Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6282
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 526 - 545 / 6282Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 16. září 2017 18:14sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
BorgDog:
Kdybych to měl psát, asi bych hledal něco s větší invencí.

Jasne, ale realita a Occamova britva se maji docela casto rady :)
BorgDog - 16. září 2017 18:10sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Telemachus Rhade:
Experiment gone wrong.

To je samozřejmě také možnost, ale trochu... předvídatelná. :-) Kdybych to měl psát, asi bych hledal něco s větší invencí.
BorgDog - 16. září 2017 18:09sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Telemachus Rhade:
osobne jsem se nikde nesetkal s tim, ze by slo o pestene jedince, nebo biologickou reprodukci.

Že bych byl jediný, koho tohle napadlo? :-D
Telemachus Rhade - 16. září 2017 18:08sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
BorgDog:
KDO tedy tohle celé rozjel, a kam se poděl? :-)

Byl asimilovan, co jineho :) Experiment gone wrong.
Telemachus Rhade - 16. září 2017 18:06sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Nemluvne Borg bylo v TNG jen v Q Who. Ve VGR potom v epizode Collective. Teorii o Borzich je asi tolik jako Borgu, ale osobne jsem se nikde nesetkal s tim, ze by slo o pestene jedince, nebo biologickou reprodukci.
BorgDog - 16. září 2017 18:06sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Yakuzza: Ne, máš pravdu. Spletl jsem ty epizody, bylo to Q, Who. Každopádně, proč hned sex? Nějaké množení formou umělého oplodnění, kde plod vyrůstá v umělé děloze/dozrávací nádrži bych si u Borgů uměl představit celkem bez problémů. Navíc by jim to umožňovalo se cíleně "eugenicky" zdokonalovat v ohledech, které jim asimilace nedovoluje. Plus, je tu ještě jeden faktor, a to, jaký je vlastně průměrný věk borgského vojáka, není-li násilím zničen? Taková míra kyborgizace jim musí život dost prodloužit, a pokud by byli "původní Borgové" i přirozeně dlouhověká rasa jako Vulkánci, pak není těžké si představit, že tito stále povedou nebo minimálně budou přítomni i ve Společenstvu TNG. Tohle všechno je zrušeno až s Voyagerem, kde Královna jednoznačně říká Sedmé, že každý Borg včetně jí samotné pochází z asimilovaného druhu.

Což samozřejmě otevírá zajímavé otázky stran toho, KDO tedy tohle celé rozjel, a kam se poděl? :-)
Yakuzza - 16. září 2017 17:46sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
BorgDog:
V TNG verzi Borgů se ještě počítalo s tím, že jsou nějací "původní" Borgové (viz. nemluvňata nalezené výsadkem v BoBW)
Určitě? Podle mě to byla nemluvňata nalezená v rámci asimilace nějakého konkrétního druhu... Znamenalo by to, že mezi Borgy probíhají sexuální akty (což teď nevím, jestli bych vidět chtěl nebo ne :)), případně umělé oplodnění samozřejmě. Ale i tak. Těhotná Borgyně? Borgský porod? Mno nevím, to je už hodně za roh a nemyslím, že bysme měli vyloženě indicie, že by se Borgové rozmnožovali kromě asimilace i klasicky biologicky. Proč by to vlastně taky dělali.
(Mimochodem, nebyla ta nemluvňata spíš v Q, Who? V TBOBW jsem si toho záběru nějak nevšiml a pochybuji, že by to z remasteru vyhodili. Nebo jsem se pravda díval blbě.)
S.S.Enterprise - 16. září 2017 16:52sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
BorgDog: tak to tedy musím říct, že mě nikdy nenapadlo, že to nemluvně v borgské krychli byl narozený borg, spíš jsem myslel, že to bylo asimilované nemluvně.. resp. předpokládám, že pokud asimilovali těhotnou ženu, tak se jí narodil normální člověk bez implantátů, které pak dodali později... samozřejmě je to dáno tím, že v TNG to bylo tak, že nanotechnologie Borgové spíše neměli... alespoň to tak vypadalo a tedy narozený Borg by nebyl Borg.
S.S.Enterprise - 16. září 2017 16:49sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
jinak představa změny reality (cestování mezi nimi) byla skvěle udělaná ve VOY Year of Hell..
S.S.Enterprise - 16. září 2017 16:49sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
BorgDog:
No zajímavé, ale za mě nejlepší ST příběh za hodně dlouhou dobu byl v D čkovém fan filmu Star Trek Horizon .... Toto měli udělat s originální ENT posádkou, refitovanou NX-01 a byl by to super film... :(
BorgDog - 16. září 2017 16:47sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Yakuzza: Je to určitě zajímavé téma. V TNG verzi Borgů se ještě počítalo s tím, že jsou nějací "původní" Borgové (viz. nemluvňata nalezené výsadkem v BoBW), a pak proti své vůli asimilovaní jedinci cizích druhů, čili rozlišení mezi "oběti a vrahy" bylo jakž takž možné aspoň teoreticky. Ale ve VOY toto padlo. Pokud nějací "původní Borgové" byli, tak nejspíš dávno vymřeli, současné Společenstvo se skládá už JENOM z příslušníků asimilovaných ras, takže víceméně všichni jsou tam oběti i pachatelé současně. A teď co s tím? Tím spíš, že příklad Sedmé ukázal, že proces asimilace je ve značné míře "vratný" i když byl dotažený do úplného konce, a postižený byl Borgem desítky let. Morálně je to skutečně pěkný dynamit. :-)
Yakuzza - 16. září 2017 16:13sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Mvek: Jasně, je to taky jakási morálně šedá zóna. Ve válce je obvyklé, že se vojenskými cíli nestávají civilisti a civilní instituce typu nemocnice apod. U Borgů ale nic jako civilní cíl neexistuje. Což znamená, že porážka Borgů by ve výsledku znamenala buď jejich kapitulace (což není moc pravděpodobné) nebo genocida. (O což se mimochodem pokusila Janeway v Endgame a najednou jí to nevadilo. Tady je ale třeba podotknout, že v morálních a etických stanoviskách se Janeway chovala vždycky dost nekonzistentně a víceméně náhodně podle aktuální nálady, že ano.)
BorgDog - 15. září 2017 22:20sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Tohle už tu někde bylo?

http://comicbook.com/startrek/2017/09/15/quentin-tarantino-star-trek-movie/
Mvek - 15. září 2017 21:30sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Yakuzza 289489: Na tvou poznámku o soucítění s Borgy bych měl možná argument, že ale jde o dobu, kdy už vědí, že za určitých okolností je možné asimilaci nějak zvrátit. Teda ve VOY určitě, v TNG asi ještě ne, tam byl Locutus specifický případ. Nicméně naděje pořád může být.

Ale samozřejmě všeho s mírou, tedy myslel bych na to jen do té doby, dokud máme na vybranou.
Yakuzza - 15. září 2017 21:06sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Jop, jsou to nazev epizody a episode credits jeste pred hlavni znelkou. Btw videl jsem to ted v remasteru a je to tam stale.

Napadlo me, ze duvodem je pomerne akcni scena hned po hlavnich titulcich.
Telemachus Rhade - 15. září 2017 20:31sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Ačkoli mám pocit, že toto remaster pořešil.
Telemachus Rhade - 15. září 2017 20:31sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Ne, jsou to episode credits ještě před znělkou.
kapitan Pike - 15. září 2017 20:22sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Yakuzza: Jestli si to dobře pamatuji, tak se tam cast zobrazuje až během děje.
Yakuzza - 15. září 2017 19:52sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Mimochodem, kvízová otázka. Co je zvláštního na úvodních titulcích epizody Descent? :) Konkrétně tedy Part I. Pokud vím, žádná jiná epizoda ST nemá toto specifikum.
S.S.Enterprise - 15. září 2017 19:17sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Unifications a reakce flotily: tak je to doba krátce po Borgské invazi, flotila byla hodně oslabená...

Nejnovější   Novější 526 - 545 / 6282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o