Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Deep Space Nine

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 7627
"...the best show on television that no one noticed."

- Entertainment weekly




DS9 na Memory Alpha
Slovenské stránky od ds9fan
DS9 na TV.com
DS9 na wikipedii
Stránky nejen o Odovi
DS9 na Sickbay
DS9 na Trek Core

Stáhněte si CZ titulky

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 57 - 76 / 7627Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 05. červen 2021 22:33sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise:
a také s tím, jak si s ST poradil Abrams...
Which has absolutely no meaning whatsoever.

s přihlédnutím k dnešnímu pohledu na vesmír
Teorie nekonečného větvení je uznávána, co já jsem naživu, to není nic nového; viz TNG "Parallels". Ale tady nejde o "odboč doleva" situaci, nýbrž o rozhodnutí vymazání té situace. Ta jedna kauzalita prostě přestala existovat v bodě 0.
(Pokud se tedy pohybujeme v rozpětí 4D až M-Theory ;) )
Mirak - 05. červen 2021 21:40sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
S.S.Enterprise: Oni to tam mnohdy říkají naprosto explicitně, např. v tom Children of Time, to jen ty máš prostě potřebu to za každou cenu chápat úplně jinak :)
S.S.Enterprise - 05. červen 2021 21:13sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mvek: A tak jasně, že to tam neříkají, ale chápat se to tak zpětně s přihlédnutím k dnešnímu pohledu na vesmír a také s tím, jak si s ST poradil Abrams...
Mvek - 05. červen 2021 20:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
S.S.Enterprise: Právě, že ve ST ne. Tam se opakovaně vyskytuje prvek, že ta původní budoucnost zanikne, když se vše napraví.
S.S.Enterprise - 04. červen 2021 21:00sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Tak i ty normální časovky se změnou lze chápat jako rozvětvení na různé časové linie..
Mvek - 04. červen 2021 20:06sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ale je to konzistentní právě i s normálními časovkami, kde se něco mění, takže v tomhle je to ok. Jen to prostě nemám rád.
Mvek - 04. červen 2021 20:04sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: Prostě jednou ti potomci vznikli, tak proč by mizeli. To, že se posádka Defiantu dostala z anomálie vytváří novou větev, kde už potomci nevzniknou, ale někde by měli přetrvat.


S.S.Enterprise: Jak říká Mirak, to z toho nevyplývá, to by neřešili "zabití".
Mirak - 04. červen 2021 19:57sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
S.S.Enterprise: Tohle je jak píše TR. Nemá moc smysl analyzovat, jestli to z vědeckého hlediska dává smysl. Záměr scénáristů byl zcela zjevný. Kolonisté v žádné formě nepřežili.
S.S.Enterprise - 04. červen 2021 19:43sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak:

Vím, že ne, vlastně z pohledu kvantové fluktuace vakua by mohlo existovat i vysvětlení, že se ten alternativní vesmír vymaže bez náhrady, nicméně to je pohled lineárního času, sám prosebe prostě existoval.

Jiank tu epizodu si už nepamtuju úplně přesně, ale podobné jsou v Treku všude možně :S
Mirak - 04. červen 2021 13:00sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
S.S.Enterprise: To z toho vůbec nevyplývá.
S.S.Enterprise - 04. červen 2021 10:54sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mvek:

Ten zánik chápu jako přesun do jiné nebo zpět do vlastní časové linie. Oni prostě v určité časové linii IMHO existují dále...
Telemachus Rhade - 03. červen 2021 23:15sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Children of Time

Tahle epka má nesmírně zajímavé preprodukční i produkční zákulisí. Celkově je v ní takových logických krp, že i tady musí člověk smeknout před DS9 týmem, že z toho dokázali vykřesat důležitou a dokonce nadprůměrnou věc.

Btw, je to adaptovaný fan-fic.
Telemachus Rhade - 03. červen 2021 22:54sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Don't overthink it :) Příčinitel vědomě vymazal větev I. Úplně nechápu, co tady chceš větvit.
Mvek - 03. červen 2021 21:49sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak:
5x22 Children of Time

Celkem fajn to bylo, ale tady obzvlášť mám problém s pravidly ve ST (ale aspoň jsou většinou nebo možná vždy v tomto konzistentní), že prostě všechno zanikne. Pokud už k setkání lidí z různých dob dojde, tak proč zaniknou, jakmile se vesmír rozhodne, že už je jasné, že to nevznikne:-). Proč to nezanikne, když se rozhodnou postavy, nebo vůbec na začátku (takže by nic nevzniklo, nebo by se tady Defiant nemohl nikdy dostat pryč).
A co víc, ještě chápu, že zanikne celá časová linie, ale co když na planetě něco postavili společně posádka i potomci. Zanikne pak jen každý kamínek, každá přísada malty, každé kopnutí, které udělali potomci? Nebo zmizí jen bytosti a materiál, který se tam dostal s Defiantem? A co když na základě jejich věcí se posádka dostala pryč, tak to by měla také zmizet, protože se pryč nemohla dostat...
Aneb možná zase jen paradox, ale trochu podivný. Nicméně jistě, ta anomálie se tak prostě chovala, tečka.
Mám prostě rád teorie o nekonečném větvení (a doufal, jsem, že Orville půjde stejnou cestou v té druhé řadě, škoda).


Nicméně k přijetí toho činu - Kira by problém měla asi mít, a i by to mohlo živit konflikt na další epizody. Ale jinak důstojníci Flotily spíš ne, a Odo by tím spíš mohl tady být racionální a seznámen s jejich přístupem. Jde o to, že tím, že se odtamtud dostali, teoreticky zabránili paradoxu nebo ovlivnění časových linií apod., zkrátka by na to nějaké temporální směrnice mohly myslet a vést k tomuto rozhodnutí.
Mirak - 30. květen 2021 20:35sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
5x21 Soldiers of the Empire
- Nedívalo se na to vůbec špatně, ale ten zjevný potenciál to podle mě nenaplnilo. I přes svou jedinečnost mi to paradoxně připomnělo některé starší epizody. Nabízí se zejména moje velmi oblíbená TNG A Matter of Honor, která jako první umožnila divákovi nahlédnout do života na klingonské lodi. Zároveň si myslím, že ta tísnivá atmosféra se tam povedla navodit mnohem lépe než zde. Také mi to hodně připomínalo The Sword of Kahless. Obě epizody mají výbornou premisu s klingonskou tematikou, kterou se ale nepovedlo přetavit v opravdu silnou epizodu. A nakonec mi to připomnělo ještě Return to Grace, protože i ta se za podobné situace zaměřovala spíše na rozvoj postav a zápletka byla odsunuta na vedlejší kolej.
- Opět mě překvapilo, že stejně jako v předcházející epizodě, je i zde tradiční klimax vyřešen pouze offscreen. Já chápu, že to ultimátně byla hlavně charakterová studie a snaha natočit epizodu z pohledu Klingonů, ale stejně mi přijde zvláštní utnout děj před samotným soubojem s Jem'Hadary. Nicméně se mi líbilo, že se nebáli ukázat, jak silně Martoka ovlivnilo dvouleté uvěznění v zajateckém táboře Dominionu. I Worf je zde v zajímavé situaci, protože je rozpolcen mezi věrností k Martokovi a povinností k demoralizované posádce Rotarranu. Jeho win-win řešení, kdy se nechá v souboji s Martokem naschvál porazit, mi přišlo trochu předvídatelné, ale líbilo se mi. Závěr s přijetím Worfa do Martokova rodu byl také fajn, ale vzpomněl jsem si na chudáka zneuctěného Kurna a drastické řešení jeho situace. Škoda, že to ještě rok nevydržel.
- Chápu, že Dax plnila pro scénář důležitou úlohu neutrálního hlasu, ale osobně bych možná radši viděl opravdu all-Klingon epizodu. Jednotliví prominentní členové posádky Rotarranu sehráli své role dobře, i když opravdu zajímavý mi přišel jen jízlivý a cynický Leskit, jehož postava byla vskutku zábavná. Také se mi líbilo ukázání některých dříve neviděných zvyků, třeba ceremionální převzetí velení lodi prvním důstojníkem a následně kapitánem. Opravdu povedená byla ta klingonská válečná píseň. Byl to v podstatě drobný detail, jehož zakomponování však muselo dát spoustu práce. A vyplatilo se, protože ta závěrečná scéna na Rotarranu, kde ji zpívá celý můstek, patří mezi nejlepší momenty celé epizody.

3/5

5x22 Children of Time
- Heh, Children of Time je jako epizoda VOY, když by VOY byl kvalitní seriál. Ne, že by si s epizodou VOY Tuvix byly podobné, ale některých paralel si nešlo nevšimnout. Celkově to bylo originální, zábavné a také to kupodivu nepůsobilo šíleně. Bylo sice jasné, že posádce Defiantu se na konci podaří dostat zpět domů a "hrajeme" tedy pouze o životy kolonistů, ale i tak to bylo poutavé. Taky se mi líbilo, že se epizoda úplně vyhnula nějakým laciným násilným konfliktům mezi Siskovou posádkou a jejich potomky. Přítomnost Klingonů tomu totiž trochu nahrávala. Ve výsledku to tedy bylo omezené na zajímavé morální dilema, ze kterého se scénář nesnažil nějak zbaběle vybruslit, jak to bohužel občas bývá.
- Jak se ale brzy ukázalo, tak hlavním účelem epizody bylo posunout vztah mezi Odem a Kirou. Na začátku se dozvíme, že se Kira rozešla s Shakaarem. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, ale zarazilo mě, když říká, že se rozešli proto, že jim to ve svatyni na Bajoru řekli Proroci. Přijde mi, že někdy od poloviny čtvrté sezóny se ten její náboženský fundamentalismus stupňuje a dere do popředí, což mě na Kiře nesmírně sere. Co už. Rene Auberjonois byl jako starší Odo, naprosto úžasný a myslím, že tu jeho vyzrálost se mu povedlo ztvárnit dokonale. Většina scén mezi ním a Kirou bylo povedených a myslím, že to bylo správné rozhodnutí odhalit Odovy city ke Kiře touto cestou. Obrovský problém mám ale se závěrem, obzvlášť poté, co se mi to rozleželo v hlavě. Asi bych dokázal pochopit, že když se Odo kvůli Kiře 200 let užíral, tak byl ochoten obětovat doslova cokoli, i když je to přinejmenším brutálně sobecký čin s krutými následky. Ovšem nechápu, jak by se Kira mohla na Oda ještě někdy podívat a nevzpomeout si na 8000 kolonistů, kterým byla ve jménu lásky, upřena možnost žít. Ani reakce současného Oda mi nepřišla adekvátní. Chápu, že on sám se s kolonisty nesetkal, takže k nim nemá žádný vztah, ale stejně mi z jeho strany chybělo odsouzení toho smrtícího romantického gesta. Neměl by být zděšený sám ze sebe a z toho, co by byl schopen udělat?
- Jinak bylo fajn sledovat různé reakce jednotlivých hlavních postav na své potomky. O'Brienovi byla samotná myšlenka pochopitelně nepříjemná, Bashirovu egu to dělalo velmi dobře a Worf se cítil poctěn. Jen mi přišlo, že si s těmi potomky hlavních postav až tak nevyhráli a výraznější byl (logicky) pouze Yedrin Dax. Na druhou stranu se nedá říct, že by v epizodě byla hluchá místa. Jen jsem přemýšlel, jestli ta symbolická scéna s obděláváním pole, nebyla too much. Pořád si nejsem jistý.

3,5/5
Mirak - 27. květen 2021 11:06sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade: U Empok Nor ještě nejsem :)
Telemachus Rhade - 27. květen 2021 11:05sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Slysis o tom poprve, protoze sis necetl muj rewatch ;)

Uz nevim odkud jsem tenkrat tahal info. Imdb? MA? Nicmene to bylo u epky Empok Nor, kde svolil az po kompletnim prepsani scenare.
Mirak - 27. květen 2021 09:08sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade:
I Robinson přemýšlel, že by prostě nehostoval, apod. Asi jak odcházel Wolfe.

Wolfe rozhodně odešel proto, protože chtěl po pěti letech dělat vlastní věci. O tom, že chtěl končit Robinson slyším poprvé, zdroj?
Telemachus Rhade - 27. květen 2021 08:58sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pokud bych měl jmenovat nejslabší řadu DS9, bude to 5.

Doctor Bashir - 3/5
Jednoduché vyšetřování - 2/5
Business jako obvykle - 1,5/5
Pouta z krve a vody - 5/5 - To je ta výjimka, co potvrzuje pravidlo
Ferengi Love Songs - 1/5
Vojáci říše - 3/5
Children of Time - 3,5/5
Blaze of Glory - 3/5
Empok Nor - 1/5
In the Cards - 2/5


Scéna, ve které s regentem Palamaru rokují o tom, kolik milionů lidí plánuje zavraždit, mi přišla totálně over the top.
Ano, je to na poměry DS9 dost hloupé. Ale on ten konec S5 je celkově asi nejmíň konzistentní z celého seriálu. I Robinson přemýšlel, že by prostě nehostoval, apod. Asi jak odcházel Wolfe.
Mirak - 26. květen 2021 23:28sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
5x19 Ties of Blood and Water
- Což o to, dobré bylo to dobré, ale překvapivě už jsem měl pocit, že tu DS9 tak trochu vykrádá sebe sama. Sequel k výborné Second Skin potěší (bylo by velmi snadné na tuto epizodu zapomenout), i když se navzdory očekávání neobjeví pravá Iliana Ghemor, jejíž účast by se jinak samozřejmě nabízela. Tekenyho zpověď na smrtelné posteli tedy zůstává spíše v rovině plot device, který slouží k rozvoji postavy Kiry. Nějaký hmatatelný dopad na ústřední děj to nemá, což není vyloženě výtka, spíše konstatování. Tekeny Ghemor je fascinující postava a jsem rád, že byl jeho příběh alespoň touto formou uzavřen, nicméně přetrvává ve mně pocit, že z toho šlo vykřesat podstatně víc.
- Primárně je to tedy psychologická sonda zaměřená na Kiru, ale nějak zvlášť povedené mi to nepřišlo. Epizoda celou dobu vodí diváka za ručičku a vůbec mu nedovolí, aby si třeba část věcí odtušil sám. Místo toho jsou mu servírovány těžkopádné flashbacky z dob odboje, jejichž smysl i pointa jsou od prvopočátku víc než jasné. Paralela mezi umíráním Ghemora a otce Kiry je myslím až přehnaně zřejmá. Celkově jsem měl několikrát pocit, že si postavy navzájem pouze papouškují obecné pravdy. Opět je do toho také zakomponován motiv, že z okupace Bajoru nikdo neodešel s čistýma rukama. Zde už mi to přišlo repetetivní a zbytečné, i když to Kiře posloužilo hlavně jako zástupný důvod k tomu, aby nemusela čelit smrti někoho blízkého. Jinak je to další epizoda, která mě utvrdila v tom, že herecký talent Nany Visitor je značně omezený.
- Vlastně mě asi nejvíc bavilo zapojení sebejistého Dukata, který společně s Weyounem přiletí na DS9 vyvíjet diplomatický tlak na vydání Ghemora. Epizoda totiž šikovně prezentuje aktuální fungování Cardassianské unie jako vazala Dominionu. Samozřejmě potěšila i přítomnost Weyouna, i když je jeho role minimální. Každopádně nápad s klonováním Vortů mi přišel výborný. Dovoluje "oživení" skvělé postavy a zároveň je zcela v souladu s dříve viděnou zálibou Zakladatelů v genetických hrátkách.

3,5/5

5x20 Ferengi Love Songs
- O malinko lepší, než jsem očekával. Je to sice většinu času hlavně groteska, ale někde v polovině se to alespoň částečně zlomí a vyústí to v pokus o převrat na Ferenginaru. Je myslím opravdu škoda, že trochu neubrali na komedii a více neakcentovali řešení Bruntových pletich. To, jak Zek s Quarkem v závěru zmaří Bruntův pokus o to, aby se stal nagusem, je nám zcela nepochopitelně pouze ex-post převyprávěno. Samotná scéna natočena nebyla. Zekovo slábnoucí mentální zdraví je dobrý nápad, protože to i zpětně vysvětluje některé pochybné situace z předcházejících epizod. Občas totiž nebylo moc jasné, jak může být Zek nagusem. Dosadit Ishku jako stínového prvního úředníka je také zajímavý způsob, jak ferengskou společnost alespoň částečně posunout k emancipaci. Nová představitelka Ishky mi přišla o něco lepší než ta původní, ale pořád mi demonstrace některých emocí přišla problematická. Na vině je ale téměř jistě maska.
- Asi je to zastíněno některými výraznějšími aspekty epizody, ale Quark zde byl (narozdíl od Business as Usual) podle mě výborný. Je přesně v té poloze, která ta postavě sedí nejlépe. Pro vlastní prospěch mu nevadí obětovat štěstí vlastní matky, ale to neznamená, že by mu byl lhostejný osud celé Ferengské aliance. Svým způsobem je to patriot. Zápletka s odebráním Quarkovy obchodní licence byla nakonec vyřešena docela uspokojivě. Jen je škoda, že kromě Business as Usual, to na Quarka a jeho bar mělo prakticky nulový dopad. Přitom si myslím, že nápadů by se pár našlo. Klidně to mohli nějak více propojit třeba s tím Orionským syndikátem (ne, nedám si pokoj).
- Vedlejší zápletka se bohužel opět věnuje pokračujícímu vztahu Roma a Leety, ale zde mi to alespoň tematicky dává smysl. Bylo docela úsměvné, jak Rom okamžitě konvertoval k bajoranskému náboženství a měl nasazenou tu jejich naúšnici. Ale nevím, nepřišlo mi, že by jim ostatní postavy rozdávaly úplně užitečné rady. Závěr, kdy se Rom vzdá veškerého latinia, aby Leeta neměla důvod podepisovat ferengskou variaci na předmanželskou smlouvu, mi přišel takový... řekněme pohádkový. Potěšilo mě, že se alespoň prostřednictvím zmínky vrátili na stanici cardassijští hraboši. Nevím proč, ale vždycky mi to v rámci DS9 přišlo, jako sneaky cool nápad.

2,5/5

Nejnovější   Novější 57 - 76 / 7627Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o