Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6282
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 624 - 643 / 6282Starší   Nejstarší

Mvek - 17. květen 2016 23:05sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ach jo, půlku jsem myslel obecně. Konkrétně by to byla taky druhá půlka:-).
kapitan Pike - 17. květen 2016 22:55sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
R: Já mám nejraději DS9 a nejméně rád TOSku. S Enterprise to mám přesně naopak než Mvek - třetí a čtvrtá sezóna se mi líbí více než první dvě. Hlavně druhá půlka jedničky a první půlka dvojky mám mraky špatných episod. Resp. možná ne úplně špatných, ale nudných a s banálních námětem.
Telemachus Rhade - 17. květen 2016 22:01sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
R: Deep Space Nine a Enterprise u mě v podstatě stojí skoro stejně vysoko. Ostatní Star Trek mě nikdy nějak výrazně nechytil. Voyager pokládám za odpad.
Mvek - 17. květen 2016 21:58sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
R: Tak jako u mě je to na hraně, protože ENT se mi zamlouvá půlka, druhá půlka je pro mě až na výjimky odpad. U VOY se mi líbí tak možná 20 procent celého seriálu, a to často platí i tak, že se mi líbí pětina některých dílů, ne celé:-).
R - 17. květen 2016 21:49sipka
ZAMĚŘIT
R
Ja často počujem že Star Trek Enterprise je najhorší... myslíte si teda že je lepší než Voyager??
Mvek - 17. květen 2016 21:38sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Stejně...
Marshall - 17. květen 2016 21:21sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Mám to stejně :)
Postavy viz databáze: Q/Jadzia
Telemachus Rhade - 17. květen 2016 20:37sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
R:
Ktorý Star Trek seriál sa vám najviac a ktorý najmenej páči?

best: DEEP SPACE NINE
worst: VOYAGER
R - 17. květen 2016 20:27sipka
ZAMĚŘIT
R
Áno ale neposielali by do bojov vyspelých androidov ako je Dat ale nejakých z jednoduchšími programami. Dali by im do pamäti trasu, mapu alebo plán nejaký ten zbrojný arzenál a vysadili by ich na planéte nech bojujú proti Romulanom.... Ktorý Star Trek seriál sa vám najviac a ktorý najmenej páči?
Pozemstan - 17. květen 2016 19:06sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
R: To je hodně těžká otázka. Tady jsem si v nastavení před lety zvolil Spocka, ale patřilo by sem mnoho dalších jako Picard, Kirk, McCoy, Sisko, z žen např. T'Pol. Asi bych tam zařadil i Mvekem zmíněného Q. Epizody s ním nebyly jen vtipným odlehčením, ale místy se jimi linulo i závažné filosofické téma...

Yakuzza 266577: "Proč nenasadí místo vojáků do boje hologramy?"

Asi by to šlo, ale v bojových podmínkách by se mohly holoemitory na lodi poškodit a v terénu na planetách by to bylo ještě komplikovanější (holoprojekce z lodi, základny nebo předem rozmístěných emitorů). Po zkopírování Doktorova přenosného holoemitoru s technologií 29. století už by to bylo reálnější. I s holoemitory na lodi by ale plavidlo na rozdíl od použití čistě jen počítače, jak navrhl R, mělo jistou možnost sebeopravy (oproti hologramům bez přenosného emitoru by ale byli odolnější androidi/roboti).

Ale ano, už dnes se uvažuje o tom, zda se vyplatí riskovat při pilotované kosmonautice, např. cestě na Mars apod., když jsou v něčem už i lepší postradatelné stroje (což je však sporné, viz např. poznámky, že jeden geolog zvládl na Měsíci za pár dní více než sondy na Marsu za celá léta) - a příběhy Star Treku se přitom vedle inteligentních androidů či hologramů občas týkají i vesmírných sond...

R 266582: "iba málo z nch sa naozaj líši od ľudí." Star Trek to alespoň částečně vysvětluje ve 20. epizodě 6. řady TNG The Chase (Závod).
Mirak - 17. květen 2016 16:24sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mvek: Fakt?
Mvek - 17. květen 2016 15:48sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
R: Q
R - 17. květen 2016 15:24sipka
ZAMĚŘIT
R
Hm. Ja som zatiaľ na tretej sérií TNG. Zmeňme tému :D vaša najobľúbenejšia postava z celého Star Treku?
Mirak - 17. květen 2016 15:01sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
No, jenže všichni roboti tam byli batshit crazy.
S.S.Enterprise - 17. květen 2016 14:55sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
TOS sem vetsinou prospal, takze jestli tam meli roboty v hojnem poctu, pada kritika na pritomnost androida v ST12. Jinak TNG ma borgy = kyborgy - napul stroje. Ve VOY pak jsou ty holograficke umele bytosti - v podstate dokonalejsi nez roboti...
R - 17. květen 2016 14:21sipka
ZAMĚŘIT
R
Yakuzza - a keď už to spomínaš tak s akých stránok a v čom ešte nedáva Star Trek zmysel?
Mirak - 17. květen 2016 14:19sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Rozpočtu neporučíš a když potřebuješ každý týden nové emzáky, tak toho zas tolik nevymyslíš. Vím, že je kvůli tomuhle dost lidí ST vysmívá, ale zrovna tohle mi nikdy nevadilo.
R - 17. květen 2016 14:15sipka
ZAMĚŘIT
R
Mimochodom čo hovoríte na rôznorodosť rás v Star Treku? Minule som si pozeral na wiki formy života podľa abecedy a všimol som si že dosť z nich je...nechcem povedať odfláknutých ale pri mnohých z nich iba prirobili plastelínov nejakú vrásku na čele alebo výstupok, iba málo z nch sa naozaj líši od ľudí.
Mvek - 17. květen 2016 14:05sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Yakuzza: Neboř mi sen:-). Ale ano, máš pravdu. Jen mě trochu děsí, že zrovna tohle s jakýmukoliv automatickými prvky mě dřív nenapadlo. Teprve trochu po té epizodě Author, Author
Yakuzza - 17. květen 2016 13:48sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
R: Nad tím asi nemá smysl moc špekulovat. Z mnoha technnologických stránek Star Trek příliš smysl nedává. A jak jsi zmiňoval, jde hlavně o simulátory, hologramy, (ne)schopnosti lodního počítače atp. Proč nenasadí místo vojáků do boje hologramy? :)

Nejnovější   Novější 624 - 643 / 6282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o