Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6282
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 375 - 394 / 6282Starší   Nejstarší

Mirak - 16. leden 2019 22:15sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x06 Booby Trap
- Ta příběhová kostra je hodně slušná a má to skvělé momenty, třeba když se Picard ujme kormidla a vyvede Enterprise z toho pole asteroidů nebo pohled na výrobu Enterprise v simulátoru, ale jinak tady na můj vkus bylo trochu přetechnoblábolováno a to, co mělo potenciál na pěknou akční epizodu se v některých pasážích táhlo jako sopel.
- Nejvíc divný mi přišlo, jak si Geordi vytvořil Leah Brahmsovou v simulátoru a způsob, jakým s ní ten problém s mentharskou pastí řešil. Posádka je ve smrtelném nebezpečí, ale Geordiho tam v jednu chvíli nejvíc trápí to, že hologram Leah Brahmsové nemá její osobnost. Jsou tam strašně creepy momenty, jako když ho třeba začne zničehonic masírovat. Nevím, nepřijde mi z hlediska etiky vůbec v pohodě si bez něčího svolení vytvořit téměř přesnou holografickou kopii žijícího člověka a pak si s ním dělat co chci.
- Geordiho awkward rande na začátku bylo hodně awkaward i pro mě jako diváka. Mimochodem některý Geordiho monology jsou dost strašně napsaný a Geordi jako takovej je mi tady kvůli tomu nesympatickej.

3/5
Mvek - 16. leden 2019 14:49sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: Tak.
Telemachus Rhade - 15. leden 2019 17:52sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Hero Worship
Mvek - 15. leden 2019 17:43sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak:
3x05 The Bonding


Plete se mi s "za boha si nevzpomenu, jak se jmenuje" epizodou, kdy právě řeší vyrovnání chlapce se smrtí rodiče, zatímco se snaž napodobit Data a předstírat, že je android.
Mirak - 15. leden 2019 00:35sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x04 Who Watches the Watchers
- No, začněme tím horším ať si to odbydeme :) Ten shitstorm s pozorovací stanicí na začátku je naprosto brutální a příletivší posádka Enterprise ty hovna ještě všude rozmazává. Předně, pokud je primární směrnice bible Hvězdné flotily, tak bych čekal, že budou mít na obdobné stanici tak dokonalé vybavení, že budou moci jakoukoliv poruchu bez problémů opravit svépomocí, ale dejme tomu, stalo se.
- Mintakánec Liko se kvůli výsadku (nepřímo) zraní. Řekl bych, že v téhle fázi je holt povinnost se o něj postarat, s čímž Picard nesouhlasí (weird shit!). Crusherka je po roce vysedávání na Zemi zřejmě strašně rusty, protože dopustí to, aby se Liko na ošetřovně probudil! Ok, naštěstí máme mindwipe, který jsme použili na nebohou Sarjenku v Pen Pals (tady se dozvíme, že to je spešl technika Pulaski, takže asi ne něco, co by se až tak běžně využívalo).
- Mindwipe proveden, Leland Palmer transportován zpátky na planetu. Whoops, mindwipe nefunguje (na tuto možnost Crusherka navíc upozornila technoblábolem před operací). Proč jste si do píče nejdřív neověřili jestli to zabralo nebo ne!? Co takhle test v simulátoru? Nic? **Proveden mindwipe na Mirakovi, moving on.**
---------------------------------------------------------------------------------------
- Přes to všechno je pro mě hrozně těžký tuhle epku nemít rád. Už ta výpravnost je o parník lepší, než cokoliv, co jsme v prvních 50 epizodách viděli. I množství prominentních guest stars je hodně nadstandardní. Chvílemi jsem měl pocit, že sleduju film a ne seriálovou epizodu.
- Jakmile posádka přejde do damage control módu a rozhodne se, že bude lepší vyjít s pravdou ven, než nechat Mintakánce, aby si kolem nich vybudovali náboženství, tak jsou tu fantastické scény: Nasranej Picard, když antropolog doporučí, že by měl hrát boha (Yep, fuck you religion!). Scéna, ve které Picard vezme Nurii na Enterprise má sense of wonder. Loučení Picarda s Mintakánci a předání tapiserie je neskutečně nabité pozitivní energií.
- Moc se mi taky líbilo, že jsme konečně narazili na druh, který není podobný lidem, ale je podobný jinému prominentnímu druhu ze Star Treku. Super taky je, že Mintakánci zároveň nepůsobí, jako druh, kterej je definovanej nějakou jednou specifickou vlastností, což je v Treku bohužel jinak velmi běžný.

4,5/5

3x05 The Bonding
- Nadějně se rozjíždějící epizoda o vyrovnání se ztrátou členky posádky a s následky pro jejího osiřelého syna v druhé třetině celou zápletku podle mě trochu zbaběle přehodí na úplně jinou kolej a řeší se další z řady nehmotných forem života, která malému Jeremymu nabídne perfektní iluzi jeho matky a jeho života na Zemi. Kolikrát jsme tohle v různých obdobách už viděli? Podle mě by ta epizoda bez problému fungovala i bez Koinonianů, ale bylo by to samozřejmě náročnější na psaní, než Captain Obvious poselství "nelze žít jen ve vzpomínkách, musí se čelit realitě".
- Kupodivu mají v téhle epizodě dobré momenty Troi i Wesley. Troi je tady celkově velmi platná a sympatická i bez toho, aniž by musela využívat svých telepatických schopností. Wesleyho přiznání, že vinil Picarda ze smrti svého otce je nečekaně silný closure.
- Oproti tomu Worf se svým otravným random klingon ritual of the week v podstatě říká: "Hey Jeremy, I know your mother died and shit, but it's about ME!" A ono je to i příznačný, protože se vlastně ani v seriálu nikdy nedozvíme, co bylo s mladým Asterem dál.

2/5
Mirak - 13. leden 2019 22:23sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x01 Evolution
- Bohužel jsme se v rámci formátu televezního seriálu ještě úplně nedostali ke konceptu season premiere, takže zápletka první epizody trojky je "Wesley's school project almost destroys the Enterprise". Není to úplně strašný, ale bohužel je to nuda a co je horší, ta zápletka je velmi podobná Home Soil nebo i Lonely Among Us. Není to o tom, že by Evolution byla nějak zvlášť slabší, než tyhle dvě epizody, spíš je otravný, že má TNG v téhle fázi potřebu vykrádat sebe sama stejně jako to dělala TOSka.
- Zápletka naneštěstí není jedinej aspekt, kdy se TNG opakuje. Doktor Paul Stubbs je další z řady arogantních douchebag expertů Federace. Jeho odmítavý přístup k nanitům, jakožto inteligentní formě života je nápadně podobný zaslepenému chování teraformátora Mandla z Home Soil. TOS a zatím i TNG se rochňají v tom, že Federace je papírově plná úžasných sluníčkových lidiček, ale v reálu to s trochou přehánění platí jen o hlavních postavách.
- Vizuálně je na co koukat, nanity jsem si nepamatoval, ale tu neutronovou hvězdu a rudého obra ano. Ale čekal jsem, že ten experiment na konci bude mít nějaký výraznější efekt.
- Je fajn, že roční absence Beverly nebyla odbyta jednou větou, ale její trápení kvůli tomu, že se Wesley málo baví, nevím no. Taky se mi moc nelíbí, že má Guinan tolik scén zrovna s Wesleym, na druhou její přítomnost skoro vždycky znamená automatickej upgrade dané scény :)

2/5

3x02 The Ensigns of Command
- Epizod rozdělených na dvě zápletky, které se ale týkají toho stejného jsme zatím až tolik neměli. Shodné měly taky to, že mě v první polovině obě bavily, ale rozuzlení mi u obou přišlo slabé. Sheliakové jsou další z druhů, které jsem si dobře pamatoval aniž bych je měl asociované s nějakou konkréktní epizodou. Většina interakcí s nimi mi přišla zajímavá, nehumanoidní druhy jsou vždycky svátek. Bohužel pointa byla v tom, že je Picard překabátil díky jejich zálibě v byrokracii, což mi přijde takové neoriginální a až moc jednoduché řešení.
- Dat na planetě se sám snaží přesvědčit kolonisty, že musí kolonii opustit. Vůdce kolonie má problém poslouchat androida, což podle mě dává smysl. Nevím, proč v téhle chvíli neoslovili kolonisty Picard a Troi aspoň prostřednictvím komunikátoru a nechali v tom bezdradného Data vykoupat. Jediný štěstí bylo, že mezi kolonisty čirou náhodou byla i kolonistka s úchylkou na androidy. No, ve výsledku Dat přesvědčil kolonisty tím, že po nich začal střílet a pak jim zničl akvadukt. Nevím, demonstrace pokročilé technologie asi smysl měla, ale to jak to bylo dramaticky natočeno mi moc nesedlo. Škoda, ta epizoda měla na víc.
- Musím pochválit nadstandardně pěkné kulisy na Tau Cygna V. Oproti prvním dvěma řadám jsem opravdu neměl problém uvěřit, že je Dat na mírně rozvinuté kolonii. Moc pěkný byl i ten oddálený pohled na kolonii.
- O'Brien je tady asi ve čtyřech nebo pěti scénách, ale nepromluví chudák ani slovo :)

2,5/5

3x03 The Survivors
- Tahle "mystery" epizoda se mi vždycky líbila. Od samýho začátku je jasný, že tam něco nehraje, ale výjimečně se tady pravdu daří utajit až do samotného konce. Konečně tu máme god-like bytost, která má svědomí a její největší zálibou není šikanovat méně vyvinuté druhy. Měl jsem trochu problém uvěřit, že se taková bytost zamilovala do obyčejné pozemšťanky, ale proč ne. Sice je to krapet natahovaný scénama s blouznící Troi , ale ten payoff je naštěstí super. Vyhladit myšlenkou celý druh kvůli životní lásce. Přísný :) Funguje to i díky hodně slušnému představiteli Douwda.
- Jestli se mi na epizodě něco nelíbilo, tak to bylo Picardovo chování, protože byť už sám ke konci pravdu s největší pravděpodobnstí tuší, tak se osazenstvu můstku nesvěří a nemá k tomu jinej důvod, než aby zůstal v mlze i divák.
- Trochu se divím, že při příletu k té kompletně vyhlazené kolonii nikdo nezmíní Borgy.

4/5
Mvek - 13. leden 2019 09:05sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak: Njn, ono bohužel outsourcování základních odvětví bývá běžné, i když proti tomu mluví snad všechny poučky.
Telemachus Rhade - 12. leden 2019 22:14sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Cast už je tu velmi dobře sehraný
To si užij, na dlouhou dobu je to naposledy.

residents of Mt. Pious.
:-D

Tady je to využití starých scén sice relativně kreativní, ale i tak je to brutální nuda.
Tady s tebou možná tak jakože úplně nesouhlasím. Ač sám třeba nesnášim clip shows (SG-1 Barber Joe (nebo jak se to jemnovalo) je ultimátní zlo.) tak tady je to navlečené vlastně docela dobře a zajímavě. Jinak ale souhlasím, že je to epizoda nadstavbová a nemusela by tam vlastně vůbec být. Ale to se dá říct třeba o celé první řadě Voyageru ;)
Mirak - 12. leden 2019 14:22sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x21 Peak Performance
- Tohle se dá s přivřením obou očí považovat za finále dvojky. Každá z hlavních postav tady má svůj spešl moment, ve kterém zazáří. Cast už je tu velmi dobře sehraný, takže Picard vs. Riker funguje výborně a akční pasáže jsou zábavné.
- Kvůli borgské hrozbě je posádce Enterprise nařízeno bojové cvičení, což snad dává smysl, ale Picard s Rikerem s tím na začátku nesouhlasí, protože hlavním posláním Hvězdné flotily je průzkum vesmíru. Jasný, chceme natočit akční epizodu, ale nejdřív se proti tomu musíme řádně vymezit, aby naše postavy mohly zůstat residents of Mt. Pious.
- Koncept supertaktiků Zakdorňanů mi přijde zvláštní, taky mě překvapuje, jak často Hvězdná flotila různé stěžejní činnosti outsourcuje, to nemají vlastní taktiky? Ty souboje ve strategamě byly srandovně natočený, protože divák absolutně netuší, kdo vyhrává :)
- Reintroduction Ferengů se taky povedl. Konečně měl někdo dost rozumu a nechal jim ušít úplně nové kostýmy, aby nevypadaly tak primitivně. Charakterově zůstavají pořád stejní, ale jejich mimika už není tak debilní.

3,5/5

2x22 Shades of Gray
- More like Shades of Lame, amirite? Clip shows jsou skoro vždycky peklo, teda čest výjimkám, kde je ten formát záměrně postavenej na hlavu. Tady je to využití starých scén sice relativně kreativní, ale i tak je to brutální nuda. On ani ten rámcový příběh není bohužel zajímavý vůbec ničím a třeba prvosezónní SG1 epizoda Politics si přesně s tímhle poradila mnohem zábavněji.
- Z celé epizody se mi líbil jen rozhovor Picarda s Rikerem, ve kterém Picard Rikera sice utěšuje, ale zároveň s ním mluví narovinu a nedává mu žádné falešné naděje ani prázdné garantování toho, že pro něj udělají všechno, co bude v jejich silách. To Riker dobře ví.
- No, celkově by bylo férovější, kdyby prostě v druhé řadě natočili ještě o epizodu míň.

0,5/5
Mirak - 10. leden 2019 22:57sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x19 Manhunt
- Sice byla spousta vtípků recyklována z Haven, ale ani mi to nevadilo, stejně jsem se bavil. Lwaxana je dobrej prostředek k vykolejení posádky Enterprise, takže vidět Picarda, kterej je z ní najednou celej nesvůj, škodolibého Rikera, kterému se to vzápětí vymstí nebo "vypravěče historek" Data je super. Picardovo vybruslení z romantické večeře bylo skvělé. Jinak vlastně šlo o takový betazoidský pon-farr.
- Druhá půlka má své chvilky, ale celkově je bohužel pomalejší a vůbec jsem nepochopil, proč je tam tolik scén ze simulátoru, kde Picard jako Dixon Hill buď nedělá vůbec nic nebo kdoví proč vysvětluje hologramům v simulátoru dopady druhé světové války. Asi to měl být setup k tomu, že si Lwaxana jako manžela vyhlédne hologram, ale stejně mi to tam moc nepasuje.
- Antedeané jsou pro mě jeden z nejzapamatovatelnějších epizodních druhů. Ta vedlejší zápletka s nimi se do odlehčené epizody hodila, stejně jako Worfův bezbřehý obdiv k nim a Lwaxana v roli zachránce konference před teroristickým útokem.

3/5

2x20 The Emissary
- Potenciál obrovský, ale provedení takové matné, docela mě to zklamalo, protože jsem si to pamatoval lepší. Většina milostných scén mezi Worfem a K'Ehleyr mi přišla strašně prkenných, Suzie Plakson měla zůstat u Selar :) Bohužel ani s dialogy se nikdo moc nemazal, takže je to jeden eye-roll za druhým. Backstory jejich romance je až směšně vágní. Nevíme, kde a jak se poznali a ani tam moc nezazní, co si konkrétně udělali. Netvrdím, že je to vždycky nutnost, ale tady to podle mě přispívá k té celkové povrchnnosti.
- Posádku klingonské lodi, která se probudila po 75 letech jsem moc nepochopil. Kam a proč vlastně letěli, že musel cestovat v kryospánku? Tahle epizoda je nezdravě skoupá na detaily. Nehledě na to, že ve výsledku je pak konflikt vyřešen asi za dvě minuty. Tahle epizoda si podle mě přímo říkala o využití jednoho z klingonských kapitánů z TOSky. Byla by to několikanásobně zábavnější návaznost, než The Naked Now.
- K'Ehleyr měla nejlepší scény paradoxně s Deannou, když se porovnávali, jak se jejich lidská polovička vyrovnává s tou druhou. Opět mi tu ale chyběla nějaká aspoň drobná zmínka o tom, jak se dali dali dohromady její rodiče. Ze všeho, co zatím bylo v TNG o Klingonech řečeno, jsem rozhodně nenabyl dojmu, že by partnerské vztahy lidí a Klingonů byly nějak běžné. Ta její permanentní frustrovanost se svou klingonskou povahou pro mě tak bohužel vyzněla do prázdna.
- Líbil se mi ten detail, když Riker K'Ehleyr pozdraví v klingonštině, pěkný callback k A Matter of Honor. A moc se mi v tomhle případě líbilo, že scénář nevysvětloval, proč Riker umí klingonsky pozdravit.

2/5
Telemachus Rhade - 09. leden 2019 22:43sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Pakledové
Mimochodem jeden z nejčastěji vídaných druhů u Quarka v baru.

přišla mi postupem času vlastně docela milá a rozumně se chovající
Good for you ;)

borgské jesle
To se nikdy nerozporovalo a Voyager se k tomu svého času vrátil.
Mirak - 09. leden 2019 19:08sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
2x16 Q Who
- Jo, tady jsou Borgové ještě strašidelní :) Na rok '89 mi tohle přijde jako naprosto geniální nápad. Klingoni, Romulani, do jisté míry i Ferengové jsou fun, ale takhle totálně postavit na hlavu (nejen) startrekový koncept záporňáka mi na víceméně konzervativní TNG přijde jako hodně odvážný rozhodnutí. Kdyby to byla čistě umělá forma života, tak to na diváka podle mě nemá takový účinek, ale weirdo kyborg téhle podobě je ultra creepy. Další trefa do černého byla ta zdánlivá neagresivita jednotlivých Borgů a ignorace posádky Enterprise, takhle vyobrazená suverenita je až mírně hororová.
- Q je tady dosud využitý asi nejlépe. Sice tu není postaven do role altruistického lidumila, ale líbí se mi ta nejednoznačnost. To, že Q poslal Enterprise do křížku s Borgy mohla být ze strany Q jen určitá forma "tough love" vůči Picardovi. Stálo je to 18 mrtvých. Otázka je, jak by dopadli, kdyby se s nimi střetli později, ale za mnohem horších okolností. Epizoda je velmi výrazná i tím, jak Picard prosí Q, aby je poslal nazpět, takhle bezradného Picarda jsme ještě neviděli a je to silná scéna.
- Taky je super, jak do toho nasoukali ještě origin Guinan, i když mi to přišlo trochu uspěchané a to, že není člověk najednou všichni ví. Přitom mi přijde, že kromě Wesleyho vágní zmínky o jejím stáří v The Child už se to dál neřešilo. Dovedl bych si představit epizodu, která by téhle předcházela a původ Guinan by tam vytěžili trochu zajímavěji.
- Vůbec jsem teda nepochopil sub-plot s příchodem nové inženýrky Sonyi Gomez na loď. Bylo cílem to, abysme smrt 18 lidí viděli očima nezkušené důstojnice Hvězdné flotily? Je tam proto, aby měl Geordi víc scén ve strojovně? Nic proti tomu, ale vzhledem k jejímu screen timu to podle mě stejně bylo prakticky bez efektu a do epizody se to moc nehodilo.
- Zazní tu velice nevýrazná zmínka o tom, že za události v The Neutral Zone můžou Borgové. 16 epizod po finále jedničky už ten dopad holt není tak působivý.
- Vůbec jsem si nepamatoval borgské jesle. Nevím, jestli sami tvůrci v téhle fázi věděli, jak vlastně fungují.

5/5

2x17 Samaritan Snare
- Vtipný, jak po Borzích přijdou na řadu Pakledové :) Nebylo to špatný. Je celkem osvěžení, že ne každý druh ve vesmíru jsou silně oduševnělé bytosti, které hledají vyšší smysl života a baví je výhradně filozofie a divadlo :) Akorát si tady vybral slabší chvilku Riker. Worfovou paranoiou bych se asi taky neřídil, ale když přijde na můstek Troi a řekne, že Geordi je v nebezpečí, tak jenom zavolá Geordimu, jestli je ok (přitom ho celou dobu pozoruje na obrazovce). A že se na rutinní opravu posílá šéfinženýr zrovna tady nepůsobí moc dobře. Ale říkám, jinak mě Pakledové celkem pobavili.
- Road trip s Picardem a Wesleym má skvělé i slabší momenty. Poodhalení Picardovy minulosti i to, že má kardiostimulátor, za který se stydí byly highlighty epizody a Stewart ty scény prostě umí prodat. Wesley je většinu času ok, ale to, jak začne kňučet, že ho Picard nemá rád a že by určitě radši cestoval s Rikerem bylo trapný. V tomhle už by měl být Wesley krapet vyspělejší. Ovšem vůbec se mi nelíbil ten závěr. Přišlo mi úplně zbytečný, aby se u Picardovy operace vyskytly komplikace a úplnou náhodou byl jediný lékař, který je schopný zachránit situaci Pulaski. Přišlo by mi lepší, kdyby o jeho kardiostimulátoru věděl jenom Wesley. Bonding, you know. Místo toho mu zbytek posádky tleskal na můstku z čehož měl Picard nepochybně radost.
- Na to, jak byly události z minulé epizody extrémně závažný, bych čekal, že to o tom zazní aspoň letmá zmínka. Nope.
- Jinak ty úbory chirurgů byly úděsný.
- weird shit: "Was this before the Klingons joined the Federation?"

2,5/5


2x18 Up the Long Ladder
- Wow, no to byla teda strašná blbost :) Karikatury Irů, které putují s domácím zvířectvem vesmírem a zakládají si kolonie, to by se mohlo stát jenom... v TOSce? :) Netvrdím, že mě pár fórků nepobavilo, ale místy jsem fakt nestačil zírat a to jsem si tyhle low-tech kolonisty jakž takž pamatoval.
- Planeta klonů nebyla o moc lepší, jednak to bylo trochu podobné Home Soil, protože i tady bylo několik členů posádky uneseno z důvodu nemožnosti rozmnožování. Je fascinující, jak naivní občas posádka Enterprise je. Poté, co Picard a spol odmítnou věnovat DNA se na planetu přenese Riker, Geordi, Pulaski a pár techniků. Vážně se nedalo čekat, že by se jejich DNA pokusili získat násilím? Závěrečné samospásné řešení, na které divák přijde asi 10 minut před Picardem... Celkově je tenhle pokus o jakýsi sociální komentář až trapný.
- Jediná slušná scéna byl klingonský čajový rituál, který Worf připravil pro Pulaski za to, že ho kryla s klingonskými spalničkami. Jedna z mála scén, kde mi Pulaski nebyla protivná. Pulaski není hrozná postava, ale přijde mi, že má se zbytkem posádky nulovou chemii a vůbec tam nezapadla. Na to, že to má být McCoy v sukni mi ve spoustě scén přijde chladná, takže mi u ní jaksi nefunguje ten zbytek McCoyovských vlastností, jako třeba počáteční odpor k Datovi. Věřím, že by si to časem asi sedlo, ale ta změna byla pro mě krok zpět. Crusherka sice nebyla v první řadě nijak zvlášť rozvinutá ani zajímavá postava, na kterou bych se každou epizodu těšil, ale přišla mi postupem času vlastně docela milá a rozumně se chovající.

1/5
Mirak - 07. leden 2019 22:05sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Tak co jsem teď koukal na pár dokumentů, tak je z nich zjevný, že McFadden se do TNG nějak zvlášť nehrnula ani na začátku.

Seven:
Daniel Davis, jehož asi nejznámější postavou je Niles ze seriálu Chůva k pohledání

Chudák :(
AVip - 07. leden 2019 21:55sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Tak ona ta "obrovská" role z filmu Hon na ponorku ji asi taky při rozhodování pomohla...
Seven - 07. leden 2019 21:43sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Padlo tu cosi související se zmizením Crusherové. Trochu jsem se o to zajímala, obzvlášť o to, co k tomu kde říkali kteří lidé. V podstatě od začátku seriálu byly všechny tři, Crosby, Sirtis i McFadden, značně nespokojeny s tím, jakým směrem se ubírají jejich postavy, jaká je jejich role v posádce a jak to v zákulisí probíhá. Mluvilo se ještě o jednom velmi sexistickém producentovi, kterého nějaké jejich výtky nezajímaly a herečky pro něj byly v podstatě kus hadru. Sirtis v podstatě držela hubu a krok, protože nechtěla přijít o pracovní vízum, na které ve státech pobývala, Crosby prostě řekla, že končí, McFadden se snažila bojovat za sebe a svoji postavu (v překladu "byla drzá") a tak ji prostě vyhodili. Vlastně se na třetí řadu odmítala vrátit, umlivil ji až Patrick Stewart s tím, že ten jeden člověk už tam nepracuje.


Jinak Moriartyho ztvránil Daniel Davis, jehož asi nejznámější postavou je Niles ze seriálu Chůva k pohledání(což je myslím doposud jediný seriál nadabovaný do češtiny kompletněbez přechylování ženských jmen, kudos překladateli).
Mirak - 07. leden 2019 21:15sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Tak on ten původní scénář tehdejší showrunner údajně dost zprznil a scénárista The Royale kvůli tomu opustil writing staff TNG.

viz: Tormé commented, "I've completely disowned the piece. I suppose skeletally it's my story, but when I started to reread the rewrite, I got ten pages through it and I got sort of a cold chill and had to put it down. An interesting thing is that the cast, the crew and even secretaries went out of their way to tell me how much they liked my draft, and they asked me in a totally puzzled manner, what on Earth had happened and why we had changed it. All I could do was shrug. Of course this is all my opinion, and you'd probably hear something different from the other side…I felt like a lot of the comedy was taken out. A lot of the surrealism was taken out. I feel that it's very heavy-handed now, and it's gone from being a strange episode to being a stupid episode."

Mvek - 07. leden 2019 21:01sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak:
Já tam tu nepřátelskou atmosféru necítím

Taktéž ne. V dětství jsem z toho vnímal ten pokus o "švandu" a tehdy mi jeho nepovedenost nevadila (ale pravda, společně s tajemnem, ale tak v té době jsem byl nadšen stejně tak ze všech mytických bytostí v TOS, když jsem ji četl). A v dospělosti jsem to také v obou zhlédnutí vnímal spíš jako nepovedený pokus o humornou epizodu s nádechem tajemna. Tíživost tam rozhodně není.

Pořád ji právě díky dětství dokážu vzít hodně na milost a dívat se na ni možná spíš jako na parodii, ale není to prostě ono. Mohlo to být zajímavější. V podstatě si myslím, že náhodnému divákovi by tato epizoda pěkně splývala s Badda Bing, Badda Bang.
Telemachus Rhade - 07. leden 2019 18:29sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Když už to probíráme tady...
2x06 The Schizoid Man

William Morgan Sheppard death: Star Trek and Doctor Who actor dies aged 86

Představitel Iry Gravese měl na kontě spoustu výskytů v různých SF - byl to třeba Soul Hunter z Babylonu 5, objevil se v ST6 i 2009 nebo Strážci moře.
Telemachus Rhade - 07. leden 2019 12:43sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
A z epizody spíš vyplývá...

No to si myslí pozemští pacifisti. Jinak to z toho moc nevyplývá, právě.

Mirak - 07. leden 2019 12:34sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade:
Je těžká, depresivní, nepřátelská už jenom samotným prostředím

Já tam tu nepřátelskou atmosféru necítím. Postavy nebyly nijak ohroženy a většinu času byly dokonce v kontaktu s lodí. A ani poté, co je napadne výsledné řešení se jim do cesty žádná překážka nepostaví a Dat prostě odháže kostky. Navíc ty interakce s osazenstvem kasína jsou strašně nevtipný, i když se o to epizoda moc snaží.

A z epizody spíš vyplývá, že entita neměla zlý úmysl a prezivsiho astronuata se snažila zachránit tím, že mu vytvořila jeho "přirozené prostředí".

Nejnovější   Novější 375 - 394 / 6282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o