- V bitvě samotné jsem nezaregistroval jediný recyklovaný záběr.
- Dukat prokoukne Siskův plán a Garak zase prokoukne Dukatovu past. Sisko přesto v té pasti vidí příležitost, i když fakticky je zřejmě zachránil až přílet Klingonů. Trochu mi to nesedělo, ale v kontextu toho, že šlo o všechno, je to ok. Stejně tak let jedné lodi k DS9 coby "leap of faith", že odbojová buňka na DS9 provede nějakou sabotáž.
- Opět plus za to, že sledujeme boj z osou stran. Z dialogů je nejlepší asi rozhovor mezi Dukatem a Weyounem v pracovně. Vzhledem k času je možná trošku povrchní, ale určitě to není žádná vata.
- Závěrečné řešení s Proroky je určitě dobré, jen je možná trochu zvláštní, že je nenapadlo požádat je o pomoc dřív.
- Jasných 5/5.
You Are Cordially Invited
- Podobně jako TBoBW, máme i zde jednu pohodovou episodu. Pohříchu jsme kvalitou někde jinde, než tomu bylo u The Family.
- Nápad na prezentování klingonské svatby se všemi tradicemi je určitě dobrý, autoři se však měli zamyslet i nad tím, zda to poskytne dostatek materiálu na celou episodu. Ukázalo se, že to vystačí zhruba tak na polovinu.
- Druhá půlka, začínající Dax párty, byla zlo. Ač ji mám jako postavu celkem rád, tak zde mi její chování hodně vadilo. Ne, že by Worf byl o hodně lepší. V kombinaci s Martokovou manželkou se z toho stal téměř smrtící koktejl :-)
- Humotná linka s Bashirem a O'Brienem byla spíš nudná.
- Líbily se mi však dvě věci. Závěrečný rozhovor Dax a Siska a linka mezi Kirou a Odem, byť i ta byla zatlačená do příliš velkého extrému.
- Podprůměr za 2/5.
Telemachus Rhade - 13. září 2018 09:06sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mno, závěr dvojky nebyl tak zářný, jak si jej pamatuju. Nápad vystavět úvodník Dominionu kolem Quarka s Nogem nebyl z těch nejlepších :-/
AVip - 12. září 2018 17:08sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Marshall:
Já v nějakém filmu o Francouzském odboji.

Nějak tak... si akorát nejsem zcela jistý, jestli to nebyl "Sam vojak v poli"...
Telemachus Rhade - 12. září 2018 16:33sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Když tak lovím v paměti... Makvité to vlastně byli i prvních 5 sezón Voyageru.
Marshall - 12. září 2018 16:16sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
kapitan Pike: Já v nějakém filmu o Francouzském odboji. Ale možná, že TNG bylo dřív nevím, ale když už jsem koukal na DS9, tak už jsem věděl, kde se autoři inspirovali.
kapitan Pike - 12. září 2018 10:57sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Já tedy o Makistech slyšel poprvé taky v souvislosti se Star Trekem :-)
Marshall - 12. září 2018 00:14sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Telemachus Rhade: No jo, ale to plyne z nevzdělanosti překladatele v oblasti Francie / Španělska (resp. válek). Já bych to v překladu nechal a četl to makí, ale to by mě češtináři neměli rádi.
Telemachus Rhade - 11. září 2018 22:37sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise: Já zas už moc neznám překlad, ale prostě tohle tam zaznělo a přišlo mi zbytečné to psát v angličtině ;)

Z původního dabingu si nicméně pamatuju, že to byly Baltlandy a Makvité, kdo se tam skrýval :)
S.S.Enterprise - 11. září 2018 22:09sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Tele:
no, neznám originál, ale tipuju, že nebude tak daleko od tohoto překladu..
Telemachus Rhade - 11. září 2018 21:51sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Jo, zapomněl jsem zmínit jednu kouzelnou větu z Maquis...

"Badlands, je to nestabilní oblast plná plazmatických bouří. Jen za poslední rok tam zmizelo několik lodí."

;-)
Telemachus Rhade - 10. září 2018 23:13sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike 297373:
Crossover
- Dávám 3/5.


Ne, ne, ne. Já tyhle sračky už nedávám prostě. Z hereckého úhlu pohledu to chápu - herci si odpočinou, ale z diváckého je to utrpení. 40 minut pitvoření se a hry na trůny. Nedík :-/
Telemachus Rhade - 06. září 2018 20:31sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tak jsem nakonec rozhodl k těm epizodám něco malého napsat...

Redakční rewatch: DS9 – 1. řada

Nejnovější   Novější 503 - 522 / 7627Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o