Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6283
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 827 - 846 / 6283Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 19. leden 2014 19:04sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: DS se v tomto rozhodl pouze respektovat TNG S5+, kde už jsou Ferengové nečitelní.
Yakuzza - 19. leden 2014 18:57sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
To je prostě jeden z průserů celého Star Treku. Občas se podaří kontinuitu naprosto nádherně dodržet, aby to celé o pět minut později něčím totálně zabili. Nejmarkantnější to je samozřejmě ve Voyageru, ale je to problém Treku celkově.
Mvek - 19. leden 2014 18:33sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Oprava, ferengy vs. betazoidy nelze takhle okecat, Dáša mě opravuje, že Odo nebo kdo se jí ptal, jestli necítí nějaké provinění v místnosti atd. takže nešlo jen o myšlenky, neuměla číst vůbec nic.
Mvek - 19. leden 2014 18:31sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Kvůli ferengské epizodě VOY jsme si dali TNG: The Price z 3. řady, kterou jsme vynechali (v TNG musíme díry postupně zaplnit, z každé řady kromě první jsme neviděli nejméně 10 epizod).

Předně pár věcí ohledně následné kontinuity tu sedí krásně, zejména fakt, že se mluví o 70 - 80 tisících světelných let. Člověk si až říká, jestli si pro pilot VOY toto číslo zvolili schválně, že počítali s využitím této epizody už 2 řady dopředu...

Na druhou stranu tu máme následné selhání kontinuity. Deanna zde empaticky vnímá i ferengy, v DS9 toho Lwaxana nebyla schopná. Jistě, šlo by to okecat, že Lwaxana myslela jen čtení myšlenek, zatímco nějaké pocity vycítit mohla, ale nemyslím si, že to tak Lwaxana myslela.


Jinak je to dost špatná epizoda. Dokud se z toho Deannina milence nevyklubal ze čtvrtiny betazoid, byla tahle druhá dějová linie strašná. Taková trapná červená knihovna (navíc s typickou elektronickou hudbou těch počátků TNG, která působí v mnohých případech hrozně amatérsky a/nebo zastarale)

Pak to nějak dohromady zapadlo a dalo se to přežít. Uvidím, jak na mě budou působit další vynechané díly.
Mvek - 04. prosinec 2013 23:33sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Skutečně hezké a připomnělo mi to něco podobného:

Call Me Maybe
Razer - 04. prosinec 2013 23:24sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Něco odemě z postav, opravdu povedené Picard zpívá vánoční písničku
http://www.youtube.com/watch?v=oiSn2JuDQSc
Razer - 08. listopad 2013 14:55sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Creepy camera tests
http://www.youtube.com/watch?v=_lvG0jm0B5Y
Razer - 04. říjen 2013 16:22sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Viděl sem tu epku asi před 3 lety a tak špatná mi nepřišla.

Myslím tím hlavně to, že nakonec vše dobře dopadne.

Než mě špatně pochopíte. Ono je snadné mít líbivou epizodu kde má velitel rozumné názory, podřízení s ním souhlasí a za 40 minut se vše vyřeší.

Mnohem horší než všeljaká DARKNES universa kde se mlátí svázaní zajatci gumovým obuškem jsou občas stupidní nadřízení. Třeba tahle epizoda demonstrovala, že se někdy lékař musí postavit i všemocné primární směrnici a "vždy" rozumnému kapitánovi. To že musí být kapitán absolutně out of character, aby to šlo natočit je věc druhá.

Nakonec se však k věci postavil čelem a nechal se od domorodce i prostřelit. Což bylo samozřejmě zbytečné stačilo do vesnice transportovat neviditelný uspávací plyn .-p

Ale tak alespoň jakousi morální hodnotu ten díl měl + ukazoval jak se rodí náboženství .p
Yakuzza - 04. říjen 2013 15:33sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
TelemachusRhade: Vidíš, to jsem zapomněl napsat, druhé pozitivum právě Ray Wise, protože Twin Peaks (a Arturis z VOY: Hope and Fear).
Telemachus Rhade - 04. říjen 2013 15:12sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza: Inu, jak jsem říkal. Celý začátek trojky je takový :)

Tohle jsou epizody, které prostě opravdu nedávají smysl. Character displacement je tu všudypřítomný a je tu hodně vidět, že show se po stávce a změně směru/tvůrců nedokázala dešlí dobu vrátit do nějakých "svých kolejí."

btw, nevím jestli jsi ho poznal, ale ten Mintakan s vymazanou pamětí byl Ray Wise, alias Leland Plamer z Twin Peaks. To je asi tak jediná zajímavost téhle hrůznosti :)
Yakuzza - 04. říjen 2013 15:00sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Mno, 3x04 Who Watches The Watchers. Opět to samé - nelogické, neschopné a neprofesionální chování posádky. Shrnul bych to tak, že celá zápletka stojí na řešení problémů, které si postavy zavinily samy svou nebetyčnou neschopností. Druhou polovinu epizody se k tomu všemu všichni chovají jak mamuti v porcelánu, ne sloni.

Nevím, nakolik si to pamatujete, ale pár konkrétních postřehů:
- Crusherová transportuje pseudo-vulkánce před očima dalšího pseudo-vulkánce. Od čeho mám trikordér? To ji ani nenapadne, že tam mohou být další?
- Vymazání paměti se... oops, nepovedlo. To nemá smysl ani komentovat.
- Riker a Troi se v převleku pokouší vše urovnat tak okatě, že i nejposlednějšímu praporčíkovi na popelářské lodi by docvaklo, že něco nehraje.
- Místo aby Riker onoho zraněného vědce za prvním rohem transportoval na Enterprise, proběhne s ním kompletně celou vesnicí, připoutá pozornost desítek obyvatel a nechá se pronásledovat deset minut až za kus šutru, kde mu konečně přijde dostatečně vhodné provést transport.
- Atd.

Tady se přiznám, že jsem měl tak pětkrát chuť to vypnout.

Plus za ty pseudo-vulkánce, to byl zajímavý nápad.

Rozepsal bych se ještě ohledně jedné věci, a sice... wait for it... Prime Directive :) Toto je jedna z epizod, kdy je primární směrnice hlavním tématem. A jak jsem nad tím uvažoval, ač je to výmysl autorů Treku, absolutně nejsou schopni s tím rozumně naložit. Prakticky kdykoli si nějaká epizoda vezme do huby PD, totálně to dokoní.

Všechny postavy (a to včetně takových kalibrů jako je Janewayová) mají PD plnou hubu, ale epizodu od epizody se k tomu každý staví jinak. Crusherová tady transportovala zraněného domorodce na Enterprise s argumentem, že jeho zranění způsobila kulturní kontaminace Federace, tak to chce napravit. (Z mého hlediska zcela správné jednání.) Picard ji seřve, že jej měla nechat zemřít. WHAT?


Co se dělo potom, opět nemá smysl komentovat. Měl jsem tendence mlátit hlavou do stolu tak co dvě minuty.

Nevím, jestli jsem si zvykl na modernější, přímočařejší a méně pokrytecký styl televizní tvorby, ale v těchto dvou epizodách je tolik věcí špatně, až to pěkné není.
Mirak - 03. říjen 2013 18:28sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mám ji zafixovanou jako supr epizodu, ale to jsou tak 10 let staré vzpomínky...
Mvek - 03. říjen 2013 18:08sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Yakuzza: Dobrý nápad, poprvé (před 7 lety) se mi poměrně líbila, i když tosková určitě byla a určitě jsem z ní nebyl nadšen.
Tak si můžeme doplnit, s Dášou jsme přeskočili hodně TNG epizod.
Telemachus Rhade - 03. říjen 2013 16:57sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza: Celý začátek trojky je takový :)
Yakuzza - 03. říjen 2013 15:22sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Včera jsem měl nějakou TNG náladu, tak jsem si zcela náhodně pustil 3x03 The Survivors. To bylo tak strašně špatné! :) Ale zvolil jsem "dobře", byla to jedna z epizod, které si vůbec nepamatuju, tak jsem neměl tušení, jak to vůbec skončí.

Vážně, kdyby tohle bylo něco, na co jsem během premiéry TNG čekal celý týden, asi si hodně rozmyslím, jestli koukat dál. Od začátku chování postav postrádalo jakoukoli logiku, komplet celá posádka se chovala jak parta amatérů na výletě do vesmíru, ne jako profesionálové z vlajkové lodi. Postupem času se to bohužel nezlepšovalo, spíš to nabíralo absurdnějších rozměrů. Picardův těžce tajemný plán, který z bůhvíjakých důvodů tajil před posádkou byl navíc přemrštěně riskantní, což by si neměl dovolit žádný kapitán hvězdné lodi. Navíc to vůbec nesedělo k Picardovi jako takovému.

Závěrečné odhalení pointy se supermocnou bytostí (seriously, to nikomu nedošlo, že to je úplně to samé jako Q?) ani nebudu komentovat, smrdělo to TOSkou až za Outer Rim.

Myslím, že si tyhle nápady příště rozmyslím :)
lagga - 27. červenec 2013 23:07sipka
ZAMĚŘIT
lagga
moc pěkný, ale titulky to nepotřebuje, mluví dost obecně :)
Mvek - 23. červenec 2013 23:46sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
(bez titulků a chce to umět anglicky, mluví hůře v seriálech:-))
Mvek - 23. červenec 2013 23:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Marina Sirtis and Johnatan Frakes - Rikers Reunion 10 minut z BR bonusů, kde ti dva mluví na začátku o vizi jejich ST soap opery:-) a pak obecně o filmech a conech.
Mvek - 01. červen 2013 18:44sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TNG - Tik Tok musicvideo
BorgDog - 08. březen 2013 13:00sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Razer: Vida, dobrý odhad! :-)

Nejnovější   Novější 827 - 846 / 6283Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o