Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6282
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 444 - 463 / 6282Starší   Nejstarší

Mirak - 28. prosinec 2018 12:14sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x18 Home Soil
- Poměrně zajímavý nápad, jen si myslím, že je strašně těžký tenhle typ epizod natočit dostatečně poutavě. Trochu mi to připomínalo The Devil in the Dark, která patří mezi moje nejoblíbenější TOS epizody a Home Soil teda v klidu strčí do kapsy.
- Přestalo se mi to líbit, když ten krystal začal mluvit. Ten hlas i to, co ta entita říkala mi přišlo hrozně silly a měl jsem problém to dál brát nějak vážně.
- Zdálo se mi to utahaný, myslím, že zrovna tady by se strašně hodila zcela nesouvisející vedlejší zápletka.
- Z výkonu představitele Mandla jsem měl dojem, že ho to moc nebaví.
- weird shit: Inženýrka volá na můstek Rikera, aby se jim tam šel na něco podívat. Geniální :)

2/5

1x19 Coming of Age
- Inspekce na Enterprise probíhá tak, jako každá jiná seriálová inspekce ever v čele s ultra nesympatickým hardass vyšetřovatelem, který překrucuje všechno, co hlavní postavy řeknou. Ten payoff je nicméně huge. Na rok '88 je podle mě naprosto neslýchané to, že celá polovina epizody je věnovaná foreshadowingu pro epizodu, která poběží za dva měsíce! Hezký detail byl i ten, že si Remmick ve výsledku přeje sloužit na Enterprise.
- Vedlejší zápletka pro změnu posovuá Wesleyho story-arc a taky mi nepřišla vůbec špatná. Líbila se mi ta diverzita studentů. Snad poprvé vidíme v TNG mluvícího Vulkánce (teda Vulkánku), ale superstar je samozřejmě Benzite Mordock s velmi vydařenou maskou. Akorát nevím, jestli je to s tím přijímáním na akademii SF úplně konzistentní v rámci celého Star Treku, protože tady mi přijde, že šanci mají jen členové vesmírné Mensy :)
- Jako ta inspekce byla samozřejmě zlo, ale Riker je tady uražený už asi po prvních 2 minutách ve chvíli, kdy k tomu ještě nemá moc důvod :)
- Jestli zatím něco chybí, tak jsou to nějaké zajímavější momenty mezi jednotlivými hlavními postavami, ale zrovna tady se mi moc líbily dva. Debata o strachu mezi Worfem a Wesleym, což je podle mě snad poprvé, kdy Worf nefunguje čistě jako comic relief, případně kdy idiotsky nemíří na hlavní obrazovku lodi :) Dál byl moc pěkný moment na konci, kdy Picarda utěšuje Wesleyho po nepřijetí na akademii.
- Zmínky předchozích dobrodružství: Where No One Has Gone Before, The Battle, The Naked Now a Justice.
- Good Riddance btw :)) "Starting with this episode, Maurice Hurley took over the job of showrunner from Gene Roddenberry. Hurley was concerned that the show's writing process had stalled under Roddenberry's leadership, and so personally paid for a holiday for Roddenberry and Majel Barrett on the understanding that he would take over while they were gone."

3,5/5
Mirak - 27. prosinec 2018 14:44sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x16 Too Short A Season
- Sakra, kdyby kompletně skipli ten omlazovací prvek, tak to mohl být hodně solidní scénář. Alas...
- Epizody se zrychlením stárnutím/mládnutím jsou většinou nuda a tohle bohužel není výjimka. Vůbec tomu nepomáhaly ohyzdně vypadající masky admirála Jamesona, které působily jako rušivý element. Takže v první půlce epizody prostě odškrtáváme všechny klišé, které v rapid aging epizodách vždycky jsou.
- Druhá půlka epizody na Mordanu je překvapivě mnohem lepší. Líbila se mi ta pokroucená interpretace primární směrnice (dát stejné zbraně oběma znepřáteleným stranám). Jak píšu výše, kdyby tam necpali to mládnutí a ještě někdo trochu vymazlil dialogy, tak to mohla super epizoda. No, plus teda nějakej lepší herec do role admirála Jamesona.
- Jestli se mi zatím TOS v něčem líbila víc, tak to byla přítomnost redshirtů na výsadcích. Já nevím, výsadek tady jde násilím osvobozovat rukojmí a ve výsadku je jen šéfka bezpečnosti. Na druhou stranu phaserová přestřelka byla kupodivu velmi pěkně natočená.

2/5

1x17 When The Bough Breaks
- No, už se těším až se to vymaní z té TOS flow, protože sledovat planetu plnou umělců, o které se stará počítač už je hodně velký zlo. Jako bonus Wesley a 6 dalších svišťů ve spotlightu.
- Socio-environmentální poselství téhle epizody podle mě až moc tlačilo na pilu.
- Taky už začíná být otravný, jak je v skoro každé druhé epizodě mýtická planeta, mýtický lék nebo mýtická planeta s mýtickými léčivými účinky :) Riker tady udělá kraťoučký info dump o Aldee a BUM, Aldea se 10 vteřin poté objeví :)
- Code of Honor a Angel One byly sice strašný, ale zase nemůžu říct, že bych se u nich až tak nudil, kdežto v tomhle dílu se pro mě sešlo tolik špatnýho, že nevím co bych pochválil. Vlastně jo, Jerry Hardin v roli Raduea se snažil.

1/5
Mirak - 26. prosinec 2018 21:17sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x13 Datalore
- Datův origin story je cool. Začátek s objevením Soongovy laboratoře je super, i když nechápu, jaktože to posádka Tripoli neobjevila taky. Odhalení, že méně lidský Dat byl vytvořen později, než Lore je povedená ironie vzhledem k tomu k Datově dosavadní snaze.
- Spiner tady zase září, Lorovo záporňáctví je zabávné a zároveň ne over the top. Krystalická entita se mi taky vždycky líbila. Ke konci to trochu hapruje, protože Wesley na všechno opět přijde jako jediný. Co je ale horší je, jak se k němu chová zbytek posádky a nevěří mu a to i přesto, že se v předchozích dílech již opakovaně osvědčil.
- V epizodě se párkrát opět mihne šéfinženýr Argyle. Celkem se mi ta postava zamlouvala a vůbec by mi nevadilo, kdyby z ní tehdy udělali recurring postavu třeba na úrovni O'Briena v pozdějších sezónách.
- Absenci Troi se tentokrát neobtěžovali ani vysvětlit.
- foreshadowing: Picard na konci mluví o nutnosti počítačového refitu, ke kterému dojde za dvě epizody!

3,5/5

1x14 Angel One
- Když už nic, tak ten sexismus naruby je optikou roku 2018 celkem zábavnej :) Docela by mě zajímalo, jestli by epizoda v téhle podobě dneska prošla. Sice se jedná o mimozemský druh, ale vzhledem k tomu, že opět vypadají, (jak už je v TNG zvykem) jako lidé, tak by to bylo jedno. Přijde mi, že i tahle epizoda by se víc hodila do TOSky.
- Rikerův bukanýrský kostým s bonusovou naušničkou je skvostnej :) Ty jeho kirkovský patálie mi tady přijdou trochu nezodpovědný. Nechá svůj tříčlenný tým čelit čtyřem potencionálně nebezpečným přeživším Odina, aby si užil romantický večer se sexistickou bitch.
- B plot s nějakým generickým virem je úmornej filler, kterej nepřináší vůbec nic (no ok, Geordi chvíli velí lodi) a v epizodě je jen kvůli falešnému pocitu urgentnosti.
- Nejzajímavější je asi zmíněná aktivita Romulanů u Neutrální zóny. Tenhle foreshadowing si vůbec nepamatuju, ale místy odvádí první sezóna překvapivě dobrou práci s kontinuitou.

1,5/5

1x15 11001001
- Úvodní scéna s příletem Enterprise na základnu 74 je teď díky remasteru naprosto skvostná. Hlavní zápletka i finální rozuzlení je hodně fajn. Bynarové působí po všech těch druzích z Justice, Haven a Angel One jako svěží vánek.
- Rikerovo dobrodružství v simulátoru mi moc nesedlo. Nemám problém s tím, že si tam Riker užívá (od toho to přece je), ale to, že je okamžitě okouzlen trochu sofistikovanějším hologramem je trochu trapný. Rikerův charakter zatím dostává hodně na prdel :)
- Bynarové jsou jeden z nejvýraznějších epizodních druhů, které se v první řadě (a možná i v celém TNG) objeví. Vždycky mě trochu udivovalo, že už je nikdy znovu nevyužili.
- Hezká zmínka o tom, že měli problémy se simulátorem díky jaradanské sondě. Je fajn, že tyhle poruchy aspoň ze začátku seriálu někdo řešil :)
- Jinak mi přišlo, že komandér Quinteros je vzhledově až moc podobný Picardovi :)
- Troi opět chybí bez vysvětlení.

3,5/5
Mirak - 25. prosinec 2018 22:42sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x11 Haven
- Nebylo to špatné, ale na můj vkus příliš pohádkové. To byl pořád osud sem, osud tam. Highlight epizody je jednoznačně Lwaxana, která to jako absolutní scene stealer perfektně oživovala. Dynamika mezi ní Picardem fungovala na jedničku a veškeré pokusy o humor fungují skvěle i po 30 letech.
- Riker je dobrá postava, ale v posledních dvou dílech dostává od scénáristů těžce zabrat. Tady je postaven do role sobeckého a majetnického trumbery a ještě má potřebu to dávat najevo před ostatními. Chtělo by to kurz sebeovládání.
- Tasha's on my radar. Tady je okouzlena klenoty, které se na začátku vysypou z té betazoidské krabice, jako kdyby jí bylo 5 let. Jsou to drobnosti, které jdou samy o sobě odpustit, ale z toho, co bylo zatím k vidění na té postavě nevidím prakticky nic pozitivního.
- Robert Knepper aka hrdlořez T-Bag v roli pohádkového prince. Skvělý :)
- Po planetě Edo v Justice tu máme další utopickou planetu v podobě Havenu. Calm down s těma rajskýma zahradama :)
- Já vím, že je to okecatelné nebo to třeba i dává smysl, ale úplně se mi nelíbí ta kompletní rezignace na alien masky. Obyvatelé Havenu jsou human-like, ok, ale proč udělat lidi i z Tareliánů? Nevím, nelíbí se mi to.
- V minulém dílu je absence Troi vysvětlena tím, že je doma na návštěvě, tady zazní, že se s máti dlouho neviděly. Tohle neklaplo. V první řadě je zatím celkově dost bordel v těch hvězdných datech.
- weird shit: Betazoid genetic bonding. Zrovna k nim mi to teda moc nesedí.

2,5/5

1x12 The Big Goodbye
- Tak tohle se hodnotí těžko, protože epizoda má nesporné objektivní kvality, ale že bych z rewatche zrovna téhle epizody jásal říct nemůžu. Kostýmy, dialogy, herecké výkony vedlejších postav, to všechno bylo super a rozhodně si na tom dali záležet. Klasicky září Picard a Dat, kteří zatím byli perfektní snad ve všech polohách, do kterých je scénář tlačil.
- Co se týče simulátorových technikálií, tak je to zatím takové nekonzistentní, ale to se dá odpustit. Jen to postupná dezintegrace Redblocka a Leeche, když vyjdou na chodbu prostě nedává smysl, ale to už zaznělo mockrát.
- Vedlejší zápletka s projevem v hmyzím jazyce mi přišla hloupá. Vzhledem k tomu, že s Jaradany nenavazovali vizuální kontakt, tak si to Picard klidně mohl nahrát předem do počítače a pak to pustit z něj.
- Nejsem jistý, proč jako Picardův doprovod narvali do scénáře epizodní postavu historika Whalena. Nic proti té postavě, ale nedávalo by smysl ten prostor dopřát jedné z hlavních postav? V čem konkrétně by se ta epizoda bez Whalena neobešla?

3/5
Mvek - 25. prosinec 2018 22:40sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Riker později běží i zachraňovat Alexandra do kajuty po výbuchu.
Mirak - 25. prosinec 2018 18:58sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade: Nejde mi čistě o ten titul šéfinženýra, jde mi spíš o to, že žádný Star Trek se neobejde bez dvorního "opraváře" (třeba ten O'Brien na DS9), kterej ale v první řadě TNG absentuje, byť ho vyžaduje každej druhej scénář. Můstek nemůstek, absence šéfinženýra mimo jiné způsobila i to, že do strojovny nesmyslně posílali i Rikera, aby na to jakože dohlížel :)
Telemachus Rhade - 25. prosinec 2018 18:06sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Objeví se zde Josh Clark aka Joe Carey
Jo, ten zmrzlík v pilotu je zase poručík Torres. Vzhledem k datům, která B'Elnna uvedla, že sloužil, by to taky mohl být její tatík ;)

v prudérní USA nikoho netrápilo, že je tady v každé druhé scéně vyrýsovaný péro a camel toe
USA 80. a 90. let byly něco jiného než post-Clinton USA.

O'Brien, který už je převlečený do žluté uniformy
Zajímavý, měl jsem za to, že tady je ještě červený.

Protože se pak dostáváme do divného stavu, kdy máme šéfinženýra týdne
No tak tady ano; v ideálním případě ne, že ano :) Jde mi o to, že koncept TNG byl vymyšlen bez hlavního inženýra a pořešení "no tak tak hodíme Džordiho", který stejně zůstane na můstku, se jaksi nepovedl. Si vezmi, jak často je na můstku B'Elanna - skoro vůbec. Nicméně ideálně pořešeno měla až Enterprise, kde byl Trip (stejně jako Scotty) druhý důstojník lodi.
Mirak - 25. prosinec 2018 14:01sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mvek: Já to zas vyčetl z nějakého úryvku z TNG companionu od Nemecka. Ale jasně, větší zapojení Romulanů to asi mělo za následek taky.
Mvek - 25. prosinec 2018 13:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak:
1x10 Hide and Q

No, tohle byl pro mě šok. Těšil jsem se na Q epizodu, protože jsem si právě pamatoval pozdější a postava Q v podání DeLancieho byla prostě pro mě zábavná vždy, i v méně povedených epizodách. Ale tohle byl takový otřes, že to moc Q nezachránil, navíc často ani on mě moc nepobavil.


Jinak ad Ferengové, z nějakého dokumentu jsem nabyl dojmu, že je nahradili spíš Romulané. Borgové na druhou stranu tak moc archenemy v TNG nejsou, objeví se nám tam jen párkrát, byť tedy jednou pořádně.
Mirak - 25. prosinec 2018 11:48sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x09 The Battle
- Nápad s ferengskou pomstou ok, ale provedení spíš průměr. Divák se velice záhy dozví, co se děje a kdo je za to zodpovědný a pak je dalších cca 20 minut nucen sledovat, jak se hlavní postavy jen pomalu začínají chytat (a ještě k tomu potřebují Wesleyho). A ten payoff za to ve výsledku bohužel až tak nestojí.
- Říkám si, kolik epizod by bylo o level horší, kdyby to herecky Stewart tak nedržel.
- Velice mě překvapilo, že Ferengové se tu prezentují mnohem, mnohem lépe, než v The Last Outpost. Obzvlášť jejich první důstojník se na konci zachová relativně rozumně. Říkám si, jestli kdyby tahle epizoda běžela jako první, tak jestli se v téhle roli neudrželi déle. Jen teda ty kostýmy s chlupatýma botama jsou prostě strašný.
- Wesley konečně dostal tu pseudo-uniformu, což snad omezí výskyt hnusných svetrů.
- Bylo cool, že Stargazer měl ten efekt warpu z TOS filmů.
- Moc nedává smysl, že si tu Crusherová ani nevzpomněla na manžela, i když to asi bylo domyšlený až zpětně.

2,5/5

1x10 Hide and Q
- Riker je tady napsanej tak naivně, že jsem měl problém tuhle epizodu brát nějak vážně. Námět je v pohodě, ale ten scénář je debilní. Z Rikera se stane ultra kokot asi během 3 minut a ten rychlej přerod je neuvěřitelnej. Kdyby si s tou Rikerovou proměnou dali trochu větší práci, tak to mohlo fungovat, ale insta-arogantní Riker začne okamžitě oslovovat Picarda Jean-Luc.
- Scény na planetě mi připomínaly TOS The Savage Curtain. Divné prasečí ksichty v uniformách z období napoleonských válek. WHY? WHYYYY?
- Konec je úplně stejně uspěchanej. Q zmizí, Picard si sedne a řekne Rikerovi ať zadá koordináty.
- Tasha se v téhle epizodě rozbrečí. Ne, že by lidi nemohli brečet, ale přijde mi, že ukázat zrovna v téhle situaci Tashu (vycepovanou z drsných poměrů na Turkaně IV) jako křehkou bytůstku není úplně šťastné rozhodnutí.
- Za kontinuitu a Johna de Lancieho, který se snaží a je zábavnej jako vždycky je to tak půl bodíku nahoru.

1,5/5
Mirak - 24. prosinec 2018 22:49sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x07 Lonely Among Us
- První epizoda s hlavní a vedlejší zápletkou. Hlavní zápletku s entitou, která střídavě ovládá jednotlivé členy posádky si asi vyžere úplně každý delší sci-fi seriál. Nebylo to hrozný, ale byla to nuda. Interakce mezi entitou a ostatními postavami nebyla vůbec ničím zajímavá.
- Vedlejší odlehčenější zápletka to oproti tomu pěkně oživovala. Když pominu to, že vlajková loď SF nedokáže zabránit major diplomatickému incidentu, tak ten černý humor na závěr, kdy se diplomaté žerou navzájem byl super. Malinko mi to připomnělo některé subploty B5, kam by se to asi i hodilo víc.
- Selayové měli vynikající masky, určitě asi nejlepší, jaký v TNG dosud byly. Vesmírní krysáci Antikánci už vypadali o dost hůř.
- Datův gimmick s Sherlockem Holmesem záhadně funguje. Hrozně se mi líbí ty momenty, kdy Dat dělá nějaký píčoviny a Picard ho vždycky obdaří tím "What the fuck are you doing" pohledem :)
- Je tu další zmínka o Ferenzích a je vidět, že s nimi původně měli opravdu velké plány. Je tu zmíněno i udělení čestné hodnosti praporčíka Wesleymu z minulé epizody. Cameo tu má i O'Brien, který už je převlečený do žluté uniformy.

2/5

1x08 Justice
- Tuhle epizodu jsem měl vždycky strašně rád a překvapuje mě, jak moc mě bavila i teď. Zákon vs. spravedlnost je bohužel pořád aktuální téma a tady je to sice hnané do naivní krajnosti, ale Picardovo filozofování je skvělé a patří v rámci prvních 8 epizod jednoznačně k tomu nejlepšímu. Scénář je sice extrémně TOSkový, ale s tím rozdílem, že se celá epizoda až na jeden drobný incident obejde bez jakýchkoliv násilností.
- Taky si myslím, že tahle epizoda velmi dobře a srozumitelně demonstruje primární směrnici v praxi, třeba na rozdíl od Code of Honor.
- Interakce mezi Picardem a Datem je v rámci vztahů mezi posádkou zatím to nejzábavnější.
- Je trochu divný, že Tasha přesně odhadne, jakej zákon bude porušenej asi 5 minut před tím, než se to stane :) Přitom by to podle mě fungovalo (a možná i líp), kdyby ten info dump o zákonech proběhl až poté, co ho Wesley porušil, protože takhle je divákovi jasný, že se to stane.
- Kouzlo téhle epizody spočívá i v krásných exteriérech, kterých jsme si v TNG kromě simulátoru zatím neužili. I díky tomu je ta epizoda strašně zapamatovatelná.
- Objeví se zde Josh Clark aka Joe Carey jako taktický důstojník, takže to teoreticky může být i on :) O téhle roli jsem vůbec nevěděl.
- Trochu mě překvapuje, že v prudérní USA nikoho netrápilo, že je tady v každé druhé scéně vyrýsovaný péro a camel toe :) Ty edoňanský kostýmy jsou brutální :)

3,5/5
AVip - 24. prosinec 2018 10:51sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Dodatek - TOS sice měla největší dobu rozkvětu v 70. letech (v první polovině), ale dobou, kdy byla stará jen dvacet let, mám na mysli pochopitelně 80. léta.
AVip - 24. prosinec 2018 10:50sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mirak: Ono se to nevylučuje...

TOS v 70. letech značně přebudovala očekávání publika (a v té době byla stará jen 20 let - to není zas tolik) a mezitím vzniklo i několik dalších SF produkcí (nemluvě o tom, že TOS do jisté míry nepřímo pomohla etablovat i některé SF seriály z doby, kdy vznikala).

TNG šla "proti" TOS, která byla pevně etablovaná a doslova zakopaná ve stejných pozicích a ve stejném diváckém spektru, které potřebovala pro své přežití oslovit TNG.
Mirak - 24. prosinec 2018 10:44sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
AVip:
u TNG to bylo přesně opačně - publikum bylo zvyklé až moc

Vážně? Já si teda vždycky myslel, že v roce '87 bylo přemýšlivější sci-fi v rámci televizní produkce unikátní.
AVip - 24. prosinec 2018 08:12sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Telemachus Rhade:
Nedávno jsme shodou okolností natočili Shot Trek o TNG S1

Tak to se docela těším...


Jinak za mne obecně (nemám S1 v čerstvé paměti) - S1 má své specifické rysy, ale pro mne fungovala a díval jsem se dál... a s ohledem na úspěch TNG jsem asi nebyl jediný... :-)

Zas je třeba si říct, že jestliže TOS byla odvaha uvést v 60. letech před publikum, které nebylo na podobný typ seriálu zvyklé, u TNG to bylo přesně opačně - publikum bylo zvyklé až moc a navíc bylo až přesycené SF filmovou produkcí a nebylo jisté, bude-li se vůbec dívat.
AVip - 24. prosinec 2018 08:07sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Tak hlavně ST má trochu hokej v tom, jak funguje vztah kapitán - šéfinženýr a docela mne to před časem potrápilo, když jsem překládal GTTS, kde má Geordi takovou malou "krizi středního věku", abych tak řekl.

IRL je vztah kapitán - šéfinženýr daleko vyrovnanější a často šéfinženýr v podstatě stojí mimo běžnou strukturu velení, kdy zodpovídá rovnou kapitánovi a to je něco, co TNG nikdy neměla úplně vyřešené, což bylo dáno i tím, že Geordi přišel do strojovny z můstku.

Naopak v TOS Scotty takto v podstatě fungoval, což ovšem bylo dáno i tím, že byl jedním z nejstarších (ne-li nejstarší) vyšší důstojník... a tak si mohl docela dělat, co chtěl, tedy dokud motory lodi fungovaly.
Mirak - 24. prosinec 2018 00:16sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade:
A proč ne, ta postava na můstku nemá co dělat

Protože se pak dostáváme do divného stavu, kdy máme šéfinženýra týdne o kterém už pak znovu nikdy neuslyšíme. Ale ostatně si to uvědomili i tvůrci a do druhé řady už to pořešili, takže moc nechápu, co je zrovna na tomhle k obhajobě. Nebo to teda podle tebe mělo zůstat, tak jak to bylo v první řadě?
Telemachus Rhade - 23. prosinec 2018 23:52sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Nedávno jsme shodou okolností natočili Shot Trek o TNG S1, čili to mám teď celkem svěží...

TOP3: Where No One Has Gone Before, 11001001, We'll Always Have Paris
Worst 3 dělat nebudu, v takové konkurenci to snad ani nejde, ale žhavými kandidáty jsou právě wakandí drama Code of Honor nebo Anděl jedna.
Guilty pleasure: Justice ;)

Jinak ale musím říct, že se mi S1 svým polo-fantasy stylem zamlouvá a S2 byl potom celkem vyvážený mix mezi zbytkem TNG a tímhle. Od trojky dál, tedy od Pillerova zásahu, pro mě ten seriál ztratil své kouzlo a nacházel ho jen někdy a obtížně. Zkrátka S1 a S3+ jsou dvě vlastně tak trochu jiné vesmíry. Dvojka se dá +- zapasovat do obou.

Absencí šéfinženýra se chtěli vyhnout TOS konceptu posádky. A proč ne, ta postava na můstku nemá co dělat :) Že později řídí slepý pilot strojovnu z můstku je paradox na druhou :-) Šéfinženýra DS9, tedy guye, který se stará o fúzní reaktor, jsme neviděli za 7 let ;)

Taky oceňuju, že tam ten O'Brien prostě sedí od začátku a občas se mihne na chodbě. To je prostě supr!

No a k mé oblíbené 1x06...
- Můj první nahraný Trek na VHS ze středeční reprízy na ČT2. Ono mě to totiž ten předchozí týden v premiéře prostě vizuálně uchvátilo! V TV roku 1994 to působilo jako ultra-mega-gigantické zjevení vizuální nádhery - taková částice omega.
- "rape gang" = "násilníci" ;)
- V té epizodě vidím krom technologických a etických dilemat i notnou dávku filosofických, a to ji pro mě činí jedinečnou.
- Nevím jestli vůbec nějaká jiná epizoda Treku dokázala takhle skvostně pracovat se světlem a kamerou - balet, skvělá scéna s matkou, tma při rozhovoru Picarda a Cestovatele... Jeden skvost za druhým.
- a trochu nepochopitelně u background extras. A za to jsem rád. Vždycky mi přijde strašně stupidní, jak se epizody tohohle typu otočí jen kolem main cast :)
Mirak - 23. prosinec 2018 22:57sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Jo, ale tak klidně mohl být šéfinženýr Worf.

Mít primárně ekonomicky motivované záporáky by bylo zajímavé.

Tak vzhledem k tomu, že byli nahrazeni Borgy jsme na tom jako diváci v rámci TNG myslím celkem vydělali :)
kapitan Pike - 23. prosinec 2018 22:34sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mně se z jedničky nejvíc líbila asi Conspiracy. 11001001 je taky super, až na Rikerovo okouzlení "pornohvězdou" v simulátoru. Hrozně se mi tam líbí scéna s opouštěním Enterprise. Jako dobrou si ještě pamatuji The Neutral Zone.

The Encounter at Farpoint je za mě ok pilot. Oceňuji hlavně to, že samotný vrchol seriálu je vlastně jakýmsi vyvrcholením zápletky, která se táhne celým seriálem. Též jsem rád, že jsme se podívali do naší blízké budoucnosti.
The Naked Now - souhlas, určitě mohli navázat na kvalitnější episody TOSky (DS9 měl v tomto šťastnější ruku). Taky asi neměli úplně jasno v tom, jak fungují simulátory, když mohl sníh vylétnuvší ze simulátoru zasáhnout Picarda.
Code of Honor si pamatuji jako shit episodu.
The Last Outpost - myšlenka na Ferengy coby recurring protivníky byla zajímavá, provedení slabší. Vlastně nevím, jestli jsem rád, do jaké pozice Ferengy bryskně transformovali. Mít primárně ekonomicky motivované záporáky by bylo zajímavé.
Where No One Has Gone Before - všeobecné nadšení určitě nesdílím, v jedničce vidím lepší episody (viz výše).

Nejnovější   Novější 444 - 463 / 6282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o