Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Deep Space Nine

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 7627
"...the best show on television that no one noticed."

- Entertainment weekly




DS9 na Memory Alpha
Slovenské stránky od ds9fan
DS9 na TV.com
DS9 na wikipedii
Stránky nejen o Odovi
DS9 na Sickbay
DS9 na Trek Core

Stáhněte si CZ titulky

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 100 - 119 / 7627Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 03. březen 2021 23:11sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
představení Pah-wraiths
A mám dokonce pocit, že se tu Keiko vrátila z Ohnivých jeskyní, že? :)
Telemachus Rhade - 03. březen 2021 23:08sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
The Assignment
Jo, tohle je jedna z těch, kde si říkám, že DSu podařilo občas vykřesat diamant z ničeho. Je to ohraný až běda, ale přeskládáš 4 prvky ve formuli, dodáš Roma a jede to jak po másle. + Totálně letmé představení Pah-wraiths jako bonus. Hrozně mi sedí, že o jejich motivaci tu člověk ví úplný kulový.

Mirak:
se prostě vůbec nemůže poměřovat
To nemůže :) Tohle je technické veledílo!
(To s tou přesmyčkou jmen časových vyšetřovatelů předpokládám víš...)
Mirak - 03. březen 2021 17:49sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
5x05 The Assignment
- Námět s evil possession je sice ohraný, ale díky dobrým hereckým výkonům a zajímavé omáčce se jedná o překvapivě velmi koukatelnou epizodu. Každopádně se mi líbilo, že O'Brien musel před ostatními ovládnutí Keiko tajit, protože tato drobná obměna klasického TV trope, podle mě znamenala značný kvalitativní boost. Nápad s falešnými proroky mi přišel cool, i když je to lépe zužitkované až v budoucích epizodách a zde jsou Pah-wraithové charakterizování poněkud povrchně. Ty Jakeovy a Odovy náhodné casual zmínky na O'Brienově narozeninové oslavě nepůsobily zrovna přirozeně. Kromě toho, že je Pah-wraith, který posedl Keiko zlý, nemá pro zničení Proroků žádnou konkrétněji vysvětlenou motivaci. Naštěstí to ale příliš nevadí.
- Je úsměvné, že si Keiko už jedním posednutím prošla v TNG Power Play. Tam to však bylo pojato, jako klasická zápletka s držením rukojmích a bylo to velmi slabé. Stejně mi zde ale chyběla jakákoli zmínka o podobnosti obou situací. Jinak je to snad poprvé, kdy Rosalind Chao dostala v Treku příležitost naplno ukázat svůj herecký potenciá a byla zde opravdu skvělá. Ve výsledku ale nejvíce zase trpěl O'Brien, protože Keiko si toho z celého incidentu příliš mnoho nepamatovala. Taky mi přišlo super, že O'Brien nakonec dokázal celou situaci vyřešit sám, bez pomoci ostatních (well, Rom helped).
- Kupodivu mi k tomu hodně sedl i celý subplot s Romem. Líbilo se mi, jak ukázali ty brífinky staničních techniků a jejich reakce na Romův neutuchající entuziasmus. Jen bych to úplně nepřeháněl s tou jeho genialitou. Rom některé věci odhalil dříve než O'Brien, i když je pravda, že O'Brien byl opravdu ve stresu, tak mu to třeba nedošlo hned.

3,5/5

5x06 Trials and Tribble-ations
- Ultimátní epizoda Star Treku. VOY Flashback byl nice, ale s touto poctou k 30. výročí původního seriálu, se prostě vůbec nemůže poměřovat. Mohli si vymyslet 1000 jednodušších výmluv, proč se Defiant dostal do minulosti a diváci by to díky dokonalé technické stránce akceptovali, ale scénáristé ani po této stránce nenechali nic náhodě a přišli se super vysvětlením. Spojení využití Orbu času a návratu postavy Arne Darvina z původní epizody, který prahnul po pomstě, bylo perfektní a dávalo smysl.
- Technické zpracování v hodnocení často řeším spíše okrajově, ale v této epizodě je to tak stěžejní aspekt, že ho nelze pominuout. I po 25 letech to stále vypadá neskutečně dobře. Je to opravdu zvláštní pocit, kdy si člověk uvědomí, že mezi původní The Trouble with Tribbles a Trials and Tribble-ations už uběhlo skoro stejně času, jako mezi touto epizodou a současností. U spousty scén mi i po letech naskakovala husí kůže z toho, jak nádhernou atmosféru se povedlo navodit. Montáž, ve které se postavy převlékají do starých uniforem a připravují si véčkové komunikátory a původní trikordéry, jsem si musel pouštět několikrát.
- Nové scény jsou pro mě téměř nerozeznatelné od těch původních scén, do kterých byl pouze integrován nově natočený materiál. Snad jediným vodítkem je přítomnost hlavních postav z TOS. Obzvlášť rvačka v baru vypadala luxusně. Neustálé porovnání rozdílů mezi 23. a 24. stoletím, vede ke spoustě kouzelných momentů. Jeden za všechny je třeba závěrečné setkání Siska a Kirka. Komplikovaná obsluha výtahu, nekonzistence vzhledu klingonských čel, prohození barev sekcí na uniformách Hvězdné flotily, nerozpoznání vzhledu Kirka, to vše vede k situacím, které dokáží vyčarovat úsměv na tváři. Zároveň z toho ale čiší ta absolutní úcta ke zdrojovému materiálu. Kéž by v sobě tvůrci Discovery měli alespoň desetinu takové pokory.
- Jen z představení Sekce temporálního vyšetřování mám tak trochu smíšené pocity. Siskova narace mi do epizody sedí, ale myslím, že v roli posluchače mohl být klidně řadový admirál. To, že Flotila disponuje takto specializovanými vyšetřovateli mi v zásadě přijde opodstatněné, ale jejich vystupování hrálo až na příliš humornou notu. Oproti tomu se mi ale líbila závěrečná povinná scéna, ve které se dozvídáme, že se Tribblové dostali i na DS9.

5/5
Mirak - 26. únor 2021 21:33sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mvek: Určitě, psal jsem to samozřejmě trochu v nadsázce. Jde mi hlavně o kontrast třeba s tím, že jsme nikdy nedostali sequel k Defiantu nebo další setkání Siska s Calem Hudsonem atd.
Mvek - 26. únor 2021 20:58sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak:

5x03 Looking for par'Mach in All the Wrong Places


Je to jen hádání z vlastní tvůrčí zkušenosti, nicméně bych tipl, že si neřekli, na co navázat, ale měli nějakou asi tu šílenější část zápletky vymyšlenou a pak hledali, co a jaké postavy by do toho šlo naroubovat.
Lt.Shark - 25. únor 2021 23:16sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
kapitan Pike:
Plus bylo podivné, že Bashir upravil vzhled Siska a ostatních tak, že je šlo poznat

Ale toto jsme měli vždycky... ať už v TNG Pocard či Troi jako romulani nebo Kira jako Cardasianka, Neelix jako fereng... prostě vždycky. :-)
Mirak - 25. únor 2021 23:13sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Já bych je nepoznal, mně bylo divné, že je poznali Klingoni, kteří si nimi do styku přišli minimálně :)
kapitan Pike - 25. únor 2021 22:51sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak 316629:
jen jsem měl místy pocit, že nesleduju epizodu DS9

Jo, ten pocit jsem měl přesně taky. Nevím, proč mi ta episoda do DS9 nesedí, možná je to opravdu tím, že vyslání posádky DS9 na takovou misi nedává vůbec smysl. Plus bylo podivné, že Bashir upravil vzhled Siska a ostatních tak, že je šlo poznat :-)
Mirak - 25. únor 2021 22:43sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
5x03 Looking for par'Mach in All the Wrong Places
- Občas příliš nerozumím tomu klíči, podle kterého se volí epizody, které následně dostanou sequel. Tahá je papoušek žako z klobouku? House of Quark byla fajn a fungovala na vícero úrovních, ale že by kvalitativně vyloženě vyčnívala z řady a říkala si o pokračování, to si nemyslím. Ah well. Jinak to není špatné a odpočinkovější po epizoda po divokém úvodu není na škodu. Zdůvodnění příchodu Grillky na DS9 je tam spíše jen aby se neřeklo, než že by dávalo úplně smysl. Ta zjevná parodie na Cyrana z Bergeracu s klingonským twistem mi kupodivu přišla celkem zábavná.
- Epizoda ale primárně slouží jako odrazový můstek pro nastartování vztahu Worfa a Dax. Worf se na první pohled zakouká do Grillky a okamžitě se jí začne dvořit, jen mu nedochází, že po ztrátě svého statusu mezi Klingony, zkrátka nemá šanci. Jinak je to tradiční klišé z romantických filmů. Worf se snaží získat někoho, aniž by si kvůli tunelovému vidění uvědomoval, že tu pravou lásku má celou dobu vedle sebe. Opět musím pochválit postavu Tumeka, který celé taškařici dodává alespoň trochu potřebné vážnosti.
- Vedlejší zápletka mi vůbec nesedla. Chápu, že mezi dvěma dospělými lidmi, kteří spolu tráví čas, může vzniknout vzájemná přitažlivost. Ovšem způsob, jakým to bylo podané, mi ke Kiře a O'Brienovi ani trochu nepasoval. Zvolili k tomu snad nejhorší možné postavy. Keiko je k celé situaci navíc příhodně slepá, ale to už je jen detail. I Odo u Kiry necharakteristicky vyzvídá, co se mezi ní a O'Brienem děje. No, bylo mi trapně za všechny zúčastněné.

3/5

5x04 Nor the Battle to the Strong
- Nebylo to sice perfektní, ale je to další trekový milník. Válka ve Star Treku ještě nikdy nebyla vyobrazena takovýmto naturalistickým způsobem. V mezihvězdných soubojích jsme samozřejmě nepřímo byli svědky stovek úmrtí, ale pořád je to oproti pozemní konveční válce velmi neosobní a anonymní. Situovat zápletku do frontové polní nemocnice bylo skvělé rozhodnutí a v této fázi seriálu byl Jake pravděpodobně jedinou přijatelnou volbou pro takovouto zápletku (v téhle situaci by byl zajímavý prvosezónní Bashir). Taky se mi moc líbil ten Jakeův voiceover. Nepřeháněli to s ním a pouze to ve vhodných pasážích efektivně využili.
- Tenkou hranici mezi odvahou a zbabělostí se myslím povedlo vykreslit dospěle a také relativně přirozeným způsobem. Některé výjevy, jako třeba praporčík, který se záměrně střelil do nohy, aby se dostal pryč z fronty nebo celá scéna v zákopu s umírajícím vojákem, byly velmi zdařilé a skvěle ilustrovaly hrůzy války. Šibeniční humor nemocničního personálu už mi svým podáním ale přišel za hranou uvěřitelnosti. Cirroc Lofton není nijak zvlášť dobrý herec, ale kvalitní scénář to dokázal efektivně maskovat. Bylo snadné si představit, jak Jakeovi muselo být, když byl kofrontován s vlastních strachem (a následně s pocitem viny). Myslím, že se zachoval se zcela lidsky a tím pádem uvěřitelně.
- Jinak epizoda by podle mě sedla spíše do předchozí sezóny. Já vím, že k porušení příměří může dojít a je to vzhledem k výbušnému chování Klingonů, dost možná i realistická varianta, ale osobně mi vzhledem k událostem Apocalypse Rising (potažmo také přítomnosti Klingonů na DS9 v předcházející epizodě), přišlo dočasné pokračování války antiklimaktické. Možná i proto se v původním námětu Bashir s Jakem dostali do cardassianské polní nemocnice. Makes sense.
- Také mi trochu vadily ty prostřihy na DS9 a později na Defiant. Myslím, že jsme nepotřebovali neustále ubezpečovat, že Sisko má o svého syna opravdu strach a že ta bezmoc je pro rodiče hrozná. Ony to byly fajn scény, ale narušovaly tu nastolenou tísnivou atmosféru na Ajilonu Prime.

4,5/5
Mirak - 25. únor 2021 00:00sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
5x01 Apocalypse Rising
- Jako klimax klingonského story-arcu to funguje obstojně a určitě se na to i dobře dívá, jen jsem měl místy pocit, že nesleduju epizodu DS9. A nemůžu říct, že by to bylo čistě kvůli některým zbytečným dějovým přešlapům. Nevím, nedokážu to přesně identifikovat. Tenhle typ spešl misí ve Star Treku vždy balancuje na hranici uvěřitelnosti. Zde se ani nenamáhali vysvětlit, proč se za Klingony musí vydávat zrovna Sisko a jeho parta. Hvězdná flotila je moloch, který má pro infiltraci jistě stovky vycvičených specialistů, takže proč se této mise musí nutně účastnit třeba náčelník operací, mi není moc jasné. A možná mi něco uniklo, ale vůbec jsem nepochopil, proč byli Klingonům povědomí Sisko a O'Brien, ale Worfa (byť také drobně upraveného) nepoznal vůbec nikdo. No a v neposlední řadě mě pobavila ta nutnost komplikovaně rozmisťovat čtyři polaronové emitory, což mi přišlo jako do očí bijící scénáristický oslí můstek.
- No, kritiku bychom měli za sebou, takže teď k tomu příjemnějšímu. Tvůrci se mezi sezónami rozhodli, že měňavcem bude místo Gowrona Martok. Za mě super změna, protože mi k machiavelistickým Zakladatelům sedí, že Odovi podstrčili falešnou informaci o tom, že měňavcem je Gowron. Navíc to v budoucnu dovolí drobný reboot Martokova charakteru a přijít o Hertzlera by byla opravdu škoda. Ukončit válku s Klingony se tedy povedlo defakto v rámci jedné epizody. Překvapivě to ani nepůsobilo příliš uspěchaně a detaily příměří se holt dojednají offscreen.
- Po půlsezónní absenci se na scénu vrací Dukat a jeho banda renegátů. Jejich integrace do děje byl možná aspekt, který v celé epizodě působí nejméně nuceně. Dukat divákovi promptně předvede, že je stále ve formě a preventivně zničí klingonského Dravce včetně celé posádky. Jinak se myslím povedlo zajímavě zachytit Odovo rozpoložení. Naštěstí na něj neuvalili nepřekonatelný depresivní splín kvůli proměně v člověka, ale spíše lhostejnost k vlastnímu bytí, což působilo realisticky.

3,5/5

5x02 The Ship
- Je to velmi dobrá epizoda, jen to oplakávání "redshirtů" bylo lehce přehnané. Příběhová kostra je každopádně super. Sisko a spol. se během průzkumné mise v Gama kvadrantu zmocní havarované jem-hadarské lodi a snaží se ji za každou cenu ubránit. To, že se do ní Vorta a Jem'Hadarové snaží dostat pouze kvůli zraněnému Zakladateli, který se skrývá na palubě. To, že jim vůbec nejde o ztrátu technologie nebo nějakou přísně tajnou databázi, je vynikající zvrat. Je to další povedená ukázka fungování vztahů mezi Zakladateli, Jem'Hadary a Vorty.
- Postavy se ocitnou ve zdánlivě bezvýchodné situaci, takže je logické, že místy neudrží nervy na uzdě. Drobný konflikt mezi O'Brienem a Worfem byl za daných okolností bez problémů uvěřitelný. Spíš jsem měl problém s tím vynuceným přátelstvím mezi O'Brienem a Munizem. Vím, že se Muniz mihnul ve dvou epizodách čtvrté řady, ale v obou případech šlo o nevýrazné hostování. Scénář se nás snaží přesvědčit, že by nám na Munizovi mělo záležet, protože s ním zničehonic začal kamarádit O'Brien, ale na mě to mělo spíše opačný účinek. Tohle je po scénáristické stránce vždy tenký led. Naopak předposlední scéna, ve které Sisko filozofuje nad pěti mrtvými příslušníky Flotily, už je podstatně přijatelnější. V poslední scéně Worf přijde s už asi třetí variantou, jak uctít padlého druha.
- Vyrovnat se Weyounovu vystoupení v To the Death je téměř nemožné, ale Kilana ostudu rozhodně neudělala. Má sex appeal a na rozdíl od Weyouna se u Siska snaží vzbuzovat spíše lítost (lží o první misi mimo území Dominionu). Zajímavý nápad. V menších rolích se objeví Benzite (bez dýchacích trubiček!) a Tiburonian, což je pretty cool.

4/5
Mirak - 14. únor 2021 17:05sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
4x25 Body Parts
- Podle mě se nepovedlo správně vyvážit drama a komedii. Quark se nakazí smrtícím virem, pak se pokouší dopředu prodat svoji naporcovanou mrtvolu a nakonec se dozvídá, že se ferengský doktor spletl v diagnóze. Následně dorazí Brunt, který už si mezitím Quarkovu mrtvolu předplatil a teď požaduje dodržení smlouvy za každou cenu. Uf, přišlo mi to zbytečně komplikované a i na ferengskou kulturu přehnané a neuvěřitelné. Chápu, že předmět smlouvy musel mít pro Quarka závažný dopad, ale vázat to přímo na jeho život podle mě nebylo vůbec nutné. Kdyby přišli s něčím akceptovatelnějším, mohlo být Quarkovo rozhodnutí méně předvídatelné.
- Body Parts si dává nelehkou úlohu přesněji definovat charakter Quarka. Je to dobrý nápad, protože Quark je komplikovaná postava, která bohužel přes své nesporné kvality, některá prvenství v rámci Star Treku a fantastického Armina Shimermana, nebyla svým chováním vždy úplně konzistentní. Vzhledem k některým dějovým oslím můstkům, které jsem popsal v prvním odstavci, se to příliš nepodařilo. Stejně tak mi vůbec nesedělo, že by se Garak nechal přemluvit, aby Quarka zabil. Už jen kvůli riziku, že by Quarkovu smrt jistě vyšetřoval Odo. Má to dojemný závěr, ve kterém se ukáže, že Quark je i přes své špatné vlastnosti, ceněným členem komunity na DS9. Nebylo by ale lepší, kdyby ztráta baru Quarka zasáhla nějak viditelněji? Mohli si s tím vyhrát víc a znovuotevření baru dořešit v příští sezóně (například zápletka se sháněním investora). Namísto toho je v další epizodě zase vše při starém a jediným rozdílem je černá nálepka na dveřích. What's the point?
- Z vedlejší zápletky mám trochu smíšené pocity. Na jednu stranu je transport plodu z jednoho lůna do druhého šílenost ala druhá řada VOY, na stranu druhou je to ale asi nejlepší řešení, jak se vypořádat s těhotenstvím Nany Visitor. Jinak ty scény mezi O'Brienem, Keiko a Kirou byly milé a vřelé. Ve výsledku to tedy bylo vlastně fajn.
- runabout update: * Volga

2,5/5

4x26 Broken Link
- Druhou sezónu v řadě máme spíše komornější finále (signifaktní část budgetu jistě na padla na The Way of the Warrior), ale Broken Link plní úlohu season finale mnohem úspěšněji než The Adversary. Zajímavé je, že finále je primárně zaměřené na konkrétní postavu (Odo), což je odklon od klasické trekové šablony. Každopádně se mi líbilo, že se zde dramaticky posouvá i story-arc s klingonským konfliktem. Gowron (respektive měňavec, který ho nahradil) zde má jen cameo ve dvou scénách, ale jeho odhalení už je zcela tradiční a efektivní cliffhanger. Navíc to funguje jako ozvěna The Adversary, která končí odhalením, že Zakladatelé infiltrovali Alfa a Beta kvadrant.
- Bylo jasné, že když Odo ve finále třetí řady zabil jiného měňavce, bude to mít pro něj a potažmo pro celý seriál následky. Dominion Oda nakazil virem (pravděpodobně Weyoun v To the Death), což vede k nucenému návratu k Zakladatelům, kteří ho za tento čin soudí. Udělat z Oda člověka byl zajímavý a z pohledu Zakladatelů asi i logický trest. Ta úvodní a závěrečná scéna s koketní bajoranskou baristkou, měla jistě podtrhnout tu změnu, kterou si Odo v epizodě prošel, ale ty scény mi přišly zvláštním způsobem (a nenapadá mě lepší slovo) nevkusné. Nedivím se, že tu postavu v další sezóně nepřivedli zpět.
- Na výpravu do Gama kvadrantu se přidá s postranními úmysly i Garak. Přiznám se, že mi to nedošlo. Sice to v epizodě explicitně nezazní, ale dá se předpokládat, že bombardovat Velký článek měl Garak v plánu od samého začátku. Pátrání po osudu Enabrana Taina a dalších Cardassianech (a Romulanech), kteří teoreticky mohli přežít bitvu u mlhoviny Omarion, pro něj asi byla spíše záminka. Jen se mi nelíbilo, když to v závěru jen tak mimochodem zamázli půlročním vězením. Kiřino kýchání, jakožto projev těhotenství u Bajoranek, mi dost lezlo na nervy.

4,5/5
Mirak - 12. únor 2021 15:55sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
4x23 To the Death
- Velmi dobrá akčnější epizoda, která ale paradoxně funguje nejlépe ve scénách, kde se o akci pouze mluví. To the Death sice působí ze začátku přímočaře (útok na DS9 a pronásledování prchajících Jem'Hadarů), ale situace se velmi rychle zkomplikuje už po znělce. Sisko se dozví, že Jem'Hadarové, které pronásleduje jsou odpadlíci, kteří se vzepřeli Zakladatelům, což příhodně připraví setup pro společnou misi věrných Jem'Hadarů a posádky Defiantu. Závěrečných cca 8 minut, které se odehrávají na povrchu Vandrosu IV už je slabších. Podle mě nebylo moc dobré rozhodnutí koncipovat střet s Jem'Hadary jako čistou šermovačku, protože tohle je dlouhodobá slabina Treku a tady se to opět ukazuje v plné nahotě. Chápu, že scénář si žádal osobnější souboje tváří v tvář, ale ocenil bych spíše nějaký kompromis. Nehledě na slabší choreografii mám vždycky problém uvěřit, že třeba O'Brien a Dax i přes jejich zjevné zkušenosti, disponují větší silou než Klingoni nebo Jem'Hadarové.
- Jak už jsem naznačil, na epizodě je nejlepší ta vydatná porce nových a zajímavých informací o Dominionu, převážně tedy o Jem'Hadarech. Poprvé od The Search se objeví Vorta, konkrétně nesmírně populární Weyoun. Vortové zjevně prošli drobným rebootem a jejich pozice v hirearchii Dominionu je nyní jasnější. Po The Abandoned a Hippocratic Oath jsme se také konečně blíže setkali i s "obyčejnými" Jem'Hadary. Dynamika mezi Vorty a Jem'Hadary je tu vyobrazena skvěle. Obrovský podíl na tom mají představitelé Weyouna a Omet’iklana, protože oba ztvárněni dokonale. Weyoun a jeho interakce se Siskem nebo Odem je asi to nejlepší z celé epizody. Nemilosrdná vražda Weyouna na konci je perfektní, ale budiž ke cti tvůrcům, že nebude trvalá :)
- Moc se mi líbilo využití Iconianů a jejich technologie hvězdných bran. I když jsme to poprvé (a až doteď naposledy) viděli ve druhé sezóně TNG v epizodě Contagion, tak to na mě vždycky působilo jako huge deal, takže mi přišlo super, že se k tomu alespoň v nějaké formě vrátili. Tyto případy jsou v totiž Star Treku po hříchu vzácné (TNG The Chase, anybody?). Samotné kulisy bran vypadají jinak než v TNG Contagion, což by nevadilo, ale bohužel musím říct, že ten vzhled působí i zde velmi lacině až divadelně.

4,5/5

4x24 The Quickening
- Po všech stránkách výtečná epizoda. Moc se mi líbilo, že vzali v jádru úplně obyčejný nápad a vybrousili z něj diamant, který nabízí character development, minimum televizních klišé, background s vazbou na ústřední dějovou linii seriálu a fantastické rozuzlení. Řekl bych, že i na poměry DS9 je většina epizody těžký grimdark. S osudem smíření a naprosto odevzdaní Teplané, kteří si raději neodváží připustit ani tak základní lidskou potřebu, jako je naděje, jsme v těch stovkách epizod Star Treku zatím možná ještě neviděli. Dokonce i znetvoření Vidiiané z VOY si zachovali vůli přežít za každou cenu. A neviděl jsem ve Star Treku moc drsnějších scén, než ta ve které Bashirovi kvůli působení elektromagnetického pole jeho přístrojů zemřou všichni pacienti-dobrovolníci. Hořkosladký závěr, kdy Bashir vyvine vakcínu, která zachrání budoucí generaci Teplanů, ale současné generaci nepomůže, patří k mým nejoblíbenějším v celém Star Treku.
- Bashir po zhruba prvních dvou sezónách hodně dospěl a zmoudřel, navíc se v mnoha krizových situacích vyznamenal. Je tedy jen logické, že mu za tu dobu narostlo sebevědomí, což může místy působit až arogantně. Smrt těch pacientů nebyla přímo jeho chyba, ale i tak dává smysl, že ho to příslovečně vrátilo zpátky na zem. Bizarní Trevean, který vlivem okolností začal téměř uctívat smrt, byl pro Bashira dobrý protipól. Skvělá byla i nenápadně působící představitelka těhotné Ekorie, jejíž umírněný herecký projev do epizody dokonale zapadal.
- Velkou zásluhu na kvalitě epizody mají i vynaložené produkční hodnoty. Místo natáčení, kulisy a velké množství komparzistů. Málokterá epizoda Treku vypadá tak impozantně. Předcházející To the Death působí v provonání s The Quickening skoro až lacině. Pochválit musím i původ viru. Epizoda by bez toho nebyla horší, ale udělat z viru krutý trest za odpor proti Dominionu, je perfektní detail, který prohlubuje universum a vůbec nic nestojí. Na závěr ještě zmíním odlehčený úvod s reklamou (a chytlavým jinglem) na Quarkův bar, který je v kontrastu se zbytkem epizody.

5/5
S.S.Enterprise - 11. únor 2021 10:45sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
kapitan Pike: njn, tak to sem se tím fórem tedy netrefil :D
Mirak - 10. únor 2021 22:22sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
4x21 The Muse
- Velmi slabé. Zápletka s Jakem a Onayou podle mě patří mezi to nejhorší z DS9. Je to celé velmi statické a téměř hned od začátku je nad slunce jasné, že vesmírná upírka z Jakea vysává život. Jake tedy píše román, aniž by si za celou dobu uvědomil, co se děje a my jako diváci pouze čekáme, až ho Sisko starší nepřekvapivě zachrání. Onaya by se hodila spíše do TOSky a to i díky klišé s nadpřirozenou bytostí, která si i přes znalost celé galaxie, potrpí primárně na pozemšťany (zde Keats a Catullus). To, že Jake psal stejný román, jako byl zmíněn v alternativní budoucnosti v The Visitor, je asi jediná věc, která se mi opravdu líbila. Je to geniální detail.
- Vedlejší (alespoň dle názvu epizody) zápletka s těhotnou Lwaxanou je naštěstí relativně přízemní. Odo a Lwaxana mají očividnou společnou chemii a je zde nemálo nenucených lidských momentů. Odo se v přítomnosti Lwaxany nebojí být sám sebou, což moc pěkně koresponduje s událostmi z prvosezónní epizody The Forsaken. Na druhou stranu má Odo spoustu jiných skvělých epizod a o výjimečný character development se tedy nejedná. Ve druhé půlce se to po příchodu Jeyala (otec Lwaxanina dítěte) bohužel zvrhne v melodrama, protože tavianská kultura vyžaduje, aby Odo při sňatku přítomným přesvědčivě dokázal, že Lwaxanu opravdu miluje. Odo měl před ostatními hezký projev, ale ty okolnosti působily na můj vkus až příliš samoúčelně.
- Většina DS9 epizod, ve kterých jsou přítomny dvě dějové linie, má jasnou A a B zápletku. Tady mi to tak vůbec nepřišlo a více screen timu měla pocitově zápletka s Odem a Lwaxanou. I přes slabý scénář musím pochválit alespoň herecké výkony dvou vedlejších postav. Michael Ansara si střihl roli Jeyala, tak jsem si říkal, že byla škoda nechat Kanga v Blood Oath zemřít. Myslím, že bohatě stačila smrt pouze jednoho z klingonských veteránů. Onaya pro změnu působila mysteriózně, přesně jak scénář podle mě zamýšlel.

1,5/5

4x22 For the Cause
- Po dlouhé době (snad poprvé od epizody Defiant) se na scénu vrací Makisté a opět je to výborné. Odhalení Eddingtona jako Makisty je pro seriál v zásadě dobré rozhodnutí, byť je trochu v kontrastu s Eddingtonovým striktním dodržováním pravidel, které jsme měli možnost vidět v těch pár epizodách, ve kterých se objevil. Argumentaci, že to byla pouze součást jeho krytí, nepovažuji za příliš validní. To je z mé strany asi jediný rozporuplný poznatek, protože je jinak myslím zjevné, že původně jako příslušník Makistů zamýšlen nebyl. To, že jsme se o něm za ty dvě sezóny mnoho nedozvěděli, té uvěřitelnosti ale ve výsledku naštěstí nahrává. Eddingtonův proslov na konci je skvělý a v mnohém nutí k zamyšlení podobně jako se to povedlo v Paradise Lost. Jen to jeho srovnání Federace s Borgy (byť úderné) již bylo poněkud demagogické. Siskova odezva byla také perfektní. Nejlepší konflikt je vždy takový, když mají obě strany legitimní argumenty.
- Moc se mi líbil ten koncept, kdy Kassidy Yates zároveň je i není red herring. Fungovalo to moc dobře i proto, že pokud by tvůrci chtěli ukončit již rok trvající vztah mezi ní a Siskem (na seriál je to dlouho), tak tohle by nebyl vůbec špatný způsob, jak se jí kreativně zbavit. O to více příjemně překvapí konec, kdy si Sisko nehraje na nějakou falešnou zhrzenost, ale je Kassidy schopen odpustit. Kassidy je zároveň ochotna si odpykat trest za napomáhání Makistům. Celkově bylo super, že se Sisko v epizodě nechoval vůbec zaslepeně, možná jen v té scéně, kdy Kassidy začal impulzivně přemlouvat k odletu na Risu. Zde bych od tvůrců ocenil minimalističtější přístup. Trochu mě mrzí, že v epizodě opět nebyl zmíněn Siskův kamarád Cal Hudson. Vlastně si myslím, že Hudson tu roli Siskovy nemesis klidně mohl sehrát taky.
- První setkání Garaka a Ziyal bylo moc fajn, jen mi to nějak vůbec nesedělo jako vedlejší zápletka k linii s Makisty. Garak z nějakého důvodu místy působil mírně natvrdle, ale Robinson svým výkonem nedostatky ve scénáři z větší části kryl. Změnila se představitelka Ziyal, čehož bych si sám ani nevšiml. Jo a springball vypadá ultra lame.

4,5/5
kapitan Pike - 10. únor 2021 22:14sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
S.S.Enterprise:
V Past Tense tuším byl zmíněn rok sjednocení Irska 2024..

To bylo v TNG, viz 10 zakázaných epizod Star Treku.
Mirak - 10. únor 2021 22:01sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mvek:
Já to vnímal jako právě okatou narážku, že kouření jim vadí

Právě že mi to přišlo čistě jako pokrytecká kritika kouření ze strany tvůrců.

Já to vnímal jako dost hysterický záchvat.

Asi ano, ale mně přijde, že ty jakože záchvaty smíchu třeba i při extrémně nebezpečných situacích, využívají seriály strašně často. A téměř vždy mi to přijde hrozně na sílu.
S.S.Enterprise - 10. únor 2021 21:44sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade:
V Past Tense tuším byl zmíněn rok sjednocení Irska 2024..
Mvek - 10. únor 2021 21:08sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak 315627:
Quark se sice pohoršuje nad kouřením cigaret, ale živit se prodejem alkoholu už je v pořádku.

Já to vnímal jako právě okatou narážku, že kouření jim vadí, nad to jsou povznesení, ale alkohol nebo hazard jsou v pořádku. Prostě jen odlišnost kultur. Ale samozřejmě s ohledem na jiné moralizování ve ST a možná na nějaké další kritiky i od ostatních postav, na které jsem zapomněl, to možná tak není.

Mirak 315558:
Věřím, že scéna, ve které si Dukat sedne na bodlák a oba se s Kirou začnou smát, až se za břicho popadají, se jistě mnoha divákům líbila, ale mně to přišlo velmi křečovité. Obzvlášť ze strany Nany Visitor.

Já to vnímal jako dost hysterický záchvat. Jestli tomu tak nemělo být, tak ano, bylo to strašné.


4x09 The Sword of Kahless - mě bohužel nudil a přišel mi hodně zahozený potenciál.


Jinak Tony Todd tak brzy se navrátivší jako Kurn mi trochu vadil. Přece jen on má výrazné podání, takže ta maska tolik nestačí. Ale jasně, není to nic neobvyklého ve ST. Přesto takový Brunt/Weyoun je o dost méně poznat (já to při prvním zhlédnutí nevěděl).
Telemachus Rhade - 10. únor 2021 18:29sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise: A tady je to kvůli O'Brienovi? :)
S.S.Enterprise - 10. únor 2021 18:12sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Brexit znovu obnažil irsko-irský konflikt. Řešením může být sjednocení, říká expert

Nejnovější   Novější 100 - 119 / 7627Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o