Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6283
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1752 - 1771 / 6283Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 14. leden 2011 14:44sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Příští týden:

PO: Suddenly Human
ÚT: Remember Me
ST: Legacy
ČT: Reunion
PÁ: Future Imperfect

Až na pondělí, docela pěkný týden.. (možná :) )
S.S.Enterprise - 13. leden 2011 20:07sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
aha jo
Mvek - 13. leden 2011 19:59sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
S.S.Enterprise: Přečti si info u videa na YT:-)
AVip - 13. leden 2011 19:54sipka
ZAMĚŘIT
AVip
BorgDog:
Existuje také fanfiction,

Dokonale uzavřené smyčky jsou hezká cvičení v logice atd, ale v (SF) literatuře byly doslova "done to death" a je silně pochybné, že po Heinleinově geniální povídce "All You Zombies" vznikne na toto téma cokoliv, co by bylo možno považovat za inovativní.

(sám jsem si kdysi pohrával s podobnými náměty a i když jsem je kompletně nezavrhl, ve finále jsem se rozhodl pro použití systému polouzavřeného - jednak mám radši úvahu, že se vše pohybuje spíš ve spirále, než v kruhu, druhak dokonale uzavřené systémy jsou právě jen tím čím jsou - cvičením v logice, nic víc).
AVip - 13. leden 2011 19:49sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
Zajímavé, to mě nikdy nenapadlo spojovat V'Ger a Borgy

Je vidět, že (nejen ty) nemáš načteno... řeknu jen jedno slovo: Shatnerverse. :-)
S.S.Enterprise - 13. leden 2011 19:46sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
BorgDog:
To video je z nějaké PC hry ne? Ale už nevím z jaké..
BorgDog - 13. leden 2011 17:40sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
TelemachusRhade:
Z Endgame jsem měl dojem, že Borgové jsou definitivně kaput.

Já také. Na druhou stranu je otázka, zda "Endgame" nakonec nebyla časový paradox, který se návratem Voyageru "vyrušil," takže Společnstvo zůstalo nedotčeno. Každopádně těžko říct, soudit z pár recenzí a komentářů knihu je ošemetné.
Telemachus Rhade - 13. leden 2011 17:37sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
BorgDog:
admirálové vesele vtipkují, zatímco se Borgové valí na Zemi

Tak to je spíš už tradice. Riker a Shelby zase hráli poker. Ale i tak si to kritické ohlasy zaslouží. Přecijen, když ti hoří koudel, nejdeš do simulátoru na kajak, že.. :)

On už ustřelil vůbec tím, že reinkarnoval Borgy. Z Endgame jsem měl dojem, že Borgové jsou definitivně kaput.
BorgDog - 13. leden 2011 17:29sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Torak: Přesně tak! :-) Tu knihu jsem nečetl, i když bych dost rád. Z toho co jsem zachytil se mi subejktivně zdálo spíš, že si David chtěl maličko zaprovokovat, napsat něco "jiného" a vymklo se mu to z ruky. Přitom mnohé věci, co se zmiňují v kritických komentářích na Amazonu (např. že admirálové vesele vtipkují, zatímco se Borgové valí na Zemi) nejsou celkem nic, co by už nebylo v ST jinde a dřív.
Torak - 13. leden 2011 17:11sipka
ZAMĚŘIT
Torak
TelemachusRhade: Ale BorgDog myslím podotknul, že "podle mého vkusu", takže ne podle nějakého dogmatu, ale podle jeho osobních preferencí psal vždycky P. David dobře. >;o)
Telemachus Rhade - 13. leden 2011 16:51sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
BorgDog:
David psal aspoň podle mého vkusu vždycky dobře

Obecná dogmata jsou prokletím Star Treku. Píše zajímavě, ale jsou i lepší spisovatelé Treku. Jinak to, co jsi mi právě popsal zní naprosto příšerně :-) Respektive to zní přesně jako nějaká fan-povídka a jsem tedy i celkem rád, že to pozitivní recenze nedostává...
BorgDog - 13. leden 2011 16:35sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
TelemachusRhade: Pokud vím, tak v "Before Dishonor" od Davida by měla být druhá borgská invaze "ve velkém" proti Federaci s tím, že Borgové změnili taktiku, místo asimilace lidi zabíjejí a pak dodatečně "reanimují" coby novou formu vojáků. Jde to prý dost nadrsno, nakonec je definitivně zničí, ovšem tehdy už admirál Janewayová je při tom zabita, "vzkříšena" jako nová Královna a na konci má odletět s jedinou asimilovanou lodí Flotily i zbytkem vojáků "kam se dosud nikdo nevydal, hledat nové světy, objevovat nové formy života - a asimilovat je."

Co z toho přebralo třeba ST Online nevím. Knížka má na Amazonu velmi mizerné hodnocení, a strhávají ji horem dolem, což mě trochu udivuje, protože David psal aspoň podle mého vkusu vždycky dobře.
Telemachus Rhade - 13. leden 2011 16:24sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Jo, to se nevylučuje. Vojáci automaticky hledají geneticky/vizuálně kompatibilní/shodnou královnu. Což vzhledem k tomu, že Alice Kriege a Susana Thompson si jsou podobné jen trochu, dává i smysl. S tím, že zamozřejmě přebírá pamět a zřejmě tedy i vlastnosti té původní.

btw, jak jsou na tom teď Borgové? Vím, že udělali nějakej knižní bordel, ale nemám náladu to číst..
BorgDog - 13. leden 2011 16:05sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
TelemachusRhade: A jak bys vyřešil její "trvalost" nebo případné "následnictví?" :-) Jednu evidentně zabili v FC, další velmi pravděpodobně na konci "Dark Frontier" a minimálně třetí v "Endgame." Navíc ta v "Dark Frontier" o sobě prohlašovala, že SAMA pochází z asimilované rasy.
Telemachus Rhade - 13. leden 2011 15:58sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Jo, když jsem nad tím onehdá přemýšlel, tak mi vyšlo (abych nic neporušil), že Borgové existují nějakých 700 - 900 let, tj, 14. - 16. století pro nás. Kdybych to dělal já, byla by BorgQueen lehce zanedbávaná manželka vědce, co je vymyslel. Nebo spíš, co vymyslel nanosondy.
BorgDog - 13. leden 2011 14:56sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
TelemachusRhade: Téma by to bylo zajímavé. :-)
Telemachus Rhade - 13. leden 2011 14:50sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Ať už to někdo natočí a pošle tyhle fanteorie tam kam patří..
BorgDog - 13. leden 2011 13:46sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mvek: Existuje také fanfiction, kterou jsem četl, dosti zajímavá, kde je vznik Borgů vykládán jako důsledek časové smyčky, kdy se do vzdálené minulosti dostane jedna jediná malá loď s asi pěti vojáky, a je ukázán "řetěz příčiny a následků," který vede od této události až ke vzniku Společenstva - a pak k vypuštění té lodi. Výsledkem je uzavřený cyklus, kdy Borgové vlastně stvoří "sami sebe." No a ve Strange New Worlds je zase povídka vykládající vznik Borgů jako důsledek nezdařeného lékařského pokusu o vyléčení zhoubné nemoci, přičemž právě ta pacientka se stává první Královnou.
Mvek - 13. leden 2011 13:39sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
BorgDog: Zajímavé, to mě nikdy nenapadlo spojovat V'Ger a Borgy, ale škoda, že to nenapadlo tvůrce v době TNG:-). Jinak dneska by už asi něco tohle nabourávalo, protože Borgové byli dříve, než V'Ger, a to pomiňme First Contact, kde teoreticky mohla skupinka v alternativní linii jen čekat na to, až se Borgové zrodí.
BorgDog - 13. leden 2011 13:16sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
TelemachusRhade: Po stránce vzhledu stoprocent souhlas. Problém ovšem bylo už to "rozvíjení myšlenky" a její následné ředění - v FC to ještě fungovalo, ale jinak už ta Královna byla podle mě chyba. Mimochodem, znáte tohle?

http://www.youtube.com/watch?v=anMOQ3vTy9k&feature=related

Nejnovější   Novější 1752 - 1771 / 6283Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o