Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6282
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 545 - 564 / 6282Starší   Nejstarší

S.S.Enterprise - 15. září 2017 19:17sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Unifications a reakce flotily: tak je to doba krátce po Borgské invazi, flotila byla hodně oslabená...
Yakuzza - 15. září 2017 18:29sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Redemption mám taky rád, ale pustím si to až v plánovaném cyklu klingonských TNG epizod. Co se Birthright týče, tvářím se raději, že ta dvojepizoda neexistuje :)
kapitan Pike - 15. září 2017 17:47sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Unification mám rád a též jsem z toho měl Star Wars feeling. Líbila se mi i linie na Romulu a jsem moc rád, že jsme se na něj během TNG podívali. Jen by to chtělo trochu lepší výpravu :-) Sely plán byl stupidní. Přitom stačilo říct, že těch vojáků je tam třeba dvě stě tisíc. Ale to by se asi na ty lodě nevešlo.

Borgské TNG dvojepisody se mi nelíbí, ze všech je mám rád asi nejméně. Mnohem víc mě baví právě Chain of Command, Redemption a Time's Arrow je taky výborná. Gambit je spíš slabší, ale je tam spousta originálních prvků a vidíme tam TNG vesmír z trochu jiného úhlu. A pak samozřejmě Birthright, což jsou spíše dva oddělené příběhy spojené do jedné episody, ale v první části dělali zajímavé experimenty s hudbou a při práci s kamerou.
Pozemstan - 15. září 2017 16:40sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Yakuzza, S.S.Enterprise: Také už jsem to viděl dávno, ale myslím, že tam byli vulkánci prezentováni jako extrémní pacifisté (snad až na "odpadlíky" ve Hvězdné flotile, ale i Spock na Romulu šel myslím podobnou cestou), takže možná romulané počítali s tím, že jim vulkánci nebudou schopni vzdorovat. Trochu by to odpovídalo i změnám na Vulkánu ke konci ENT. Na druhou stranu, pokud mysleli, že by jejich přítomnosti nedokázala čelit ani Hvězdná flotila, bylo to hodně naivní.

Možná považovali celou Flotilu za příliš nenásilnou, neschopnou jen tak zabít tisíce vojáků, ale ta by přece i v takové "slabé chvilce" mohla použít transportér nastavený na specifickou DNA (otázkou je schopnost na dálku rozlišit vulkánce a romulany) nebo třeba plošné phasery nastavené na omráčení. Ještě mě napadá, vedle utajené infiltrace zmíněné S.S.Enterprise, že by snad romulané mohli počítat s možností použít vulkánce jako živé štíty...
Yakuzza - 15. září 2017 16:35sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
S.S.Enterprise: Inkognito právě že ne. Vysílali na všech subprostorových kanalách, že se jedná o mírovou misi na téma sjednocení.
S.S.Enterprise - 15. září 2017 15:55sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Unification ... možná Romulani na Vulkanu chtěli být nejprve inkognito a rozvracet Vulkanskou společnost zevnitř? Popř. nahrazovat jednotlivé Vulkánce Romulanskymi agenty (změna vzhledu není problém)... Je to ale už dlouho co sem to viděl, no toto by dávalo smysl.. Tj. aby se Vulkan jakože sám dobrovolně rozhodl pro odchod z Federace..
Yakuzza - 15. září 2017 14:56sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Dal jsem si jeden den takový menší maraton dvojepizod TNG. Takže pár poznámek.

3x26 & 4x01 - The Best of Both Worlds
- Tato epizoda je samozřejmě významná v mnoha ohledech a opět musím říct, že je skvělá.
- Dodnes si pamatuji, jak jsem ji sledoval na ČT a ten cliffhanger byl opravdu mrazivý. Něco podobného se už v Treku asi neopakovalo. Mladší bratr byl tehdá z Borgů natolik vyděšený, že šel během epizody raději venčit našeho kocoura, což byla v naší pubertě dosti nepopulární činnost :) (A ano, chodívali jsme opravdu našeho kocoura na vodítku chodit provětrat :))
- Výborná hudba! Rozhodně na poměry TNG, kde měli skladatelé za úkol, aby byl hudební doprovod nenápadný, spíše atmosferický. Tady jsou i výrazné motivy parádně napasované na aktuální děj. Opět, další unikum této epizody.
- Trochu slabší je příběhová linka s Rikerem a Shelby. Federace čelí nebývale vážné hrozbě, ale na Enterprise hrají poker a řeší žabomyší války Rikera s Shelbyovou. Je jasné, že hlavní příběhová linka je v korelaci s Rikerovou, ale ta působí opravdu dost malicherně v konstrastu s borgskou hrozbou. On to je problém obecně Trekových dvojepizod. Mají materiál, který přesahuje 45 minut, ale zároveň to není dost na 90 minut. Takže ve výsledku je vždy buď Part I nebo Part II zbytečně natahovaná a nic se tam vesměs neděje, nebo se to vyplní nějakou vztahovou/intelektuální/morální vatou... Kupříkladu v Dark Frontier, Part I se prakticky nic nestalo a nacvičovali si útok na borgskou kouli v simulátoru (což už je absurdní samo o sobě). Jsou samozřejmě výjimky.
- Plus za O'Briena a Guinan.
- Opět jsme viděli bojový můstek a rozdělení lodi. Stejně mi ale pořád vrtá hlavou, jaký smysl má v nouzové situaci evakuovat civilní posádku na část lodi s pouze impulzními motory. Přijde mi, že jsou touto neschopností rozumného pohybu vystaveni jasné záhubě, zatímco sekundární trup si v klidu odfičí warpem pryč :)
- Dat uvidí na stropě pár červených blikajících věcí ve tvaru obrácené pyramidy a okamžitě usoudí, že to jsou propojené energetické uzly, čili těžce zranitelné místo :) To je ale spíš taková úsměvná blbost.
- Co se bitvy u Wolf 359 týče, resp. záběrů na trosky, tak achich ouvej :) Přimělo mě to před pár lety i k podrobnějšímu studiu těch záběrů a sepsání článku do mé sekce o lodích na Sickbay. Seznam identifikovatelných lodí je v tabulce na konci článku. Bylo to ještě před remasterem, ale ten žádné nové informace nakonec nepřinesl.
- Trochu mě ještě mrzela neustálá recyklace exteriérových záběrů, resp. třeba paprsek z krychle nebo Enterprise pálící phaserama.
- Celkově ale paráda. Trek tímto nastavil pro své seriály precedens pro cliffhangery a málokterá dvojepizoda toto překonala.

5x07 & 5x08 - Unification
- Z této epizody mám ve výsledku dobrý pocit, ale objevují se tady právě extrémně dobré prvky a zároveň extrémně špatné :)
- Začnu těmi dobrými. Celé vyprávění je velice epicky pojato. Žádný přehršel konverzačních scén na můstku, ale věci se dost hýbou. Však se zde podíváme na Vulkán, Romulus, Qualor II, opět Galorndon Core, klingonskou loď atd.
- Co se týče Trekového syndromu dvoj-epizod, o kterém jsem mluvil v komentářích k The Best of Both Worlds, tady je to vidět spíše slaběji. Ale i tak. Je sice fajn, že zde máme zároveň Sareka i Spocka, ale ve stejné scéně stejně nebyli a Sarekova linka mi přišla až tak nějak zbytečná a hovory Picarda a Spocka na tohle téma byly vysloveně nudné. Na druhou stranu je ale dobře, že zde byl zároveň dotažen jeho příběh s nemocí, který se řešil o dvě sezóny zpět.
- Pátrání po zmizelé Vulkánské lodi, scény na QUalor II v baru s čtyřrukovou klavíristkou závislou na slaných tyčinkách, byrokratický správce vrakoviště, tlustý Fereng, cesta na Galorndon Core... to bylo naprosto skvělé :) Takové až starwarsácké, myšleno v dobrém smyslu. Za mě nejlepší prvek epizody.
- Příběh na Romulu ale místy docela meh. (Teď se dostáváme k těm špatným prvkům.) Picard a Dat se v přestrojení chovali jak slon v porcelánu a byli tak těžce nápadní, že nechápu, proč je Tal Shiar nesejmul tak do pěti minut poté, co se tam objevili.
- Stoupenců sjednocení, kteří se scházeli v generické trekové jeskyni, bylo cca osm až deset jak jsem tak počítal :)
- Zrada Pardeka byla očekávaná, ale neskutečně blbě napsaná a zahraná.
- Mno a teď to největší zlo. Sela asi musela být totálně padlá na hlavu. Rozhodla se anektovat Vulkán tím, že poslala tři vulkánské kocábky se dvěma tisíci romulanských vojáků na palubě, aby ovládli planetu. Jak by na to asi reagovala Federace? Jak správně podotknul Picard a odpovědí mu bylo, že s odpovědí Federace se počítá, ale "když už tam budeme, bude těžké dostat nás pryč". OMG.
A) Se dvěma tisíci Romulanů by si na Vulkánu hravě poradili i bez pomoci Federace. Troufám si říct, že by to trvalo cca hodinu dvě.
B) Pokud by Federace zrovna neměla nějaký záchvat přizdisráčství, anexe jedné ze zakládajících planet by znamenala okamžité zahájení otevřené války. Připomínám, že Klingoni byli v tento moment poměrně vážnými spojenci Federace a vážnými odpůrci Romulu, takže pro Romulany sebevražda.
C) Proč vlastně zrovna Vulkán, jedna z nejexponovanějších planet? Nedává to celé ani trochu smysl a trochu mě mrzí, že jim ty plány překazili, protože další dění mohlo být vcelku zajímavé :)
- Opět ale spokojenost, mám tenhle příběh zafixovanější spíše z knižní verze, kde je kupříkladu mnohem více rozvedeno dění na Romulu a dodává více na uvěřitelnosti.

6x26 & 7x01 - Descent
- V rámci borgské storyline je tento příběh trochu za roh a možná i důsledek tvůrčí krize, ale najdou se zde i dosti zajímavé prvky.
- Musím vzdát hold Brentu Spinerovi, protože herecké polohy normální Dat/emocionální Dat/Lore zvládá naprosto bravurně. Kyle MacLachlan, který předváděl něco podobného v třetí řadě Twin Peaks, se má co učit. Nebe a dudy.
- Narozdíl od Spockových přívrženců v Unification jich tady má Lore v řádu desítek. Vypadá to trochu věrohodněji :)
- Asymetrický tvar borgské lodě je hodně nezvyklý a zajímavý.
- Alynna Nechayev je prostě piča, promiňte. Nechápu, proč se jí nechal Picard takhle zbytečně seřvat.
- Další věc, které moc nerozumím, je morální dilema okolo Borgů a jejich individualitě. Hugh tady vyčítal Rikerovi, že jej poslali zpět do společenstva a že tím napáchali obrovské škody. A Riker se mu za to málem ještě omluvil. OMG WTF? V Treku jsou všelijací nepřátelé - Cardassiani, Klingoni, ..., ale to jsou vše žijící bytosti, kteří mezi sebou mají civilisty, takže morální hledisko je zde na místě. U Borgů ale zjevně sakra ne :) Úplně stejná situce nastane v Unimatrix Zero, kde se Janeway málem rozpláče, když Queen posílá sebedestrukční signály vlastním lodím. Opět WTF. Toto prostě nepochopím. Borgové chtějí asimilovat ideálně celý vesmír, ale my s nimi budeme soucítit.
- Velice dobré ale bylo dění na Enterprise, skeleton crew pod velením Crusherové. Beverly jsem měl vždycky rád a je to jeden z důvodů, proč jsem si tuhle epizodu pustil. Mimochodem, na poměry TNG je zde i kontinuita, a sice metafázové štíty z epizody Suspicions. V některé z epizod sedmé řady zase Beverly vzpomíná na toto velení, když podporuje Deannu, aby si taky udělala zkoušky na vlastní velení.
- Mno ale... proč poslali téměř celou posádku na planetu hledat Data PĚŠKY, když to mohli proletět raketoplány? Nemyslím, že bylo zmíněno, proč to není možné, ale především sám Dat s Crosisem tam raketoplánem doletěli, takže by to asi až takový háček nebyl...
- Exteriéry na samotné planetě ale zajímavé. Celý obraz je přes nějaký žlutý filtr, takže to vypadá docela dobře.
- Mno a na závěr, Lore je mrtev. Opět :)
- Vydržet se to dalo, ale ve výsledku to pravda nebyla žádná sláva a rogue-Borg storyline tím šla do kytek. Nejspíš ale naštěstí než bohužel :)

Chystám se ještě na Gambit a Chain of Command.
Yakuzza - 14. srpen 2017 23:00sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Pozemstan:
přinejmenším v letech 1938 a 1968, i když, nutno uznat, že o reálné příležitosti k alespoň trochu smysluplnému boji lze zejména v tom druhém případě pochybovat

V tomhle nelze než souhlasit. Ale... udělej si výlet do nějaké zcela náhodné vesnice, jdi do místní hospody a zkus chvilku poslouchat místní obyvatele, jak diskutují o současné politické situaci. V místní televizi pojede nejspíš TV Nova a zbytek asi nemusím dodávat. Toto jsou lidé s majoritou hlasů u voleb.
Pozemstan - 14. srpen 2017 22:46sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Yakuzza: Nicméně přesně ten popis, že se Češi raději nechají okupovat, se snad objevil i v nějaké turistické příručce pro cizince, možná v nějaké komedii, už nevím... Je fakt, že se tak stalo přinejmenším v letech 1938 a 1968, i když, nutno uznat, že o reálné příležitosti k alespoň trochu smysluplnému boji lze zejména v tom druhém případě pochybovat (část vlády kolaborující s okupanty již před jejich příchodem, ministr obrany zadržen) a i v tom prvním, kdy ta možnost byla, by byl výsledek velmi nejistý, resp. dost možná tragický...
Yakuzza - 14. srpen 2017 21:34sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Nepokoušel jsem se o sarkasmus. A s Pikem ani moc nesouhlasím, češi byli vždycky spíš bonzáci a kolaboranti než tenhle případ.
Mirak - 13. srpen 2017 21:46sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Nemyslím si, že se Yakuzza pokoušel o sarkasmus.
Seven - 13. srpen 2017 21:11sipka
ZAMĚŘIT
Seven
kapitan Pike:
Pozemstan - 12. srpen 2017 16:44sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
kapitan Pike: Přesně! -) Tedy, možná by se našly další příklady...
Mirak - 12. srpen 2017 13:45sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
ZING
kapitan Pike - 12. srpen 2017 13:44sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Yakuzza:
- Druh, který se raději nechá opakovaně okupovat než jít do konfliktu, to je hodně zajímavé a za boha si nemůžu vybavit, kde jinde se vyskytlo něco podobného... ale už jsem to někde viděl. Nevzpomene si někdo?

Češi.
Yakuzza - 28. červenec 2017 19:27sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
-- V rámci nárazového cyklu náhodně vygenerovaných čísel sezóny a epizody pro všechny ST seriály. Tentokrát 3 a 18. --

3x18 - Allegiance
- Nebylo to špatné. Sice takové typické TNG, ale rozhodně zajímavé momenty.
- Líbila se mi Picardova diplomacie v onom vězení.
- Scéna, kde "Picard" "balil" Beverly měla jasný podtext a bylo to docela dobré, ale opět mi to připomnělo přizdisráčství TNG v tom, že za sedm let nebyli schopni dát ty dva dohromady a ještě to těžce domrvit v All Good Things oním rozvodem. Meh.
- Výborná byla neoficiální porada senior staffu v kajutě a následná Rikerova vzpoura.
- Druh, který se raději nechá opakovaně okupovat než jít do konfliktu, to je hodně zajímavé a za boha si nemůžu vybavit, kde jinde se vyskytlo něco podobného... ale už jsem to někde viděl. Nevzpomene si někdo?
- Trochu weird byl konec epizody, kdy Picard nechal "vytrestat" emzáky silovým polem.
S.S.Enterprise - 08. červenec 2017 22:39sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
TNG 30th Anniversary Poster Set
... toto se povedlo
Seven - 02. březen 2017 18:48sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Lt.Shark: uzavru to slovy "Co unes, to unes..."
kapitan Pike - 01. březen 2017 13:38sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
A když už, tak to alespoň dělejte ve správném fóru ;-)
Torak - 01. březen 2017 13:10sipka
ZAMĚŘIT
Torak
Tak ale přátelé,
přece nebudete intelektuální diskuzi o (ne)vhodnosti Worfa pro službu na Enterprise zanášet poznámkami o sexuálních úchylkách Flotilního blázince Voyager na ozdravném pobytu v Delta kvadrantu. >;oD

Nejnovější   Novější 545 - 564 / 6282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o