Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Deep Space Nine

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 7627
"...the best show on television that no one noticed."

- Entertainment weekly




DS9 na Memory Alpha
Slovenské stránky od ds9fan
DS9 na TV.com
DS9 na wikipedii
Stránky nejen o Odovi
DS9 na Sickbay
DS9 na Trek Core

Stáhněte si CZ titulky

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 222 - 241 / 7627Starší   Nejstarší

Mirak - 16. květen 2020 21:25sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x16 Shadowplay
- Shadowplay zvládá žonglovat hned se třemi zápletkami. Ta hlavní určitě není nezajímavá, byť zvrat s holografickou kolonií byl tentokrát spíše předvídatelný. Na druhou stranu je to další povedená epizoda pro Oda, který měl díky nově navázanému přátelskému vztahu s holčičkou Tayou hned několik milých scén, které Oda polidšťovaly více než cokoli jiného, co jsme v seriálu zatím viděli. Nejzajímavější moment je však ten, kdy se dozvíme, že za vznikem holografické kolonie může nepřímo Dominion. Musím tvůrce pochválit, protože všechny tři zmínky o Dominionu byly velmi vydařené.
- Další dvě mini zápletky se věnují vývoji postav a to je dobře. Kira navázala milostný vztah s Bareilem, což považuju za logické vyústění událostí z The Circle a The Siege. V rámci Treku je to snad poprvé, kdy hlavní postava navázala milostný vztah, který svou délkou přesáhl jednu epizodu. Šílené. To, že za jejich zblížení může Quark... No, proč ne. Jen to zapojení Bashira, který měl hlídat Quarka nějak vyšumělo do ztracena.
- Je samozřejmě fajn, že z Jakea neroste další Wesley a líbilo se mi, že Siska Jakeovo rozhodnutí ani na chvíli netrápilo nebo to na sobě alespoň před Jakem nedal znát.
- V epizodě jsou další perfektní kulisy. Ta kolonie vypadala v rámci možností velmi realisticky. V kontrastu s tím jsou prapodivné kostýmy Yaderanů, které vypadají jako pyžama. Co se Yaderanů týče, tak je to snad první druh z Gama kvadrantu, který vypadá přesně jako lidé. Myslím, že je to škoda. S novými druhy z Gama kvadrantu se setkáváme spíše výjimečně, tak se mohli držet nastoleného trendu.

3/5

2x17 Playing God
- Epizoda opět kombinuje tři zápletky, které se však tentokrát postupně propojí v jednu. Nevím, jednotlivé zápletky byly ok, ale jejich nakombinování mě příliš neoslovilo. Oceňuju, že jsme se dozvěděli zajímavé informace z Jadziiny minulosti o jejím komplikovaném vztahu s Curzonem a Trillové mi přijdou jako zajímavý druh, ale ten systém posuzování potenciálních hostitelů mi přišel divný a ne příliš promyšlený. Arjin byl nevýrazný a nezajímavý a víceméně posloužil hlavně jako plot device pro rozvoj Dax. I tak měl ale na můj vkus zbytečně mnoho prostoru.
- Nápad s protovesmírem byl zajímavý, ale podle mě si to měli schovat do jiné epizody, protože mi moc nesedělo, jak to bylo vůči hlavní zápletce upozaděné. Před Siska je postaveno zajímavé etické dilema, jestli zničit protovesmír a zachránit se. Zmíněná paralela s Borgy byla trefná. Bohužel z toho ale ve výsledku stejně nic nebylo, protože se to povedlo vyřešit bez toho, aby Sisko musel učinit těžké rozhodnutí. Škoda, potenciál tam byl slušný.
- Paradoxně nejvíc mě pobavila přízemní a odlehčená zápletka s cardassijskými hraboši :) Možná proto, že je to něco, co by v TNG na nablýskané Enterprise nemělo šanci fungovat, ale do DS9 to sedělo perfektně. Je škoda, že to nenatáhli aspoň na plnohodnotnou vedlejší zápletku, ale i tak tam byly skvělé momenty, jako Gul Evek vysmívající se O'Brienovi nebo Bashirův vtípek s darovanou flétnou.
- odds & ends: podruhé a naposledy se objevila klingonské restaurace, každopádně bylo fajn vidět i Klingona, který sice není válečník, ale zároveň pořád působí "klingonsky"

2,5/5
Mirak - 13. květen 2020 20:19sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x14 Whispers
- Výborný konspirační thriller se skvělou atmosférou završený perfektním zvratem. Trek už podobné premisy zkoušel, ale ne vždy se to povedlo. Vybavuje se mi hlavně TNG Allegiance. Whispers se vyhnul přesně těm chybám, které jsem Allegiance vytýkal a nebál se zariskovat s tím, že VŠECHNY scény sledujeme z pohledu O'Briena. Vzhledem k finálnímu zvratu to samozřejmě dává smysl, ale rozhodně to za zmínku stojí.
- Myslím, že tvůrci udělali maximum pro to, aby se zvrat podařil utajit až do samotného konce a věřím, že většině diváků se ho odhalit nepodařilo. Tím, že sledujeme události z pohledu O'Brienova dvojníka (ok, replikanta), tak se ostatní postavy skutečně chovají podivně (což je ale zpětně pochopitelné). Nejmrazivější je asi ta scéna, ve které O'Brien s Keiko večeří. Rosalind Chao to zahrála skvěle.
- Začít O'Brienovým útěkem a teprve poté děj odvyprávět od začátku s doprovodným komentářem O'Briena bylo také rozhodnutí, které ve výsledku velmi dobře fungovalo. Jestli bych měl jednu výtku, tak po tom zvratu mi konec možná přišel trochu uspěchaný. Obligátní smrt dvojníka bez toho, aniž bychom si pořádně mohli vychutnat jeho prozření mi přišla jako nevyužitá příležitost. Smrt přesně v půli věty, ve které vyznával Keiko lásku bylo nepěkné klišé.
- odds & ends: první a velmi nenápadná zmínka o demilitarizované zóně
- runabout update: * Mekong

4,5/5

2x15 Paradise
- Dokud epizoda vyprávěla příběh o hipísácké fanatičce a jejím kultu, tak šlo o velmi koukatelnou epizodu. Tohle bohužel kazí samotný závěr, kdy se epizoda snaží u diváka vzbuzovat sympatie vůči Alixus a stále zfanatizovní trosečníci začnou omlouvat její zrůdné chování. Co se tím tedy básník vlastně snažil říct? Nešlo o to, že by se většina trosečníků nakonec rozhodla na planetě zůstat. To je v pořádku. Šlo ale o způsob, jakým za zbytek "stáda" rozhodl do té chvíle relativně normálně působící Joseph. To bylo strašidelně uchopené. Celkově byl konec strašně uspěchaný. Myslím, že finální rozhodnutí kolonistů klidně mohli nechat nevyřčené. Co se týče Alixus, tak je potřeba říct, že zahraná byla velmi přesvědčivě.
- Navzdory tomu, co jsem napsal výše se ale jedná o silnou epizodu pro Siska. Jeho srdnatý vzdor byl obdivuhodný a ten dobrovolný návrat do bedny patří mezi jeho dosavadní nejlepší momenty v seriálu.
- Pátrání Kiry a Dax sloužilo pouze k zaplácnutí času a ani scéna, ve které "lasem" chytají druhý runabout to nijak nespasila. Jinak se v epizodě objeví jen čtyři z hlavních postav. Chybí Bashir, Odo, Quark a Jake.
- Musím říct, že kulisy a celková výprava byly opět na velmi slušné úrovni. Druhá řada zatím příjemně mixuje epizody na stanici a mimo stanici.

2,5/5
S.S.Enterprise - 12. květen 2020 12:28sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
tz: ahá, tak to mi přišlo tak nějak automatické, že Sisko podá hlášení a Federace (nebo alespoň hvězdná flotila) pak při budoucím kontaktu bude ostražitá... Vždyť sme to slyšeli v TNG mnohokrát, když se tam objevil nějaký nový druh, že v minulosti došlo k nějakému incidentu...
Telemachus Rhade - 12. květen 2020 12:21sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
tz: Pravdu díš. Tohle je na sankce/blokádu situace jako vyšitá. A tady je Federace i ve stavu, kdy si ji může dovolit. Doslov tady opravdu hodně chybí.
tz - 12. květen 2020 11:57sipka
ZAMĚŘIT
tz
S.S.Enterprise: Já taky nepsal, že by udělali chybu ti mimozemšťáné, že by se nesnažili to zamaskovat, ale že když se jim to nepovedlo, mohla tam být alespoň zmínka o tom, že s nimi federace bude vážně jednat o takovém přestupku. Mohl se o tom třeba zmínit Sisko. Takhle to vypadá, že nad celým incidentem jen mávli rukou.
S.S.Enterprise - 12. květen 2020 10:56sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
tz: OK, nakonec by byli 4, ale v epizodě je jasně ukázáno, že se následně svoje akce pokouší maskovat falešnými záznamy a taky rušili frekvence, aby Runabout nemohl komunikovat, takže toto mi jako vyložená chyba nepřijde...
tz - 11. květen 2020 17:06sipka
ZAMĚŘIT
tz
A ještě jsem teď koukl na komentář u Redakčního rewatche na stránkách stknih: "Pokud ty druhy žijí v rozumném doletu runaboutu, to jakože vážně v jejich stavu společnosti riskují válku/blokádu/diplomatický konflikt s Federací?"
tz - 11. květen 2020 17:04sipka
ZAMĚŘIT
tz
S.S.Enterprise: Čtyřem vojákům - Bashir, O'Brien a později i Dax, Sisko a byli to vyšší důstojníci. Každopádně nějaký dovětek by se hodil, takhle by to mohlo vypadat, že kdykoli může nějaká rasa zabít nebo unést někoho z flotily a neponese za to žádné následky. A koukal jsem na to po přečtení zdejších komentářů, takže to nebyl náhodný výběr :-)
S.S.Enterprise - 11. květen 2020 15:16sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
nicméně aby tady 3 lidé v jeden den koukali na stejnou epizodu DS9, to sem tu ještě nezažil, nepočítámli premiéry a společné projekce
S.S.Enterprise - 11. květen 2020 15:15sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
tz: tak to mi přijde jako hloupost, diplomatická nóta jistě, ale válka kvůli dvěma "vojákům" jistě ne...
tz - 11. květen 2020 12:33sipka
ZAMĚŘIT
tz
2x13 Armageddon Game - sem se na to včera večer ze zvědavosti díval a chyběl mi tam hlavně nějaký dovětek, kdy federace pošle na ty dva mimozemské druhy flotilu lodí a udělá bubu, protože pokus o zabití důstojníků flotily může být brán jako váleční akt.
S.S.Enterprise - 11. květen 2020 11:12sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
2x13 Armageddon Game
Tato epizoda se mi celkem líbila, takový lehký nadprůměr, ale mají tam hned dvě zásadní chyby, které ten příběh dělají tak trošku nesmyslným...
1) Ty harvestery přeci mohli zničit tak, že je by je dali do sudu a poslali do slunce...
2) Proč Sisko nenabídl, že Bashirovi vymaže mozek? a proč chtěli a zabít i O´Briena, když biologii nerozumí?
S.S.Enterprise - 11. květen 2020 10:37sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade: nicméně ještě bych dodal, že třeba tento AI upscale vypadá velmi dobře, nemám bohužel možnost porovnat s DVD originálem...
S.S.Enterprise - 10. květen 2020 18:15sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade: jako něco na tom je, 1 až 3 třetí řadu tím vylepšit neumí a u 4 až 7 řady nevidím zásadní rozdíl
Telemachus Rhade - 10. květen 2020 13:46sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise: Mně se tyhle podomácku kuchtěné upscaly nelíbí - je to hrozně voskové. Navíc na solidní výsledek stačí už 10 let profi-studio. Třeba Farscape vypadá na BD skvěle a je to jenom upscale. Takže proč se vymýšlí něco, co už dávno vymyšlené je?
S.S.Enterprise - 10. květen 2020 12:01sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Deep Space Nine 4k Machine Learning clips:
Quark and Garak scene from The Way of the Warrior
first 2:40 from S04E10 Our Man Bashir
Mirak - 10. květen 2020 11:48sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x12 The Alternate
- Ve výsledku dobrá epizoda, i když jsem si myslel, že to bude trochu o něčem jiném. Příchod doktora Mory na stanici a následná výprava do Gama kvadrantu s cílem pátrat po Odově tajemném původu jsou skvělé. Kulisy na planetě rozhodně patří mezi ty vydařenější. Je škoda, že tuhle část děje s pátráním odbyli tak strašně rychle, protože tahle pasáž se mi líbila suverénně nejvíc.
- Zbytek epizody už je vesměs detektivní zápletka, která ale začne být zajímavá až v momentě, kdy je odhaleno, že Odo vlastně pátrá sám po sobě. Je to solidní zvrat, který jsem si kupodivu nepamatoval, ale funguje to dobře.
- Jinak je fajn, že krátce po Necessary Evil je nám alespoň prostřednictvím rozhovorů blíže odhalena část Odova života na Bajoru. Komplikovaný a ambivalentní vztah Mory a Oda je vyobrazen velmi přesvědčivě. Je to zvláštní mix vztahu otce / syna a vědce / výzkumu. To, že mají Mora a Odo stejný účes je hezký detail.
- Většinou tohle moc neřeším a myslím, že vizuální efekty DS9 vypadají i dnes vcelku obstojně, ale tady ty spešl efekty Oda ovlivněného plynem jsou asi to nejhorší, co jsem v DS9 zatím viděl.

3,5/5

2x13 Armageddon Game
- Celkově velmi dobrá epizoda, která mi dějově tak trochu připomíná TNG (například epizodu Attached z paralelně běžící sedmé sezóny) a překvapilo mě, že hlavní děj se odehrává mimo stanici na "jednoepizodní" planetě v Alfa kvadrantu. Ukončení rozbrojů mezi dvěma znepřátelenými stranami je v Treku klasické téma, ale moc se mi líbil ten netradiční twist, kdy jsou po vyčerpávající biologické válce obě strany již tak posedlé vidinou míru, že jsou ochotny povraždit všechny osoby, které by byť jen teoreticky mohly disponovat znalostmi na základě kterých by biologickou zbraň mohly znovu vyrobit.
- Na epizodě je ale stejně nejlepší bonding mezi Bashirem a O'Brienem. Měli sice už společná dobrodružství v The Storyteller a Rivals, ale za počátek přátelství lze ale označit až události v téhle epizodě. Jejich dialogy možná místy malinko šustily papírem, ale stejně mě bavily a jsem rád, že jsme se dozvěděli i něco zajímavějšího z Bashirovy minulosti.
- TNG mi to připomnělo i tím, že po domnělé smrti Bashira a O'Briena sledujeme truchlící zbytek posádky, což v sesterském seriálu vídáme nezdravě často. Ale potěšilo mě, že se tam povedla zakomponovat vtipná scéna s Quarkovým projevem. Jinak úplně nevím, co si mám myslet o tom jak Keiko poznala, že O'Brien není mrtvý podle toho, že na tom falešném záznamu pije odpolední kávu. I vzhledem k odlehčenému konci možná radši nic :)
- runabout update: + Ganges

4/5
Telemachus Rhade - 05. květen 2020 18:59sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Ne, nevidím to tam.

No, řekneme si dál.
Mirak - 05. květen 2020 18:15sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade:

Rivals hodnotím +- stejně, ale možná by nebylo na škodu se už zde trošku smířit s tím, že DS9 si víc než z TNG bere z TOSky.


Ne, nevidím to tam. Sem tam nějaká epizoda třeba ano, ale že by to nějak systémově čerpalo z TOS, tak to fakt nee. Mazur byl sice pokus o Mudda 2.0, ale fungovalo to tak skvěle, že ho jako původně zamýšlenou recurring postavu i hned zavrhli.
Telemachus Rhade - 03. květen 2020 17:16sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
2x10 Sanctuary
Tohle je strašný asi ve všech myslitelných ohledech. Už to nikdy nechci vidět.

Rivals hodnotím +- stejně, ale možná by nebylo na škodu se už zde trošku smířit s tím, že DS9 si víc než z TNG bere z TOSky.

Nejnovější   Novější 222 - 241 / 7627Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o