Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6283
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1135 - 1154 / 6283Starší   Nejstarší

AVip - 13. červen 2011 14:03sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Torak: Dobře víš, že TNG ve své době bohužel neměla reálnou konkurenci (nebo jen velmi nepřímou, v podobě TOS + ST filmů, případně oBSG) proto jí taky procházelo to, co jí procházelo...

A jinak, pokud nebude vadit, že se tak docela časově nekryje, Babylon 5, děkuji za optání.
Torak - 13. červen 2011 12:58sipka
ZAMĚŘIT
Torak
A teď otázka na všechny, pro které je TNG z valné většiny jen sbírkou mizerných epizod.
Který seriál přibližně současný s TNG je podle vás podstatně lepší?
Už to tady bylo, ale nikdo pořádně neodpověděl, takže dáme repete.
Mvek - 13. červen 2011 08:13sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade:
cca na 15 různých.

Myslím tu poznámku s pokerem v předvečer lidstva. To mě napadla TBotBW
Telemachus Rhade - 12. červen 2011 23:26sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza: Uvědomuješ si, že tvůj příspěvek je mnohem zbytečnější, než můj? :) Sliboval jsem nějaké zhodnocení TNG, tady je. Nic víc, nic míň.
Yakuzza - 12. červen 2011 23:12sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
TelemachusRhade: Uvědomuješ si, že do každé diskuze tohoto typu přispěješ zásadně tím, že napíšeš svůj milionkrát omílaný mega-soupis toho, co se ti líbilo a co ne?
Telemachus Rhade - 12. červen 2011 22:51sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek:
byť nevím, na jakou epizodu jste to naráželi

cca na 15 různých.
Mvek - 12. červen 2011 22:47sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Yakuzza: Myslel jsem, že je to extrémní případ, jak se vyhnout simulátoru, a přitom prezentovat takovéto prostředí:-), tedy celé zákulisí Proroků a "bohů".
Epizoda je to samozřejmě výborná a není to oddechovka, má se brát vážně, a dá se brát vážně bez výhrad, takže super.

Badda-bing je oproti tomu vysloveně oddechovka (ale furt uvěřitelnější takovýto únik v těžké době, než ten poker z TNG, byť nevím, na jakou epizodu jste to naráželi).
Telemachus Rhade - 12. červen 2011 22:39sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
ad Far Beyond the Stars (+Image in the Sand)) Souhlas, to hraničí téměř s genialitou. Ale tak Ira Steven Behr je prostě záruka.
Telemachus Rhade - 12. červen 2011 22:35sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
No, tak také přispěji..

nejdřív k TOSce) Dle mého to není špatný seriál. Z pohledu zubu času obstál určitě lépe než TNG. Objem kvalitních epizod vůči těm špatným je velmi podobný. A na tehdejší produkci a celkové vnímání publika je to OK.

TNG) První 2 řady byly na svou dobu taky OK. Náčrt postav byl v pořádku, jejich chování (až na Deannu) víceméně taky, epizody se pohybovaly ve všech částech kvalitativního spektra, na pozadí se dal sledovat zajímavý vývoj postav, (viz třeba konec 1x24, nebo celá druhá řada) nebyl problém se s postavami sžít a celkově to bylo zajímavé.

S3 začala s jiným konceptem, s jinými lidmi za kamerou i s pery v rukou a šlo to dle mého do kopru. V celé řadě jsou jen 2 epky, co se vyhrabaly nad průměr (The Defector (3/5) a A Matter of Perspective (5/5)) a zbytek je průměr až těžká nuda v kombinaci s idiocií. To ale není největší problém - ten tkví v tom, že se postavy chovají úplně jinak než do 48. dílu. Picard je arogantní idiot, co si nevidí dál než na uniformu a změny charakteru postihly úplně všechny - snad až na Rikera.

Od S4 už je to dejme tomu stejné až do konce.. Geniální kusy střídají velký objem nudy až nesmyslných blábolů. Čím dál v seriálu jsme, tím je těch blábolů víc. Nechce se mi to popisovat detailně, takže jen shrnu, že postavy se od S4 včetně chovají tak jak potřebuje scénář. Kontinuálního tam není zbla (jen maličkosti) a pokud už něco kont. je, týká se to většinou DS9. cca 100 epizod by se mohlo vzít a zahodit.

A trochu statistiky..

Nejlepší řada) II. A to kvůli kontinuálnímu ději na pozadí, který spočívá hlavně v sociální interakci postav.
Nejhorší řada) VII. Krom Lower Decks a posledních tří epizod, tam není vůbec nic.

TOP10) (sestupně) Lower Decks, Family, The Measure of a Man, The Inner Light, Tapestry, Frame of Mind, Preemptive Strike, Ensign Ro, In Theory, We'll Always Have Paris
WORST10) (vzestupně (i když ne moc :) )) Phantasms, Cost of Living, Masks, Suddenly Human, Interface, A Fistful of Datas, Sub Rosa, Dark Page, The Masterpiece Society, Imaginary Friend

Nejlepší / nejhorší postava) Guinan / Beverly

Nejlepší / nejhorší scénárist(k)a) Michael Piller / Jeri Taylor

Nejvíce konzistentní a nekonzistentní charakter) Riker / Picard

Hlavní postava, která by mohla zůstat ve Flotile i po těhle sedmi letech) nikdo

Nejnudnější vs. nejzajímavější téma) "PD a emzáci" / směřování k DS9 a Picardovův soukromý život

Kvalitativní průměr sezón:
I. - 2,88
II. - 2,68
III. - 2,27
IV. - 2,55
V. - 2,23
VI. - 2,0
VII. - 1,88

Víc k tomu asi netřeba dodávat, snad jen, že většinu těch epizod jsem viděl naposledy.
Yakuzza - 12. červen 2011 22:20sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Far Beyond the Stars není extrém, ale naopak výborný a naprosto nekonvenční nápad, pro mě jedna z nejoblíbenějších "nestandardních" epizod... A jak byl ten příběh ještě lehce nakousnut na začátku sedmé sezóny tomu dává ještě mystičtější nádech... very like
Mvek - 12. červen 2011 22:11sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jak naložit se simulátory ukázal DS9. Nemyslím tím Our Man Bashir, to zas bylo selhání, to bylo to samé jako v TNG, byť je to zábavná epizoda. Ale mám na mysli Vica. Badda-Bing, His Way nebo Paper Moon jsou dobré příklady, kdy epizoda stojí na simulátoru, ale funguje.

A když chtěli, tak to uměli udělat i bez simulátoru, byť tady je to trochu extrém - Far Beyond the Stars.


AVip - 12. červen 2011 21:38sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Tak... to je ono.
Na technologii simulátoru jako takové není nic špatného... jde o to, že zápletky, které se točí výhradně kolem simulátoru nejsou zrovna moc přitažlivé a narozdíl od toho, co zde zaznělo, si nemyslím, že by byly extra přitažlivé pro casual diváky, ti naopak budou (právem) naštvaní, protože se chtěli dívat na "skyfy s vesmírnou lodí" a něco podobného je moc nezajímá...

Abych to nějak za sebe shrnul (přičemž další debatě se v žádném případě nebráním) - simulátor je OK, když jde o "B" případně "C" zápletku... ale dělat z něj "A" zápletku je prostě z narativního hlediska chyba (byť lhal bych, kdybych odsoudil úplně všechny díly, které se kdy odehrávaly primárně v simulátorech).
Razer - 12. červen 2011 21:10sipka
ZAMĚŘIT
Razer
A to já zas ač sem kritický až až tak třeba tohle chápu je to takové přijatelné ulehčení si na straně tvůrců, prostě někde se natáčet musí viz. ty Sg lesíky, tak proč nepoužít "simulátor", který se každou chvilku rozbije :)

Horší už je to se samotným dějem a logikou příběhu to jde vyřešit pár větami ve scénáři a proto to neodpouštím a kritizuju.
Yakuzza - 12. červen 2011 19:00sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Mirak: Ano, ale divácká úspěšnost a logika z hlediska techniky jsou dvě naprosto odlišné věci. Ano, televizní společnosti zajímají čísla z té první kategorie a my kritizujeme tu druhou, to je o něčem jiném.
S.S.Enterprise - 12. červen 2011 18:35sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
no prostě TOSka je natolik zastaralá, že její souvislost s novějšími epizodami je velmi často z říše fantazie


ale tak JJ si toto asi mylsí celém ST (snad aspoň doufejme kromě ENT)
Pozemstan - 12. červen 2011 17:10sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Já proti simulátorovým epizodám nejen v TNG obecně také nic nemám, kromě oněch technických nesrovnalostí.

U TOS, omlouvám se za protahování OT, je to s fyzickými planetami a kulturami podobnými Zemi, nejde-li o (bývalé) kolonie, přeci jen horší.

Ale Omega Glory se mi až na tu příliš okatou (více než) podobnost se Zemí a přímo reáliemi USA, docela líbila. Paralela střetu Federace s klingony se studenou válkou a jejími zástupnými válkami, ovšem se zapojením Základní směrnice, a zároveň již i s varovnou ukázkou možných důsledků 3. světové války na Zemi byla myslím celkem zdařilá. Odkaz na základy americké demokracie, jakkoli možná v realitě pokřivené, pak nesl i jisté poselství svobody vedoucí až k Federaci a potažmo i následné ideální společnosti dosažené v TNG... -)
Mvek - 12. červen 2011 16:18sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak: No jasně, ostatně většině z nás se asi mnohé ty epizody líbily, jen nám nezapadají do celku.
Mvek - 12. červen 2011 16:17sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip:
raději nedomýšlet

No to rozhodně, při téhle epizodě hodně ušlápli, v Blishově podobě jsem ji vstřebal v pohodě, ale v té televizní...
Mirak - 12. červen 2011 15:36sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mně jaksi přijde, že při kritice simulátorových epizod naprosto zapomínáte na popularitu tohoto typu epizod u casual diváků, kteří jsou pro televizní seriály nejdůležitějším segmentem.
AVip - 12. červen 2011 15:05sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
to nutně nemusela být paralelní Země

Tak to já jich napočítal víc + některé další planety jen podobné... ono jde o něco jiného (a je celkem zbytečné počítat planety a dohadovat se o to, je-li toto "paralelní Země" nebo jen planeta hodně Zemi podobná), jde o to, že tento koncept byl zakomponován přímo v návrhu (coby vyloženě "cost cutting" opatření), který psal GR pro studio v době, kdy Desilu zvažovalo, jestli vezme ST do produkce...

A v časech TNG nám z tohoto konceptu logicky vyrostl simulátor... koneckonců, je celkem symptomatické, že na první sezóně TNG se podílel i Tracy Tormé, který pak vytvořil vlastní seriál na toto téma (Sliders).

Btw. ještě k TOS, ... u episody "Omega Glory" jistou dobu hrozilo, že coby druhý pilot bude natočena právě ona... raději nedomýšlet, popravdě řečeno... :-)

Nejnovější   Novější 1135 - 1154 / 6283Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o