Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Deep Space Nine

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 7627
"...the best show on television that no one noticed."

- Entertainment weekly




DS9 na Memory Alpha
Slovenské stránky od ds9fan
DS9 na TV.com
DS9 na wikipedii
Stránky nejen o Odovi
DS9 na Sickbay
DS9 na Trek Core

Stáhněte si CZ titulky

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 266 - 285 / 7627Starší   Nejstarší

Mirak - 13. prosinec 2019 01:19sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x17 Forsaken
- Na první pohled mi Lwaxana a DS9 příliš nejde dohromady (podobně jako DS9 a Q), ale ve výsledku to kupodivu funguje. Jistě, v první polovině epizody vidíme Lwaxanu v její defaultní TNG poloze, ale po uvěznění s Odem ve výtahu naštěstí ukáže i svoji přívětivější stránku (jako třeba v TNG Half a Life) a scéna, ve které Oda přesvědčí, aby před ní prošel přeměnou do přirozeného stavu, patří k těm nejsilnějším z 1. sezóny. To, že se z toho vyklubala další epizoda s kvalitním character developmentem pro Oda bylo velmi příjemné překvapení. Jeho původ už se nakousl ve Vortexu, ale o tom co s ním bylo po jeho nalezení, jsme až do této chvíle neslyšeli prakticky vůbec nic.
- Bashirovo opečovávání zhýčkaných velvyslanců je zábavné rozptýlení, ale líbilo se mi, že na konci dostal zasloužené uznání za to jak to zvládl, protože mi často přijde, že ho minimálně v rámci 1. řady scénáristé občas berou jako comic relief postavu (ale možná hlavně proto patří jeho character development v průběhu seriálu k těm nejlepším v celém Treku).
- Volal jsem po vedlejší zápletce s O'Brienem a Dax, tak jsem ji dostal no :) Z Gamma kvadrantu přiletí sonda, která zaviruje počítač a O'Brien ten počítačový program přirovná k opuštěnému štěněti. Opět obrovské množství technoblábolů, O'Brien si s počítačem vykládá stejně jako Scotty, ve vedlejší roli sympatická bajoranská technička, kterou už nikdy neuvidíme a na konci O'Brien nechá program běžet v izolovaném subprogramu na staničním počítači (samozřejmě, že na seriálovou kontinuitu to žádný vliv mít nebude). Možná by bylo lepší ten Gamma kvadrant zatím radši nechat na pokoji a věnovat se hlavním postavám, Bajoru a Bajoranům. Nevím, jestli byl už v téhle fázi v plánu Dominion, ale rozhodně mi přijde, že tvůrci vlastně ani moc neví, co si s Gamma kvadrantem počít.

3/5

1x18 Dramatis Personae
- Cold opening s vybuchujícím klingonským dravcem a umírajícím Klingonem umí nalákat neskutečným způsobem, ale zbytek epizody už se bohužel nese ve zcela jiném duchu. Ve své podstatě je to taková vážnější verze The Naked Time / The Naked Now a i tady musím pochybovat o zařazení epizody do 1. sezóny. Myslím, že občasnému divákovi v první třetině epizody ani nedojde, že se postavy chovají výrazně jinak.
- Většina postav ještě ani nemá jasně definovaný charakter, takže mi nepřišlo příliš zajímavé vidět po 17 epizodách hlavní postavy se zcela náhodnými charakterovými změnami. V tomhle se podle mě dost vyřádili v budoucnu v rámci zrcadlových epizod. Ale jinak je to rozdělení na dvě soupeřící frakce (Federace vs. Bajor) zábavnější, než zcela random pátalie z The Naked Time / The Naked Now. Ale jinak další forma viru z Gamma kvarantu (i když s výrazně zajímavějším backgroundem než v předchozí epizodě)? Please.
- Jinak je to ale další dobrá epizoda pro Oda, protože zde má pro změnu šanci ukázat svoji vynalézavost. Odo má samozřejmě ze všech postav nejlepší startovní potenciál, ale i tak je překkvapivé, že má suverénně největší podíl kvalitních charakterových scén z 1. sezóny and it's not even close (Sisko se nějak vystřílel už během pilotu). Jinak se mi líbilo, že Kira na začátku poslechne Siskovy rozkazy s menšími protesty, než obvykle. Pokrok!

2,5/5
Mvek - 10. prosinec 2019 21:35sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
kapitan Pike: To ale může víc souviset s těmi lidmi kolem. Nicméně ano, vesměs jeden můj děda dopadl podobně, postihl ho nějaký záchvat v souvislosti s pokročilou rakovinou, sanitka ho odvezla a v podstatě zemřel ten den.
A babička si asi dodnes vyčítá nejspíš vsugerovaný nepřátelský pohled v jeho očích, že souhlasila s jeho odvozem.
kapitan Pike - 10. prosinec 2019 21:29sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Tak jsou i případy, kdy lidé odmítají odvoz do nemocnice a dají přednost úmrtí doma. Pak si zase jedna paní velmi vyčítala, že nechala manžela odvézt sanitkou a on zemřel půl hodiny poté, takže ho "zbytečně připravila o možnost umřít doma".
Mvek - 10. prosinec 2019 20:54sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak:
Neustálé bláboly o tom, že ho odchod z Jerrada zabije byly myslím taky přehnané.

Taky nesouhlasím. Stejně jako často někdo (většinou důchodce) zemře třeba jen pár týdnů po úmrtí manžela, tak si dovedu představit, že ho vykolejí natolik přestěhování a ztráta hospodářství, že přinejlepším skončí v péči psychologů, nebo s vážnými zdravotními problémy (psychosomatického původu...). Asi to nebude tak silné u někoho, kdo bude mít malý domek a na zahradě jen trávník, ale u někoho, koho jeho nemovitost bude více či méně živit, to bude jiné.
Už teď mám určitý vztah k chalupě, jak jsem tam jezdíval v dětství, i když pak roky ne, že bych těžce nesl, kdyby se náhodou prolomily Benešovy dekrety a nějací potomci sudetských Němců si ji mohli nárokovat.
S.S.Enterprise - 10. prosinec 2019 17:22sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
TR: jinak článek o Odovi měl pro mě vysokou přidanou hodnotu, byť platí, že by bylo lepší, kdyby nemusel vůbec vzniknout..
S.S.Enterprise - 10. prosinec 2019 17:20sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade: to jo a ještě tam nemáš toho manžela od Sirtis...
Telemachus Rhade - 09. prosinec 2019 23:21sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
A tady ještě souhrnný článek...

Ve věku 79 zemřel René Auberjonois, představitel Oda a dvou dalších ST rolí.

Je to docela hrůza mít 3 nekrology za sebou :-/
sarao - 09. prosinec 2019 21:57sipka
ZAMĚŘIT
sarao
Moc smutné
S.S.Enterprise - 09. prosinec 2019 17:55sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
smutné
kapitan Pike - 09. prosinec 2019 07:03sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
:-(
Mirak - 09. prosinec 2019 01:09sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
René Auberjonois, From Benson and Star Trek: Deep Space Nine, Dead at 79 :(
kapitan Pike - 08. prosinec 2019 12:08sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak:
Kdyby trochu poupravili okolnosti Mullibokova odmítání odchodu nebo důvody k využití jádra Jerrada, tak dejme tomu, ale s tím, jak je to vyobrazené mám problém s tím tvrdohlavým a protivným dědkem nějak zvlášť sympatizovat. Neustálé bláboly o tom, že ho odchod z Jerrada zabije byly myslím taky přehnané.

Toto se asi nedá racionálně pochopit, ale lidí v tomto věku jsem kolem sebe měl/mám dost a rozhodně si nemyslím, že by to bylo přehnané.
Telemachus Rhade - 08. prosinec 2019 11:50sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Progress
Za mě 4,5/5. Já tam to (převážně generační) dilema vidím.

Kdyby přání byla koňmi
4/5 :) Konečně tu padl háv nějaké přísné kolegiality.

Mirak - 06. prosinec 2019 22:50sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x15 Progress
- Tohle mohla být skvělá epizoda, ale podle mě strašně selhává v tom, že nedokáže vyobrazit opravdové dilema nebo já ho tam v této podobě opravdu nevidím. Kdyby trochu poupravili okolnosti Mullibokova odmítání odchodu nebo důvody k využití jádra Jerrada, tak dejme tomu, ale s tím, jak je to vyobrazené mám problém s tím tvrdohlavým a protivným dědkem nějak zvlášť sympatizovat. Neustálé bláboly o tom, že ho odchod z Jerrada zabije byly myslím taky přehnané.
- A nelíbí se mi tu ani chování Kiry. Neustále naznačované paralely mezi okupujícími Cardassiany a bajoranskou prozatímní vládou jsou jaksi úplně mimo. Stejně mimo, jako Kiřino sentimentální stavění pece nebo závěrečné pálení Mullibokova domku. Co se mi líbilo moc, byla Siskova návštěva Jerrada a jeho rozhovor s Kirou.
- Půovdně jsem dával oči v sloup, když se ukázalo, že vedlejší zápletka opět souvisí s Jakem a Nogem, ale musím říct, že jejich společné patálie jsou překvapivě docela zábavné a v tomhle případě (barterování yamokové omáčky) mě to bavilo víc než hlavní děj. I přesto si myslím, že větší zapojení O'Briena nebo Dax, by bylo namístě.

2,5/5

1x16 If Wishes Were Horses
- Ne, tohle se nepovedlo. Téma zhmotněné představivosti už jsme měli v TNG Where No One Has Gone Before, ale to by mi ani tak nevadilo, byť to bylo pojato podobně. Mnohem víc mi vadilo, že ty bytosti z Gamma kvadrantu se svou nechápavostí lidských vlastností (zde představivost) až příliš připomínali Proroky. DS9 v první sezóně dělá spoustu věcí dobře, ale využití Gamma kvadrantu je zatím naprosto tristní. Opravdu zajímavých věcí, které dosud souvisely s Gamma kvadrantem by se daly klidně spočítat na jedné tříprsté ruce.
- Podobné epizody obvykle slouží k tomu, abysme se o postavách něco dozvěděly, ale ani o tom se tu nedá moc hovořit. Zaujala mě asi jen Siskova láska k "mrtvému" sportu a pár docela zábavných scén mezi Bashirem a falešnou Jadziou. Nemůžu říct, že třeba O'Brienova interakce s Rumpelstiltskinem by mě nějak obohatila.
- V epizodě je v souvislosti s tou vymyšlenou anomálií přítomno obludné množství technoblábolů a je to místy neskutečná nuda.
- Závěr docela ujde, i když příslib návratu bytostí z Gamma kvadrantu by mi zněl prázdně, i kdybych nevěděl, že už o nich nikdy neuslyšíme. Jak jsem psal výše, prvosezónní flirtování s Gamma kvadrantem je těžká slabota.

1,5/5
Mvek - 21. listopad 2019 20:09sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak:

1x13 Battle Lines


Asi ne nadarmo je to jedna z těch epizod, které jsem náhodou zachytil a od DS9 mě tehdy v TV odradily. Další byla z kontextu vytržená druhá část Past Tense.
Mirak - 19. listopad 2019 19:43sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x13 Battle Lines
- Téma epizody bylo na papíře asi zajímavé, ale zpracování mi přišlo vyloženě hrozné. Místy mi to v mnoha aspetech dokonce připomínalo TOS a to nemyslím, jako kompliment. Nemám vůbec nic proti takto temným zápletkám, do DS9 se to myslím hodí výborně, ale musí se to trochu umět. Ano, válka, zakořeněná nenávist a předsudky jsou hrozné (a jsou to silná témata), ale chtělo to kvalitnější dialogy a obecně lepší scénář, aby se to divákovi podařilo prodat.
- Nedělám to často, ale tady si musím postěžovat na technické zpracování. Generické trekové kulisy bych přežil, ale masky, kostýmy a choreografie soubojů byly tristní. Vůbec dobře taky nepůsobilo to, že to vypadalo, jako kdyby proti sobě v jednu chvíli bojovalo tak maximálně 5 Ennisů a 5 Nol-Ennisů. Jinak chápu, že jsou v Treku limity toho, co je možné ukázat, ale když se celá epizoda tváří tak krutopřísně, tak nechápu, proč se navzájem nepokoušeli rozčtvrtit, respektive proč tam aspoň nezazněl důvod, proč to nejde (myslím, že je to něco, co napadne snad každého, kdo se na epizodu dívá).
- Kai Opaka je ten typ seriálové postavy, který většinou dříve nebo později zemře, ale přišlo mi hloupé se jí takto zbavit hned v prvním účinkování po Emissary. Ano, její život dostal nový smysl, ale přišlo mi, že na to bylo moc brzo, už jen proto, že k ní divák v téhle fázi seriálu nemá prakticky žádný vztah.
- Musím ještě poukázat na dost afektovaný herecký výkon Nany Visitor, její projevovaná lítost a pláč byly velmi nepřesvědčivé.
- runabout update: + Yangtzee Kiang

1,5/5

1x14 The Storyteller
- Vypravěče jsem měl vždycky hrozně rád a i teď jsem se těšil až ho zase uvidím. Zápletka s Dal'Rokem sice není nejsilnější (opět mi to připomíná něco, co by s drobnými obměnami klidně mohlo být v TOSce), ale stejně má pro mě epizoda neopakovatelné kouzlo. Celkově se mi líbilo, že jsme konečně dostali epizodu, která se naplno věnuje Bajoranům. Jasně, měli jsme Emissary a Past Prologue, ale ty se zaměřovaly spíše na big picture stuff s dozvuky cardassijské okupace. Tady zase vidíme, jak důležité jsou pro Bajorany spiritualita a mystično, ale také jejich problémy s nejednotností a soupeřením mezi frakcemi.
- Vedlejší zápletka byla ok, stejně jako u epizody The Nagus, se mi líbilo, že obě jinak nesouvisející zápletky tvoří jednotný tématický celek. Jindy emocionální Sisko se tu ukazuje, jako velmi dobrý mediátor a diplomat a Brooks to hraje moc dobře.
- Na celé epizodě je ale nejlepší zárodek přátelství mezi O'Brienem a Bashirem. Fascinující je ta počáteční antipatie z O'Brienovy strany, protože málokdy v Treku vidíme, že by jednotliví členové Flotily (minimálně tedy mezi hlavními postavami), měli špatné osobní vztahy. Bashir je zde také skvělý, hlavně když si neustále dobírá nešťastného O'Briena pasovaného do role vesnického spasitele :)
- Líbilo se mi, že jsme se po dlouhé době podívali někam do úrodné části Bajoru, kulisy té vesničky se mi z nějakého důvodu vždycky moc líbily. Taky mi přišlo super zakomponování detailu, že k vytvoření i poražení Dal'Roka byl nutný střípek jednoho z orbů.

4/5
kapitan Pike - 18. listopad 2019 18:46sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Já ty poznámky psal s devítiměsíčním zpožděním, protože jsem líné prase a nesepisoval jsem to při sledování :-)
Telemachus Rhade - 17. listopad 2019 20:18sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Moje a Pikeovo hodnocení 7. řady DS9.

RR DS9 – 7. řada: To nejlepší nakonec

Nakonec jsme to dorazili, i když se nám do toho ani jednomu už moc nechtělo :)
kapitan Pike - 11. listopad 2019 09:53sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Jinak The Nagus je určitě nejlepší episoda se Zekem, i když souhlasím s objektivními výhradami a dal jsem to také do průměru :-)
kapitan Pike - 11. listopad 2019 09:43sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak:
Moc se mi také líbil vzhled té mlhoviny.

Mě tyhle kopie Khánova hněvu spíše vadily a docela mě překvapilo, že je to i v pětce.

Nejnovější   Novější 266 - 285 / 7627Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o