Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Deep Space Nine

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 7627
"...the best show on television that no one noticed."

- Entertainment weekly




DS9 na Memory Alpha
Slovenské stránky od ds9fan
DS9 na TV.com
DS9 na wikipedii
Stránky nejen o Odovi
DS9 na Sickbay
DS9 na Trek Core

Stáhněte si CZ titulky

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 289 - 308 / 7627Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 02. listopad 2019 11:15sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
V kolika letech se jí Keiko narodila? V 65?

60. Keiko je v S1 DS9 40. Než se zeptáš, tak Rosalind Chao v reálu bylo 36.
Mirak - 02. listopad 2019 10:47sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x07 Q-Less
- Byla to koukatelná epizoda, ale koncepčně mi do takhle rané fáze seriálu příliš nezapadá nebo alespoň ne v této podobě. Hlavní postavou této epizody je totiž jednoznačně Vash a to prostě není dobře, protože seriál si teprve hledá svůj styl a čistokrevný sequel k TNG epizodě Q-Pid jej v tom brzdí.
- Jinak ale nemůžu říct, že by příchod Vash na stanici byl napsán násilnou formou, naopak její nález v Gamma kvadrantu mi přijde jako vynikající nápad. Proti výskytu Q nic nemám, on tu hrál spíše druhé housle a jeho interakce s osazenstvem DS9 byly fajn, i když často zmiňovaná boxerská scéna se Siskem mi přišla ve snaze o odlišení Siska a Picarda zbytečně křečovitá. Sisko byl perfektně vyprofilovaný už v Emissary a myslím, že nikdo neměl pocit, že bych by byl jejich manažerský styl stejný, takže to myslím nebylo nutné.
- I přesto, co jsem napsal o Vash výše, si myslím, že měla potenciál být zajímavou občasnou recurring postavou, její scény s Quarkem (třeba při té dražbě artefaktů), byly dobré.
- Zvrat s tím, že se z jednoho artefaktu vyklubala forma života, byl asi ok, ale velmi mi to připomínalo TNG epizody, jako Encounter at Farpoint nebo Galaxy's Child. Po 5 a půl sezónách TNG už tohle nikoho neohromí.

2,5/5

1x08 Dax
- Takhle přesně by podle mě měla vypadat raná prvosezónní epizoda Treku. Jedná se sice o zápletku, která má nulový vliv na ústřední děj, je v ní přítomen epizodní druh, který už pravděpodobně nikdy neuvidíme a události z této epizody už asi nikdy nebudou zmíněny, ale to nevadí, protože jak už název napovídá, tady jde čistě o charakter Dax.
- DS9 zatím odvádí excelentní práci v představování jednotlivých postav, to se podle mě o dalších ST seriálech vůbec říct nedá, protože tam je minimálně z počátku větší důraz kladen spíše zápletky, než vývoj postav. Už v předchozích epizodách (i v TNG The Host) bylo několikrát naznačeno, jak spojení mezi symbiontem s hostitelem funguje, ale zde se dozvídáme spoustu detailů a je kolem toho vystavěno velmi zajímavé morální dilema, které ale bohužel není ve výsledku rozřešeno, protože se samozřejmě ukáže, že Dax je stejně nevinný. Je možná škoda, že epizoda se nějakému verdiktu trošku alibisticky vyhnula, ale epizoda jako celek tím naštěstí až tak neutrpěla.
- Moc se mi líbilo i Odovo vyšetřování na Klaestronu, které mělo nádech klasických detektivek. Fionnula Flanagan byla v roli Ediny Tandro výborná a poslední scéna mezi ní a Jadziou zatím patří k tomu nejlepšímu, co jsme v DS9 viděli. Líbila se mi i bajoranská no-nonsense soudkyně.
- weird shit: Matka Keiko slaví 100 let? V kolika letech se jí Keiko narodila? V 65?

4/5
S.S.Enterprise - 01. listopad 2019 13:15sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade:
Ano, DS9 je poklad, ale toto vide nevěřící Tomáše nepřesvědčí..
Marshall - 31. říjen 2019 17:50sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
I am not Picard. ROFL!!!!! Úplně jsem zapomněl na ty vtipné scény...
Telemachus Rhade - 31. říjen 2019 17:10sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Why DS9 Is Star Trek At Its Best - Lost and Found
Mirak - 28. říjen 2019 15:05sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x05 Babel
- Nápad se zmatením jazyků je docela dobrý, ale provedení je slaboučké. Děj je velmi statický, chybí tomu jakékoliv překvapení nebo zvraty a v podstatě se to celé omezuje pouze na čekání, kdo se nakazí jako další. Epizod s variacemi na crazy science virus nebo nákazu je v Treku spousta, ale málokdy se řadí k těm lepším epizodám a Babel vážně není výjimka.
- To, že virus vytvořili před 18 lety Bajorané, jako past na Cardassiany je pěkný detail, ale epizodu to nezachrání. Navíc jsem měl trochu problém uvěřit té okázalé neochotě bajoranského vědce, který se na výrobě podílel. Z jakého důvodu jim tak moc odmítal pomoci? Nedávalo mi to smysl.
- Konec není úplně špatný, líbilo se mi, že osud celé stanice měli v rukách Odo a hlavně Quark. Quark tady má poprvé trochu více prostoru.

1,5/5

1x06 Captive Pursuit
- Slušná akční epizoda. První návštěva z Gamma kvadrantu dopadla tak napůl. Ano, oba dramatické průlety červí dírou se povedly a Tosk i Lovci jsou vizuálně velmi působiví. Je vidět, že si na tom dali záležet. Ovšem celá zápletka a morální dilema s lovem nejsou nic, s čím bysme se nemohli setkat i v Alfa kvadrantu. Vím, že se to strašně lehko řekne, ale myslím, že šlo vymyslet i něco originálnějšího, než je rituální lov na vznešeného divocha.
- Rozhodně je to ale dobrá epizoda pro O'Briena, který má konečně na práci něco jiného, než hádky s Keiko a opravy replimatů. Interakce mezi ním a Toskem je fajn a líbilo se mi, že to byl O'Brien, který na konci vymyslel, jak obejít základní směrnici. Sedí mi to k němu.
- Trochu mě zklamal konec, kde Sisko seřve O'Briena za to, že Toskovi pomohl i přesto, že se na tom sám podílel. Neřeknu, kdyby takhle vyplísnil mladičkého Bashira, ale někoho tak zkušeného, jako O'Briena? To si mohl odpustit. O'Brien dobře věděl, co udělal a nepotřeboval slyšet Siskův pokrytecký rant.
- Jak už jsem naznačil výše, moc se mi tu líbily produkční hodnoty. Toskova maska je úžasná a kostýmy Lovců taky vypadají skvěle. Musím pochválit i choreograficky dobře zvládnutou a dobře natočenou přestřelku na promenádě.
- Je škoda, že už se Tosk a Lovci nikdy neobjevili, jejich vazby na Dominion jsou zjevné.

3/5
Mirak - 27. říjen 2019 20:27sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade: Tam mi to ani nepřišlo, jako jasný, že Quark je později trochu komplexnější postava, ale to připisuju klasickýmu character developmentu.
Telemachus Rhade - 27. říjen 2019 20:25sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek:
Romův charakter ještě není úplně finalizován

To ostatně ani Quarkův, jemuž později upraví i masku.
Mirak - 27. říjen 2019 20:22sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mvek: Úplně to do očí nebije, ale má v tuhle chvíli i trochu jiný hlas mi přijde.
Mvek - 27. říjen 2019 19:52sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak:
- weird shit: Je vidět, že Romův charakter ještě není úplně finalizován, protože zde působí výrazně inteligentněji, než v pozdějších řadách.

Jak se to vezme, na konci je vlastně také zase inteligentní.
Mvek - 27. říjen 2019 19:39sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak:
- Úvodní znělka je krásná a navíc je super, že ve znělce k pilotu umázli tu červí díru :)

Ha!
Mirak - 27. říjen 2019 12:45sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x03 Past Prologue
- Jedna z nejlepších epizod z 1. sezóny. V prvé řadě to skvěle ilustruje nečernobílou situaci na Bajoru, protože bad guyem je tu Bajoran a ne Cardassiané, jak by většina očekávala. Je skvělé, že pohnutky Tahny Lose jsou dost dobře pochopitelné a nejedná se pouze o krvežíznivou touhu po pomstě na Cardassianech, protože zničením červí díry by Cardassiané (a další mocnosti) ztratily o Bajor zájem a to není zavrženíhodná myšlenka.
- Pro Kiru je to silná epizoda, její chování mi sice není z počátku moc sympatické, ale konflikt mezi ní a Siskem je v téhle fázi seriálu prostě nezbytně nutný. Poprvé je také naznačeno přátelství mezi ní a Odem a scéna, ve které Odo pomůže Kiře s rozhodnutím, jestli Tahnův záměr prozradit nebo ne, je moc dobrá.
- Všešchny v epizodě samozřejmě zastíní geniální Garak a jeho interakce s naivním Bashirem. Přijde mi trestuhodné, že potenciál té postavy rozpoznali relativně pozdě a musíme teď čekat až do 2. sezóny, než se znovu objeví. Ta původní myšlenka, že Garak má být jednoepizodní postavou je skandální, protože i pokud nikdo neviděl Robinsona hrát, tak ten samotný nápad má neskutečný potenciál. Jinak Bashirova naivita balancuje na hranici uvěřitelnosti, ale zábavné to rozhodně je.
- Zapojení Lursy a B'Etor bylo příjemné (i když nejsem vyložený příznivec těchto dvou postav), ale ještě víc se mi líbilo, že ta epizoda na ně nebyla vůbec zaměřená. Ano, zapojíme do děje prominentní vedlejší postavy z TNG, ale nebudeme to divákovi za každou cenu zdůrazňovat. V rámci kontinuity s TNG je zde další hezký detail, jak měl Tahna Los jizvy po stejném cardassianském mučícím zařízení, které bylo v Chain of Command použito na Picarda.
- Epizoda neměla žádná hluchá místa, ale myslím, že se měla najít aspoň malá scéna pro Quarka, protože se mi nelíbí, že hned po pilotu tam chybí jedna z hlavních postav (i když u Jakea to až tak nevadí). Mohl třeba přivést Durasovy sestry za Tahnou.

4/5

1x04 A Man Alone
- Moc pěkný námět, vesmírná stanice je pro murder mystery zápletku jako stvořená. DS9 by pravděpodobně bez problémů prošla i čistě obyčejná detektivní zápletka, ale to, že je to do toho chytře zakomponovaný i zajímavý sci-fi element s klonováním, je jednoznačné plus. Navíc si myslím, že rozuzlení není na první pohled zřejmé. Jediné, co se mi nelíbilo, bylo to závěrečné strhnutí masky z Ibudanova obličeje, to už tam podle mě nemělo co dělat a měli se s tím vypořádat jinak, než ve Scooby Doo (co třeba holografická maska?).
- Vedlejší zápletka se školou mě příliš nenadchla, ale aspoň se mi líbilo, že život na stanici už se postupně a přirozeně stabilizuje. Je to vlastně poprvé, co se Keiko objevuje v DS9 a je vidět, že s ní prapůvodně počítali do prominentnější role, protože celkově v seriálu účinkuje sporadicky. Přišlo mi trochu zvláštní, že Keiko už neměla dávno vymyšlené, co bude na DS9 dělat.
- Jinak epizoda odvádí dobrou práci v organickém představování hlavních postav. Divák se dozví více o Dax a o tom, jak jej ovlivňují jeho hostitelé. Také vidíme, jak na Oda pohlížejí obyčejní Bajorané a jak těžké je pro něj i přes nošení uniformy bajoranské milice, někam zapadnout. Překvapilo mě, jak brzy je nastíněn ten frenemy vztah mezi Odem a Quarkem, ale je pravda, že jejich společná historie začíná dlouho před začátkem seriálu. Líbilo se mi, že Bashir je tu i přes své zelenáčství vykreslen jako velmi kompetentní doktor, který v podstatě celou vraždu vyřeší.
- werid shit: Sisko: "l can't force the Bajora or Ferengi..."
- weird shit: Je vidět, že Romův charakter ještě není úplně finalizován, protože zde působí výrazně inteligentněji, než v pozdějších řadách.

3,5/5
Mirak - 26. říjen 2019 19:03sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x01 & 1x02 Emissary
- Úvodní čtyřminutovka je geniální a funguje hned na několika úrovních. Sama o sobě je to skvělá akční sekvence a bitva u Wolfa 359 je jedna z nejvýznamnějších událostí v rámci celého Treku, takže nadšený musel být snad každý fanoušek TNG. Dále to vytváří velmi zajímavý background pro Siska, stejně jako nečekanou vztahovou dynamiku mezi ním a Picardem. Vulkánec a Bolian na můstku už jsou jen třešničky na dortu :)
- Hodně mě po letech překvapilo, jak moc je celý pilot mnohem víc zaměřen na Siska (a to i se spoustou flashbacků), než na cokoliv jiného. Oproti Encounter at Farpoint je to velká změna, Emissary má místy mnohem blíže k The Cage. Každopádně je Sisko velmi zajímavý a díky událostem, které ho poznamenaly, se nechová jako tradiční důstojník Flotily, tak jak jsme na ně zvyklí z TNG. I tak je ale děj na stanici super. Líbí se mi, že je stanice na začátku v žalostném stavu (krásný kontrast k vlajkové lodi z TNG nebo elitnímu výzkumnému plavidlu z VOY) a taky se mi líbí, že mise posádky DS9 není vlastně až tak výjimečná a ta výjimečnost z toho vyplyne až v průběhu děje po objevení stabilní červí díry. Perfektní zvrat.
- Zpětně mi přijde trochu riskantní, jak moc je pilot prošpikován pro Trek netradičními motivy, jako náboženství, spiritualita nebo proroctví. Ale líbí se mi to, protože to jasně odlišuje DS9 od zbytku Treku. Ve výsledku je samozřejmě fajn, když se ukáže, že bajoranští bohové jsou existující bytosti a ne pouhý výmysl. Sisko jako náboženská figurka je další zajímavý aspekt pilotu.
- Krom Siska už má z hlavních postav více prostoru snad jen Kira (herectví Nany Visitor je on my radar, uvidíme dál) a Dax. Už jsem říkal několikrát, že bych tam místy Kiry radši viděl Ro, ale mít jako prvního důstojníka postavu bez vazby na Flotilu má asi větší potenciál. Zbytek hlavních postav má málo prostoru, ale každá má minimálně jednu zapamatovatelnou scénu. Odův nejasný původ je skutečně nastíněn jen v krátkosti, ale jeho schopnosti měňavce jsou hned dobře využity (jen mi přišlo z diplomatického hlediska trochu riskantní, když ho transportovali na cardassianskou loď). Bashirova naivita, narcismus a místy i nechtěná arogance jsou kouzelné. Quark je první hlavní treková postava, která není vyloženě kladná. O'Brien působí spíše jako inventář, než jako postava a přijde mi, že tvůrci až příliš spoléhali na to, že ho všichni znají z TNG. Scéna, kdy ho Picard transportuje z Enterprise na DS9 ale patří mezi nejlepší. I přes nesporné herecké schopnosti a charisma Marca Alaima, je Dukat v tuhle chvíle jen generický Cardassian. Vztah mezi Jakem a Benem mi už teď přijde mnohem reálnější a přirozenější, než třeba vztah mezi Wesleym a Beverly.
- Jestli děj někde malinko uvadá, tak je to rozhodně v červí díře při rozhovoru Siska s Proroky. Je to sice zajímavé, ale ty scény postupně začnou být zdlouhavé, navíc je to umocněno tím, že Proroci na sebe berou výhradně podobu ostatních postav. Ale své si to splnilo, protože díky Prorokům se Sisko konečně vyrovnává se ztrátou manželky.
- Hostování Picarda je skvělé a je fascinující, že DS9 šel jako spin-off do zajímavé volby a vytvořil mezi Picardem a Siskem zjevný konflikt. Podobné praktiky jsou u spin-offů spíše vzácnost a v rámci Treku jakbysmet.
- Líbilo se mi, že když Enteprise opouští stanici, tak se tam prolínají hudební motivy TNG a DS9.
- Úvodní znělka je krásná a navíc je super, že ve znělce k pilotu umázli tu červí díru :)

4/5
kapitan Pike - 24. říjen 2019 11:59sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
surell: Já bohužel ne.
surell - 24. říjen 2019 11:41sipka
ZAMĚŘIT
surell
Právě jsem hledal, ale zatím se mi nepodařilo najít. Proto se obracím sem, jestli to někdo náhodou nemá v archivu. :)
S.S.Enterprise - 24. říjen 2019 11:15sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
surell: hledej na googlu nebo třeba duckduckgo.com :)
surell - 22. říjen 2019 15:46sipka
ZAMĚŘIT
surell
Zdravím. Sháním 2. a 3. sezonu DS9 s dabingem z AXN. Neměl by ji někdo k dispozici?
Marshall - 16. říjen 2019 19:46sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
What We Left Behind - zajímavá cesta časem. Nana je prostě nezastavitelná...

* My dear Doctor, they're all true.
- Even the lies?
* Especially the lies.
S.S.Enterprise - 26. září 2019 17:48sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
změna názoru je spíše zemákovina :D
Telemachus Rhade - 26. září 2019 11:29sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike: Evidentně změna názoru ;)

Nejnovější   Novější 289 - 308 / 7627Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o