Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6283
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1897 - 1916 / 6283Starší   Nejstarší

Yakuzza - 19. prosinec 2010 17:52sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Uvažuju, jestli mám reagovat na diskuzi o primární směrnici... asi mi to nedá, ale kdyžtak později :-)
kapitan Pike - 17. prosinec 2010 22:04sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Já toho naopak o Vánocích stihnu více než normálně.
S.S.Enterprise - 17. prosinec 2010 21:24sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
TelemachusRhade:

Nevěrníku :-D
Telemachus Rhade - 17. prosinec 2010 20:39sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
TNG rzpis do konce roku..

Příští týden:

PO: The Defector
ÚT: The Hunted
ST: The High Ground
ČT: Déjà Q
PÁ: A Matter of Perspective (od tohoto dílu nás bude obšťastňovat už pouze Jagelka)

..a mezi svátky:

PO: Yesterday's Enterprise
ÚT: The Offspring
ST: Sins of the Father
ČT: Allegiance
PÁ: Captain's Holiday

Přístí týden stihnu celý, ale mezi svátky tedy opravdu nevím. Budu se snažit určitě u Yesterday's Enterprise a u Hříchů otce, ale třeba si jsem uplně jistý, že na Sylvestra v podvečer určitě COOL zapínat nebudu. Což je škoda, protože tohle jsem chtěl vidět..
Telemachus Rhade - 15. prosinec 2010 15:16sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
AVip: :-D

Dneska je "The Enemy", kterou mám v paměti zapunutou jako velmi dobrou, tak doufám, že se konečně přijede ten pomyslný ledoborec a já nebudu muset používat naši obligátní větu..
AVip - 15. prosinec 2010 15:08sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Já se jen pamatuju, že někde ve 2. a 3. sezóně je v TNG strašný "volej" několika mizerných episod za sebou, kdy si pamatuju, že jsem se tenkrát díval jen ze setrvačnosti.
No tak teď už vím kde...
Telemachus Rhade - 15. prosinec 2010 14:36sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan: Ne, myslel jsem to jinak. Doba vzniku je z mé strany určitě zohledněna - např 11001001 je o dva roky starší a je mnohem smysluplnější a uvěřitelnější, než tenhle canc. "Booby Trap" je jednak námětem kombinací SG a TOSky, a na to jsem už prostě alergický. Nějaká stará úžasná rasa kdesi kdysi a různě cosi a je to super-záhadné a přitom se tam nic neděje. Všechny postavy jsou oproti S1 a S2 charakterově posunuté - nejvíc asi Picard, který je posledních 6 dílů fakt na pěst. Geordi je prvotřídní ňouma. Včera ty jeho logigické postupy, to by jeden zešedivěl.. Guinan tam opravdu působí jako blesk z čistého nebe a teď už jsem si úplně jistý, že jde o mojí nejoblíbenější postavu z TNG. Navíc jsou tam pitomosti i vzhledem ke svojí době. Počítač (a podotým, že tehdy mnohem víc než dnes) měl prostě nalajnovaný postup a vykonal ho stejně napoprvé jako napodruhé. Že auto-pilot 24. století (zvlášť top-of-the-line-technology) nezvládne zatočit stejně jako před chvílí, je to prostě pyčovina! (pardon) Ale na technoblábolech mi nezáleží, ovšem to jejich chování a fatální absence logiky, nebo nějakého rozumného uvažovaní, to je tedy síla!

S3 jsem nikdy neměl moc v lásce, ale že je to až takhle moc špatný, to jsem si nepamatoval..

"Who Wathes the Watchers" je klasický problém téhle řady - dobrý námět, katastrofální provedení. A to jak po herecké, tak scénáristické a výpravné stránce. Morální aspekt té epizody je zřejmý, ale výsledek bohužel tristní.
Pozemstan - 15. prosinec 2010 13:18sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
TelemachusRhade: Neřekl bych, že jsou díly tak špatné. Zrovna záběry z včerejší epizody ze simulátoru jsem si i po letech docela pamatoval. Bohužel jsem tentokrát stihl večer jen druhou polovinu dílu. Je nutno se na to přece jen dívat s ohledem na dobu vzniku, ale i na dobu zasazení děje do světa ST. Byli jsme prostě svědky unikátních chvil, jedné z vůbec prvních podobných živých simulací, jaké umožňuje až kombinace nejmodernějšího počítače a holografického simulátoru na lodi třídy Galaxy. Geordi snad na první pohled mohl působit jako pouhý asistent, ale byl to právě on, kdo přístup inicioval a prosadil, byť nakonec proto, aby díky němu došel k mnohem jednoduššímu řešení. Nezapomínejme, že šlo o průkopnické podmínky, jakkoli se to může zdát po letech existence takových lodí technologie nepravděpodobné...

Jinak třeba již níže zmíněný díl "Kdo pozoruje pozorovatele?", který jsem si (byť matně) opět pamatoval, patří myslím k vynikajícím klasickým startrekovským příběhům. Např. velice působivá scéna, když Picard hovoří v poradní místnosti s výhledem na planetu s vůdkyní primitivní vesnice a snaží se ji přesvědčit, že není bůh, vyvolává i u mě, ač se snažím věřit v křesťanského Boha, provokativní, možná až "dänikenovské", pochyby, zda se nemohly některé biblické příběhy odehrávat podobným způsobem, přičemž "boží poslové" nebyli natolik přesvědčiví jako Picard... Nebo přesvědčovali o opaku? I pokud opustíme tyto (anti)teologické úvahy, zůstává podle mě příběh, který se vlastně odehrával i na Zemi mezi lidmi už od objevitelských plaveb na začátku novověku a možná dříve, byť byl asi mnohokrát zpracován i dříve, silnou inspirací a varováním. I když samozřejmě souhlasím, že federační pozorovatelé mohli a měli postupovat s mnohem větší opatrností, jinými metodami (pouhé mikroskopické kamery a senzory v pórech skály, popřípadě orbita, loď Federace na dlouhodobé výzkumné misi však není neviditelná a pro protovulkánské již vědu rozvíjející pozorovatele by byla v noci snadným cílem, což by mohlo ovlivnit místní kulturu podobně jako v jednom díle VOY s planetou s rychlejším během času, nehledě na možné upozornění nezvaných vetřelců odjinud), ale pro samotnou podstatu příběhu, byť to zápletku usnadnilo, jsou to myslím jen podružné detaily...
Telemachus Rhade - 15. prosinec 2010 10:42sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Po šesti dílech TNG S3 musím říct, že krom průměrné Evoluce, to je katastrofa! 4x 1/5 a včera se to teda dobelhalo na 2/5, ale co z LaForge udělali za blba, to je neuvěřitelný. Takže opět platí obligátní hláška "Nevím proč jsem si myslel, že ta epizoda byla lepší..". Snad to zachrání v pátek Defector.
Deus - 14. prosinec 2010 10:12sipka
ZAMĚŘIT
Deus
Tak The Bonding mu pak dost přepsali. Ten jeho příběh měl být především ze simulátoru, což pak předělali na mimozemskou entitu. Z jeho scénáře tam zůstal tak akorát námět.
Telemachus Rhade - 14. prosinec 2010 08:36sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
TNG Borgové mě nebavili vůbec krom pilotu DS9. Klingoni jo a koukal jsem, že psal scénáře místy i sám, tak třeba v něm přecijen něco bylo.. :) Nebo jsou v něm 2 osobnosti, protože okamžitě po té včerejší slátanině sepsal The Defector.
Mirak - 13. prosinec 2010 23:27sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Na druhou stranu se významně podílel na rozvoji Klingonů, což mě v TNG bavilo ještě víc, než třeba Borgové.
Telemachus Rhade - 13. prosinec 2010 23:22sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: :-D

BorgDog: Mám pocit, že je to v bonusech ke 4. řadě ENT. Nebo minimálně na TyTrubce něco bude určitě. Hledat se mi to opravdu nechce.
BorgDog - 13. prosinec 2010 23:07sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
TelemachusRhade:
Braga má aspoň špětku soudnosti a teď obráží s Mannym Cotem cony a trekkiem se omlouvá :)

Fakt? Můžeš být přesnější, dodat nějaké linky, apod.? Tohle bych si docela rad vychutnal. :-)
Razer - 13. prosinec 2010 22:49sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Zajímavé info, opravdu zajímavé.
Mirak - 13. prosinec 2010 22:44sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
TelemachusRhade: Jo, to byl tuším jeho první scénář. Jinak Moore dělal ještě na první sezóně Carnivalu (odborný poradce?) jen aby po první řadě odešel dělat Galacticu.
Druhá řada je pak mnohem lepší :-)
Telemachus Rhade - 13. prosinec 2010 22:21sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Defacto je to takový Braga :-)

Ovšem Braga má aspoň špětku soudnosti a teď obráží s Mannym Cotem cony a trekkiem se omlouvá :)
Telemachus Rhade - 13. prosinec 2010 22:19sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Přesně tak. Docela by mě v novém světle zajímalo, jak to fungovalo na place DS9. Že měl Ira Steven Behr poslední slovo, a že RDM dost krotil, je jasná věc. Ale zajímalo by mě nakolik ho v reálu vlastně všichni usměrňovali, protože krom DS9 a BSG S1 + přelom S2 a S3 z něj nic kloudného nevylezlo.

A s vědomím, že v DS9 byl umravňován snad v každé epce, co splodil, a že v BSG S1 byl silně krocen britskými producenty, se začíná zdá, že ten maník doopravdy vlastně nic neumí.
kapitan Pike - 13. prosinec 2010 22:13sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
V tom případě je jeho nejnovější tvorba (tj. konec nBSG a Caprica) vlastně návratem ke kořenům ;-)
Telemachus Rhade - 13. prosinec 2010 22:03sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tohle měl na svědomí RDM? Už je mi leccos jasnější :)

Nejnovější   Novější 1897 - 1916 / 6283Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o