Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6283
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 2289 - 2308 / 6283Starší   Nejstarší

Mvek - 14. květen 2010 15:05sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jo, tak že TNG "pokračuje", že to nekončí, to je rozhodně plus. Poslední scéna je určitě výborná, také něco, na co asi mnoho diváků čekalo (a btw. velmi v kontrastu s tím, jak Howard Weinstein napsal Boj o moc v době cca třetí nebo čtvrté řady, kdy se Picard s ostatními docela "kamarádí", hlavně s Rikerem.

A Riker v budoucnu dobře ladil s jeho podáním v Imzadi, která vyšla o něco dřív. Tedy vlastně tak trochu i to úmrtí Deanny (na které jsem už zapomněl).

Jinak je vidět, že i z nedostatku práce chlastáte?:-) Protože jsem nemyslel, že ty tak nemáš rád 7. řadu, že závěr házíš do 6.:-)


Damar: Dík za upozornění, dojet Voy mi asi bude ještě trvat, tam mě asi poslední dvě řady tak nestrhnou jako DS9.
Damar - 14. květen 2010 14:49sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Yakuzza: Inak finále Voyageru mi prišlo ako tak trocha vykradnutý námet z finále TNG.


!!!POZOR PRE TÝCH, ČO NEVIDELI FINÁLE VOY (Mvek a tí druhí:) SPOILERY!!!!




Kapitán z budúcnosti zachraňuje deň a zároveň mení budúcnosť, ktorá nie je tak ideálna. Čiže v TNG nezomrie Deanna, vo Voy Chakotay a Seven... Čiže reset v obidvvoch prípadoch.

Q, ktorý sprevádza TNG cez všetky sezóny je nahradený vo finále VOY Borgami, ktorí otravujú Janeway viac ako 4 sezóny.

Geordi z budúcnosti, ktorý je najprv skeptický a potom Picardovi pomôže a na druhej strane to isté s Kimom v budúcnosti.

Data, ktorý je profesorom s vlastným bytom a ešte si aj zafarbí vlasy a Doktor, ktorý si zoberie ľudskú manželku (na prvý pohľad nie tak zrejmá podobnosť, ale je to jasná demonštrácia, že sa priblížia ľudskosti v alternatívnej budúcnosti).

Tých podobností je tam samozrejme viac, možno aj na celú prednášku:)




Yakuzza - 14. květen 2010 13:31sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
6x25-26 All Good Things...

Řeším tady pořád nějaké bugy, ale to neznamená, že se mi to nelíbilo. Naopak, tohle je naprosto dokonalé finále. Nezavání to zbytečnou grandiozností, je to prostě tak akorát. Parádní příběh, tři časové linie působí tak, že to člověk vnímá z hlediska kontinuity seriálu naprosto nadčasově, aspoň já jsem to nevnímal jako "poslední díl, který se odehrává po dílu Preemptive Strike". Pohledem do budoucnosti jsme viděli, jak by kdo mohl skončit, aniž by se cokoliv změnilo v současnosti. Na konci dílu Enterprise jednoduše odlétá dál "na další misi".

Parádní byli Miles, Tasha, Q, ale třeba i Alyssa, Tomalak nebo Nakamura. Hudby tam moc nebylo, pravda, ale to v celé TNG. Příběh jako takový krapet překombinovaný, ale až na těch pár bugů, kterým se asi moc vyhnout nešlo a v tom všem zmatku si jich většinou ani nikdo nevšimne, je to docela logické a má to spád. Navíc se podařilo parádně promixovat komplikovaný příběh a komplikované příběhy jednotlivých postav tak, aby se na žádnou z hlavních postav nezapomnělo.

Minulost - myslím, že atmosféra se zachovat do jisté míry podařila. Sice díky Picardovým skokům v čase se nezachoval typicky protivný-jak-hovno Picard, ale jinak fajn. S Farpointem bych to z hlediska bugů raději neporovnával, akorát bych si asi zbytečně zkazil zážitek. A záběr na mladého Riker z Arzenálu mi teda rozhodně nevadil, naopak docela mě potěšilo, že si s tím takhle vyhráli, je to docela vtipné.
Jenom mi trochu vadilo Picardovo úmyslně divné chování. Je mi jasné, že nemohl porušit časovou směrnici, ale sám pak říkal, že jeho činy v minulosti nemají dopad na současnost, tak se na to klidně mohl vykašlat. Neustálé WTF pohledy posádky už pak byly docela otravné...

Současnost - tady mi přišlo poměrně divné WTF ten pseudo-začátek čehosi s Beverly. TNG byla v tomhle strašně připosraná. Nebyli schopni za celý seriál dát jedinou postavu do nějakého rozumného vztahu. Dat a Tasha - nedotaženo. Picard a Beverly - nedotaženo. Riker a Deanna... Worf a Deanna... Pořád jenom nějaké náznaky, když už, tak něco bylo v budoucnosti nebo minulosti... Nevím, čeho se báli. Miles a Keiko nebyli hlavní postavy, ale už tak dost odvaz.

Budoucnost - pěkné. Senilní Picard docela vtipný, slizký Riker byl povahově dobře trefený. Zbytek tak nějak odpovídal. Mrtvá Deanna byla podle mě dobrý tah. Vtipná byla Jessel a hromady koček u Data :-)

Celkově samozřejmě paráda, více než důstojné zakončení seriálu. Finále DS9 se s tím nedá srovnávat, protože to je typově prostě něco úplně jiného, stejně jako celý seriál. Kdybych to měl srovnávat s finálem Voyageru... ROFL ROFL ROFL, asi tak.

(Jsem se zas nějak rozepsal, nemám dneska v práci moc co dělat...)
Telemachus Rhade - 14. květen 2010 09:19sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza: Můstek v Generations je totožný s můstkem alternativní Enterprise v "Yesterday's Ent", takže byl už dávno hotový. Možná jim ta instalace zabrala víkend :) Každopádně vím, že mezi posledním natáčecím dnem All Good Things a Generations neproběhla ani malá pauza. V nějakých bonusech si na to herci trochu stěžovali.

S tím výrokem) Obvykle si takovýhle kravinek všimnu, ale včera mě nic takovéhleho nezasáhlo. Něco mi říká, že myslíme stejnou scénu.
Yakuzza - 14. květen 2010 08:34sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
TelemachusRhade:
Picard řekl ve své linii, že to "vypadá jakoby pocházel" ze všech tří Enterprise.

Asi myslíme jinou scénu, bohužel se na to teď nemůžu mrknout, odešel mi disk se Star Treky. Ale vím, že mě to při každém sledování praštilo do ksichtu...
Yakuzza - 14. květen 2010 08:32sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
TelemachusRhade:
další den po dotočení All Good Things... se šlo do stejného studia, do stejných kulis točit Generations.

A ty nové panely na můstku Enterprise v Generations dodělali v noci?
Telemachus Rhade - 13. květen 2010 18:37sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tak jsem na to podíval znova, abych odhalil ty zlé bugy :)

On sice tu anomálii způsobil Pasteur, ale Picard řekl ve své linii, že to "vypadá jakoby pocházel" ze všech tří Enterprise. A on si tehdy ještě neuvědomoval, že to způsobil Pasteur, myslel, že se tam s Ent ještě vrátí a znovu ho zapne. Takže podle mě to bug není.

Riker na Farpointu mi ale vadí. Ne tím, že je to z jiné epizody, ale v pozadí za ním stojím kapitán Rice. A to už identifikuje i konkrétní scénu.

Dál jsem docela koukal, jak nepřesvědčivě působí ta stará linie. Líbilo se mi, že v těch křeslech opět téměř leželi, jako v S1 a že na můstku vyměnili postranní panely za ty ošklivé hnědé :) Ale LCARS té doby byly tmavé, zeleno-neurčitě-fialové v kombinaci s tlumenou žlutou a neměli homogení podsvícení. Navíc i osvětlení bylo tehdy mnohem míň jasnější, než přesvětlená sedmá řada. Nejhůř působila asi strojovna, která třeba v 1x06 měla pomalu "svou duši". A přitom Pasteur byl poměrně tmavý, takže nevím, kde je chyba. + modré uniformy byly tehdy extrémně tmavé.

A překvapila mě míra Picardových monologů vesrsus fakt, že celá dvojepka měla enormě málo hudby. Ale samozřejmě spokojenost, proti takovéhlemu finále se nedá říct zbla. Srovnávat s DS9 se to ale nedá, každé je kvalitní svým způsobem.

A ještě - závěr seriálu to až tak úplně není. Přecijen další den po dotočení All Good Things... se šlo do stejného studia, do stejných kulis točit Generations.
Mvek - 13. květen 2010 12:16sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Já zase z hlavy nevypustím Marghovu úpravu s dabingem Soukupa k nějaké kamasutře nebo k jakému dokumentu při té řeči posádce:-), jak bylo použito tuším při sporu ST vs. ST předloni.
Pozemstan - 13. květen 2010 11:47sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Také je to pro mě asi nejlepší ukončení ST seriálu, i když jsem ještě neviděl ENT. -) Zprvu se vše zdá zmatené, zásahy nevypadají na Q, ale později vše, i přes ony nepřesnosti, začíná zapadat a překvapivě uzavírat celý seriálový příběh s návazností na jeho počátek... Tato (Soukupova) slova už asi z paměti nevymažu: "Tohle jsme měl udělat už dávno ... Otevřený poker bez žolíků a jen oblaka jsou limit!" -)
Mvek - 13. květen 2010 10:39sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Na mě prostě při tom díle padá depka, není to chyba tvůrců, protože na mě padá přesně z toho, o čem ta epizoda je, že v budoucnu tak jako tak se posádka rozdělí, někteří zestárnou výrazněji... ale taky nemám rád díly, kde jsou herci maskovaní na starce (i v jiných seriálech), kdyby tak zestráli sami, vadit mi to nebude:-), o tom to není.

U DS9 na mě smutně působila jen ta jejich závěrečná napůl opravdová rozlučková party u Vica a ty vzpomínky a posledních pár sekund, kdežto tady skoro celá epizoda.

Ale možná někdy zkusím dát pilot a vzápětí tenhle dvojdíl. Třeba si všimnu i těch bugů:-), kupodivu tady jsem o ničem takovém nepřemýšlel.

Nepopírám, že epizoda je dobrá, že je to hezky uzavřené (ale tak DS9 srovnatelně), má možná vliv, že poprvé jsem to viděl, aniž bych kdy viděl pilot, a navíc jsem exot, když se mi taky jako jednomu z mála nelíbí The Best of Both Worlds, takže tímto držím linii:-)
Damar - 13. květen 2010 09:07sipka
ZAMĚŘIT
Damar
No, myslím, že to bolo najlepšie ukončenie Star Trek seriálu vôbec (áno, z tohto hľadiska sa mi to páči viac ako aj ukončenie DS9, aj keď ak by sme rátali za ukončenie DS9 posledných 9 epizód, je to už o inom).

Pokiaľ ide o zábery z Arzenálu slobody, nepovažujem to za bug. Jednoducho potrebovali na krátky záber mladého Rikera bez brady a aj keby sa nakrásne oholil, už by nepresvedčil, že je to ten istý dôstojník ako v pilote.
Yakuzza - 13. květen 2010 08:43sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Razer:
jak mohla anomálii vidět Enterprise z budoucnosti když se anomálie rozšiřovala směrem do minulosti neměla by správně existovat v době kdy se tam vrátí...

Teď jsem se nad tím zamyslel a máš pravdu, je to blbost... Pokud by ji Enterprise-3 (z budoucnosti) viděla, musel by ji vytvořit někdo z ještě větší budoucnosti.
(Jedině, že by ji tím scanem Enterprise sama vytvořila, ale to by ji zas viděl Pasteur, že jo.)

U těchtu bugů jde o to, že ač je AGT sebelepší epizoda, pustili se autoři do neuvěřitelně komplikovaného fenoménu z hlediska paradoxů... Je s podivem, že dali dohromady dvojepizodu, kde hraje roli opačně plynoucí čas tak, aby to dávalo alespoň jakž takž logiku...
Razer - 13. květen 2010 00:46sipka
ZAMĚŘIT
Razer
All Good Things - asi před rokem jsem jí viděl znovu, tedy podruhé a byl jsem nadšen, že je stejně dobré jak jsem si pamatoval.

Jak říká Mirak, než něco začnu kritizovat vždy si řeknu jestli bych to tak zfleku dokázal vymyslet lépe a tady musím souhlasit, že prostě asi těžko.

Navíc se seriál podíval i do možné budoucnosti našich oblíbených postav a vlastně se tak jakoby rozšířil o dalších x let.


A starý Picard se mi naopak líbil hlavně pak, že za ním posádka stála i když si myslela že je asi už bláznivej, ale jak říká myslím Beverly - je to cpt. Picard :-)

Q mě pak také nadchnul hlavně poslední scéna s ním.

Co se týče bugů nikdy mi nešlo dohlavy jak mohla anomálii vidět Enterprise z budoucnosti když se anomálie rozšiřovala směrem do minulosti neměla by správně existovat v době kdy se tam vrátí...

Jo a samozřejmě 5/5 málokdy je dávám s takovou jistotou.
Mirak - 12. květen 2010 21:45sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
All Good Things

Šel by seriál, který v podstatě neměl kontinuální děj ukončit tak, aby to zrekapitulovalo všech 7 let a zároveň to nepůsobilo, jako rekapitulace líp, než takhle?

NEŠLO

5/5
Yakuzza - 12. květen 2010 21:42sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
TelemachusRhade: Bugů tam bylo mnoho. Holt riziko, když se na něco podíváš až mockrát. Mimochodem jeden (poměrně zásadní) z nich je třeba scéna, kdy stojí u počítače a pomalu přichází na to, jak anomálie vznikla. Pointa je v tom, že všechny tři Enterprise postupně vypustili paprsek (už si nepamatuju jaký), kterým měli prohledávat sektor po časových anomáliích. A vzhledem k tomu, že ze všechny tři byly stejné - z Enterprise (bylo to tam zdůrazněno) - tak ta časová anomálie vznikla. No... Až na to, že jeden z těch tří inicioval Pasteur. FAIL.
Telemachus Rhade - 12. květen 2010 20:56sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tahle epka mi nikdy nepřišla jako součást seriálu. Vždycky na mě posůbila jako TV film. Všechny tři linie byly fantastické. Poprvé tu v budoucnosti byla vidět klingonská třída Neg'h'var a vůbec bylo tam spousta sympatických detailů. Jen v rozšířené verzi je jeden bug, kde Picard mluví s Rikerem, který má být na Farpointu, ale záběry jsou z Arzenálu svobody. A samozřejmě finální scéna je nezapomenutelná + potěšil O'Brien v červené, který k té první řadě prostě patřil. Takže, i když se mi líbil The Jem'Hadar o něco víc, tohle je pořád paráda!

Samozřejmě mě to zaujalo i co se detailů týče. TNG se zdá se ucelenější, protože vlastně končí jak začala a datail - stejně jako Farpoint se vlastní děj druhého dílu začne odehrávat až po znělce. A samozřejmě warp 14 pobavil.

5/5
Mvek - 12. květen 2010 20:00sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tak nejlepší závěr ST seriálu to není, ale rozhodně to bylo dobré. Trojgondolová Ent byla hezká. Ale Q a starý Picard mě v téhle epizodě nějak rozčiloval, kdysi i před pár lety. Ale to vše je způsobeno i tím, že je to prostě poslední díl. Vždycky k poslednímu dílu přistupuji moc kriticky, i když ho vidím po několikáté a ne jako poslední.
AVip - 12. květen 2010 19:10sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Všechny dobré věci musí někdy skončit...
Damar - 08. duben 2010 09:10sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Yakuzza: Waw a to ?e my sme divní:)
Yakuzza - 05. duben 2010 09:16sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Musím se podělit :-) Z diskuze na Hofylandu - ře?í se mo?nost dal?ího filmu s TNG posádkou...

"to nejde jelikoz kazdy z tymu TNG ma svoji ulohu bud v knizni podobe nebo jinde.. Riker vede svoji lod nekam do neznama. Beverly je admiral pres medicinu a ma svoji lod - to bylo v prequelu k novemu filmu. Dat se dava dokupy s Jordym na jeho lodi atd .. Worf ma budoucnost urcenou diky Startrek Online. Ma dost starosti v klingonskem svete, urcite nebude resit nic s federacnim tymem..
Na TNG muzeme zapomenout, protoze i Picard uz je v duchodu na Vulcanu. BYL :D Ta zmena budoucnosti je vtipna. Kazdopadne uz je starej na cokoliv. "

Nejnovější   Novější 2289 - 2308 / 6283Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o