Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6283
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1912 - 1931 / 6283Starší   Nejstarší

Mirak - 13. prosinec 2010 22:44sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
TelemachusRhade: Jo, to byl tuším jeho první scénář. Jinak Moore dělal ještě na první sezóně Carnivalu (odborný poradce?) jen aby po první řadě odešel dělat Galacticu.
Druhá řada je pak mnohem lepší :-)
Telemachus Rhade - 13. prosinec 2010 22:21sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Defacto je to takový Braga :-)

Ovšem Braga má aspoň špětku soudnosti a teď obráží s Mannym Cotem cony a trekkiem se omlouvá :)
Telemachus Rhade - 13. prosinec 2010 22:19sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Přesně tak. Docela by mě v novém světle zajímalo, jak to fungovalo na place DS9. Že měl Ira Steven Behr poslední slovo, a že RDM dost krotil, je jasná věc. Ale zajímalo by mě nakolik ho v reálu vlastně všichni usměrňovali, protože krom DS9 a BSG S1 + přelom S2 a S3 z něj nic kloudného nevylezlo.

A s vědomím, že v DS9 byl umravňován snad v každé epce, co splodil, a že v BSG S1 byl silně krocen britskými producenty, se začíná zdá, že ten maník doopravdy vlastně nic neumí.
kapitan Pike - 13. prosinec 2010 22:13sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
V tom případě je jeho nejnovější tvorba (tj. konec nBSG a Caprica) vlastně návratem ke kořenům ;-)
Telemachus Rhade - 13. prosinec 2010 22:03sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tohle měl na svědomí RDM? Už je mi leccos jasnější :)
Mirak - 13. prosinec 2010 21:57sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
I Ron Moore nějak začínal :-)
Telemachus Rhade - 13. prosinec 2010 18:41sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Dneska to byla teda nehorázná kokotina!
Telemachus Rhade - 13. prosinec 2010 17:39sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tento týden:

PO: The Bonding
ÚT: Booby Trap
ST: The Enemy
ČT: The Price
PÁ: The Vengeance Factor
Telemachus Rhade - 12. prosinec 2010 20:24sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Přemýšlím jestli jim to vlastně někdy vyšlo... :)
kapitan Pike - 12. prosinec 2010 19:45sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Spousta těchto konfliktů s PD je taky víceméně umělá. Především vůbec nechápu ty jejich pozorovací mise - minimálně po tom průšvihu z "páteční" epizody by byla Federace nucena pod tlakem veřejného mínění tyto šaškárny odpískat (nebo by se to ututlalo, pak jen zbývá doufat, že WikiLeaks budou fungovat i ve 24. století :-) ). Podobně je to i s epizodou First Contact - prostě očividná neschopnost Flotily a Federace, na které byly mnohé zápletky epizod postaveny. Stejně pečlivě pozorování bylo s technologií 24. století možné i z orbity, takže všechny tyto výsadky s následným průšvihem a okecáváním PD dělané jen na efekt.
Mvek - 12. prosinec 2010 18:07sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
BorgDog: Naprosto souhlasím se vším
Torak - 12. prosinec 2010 18:02sipka
ZAMĚŘIT
Torak
TelemachusRhade: Picard ale není fanatický. To by to nikdy tak neokecával.
BorgDog - 12. prosinec 2010 17:53sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
TelemachusRhade:
Naopak PD by měla civilizacím být svým způsobem nápomocna.

Jenže v takto globálním měřítku je problematické říct, co je pomoc a jaké následky může v dlouhodobém horizontu mít. Nejlepší úmysly se často zvrhnou v nejhorší výsledky, a tady je v sázce příliš moc. Nemyslím, že by Picardův výklad PD byl v tomto směru až tolik fanatický. Řekl bych spíš, že je jeho postoj projevem pesimismu, který pramení z možných špatných zkušeností s podobnou "pomocí" jinde - a nemohu se mu divit.

Druhá otázka ovšem je, nakolik je správné narýsovat čáru mezi "pomocí" a "nepomocí" jen podle toho, zda dotyční mají či nemají warp. To je poněkud moc zjednodušené a podle mě nepřijatelně "odpravené."
Telemachus Rhade - 12. prosinec 2010 16:21sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Razer: PD je v kostce manuál na téma "Kdo jsem já, abych se protivil přirozenému řádu věcí". Ovšem jak jsem již říkal, Picard je v jejím výkladu fanatický a nemyslím, že Archer jí sepsal s odstavcem "Primitivy nechce zemřít příšernou smrtí. Že ještě nevymysleli warp je jejich problém." Naopak PD by měla civilizacím být svým způsobem nápomocna.
Razer - 12. prosinec 2010 14:09sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mvek: No mě se to prostě, ale neslučuje s tím nechat bouchnout celou planetu když jí mohu zachránit stiskem tlačítka no to je celé :)
Mvek - 12. prosinec 2010 12:58sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Razer: Já ti lidskou cestu neberu, tak je samozřejmě přirozená a zase pro nás logická.
Ale Federace se hlavně v TNG snaží tvářit jako cosi "víc", lepší budoucnost, kdy nám nejde už jen o nás samé. Samozřejmě, že to vypadá, že to bude jen utopie, a navíc mnohé díly tomu odporují atd. Ale myslím, že to má být původní idea i idea té primární směrnice.
Razer - 12. prosinec 2010 12:20sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mvek: Já se na to koukám z lidského pohledu, čistě logicky je možná jedno jestli nechám jednoho vesničana, nebo nějaké primitivy umřít hroznou smrtí.

Lidsky se mi to příčí. A propo kdyby byla tahle striktní i bytost Q nechal by Picarda i s lidstvem v posledním dílu TNG chcípnout... happy logical ending.

Na ST se mi líbí, že i ten Picard vždycky najde nějakou třetí cestu a není potřeba všechny nechat umřít a tak to má být.
Mvek - 12. prosinec 2010 12:02sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Razer: Já bych řekl, že to je diskutabilní. Je to prostě jiný úhel pohledu. Pokud by ses na celý vesmír díval z pohledu nějakých teorií Gaia, obecně principů matky přírody (viz Avatar), nebo tak, jako na velký organismus, tak by ti tohle imho přišlo také logické. Co to jsou pak miliony mrtvých lidí, proti narušení rovnováhy a přirozeného vývoje celého vesmíru.

Jen samozřejmě pochybuju, že takto smýšlí Federace ve všem. To by možná šlo vulkáncům, kdyby nebyli ovlivňovaní jinými kulturami.
Razer - 12. prosinec 2010 11:36sipka
ZAMĚŘIT
Razer
No tak mě upřímně vadí taková tahle nadřazenost. Pro federaci je to jistě velmi pohodlné, že jim takto ještě velmi dlouhá léta nevyroste žádná konkurence a mohou mít klidné svědomí.

Na stranu druhou pokud nastane situace jako se Sarženkou a její planetou a Picard si sedí v křesle a blábolí cosi o primární směrnici a tom jak je správné a nanejvýš morální nechat ty lidi dole uhořet v lávě, protože KDO JSME, abychom narušovali jejich přirozený vývoj/zánikl je opravdu zvrácené a zavání to svým způsobem také "božským" komplexem, kdy jsou více technologicky vyvynuté druhy jakoby zcela nad tou lůzou dole.
BorgDog - 12. prosinec 2010 01:50sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
kapitan Pike: Jistě, právě proto jsem zmínil "Je těžké být Bohem." Ta podobnost je zřejmá.

Nejnovější   Novější 1912 - 1931 / 6283Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o