Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6283
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1469 - 1488 / 6283Starší   Nejstarší

kapitan Pike - 09. duben 2011 10:14sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Já příští týden nebudu vůbec. Jaké byly dojmy z Chain of Command, Part II (včetně kvantitativního vyjádření :-) )?
Telemachus Rhade - 09. duben 2011 09:03sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Příští týden:

PO: Ship in a Bottle
ÚT: Aquiel
ST: Face of the Enemy
ČT: Tapestry
PÁ: Birthright, Part I

Ve čtvrtek naděje na kvalitu a v pátek DS9 :) Budu snad na vše.
Telemachus Rhade - 09. duben 2011 09:00sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Co mi vadí na exocompech jako strojích? Předně jsou produktem omylu. Kdyby se na té stanici postavil klasický jefferies, a ne šachty pro potrubní poštu, nemuseli vůbec vzniknout. To je v TNG v každém díle - "uděláme situaci přesně na míru tomu o čem chceme povídat". Dál mi vadí jejich jméno - naprosto nechápu proč mají předponu "exo-", když určeny k opravám uvnitř stanice. Designově je to taky fail - neustále musím myslet na kreslenou postavičku Calimero a nedokážu si dost dobře představit jejich praktické nasazení v těch úzkých trubkách, protože vystrkují falus směrem dopředu a tím pádem ztrácí schopnost se otáčet do stran, kde jsou potřeba. Taky jsme jejich zásah v praxi viděli jen v jefferiesu, kde mají dost místa :)

A co mi vadí na epizodě "Quality of Life"? Chování vědkyně, ale to se dá relativně pochopit, dlouhých asi 8 záběrů na Data stylu "americký diváku zbystři, teď se něco děje" a v neposlední řadě nelogické postupy posádky kombinované s absolutním nerespektem k hierarchii velení, která je nakonec jednovětně omluvena.
Mvek - 08. duben 2011 13:10sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade: Věcně, ok, co ti vadí na Exocompech?
Mirak - 08. duben 2011 12:41sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
The Mathematics of Tears je možná nejlepší epka Andromedy, co jsem viděl a v rámci seriálu 5/5.
Jenže u mě ji kazí lacinější dialogy a lítostivý Sorbo. Ani si nechci představovat, co by s takovým scénářem provedla třeba DS9, pro Andromedu ho byla skoro škoda :-)

btw. Sorbo má taky dvě polohy - Hercules a Hercules. (měl jsem tu možnost vidět několik epizod Hercula a Andromedy téměř po sobě a jediné v čem je Sorbův herecký výkon jiný, je účes)
Telemachus Rhade - 08. duben 2011 12:18sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
BorgDog:
Asi jsem prostě zažranější fanoušek.

Ano, to beru jako platný argument. Mě už přecijen Trek tolik nezajímá - dle mého názoru má 2 velmi dobré série a asi 7 zajímavých až výboných filmů. Ale nevidím důvod proč omlouvat třeba TNG a Voyager jenom proto, že je to Star Trek. Berman našel způsob jakým vytvořit stabilní zisky, já mu to nezazlývám, ale v konkurenci to neobstojí. Scénáristicky tedy. Postavy nemají konzistentní charakter a tím koupou i do vlastního epizodního konceptu, který je OK, pokud se postavy chovají podle svého vytvořeného vzorce chování. Pokud jedna ovšem v dalším díle popírá to, co v předchozí prosazovala, (častý případ Picarda a prime directive) je to pro mě těžký dealbreaker.
Telemachus Rhade - 08. duben 2011 11:53sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Razer:
náhodný generátor hodnocení

Chtěl jsem rozprosudit diskuzi, ve které by mi někdo, kdo by měl zájem, řekl, proč a z jakých důvodů se mnou eventuelně nesouhlasí, nebo souhlasí. Určitě nechi psychologickou sondu proč je můj názor pomýlený. Tohle není Lapiduch :)

Nad hereckým uměním mocného Sorbiče se nerozplývám, to sis tu nikde nemohl přečíst, tak mi to nepředhazuj. Ale položím si otázku zda-li je Sorbič lepší herec než Spiner, pak na základě epizod The Mathematics of Tears, The Things We Cannot Change, The Warmth of an Invisible Light a The Dissonant Interval odpovím ano, Sorbiď je lepší herec než Spiner. A to mnohme. Spiner má dvě polohy - Data a Lora. Nic jeiného neumí. (předejdu zbytečném otázce - viděl jsem ho v mnoha rolích)
BorgDog - 08. duben 2011 11:44sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Aniž bych se chtěl pouštět do flamu, souhlasím spíše s Razerem. Z TNG sleduji každou epizodu, kterou mohu a uznávám, že se mi už nelíbí tolik jako před lety. Za prvé mi dost vadí epizody s pointami v "tenchnoblábolech," kdy nechápu, co se děje a silně pochybuji, že to chápali tvůrci, a za druhé ano, i ten přehnaný humanismus občas působí ne ani směšně, ale až trapně, zejména ve světle některých následných akcí. Herecké výkony postav jsou druhá věc, rozdíl úrovně Stewarta od dejme tomu McFaddenové je bezpochyby propastný, ale nějak to paušalizovat bych si netroufl - všichni v tom seriálu mají lepší i horší chvilky.

Celkově ano, i mě přijde TNG slabší, než když jsem ji viděl poprvé. Ovšem myslím (a spíš pochybuji), že by muselo uběhnout ještě dalších 20 let, abych se v hodnocení dostal na úroveň TR a některé jeho verdikty mi přijdou vážně nepřiměřené. Asi jsem prostě zažranější fanoušek. :-)
Razer - 08. duben 2011 11:08sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade: A třeba Spiner není dobrý herec? (to že je to veskutečnosti úplný magor nechme stranou).

I Riker s Worfem jsou zahraní velmi nadprůměrně to, že nemaj prostoru na rozdávání je věc druhá, ať si říkáš co chceš.

Občas by to prostě chtělo TR vypnout ten náhodný generátor hodnocení co používáš a zamyslet se proč veskutečnosti jaký seriál/díl nemáš rád. Protože když se na jedné straně rozplýváš nad (jak to Mirak hezky vystihl) hereckým umem mocného Sorbiče a na druhé zatracuješ jako špatné herce třeba Spinera je jasné, že jde pouze o zástupné důvody.

Možná by se to chtělo opravdu zamyslet nad tím co se ti "skutečně" nelíbí, jestli třeba opravdu ne přebytek světla na chodbách a přehnaná slušnost postav, herci to určitě nebudu.
Telemachus Rhade - 08. duben 2011 08:54sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Razer:
ty herecké výkony jsou i po letech skvělé

Herci jsou v TNG 2 - Stewart a Goldberg, přičemž Whoopi má minimum prostoru. Říct třeba u Gates McFadden, že její herecký výkon je skvělý, je velice odvážné :-) Není seriál ten, aby se líbil všem; na druhou stranu věřím, že kdo to teď odkoukává v maratonu poctivě celé, nebo skoro celé, to vidí velmi podobně.
Razer - 08. duben 2011 00:08sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Taky nechápu jak někdo ST znalý může TNG zas až tak odsuzovat, vždyť i kdyby nic ty herecké výkony jsou i po letech skvělé.

Jasně s tím jak stárnu vidím čím dál tím víc chybek i třeba to, že jednu epizodu je Picard uplné pako podle scénáře a další je zas normální, ale jako celek to stále funguje a i jednotlivé epizody jdou kolikrát sledovat z jiného úhlu.

Třeba tuhle ta s Barclayem jak mu nějaká ta sonda napumpovala něco do mozku. Řeknete ohrané, ale zase v kolika seriálech to nakonec dopadlo jako v TNG tj navázáním kontaktu s nějakou úplně jinou civilizací kdesi... .


Prostě i když ten seriál teď v TV pravidelně nesleduju až na některé epky s Wíízlijem se vždy zaseknu a dokoukám s radostí, když to náhodou chytnu.
S.S.Enterprise - 07. duben 2011 23:39sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
A skončila nějak?
S.S.Enterprise - 07. duben 2011 23:38sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
TelemachusRhade:

Andromeda je komplet kravina (a proto sem zvládl koukat jena si na prvním 5 epizod a pak sem se taky jednou zhrozil když sem viděl nějakou z dalších řad.. ).

Ehm a kolk těch řad ta Andromeda vlastně má?
Telemachus Rhade - 07. duben 2011 19:48sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Tobě ta Andromeda nějak leží v žaludku :) Docela bych to s tebou probral popořadě a dostal se tedy k tomu, co ti tak strašně vadí. Kdyžtak v klubu vedle..

Tady jenom řeknu, že procento pitomých epizod má TNG mnohem vyšší. Jenom v S5 je to 10x za 1/5 a 3x za 0/5. Ano, je tam Ensign Ro, nebo Inner Light, ale zadusim se 20-ti hodinama vaty. To se mi v Andromedě nikdy nestalo.
Mirak - 07. duben 2011 19:38sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Ono je poměrně těžké si udělat obrázek vzhledem k tomu, že na jedné straně kritizuješ za hloupé chyby TNG a na straně druhé nevynecháš příležitost, kde můžeš vychválit Andromedu :-)
Já se osobně neřadím k tomu hlavnímu proudu diváků, který Andromedu absolutně odsuzuje, ale faktem je, že to tam často dost skřípe hned v několika ohledech.
Telemachus Rhade - 07. duben 2011 19:11sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Nejsem. Na polovinu těch epizod koukám v angličtině. Pokud je to šestkrát, desetkrát za epizodu, tak je to prostě hodně. I v dnešní Změně velení ta logika dostávala těžce na prdel. Pokud je v DS9 taková epizoda jedna za řadu, tak na to kašlu. Ale tady je ten poměr opačně. Pokud bych to sledoval letos poprvé, tak nejpozděj pátou řadou končim.
Mvek - 07. duben 2011 19:05sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade: Mno, pak se tu dostaneme k věcem jako O'Brienovo virtuální doživotí a pár dalších, a najdeme podobné věci i v DS9. A já nevěřím, že by to v TNG bylo tak často tolik, aby to o tolik převyšovalo DS9.
Já si myslím, že jsi také hodně ovlivněn českým zněním.
Telemachus Rhade - 07. duben 2011 17:01sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise, Mvek: Ne, o osvětlení chodeb to není. Třeba ať na každém rohu je místo pítka terminál s horským sluníčkem. To je mi fakt jedno. Pokud ovšem scénář nabízí chování postav v takové podobě, že po skončení epizody by za A) neměli být vůbec naživu, B) většinou všichni měli skončit před polním soudem, C) by byly bez milosti zbaveni věškerých hodností a postavení, D) přišli by o své tituly, etc... je asi něco špatně. A v TNG se prakticky nic jiného neděje. Setrvání postav na Enterprise nemá jakýkoli legitimní podklad - do konce S4 by všichni museli loď opustit za své činy, snad s vyjímkou praporčíka Jae. O tom, že TNG Starfleet by neměla sebemenší šanci, i kdyby ji napadli Boliani, je další věc.. :)
Mvek - 07. duben 2011 16:50sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
S.S.Enterprise:
že na chodbách je tma,

A proto jsem dříve neměl rád DS9 ani VOY a ani ta ENT mě tolik nezaujala (a trochu mi vadí imho přehnané ztmavení remasterované TOS) a vlastně i ve filmech to bylo tmavé:-). Až Abrams v tomto má u mě bod, i když to opět přehnal do TOSky, a ještě přidal záblesky:-).
S.S.Enterprise - 07. duben 2011 16:22sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Tak prostě s odstupem času se ukazuje, že TNG TOSkovatí.. a že hlavní úspěch tohoto seriálu byl v tom,ž e předtím tu něco podobného nebylo.. v postavách, kulisách, vesmíru.. ale ty příběhy jsou často opravdu pořád dokola..

Ale zase pak DS9, která je s odstupem času asi opravdu nejlepší ST, mi přijde taková temná a ponurá... a ano, je to hlavně proto, že na chodbách je tma, zatímco federační lodě jsou celé hezky prosvětlené.. :)

Nejnovější   Novější 1469 - 1488 / 6283Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o