Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Deep Space Nine

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 7627
"...the best show on television that no one noticed."

- Entertainment weekly




DS9 na Memory Alpha
Slovenské stránky od ds9fan
DS9 na TV.com
DS9 na wikipedii
Stránky nejen o Odovi
DS9 na Sickbay
DS9 na Trek Core

Stáhněte si CZ titulky

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 174 - 193 / 7627Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 27. červen 2020 22:22sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Jsem rád, že se po startu VOY na zápletku s Makisty úplně nevykašlali

"Defiant" premiere - November 21, 1994
"Caretaker" premiere - January 16, 1995

Myslím, že jedeš podle špatného klíče.
Mirak - 27. červen 2020 16:18sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x11 & 3x12 Past Tense
- Pro mě rozporuplná dvojepizoda, protože dvojepizody logicky vzbuzují větší očekávání, než obyčejné epizody. Rozhodně musím ocenit, že se tvůrci snad poprvé nebáli ukázat cestu časem do minulosti, která je ale zároveň pro diváka stále budoucností. Většina obdobných epizod (včetně Star Treku IV) má totiž za cíl převážně ukázat hlavní postavy v dobových kostýmech a vydolovat z této situace pár laciných vtípků. Past Tense je v tomto ohledu mnohem ambicióznější, protože se nebojí vymyslet kompletní backstory s izolovanými zónami pro bezdomovce a následnou Bellovu vzpouru a označit to za jeden z prvotních stavebních kamenů pro budoucí vznik Federace. Minimálně v tomhle ohledu to skutečně poráží všechny epizody Treku (a Star Trek IV), ve kterých se cestuje do pozemské minulosti.
- Dvojepizoda rozhodně nemá špatnou atmosféru. Scény z honosně nazvaných "útočiští" pro bezdomovce velmi dobře vykreslují všudypřítomnou apatii a beznaděj. Celkové provedení bohužel není bezchybné. Předně mi zde chybí jakékoli památné scény. Ano, dialogy mezi Siskem a Bashirem, kde zaznívají oprávněné pochybnosti nad lidstvem a celou Federací (obzvlášť ve světle vzniku hnutí Maquis), jsou jistě skvělé a patří mezi nejlepší momenty dvojepizody, ale opravdu dobré scény nebo překvapivé zvraty jsem zde osobně nezavnímal. Ano, líbila se mi smrt pravého Gabriela Bella a to, že se za něj Sisko následně musí vydávat, ale to je trochu málo. Myslím, že to vůbec nemusela být dvojepizoda (aspoň z toho neudělali cliffhanger na konci sezóny, jako v TNG Time's Arrow), protože obzvlášť druhá část s držením rukojmích se táhne a působí na mě až příliš genericky. Měl jsem pocit, že podobné scény jsem v seriálech viděl už snad stokrát. Největší zklamání je pak příšerně natočená scéna, ve které SWAT osvobozuje rukojmí. Tohle si Frakes jistě za rámeček nedá.
- Paralelní linie s Dax a osvíceným technologickým magnátem mi přišla jako vata. Ano, mělo to ukázat, že většina lidí vůbec neví, co se v zónách děje, ale bylo spíše nezáživné. I obligátní pátrací akce a rádoby odlehčené výlety Kiry a O'Briena do roku 1930 a 1967 mě moc nebavily. Jen mě zaujalo, že v tom roce 1930 se dle plakátu s reklamou na boxerský zápas měli vyskytovat přibližně v době událostí epizody The City on the Edge of Forever. Ne, nevšiml jsem si toho, přečetl jsem si to :)
- Musím říct, že mě také příliš neuzajaly vedlejší postavy. Bill Smitrovich je v roli Michaela Webba ucházející, ale zbytek je velmi zapomenutelný. Na druhou stranu je to rozhodně silná epizoda pro Siska a Bashira. Bashir nemá zhruba od poloviny druhé řady o skvělé epizody nouzi, ale Sisko silné epizody, jako je tahle, stále potřebuje jako sůl.
- odds & ends: Nikdy jsem se nedokázal ubránit zklamání, že z úvodní zamýšlené návštěvy velitelství Hvězdné Flotily se ve výsledku vyklube časovka :) ; Scéna mezi Siskem a Quarkem, kde Sisko zvládá odcitovat jedno z Pravidel zisku, byla perfektní ; U scény, ve které Sisko střelí brokovnicí do hořícího barelu a ten najednou přestane hořet, jsem se smál nahlas :) ; Paralel mezi touto dvojepizodou a současnými protesty po smrti George Floyda si nelze nevšimnout.

3,5/5
Mirak - 27. červen 2020 16:08sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x09 Defiant
- Další z mých oblíbených epizod, ve které se toho děje spousta a funguje snad úplně všechno. Jsem rád, že se po startu VOY na zápletku s Makisty úplně nevykašlali, i když by se to asi dalo pochopit. Ukrást Defiant a letět s ním do cardassijského prostoru je smělý plán a moc se mi líbí, že i přes přítomnost Dominionu se seriál vůbec nebojí ukázat, jak velkou hrozbu Makisté stále představují. Potěší i pokračující snaha o kontinuitu v epizodách z Makisty, když se zde objeví Kalita z TNG Preemptive Strike.
- Nápad s Tomem Rikerem je super (a moc se mi líbily i ty počáteční scény, kdy se vydává za Willa). Dalo by se polemizovat, jak moc dává smysl, že se Tom přidal k Makistům, ale Kira to myslím vystihla celkem dobře, že nějakou roli v tom jistě sehrála snaha o odlišení se od Willa. Myslím, že k charakteru Rikera obecně sedí touha jít si vlastní cestou. Rozhodně se mi líbilo, že Tom zde neslouží jenom jako plot device, ale jako regulérní postava, která má spoustu prostoru. Je škoda, že i přes vyřčený slib Kiry, že ho zachrání už se v seriálu neobjevil. Docela se mi líbily ty nápady, že mohl být celou dobu členem Sekce 31 nebo mohl později sehrát roli v Damarově rebelii. Upřímně nevím, proč se tvůrci k sequelu k Defiantu nikdy nedostali, když za to lobboval i sám Frakes.
- Neméně zábavná je linie se Siskem a Dukatem ve war roomu Centrálního velení. Ti dva si mezi sebou vybudovali perfektní chemii. Přišlo mi trochu zvláštní, že nebyly vůbec zmíněny relativně čerstvé události z Civil Defense, kde se Dukat pokouší převzít DS9, ale co už. Scény v této epizodě v mnohém připomínají jejich společné snahy o odvrácení války mezi Federací a Cardassiany z dvojepizody The Maquis. Sisko se zde ukáže, jako excelentní taktik a vyjednavač a celkově je to jedna z jeho nejsilnějších epizod.
- Jako by toho nebylo málo, tak epizoda navíc připravuje podhoubí pro budoucí epizody a po Second Skin opět ukazuje otevřené nepřátelství mezi Centrálním velením a Obsidiánským řádem. Existence tajné flotily lodí na Orias III byl další ze skvělých zvratů. Korinas byla Dukatovi víc než důstojným soupeřem a její představitelka se i přes další skvělé herecké výkony v rámci epizody rozhodně nemá za co stydět. Škoda, že už se v seriálu neobjevila (začínám mít pocit, že to píšu nějak často).

5/5

3x10 Fascination
- No, kdysi při první projekci to byla moje guilty pleasure epizoda, takže jsem počítal s tím, že se mi teď bude líbit méně. A je to bohužel velká slabota. Epizoda se dosti okatě snaží vyobrazit rozdíl mezi opravdovou láskou a prvotní zamilovaností, ale jde na to dosti svérázným způsobem. Ono by to až tak nevadilo, ale tentokrát se málokterý vtip opravdu povedl, což je u odlehčenější epizody problém. Poblouznění postav je během jedné minuty vysvětleno spešl betazoidskou chřipkou, ale u epizody tohoto typu se to tolerovat dá. Jinak je konec takový polovičatý, chyběla mi tam awkward scéna mezi Kirou a Bareilem, ve které by ty svoje úlety nějakým způsobem řešili.
- Druhá zápletka s návratem Keiko na stanici sloužila pouze jako protipól k hlavní zápletce. Přišlo mi zvláštní, že se Keiko do seriálu vrátila už šest epizod po House of Quark, ale holt se jim to do této zápletky asi hodilo. Oproti House of Quark mi ty scény mezi nimi dvěma tentokrát přišly méně reálné, spíše na mě působily jako uměle vytvořené drama z rodinného seriálu. Aspoň vidíme, že se díky odchodu Keiko prohloubilo přátelství mezi O'Brienem a Bashirem.
- Epizoda touto zvláštní formou v menší míře posouvá některé vztahy. Mardah se offsreen rozchází s Jakem, za což jsem rád. Už v Playing God jsme viděli drobné náznaky, ale až v této epizodě poprvé zazní (byť z úst Lwaxany), že Odo miluje Kiru. Nikdy jsem nebyl moc velký fanoušek tohoto vztahu. Nepřijde mi, že by se k sobě nějak zvlášť hodili. Uvidíme, jak se mi to bude líbit teď. Naopak mi to v tomto ohledu dávalo větší smysl mezi Odem a Lwaxanou. Ve Fascination i Forsaken spolu měli několik velmi pěkných scén.

2/5
Telemachus Rhade - 27. červen 2020 12:06sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Tirona v seriálu neuvidíme

Postavu ne, herce ještě mockrát ;)
Mirak - 27. červen 2020 11:56sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x07 Civil Defense
- Skvělý díl. Ne, že by to nějak zvlášť vadilo, ale přijde mi, že epizoda by se mnohem víc hodila někde do začátku první sezóny a scénář by mohl zůstat prakticky identický. Myslím, že z bottle epizody tohoto typu už se snad ani víc vyždímat nedalo. Více než řešení technických problémů mě baví interakce mezi jednotlivými postavami a toho je zde požehnaně a je to jedna z mála epizod, kde mají všechny postavy dostatek prostoru.
- Strašně se mi líbilo, že epizoda ve svém průběhu neustále posouvá ten kvalitativní strop, který bych od podobných epizod neočekával. Nejprve je tam skvělá scéna, kdy se v OPS objeví Garak, ale i jeho přístupové kódy mají jenom omezené možnosti. Staré nahrávky Dukata nemají chybu. O to větší překvapení je, když se Dukat zhmotní na stanici a začne si diktovat podmínky, za jakých je ochoten posádce DS9 pomoci. Podotýkám, že epizoda by naprosto bez problémů fungovala i bez Dukatova příchodu na stanici. Ten moment, kdy se snaží transportovat pryč a zjistí, že se chytil do pasti spolu s ostatními, je absolutně priceless. V The Maquis jsme viděli jeho přátelštější stránku a bylo tu super, ale je nutno si přiznat, že tahle poloha mu sedí prostě nejlépe. Opět je poodhalena trocha historie mezi ním a Garakem a zmínit musím i ten foreshadowing s přitažlivostí ke Kiře.
- I scény ze zbytku stanice byly povedené. U tria Sisko, Jake a O'Brien se mi líbilo, že jsme se podívali do částí stanice, které jsme předtím neviděli. Odlehčenější interakci pak nabídly skvělé dialogy mezi Odem a Quarkem, kteří si nečekaně navzájem složili komplimenty.

5/5

3x08 Meridian
- Ten nápad s planetou a jejími obyvateli pendlujícími mezi hmotnou a nehmotnou dimenzí mi přišel velmi dobrý, i když si ve výsledku myslím, že ve VOY by mu bylo přeci jen lépe :) Středobodem epizody je ale bohužel románek mezi Dax a Deralem, který jako by vypadl z červené knihovny. Neskutečně banální milostné dialogy, které se snad naposledy objevily někde v první řadě TNG, způsobily, že jsem měl dost problém to brát vážně.
- Chápu, že se každý může bezhlavě zamilovat, ale mně to prostě k Dax vůbec nesedělo. Možná to byla snaha o vyvážení momentů, kdy třeba působí trochu odměřeně, ale tohle tedy nebyl moc dobrý způsob. Přijde mi neuvěřitelné, že Dax byla na konci ochotna všechno a všechny opustit, i když jí to okolnosti ve výsledku nedovolily. Dax je z toho sice na konci hrozně smutná, ale ono to bude naposledy, co o Deralovi nebo jejím zármutku uslyšíme. Jinak by to ovšem byl zajímavý a relativně originální způsob, jak se v případě potřeby zbavit nějaké hlavní postavy, pokud by ji tvůrci nechtěli zabít. Na druhou stranu se mi líbilo chování Siska a Bashira, když se s Dax loučili.
- Sekundární zápletka mě překvapila a pobavila na trekové poměry dosti kontroverzním tématem. Ne, really :) Je to o tom, jak se Quark snaží vytvořit hologram Kiry, aby uspokojil sexuální choutky jednoho ze svých movitějších klientů. Má to celkem dobrý konec, ale předpokládám, že i přes příslib pomsty už Tirona v seriálu neuvidíme. Osobně mě ale vážně udivuje, že něco takového prošlo :)

2,5/5
S.S.Enterprise - 23. červen 2020 14:47sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Smrt, přestřelky, znásilnění, rabování. Anarchie v autonomní zóně v Seattlu se zvrhla
...při čtení zpráv, jako je tato, tu je ještě stále šance, že se tvůrci DS9 Past Tense trefili
Mirak - 21. červen 2020 14:06sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
S.S.Enterprise: No, obrovskej rozdíl je v tom, že Troi se nikdo nesnaží přesvědčit o tom, že byla ve skutečnosti celou dobu Romulanka :)

Po pravdě jsem si při projekci Second Skin na Face of the Enemy ani nevzpomněl.
S.S.Enterprise - 21. červen 2020 13:39sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
... sem si to pamatoval asi tak stejně dobře, jako Zeman jeden nejmenovaný článek :D
S.S.Enterprise - 21. červen 2020 13:39sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
hmm, tak sem si to už špatně pamatoval, nicméně je to vlastně přesně ta situace jako s Kirou, která to taky ví
Mirak - 21. červen 2020 13:15sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
S.S.Enterprise: Vždyť Troi celou dobu ví, že je Troi.
S.S.Enterprise - 21. červen 2020 12:51sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak:
3x05 Second Skin
... tak ono se znalostí TNG Face of the Enemy, kde je Troi upravená na Romulanku a taky si nepamatuje svou skutečnou osobnot, by to bylo hodně neočekávané, kdyby se z Kiry vyklubala skutečná Cardasianka

Mirak - 20. červen 2020 14:17sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x05 Second Skin
- Další výtečná epizoda odehrávající se z větší části mimo stanici, kterou drobně limituje pouze skutečnost, že divák ani na chvíli neuvěří tomu, že Kira byla celou dobu agentem Obsidiánského řádu. Ono by to samozřejmě udělat šlo tak, že Illiana Ghemor by z důvodu absence pravých vzpomínek žila svůj život dál, jako Kira na DS9, což by jistě i vytvářelo zajímavé situace. Ono to je trochu podobné Picardovým zkušenostem z The Inner Light, takže je otázka jestli by měl takhle zásadní zásah do charakteru Kiry smysl, vzhledem k tomu, že povaha seriálu by to stejně dovolovala zmínit jen občas.
- Epizoda je ale naštěstí zábavná i s vědomím, že se jedná o cardassijský komplot a navíc je to na konci posílené poutavým zvratem, kdy se dozvíme, že je to součástí cardassijských interního konfliktu mezi Centrálním velením a Obsidiánským řádem. I když musím říct, že Entekův plán pro zdiskreditování Ghemora mi přišel možná až příliš komplikovaný a překombinovaný. Na druhou stranu už v Tribunal jsme viděli, že Cardassiané tyhle špiónské praktiky zřejmě využívají velmi často.
- Se skvělými cardassijskými postavami se v nedávných epizodách DS9 roztrhl pytel a Tekeny Ghemor se mezi ně může směle zařadit. DS9 opakovaně ukazuje, že všichni Cardassiané rozhodně nejsou stejní. Přišlo mi zajímavé, že Garak byl už podruhé (poprvé v Profit and Loss) dohnán okolnostmi k tomu, že pomáhá cardassijským disidentům. Opět také vidíme, že Garak nemá sebemenší problém zabít Enteka, kterého měl dle svých slov "docela rád". V kombinaci s Ghemorovým varováním, aby Kira Garakovi nikdy nevěřila, je to pro Garaka další silná epizoda.
- odds & ends: I když se prakticky všechny scény na Cardassi odehrávají pouze v jedné místnosti, tak to vůbec nevadí, protože ty kulisy jsou perfektní ; Pobavilo mě využití holofiltru, když se Sisko vydává za kobheerianského kapitána. Nějak jsem nepochopil, proč jsme tuhle ultra užitečnou technologii až do téhle chvíle nikdy předtím neviděli :)

4,5/5

3x06 The Abandoned
- Tentokrát zůstáváme na stanici, ale i tak se z toho překvapivě vyklube zápletka zaměřená na Dominion a dozvídáme se spoustu zajímavých informací o Jem'Hadarech. Že se rychle dospívající nalezené dítě nakonec ukáže být Jem'Hadarem byl cool zvrat, který naboří tu počáteční atmosféru poklidnější epizody. Odo v roli mentora mladého Jem'Hadara se vzhledem k Odovým obdobným zkušenostem nabízí, jako zajímavý nápad. Přiznám se ale, že mě tady Odo místy štval. Chápu, že Odo v Jem'Hadarovi vidí sám sebe a nechce, aby skončil jako pokusný králík, ale i z tohoto důvodu mi jeho pohnutky přijdou trochu sobecké. Nicméně u Oda bych to ještě pochopil, ale Siskova benevolence mi zde nepřijde úplně na místě.
- Na jednu stranu se mi líbilo, že epizoda nemá smířlivý konec, protože se Odova snaha minula účinkem a nepovedlo se mu ten Jem'Haradův geneticky vštěpený fundamentalismus překonat, což sám Kiře i na konci přiznává. Je to další ukázka toho, jaké nebezpečí Dominion představuje. Vůbec se mi ale nelíbilo, že ho nechali jen tak odejít a to přesně z toho důvodu, jak nebezpečný Dominion je. Je to trochu podobné I, Borg, ale tam ta premisa byla postavena zajímavěji.
- Líbilo se mi, že v epizodě vidíme přímé následky Odova setkání se Zakladateli. Odo si vyžádal vlastní kajutu, kterou si teď dekoruje za účelem zdokonalování svých vlastností a regenerační nábodu si nechává pouze jako připomínku z dob, kdy tyhle ambice neměl. Pěkný character development.
- Sekundární zápletka je taková zvláštní. I přes veškeré okecávání jsem měl i v osvícené budoucnosti problémy uvěřit tomu, že má 20letá Bajoranka Mardah zájem o 16leté dítě. Asi tomu nepomohla ani nulová chemie mezi oběma herci, kterým scénář nedovolil víc, než se vzít za ruce. Na druhou stranu se mi líbí ta kontinuita, protože o jejich vztahu se mluvilo už v Playing God.

3,5/5
S.S.Enterprise - 17. červen 2020 11:09sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
3x11-12 Past Tense
... tak trochu nuda, moc natahované a mohli to vecpat do jednoho dílu
S.S.Enterprise - 17. červen 2020 10:01sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak: ja videl DS9 poprve na cernobile televize, ani nevím jestli, jsem předtím už TNG viděl, no i tak se mi strašně líbila..
Telemachus Rhade - 16. červen 2020 19:35sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
AVip:
v našich končinách šel DS9 z novodobých ST jako první a řekněme si zcela upřímně, že DS9 bez znalosti TNG (a místy i TOS) je docela WTF záležitost...

ST mě políbil českým pořadím, tj. Khanův hněv > Hledání Spocka > Emisssary a žiju :) Z DS9 jsem byl navíc nadšený na první dobrou, čili žádný problém.

První TNG, co jsem následně chytil SAT.1 byla shodou okolností Chain of Command, tak jsem měl radost, že i tam se řeší DS9. No na podzim mě s S1 čekalo rozčarování :)
Mirak - 16. červen 2020 19:27sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
AVip:
v našich končinách šel DS9 z novodobých ST jako první a řekněme si zcela upřímně, že DS9 bez znalosti TNG (a místy i TOS) je docela WTF záležitost

Good point, ale já si před těmi 15 lety, kdy jsem do fandomu pronikal vybavuju, že ten názor u byl u českých trekkies, kteří TNG znali dost běžný.


S.S.Enterprise:
v našich končinách šel DS9 z novodobých ST jako první a řekněme si zcela upřímně, že DS9 bez znalosti TNG (a místy i TOS) je docela WTF záležitost


S.S.Enterprise:
v našich končinách šel DS9 z novodobých ST jako první a řekněme si zcela upřímně, že DS9 bez znalosti TNG (a místy i TOS) je docela WTF záležitost


S.S.Enterprise:
v našich končinách šel DS9 z novodobých ST jako první a řekněme si zcela upřímně, že DS9 bez znalosti TNG (a místy i TOS) je docela WTF záležitost

S.S.Enterprise - 16. červen 2020 19:20sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
3x09 Defiant ... výborné

3x10 Fascination ... trošku bylo do očí, že v minulém díle byla Kira celá rozteklá z Rikera a v dalším pak hned zase randila s Bareilem
AVip - 15. červen 2020 11:22sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mirak: Jednak je to už taková fandomová tradice, že první tři sezóny novodobého ST se musí hejtit, i kdyby "na chleba nebylo" (čemuž celosvětově přispěla TNG neustálými obměnami scénáristického týmu) a jednak je to i ten prostý fakt, že v našich končinách šel DS9 z novodobých ST jako první a řekněme si zcela upřímně, že DS9 bez znalosti TNG (a místy i TOS) je docela WTF záležitost...
kapitan Pike - 15. červen 2020 10:27sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Ano, ten hate na druhou a hlavně třetí sezónu je neoprávněný. Naopak čtvrtá sezóna je IMHO nejhorší.
Mirak - 14. červen 2020 20:57sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: To si myslím taky a asi to byla od počátku naivní představa, že 7 sezón nebudou nikam pořádně létat. Ale v bonusech k první sezóně o tom tak mluví. I proto byl alternativní nápad k seriálu o stanici, seriál o nově založené kolonii.

S.S.Enterprise: Za mě od 2x19 do 3x07, to je neskutečnej hot streak. Chápu kritiku první sezóny, která je koncepčně a kvalitativně all over the place, ale proč to bylo v minulosti vztahováno i na druhou a třetí řadu, vážně nepochopím.

V téhle fázi podle mě ještě full blown válku vůbec nechtěli a nevím, jestli už teď věděli, že k něčemu takovému na 100 % směřují.

Nejnovější   Novější 174 - 193 / 7627Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o