Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Deep Space Nine

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 7627
"...the best show on television that no one noticed."

- Entertainment weekly




DS9 na Memory Alpha
Slovenské stránky od ds9fan
DS9 na TV.com
DS9 na wikipedii
Stránky nejen o Odovi
DS9 na Sickbay
DS9 na Trek Core

Stáhněte si CZ titulky

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 135 - 154 / 7627Starší   Nejstarší

Mirak - 18. leden 2021 21:22sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
4x03 The Visitor
- Úvod čtvrté sezóny DS9 mi tak trochu připomíná začátek čtvrté řady TNG. Po epické universe-changing dvojepizodě přichází jedna z nejlidštějších epizod, jaké jsme ve sci-fi seriálech mohli vidět. U DS9 si vážně cením té duální schopnosti vyprávět na vysoké kvalitativní úrovni serializované příběhy pokrývající větší množství epizod i úspornější charakterová dramata, jako je tato epizoda. Jinak The Visitor oproti TNG Family sci-fi premisu má, ale ta je pouhým katalyzátorem při nadčasovém vyobrazení pouta mezi otcem a synem.
- Líbí se mi , že epizoda se po Jakeově absenci v The Way of the Warrior, věnuje právě jemu. Je ovšem nutno říct, že klíčová je především účast Tonyho Todda a "flashbackové" pojetí vyprávění. Nebýt celého segmentu odehrávajícího se v Louisianě, jednalo by se pouze o jednu z mnoha časovek. Stačí si uvědomit, že soudobý VOY Non Sequitur nebyl tématicky až tak odlišný. Jedním z mnoha rozdílů je však skutečnost, že Tony Todd podává výkon na úrovni nominace na Emmy pro nejlepšího hostujícího herce. Společně s perfektní atmosférou ve scénách z jeho domu, kde začínáme za deštivé noci a končíme až za svítání následujícího dne, je to báječná kombinace.
- Představitelka aspirující spisovatelky (dcera Andrew Robinsona) to také nehraje špatně. Jestli mi něco příliš nesedlo, tak to byly scény z budoucnosti na Defiantu. V kontrastu s lidsky přirozeným hereckým projevem Tonyho Todda, na mě chování starého Bashira a Dax působilo jaksi uměle a nepřirozeně. Ani ta náhlá odlehčenost dialogů mi tam příliš nezapadala. Ale mrzí mě, že jsme neviděli starého O'Briena, nepochybuji, že by z něj byl král bručounů :)

5/5

4x04 Hippocratic Oath
- Fenomenální start do čtvrté řady pokračuje. Po The Abandoned z minulé řady přichází další epizoda zaměřená na Jem'Hadary a tentokrát je to ještě povedenější. Rebelující Jem'Hadarové jsou zajímavý námět, který se myslím logicky přímo nabízí, jen se objevuje na můj vkus možná až příliš brzy S Jem'Hadary jsme se zatím setkali pouze v několika málo epizodách, kde byli vykresleni čistě jako mašiny na zabíjení. Jak se chová běžný Jem'Hadar zatím nevíme. To je ale jen drobná výtka. Goran'Agar byl každopádně cool a potěšilo mě, že jsme se o Jem'Hadarech dozvěděli pár nových a zajímavých věcí.
- Na epizodě je ale určitě nejlepší ten konflikt mezi Bashirem a O'Brienem. Důležité je, že ten konflikt má hlavu a patu, je uvěřitelný a pochopitelné a obhajitelné jsou argumenty Bashira i O'Briena. Bashir je tím tradičním startrekovým hlasem, který volá po pomoci Jem'Hadarům v jejich snaze o zbavení se závislosti na ketracelu a to nehledě na následky. O'Brien to dilema vnímá pragmaticky a argumentuje velmi reálnou variantou, kdy se ničím nekontrolovaní Jem'Hadarové vydají na křížovou výpravu napříč vesmírem. Dočasné ochlazení jejich vztahu v návaznosti na O'Brienovo neuposlechnutí rozkazů bylo také skvělé. Rozhodně mě ale pobavily i humornější scény ze začátku, kdy se O'Brien zamotá do svých úvah o manželství a přizná, že by byl rád, kdyby byla Keiko víc jako muž nebo když Bashir, jako důstojník blahosklonně chválí O'Briena při práci.
- Vedlejší "Odo vs. Worf" zápletka byla také moc fajn. Worfova aklimatizace na DS9 a poznávání rozdílů mezi životem na lodi a na stanici se mi jako námět velmi zalmouvalo. Nicméně si myslím, že jeho narušování Odova vyšetřování je trochu uměle vytvořená kolize. Ano, Odo je sice tajnůstkář, ale zároveň si myslím, že by se vůbec nic nestalo, kdyby se Odo s Worfem o své plány podělil. Jinak se na to ale koukalo dobře.

4,5/5
Mirak - 16. leden 2021 14:19sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
4x01 & 4x02 The Way of the Warrior
- Rozhodně jeden z mých nejoblíbenějších dvojdílů v celém Treku. Úvodní scéna, ve které nacvičují hon na měňavce mi svým vyzněním připomněla úvodní scénu z The Search, kde se také připravují na hrozbu Dominionu. Odmaskování klingonské flotily na konci teaseru je cool, ale na nápadně podobnou scénu z The Die is Cast to nemá. Celkově je první část trochu pomalejší (kompenzované je to příchodem Worfa), což samozřejmě nevadí a postupná gradace je mnohem lepší, než ty častější případy, kdy dvojepizodám v druhé části spíše dochází dech.
- Jinak je to po všech stránkách velkolepá dvojepizoda. DS9 naplno využívá skutečnosti, že už je jediným seriálem, který hýbá děním v Alfa a Beta kvadrantu. Zrušení mírové dohody mezi Federací a Klingony je zatraceně odvážný krok, ale je to naštěstí napsané dobře a uvěřitelně. Jen se to možná seběhlo až zbytečně rychle, klidně bych si dovedl představit rozšíření zápletky na tři epizody, podobně jako jsme viděli v úvodu do druhé sezóny. Je totiž skvělé, že do toho zakomponovali převrat na Cardassii, protože s cardassianským disidentským hnutím se pravidelně setkáváme už od druhé sezóny, ale o to víc mě zamrzelo, že se celý převrat uskutečnil jaksi off-screen a spíše na pozadí celé dvojepizody. Myslím, že je to škoda. Samozřejmě, že alibistická klingonská invaze je super i tak a Federaci to zanechalo v nelehké pozici. Divoká mise Defiantu za účelem záchrany cardassianské civilní vlády se mi tentokrát moc líbila.
- Pochválit musím také bitvy a to jak ty vesmírné, tak překvapivě i ty šarvátky na stanici. To, že je tu dosud nejepičtější vesmírná bitva v Treku jsem si pamatoval dobře, nicméně man-to-man souboje většinou bývají v Treku slabinou. O to víc mě potěšilo, že jednotlivé scény při obraně stanice mají hodně solidní choreografii a povedlo se tam zřejmě zakomponovat i slušný počet komparzistů (samozřejmě je to režisérsky dobře zmáknuto).
- Příchod Worfa na DS9 je rozhodně cool a naštěstí to nepůsobí nuceně. Zničení Enterprise v kombinaci s Worfovými story-arcy ke konci TNG, působí jeho pochyby o vlastním setrvání ve Flotile naprosto uvěřitelně. Nemyslím si, že DS9 Worfa vyloženě potřebovala, ale když existovala možnost ho začlenit do main castu, tak nevidím důvod, proč toho nevyužít. Jeho okamžité zapojení do děje a plynulé vytvoření nového character arcu, bylo ukázkové. Potěšily i zmínky o Borethu, císaři Kahlessovi nebo Kurnovi.
- Poprvé se objevuje generál Martok a jeho účinkování bych přirovnal k prvnímu vystoupení Gowrona nebo i Dukata. Podobně jako oni totiž Martok působí, jako zcela generický zástupce svého druhu. Je super, že se objevil i sám Gowron, který se v minulé sezóně objevil v odlehčené epizodě House of Quark. Jeho scény s Worfem byly super. V House of Quark to vypadalo, že dozrál v moudrého vladaře, ale tato epizoda tu tezi spolehlivě zpochybňuje.
- Líbí se mi, že i přes výrazné zaměření na ústřední děj, dvojepizoda nezapomíná na žádnou z hlavních postav (well, až na Jakea, ale to jim rád odpustím). Odo, Bashir nebo Quark zde přirozeně nemají tolik prostoru, ale všem je dopřáno několik výrazných a kvalitních scén (Dax a Bashir byli také mezi sezónami povýšeni). Zapomenout nesmím ani na skvělého Dukata s Garakem. Obzvlášť Dukat zde byl v zajímavé pozici, kdy vycítil kam vítr fouká a vychytrale vyměnil věrnost Centrálnímu velení za věrnost Detapě. Jejich společné scény byly také super, jen to jejich nonšalatní špičkování během vraždění Klingonů už bylo možná trochu přehnané :)

5/5
S.S.Enterprise - 12. leden 2021 11:11sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Teprve včera jsem zjistil, že už mají teaser i pro 5 sezónu:
https://www.youtube.com/watch?v=N8DpDhmE01A&feature=youtu.be
Lt.Shark - 13. listopad 2020 18:24sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
aha...
Telemachus Rhade - 13. listopad 2020 18:20sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Ten most po kterém jede... Sisko tam s Jakem rybařil, než přesídlili na DS9 - viz úvodní scéna Emissary.
Lt.Shark - 13. listopad 2020 18:17sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
S.S.Enterprise: ???

nechápu...
Telemachus Rhade - 12. listopad 2020 09:58sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tenhle mustek je popularni ;) Naposled ho zahledl v druhem dile Atlas Shrugged.
S.S.Enterprise - 12. listopad 2020 09:06sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
DS9 1x00
S.S.Enterprise - 29. srpen 2020 18:33sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
5x26 Call to Arms
... pocitově mnohem lepší, než "následující" VOY Scorpion
Telemachus Rhade - 29. srpen 2020 16:53sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Tady bude nejjednodušší Ctrl C+V:

- Někoho napadlo, že by bylo dobrým nápadem vytáhnout z Daxe vzpomínky jeho hostitelů, aby si s nimi Jadzia popovídala. Dokonce byl ten někdo natolik odvážný, že z toho vznikla hlavní linka epizody. Ne, fakt to dobrý nápad nebyl. Jednak je to zase další „dramatis personae“, a potom, když vyjmete vzpomínky na celý jeden život, změníte tím osobnost hostitele. „Detail,“ se kterým se bohužel nikdo nezdržoval 🙁 Nejmarkantnější to potom bylo u Curzona.
- Quark tak mohl být žena, Miles si kousal nehty, Emony si chválí Leetino tělo, protože s ním jde dobře cvičit. A já se ptám: Proč?
- To pravé zlo ale přichází až s Curzonem v těle Oda. Tu „drobnost“, že úspěšně převedli vědomí do někoho, kdo ani nervovou soustavu nemá, snad radši ani nebudu komentovat. Ale celá druhá půle sestává z Jadziina sebelitování se, že nebyla dost dobrá, aby ji vybrali, a že Curzon byl tím důvodem. A jak to ví, když o Curzonovy vzpomínky přišla? Jakmile nad tím člověk začne přemýšlet, celý logický konstrukt epizody se hroutí rychleji než domek z karet.


No a k Protivníkovi... :)

- K ději… Celá epizoda je perfektní ukázkou na téma, jak by mělo vypadat finále sezóny. K ději nemám jedinou výtku.
Mirak - 27. srpen 2020 23:27sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x25 Facets
- Jednoduchý, ale zajímavý nápad. Nevím, jestli mi vyloženě seděla ta mystická forma rituálu zhian'tara, ale vzhledem k tomu, co jsme viděli v Equilibrium, to asi jakž takž odpovídá (navíc je to výrazně lépe pojaté, než v jádru podobně laděná epizoda VOY Faces). Trochu mě překvapilo, že skutečná zápletka začíná až někde v polovině epizody, ale ten již několikrát zmiňovaný konflikt mezi Dax a Curzonem (Auberjonois podává další solidní herekcý výkon) byl jinak vyobrazen docela dobře a finální odhalení Curzonových citů působilo velmi věrohodně.
- Ostatní postavy v rolích předchozích hostitelů Dax je hodně cool nápad a téměř všichni se těch rolí zhostili velmi dobře (byť většina pouze v kratičkých scénách). Jediný, kdo mi nesedl byla Kira v roli Lely. Ten pitvořivý herecký projev Visitorky mi byl strašně protivný. Zapojení Leety odbyté tvrzením, že teď s Jadziou tráví hodně času, bylo taky dost mimo. Sisko byl v roli Jorana správně creepy a oceňuju, že Joran byl jinak pouze red herring, protože nejvíce se samozřejmě nabízelo vybudovat zápletku kolem něho, což by bylo asi až příliš předvídatelné.
- Pokračování vedlejší zápletky s Nogem a jeho snahou stát se kadetem Hvězdné flotily bylo také dobré. Líbilo se mi, že mu Quark z vlastního přesvědčení sabotoval Nogův první pokus a ještě víc se mi líbilo, jak se Rom Quarkovi nebál postavit. Rom s Nogem si během této řady procházejí povedeným vývojem.

3,5/5

3x26 The Adversary
- Pro mě byla epizoda docela zlamáním, obzvlášť umocněná tím, že se jednalo o finále sezóny. Odhalení, že se do posádky Defiantu infiltroval měňavec nebylo nikterak překvapivé. Poté mi děj přišel až příliš tuctový. Nahánění měňavce po Defiantu a vzájemné obviňování byly drtivou většinu času nuda. Scény s testováním posádky nejdříve trikordérem a poté ještě odběry vzorků krve byly klišé, stejně jako obligátně se šířící paranoia mezi posádkou (přirozeně pouze u dříve nikdy neviděných postav). Ze všemu nejvíc tomu podle chyběla atmosféra, možná za to mohlo generické prostředí Defiantu. Oproti minulému finále The Jem'Hadar mi to přišlo trochu antiklimaktické.
- Závěr a nepřímý cliffhanger ale musím pochválit. Po několikerém opakování, že žádný měňavec nikdy neublížil jinému měňavci, Odo jednoho ze Zakladatelů zabije a to vytváří zajímavé podhoubí do budoucna. Finální odhalení, že se měňavci už infiltrovali všude, bylo taky super.
- Povýšení Siska myslím přišlo o rok později, než mělo. Taky mi přišlo trochu zvláštní (byť okecatelné), že "velvyslanec Krajensky" dorazí na DS9 a tak strašně jednoduše přesvědčí Siska, že se s Defiantem okamžitě musí vydat na nebezpečnou misi. Jinak Tzenkethi je strašně cool jméno, ale na to, že se zjevně jedná o mocnost s nezanedbatelným vlivem (proti které Federace dokonce válčila), je zvláštní, že jsme o nich doposud neslyšeli. Bohužel se o nich ani v budoucnu prakticky nic nedozvíme.

3/5
S.S.Enterprise - 21. srpen 2020 17:20sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
5x14 In Purgatory's Shadow
... no jo, tak jsem byl opravdu překvapen, když sem si to holt už po cca 10-15 letech pamatoval blbě
... sledovat ST s aspoň 10letou pauzou je ale dobrá věc, protože jinak by to byla nuda :)
S.S.Enterprise - 19. srpen 2020 16:02sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
5x10 Rapture
5x11 The Darkness and the Light

- možná trochu slabší, ale stále dobré
- Siskův cestující komunikátor je srandovní, divím se, že se u takových věcí ti herci sami neozvou
- u 5x11 nechápu, proč si ten Cardasian neudělal místo složité pomsty prostě plastiku
Mirak - 13. srpen 2020 20:14sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x23 Family Business
- Solidní ferengská epizoda, která na rozdíl od Prophet Motive naštěstí nestojí pouze na humoru. Je to tématicky dost podobné Rules of Acqusition, ale tentokrát je to lépe uchopené a není tam na sílu naroubovaná milostná zápletka. Rozhodně si ale myslím, že by bylo logické, kdyby byla Pel zmíněna, ale místo toho se Quark chová, jako kdyby se s ničím podobným dříve nesetkal. Na druhou stranu se mi líbilo, že snaha Ishky o rovnoprávnost ve Ferengské alianci zjevně není ojedinělá. Samozřejmě je to hlavně epizoda o dysfunkčním rodinném vztahu mezi Quarkem, Romem a Ishkou. Je trochu s podivem, že jsme museli na epizodu, která se trochu výrazněji věnuje Quarkově minulosti, čekat až do konce třetí sezóny. Každopádně to odhalení prohozených rolí Keldara a Ishky v "tradiční" ferengské rodině bylo dobré. Stejně tak se mi líbilo, že se Rom na konci ukázal jako tmel, který rodinu drží alespoň částečně pohromadě.
- První návštěva Ferenginaru byla super. Hrozně se mi líbily ty kulisy připomínající hobití příbytky z Pána prstenů a také drobné detaily třeba v podobě všudypřítomných plateb za všechno (včetně návštěvy soukromého domu nebo za sezení v čekárně). Dobré byly i rekvizity typu bruska na zuby. Zajímavé ozvláštnění byl i neustávající déšť. Likvidátor Brunt neměl moc prostoru, ale i tak se mi líbil. Ishka byla ok, ale občas mi přišlo, že herečka trochu laboruje s mimikou a nedaří se jí kvůli masce přesvědčivě zahrát všechny emoce.
- Siskovo seznámení s Kasidy Yates sice nebylo ničím zvláštní, ale líbí se mi ta snaha tvůrců konečně vytvořit pro jednu z hlavních postav Star Treku vztah, který bude trvat déle, než jednu epizodu. Je fajn, že živnou půdu už si připravili v Explorers. Scéna, ve které se Sisko od O'Briena a Bashira dozví, že o Jakeových dohazovačských snahách už ví celá stanice, je skvělá.
- Věta, kterou už pravděpodobně nikdy v životě neuslyšíte: "Mother, get undressed this instant!" :)
- runabout update: * Rubicon

3,5/5

3x24 Shakaar
- Pretty good, pretty good. Je to v podstatě přímý sequel k Life Support a když se celkově podívám na náplň jednotlivých epizod třetí řady, tak je mezi nimi opravdu málo čistých fillerů. Skoro každá epizoda alespoň částečně přispívá do jednoho ze story-arců, což je prostě paráda. I přes přítomnost Dominionu mi politická situace na Bajoru pořád přijde jako poutavé téma a jednotlivé epizody málokdy zklamou.
- Bareil je zmíněn poprvé od své smrti a je fajn konečně vidět, že na něj Kira okamžitě nezapomněla. Winn je opět ve formě a její usilovná snaha stát se kromě náboženského vůdce, také politickým lídrem Bajoru, k její postavě sedí. Winn přijde za Kirou s relativně racionální prosbou o pomoc při urovnání sporu s Shakaarem, ale divák už musí tušit, že to nebude tak přímočaré. Shakaar je charismatická postava a povedly se i postavy Furela, Lupezy a plukovníka Lenarise. Exteriérové scény na Bajoru byly super. Bylo pochopitelné, že se veteráni z odboje nebudou chtít vraždit mezi sebou, ale myslím, že byl konec zbytečně uspěchaný. Jasně, líbilo se mi, že se Shakaar rozhodl kandidovat na prvního ministra a při vyšachování Winn jsem vzhledem k předcházejícím událostem určitě cítil zadostiučinění, ale téhle části zápletky se myslím měli věnovat víc, než běhání po Dahkurských horách. Vyústění zápletky ale jinak rozhodně uspokojivé.
- Vedlejší zápletka s O'Brienem v perfektní šipkařské formě tak nějak udržuje trend vedlejších zápletek z posledních epizod. Je to docela sranda, ale vzhledem k námětu a délce se jedná spíše o takovou vignettu z běžného života na DS9, než o něco, co by šlo vážněji hodnotit. Ale problém s tím nemám, obzvlášť když je dobrá hlavní zápletka.

4/5
S.S.Enterprise - 08. srpen 2020 15:58sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade:
A prozradíš prosím, ve které epizodě, abych u ní neodbíhal od TV... :)
Telemachus Rhade - 08. srpen 2020 14:04sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
první část se mi překvapivě líbila o malinko víc. Zvláštní, pamatoval jsem si, že tomu bylo kdysi přesně naopak.

Je to tak a asi neznám nikoho, kdo by to tak neměl. Včetně mě :)

Telemachus Rhade - 08. srpen 2020 14:01sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise: Ano, můj rozpis sedí, nicméně... pořád tě čeká překvapení ;)
S.S.Enterprise - 08. srpen 2020 13:36sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
kapitan Pike:

Takže Worf v Prvním kontaktu je měňavec? A kdy si mám První kontakt pustit? Chtěl jsem ho pustit podle rozpisu od TR už po 5x10 Rapture, i když podle SD by měl být až někdy po 5x22 Children of Time, no tuším v 5x14 In Purgatory's Shadow je už borgský útok zmíněn...
kapitan Pike - 08. srpen 2020 13:03sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
S.S.Enterprise:
že tady ještě není vyměněnej za měňavce

Myslím, že tě čeká určité překvapení :-)
S.S.Enterprise - 08. srpen 2020 11:09sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise

5x07 Let He Who Is Without Sin...
... to, o Worf provedl je na vyhazov z flotily a na vězení (odhadem 2 roky na tvrdo), nechápu, že mu to prošlo, no aspoň tedy víme, že tady ještě není vyměněnej za měňavce, protože s takovou bezvýznamnou akcí by se měňavec neobtěžoval

nicméně pokud jde o zábavnost, dávám 3/5

Nejnovější   Novější 135 - 154 / 7627Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o