Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6282
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 360 - 379 / 6282Starší   Nejstarší

S.S.Enterprise - 22. leden 2019 11:52sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
To sou teda svaliska :D
Mirak - 20. leden 2019 20:06sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x11 The Hunted
- Not bad, téma válečných veteránů je tady uchopeno dobře a jejich zatajení jaksi koliduje se snahou Angosianů o vstup do Federace (zajímalo by mě, jestli by na to Federace přišla i kdyby se Danar zrovna nepokoušel o útěk). Ke konci tomu IMO ještě chyběla nějaká další vrstva, protože posledních 15 minut už jede po předem vytyčených kolejích tak trochu na autopilota.
- Je možná trochu těžko uvěřitelný, že jeden supervoják dokáže překábatit Enterprise a celou její posádku, ale když si to odmyslím, tak je to jinak zábavný (což je dobře, protože to schlamstne velkou část epizody), včetně těch manévrů, kdy na začátku ve člunu uniká v Enterprise.
- Roga Danar má rozhodně charisma a jeho pohnutky jsou pochopitelné, takže i při konfliktu s posádkou Enterprise je těžký mu místy nefandit, což se myslím povede málokdy.

3,5/5

3x12 The High Ground
- Přišlo mi to v jádru velmi podobné předchozí epizodě, takže nejde nesrovnávat. Terorismus je pořád aktuální, takže tématicky to mohlo být zajímavé, měl jsem ale dost problém s tím, že je to tady pojato velmi obecně. Za co konkrétně rutianští teroristé bojují? Jakou motivaci mají v touze po autonomii? Je opravdu tak strašný zůstat součástí Rutie? Všechno je to velice vágní a divák tudíž podle mě nemá sebemenší důvod fandit Finnovi a jeho separatistům (nebo jejich pohnutky aspoň pochopit), protože moc neví, za co vlastně bojují. Člověk tudíž spíš sympatizuje s emocionálně zničenou policistkou, která Finna na konci v podstatě popraví.
- Během epizody se spolu postavy na téma terorismu baví a většina replik nezní, jako když by se spolu bavili skuteční lidé, ale jako preachy repliky, o kterých si scénárista myslel, že budou znít cool. Trek moralizuje a to je v pořádku, ale musí se to dělat trochu šikovně.
- Crusherka Finnovi řekne, že doufá, že se nedostane k moci, ale v momentě, kdy dorazí Picard, dělá všechno proto, aby Finnovy činy ospravedlnila. Stockholm syndrome much?
- Asi nejlepší moment je, když Finn nařkne Federaci z morálního alibismu ve věci vztahů s nepřipojenými planetami, tady to myslím byla trefa do černého, protože to tak skutečně občas působí.

2/5
Damar - 20. leden 2019 08:48sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Mirak: Tá scéna s odmaskovaním sa klingonských lodí na konci epizódy Defector je skoro až ikonická. Spomínam si, že keď v roku 1996 TNG dávala Markíza, na druhý deň o tom na autobusovej zastávke školáci zúrivo debatovali.

Mirak - 19. leden 2019 22:28sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x09 The Venegeance Factor
- Nějaký potenciál to mělo, ale šlo to myslím nastrukturovat mnohem líp, protože výsledná podoba je nudná. V celé epizodě je v podstatě jedinej překvapivej moment a to když Yuta zabije jednoho z Gathererů. Nejsem si jistej, ale myslím, že by možná fungovalo líp, kdyby vrah zůstal krytý, protože v momentě, kdy epizoda vyloží karty na stůl už v podstatě jen odpočítáváme minuty do chvíle, než si Riker a spol. dají dvě a dvě dohromady, protože diváci už motiv v hrubých obrysech chápou.
- Stupidní bylo i to přehnaně dramatický zabití Yuty. Riker dobře věděl, že Yuta je schopná zavražit jenom Chorgana, takže kdyby na ni vlítl a skolil ji k zemi, tak to bude efektivnější. Když už jsme u toho, tak mi přišla úplně zbytečná ta berlička s geneticky upravenou a nestárnoucí Yutou. Nejde o to, že by to nebylo v rámci universa možný, ale mohli vymyslet nějakou přirozenější cestu.
- Usmiřování Acamarianů s vesmírnými bukanýry je místy lehce zábavný, i když v rámci TNG dost rutinní. Byl tam super moment, když Marouk spílá: "You people haven't changed in a hundred years.", tak ji Brull setře "You should know. You were there." a je vidět, jak se Riker v pozadí kření :)

2/5

3x10 The Defector
- Tohle byla lahůdka a na rozdíl od předchozí epizody to byla ideální ukázka toho, jak udržet divákovu pozornost dobře načasovanými kvalitními zvraty (prostředek epizody je trochu pomalejší), z nichž většina je podle mě spíš nečekaná (epizoda stráví spoustu času řešením toho, jestli Jarok říká pravdu nebo ne a donutí tak diváka soustředit se jenom na tuhle skutečnost a ne na možnost, že Jarokova pravdomluvnost není až tak relevantní).
- Řekl bych, že Picard a jeho posádka s poskytnutými informacemi o romulanské základně v neutrální zóně naložili dobře, nikdo se během epizody nechová přehnaně skepticky nebo naopak přehnaně důvěřivě a v podstatě celou dobu hlavně vyhodnocují fakta. Moje nejoblíbenější scéna byla, když se kolem Enterprise a romulanských warbirdů zhmotní klingonské lodě (umocněné tím, že jsem kompletně zapomněl na to, že dříve v epizodě Klingoni poslali Picardovi zprávu).
- Admirál Jarok byl zatím nejzajímavější Romulan, jakého jsme dosud viděli. Ta jeho sebevražda na konci je na TNG hodně drsná, ale dává samozřejmě smysl.
- Tomalak je fajn, ale působí na mě spíš jako přesný prototyp Romulana ve 24. století, než jako nějak skvěle napsaná postava (samozřejmě ten jeho screentime je velmi limitovaný).
- Hodně cool scéna byla, když Jarok na ošetřovně zmíní incident na Galondorn core z The Enemy a Crusherka se krátce, ale významně podívá na Worfa. Bez pronesení jediného slova na dané téma Worfovi i divákovi připomene, že na jeho nedarování krve nezapomněla.

5/5
S.S.Enterprise - 19. leden 2019 19:21sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Odpor je marný! :)
Mirak - 19. leden 2019 10:34sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x07 The Enemy
- Tak tuhle epizodu jsem si zatím pamatoval snad nejmíň ze všech. Weird. Epizodu bych rozdělil na tři úzce související segmenty, z nichž dva byly fantastický a jeden byl na papíře skvělej, ale provedením slabší a tím začnu.
- Po Geordiho very special epizodě následuje... další Geordiho (částečně) epizoda. Do 3x06 jsem měl k Geordimu neutrální až mírně pozitivní vztah (třeba díky jeho přátelství s Datem), ale té postavě spotlight nedělá moc dobře. Geordiho chování nebo způsob, jakým se snažil s Romulanem navázat rozhovor mi vůbec nesedly, mně je tady Geordi vyloženě protivnej. Romulana na planetě zasype mini sesuv kamení a ultra dobrosrdečnej Geordi mu ani nevezme disruptor před tím, než mu začne pomáhat? Je nutný z něj dělat tak naivního trumberu? Další problém je, že se mi nelíbil ani extrémně intenzivní herecký projev centuriona Bochry. Jako kouketelný to bylo, ale Enemy Mine like premisa se podle mě dala podojit ještě mnohem líp.
- Jako asi vždycky tu byl skvělý Picard. Většinou ho vidíme v roli mírotvůrce, který hledá nekonfliktní řešení (v což ostatně epizoda na konci taky vyústí a je to tak dobře) a proto byla úplně super ta jeho neoblomnost ve věci vstupu romulanské lodi na území Federace. Je fajn, že TNG dokáže občas divákovi připomenout i tyhle jeho kvality. Jeho interakce s Tomalakem mě samozřejmě taky bavila.
- A pak je tu Worfova neochota darovat Romulanovi krev. Worfovi jsou během epizody ze strany Picarda, Rikera a Crusherové předloženy velmi silné argumenty, proč by Worf měl Romulanovi pomoct, což v seriálech z tehdejší éry zcela jasně indikovalo, že Worf na konci vyměkne. Nope. Líbí se mi, že epizoda divákovi necpe nějaký jediný správný názor na danou věc. Worf tu není vykreslený, jako ultimate good guy, což je v rámci TOS i TNG neskutečně osvěžující, ale zároveň ho epizoda ani neodsuzuje, což je podle mě správně. Dokonce to nezklouzne ani k tomu, že by Worf svého rozhodnutí nějak viditelně litoval. Tohle jsem od TNG fakt nečekal.
- weird shit: Picard Tomalakovi řekne, že jeho loď doprovodí k neutrální zóně, ale pak letí každý jiným směrem.

5/5

3x08 The Price
- Dražba červí díry je náhodou sneaky originální zápletka a po zběsilých (a kurevsky předvídatelných) akčních scénách z Disca 2x01 jsem si odlehčenější tempo téhle epizody docela užil.
- Je to jednoznačně nejlepší dosavadní Troi epizoda (já vím, ta konkurence je přísná), která ale začíná ještě víc creepy námluvami, než byly Rivovy pokusy v Loud as a Whisper. To Ralovo počáteční agresivní nabalování na což Troi reaguje okamžitou submisivitou je skoro nekoukatelná scéna. Překvapivě si to v průběhu epizody docela sedne a nějaká chemie se postupně dostavila. Epizoda se velice snaží definovat roli a práci Troi na Enteprise a Ral tady funguje v podstatě jako plot device, který má poukázat na to, že když dva dělají totéž, není to totéž. Podle mě to funguje docela dobře, představitel Rala je hodně solidní a i když Troi nikdy nebude patřit mezi moje oblíbenější postavy, tak bylo fajn na konci vidět Troi saves the day moment.
- Po delší době zase dostal šanci zazářit i Riker. Scénu, ve které v baru nahodí svůj lišácký úsměv a totálně setře Rala jsem si pouštěl asi třikrát. Riker za dva roky neuvěřitelně dospěl, protože touhle dobou v první sezóně bysme ho viděli tropit žárlivé scény s rukou dramaticky opřenou o stěnu :)
- Ferengové už plně zakotvili v comic relief roli a podle mě jim to sedí. Pořád ještě nepůsobí jako příliš promyšlený druh, ale zrovna tady to až tak nevadilo.
- Caldoniané mají jedny z nejvíc cool masek, jaký jsem zatím v TNG viděl.

3,5/5
Damar - 18. leden 2019 08:38sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Mirak:
Druhou podivnost, kterou jsem původně ani nezmínil...

Buďme radi za podivnosti, v Discu sú logické obludnosti:)

Mirak - 17. leden 2019 18:57sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade: No, vzpomněl jsem si na to až jsem přečetl tvůj příspěvek :)

BorgDog: Jistě, my lidi jsme prasata a o tom se přece vůbec nepřu :) Epizodu s Barclaym zatím nemůžu komentovat, ale TNG minimálně do 3x06 prostě pracuje s premisou, že všichni jsou čistí jako lilie. Booby Trap ani jednou nenaznačí, že by na líbání s kopií žijícího člověka mohlo být něco špatně, což je podle mě špatně :) Ona teda celá ta charakterizace La Forge jako uber losera je vůbec jakási nepovedená.

Druhou podivnost, kterou jsem původně ani nezmínil je to, že holografická Leah Brahms si uvědomuje sebe sama jako počítač. Bych si myslel, že něco takovýho už rok po Elementary Dear Data vůbec nebude mimo nějakou výzkumnou laboratoř možný.
BorgDog - 17. leden 2019 15:18sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mirak: Vsadil bych se, že zrovna tento typ simulací bude populární velmi. :-D A směřuje k tomu ostatně i jedna narážka v té epizodě.
Damar - 17. leden 2019 14:06sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Telemachus Rhade: Barclay ale použil len obraz Troi, jej osobnosť bola čistá fantázia. Ale samozrejme už vtedy k tomu zazneli výhrady.
Telemachus Rhade - 17. leden 2019 13:18sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Neco mi rika, ze si nepamatujes jeden konkretni dil v druhe puli S3 :)
Mirak - 17. leden 2019 13:13sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Počítač ji tady dal dohromady že záznamů nějaké konference. Však je později ukázáno, že její skutečná osobnost té vytvořené neodpovídá. To, že je to možné mimo federační vesmír je irelevantní, předpokladal bych, že jsou nastavené silné regule na to, aby si parta techniků ze strojovny nemohla naprogramovat kopii Troi a pak ji využívali jako sexuální otrokyni.

Malovani obrazu mi jako analogie kulhá na obě nohy.
Mvek - 17. leden 2019 11:57sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
S.S.Enterprise:
no já si to představit dovedu: jde totiž o to, že z takové re-kreace by mohl někdo vytvořit záznam, který by pak při úniku mohl danou osobu poškodit


To už je možné pomalu dnes. Ukázka, jak nechali Obamu na videu číst proslov, který nikdy nepřednesl, snad byl vědecký pokus s technologiemi, jak vytvořit video mluvícího člověka z jeho předchozích záznamů, takže to je v podstatě totéž.
S.S.Enterprise - 17. leden 2019 11:13sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade:

no já si to představit dovedu: jde totiž o to, že z takové re-kreace by mohl někdo vytvořit záznam, který by pak při úniku mohl danou osobu poškodit

takže pak bude otázka, zda bude technicky možné zajistit, aby takový záznam neunikl.

v případe simulátorů, do kterých může vstoupit více osob to platí obdobně

na druhou stranu souhlasím, že toto lidé budou chtít případné zákazy obcházet
Telemachus Rhade - 16. leden 2019 22:42sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
nepřijde mi z hlediska etiky vůbec v pohodě si bez něčího svolení vytvořit téměř přesnou holografickou kopii žijícího člověka

Pasivní etika stranou, tohle bude mezi TOP5 důvody, proč se budou využívat simulátory, až dojde k jejich reálnému nasazení. A i v Treku (mimo Federaci) to tak funguje a Kira dokonce neměla páku, jak tomu legálně zabránit. A je to logické, protože při nejlepším jde o tvrdé světlo. Nedokážu si vůbec představit způsob, jak zakázat asistovanou re-kreaci, protože do stejné kategorie by pak spadala VR, ale hlavně třeba i obyčejný malovaný obraz vyhotovený dle fotografie ;)

Opravdu věrný fyzický stav by vyžadoval sken dané osoby na úrovni minimálně molekul. Opravdu věrný psychický stav, nebo řekněme osobnost, je meta nedosažitelná. Počítač by musel nepřetržitě analyzovat vzorce chování na ploše minimálně několika měsíců.

Z tohoto pohledu mi tak epka tak přišla vždycky strašně přehnaná.
Mirak - 16. leden 2019 22:15sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x06 Booby Trap
- Ta příběhová kostra je hodně slušná a má to skvělé momenty, třeba když se Picard ujme kormidla a vyvede Enterprise z toho pole asteroidů nebo pohled na výrobu Enterprise v simulátoru, ale jinak tady na můj vkus bylo trochu přetechnoblábolováno a to, co mělo potenciál na pěknou akční epizodu se v některých pasážích táhlo jako sopel.
- Nejvíc divný mi přišlo, jak si Geordi vytvořil Leah Brahmsovou v simulátoru a způsob, jakým s ní ten problém s mentharskou pastí řešil. Posádka je ve smrtelném nebezpečí, ale Geordiho tam v jednu chvíli nejvíc trápí to, že hologram Leah Brahmsové nemá její osobnost. Jsou tam strašně creepy momenty, jako když ho třeba začne zničehonic masírovat. Nevím, nepřijde mi z hlediska etiky vůbec v pohodě si bez něčího svolení vytvořit téměř přesnou holografickou kopii žijícího člověka a pak si s ním dělat co chci.
- Geordiho awkward rande na začátku bylo hodně awkaward i pro mě jako diváka. Mimochodem některý Geordiho monology jsou dost strašně napsaný a Geordi jako takovej je mi tady kvůli tomu nesympatickej.

3/5
Mvek - 16. leden 2019 14:49sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: Tak.
Telemachus Rhade - 15. leden 2019 17:52sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Hero Worship
Mvek - 15. leden 2019 17:43sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak:
3x05 The Bonding


Plete se mi s "za boha si nevzpomenu, jak se jmenuje" epizodou, kdy právě řeší vyrovnání chlapce se smrtí rodiče, zatímco se snaž napodobit Data a předstírat, že je android.
Mirak - 15. leden 2019 00:35sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x04 Who Watches the Watchers
- No, začněme tím horším ať si to odbydeme :) Ten shitstorm s pozorovací stanicí na začátku je naprosto brutální a příletivší posádka Enterprise ty hovna ještě všude rozmazává. Předně, pokud je primární směrnice bible Hvězdné flotily, tak bych čekal, že budou mít na obdobné stanici tak dokonalé vybavení, že budou moci jakoukoliv poruchu bez problémů opravit svépomocí, ale dejme tomu, stalo se.
- Mintakánec Liko se kvůli výsadku (nepřímo) zraní. Řekl bych, že v téhle fázi je holt povinnost se o něj postarat, s čímž Picard nesouhlasí (weird shit!). Crusherka je po roce vysedávání na Zemi zřejmě strašně rusty, protože dopustí to, aby se Liko na ošetřovně probudil! Ok, naštěstí máme mindwipe, který jsme použili na nebohou Sarjenku v Pen Pals (tady se dozvíme, že to je spešl technika Pulaski, takže asi ne něco, co by se až tak běžně využívalo).
- Mindwipe proveden, Leland Palmer transportován zpátky na planetu. Whoops, mindwipe nefunguje (na tuto možnost Crusherka navíc upozornila technoblábolem před operací). Proč jste si do píče nejdřív neověřili jestli to zabralo nebo ne!? Co takhle test v simulátoru? Nic? **Proveden mindwipe na Mirakovi, moving on.**
---------------------------------------------------------------------------------------
- Přes to všechno je pro mě hrozně těžký tuhle epku nemít rád. Už ta výpravnost je o parník lepší, než cokoliv, co jsme v prvních 50 epizodách viděli. I množství prominentních guest stars je hodně nadstandardní. Chvílemi jsem měl pocit, že sleduju film a ne seriálovou epizodu.
- Jakmile posádka přejde do damage control módu a rozhodne se, že bude lepší vyjít s pravdou ven, než nechat Mintakánce, aby si kolem nich vybudovali náboženství, tak jsou tu fantastické scény: Nasranej Picard, když antropolog doporučí, že by měl hrát boha (Yep, fuck you religion!). Scéna, ve které Picard vezme Nurii na Enterprise má sense of wonder. Loučení Picarda s Mintakánci a předání tapiserie je neskutečně nabité pozitivní energií.
- Moc se mi taky líbilo, že jsme konečně narazili na druh, který není podobný lidem, ale je podobný jinému prominentnímu druhu ze Star Treku. Super taky je, že Mintakánci zároveň nepůsobí, jako druh, kterej je definovanej nějakou jednou specifickou vlastností, což je v Treku bohužel jinak velmi běžný.

4,5/5

3x05 The Bonding
- Nadějně se rozjíždějící epizoda o vyrovnání se ztrátou členky posádky a s následky pro jejího osiřelého syna v druhé třetině celou zápletku podle mě trochu zbaběle přehodí na úplně jinou kolej a řeší se další z řady nehmotných forem života, která malému Jeremymu nabídne perfektní iluzi jeho matky a jeho života na Zemi. Kolikrát jsme tohle v různých obdobách už viděli? Podle mě by ta epizoda bez problému fungovala i bez Koinonianů, ale bylo by to samozřejmě náročnější na psaní, než Captain Obvious poselství "nelze žít jen ve vzpomínkách, musí se čelit realitě".
- Kupodivu mají v téhle epizodě dobré momenty Troi i Wesley. Troi je tady celkově velmi platná a sympatická i bez toho, aniž by musela využívat svých telepatických schopností. Wesleyho přiznání, že vinil Picarda ze smrti svého otce je nečekaně silný closure.
- Oproti tomu Worf se svým otravným random klingon ritual of the week v podstatě říká: "Hey Jeremy, I know your mother died and shit, but it's about ME!" A ono je to i příznačný, protože se vlastně ani v seriálu nikdy nedozvíme, co bylo s mladým Asterem dál.

2/5

Nejnovější   Novější 360 - 379 / 6282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o