Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Deep Space Nine

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 7627
"...the best show on television that no one noticed."

- Entertainment weekly




DS9 na Memory Alpha
Slovenské stránky od ds9fan
DS9 na TV.com
DS9 na wikipedii
Stránky nejen o Odovi
DS9 na Sickbay
DS9 na Trek Core

Stáhněte si CZ titulky

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 87 - 106 / 7627Starší   Nejstarší

S.S.Enterprise - 07. březen 2021 11:14sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak:
Flotila dočasně / trvale upravila studijní plán

jj, prostě něco jako nynější povinné nasazení studentů do nemocnic...

a dřívější zařazení Noga do důstojnické hodnosti pak lze přirovnat k Babišově úřednicky přidělené maturitě (byť ST má ještě hloupější precedenc v podobě Wesleyho)

Mirak - 07. březen 2021 00:14sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
5x11 The Darkness and the Light
- Kupodivu lepší než jsem si pamatoval. Žánrově je epizoda někde na pomezí thrilleru a detektivky ve stylu Sedm. I na DS9 to má dost netradiční temnou atmosféru, ale přitom to do reálií Star Treku (nebo aspoň DS9) zapadá naprosto bez problémů. Odovo vyšetřování je jako vždy zábavné a divák možná během epizody může i nabýt dojmu, že v tom bude něco víc, než jen pomsta jednoho z cardassianských okupantů. Opak je ale pravdou a musím říct, že to bylo správné rozhodnutí. I po odhalení identity vraha totiž zápletka zůstává nadále poutavá, jen se již tematicky transformuje do epizod typu Duet nebo Neccessary Evil.
- Dohadování Kiry a Silarana Prina bylo perfektní v tom, že oba měli svým způsobem pravdu. Je logické, že u takto masivní okupace, která trvala desítky let, nemohli být všichni Cardassiané přímo zodpovědní za zvěrstva, která se během ní děla a minimálně smrt si tudíž určitě nezasloužili všichni. Myslím, že v Cardassianské unii nikdy nepanoval zrovna svobodný režim, kde by si jednotlivci mohli vybírat, jestli se na okupaci budou podílet nebo ne. Na druhou stranu je zcela pochopitelný Kiřin postoj "když se kácí les, musí létat třísky". V tomhle směru se mi moc líbilo, že mezi nimi v závěru nedošlo ani k částečnému usmíření, protože si myslím, že Kira prostě po to všem, čím si prošla, nemá vůbec zájem připouštět si nějakou lítost vůči komukoliv, kdo byl byť jen malinkou součastí okupačních sil.
- Jinak mi ale Kira přišla opět sobecká. Chápu, že z ní DS9 nechce dělat bezmocnou chudinku, ale vůbec se mi nelíbilo, že se v těhotenství vydá na vlastní pěst hledat někoho, kdo dosti sofistikovaným způsobem zavraždil čtyři další členy odboje. V tomto případě by se mi víc líbilo, kdyby ji Prin prostě unesl a Kiře se následně povedlo osvobodit. Na druhou stranu se ale do děje povedlo kreativně zakomponovat její těhotenství, když chtěl Prin vyvolat umělý porod a dle svého pokřiveného morálního kompasu zachránit "nevinného". Prin mi přišel super a kupodivu mi sedla i ta jeho poblouzněná poezie. Byl to samozřejmě risk, protože o trochu slabší scénář mohl epizodu kompletně potopit. Využití starých známých tváří v podobě Furela a Lupezy bylo fajn. Nad absencí Shakaara však zůstává rozum stát ještě více než u The Rapture. Předpokládal bych, že bude chtít svoji přítelkyni chránit. Nemohli to teda aspoň zamáznout nějakou zmínkou, třeba že Shakaar je po fiasku z minulé epizody na diplomatické návštěvě na Zemi? It's not that complicated, people!

4,5/5

5x12 The Begotten
- Tak nám Odo vydržel člověkem sotva tucet epizod. Myslím, že si od toho tvůrci slibovali víc a tipnul bych si, že to měli původně rozplánované alespoň na celou sezónu. Ve výsledku toho ale využili jen asi ve třech epizodách a překvapuje mě, že nedošlo ani na žádný milostný vztah, což dost ostentativně předesílali na konci Broken Link. Zápletka s baby měňavcem byl slušný DS9 standard, ale hlavně se opravdu povedl dojemný konec, ve kterém do sebe Odo umírajícího měňavce vstřebá a získá svoje schopnosti zpátky.
- Nejvíce času je věnováno analýze vztahu mezi Odem a doktorem Morou, který osciluje v rozpětí vědec-výzkum a otec-syn. Možná si to jenom nevybavuji zcela přesně, ale přišlo mi, že v The Alternate nebyl ten jejich vztah natolik vyhrocený a spíš se mi zdálo, že mezi nimi panuje nevyřčený vzájemný respekt. Zde ale vůči Morovi z Oda vyloženě sálalo opovržení. Ale možná v něm tyhle emoce rozjitřil až Morův spěšný přílet na stanici po objevení bezbranného měňavce. Ve výsledku ta jejich interakce ale byla zábavná a to je to nejdůležitější.
- Jsem docela rád, že porod Kiry už máme za sebou a tvůrci mohou přestat s vymýšlením rádoby zajímavých specifik u těhotných Bajoranek. Přijde mi, že scénáristé v posledních epizodách bajoranské zvyky využívají hlavně k vytváření úsměvných situací a nějak se mi to zajídá. Na druhou stranu musím uznat, že Miles s bubínkem totálně mimo rytmus, rozhodně zábavný byl. Taky mě pobavilo (a to už záměr tvůrců jistě nebyl), že po absencích při oficiální ceremonii k přijetí Bajoru do Federace a následně při systematickém vyvražďování členů jeho bývalé odbojářské buňky, se Shakaar objevil až u porodu dítěte O'Brienových. Náhlá rivalita mezi ním a O'Brienem byla dost zvláštní. No, chápu že vymyslet zápletku k porodu a zároveň se tentokrát vyhnout napínavějšímu pojetí jako už bylo v TNG The Disaster nebo VOY Deadlock, je samozřejmě nevděčný úkol.

3,5/5
Mirak - 06. březen 2021 20:34sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
To jde IMO v pohodě vysvětlit. Vzhledem vyostřené situaci se sousedy a s Dominionem, holt Flotila dočasně / trvale upravila studijní plán s větším důrazem praxi.
Mvek - 06. březen 2021 20:25sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Já bych řekl, že ST trpí syndromem zrychleného času:-). Zatímco u klingonů to mohou v pohodě použít, že dospívají rychle (Alexandr v TNG i DS9), tak někdo se možná nechal zlákat a pomyslel si, že třeba ferengové taky mohou Akademii vystudovat rychleji:-).
S.S.Enterprise - 06. březen 2021 19:52sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade:

ad A) na akademii mají taky nějaké prázdniny ne? Tak to třeba bylo myšleno jen na tuto dobu, byť tedy kajuta by jim už zůstala i kdyby ji společně využívali jen výjimečně..? V pozdějších dílech se k tomu tématu už ale tuším nevraceli...
Mvek - 06. březen 2021 19:49sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
kapitan Pike: Ano, jako napodruhé mě taky docela bavila, ačkoliv jsem se jí trochu obával, že mě bude otravovat. Poprvé bych ale asi hodnotil jako Mirak, a bylo to na hraně, že jsem ji jednou jako zvládl, až na pár pasáží.

Ale poprvé jsem byl u této epizody ve fázi, kdy jsem po asi roční pauze někde těsně po The Quickening dával DS9 zase šanci, abych se posunul dál. Tehdy mě prostě někdy kolem té čtvrté řady přestal bavit. A až někde kolem In the Cards jsem se dostatečně naladil, takže tady to bylo pořád ještě spíš sledování z donucení (samozřejmě až na výjimky jako třeba Tribbly, které ale zas pak zabila Let Who is Without Sin...)
Telemachus Rhade - 06. březen 2021 19:18sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
The Ascent
viz STK:

- Epizoda vznikla jako parafráze na hru Čekání na Godota, čili je jasné, že musela primárně sestávat z konverzačního umění Oda s Quarkem, což jsou oba skvělí herci, ale… Hádají se místy až moc a zbytečně tlačí na pilu. Na druhou stranu je zde krásně vidět, jak je ten jejich zvláštní vztah vlastně silný.
- Peklíčko přichází v podobě vedlejší linie, kdy se Nog a Jake stěhují do jedné společné průchozí kajuty. A s tím i následující problémy:
za A) Co dělá Nog na stanici? Po roce a půl Akademie odchází dostudovat do terénu? Nesmysl.
za B) Jake je tady slušně řečeno fracek a Sisko by ho těžko kdy nechal takhle bordelařit.
za C) Tři špinavé ponožky by v replikátoru válet nenechal. Už jenom proto, že by je za 9 hodin ani nestihl ušpinit.
za D) Nemohli si zajistit neprůchozí kajutu? Problém by byl vyřešen lusknutím prstu. – 3/5
- Zajímavost #1: Překrásné natáčecí lokace se nacházejí na úpatí Mount Whitney ve střední Californii, mezi národními parky Kings Canyon, Sequoya a Death Valley.
- Zajímavost #2: Přestože v ději epizody téměř mrzne už od spodních poloh, v reálu bylo 18°C nad nulou. Mrazivý vzhled scén byl docílen ochlazovacími filtry pro kamery a co nejširšími čočkami.
- Zajímavost #3: Náročný make-up společně s vysokou nadmořskou výškou zapříčinil kolaps Armina Shimermana. Kvůli tlaku mu musel být za asistence medika upraven kostým, jinak by natáčení skončilo a tato epizoda nikdy nevznikla. Armin pak prohlásil, že hrdinou tohoto dílu je jednoznačně onen medik.

Mount Whitney se mi touhle epkou zařadila k lokacím, které bych rád navštívil, byť Sierra Nevada je nádherná cel; viz Vzpoura.
Mirak - 06. březen 2021 18:57sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike:
jediná plně využívá dočasný status Oda coby "solid"

Je to tak, k tomuhle více u hodnocení The Begotten.
kapitan Pike - 06. březen 2021 18:44sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mě Ascent bavila, hlavně díky dialogům Oda a Quarka. Mirak vystihl trefně, že mezi nimi dvěma je poměrně složitý vztah a tady v něm scénáristé dokázali elegantně manévrovat Navíc episoda jako jediná plně využívá dočasný status Oda coby "solid". Dal jsem tomu 3,5/5 a mám pocit, že jsem strhnul body hlavně za vedlejší linku.
Mvek - 06. březen 2021 10:13sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak: Hlavní linie Ascent je ten typ příběhu, co nemám rád i z toho důvodu, že pro většinu z nás je asi docela těžké představit si několikadenní hladovění, mrznutí, vyčerpání atd. A proto je asi i hodně těžké to dobře ztvárnit. Buď to působí těžko uvěřitelně, že postavy působí moc "zachovale" a střídavě zničeně a střídavě čile apod. Nebo působí, že nic nevydrží. A nemluvím jen o vizáži, ale o jejich chování celkově, klidně i v knize.
Jsou samozřejmě případy, kdy se to tvůrcům povede na můj vkus vybalancovat dobře. Ale obvykle mám fakt problém uvěřit, že uběhlo tolik času, co tvrdí. Radši tedy mám, když se tyhle extrémní situace dějí ve zkratce.
A tady mi to taky nefungovalo. Krom toho si z nějakého důvodu dobře pamatuju, jak se pojednou Quark válí po molitanovém kameni:-).
Mirak - 05. březen 2021 23:11sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
5x09 The Ascent
- Je to vlastně docela zvláštní, že první sólo dobrodružství Oda a Quarka dostáváme až po čtyřech sezónách, protože ty postavy jsou jinak úzce spjaty. Nicméně po této epizodě už možná chápu proč. Jejich vzájemné špičkování bývá téměř vždy povedené, ale klíčem k úspěchu je asi správné dávkování. Sledovat to téměř celou epizodu už tak zábavné nebylo. Nevím, možná to chtělo aslespoň trochu sofistikovanější zápletku, ale něco tomu podle mě scházelo.
- Potěšil mě aspoň fakt, že vztah Oda a Quarka zde víceméně koresponduje se zbytkem seriálu a ten vzájemný respekt mezi nimi zůstává naštěstí nevyřčený. Seriál také poprvé od Apocalypse Rising více využívá Odovy změny v člověka a nechává ho si to takzvaně vyžrat. Také se zde hojně využívá natáčení v neokoukaných exteriérových lokacích a ve výsledném střihu je tak spousta nádherných záběrů na Sierru Nevadu. Hlavně díky tomu je epizoda velmi zapamatovatelná. Taky mě zaujalo, že nepřímou roli v epizodě sehrál Orionský syndikát, který snad v moderním Treku ještě nikdy zmíněný nebyl. Do DS9 mi to hodně sedí.
- Po roce se na stanici vrací Nog a společně s Jakem se nastěhují do jedné kajuty. Ten nápad mi přišel zajímavý zejména v kontrastu s jejich prvosezónními "dětskými" dobrodružstvími. Hlavně Nog ušel velký kus cesty. Zdůraznění rozdílů mezi Jakem bordelářem a Nogem pořádníčkem mi ale přišly přehnané. Je samozřejmě složité vytvářet kolem tak všedních věcí jako je stěhování nějakou zajímavou zápletku, takže se tomu možná měli vyhnout, odbýt to dvěma scénami a vymyslet něco jiného.

2/5

5x10 Rapture
- Prazvláštní epizoda. Přišlo mi, že byť se v epizodě odehrálo poměrně dost významných událostí, tak je její tempo místy k uzoufání pomalé a má hned několik hluchých míst. Z celé vyslanecké trilogie (Destiny a Accession) mi tahle přišla nejslabší a to mě tento typ epizod většinou dost baví. Asi největší problém jsem měl s tím, že Sisko celou epizodu trpí vizemi, které se týkají osudu Bajoru, ale divák ty vize neuvidí a jsou mu pouze zprostředkovány ze Siskova vyprávění. Možná to byla otázka rozpočtu, ale spíš si myslím, že šlo o kreativní rozhodnutí, aby Sisko na diváka a ostatní postavy působil maniakálně. Také pátrání po mýtickém městě B'halla mělo myslím větší potenciál, než to co jsme ve výsledku viděli.
- Hlavním tématem je připojení Bajoru k Federaci, což bylo samo o sobě zajímavé, protože i když uchazeče o členství ve Federaci vídáme v Treku poměrně často, tak scénu s formální ceremonií s přijetím si aktuálně nevybavuju (Kde byl vlastně Shakaar?). Vůbec mi nesedl admirál Whatley. Většinu epizody mi přišlo, že se chová čistě podle potřeb scénáře a ne podle toho, jak by se měl admirál Flotily chovat. Sisko na konci sabotuje připojení Bajoru k Federaci a naplno přijme roli Vyslance, ale Whatley ho sotva pokárá. Chápu, že Flotila má v tomto případě trochu svázané ruce, ale stejně bych čekal, že to Sisko schytá víc. Nejzajímavější na celé epizodě je možná Kai Winn, která zde snad poprvé není vykreslena čistě v negativním světle a dokonce konečně přijme Siska jako Vyslance. Winn to asi nepotřebovala, ale nikdy není na škodu dodat postavě další rozměr.
- Po událostech For the Cause se z vězení vrací Kasidy Yates a líbilo se mi, že její návrat byl tímto způsobem zakomponován do hlavního děje a nevěnovali tomu celou vedlejší zápletku v jiné epizodě. Bohužel se zde opět projevil otravně sobecký fanatismus Kiry, která Jakeovi v jednu chvíli neomaleně řekne, že jeho otec si přál ty vize vidět, takže by mu Bashir neměl provést operaci i za cenu toho, že by pravděpodobně přišel o život. Nové uniformy jsou skvělé a jsem rád, že se na ty odpudivé a nepadnoucí pracovní kombinézy nebudu muset koukat ve dvou seriálech.

3/5
Mirak - 04. březen 2021 22:24sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
5x07 Let Who is Without Sin...
- Uf, tak tady se nepovedlo opravdu nic. Přiznám se, že si nedokážu ani vybrat, která z dílčích zápletek mi přišla nejhorší. Přitom je to škoda, protože třeba duchovnímu pokračování TNG Captain's Holiday bych se vůbec nebránil. Bohužel jsme dostali prapodivného kočkopsa, u kterého ve výsledku není až tak jasné, co tím chtěl autor scénáře vlastně říct. Čistě jednoepizodní esencialistické hnutí, které brojí proti dekadenci Risy a Federace obecně, bylo pojato dosti povrchním způsobem. Jejich do jisté míry radikální a agresivní činnost těžce podkápavala jakékoliv poselství, které se snažili hlásat.
- Worf a Dax spolu začali chodit před dvěma epizodami, takže opravdu nechápu, proč už teď musíme být svědky obří krize v jejich vztahu. Jejich hloupé a nudné hádky vyplňují opravdu velkou část epizody. Worf se většinu času chová jako naprostý idiot a tahle epizoda je pravděpodobně dno jeho působení v celém Star Treku. To, že vědomě poškodil regulátor počasí na Rise mi už přišlo hodně přes čáru. Taky se mi nelíbilo, že se až po tak dlouhé době dozvídáme o zcela zásadní nehodě z děství, kdy během fotbalového utkání omylem usmrtil protihráče. Vím, že se to zlepší, ale v téhle epizodě mi vztah Worfa a Dax přišel jako velká chyba. Nesedělo mi ani to, že mu byla Dax ochotná tak snadno odpustit jeho otřesné chování a celkově je ta její náhlá přitažlivost k Worfovi v téhle fázi dosti neuvěřitelná.
- V epizodě se také dozvídáme, že Bashir a Leeta spolu stále chodí. Jejich vztah se sice táhne už od Explorers, ale byl zmiňován jen sporadicky, takže to zase působilo divně. Bajoranský rituál separace mi přišel vymyšlený hodně za pochodu. Mám dost problém uvěřit, že by často impulzivní Bajorané tenhle rituál nějak zvlášť využívali (což je asi jediné legitimní vysvětlení toho, proč o něm slyšíme až teď). Nevím, přišlo mi to mimo, jako celá tahle epizoda. Nejvíc mě asi pobavil Bashirův kostým ala Óm Nadsamec. Na výlet se přifaří i Quark, ale má naneštěstí minimum prostoru.

0,5/5

5x08 Things Past
- Nepřímé pokračování skvělé Necessary Evil sice nedosahuje kvalit svého předchůdce, ale stále jde o velmi kvalitní epizodu. Jen to na můj vkus bylo možná zbytečně překombinované. Vážím si toho, že se velmi kreativně vyhnuli cestování časem do minulosti, případně jinému často využívanému klišé a ten nápad se spontánním vytvořením Velkého článku byl rozhodně originální. Jen si myslím, že tam byl tak trochu navíc. Podle mě zápletka s Odem byla dostatečně silná na to, aby se odvyprávěla třeba prostředictvím tradičního flashbacku, i když rozumím tvůrcům, že se s využitím této formy už nechtěli opakovat.
- Odova služba během cardassianské okupace, mi vždy přišlo jako poněkud kontroverzní a zároveň málo prozkoumané téma. Je totiž těžko uvěřitelné, že si konstábl Terok Noru uchoval totální nestrannost a ještě si vysloužil respekt Bajoranů. Incident s popravou tří nevinných Bajoranů, na jejichž smrti měl Odo nepřímo podíl, z mého pohledu tedy dává smysl. Některá šokující odhalení z minulosti postav v seriálech často působí neuvěřitelně nebo nelogicky, ale tohle rozhodně není ten případ. Naopak, považuji za uvěřitelnější tu skutečnost, že Odo nevyšel z okupace s čistým štítem. Jen je to tajemství během epizody trochu uměle natahováno. Odo je s ostatními ve smrtícím nebezpečí, ale stejně si většinu okolností této události nechává pro sebe. Moc rozdílně to ale samozřejmě udělat nešlo.
- Vůbec se mi nelíbilo, že Garak byl po incidentu v Broken Link, v mezidobí propuštěn z vězení, aniž by to bylo alespoň zmíněno. Quark byl i během okupace stále stejný a je to asi i dobře, chvíli jsem měl obavu, že z něj budou dělat samaritána. Dukatovo chování také korespondovalo s tím, co o něm víme. Líbí se mi, jak sám sebe vidí v podstatě jako osvícenského panovníka. Thraxe lépe rozvíjí až knižní trilogie Terok Nor, zde v podstatě "hraje" roli Oda. Závěrečná scéna s Odem a Kirou příhodně zrcadlí poslední scénu z Necessary Evil, jen jsou jejich role prohozené. Je mi jasné, že některé narážky je lepší nechat nevyslovené, ale zrovna zde bylo podle mě záhodno, kdyby tu ironii celé situace jeden z nich připomněl.

4/5
Mirak - 03. březen 2021 23:23sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade:
To s tou přesmyčkou jmen časových vyšetřovatelů předpokládám víš...

Jasný, ty jejich jména jsem si pamatoval už z prvního sledování.

A mám dokonce pocit, že se tu Keiko vrátila z Ohnivých jeskyní, že? :)

Jj, na MA je velmi pěkně popsáno, jak k zakomponování Pah-Wraithů do epizody došlo.
Telemachus Rhade - 03. březen 2021 23:11sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
představení Pah-wraiths
A mám dokonce pocit, že se tu Keiko vrátila z Ohnivých jeskyní, že? :)
Telemachus Rhade - 03. březen 2021 23:08sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
The Assignment
Jo, tohle je jedna z těch, kde si říkám, že DSu podařilo občas vykřesat diamant z ničeho. Je to ohraný až běda, ale přeskládáš 4 prvky ve formuli, dodáš Roma a jede to jak po másle. + Totálně letmé představení Pah-wraiths jako bonus. Hrozně mi sedí, že o jejich motivaci tu člověk ví úplný kulový.

Mirak:
se prostě vůbec nemůže poměřovat
To nemůže :) Tohle je technické veledílo!
(To s tou přesmyčkou jmen časových vyšetřovatelů předpokládám víš...)
Mirak - 03. březen 2021 17:49sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
5x05 The Assignment
- Námět s evil possession je sice ohraný, ale díky dobrým hereckým výkonům a zajímavé omáčce se jedná o překvapivě velmi koukatelnou epizodu. Každopádně se mi líbilo, že O'Brien musel před ostatními ovládnutí Keiko tajit, protože tato drobná obměna klasického TV trope, podle mě znamenala značný kvalitativní boost. Nápad s falešnými proroky mi přišel cool, i když je to lépe zužitkované až v budoucích epizodách a zde jsou Pah-wraithové charakterizování poněkud povrchně. Ty Jakeovy a Odovy náhodné casual zmínky na O'Brienově narozeninové oslavě nepůsobily zrovna přirozeně. Kromě toho, že je Pah-wraith, který posedl Keiko zlý, nemá pro zničení Proroků žádnou konkrétněji vysvětlenou motivaci. Naštěstí to ale příliš nevadí.
- Je úsměvné, že si Keiko už jedním posednutím prošla v TNG Power Play. Tam to však bylo pojato, jako klasická zápletka s držením rukojmích a bylo to velmi slabé. Stejně mi zde ale chyběla jakákoli zmínka o podobnosti obou situací. Jinak je to snad poprvé, kdy Rosalind Chao dostala v Treku příležitost naplno ukázat svůj herecký potenciá a byla zde opravdu skvělá. Ve výsledku ale nejvíce zase trpěl O'Brien, protože Keiko si toho z celého incidentu příliš mnoho nepamatovala. Taky mi přišlo super, že O'Brien nakonec dokázal celou situaci vyřešit sám, bez pomoci ostatních (well, Rom helped).
- Kupodivu mi k tomu hodně sedl i celý subplot s Romem. Líbilo se mi, jak ukázali ty brífinky staničních techniků a jejich reakce na Romův neutuchající entuziasmus. Jen bych to úplně nepřeháněl s tou jeho genialitou. Rom některé věci odhalil dříve než O'Brien, i když je pravda, že O'Brien byl opravdu ve stresu, tak mu to třeba nedošlo hned.

3,5/5

5x06 Trials and Tribble-ations
- Ultimátní epizoda Star Treku. VOY Flashback byl nice, ale s touto poctou k 30. výročí původního seriálu, se prostě vůbec nemůže poměřovat. Mohli si vymyslet 1000 jednodušších výmluv, proč se Defiant dostal do minulosti a diváci by to díky dokonalé technické stránce akceptovali, ale scénáristé ani po této stránce nenechali nic náhodě a přišli se super vysvětlením. Spojení využití Orbu času a návratu postavy Arne Darvina z původní epizody, který prahnul po pomstě, bylo perfektní a dávalo smysl.
- Technické zpracování v hodnocení často řeším spíše okrajově, ale v této epizodě je to tak stěžejní aspekt, že ho nelze pominuout. I po 25 letech to stále vypadá neskutečně dobře. Je to opravdu zvláštní pocit, kdy si člověk uvědomí, že mezi původní The Trouble with Tribbles a Trials and Tribble-ations už uběhlo skoro stejně času, jako mezi touto epizodou a současností. U spousty scén mi i po letech naskakovala husí kůže z toho, jak nádhernou atmosféru se povedlo navodit. Montáž, ve které se postavy převlékají do starých uniforem a připravují si véčkové komunikátory a původní trikordéry, jsem si musel pouštět několikrát.
- Nové scény jsou pro mě téměř nerozeznatelné od těch původních scén, do kterých byl pouze integrován nově natočený materiál. Snad jediným vodítkem je přítomnost hlavních postav z TOS. Obzvlášť rvačka v baru vypadala luxusně. Neustálé porovnání rozdílů mezi 23. a 24. stoletím, vede ke spoustě kouzelných momentů. Jeden za všechny je třeba závěrečné setkání Siska a Kirka. Komplikovaná obsluha výtahu, nekonzistence vzhledu klingonských čel, prohození barev sekcí na uniformách Hvězdné flotily, nerozpoznání vzhledu Kirka, to vše vede k situacím, které dokáží vyčarovat úsměv na tváři. Zároveň z toho ale čiší ta absolutní úcta ke zdrojovému materiálu. Kéž by v sobě tvůrci Discovery měli alespoň desetinu takové pokory.
- Jen z představení Sekce temporálního vyšetřování mám tak trochu smíšené pocity. Siskova narace mi do epizody sedí, ale myslím, že v roli posluchače mohl být klidně řadový admirál. To, že Flotila disponuje takto specializovanými vyšetřovateli mi v zásadě přijde opodstatněné, ale jejich vystupování hrálo až na příliš humornou notu. Oproti tomu se mi ale líbila závěrečná povinná scéna, ve které se dozvídáme, že se Tribblové dostali i na DS9.

5/5
Mirak - 26. únor 2021 21:33sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mvek: Určitě, psal jsem to samozřejmě trochu v nadsázce. Jde mi hlavně o kontrast třeba s tím, že jsme nikdy nedostali sequel k Defiantu nebo další setkání Siska s Calem Hudsonem atd.
Mvek - 26. únor 2021 20:58sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak:

5x03 Looking for par'Mach in All the Wrong Places


Je to jen hádání z vlastní tvůrčí zkušenosti, nicméně bych tipl, že si neřekli, na co navázat, ale měli nějakou asi tu šílenější část zápletky vymyšlenou a pak hledali, co a jaké postavy by do toho šlo naroubovat.
Lt.Shark - 25. únor 2021 23:16sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
kapitan Pike:
Plus bylo podivné, že Bashir upravil vzhled Siska a ostatních tak, že je šlo poznat

Ale toto jsme měli vždycky... ať už v TNG Pocard či Troi jako romulani nebo Kira jako Cardasianka, Neelix jako fereng... prostě vždycky. :-)
Mirak - 25. únor 2021 23:13sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Já bych je nepoznal, mně bylo divné, že je poznali Klingoni, kteří si nimi do styku přišli minimálně :)

Nejnovější   Novější 87 - 106 / 7627Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o