Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6283
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 882 - 901 / 6283Starší   Nejstarší

Mvek - 26. únor 2013 13:57sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
BorgDog:
Právě, že ne. V téhle době se ještě prosazoval koncept,

Já vím, na to narážím, že to tak asi bude, ale tak nějak na základě First Contactu to zpětně tak beru.
BorgDog - 26. únor 2013 13:24sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mvek:
Já to beru v tom kontextu, že většina borgů jsou asimilovaní jedinci.

Právě, že ne. V téhle době se ještě prosazoval koncept, že většina Borgů jsou "původní" (viz. částečně kyborgizovaná mimina v BoBW), zatímco asimilovaní členové jiných druhů tvoří blíže neupřesněnou menšinu. Teprve ve Voyageru to otočili s tím, že CELÉ Společenstvo jsou už jen asimilovaní jedinci, zatímco "původní" Borgové, kteří se vším začali, už dávno vyhynuli nebo jsou kdoví kde (dokonce ani Královna mezi ně nepatřila, sama to v Dark Frontier říká). Zde už by byla situace morálně víc problematická, ale v TNG to opravdu - po katastrofě za jakou je prezentován Wolf 359) - vypadá divně. Nicméně Mvekovo vysvětlení jsem schopen akceptovat s ohledem právě na TNG a Picarda.
Mirak - 26. únor 2013 13:10sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Souhlasím s Mvekem, mně to řešení k TNG sedí.
Mvek - 26. únor 2013 10:32sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade: Nesouhlasím, tedy možná až na tu masáž, ale v rozmezí pár měsíců, kdy jsem navíc z 5. řady nevzal všechno, mi to nepřišlo. Naopak tato epizoda mě spíš otravovala kdysi na ČT, ale už před lety při kompletním zhlédnutí TNG mě překvapila.

A ad kardinální blbost - no tak jsi zjevně admirál:-). Právě, že vzhledem k tomu, že Flotila už není čistě vojenská záležitost, a má ta další poslání (která tedy v případě války jdou mimo, to je fakt), je to odpovídající jednání. Aneb klasický problém, že máme-li rozhodnout o skupině bezejmenných, je to lehčí, než když začneme znát jednotlivce. A to, co nakonec provedli, právě skýtalo možnost, že by se povedlo Borgy porazit, ale ne zabít.
A epizoda se imho nesnažila od začátku tvrdit, že je to nejlepší řešení, pořád připouští pochyby, zda se ta vojenská příležitost neměla využít.

Alespoň tak ji vidím, a proto je pro mě jedna z nezásadnějších z TNG. Na druhou stranu jsem ovlivněný tím, že vím věci z pozdější doby. Nepamatuji si, co v předchozích epizodách bylo řečeno o asimilaci. Já to beru v tom kontextu, že většina borgů jsou asimilovaní jedinci.
Telemachus Rhade - 26. únor 2013 10:05sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Při rewatchi před dvěma lety jsme se shodně shodli, že prakticky všechno :) Námět je účelově postavený tak, aby se to emocionálně dotklo Picarda i Guinan, což je řekněme v pořádku, ale problém je v provedení, které je nezajímavé a nudné. Dramatirgie tady prostě chybí. Navíc je tu element, který semlela později třeba i BSG - a to, že když mám možnost zničit Borgy, tak to neudělám, protože jsem přece morální a tohle by byla masová vražda. Jako sorry, ale to je kardinální blbost. A po moralistické masáži páté řady, kde se řeší snad úplně všechno počínaje výchovou problémových dětí a genderovými problémy rozhodně nekonče, mě tohle morální povyšování se na úkor všech popravdě už děsně sralo.

Lt.Shark: Kontinuální prvek s Prvním kontaktem je perfektní. Ve výsledku sice průměr, ale jako jedna z mála borgských epizod měla tahle poměrně neprůstřelnou logiku.
Razer - 25. únor 2013 20:06sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Povedené dvouminutové fan video o Datovi a Picardově obrazu :)

http://www.youtube.com/watch?v=p7jbP1_H9sA&feature=endscreen&NR=1
Lt.Shark - 25. únor 2013 17:24sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
TelemachusRhade:
ad Borgové)

A jaké je tvé zhodnocení Archerova kontaktu s borgy?
Mvek - 25. únor 2013 16:07sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Co je špatně na I, Borg?
Damar - 25. únor 2013 15:35sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Áno, Borgovia mali výborný začiatok a tak trocha zúfalý koniec a vývoj Ferengov bol presne opačný...
BorgDog - 25. únor 2013 15:14sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
TelemachusRhade:
Taže ad Borgové - vynikající nápad, který měl bohužel v 90 % velmi špatné zpracování bez ohledu na seriál.

Celkem souhlas. Z mého hlediska byla elementární chyba násilné "vyhledávání slabin" a opuštění teorie čistě úlového vědomí na úkor královen, Unimatricí a kde jakých dalších kravin. To stojí za VŠEMI epizodami, které pomohly shodit Borgy do bláta. Naopak žádná z těch, co jsou dobré, nic takového nepotřebuje. Královna by snad byla akceptovatelná v pojetí, jakém ji používá ve svých povídkách Bruce Sterling, ale rozhodně ne takhle.

Postava Sedmé z Devíti byla naprosto zničená debilitami s "polidšťováním" a "osvojováním" Janeway. Jinak myslím, že Jeri Ryan měla i jiné přednosti (například herecké) a nápad samotný byl dobrý. Ta poznámka, že nikdo ve Voyageru neměl koule ho využít, je trefná. Ano, tady byl aspoň ve Voyageru ten problém.

Mimochodem, z borgovek ve Voyageru se mi poměrně zamlouval ještě "Survival Instinct," tedy až na ten konec.
Telemachus Rhade - 25. únor 2013 15:01sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
ad Borgové)

Q Who - Ano, beru koncept. Mohlo z toho vzejít cosi dobrého.
TBoBW - Locutus jde úplně mimo koncept, televizní měřítko je špatné a konec je strašně nudný. Aspoň, že v DS9 to trochu zachránili.
I, Borg - Až na dvě dobré scény je to prostě nesmysl.
Descent - Odpad.

První kontakt - Když odhlédnu od velkých nedostatků z řad kontinuity, tak to jako akční podívaná funguje dost dobře. Dokud Borgové nedorazí na palubu 6, nebo kolik, a nezastaví se. WTF???

Unity - Poměrně originální průměr.
Scorpion - IMHO nejlepší borgská epizoda v Treku, na kterou by šlo navazovat výborně, kdyby někdo z tvůrčího týmu Voyageru měl koule.
Nesmysly se Sedmou nebudu řešit.
Dakr Frontier - blbost/nuda
Collective & Child's Play - If I ever see those two again, I will kill myself.
Unimatrix Zero - Nesmysl.
Imperfection & Human Error - If I ever... #2
Endgame - Pokud beru ep2 tak, jak byla prezentována v Elite Force II, tak ano, není to vyloženě nejhorší. Jinak děs.

Taže ad Borgové - vynikající nápad, který měl bohužel v 90 % velmi špatné zpracování bez ohledu na seriál.
Mvek - 25. únor 2013 13:38sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Hm, myslel jsem, že díl Masks mám radši, ale teď se mi líbil akorát nápad, provedení (včetně toho, že tolik zpracovaná loď stále fungovala), bylo dost špatné. Nicméně vizuálně pěkné a Spiner tu ukazuje, že umí i jinou pózu než Data a Loreho. Třeba ten umírající stařec, včetně změny hlasu, to bylo super, a z nějakého důvodu mi připomnělo hry BG nebo Fallout:-).

Akorát tu ještě bya jedna nekonzistence, Dat měl problém tvarovat z hlíny něco abstraktního, přitom malovat to už umí, jak nám předvedly dřívější epizody.
S.S.Enterprise - 25. únor 2013 13:27sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
BorgDog:
muhehe skoro se začínám těšit :-D
BorgDog - 25. únor 2013 04:31sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mirak: Od těch dob uplynulo mnoho vody a JJ je ještě větší kůl. Ne, pokud se v jeho filmech někdy objeví Borgové, tak to bude kyber-domina přesně dle parametrů Razera. :-)
Mirak - 24. únor 2013 22:16sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Nepřehánějte, třeba v LOSTu měly všechny ženský postavy malý kozy.
BorgDog - 24. únor 2013 21:04sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Razer: Přesně - ten si založí rovnou celou rasu s velikostí D+.
Razer - 24. únor 2013 19:48sipka
ZAMĚŘIT
Razer
S.S.Enterprise: Jak znám JJe budou tam BoRgyně před kterejma i sedmin hrudník zbledne závistí.
S.S.Enterprise - 24. únor 2013 19:12sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
SPOILER (Countdown to Darkness)

No jsem zvědavej, kdy se Borgové objeví v nové verzi ST. Vzhledem k tomu, že se v Countdownu objevila už Bajoranka, tak Borgové se asi objeví brzo :)
Mvek - 24. únor 2013 15:51sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ale tak samozřejmě, že nejlepší nepřítel to byl bez všech Locutů a královen, Lorů atd., i když Hugh/Tim mi nepřijde jako špatná epizoda či námět, ba naopak.

Holt film by si s tím asi neuměl poradit, aby to bylo dostatečně otevřené všem, takže se tu jelo ve smyslu blockbusterizace. Naštěstí to pořád dopadlo ještě rozumně. A mám ST VIII také velmi rád, rozhodně na prvním nebo druhém místě z TNG filmů.

Pozemstan - 24. únor 2013 15:47sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
BorgDog, S.S.Enterprise: Pravda, koncept královny borgy hodně oslabil, ale na druhou stranu to zapadalo do jejich pojetí jako kolektivního hmyzu...

Pokud jde o Locuta, využití velitele vlajkové lodi Flotily je docela logické vzhledem k usnadnění celého procesu asimilace nového (i když borgům vlastně již trochu známého) druhu odhalením jeho vojenských tajemství a postupů a zároveň jeho demoralizací, jakkoli se to vzhledem k takřka nepřemožitelné síle borgů mohlo jevit jako zbytečná hra...

Jinak borgy pak podle mě v TNG degradoval i Lore, který vlastně svým způsobem u jedné skupiny zaujal pozici královny, i když, pokud si vzpomínám, potlačil kolektivitu...

Nejnovější   Novější 882 - 901 / 6283Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o