Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6283
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 2294 - 2313 / 6283Starší   Nejstarší

Yakuzza - 14. květen 2010 08:32sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
TelemachusRhade:
další den po dotočení All Good Things... se šlo do stejného studia, do stejných kulis točit Generations.

A ty nové panely na můstku Enterprise v Generations dodělali v noci?
Telemachus Rhade - 13. květen 2010 18:37sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tak jsem na to podíval znova, abych odhalil ty zlé bugy :)

On sice tu anomálii způsobil Pasteur, ale Picard řekl ve své linii, že to "vypadá jakoby pocházel" ze všech tří Enterprise. A on si tehdy ještě neuvědomoval, že to způsobil Pasteur, myslel, že se tam s Ent ještě vrátí a znovu ho zapne. Takže podle mě to bug není.

Riker na Farpointu mi ale vadí. Ne tím, že je to z jiné epizody, ale v pozadí za ním stojím kapitán Rice. A to už identifikuje i konkrétní scénu.

Dál jsem docela koukal, jak nepřesvědčivě působí ta stará linie. Líbilo se mi, že v těch křeslech opět téměř leželi, jako v S1 a že na můstku vyměnili postranní panely za ty ošklivé hnědé :) Ale LCARS té doby byly tmavé, zeleno-neurčitě-fialové v kombinaci s tlumenou žlutou a neměli homogení podsvícení. Navíc i osvětlení bylo tehdy mnohem míň jasnější, než přesvětlená sedmá řada. Nejhůř působila asi strojovna, která třeba v 1x06 měla pomalu "svou duši". A přitom Pasteur byl poměrně tmavý, takže nevím, kde je chyba. + modré uniformy byly tehdy extrémně tmavé.

A překvapila mě míra Picardových monologů vesrsus fakt, že celá dvojepka měla enormě málo hudby. Ale samozřejmě spokojenost, proti takovéhlemu finále se nedá říct zbla. Srovnávat s DS9 se to ale nedá, každé je kvalitní svým způsobem.

A ještě - závěr seriálu to až tak úplně není. Přecijen další den po dotočení All Good Things... se šlo do stejného studia, do stejných kulis točit Generations.
Mvek - 13. květen 2010 12:16sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Já zase z hlavy nevypustím Marghovu úpravu s dabingem Soukupa k nějaké kamasutře nebo k jakému dokumentu při té řeči posádce:-), jak bylo použito tuším při sporu ST vs. ST předloni.
Pozemstan - 13. květen 2010 11:47sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Také je to pro mě asi nejlepší ukončení ST seriálu, i když jsem ještě neviděl ENT. -) Zprvu se vše zdá zmatené, zásahy nevypadají na Q, ale později vše, i přes ony nepřesnosti, začíná zapadat a překvapivě uzavírat celý seriálový příběh s návazností na jeho počátek... Tato (Soukupova) slova už asi z paměti nevymažu: "Tohle jsme měl udělat už dávno ... Otevřený poker bez žolíků a jen oblaka jsou limit!" -)
Mvek - 13. květen 2010 10:39sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Na mě prostě při tom díle padá depka, není to chyba tvůrců, protože na mě padá přesně z toho, o čem ta epizoda je, že v budoucnu tak jako tak se posádka rozdělí, někteří zestárnou výrazněji... ale taky nemám rád díly, kde jsou herci maskovaní na starce (i v jiných seriálech), kdyby tak zestráli sami, vadit mi to nebude:-), o tom to není.

U DS9 na mě smutně působila jen ta jejich závěrečná napůl opravdová rozlučková party u Vica a ty vzpomínky a posledních pár sekund, kdežto tady skoro celá epizoda.

Ale možná někdy zkusím dát pilot a vzápětí tenhle dvojdíl. Třeba si všimnu i těch bugů:-), kupodivu tady jsem o ničem takovém nepřemýšlel.

Nepopírám, že epizoda je dobrá, že je to hezky uzavřené (ale tak DS9 srovnatelně), má možná vliv, že poprvé jsem to viděl, aniž bych kdy viděl pilot, a navíc jsem exot, když se mi taky jako jednomu z mála nelíbí The Best of Both Worlds, takže tímto držím linii:-)
Damar - 13. květen 2010 09:07sipka
ZAMĚŘIT
Damar
No, myslím, že to bolo najlepšie ukončenie Star Trek seriálu vôbec (áno, z tohto hľadiska sa mi to páči viac ako aj ukončenie DS9, aj keď ak by sme rátali za ukončenie DS9 posledných 9 epizód, je to už o inom).

Pokiaľ ide o zábery z Arzenálu slobody, nepovažujem to za bug. Jednoducho potrebovali na krátky záber mladého Rikera bez brady a aj keby sa nakrásne oholil, už by nepresvedčil, že je to ten istý dôstojník ako v pilote.
Yakuzza - 13. květen 2010 08:43sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Razer:
jak mohla anomálii vidět Enterprise z budoucnosti když se anomálie rozšiřovala směrem do minulosti neměla by správně existovat v době kdy se tam vrátí...

Teď jsem se nad tím zamyslel a máš pravdu, je to blbost... Pokud by ji Enterprise-3 (z budoucnosti) viděla, musel by ji vytvořit někdo z ještě větší budoucnosti.
(Jedině, že by ji tím scanem Enterprise sama vytvořila, ale to by ji zas viděl Pasteur, že jo.)

U těchtu bugů jde o to, že ač je AGT sebelepší epizoda, pustili se autoři do neuvěřitelně komplikovaného fenoménu z hlediska paradoxů... Je s podivem, že dali dohromady dvojepizodu, kde hraje roli opačně plynoucí čas tak, aby to dávalo alespoň jakž takž logiku...
Razer - 13. květen 2010 00:46sipka
ZAMĚŘIT
Razer
All Good Things - asi před rokem jsem jí viděl znovu, tedy podruhé a byl jsem nadšen, že je stejně dobré jak jsem si pamatoval.

Jak říká Mirak, než něco začnu kritizovat vždy si řeknu jestli bych to tak zfleku dokázal vymyslet lépe a tady musím souhlasit, že prostě asi těžko.

Navíc se seriál podíval i do možné budoucnosti našich oblíbených postav a vlastně se tak jakoby rozšířil o dalších x let.


A starý Picard se mi naopak líbil hlavně pak, že za ním posádka stála i když si myslela že je asi už bláznivej, ale jak říká myslím Beverly - je to cpt. Picard :-)

Q mě pak také nadchnul hlavně poslední scéna s ním.

Co se týče bugů nikdy mi nešlo dohlavy jak mohla anomálii vidět Enterprise z budoucnosti když se anomálie rozšiřovala směrem do minulosti neměla by správně existovat v době kdy se tam vrátí...

Jo a samozřejmě 5/5 málokdy je dávám s takovou jistotou.
Mirak - 12. květen 2010 21:45sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
All Good Things

Šel by seriál, který v podstatě neměl kontinuální děj ukončit tak, aby to zrekapitulovalo všech 7 let a zároveň to nepůsobilo, jako rekapitulace líp, než takhle?

NEŠLO

5/5
Yakuzza - 12. květen 2010 21:42sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
TelemachusRhade: Bugů tam bylo mnoho. Holt riziko, když se na něco podíváš až mockrát. Mimochodem jeden (poměrně zásadní) z nich je třeba scéna, kdy stojí u počítače a pomalu přichází na to, jak anomálie vznikla. Pointa je v tom, že všechny tři Enterprise postupně vypustili paprsek (už si nepamatuju jaký), kterým měli prohledávat sektor po časových anomáliích. A vzhledem k tomu, že ze všechny tři byly stejné - z Enterprise (bylo to tam zdůrazněno) - tak ta časová anomálie vznikla. No... Až na to, že jeden z těch tří inicioval Pasteur. FAIL.
Telemachus Rhade - 12. květen 2010 20:56sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tahle epka mi nikdy nepřišla jako součást seriálu. Vždycky na mě posůbila jako TV film. Všechny tři linie byly fantastické. Poprvé tu v budoucnosti byla vidět klingonská třída Neg'h'var a vůbec bylo tam spousta sympatických detailů. Jen v rozšířené verzi je jeden bug, kde Picard mluví s Rikerem, který má být na Farpointu, ale záběry jsou z Arzenálu svobody. A samozřejmě finální scéna je nezapomenutelná + potěšil O'Brien v červené, který k té první řadě prostě patřil. Takže, i když se mi líbil The Jem'Hadar o něco víc, tohle je pořád paráda!

Samozřejmě mě to zaujalo i co se detailů týče. TNG se zdá se ucelenější, protože vlastně končí jak začala a datail - stejně jako Farpoint se vlastní děj druhého dílu začne odehrávat až po znělce. A samozřejmě warp 14 pobavil.

5/5
Mvek - 12. květen 2010 20:00sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tak nejlepší závěr ST seriálu to není, ale rozhodně to bylo dobré. Trojgondolová Ent byla hezká. Ale Q a starý Picard mě v téhle epizodě nějak rozčiloval, kdysi i před pár lety. Ale to vše je způsobeno i tím, že je to prostě poslední díl. Vždycky k poslednímu dílu přistupuji moc kriticky, i když ho vidím po několikáté a ne jako poslední.
AVip - 12. květen 2010 19:10sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Všechny dobré věci musí někdy skončit...
Damar - 08. duben 2010 09:10sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Yakuzza: Waw a to ?e my sme divní:)
Yakuzza - 05. duben 2010 09:16sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Musím se podělit :-) Z diskuze na Hofylandu - ře?í se mo?nost dal?ího filmu s TNG posádkou...

"to nejde jelikoz kazdy z tymu TNG ma svoji ulohu bud v knizni podobe nebo jinde.. Riker vede svoji lod nekam do neznama. Beverly je admiral pres medicinu a ma svoji lod - to bylo v prequelu k novemu filmu. Dat se dava dokupy s Jordym na jeho lodi atd .. Worf ma budoucnost urcenou diky Startrek Online. Ma dost starosti v klingonskem svete, urcite nebude resit nic s federacnim tymem..
Na TNG muzeme zapomenout, protoze i Picard uz je v duchodu na Vulcanu. BYL :D Ta zmena budoucnosti je vtipna. Kazdopadne uz je starej na cokoliv. "
Mvek - 03. březen 2010 11:35sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Razer: Mně jen cca polovina, ne nějak extra, ale vzhledem k podání a práci se střihem se mi ta půlka líbí dost, konec u? byl dlouhý.
Razer - 03. březen 2010 10:52sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Já nevim proč to v?em připadá vtipné, mě teda ne :/
Mvek - 02. březen 2010 22:57sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Z Lapu...

Mr. Slivovitz
Damar - 19. leden 2010 12:32sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Preemptive Strike :
Výborná epizóda, krásne sa prepojila s aktuálnym politickým dianím a pekne uzavrela postavu Ro, aj keď som dúfal, ?e ju e?te uvidím v nejakej epke DS9...
Razer - 18. leden 2010 22:21sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mě se kupodivu a? tak nelíbila, proto?e Picard mohl být i přes svůj morální nadhled přecijen opatrněj?í.

4/5

Nejnovější   Novější 2294 - 2313 / 6283Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o