Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6283
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1936 - 1955 / 6283Starší   Nejstarší

BorgDog - 11. prosinec 2010 22:13sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
S.S.Enterprise: Já myslím, že to není v rozporu. Civilizace ve "Spravedlnosti" žila primitivně, ale primitivní nebyla. To není stejný případ jako "Pozorovatel."
S.S.Enterprise - 11. prosinec 2010 20:39sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Dotaz:

Od kdy platí primární směrnice o nevměšování? Platila i v TNG v epizodě, kde měl dostat Wesley trest smrti za rozbití záhonu? Na tu planetu se němli vůbec transportovat ne?
S.S.Enterprise - 11. prosinec 2010 20:38sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
No ty pyžama (S 1-2) byly skvělý, hlavně v tom, že by odhalily u herců případnou žravost :)

A po vzoru TOS filmů by bylo hezké mit různé uniformy pro vyšší a nižší personál...

Např. Wesley by pak měl na můstku jako jediný požád pyžamo.. no kdybyho Picard tak nesmyslně nepovýšil.. Ve VOY měli oděv pro Maquisty už vymakanější :)
Torak - 10. prosinec 2010 10:52sipka
ZAMĚŘIT
Torak
Lt.Shark:
A já blbec furt hledal, kde jsou vidět puky na kalhotách.
Hledat ty vaše přehyby na tunice mě fakt nenapadlo >:-D
Lt.Shark - 09. prosinec 2010 23:17sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
koukám na promo fotky... a on to bude nakonec přecijenom šev a né přehyb od žehličky
http://tng.trekcore.com/gallery/albums/publicity/season3/data_s3.jpg
http://tng.trekcore.com/gallery/albums/publicity/season3/geordi_s3.jpg
Telemachus Rhade - 09. prosinec 2010 08:53sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Nevím, co tu motáte, ale jak správně poznamenal Pozemstan, design uniforem se změnil jen jednou, a to mezi S2 a S3. První dvě sezóny používali těsné a herci nenáviděné jednodílné "námořnické" pyžamo. Od S3 pro vyšší důstojníky a od S4 pro všechny, bylo používáno klasické pyžamo jak ho známe z TNG a mnoha epek DS9. Ovšem S3 má jiný střih. S dvěma roky textilky pouze vidím, že je jiný, zkušený krejčí by dokázal říct přesně v čem.
Mvek - 09. prosinec 2010 08:05sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pozemstan: To je velice zajímavý postup do sci-fi, oddělit část těla, která trpí nějakou záhadnou lokální infekcí, aby se příliš nešířila do těla, dát ji do "inkubátoru" a vyživovat a zkoušet léčit...:-) Zní to divně, ale v některých případech to není blbý nápad, do sci-fi se to hodí.
Pozemstan - 09. prosinec 2010 02:29sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Pokud jde o posádku TNG, tak překvapivě nepůsobí zas až tak sterilně, jak se říká - viz už třeba scény v simulátoru, poker apod. I Picard se občas pousměje nebo si dovede vychutnat situaci jako dnes. Rozhodně je to sehraná posádka, kdybych měl někoho vyzdvihnout, tak asi také Guinan, Data, Picarda, ale nikdo, ani Wesley, podle mě nepůsobí špatně. Jinak je fakt, že v první a druhé sezóně bylo překvapivě dost podivných příběhů, často ve stylu TOS, možná jakoby už v nesprávné době s nesprávnými lidmi, ale zase ne žádný vyložený extrém. Třeba poslední tři díly druhé řady (ale i mnohé jiné) byly podle mě celkem zdařilé, i přes svou neobvyklost.

Je tedy fakt, že se projevuje až přehnaný idealismus a pacifismus, když se Picard dokonce zdráhal použít Enterprise pro bojové cvičení. Jako by od dob TOS došlo k radikální psychologické evoluci, nebo jim ten mír s klingony a relativní klid ze strany romulanů už vlezl na mozek. Dokonce se zdá, že šlo v Peak performance vůbec o první takové cvičení Hvězdné flotily, ačkoli jsme přinejmenším v TOS viděli test s dr. Daystromem. To neprovádějí bojová cvičení ani na akademii? Co Kobajaši Maru? Jak to, že Enterprise vůbec nese zbraně a občas je i použije? -)

Pokud jde o Pulaski, tak mě též zaujala, jakkoli mám rád i Crusherovou. Z toho, co jsem si pamatoval a co se ke mně doneslo později, jsem myslel, že bude na posádku tvrdší a vůči Datovi nepřátelská, ale vývoj jejího vztahu k němu byl naopak zajímavý, spíše trochu jako McCoyův lehce humorně provokativní vůči Spockovi. Jinak bylo ale kopírování McCoye až příliš okaté, např. i v odporu k transportéru...

I Shades of Grey měly svou myšlenku, i když uznávám, že míru opakování scén z předchozích dílů přehnali až ke znudění diváka. Jinak od Pulaski a lékařské vědy 24. století bych čekal, že nohu raději s klidem amputuje nebo spíš dočasně oddělí za účelem samostatné léčby, než aby nechala neznámou infekci rozšířit až do mozku...

Lt.Shark: Souhlasím, také jsem si říkal, že je to známka novoty...

Mvek: To je spíš jeden proužek, navíc ne zrovna svislý, a na staré uniformě... -)

S.S.Enterprise: "Škoda, ty staré uniformy (TNG s 1-2) měli ostatním členům flotily nechat na pořád. "
Aby poddůstojníci chodili i nadále v "pyžamech"? Je fakt, že to možná více připomínalo typická námořnická trička... -)
Mvek - 08. prosinec 2010 22:48sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tedy ty proužky v barvě sekce, co jdou přes černá ramena.
Mvek - 08. prosinec 2010 22:47sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Já myslel, že myslí ty barevné proužky, co měl Dat, viz tuším v epizodě Datalore, odkud jsme vzali screen pro montáž:
Lt.Shark - 08. prosinec 2010 22:37sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
tak sem se hned kouknul a je to tak... tady je dobře vidět, že nejde o švy ale o nažehlenej přehyb...
http://tng.trekcore.com/gallery/albums/s3/3x02/evolution021.jpg
Lt.Shark - 08. prosinec 2010 22:34sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
Já se teď nedíval... ale co si pamatuju z minulosti těch mnoha let nazpět, tak ty dva svislé švy, nejsou švy... ale páč jsou ty uniformy nový, tak jsou na nich vyžehlený ohyby... puky :o)
S.S.Enterprise - 08. prosinec 2010 20:17sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
No a všiml sem si toho jenom u Datovy uniformy, jakoby měla vepředu dva svislé rovnoběžné švy.

Škoda, ty staré uniformy (TNG s 1-2) měli ostatním členům flotily nechat na pořád.
Telemachus Rhade - 08. prosinec 2010 10:15sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Ty barvy nebyly zas tak výrazně lepší - spíš jednotnější, respektive celkově jich tam bylo méně. Tyhle uniformy jsou mnohonásobně lepší, ale v S3 jsou jiné, než všude jinde - ty klasické jsou až od S4 (jiný střih). Krom toho je v S3 nosí jen vyšší důstojníci.

Co ale nebylo pěkné, byla série obrovských černých pruhů vlevo. Občas měly až před 50 pixelů a každá vrstva obrazu končila jinak. Gondola Enterprise byla například úplně vlevo, zatímco oranžový proud hmoty z hroutící se hvězdy končil o 50 pixelů dřív :-) Ono je to teda i na DVD, ale ne tak výrazné.
Damar - 08. prosinec 2010 10:08sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Konečne lepšie farby a nové uniformy:)
Telemachus Rhade - 08. prosinec 2010 09:39sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Evoluce
AVip - 08. prosinec 2010 09:33sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Co šlo včera?
Telemachus Rhade - 08. prosinec 2010 08:04sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Natáčení MASHe probíhalo téměř za přítomnoti dlouhometrážního důstojníka, který musel odpískat odchod domů.. :) U Pulaski je celkem jasné, že je to od začátku jiná postava. Stačí ty repliky v The Child poslouchat - to je McCoy.
Mirak - 07. prosinec 2010 22:58sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
TelemachusRhade: Když například z MASHe náhle odešel Trapper McIntyre, tak jeho repliky a scény v prvních několika epizodách dělal Hunnicutt a to jen s drobnými úpravami.
Telemachus Rhade - 07. prosinec 2010 22:27sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Jinak po dnešní epizodě musím říct, že rozdíl mezi S2 a S3 je neuvěřitelný. Myslím, že tehdy museli mít lidé ještě mnohem emotivnější reakce. Je to jak jiný seriál..

Nejnovější   Novější 1936 - 1955 / 6283Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o