Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Deep Space Nine

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 7627
"...the best show on television that no one noticed."

- Entertainment weekly




DS9 na Memory Alpha
Slovenské stránky od ds9fan
DS9 na TV.com
DS9 na wikipedii
Stránky nejen o Odovi
DS9 na Sickbay
DS9 na Trek Core

Stáhněte si CZ titulky

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 342 - 361 / 7627Starší   Nejstarší

kapitan Pike - 13. březen 2019 12:59sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Telemachus Rhade: Politikaření mě baví, ale zrovna moc ho tam není. Ty scény Damara s Weyounem jsou poměrně krátké. Místo toho episody řeší Worfa plánujícího život s Ezri, Ezri mluvící ze spaní o Bashirovi nebo Dukata, jak souloží s Winn. Super by např. bylo, kdyby Bashir zůstal se Sarinou a z ní se stal recurring character. Ale ten vztah Ezri a Bashira mi připadá podobný jako ten mezi Sedmou a Chakotayem nebo mezi Worfem a Troi. Na konci každého Treku je holt potřeba spárovat nějaké dvě hlavní postavy.

A pak další věci. Ezri jde hledat Worfa do Badlans v raketoplánu, navzdory přímému rozkazu Siska? To je zápletka jak z Discovery. Dukat si nevzal univerzálního tlumočníka a tudíž nerozumím Breenům, ale s Worfem a Ezri se domluví úplně v pohodě.
Telemachus Rhade - 13. březen 2019 11:40sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike: Pokud te tedy nezajimaji vztahy a vyvoj postav + politikareni, co bys tam rad videl. One giant enormous space battle? :)
S.S.Enterprise - 13. březen 2019 10:09sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Ano, z FInal Chapter jsem měl tehdy taky pocit, že označení tolika epizod ke konci seriálu za "jednu velikou" je tak trochu umělé.
kapitan Pike - 13. březen 2019 09:23sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Telemachus Rhade: Vidím, že se opět neshodneme. :-) První tři episody The Final Chapter jsou prakticky jen o romantických vztazích (Ezri+Worf (+Bashir), Sisko+Kasidy, Winn+Dukat). Musím říct, že mě hodně překvapilo, kolik mají tyhle věci prostoru. Na to, že je Strange Bedfellows stejně dobrá jako In the Pale Moonlight můžu říct snad jen "sorry jako, ale není". :-) Strange Bedfellows by naopak bez episod okolo prakticky nefungovala, takže se nedivím, že o ní fanoušci přemýšlejí jako o jednom dílu skládačky :-)

Plus tedy se na pozadí objevují Breenové, což je super. Ale samotné válce je tu věnováno poměrně málo prostoru.
Telemachus Rhade - 12. březen 2019 22:49sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
The Changing Face of Evil - Jsem chtěl dát 4,5/5, ale za Damarovu řeč na konci dávám plný počet.

Takhle měl DS vypadat minimálně od půlky S6. Fantastické!
Paradoxně The Final Chapter trpí tím, že de facto jde o sezónu seriálu moderního typu - nikdo nepřijde a neřekne "Ta Strange Bedfellows je skvělá!" přestože je minimálně stejně dobrá jako In the Pale Moonlight. Holt je prostě v řadě...
Telemachus Rhade - 11. březen 2019 22:46sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Strange Bedfellows - 5/5 - Ať to vydrží, ať to vydrží... :)
Telemachus Rhade - 10. březen 2019 22:59sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
A finišujeme... The Final Chapter

Penumbra - 5/5 - Ztracený klenot. Jeden z nejlepších dílů na budování napětí, skvělá vztahovka a mocné podhoubí. + teda interakce Damar + Weyoun :-)

'Til Death Do Us Part - 4,5/5 - Rovněž hodně silná epka, vlastně stejné důvody jako výše, ale já prostě nemám rád Worfa a jeho neustálé frflání :)
Telemachus Rhade - 10. březen 2019 16:35sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Inter arma enim silent leges - 3/5 - Zkomolenina původního Ciceronova citátu, který i sám Bashir přeloží v epizodě blbě. Gratulace :) Dějově jde o průměr, který alespoň produkčně zvedá využití kulis Voyageru a slavností uniformy. Jinak je to poctivý Section 31 shit až na půdu. Vadí mi to v Discu, vadí mi to tady.
Mirak - 08. březen 2019 09:26sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Terok Nor

První knížka opravdu nejlepší, autor to měl svým způsobem jednodušší v tom, že měl relativně volné ruce při popisu počátků okupace, kdy většina postav z DS9 snad ještě ani nežila. Příběh působí celistvě.

Dalsi dvě knížky jsou taky dobré, ale už hraje spíš na "fill in the blanks" notu. Jakoby si autorky odškrtávaly různá nahodilá camea epizodních postav, ale i to je svým způsobem zábavné.

Super je, že si DS9 už samozřejmě nepamatuju úplně detailně, takže u některých postav jsem si nebyl jistý, jestli se objevily v seriálu nebo ne a hodně se těším na to, až na některé z nich narazím.
Telemachus Rhade - 07. březen 2019 22:28sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Chimera - 0/5 - Jedna z nejhorší, ne-li ta úplně nejhorší. Během tohohle šitu jsem zastesknil po kvalitách Profit and Lace.

Badda-Bing, Badda-Bang - 5/5 - A naproti tomu jedna z těch nejlepších. Sice pomalejší rozjezd, ale tohle zkrátka nejde nemilovat :)
Telemachus Rhade - 03. březen 2019 23:29sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
A ten budík, co má Ezri je slušnej nasrávač :)

Je 6 hodin.
Je 6 hodin a 10 sekund.
Telemachus Rhade - 03. březen 2019 22:32sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Field of Fire - 3,5/5 - Close, but no cigar. Bylo to dobré, námět skvělý, hodně dobré nápady... Třeba zapojení Jorana nebo teleportace projektilů. Ale provedení se povedlo jen napůl. Možní to má atmosféru, ale děj se místy hodně vleče, jindy zase běží závod, a nikdo se moc nesoustředil na detaily a technikálie, včetně hlavní zápletky, nedávaly moc smysl.

Pokud Miles jasně řekne, že si náhlavní zaměřovač a mikrotransportér někdo na TR-116 opatří dodatečně, nemůže to v další scéně být základní výbava ;)
Telemachus Rhade - 02. březen 2019 22:55sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
The Emperor's New Cloak - 1/5 - Co je horší než ferengské a alternativní epizody? Ferengské alternativní epizody!
- Ale jelikož už DS v zásadě chvátal do konce, tak se na tohle natolik produkčně sralo - a jsem přesvědčený, že zcela úmyslně - až to vlastně volně plyne a nějakým zázrakem se to nezařadí mezi Worst 3.
- Vlastně tu nikdo nedostal zásadní prostor a tak nějak napůl to tu alternativní hrůzu vlastně i uzavírá.
- Gay Ezri vypadá strašně, ale z téhle epky je zároveň ta jediná použitelná fotka, kde se Nicole nesměje. Aneb vítězné foto na českou Destiny I.
kapitan Pike - 01. březen 2019 09:21sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Už to taky budu muset sepsat.
Telemachus Rhade - 28. únor 2019 22:25sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
The Siege of AR-558 - 3,5/5
- Oceňuji práci s produkčním číslem epizody :)
- Bohužel jak řekl jeden z mých překladatelů: „Star Trek je nejhorší, když se snaží hrát na vojáčky“. Možná bych i radši uvítal, kdyby na tu frontu nelezli, a to přesto, že jde o trestuhodně zanedbané téma. Provedení je... pitomé. Ty charaktery jsou příšerně klišoidní a okopírované z té epky s Bashirem a Jakem.
- K Nogově nehodě nemám vyhraněný přístup, ale líbí se mi to propojení s Vicem ...and stuff.

Covenant - 1/5 - Lepší než Profit and Lace, ale horší než Quickening. Parafráze na sektářství krutě nevyšla.

It's Only a Paper Moon - 3/5 - V rámci řešení post-traumatického stresu OK, byť Nog byl až příliš zabedněný. Ovšem na Darren je prostě skvělý!

Prodigal Daughter - 5/5 - Tohle jsem opravdu nečekal. Jednak je to continuity porn, potom vztahovka s detektivkou skoro až poirotovského rázu, a v neposlední řadě se to odehrává mimo Federaci. I když usilovně přemýšlím, tak zkrátka nemám, co vytknout.
AVip - 20. únor 2019 06:11sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Telemachus Rhade:
"Průrvu docení je fanatičtí stoupenci doslovných překladů, neboť se Henry V. skutečně vrhá proti zdi a následně proniká trhlinou v ní. Shakespeare tím ale myslel, že se potřeba se snažit "zas a zas a znovu", a to i metaforicky v běžném životě.

Čistě z "military" úhlu dodám, že čeština zná i pojem "průlom", který vyhovuje jak po stránce stavební (průlom ve zdi), tak vojenské (průlom v nepřátelském postavení a tudíž zteč), takto se termín např. používá v Šachu.
Telemachus Rhade - 19. únor 2019 23:33sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Once More Unto the Breach - 3,75/5 asi :) - 3,5 je málo, 4 zase moc, no. Úskalí a mělčiny číselného hodnocení.

- Jsem rád, že se Kor ještě jednou objevil, a že je to až po smrti Jadzie. Celému jeho příběhu to dodává tu fataličnost, že on přežil úplně všechny. Do velké míry jde o rehabilitaci šíleného Meče Kahlessova. (Nově asi správně "meče [kejlešova] :) )
- Trošku mi nesedí, že Worf Kora téměř uctívá. Vždyť minule neměl problém jej zabít.
- Nic to ale není proti Martokovu přístupu. Že mu vyčítá kariérní brzdu je OK, ale že by generál Obranných sil veřejně opovrhoval Mistrem Daharu? Ne-e. Nebo aspoň ne v takové míře. Mirak vedle mluví o úpadku klingonské civilizace - ten je neodiskutovatelně patrný jak v TNG, tak zde, a je na místě. Ale tahle konkrétní situace je prostě přehnaná. A bohužel víckrát za sebou v podstatě přes kopírák. Naštěstí je Colicos natolik dobrým hercem, že jeho věta "try not to live too long" rozsvítí celou epizodu jako vánoční stromeček.
- Kor apeluje na nerozvážnost mladého Martoka. Taky bych chtěl být v šedesáti mladý :)
- Velmi chválím VFX oddělení za mnoho nových záběrů, a to všetně těch, které by se daly recyklovat.

A teď k názvu "Once More Unto the Breach" (, dear friends)...
- V češtině se bohužel vžil překlad "Znovu do té průrvy, přátelé" a tak se i epizoda česky jmenuje. Jak moc nešťastné je to zvolení, ví každý, kdo trochu rozumí angličtině, nebo si umí dohledat výklad Jindřicha V.; či projev Nevilla Chamberlaina. I dabing ST6 z roku 1992 přeložil úsloví jako "Ještě jednou na steč, drazí přátelé", protože tak to dává smysl. "Průrvu docení je fanatičtí stoupenci doslovných překladů, neboť se Henry V. skutečně vrhá proti zdi a následně proniká trhlinou v ní. Shakespeare tím ale myslel, že se potřeba se snažit "zas a zas a znovu", a to i metaforicky v běžném životě.

Ne tak tady. Tady máme Kora, který znovu leze do té průrvy :-/
Telemachus Rhade - 17. únor 2019 10:52sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Chrysalis - 3/5 - Retardovaný reparát dopadl vlastně docela úspěšně, byť teda do-re-mi kvartet byl strašnej. Tvůrci správně zacílili na Sarinu, a ty 3 zbylé otravy odsunuli na druhou kolej. Líbil se mi vlastně docela smutný konec i zpracování vztahu doktor/pacient. A Sarina, samozřejmě :) Ale stačilo.

Treachery, Faith and the Great River - 4/5 - Skvělý foreshadowing! Netušil jsem, že se nemoc Velkého článku řeší už takhle zkraje řady. Stejně tak jsem nepamatoval Weyounovu "nehodu" a Damarův brutální sarkasmus, to mě hodně pobavilo :-) Interakce Weoyoun + Odo nebyla špatná, ale dalo se z toho získat víc. I ona "velká řeka" byla fajn. Bodík dolů jde za Siskovo chování ala Kirk v tupějším hávu: „Scotty, ten stabilizátor tady bude za 3 dny a je mi jedno jak!“ To nebylo nutné.
Telemachus Rhade - 14. únor 2019 23:43sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Afterimage - Sice tomu dám kvůli Worfovu chování jen 3,5/5, ale pořád je to vlastně skvělé. Dobrá je i Milesova proměna charakteru po Time's Orphan. Co si pamatuju, tak už bude používat hlavu až do konce seriálu :)

Take Me Out to the Holosuite - 5/5 - Sice to mělo pár dílčích objektivních mušek, ale tomuhle nejde dát míň :)

A pamatoval jsem si to dobře – sedmička je prostě zjevení. To je najednou úplně jiný seriál, který mě neskutečně baví!
S.S.Enterprise - 13. únor 2019 14:13sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Možná už tu kdysi bylo, ale toto stojí za to:

Defiant Flyby Update

DS9 Flyby Test

Nejnovější   Novější 342 - 361 / 7627Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o