Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6283
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1478 - 1497 / 6283Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 08. duben 2011 08:54sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Razer:
ty herecké výkony jsou i po letech skvělé

Herci jsou v TNG 2 - Stewart a Goldberg, přičemž Whoopi má minimum prostoru. Říct třeba u Gates McFadden, že její herecký výkon je skvělý, je velice odvážné :-) Není seriál ten, aby se líbil všem; na druhou stranu věřím, že kdo to teď odkoukává v maratonu poctivě celé, nebo skoro celé, to vidí velmi podobně.
Razer - 08. duben 2011 00:08sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Taky nechápu jak někdo ST znalý může TNG zas až tak odsuzovat, vždyť i kdyby nic ty herecké výkony jsou i po letech skvělé.

Jasně s tím jak stárnu vidím čím dál tím víc chybek i třeba to, že jednu epizodu je Picard uplné pako podle scénáře a další je zas normální, ale jako celek to stále funguje a i jednotlivé epizody jdou kolikrát sledovat z jiného úhlu.

Třeba tuhle ta s Barclayem jak mu nějaká ta sonda napumpovala něco do mozku. Řeknete ohrané, ale zase v kolika seriálech to nakonec dopadlo jako v TNG tj navázáním kontaktu s nějakou úplně jinou civilizací kdesi... .


Prostě i když ten seriál teď v TV pravidelně nesleduju až na některé epky s Wíízlijem se vždy zaseknu a dokoukám s radostí, když to náhodou chytnu.
S.S.Enterprise - 07. duben 2011 23:39sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
A skončila nějak?
S.S.Enterprise - 07. duben 2011 23:38sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
TelemachusRhade:

Andromeda je komplet kravina (a proto sem zvládl koukat jena si na prvním 5 epizod a pak sem se taky jednou zhrozil když sem viděl nějakou z dalších řad.. ).

Ehm a kolk těch řad ta Andromeda vlastně má?
Telemachus Rhade - 07. duben 2011 19:48sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Tobě ta Andromeda nějak leží v žaludku :) Docela bych to s tebou probral popořadě a dostal se tedy k tomu, co ti tak strašně vadí. Kdyžtak v klubu vedle..

Tady jenom řeknu, že procento pitomých epizod má TNG mnohem vyšší. Jenom v S5 je to 10x za 1/5 a 3x za 0/5. Ano, je tam Ensign Ro, nebo Inner Light, ale zadusim se 20-ti hodinama vaty. To se mi v Andromedě nikdy nestalo.
Mirak - 07. duben 2011 19:38sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Ono je poměrně těžké si udělat obrázek vzhledem k tomu, že na jedné straně kritizuješ za hloupé chyby TNG a na straně druhé nevynecháš příležitost, kde můžeš vychválit Andromedu :-)
Já se osobně neřadím k tomu hlavnímu proudu diváků, který Andromedu absolutně odsuzuje, ale faktem je, že to tam často dost skřípe hned v několika ohledech.
Telemachus Rhade - 07. duben 2011 19:11sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Nejsem. Na polovinu těch epizod koukám v angličtině. Pokud je to šestkrát, desetkrát za epizodu, tak je to prostě hodně. I v dnešní Změně velení ta logika dostávala těžce na prdel. Pokud je v DS9 taková epizoda jedna za řadu, tak na to kašlu. Ale tady je ten poměr opačně. Pokud bych to sledoval letos poprvé, tak nejpozděj pátou řadou končim.
Mvek - 07. duben 2011 19:05sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade: Mno, pak se tu dostaneme k věcem jako O'Brienovo virtuální doživotí a pár dalších, a najdeme podobné věci i v DS9. A já nevěřím, že by to v TNG bylo tak často tolik, aby to o tolik převyšovalo DS9.
Já si myslím, že jsi také hodně ovlivněn českým zněním.
Telemachus Rhade - 07. duben 2011 17:01sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise, Mvek: Ne, o osvětlení chodeb to není. Třeba ať na každém rohu je místo pítka terminál s horským sluníčkem. To je mi fakt jedno. Pokud ovšem scénář nabízí chování postav v takové podobě, že po skončení epizody by za A) neměli být vůbec naživu, B) většinou všichni měli skončit před polním soudem, C) by byly bez milosti zbaveni věškerých hodností a postavení, D) přišli by o své tituly, etc... je asi něco špatně. A v TNG se prakticky nic jiného neděje. Setrvání postav na Enterprise nemá jakýkoli legitimní podklad - do konce S4 by všichni museli loď opustit za své činy, snad s vyjímkou praporčíka Jae. O tom, že TNG Starfleet by neměla sebemenší šanci, i kdyby ji napadli Boliani, je další věc.. :)
Mvek - 07. duben 2011 16:50sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
S.S.Enterprise:
že na chodbách je tma,

A proto jsem dříve neměl rád DS9 ani VOY a ani ta ENT mě tolik nezaujala (a trochu mi vadí imho přehnané ztmavení remasterované TOS) a vlastně i ve filmech to bylo tmavé:-). Až Abrams v tomto má u mě bod, i když to opět přehnal do TOSky, a ještě přidal záblesky:-).
S.S.Enterprise - 07. duben 2011 16:22sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Tak prostě s odstupem času se ukazuje, že TNG TOSkovatí.. a že hlavní úspěch tohoto seriálu byl v tom,ž e předtím tu něco podobného nebylo.. v postavách, kulisách, vesmíru.. ale ty příběhy jsou často opravdu pořád dokola..

Ale zase pak DS9, která je s odstupem času asi opravdu nejlepší ST, mi přijde taková temná a ponurá... a ano, je to hlavně proto, že na chodbách je tma, zatímco federační lodě jsou celé hezky prosvětlené.. :)
Mirak - 07. duben 2011 13:56sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
To očividně nikdo :-)
Damar - 07. duben 2011 13:55sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Ja už pri hodnotení TNG nedokážem byť objektívny:)
Yakuzza - 07. duben 2011 12:47sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Zachrani to Sub Rosa :-)
Telemachus Rhade - 07. duben 2011 11:14sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Přišlo mi, že jsem vůči TNG ztratil nějakou měrnou objektivitu, protože mi přišlo divné, že za posledních 20 epizod jsem udělil 6x 0/5. Tak jsem se ráno podíval na AXN na "If Wishes Were Horses", což je zhruba ze stejného kalibru jako většina epek TNG - entity, anomálie & divné bytosti. A neměl jsem s tím sebemenší problém. Jasně, bylo to divné, ale vytřískali z toho maximum. Nevadila mi ani jedna z linií, a to včetně Rampelníka. Čeština byla tak úžasná, že jsem nad ní vůbec nepřemýšlel, což je oproti hodně toporné TNG taky velké +. Takže 3,5/5 a musím říct, že TNG je opravdu špatný seriál, který mě nebaví ani zbla. První 2 sezóny mi přijdou zajímavé, od třetí se kvalita pořád propadá. 13 mega-průserů za sezónů střídá 3 - 5 skvělých epizod, které si nemám problém pustit kdykoli. Zbytek jsem doufám viděl naposledy. Cokoli přijde za těch zbývajících 1,5 sezóny už to nezahrání. Koncepčně je to seriál k ničemu a byť jsem rád, že nějakých těch 30 dobrých existuje, je to ve výsledku ztráta času, co mě svým prvoplánovým primitivizmem často uráží.

Což se naštěstí aspoň dnešní epizody netýká.
Mvek - 06. duben 2011 18:57sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Béé, taková hezká obyčejná epka. Řadím ji do stejné kategorie jako Home Soil, tedy epizody, kterými si mě TNG kdysi získala a dodnes ji pro ně mám rád. Pro ty myšlenky a záhady. Může dneska působit naivně, ale to většina TOSky.
Telemachus Rhade - 06. duben 2011 18:35sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tak exokompy fakt ne! :)
BorgDog - 05. duben 2011 00:24sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
No, téhle epizody mi líto není. :-) Ovšem jiných by mi bylo.
S.S.Enterprise - 05. duben 2011 00:01sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Možná ty děcka jsou moc i na Primu Cool? :D
S.S.Enterprise - 04. duben 2011 23:49sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
no teď sem to kontrolovat, zítra a pozítří tam už zase je.. je fakt, že jednou už nebyla a jednou to v noci blblo, ale to nevím, jestli Primě, nebo UPC Directu.. :)

Nejnovější   Novější 1478 - 1497 / 6283Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o