Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6283
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1096 - 1115 / 6283Starší   Nejstarší

Yakuzza - 20. červen 2011 19:07sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Tak jsem se podíval na ten dokument, co běžel na Prima Cool a docela dobrý. Občas hrozně prázdné řeči, ale semtam jsme se i něco dozvěděli... Třeba že technické termíny vznikají jako nejposlednější věc, že všechny oné jeskyně jsou ze "Studia 16", že představa Jeri Taylor o kultu osobnosti spočívá v tom, že 20 zmatených Borgů uznává androida jako svého lídra... a tak :-)
Dabing Worfa byl děsný, to ano :-)
Razer - 17. červen 2011 09:05sipka
ZAMĚŘIT
Razer

S.S.Enterprise: V tom případě nejsou potřeba nějaké nadbytečné prsteny :-)

(eeeh nikde nešiřte, že sem tohle řekl, je to joke... .-)
S.S.Enterprise - 17. červen 2011 00:53sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Razer:
A nebo kdby ho opravdu milovala :-D
Razer - 17. červen 2011 00:28sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade: Noooo možná kdyby to byly pravé diamanty a hezky se od té plešky odrážely... :)
Telemachus Rhade - 16. červen 2011 20:28sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Když jsem předminulý týden žádal o ruku přítelkyni, vím, že toto by neuspělo :)
Mvek - 16. červen 2011 18:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
S.S.Enterprise: Je to komické, když si představím reakci 90% snoubenek:-).
S.S.Enterprise - 16. červen 2011 18:14sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise


(repost z klubu Ujeté fotky na Okounu)
Telemachus Rhade - 15. červen 2011 09:38sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
No, Outcast je zrovna takový milý příklad. Jako vlhký sen všech trans a cross-genderiků je to OK, jinak ne. Kouzlo a obří síla TOSky spočívala v tom, že tam byly tehdy nemyslitelné věci naprosto běžné.
Mvek - 14. červen 2011 22:23sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade: Myslím, že byly myšleny myšlenky jednotlivých dílů, ne celku. Takže jednou se dotkneme homesexuality, byť nepřímo (Outcast), jindy zas já nevím čeho...
S.S.Enterprise - 14. červen 2011 22:20sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
TelemachusRhade:

Mě se to hledat nechce a aji tady už to proběhlo, uveď nějak příklad protichůdné filosofie v TNG..


Pokud jde o záchranu / nezáchranu pre-warp světů, tak já to chápu tak, že v historicky dlouhodobém hledisku je lepší nezasahovat a nechat darwinistický vývoj i v celé Galaxii.. ale když už se náhodou zachrání, tak je to ospravedlnitelné lidsky..
Telemachus Rhade - 14. červen 2011 21:57sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Filozofické poselství TNG.. To je dobrý blábol. V každém díle je filozifie Federace jiná, tedy krom toho, že penězům odzvonilo. To je asi tak jediná konstanta. Pokud jde o utopickou vizi Země, že všechno je OK a všichni se mají ve světlé budoucnosti rádi, tak to je asi ve dvou dílech.
Mvek - 14. červen 2011 21:27sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Razer: Tak to nevím, možná NCIS beru dost jak oddychovku, tak ji tolik nevnímám, že jsem nikdy žádné posleství si z ní nebral.

Ale pokud jde o poselství, tak v tom doporučuji Boston Legal, je to občas více, občas méně ujeté, ale dost dílů má i vážná sdělení (i proti americké politice navenek i vnitřní).
Razer - 14. červen 2011 15:57sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Souhlasím v tom, že TNG se k dnešní tvorbě nedá vůbec přirovnat právě v té filozofické rovině. Vím někomu tyhle "morální" poučení lezou krkem.

Ale když sem před pár lety viděl nějaké NCI nebo jak se to menovalo a poselství epizody bylo, že díky neustavnímu a nezákonému mučení byl odhalen nějaký plán teroristů a je tedy správné porušovat zákony, ústavu, ale i elementární lidskou morálku a beztrestně lidi mučit bylo mi na blití.

Zvlášť když se to všechno natvrdo tvářilo, že díky tomu bude zachována skvělá světlá svobodná USA civilizace, která je nejlepší a nejprvnější... .
S.S.Enterprise - 14. červen 2011 14:58sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Pozemstan:

ano je to tak
Pozemstan - 14. červen 2011 11:34sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Jak jsem už naznačoval, zdejší tvrdá kritika TNG se mi také nelíbí, Mirakovo přirovnání k černobílé televizi je sice přehnané, protože jak v době TNG, tak už i TOS mohli třeba logiku děje zajistit lépe, ale jinak je to celkem trefné. Z vysílání na Coolu jsem ale viděl jen zlomek epizod ze začátku, který se mi celkem líbil, byť vizuálně něco již působilo zastarale. Ale tak byly to ty i zde chválené první řady... Nevím, asi si to budu muset prohlédnout znovu. Vedle filmů to byla především TNG a její filosofické poselství, co mě přitáhlo k ST...
Damar - 14. červen 2011 10:55sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Pokiaľ ja viem, tak TNG mala v začiatkoch devädesiatych rokov proti sebe seriály typu MacGyver, ktorý síce bol zábavný, ale to je asi tak všetko... Neviem ako by dopadlo dnešné hodnotenie logiky týchto scenárov...

B5 by som naozaj provnával najmä s DS9 (nie len kvôli tomu, že to boli obidva príbehy o vesmírnej stanici), ale preto, že už mali v posdtate jednu generáciu nových fanúšikov získanú a pritiahnutú k tomu štýlu sci-fi práve cez TNG.

Takže, isteže je čo TNG vytknúť, ale ešte raz opakujem, začal som ho pozerať už akom dospelý v dobe, keď sa ešte točil a v tej dobe vo svojom žánri naozaj vynikal nad všetkým ostatným... A mal som s čím porovnávať, pretože SKY ONE, neskôr SAT1a PRO7 mali celkom pestrú škálu.
A samozrejme nie som objektívny, ale ako tu už bolo povedané, to nikto.
AVip - 14. červen 2011 09:24sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mirak:
kdy kritizujete černobílou televizi v době, kdy žádná barevná nebyla, za to, že nehraje barevně :-)

Vtipné, leč poněkud mimo mísu... pokud by se to mělo k něčemu přirovnat, tak ke zbytečnému natáčení na čb materiál v době, kdy už bylo jasné, že barvě patří budoucnost (což t.č. rozhodně není případ 3D, to pro úplnost). Podle téže logiky by nebylo nutné natáčet TOS na barvu, protože tehdy prakticky každý měl čb a byl rád, že byl rád... (mimochodem, původní "Krajní Meze" byly čb a dost je to dneska brzdí v rozletu, dtto. pro původní "Lost in Space", kde se nahonem uprostřed natáčení přecházelo na barvu).

Z našich filmů poškozených tímto "katováním kostů" se mi pak vždy vybaví Ikarie XB-1 (a o to víc, že "Mlčící Hvězda", což byla srovnatelná produkce vzniklá ve srovnatelných podmínkách barevná je).
S.S.Enterprise - 14. červen 2011 01:44sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak:

jj, First Contact je děsnej, protože není ve 3D :-D
Mirak - 14. červen 2011 01:40sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
TelemachusRhade: To sice chápu a beru jako platný argument, na druhou stranu by se k tomu mělo IMHO alespoň přihlédnout.
Na druhou stranu mi to pak ale přijde jako situace, kdy kritizujete černobílou televizi v době, kdy žádná barevná nebyla, za to, že nehraje barevně :-)
AVip - 13. červen 2011 23:09sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Osobně si na TNG cením i odvahy tvůrců se do jisté míry radikálně odpoutat od předchozí generace, t.j. jít o těch cca. 80 - 100 let dopředu (podle toho, vůči čemu to budu počítat) - ono to zní dnes naprosto samozřejmě, ale samozřejmé to není a spousta fiktivních vesmírů už doplatila na minimální ochotu svých tvůrců pustit se trochu víc do budoucnosti.

Zároveň si ovšem cením i toho, že se studio automaticky úplně neodřízlo od předchozí posádky a lodi a i po vzniku TNG vznikly dva (a kousek) filmu s klasickou posádkou, přičemž např. ST VI by mohl posloužit jako příklad na téma, jak se dělá prequel - srovnejte si to s tím, jak se Parafu*k zachoval po skončení VOY (t.j. TNG+ éry) při přechodu k ENT...

Ostatní mé výhrady jsme tu už probrali...

Nejnovější   Novější 1096 - 1115 / 6283Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o