Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Deep Space Nine

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 7627
"...the best show on television that no one noticed."

- Entertainment weekly




DS9 na Memory Alpha
Slovenské stránky od ds9fan
DS9 na TV.com
DS9 na wikipedii
Stránky nejen o Odovi
DS9 na Sickbay
DS9 na Trek Core

Stáhněte si CZ titulky

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 233 - 252 / 7627Starší   Nejstarší

S.S.Enterprise - 11. květen 2020 11:12sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
2x13 Armageddon Game
Tato epizoda se mi celkem líbila, takový lehký nadprůměr, ale mají tam hned dvě zásadní chyby, které ten příběh dělají tak trošku nesmyslným...
1) Ty harvestery přeci mohli zničit tak, že je by je dali do sudu a poslali do slunce...
2) Proč Sisko nenabídl, že Bashirovi vymaže mozek? a proč chtěli a zabít i O´Briena, když biologii nerozumí?
S.S.Enterprise - 11. květen 2020 10:37sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade: nicméně ještě bych dodal, že třeba tento AI upscale vypadá velmi dobře, nemám bohužel možnost porovnat s DVD originálem...
S.S.Enterprise - 10. květen 2020 18:15sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade: jako něco na tom je, 1 až 3 třetí řadu tím vylepšit neumí a u 4 až 7 řady nevidím zásadní rozdíl
Telemachus Rhade - 10. květen 2020 13:46sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise: Mně se tyhle podomácku kuchtěné upscaly nelíbí - je to hrozně voskové. Navíc na solidní výsledek stačí už 10 let profi-studio. Třeba Farscape vypadá na BD skvěle a je to jenom upscale. Takže proč se vymýšlí něco, co už dávno vymyšlené je?
S.S.Enterprise - 10. květen 2020 12:01sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Deep Space Nine 4k Machine Learning clips:
Quark and Garak scene from The Way of the Warrior
first 2:40 from S04E10 Our Man Bashir
Mirak - 10. květen 2020 11:48sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x12 The Alternate
- Ve výsledku dobrá epizoda, i když jsem si myslel, že to bude trochu o něčem jiném. Příchod doktora Mory na stanici a následná výprava do Gama kvadrantu s cílem pátrat po Odově tajemném původu jsou skvělé. Kulisy na planetě rozhodně patří mezi ty vydařenější. Je škoda, že tuhle část děje s pátráním odbyli tak strašně rychle, protože tahle pasáž se mi líbila suverénně nejvíc.
- Zbytek epizody už je vesměs detektivní zápletka, která ale začne být zajímavá až v momentě, kdy je odhaleno, že Odo vlastně pátrá sám po sobě. Je to solidní zvrat, který jsem si kupodivu nepamatoval, ale funguje to dobře.
- Jinak je fajn, že krátce po Necessary Evil je nám alespoň prostřednictvím rozhovorů blíže odhalena část Odova života na Bajoru. Komplikovaný a ambivalentní vztah Mory a Oda je vyobrazen velmi přesvědčivě. Je to zvláštní mix vztahu otce / syna a vědce / výzkumu. To, že mají Mora a Odo stejný účes je hezký detail.
- Většinou tohle moc neřeším a myslím, že vizuální efekty DS9 vypadají i dnes vcelku obstojně, ale tady ty spešl efekty Oda ovlivněného plynem jsou asi to nejhorší, co jsem v DS9 zatím viděl.

3,5/5

2x13 Armageddon Game
- Celkově velmi dobrá epizoda, která mi dějově tak trochu připomíná TNG (například epizodu Attached z paralelně běžící sedmé sezóny) a překvapilo mě, že hlavní děj se odehrává mimo stanici na "jednoepizodní" planetě v Alfa kvadrantu. Ukončení rozbrojů mezi dvěma znepřátelenými stranami je v Treku klasické téma, ale moc se mi líbil ten netradiční twist, kdy jsou po vyčerpávající biologické válce obě strany již tak posedlé vidinou míru, že jsou ochotny povraždit všechny osoby, které by byť jen teoreticky mohly disponovat znalostmi na základě kterých by biologickou zbraň mohly znovu vyrobit.
- Na epizodě je ale stejně nejlepší bonding mezi Bashirem a O'Brienem. Měli sice už společná dobrodružství v The Storyteller a Rivals, ale za počátek přátelství lze ale označit až události v téhle epizodě. Jejich dialogy možná místy malinko šustily papírem, ale stejně mě bavily a jsem rád, že jsme se dozvěděli i něco zajímavějšího z Bashirovy minulosti.
- TNG mi to připomnělo i tím, že po domnělé smrti Bashira a O'Briena sledujeme truchlící zbytek posádky, což v sesterském seriálu vídáme nezdravě často. Ale potěšilo mě, že se tam povedla zakomponovat vtipná scéna s Quarkovým projevem. Jinak úplně nevím, co si mám myslet o tom jak Keiko poznala, že O'Brien není mrtvý podle toho, že na tom falešném záznamu pije odpolední kávu. I vzhledem k odlehčenému konci možná radši nic :)
- runabout update: + Ganges

4/5
Telemachus Rhade - 05. květen 2020 18:59sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Ne, nevidím to tam.

No, řekneme si dál.
Mirak - 05. květen 2020 18:15sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade:

Rivals hodnotím +- stejně, ale možná by nebylo na škodu se už zde trošku smířit s tím, že DS9 si víc než z TNG bere z TOSky.


Ne, nevidím to tam. Sem tam nějaká epizoda třeba ano, ale že by to nějak systémově čerpalo z TOS, tak to fakt nee. Mazur byl sice pokus o Mudda 2.0, ale fungovalo to tak skvěle, že ho jako původně zamýšlenou recurring postavu i hned zavrhli.
Telemachus Rhade - 03. květen 2020 17:16sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
2x10 Sanctuary
Tohle je strašný asi ve všech myslitelných ohledech. Už to nikdy nechci vidět.

Rivals hodnotím +- stejně, ale možná by nebylo na škodu se už zde trošku smířit s tím, že DS9 si víc než z TNG bere z TOSky.
S.S.Enterprise - 03. květen 2020 16:59sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak:
2x05 Cardassians

Dávám sice jen 4/5, ale jinak si to napsal pěkně a souhlasím až na to, že O´Brienův přístup by nebyl tak zábavný, kdyby byl mírnější ve svém vyjadřování (jakože by to asi bylo vzhledem k vývoji jeho vztahu ke Cardasianům, který jsme mohli viděť už v TNG, logičtější)

Mirak - 03. květen 2020 12:36sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x10 Sanctuary
- Není to sice nějak zvlášť okázalá epizoda, ale snad poprvé mi přišel příběh s druhem z Gama kvadrantu logický a promyšlený. Líbilo se mi, že se zpočátku nechytal univerzální překladač, není to sice nic originálního, ale občas se to dá přežít a v tomto případě to dává smysl. Taky se mi hodně líbilo, že Skrreeané červí díru cíleně hledali a do Alfa kvadrantu pouze nezabloudili. Skvělá byla i další vhodně načasovaná zmínka o Dominionu. Myslím, že takhle přesně měla vypadat první epizoda s druhem z Gama kvadrantu a dějově by se nejvíc hodila někde do poloviny první sezóny.
- Problematika imigrace už tak dobře zpracovaná není, přišlo mi, že epizodě v tomhle ohledu scházel zajímavější dějový vývoj. Nemám problém s tím, že Bajorané odmítli Skrreeany přijmout, protože myslím, že to bylo správné rozhodnutí, i když si myslím, že se Federace mohla zavazát s poskytnuím nějaké formy humanitární pomoci a dojít tak k nějakému kompromisu. Závěrečný pokus o zdramatičnění situace, kdy mladý Skrreean ukradne loď a letí na Bajor mi přišel trochu mimo mísu. Loučení mezi Kirou a Haneek na konci byla silná scéna.
- Zajímavé rozhodnutí byl odpudivý vzhled těch masek, což se mi jevilo alespoň z části jako snaha o to, aby Skrreeané v divákovi vzbuzovali rozporuplnější pocity namísto automatických sympatií. Dobrý nápad.

3/5

2x11 Rivals
- Tohle se z větší části vůbec nepovedlo. Ta premisa s ovlivňováním náhody je na moderní Star Trek myslím až příliš šílená a je jedno do kolika vrstev technoblábolů se to zaobalí. Nepomáhá tomu ani fakt, že se vůbec nepokusili vysvětlit původ toho zařízení a také to, že po designové stránce působila ta rekvizita naprosto směšně.
- Soupeření mezi Quarkem a Martusem mělo potenciál, ale ani to nebylo příliš vydařené. Na Martusovi je zajímavé, že je El-Aurian a to je tak asi všechno. Tady selhal casting, protože představiteli Martuse chybělo jakékoli charisma nebo šarm, což byl obzvlášť problém, protože ta postava měla spoustu prostoru a to včetně několika scén, kde úplně absentovaly hlavní postavy. Místy to působilo, že je Martus hlavní postavou celé epizody. Možná by to bylo zajímavější, kdyby v epizodě byla i původně zamýšlená Guinan.
- Jediné co se mi líbilo, byla vedlejší zápletka o soupeření Bashira a O'Briena v raketbalu. Měli tam spolu několik skvělých scén a epizodu to tak v mých očích alespoň částečně zachraňuje.

1,5/5
Mirak - 02. květen 2020 10:46sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x08 Necessary Evil
- Tohle byla lahůdka. Odova postava si přímo říkala o nějakou noir detektivní zápletku. Epizoda má skvělou atmosféru a to jak v těch flashbackových scénách, tak i v těch současných. Vyšetřování okořeněné záznamy do deníku ve formě Odových monologů, jako by vypadly ze simulátorových dobrodružství s Dixonem Hillem :) Líbilo se mi, že se s tou inspirací v noir filmech nikterak nesnažili držet při zemi.
- Možná tam chybělo více potencionálních podezřelých, kteří měli příležitost a motiv Vaatrika zabít. Naštěstí na finální pointě s odhalením, že vrahem je Kira to nic nemění a je skvělá. Navíc si myslím, že se epizodě i docela dlouho daří udržovat diváka v jistotě, že Kira to nemohla spáchat, protože její alibi není ve výsledku o nic bezpečnější, než Vaatrikova vražda. Well done. Jen si nejsem jistý, jestli někdy v budoucnu na konkrétních případech skutečně uvidíme, že Odo Kiře věří méně, než dříve.
- Flashbackové scény jsou v každém případě využity na maximum. Vidíme první setkání Oda s Kirou a s Quarkem. Vidíme, za jakých okolností se Odo stál konstáblem na stanici a taky se dozvíme, proč byl vlastně Odo Dukatem pověřen k vyšetřování Vaatrikovy vraždy. Vizuálně se proměna stanice za dob okupace povedla na výbornou, tady kulisáci a další pracovníci odvedli neskutečnou práci.
- Je škoda, že z epizody vystřihli scénu, ze které jsme si mohli dovodit, že Dukat měl poměr s Pallrou. Jednak by to byla další zajímavá příběhová vrstva v rámci téhle epizody a dále by to byl i pěkný foreshadowing do budoucna. Opravdu škoda.

5/5

2x09 Second Sight
- Zajímavá, byť pomalejší epizoda se slušným zvratem. Sisko je fajn postava, ale je smutnou pravdou, že v podstatě od pilotní epizody se jeho charakter zatím příliš nerozvíjel. Ne že by měl Sisko málo prostoru, ale kromě scén s Jakem zatím mnoho osobnějších momentů neměl, minimálně když to srovnáme třeba s Odem, Kirou nebo Bashirem. Poté, co si v téhle sezóně už prošli románkem Kira, Bashir a Quark, byla asi řada na Siskovi. Milostný jednoepizodní příběh sice není to, co bych si představoval (po nenápadném připomenutí smrti jeho ženy), ale aspoň to bylo docela netradičně pojaté. Jen je to takový románek z La Forgovi dílny :)
- Postava chvástavého Gideona Seyetika mi sem moc neseděla. Přišlo mi, že tenhle typ postav se objevoval v první polovině TNG hlavně mezi různými diplomoaty Federace. Vím, že to byl záměr, ale místy mi to jeho vychloubání přišlo až moc přehnané. Stejně tak tu jeho sebevraždu na konci brali všichni až příliš smířlivě.
- Nidell a její psychická projekce Fenna byly fajn nápad, ale samotná Nidell mi nepřišla nijak zvlášť zajímavá. Teda kromě toho, že byla hezká. Chemii mezi ní a Siskem jsem tam moc nevnímal a tu instantní lásku mezi ní a Siskem jsem jim tudíž nevěřil.
odds & ends: příjemně mě překvapilo, že v epizodě byla spousta scén na USS Prometheus ; jinak chápu, že potřebovali nějak zmínit, že Sisko už je dlouho sám, ale udělat zjevnou chybu s výročím bitvy u Wolfa 359 mi přišlo úplně zbytečné

2,5/5
Mirak - 01. květen 2020 16:30sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x06 Melora
- Je to zajímavý nápad, ale vždycky mi přišlo, že ta myšlenka je trochu oslabena tím, že Melora je pouze jednoepizodní postava. Původně byla plánována, jako hlavní postava, ale ultimátně byla nahrazena Jadziou, protože permanentní zakomponování Melory do seriálu by bylo příliš složité. Což mi přijde jako paradox. Sice hrozně chceme ukázat, jak lidé na vozíčku nejsou na překážku, ale jenom v rámci jedné epizody, protože dlouhodobě se s tím vypořádávat nechceme. To ultimátně hovoří samo za sebe.
- Ze začátku mi byla Melora protivná, aneb "nechci aby se ke mně někdo choval jinak jen proto, že jsem na vozíčku, ale zároveň si budu u svých nadřízených vymrčovat, jestli na misi do Gama kvadrantu poletím sama nebo ne". Samozřejmě to byl záměr a postupně se její postava uklidní a je i sympatická. V rámci jednoepizodních románků je její vztah s Bashirem ještě docela uvěřitelný a myslím, že i její rozhodnutí nepodstoupit léčbu dávalo smysl. Líbilo se mi, že Bashir nebyl zaslepený, Meloru nějak výrazně nepřemlouval a nebyl mezi nimi vytvořen konflikt.
- Vedlejší zápletka byla i přes dobré slovní přestřelky Oda a Quarka velmi slabá. Děj v podstatě celou dobu šlape vodu a čeká až na závěr primární zápletky, aby se s ní mohl protnout a Melora mohla zachránit situaci a cítit se užitečně.
- Moc se mi líbil nápad s klingongou restaurací a ty dvě scény, které se tam odehrávaly byly perfektní. Myslím si, že DS9 pestrost podniků na promenádě mohla ukazovat mnohem častěji, protože ten potenciál je podle mě obrovský.

3/5

2x07 Rules of Acquisition
- Vcelku vydařený sequel k epizodě The Nagus. Myslím, že většina má tuto epizodu zafixovanou zejména jako první epizodu, ve které je zmíněn Dominion a ono je to na celé epizodě asi to nejlepší. Líbí se mi, že první zmínka o Dominionu je takto relativně nenápadná, skoro až nevinná. Nikdo o něm nic neví (ani tvůrci), ale je dostatečně zdůrazněno, že je to v Gama kvadrantu důležitá mocnost.
- Jinak se mi ještě líbilo, že celý Zekův plán na nákup těch sci-fi hroznů, byla jenom zástěrka a hlavní motiv byl od prvopočátku o navázání kontaktu s Dominionem. Přál bych si ale vidět víc scén, ze kterých je patrné, že je Zek mnohem mazanější, než se zdá. Místy ho dělají zbytečně infantilního a to se mi nelíbí. To, že bližší informace o Dominionu získá jako první Quark a Ferengové byl ale super nápad. Je škoda, že epizoda v tomhle směru končí tím, že získají kontakt na Karemmy, přišlo mi to useknuté.
- Bez milostné zápletky mezi Quarkem a Pel bych se asi obešel, jednak je to druhá jednoepizodní láska v řadě a hlavně si myslím, že se radši mohli naplno věnovat té nerovnoprávnosti mezi mužem a ženou ve ferengské kultuře a nenechat Pel, aby se kvůli Quarkovi chtěla vzdát svého původního cíle - zisku. Myšlenka byla fajn, ale to zamilování se do Quarka to celé podlamovalo a místy to připomínalo grotesku.
- Dosiové se mi sice vizuálně ani chováním moc nelíbili, ale aspoň jsme po delší době viděli výraznější druh z Gama kvadrantu.

3/5
kapitan Pike - 18. duben 2020 12:41sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Já jsem asi jediný, komu se Invasive Procedures líbí. Ale to načasování byla fakt chyba, jinak není důvod, proč by to nemohlo být klidně v druhé polovině S2. Souhlas i s tím Quarkem, ale mám pocit, že po této episodě už se takových přešlapů nedopouští, tak minimálně to můžeme brát tak, že se z toho nějak poučil.
S.S.Enterprise - 18. duben 2020 11:29sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
1x10 Nagus
... první opravdu srandovní epizod a druhá poutavá po pilotu...
Mirak - 14. duben 2020 22:35sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x04 Invasive Procedures
- Přijde mi trochu zvláštní, že hned po epizodě, ve které evakuují stanici přijde epizoda, ve které evakuují stanici. Co už. Jinak je to obyčejná epizoda s rukojmími obohacená několika zajímavostmi. Pozitivní je, že je to jedna z mála epizod, kde mají skoro všechny hlavní postavy (kromě Jakea) dostatek smysluplného prostoru (a možná byl drobný re-introduction hlavních postav záměr).
- Nejvíce se mi líbilo, že nahlédneme trochu hlouběji do kultury Trillů a dozvídáme se, že zdaleka ne všichni Trillové jsou spojení se symbiontem a naopak je to spíše vzácnost a velká pocta.
- Obsazení vedlejších postav se opět moc vydařilo. John Glover je v roli Verada vynikající a skvěle zahrál ten rozdíl mezi ostýchavým a roztržitým Veradem bez symbionta, kdy skoro budí sympatie a sebejistým až arogantním Veradem po spojení se symbiontem. Ani ostatní vedlejší postavy nejsou špatné. Přiznám se, že Tima Russe jsem vůbec nepoznal a ani jsem si nepamatoval, že zde má hrát Klingona.
- Líbí se mi, když seriál ukazuje Quarkovu temnější stránku, ale je tristní, že když s plným vědomím toho co dělá přímo umožnil obsazení stanice, tak že stejně nenese žádné následky. Není to na konci ani zmíněno. Tohle je úplně špatně. A je jedno, že se po obsazení snažil ostatním pomáhat.

2,5/5

2x05 Cardassians
- Líbilo se mi, že se jim povedlo dohromady skloubit velmi složité téma s dobrou DS9 zápletkou. Myslím, že téma válečných sirotků rozhodně není snadno uchopitelné a vždycky bude hrozit, že se ta problematika v rámci 45 minut zjednoduší a bude to působit plytce. To se tady naštěstí nestalo a epizoda nenabízí jediný správný pohled na věc. Z konce mám tedy smíšené pocity, protože ono asi neexistuje univerzálně dobré řešení pro všechny. I proto se mi líbilo, že epizoda rozhodně nepředstírá nějaký happyend nebo příslib plošného návratu cardassijských sirotků, naznačen je spíše naopak.
- Zápletka je stejnou měrou poutavá i díky přítomnosti Garaka a politickým machinacím Dukata. Je skvělé, že epizoda nebyla omezena jen na sociální komentář, ale povedlo se jí u diváka legitimně navodit pocit, že pořád neznáme celou pravdu a detektivní práce dua Bashira & Garak je super. Ty jemné náznaky týkající se Garakovy a Dukatovy propojené minulosti jsou také skvělé.
- V epizodě se blýskl i Bashir, který od prvního setkání s Garakem v Past Prologue, kde byl neustále vyplašený, zaznemnal úctyhodný posun. Zde se nebojí konfrontovat Garaka a později ani Dukata. To, že nebyl kompletně zastíněn Garakovou postavou je úctyhodné a myslím že tohle byla zatím Bashirova nejsilnější epizoda.
- Jinak nevím, jestli musela být opět zdůrazněna O'Brienova antipatie ke Cardassianům, tedy alespoň ne tímhle okatým způsobem, ale na druhou stranu pak byla ta interakce mezi O'Brienem a Rugalem fajn.

5/5
S.S.Enterprise - 13. duben 2020 11:25sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
1x01-02
Perfektní úvod, ale ty uniformy měli nechat prostě TNG, je to škoda.

Jak postupuji s TNG, pouštím si chronologicky i DS9, uvídím až postoupím dál, jestli to změní můj pohled na TNG+ ST :)
Mirak - 12. duben 2020 18:04sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade: Fair enough, ale na tomhle konkrétním případu vyloženě nelpím, spíš celkově narážím na neexistující kontinuitu v rámci první řady.

Ano, postupné příchody k někomu v asi 15vteřinových intervalech jsou strašně spontánní a organické, je to přítomno snad v každém sitcomu s laugh trackem :) Nevím, humor z ranku B5
Telemachus Rhade - 12. duben 2020 17:32sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
proč jsme jejich aktivitu alespoň v náznacích nemohli sledovat už v rámci první řady
Je asi potřeba si uvědomit, že Kruh je v mnohem důsledek 1x20 a následných snah Winn, a že mezi 1x20 a 2x01 uběhly víc než 3 měsíce.

Rádoby vtipná scéna s odchodem Kiry se mi vůbec nelíbila, přišlo mi to nucené
Zajímavé, za mě jedna z nejspontánnějších scén DS9 :)
Mirak - 12. duben 2020 15:56sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x01 The Homecoming
- Solidní úvod do druhé sezóny a v podstatě přesně ten typ zápletky, po kterém jsem bažil během první řady. Moc se mi líbí, že Duet, In the Hands of the Prophets a tato úvodní trilogie na sebe sice nenavazují, ale přesto jsou si tématicky velmi blízké. Později než bych si přál, ale přece.
- Osvobozování Li Nalase z cardassianského pracovního tábora pokryje asi největší část epizody a je to určitě vděčné téma. Provedení mi ale přišlo takové... svérázné. Trochu jsem se pozastavil nad tím, že Sisko souhlasí s jeho záchranou hlavně proto, že by Li mohl pomoci sjednotit Bajor. Vím, že je Sisko pragmatičtější než Picard, ale stejně, tohle by přece nemělo být až tak směrodatné. Dále mi přišlo pochybné, že se Cardassianům nezdálo vůbec divné, že bajoranská konkubína Kira má za pasáka člověka. No, nevím. Taky jsem nepochopil, proč ty čtyři Bajorany, kteří kryli jejich útěk, posléze nezachránili transportérem, vždyť i původní plán počítal s tím, že Liho zachrání už z orbity prostřednictvím transportéru. Dukatova překvapivá omluva za věznění Bajoranů se mi líbila, ale myslím, že se scénáristé se zde hlavně rychle chtěli vypořádat s jejich přítomností a řešit Liho a Kruh.
- V epizodě také vidíme zárodek zápletky s extrémistickou skupinou Kruh. Není to výtka, ale opět se mi vkrádá na mysl otázka, proč jsme jejich aktivitu alespoň v náznacích nemohli sledovat už v rámci první řady.
- Moc se mi líbil ten poklidný začátek, ve které jsme viděli, jak už jsou oba Siskové na stanici zabydlení nebo jak je Odo překvapený, že mu Quark v něčem říkal pravdu.
- Richard Beymer je jako Li Nalas výborný a jeho přítomnost vyvažuje některé sporné momenty. Frank Langella je taky pěkný castingový úlovek, protože se rozhodně nejedná o běžného seriálového herce. V této epizodě však ještě nedostal příliš šanci se předvést.
- Cliffhanger je poněkud low-wattage, což ale v rámci trilogie, která není rozdělena do dvou sezón příliš nevadí. Jen asi nikdo nečekal, že Kira bude permanentně převelena zpět na Bajor.

3,5/5

2x02 The Circle
- Epizoda je v prvních dvou třetinách sice trochu pomalejší, ale když ke konci vyloží karty na stůl, tak to rozhodně stojí za to. Že je Jaro zapletený s Kruhem se dalo čekat, ale že Kruh bez jejich vědomí zásobují skrze prostředníka Cardassiané je perfektní a nečekaný zvrat. Ten paradox, kdy se Jaro snaží zbavit Federace a nevědomky tím umetá cestičku pro Cardassiany je pefektní.
- I ten druhý zvrat, kdy vidíme, jak Jaro uzavírá mocenský pakt s Winn je výborný a navíc významně posiluje kontinuitu seriálu. Jen se nabízí otázka, jak je možné, že jsou Jaro a Winn tak krátkozrací a neuvědomují si stále trvající cardassianskou hrozbu. Přemýšlím, že by trojdíl asi jakž takž fungoval i bez Cardassianů a Winn, ale nebylo by to ono.
- Rádoby vtipná scéna s odchodem Kiry se mi vůbec nelíbila, přišlo mi to nucené, protože si myslím, že jsme v rámci první řady prostě neviděli až tak úzké navazování vztahů mezi většinou jednotlivých postav. Pobyt Kiry v klášteře, dialogy s Bareilem a vize z orbu byly také slabší.
- Další záchrana vězně (Kiry) byla tentokrát zvládnuta mnohem lépe a akce byla vcelku slušně natočena. Jinak se mi líbí, že Li Nalas je veskrze kladná postava. Většinou když je jedna z hlavních postav dočasně nahrazena jinou, tak je ta nahrazující postava douchebag.
- Moc se mi líbila kratičká scéna mezi generálem Krimem (nešťastné jméno) a Siskem. Stejně tak se mi líbilo, jak ukázali, že má Odo užitečné kontakty na Bajoru.
- Cliffhanger s příslibem obrany stanice před bajoranskými pučisty se tentokrát moc povedl, obzvlášť jak mu předcházela rozprava Siska a admirála Chekoteho, který nařídí evakuaci.

4,5/5

2x03 The Siege
- Rozuzlení je uspokojivé, ale zdaleka tu není tolik skvělých momentů, jako v prostřední epizodě trilogie. Partyzánská obrana stanice se povedla a naštěstí tu bylo minimum "tradičních" trekových přestřelek, jen Bajorané se občas chovali možná trochu naivně.
- Druhá linie, ve které se Kira a Dax snaží dopravit důkazy zapojení Cardassianů do převratu na mě působila místy vatově, což je vzhledem k uspěchanému konci této linie velká škoda. Líbilo se mi ale že se naplnila vize, kterou viděla Kira prostřednictvím orbu v minulé epizodě. Rozhodně to však chtělo více scén poté, co byly sněmovně ministrů prezentovány důkazy. Je tam skvělý moment, kdy si Winn uvědomí, že je po všem a okamžitě se od Jara distancuje. Chyběl tomu alespoň krátký epilog s konverzací mezi Jarem a Winn a jako divák jsem chtěl taky vidět, jak bude Jaro reagovat až se potvrdí, že Kruh skutečně zásobovali Cardassiané. Mít k dispozici herce formátu Franka Langelly a pořádně toho nevyužít? Velká škoda.
- Ze závěrečné "povinné" smrti Li Nalase mám neutrální dojmy. Na jednu stranu je to klišé, ale (a asi právě i proto) mi to tam vlastně docela sedělo. Jen se nemůžu zbavit pocitu, že pro příběh ve výsledku nebyl ani moc důležitý a byl tam jen proto, aby na konci umřel.
- Stephen Macht v roli generála Krima, který byl krátce představen v minulé epizodě, byl výborný a na roli mi strašně seděl i vzhledově. Plukovník Day (zvláštní bajoranské jméno) byl ztvárněn Stevenem Weberem, což je další prominentní seriálový herec. Celkově se obsazení trilogie povedlo na výbornou.
- Trilogie se mi líbila, možná se to v hodnocení první a třetí části tolik neprojevuje, ale jako celek to funguje dobře a minimálně je super, že šli tvůrci do druhé sezóny s mnohem většími ambicemi a ani k tomu hned nepotřebovali červí díru.
- runabout update: * Orinoco

3,5/5

Nejnovější   Novější 233 - 252 / 7627Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o