Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6282
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 353 - 372 / 6282Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 02. únor 2019 09:24sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak - 02. únor 2019 00:35sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x21 Hollow Pursuits
- Pro mě zatím asi nejrozporuplnější epizoda:
Riker: "This is a violation of protocol. Crewmembers should not be simulated in the holodeck."
La Forge: "Commander, I don't think there's any regulation against--"
Riker: "Well, there ought to be."
- Přijde mi, že epizoda pracuje s premisou, že člen SF potažmo příslušník civilizovaného druhu v rámci UFP, by se k něčemu podobnému nikdy nesnížil, viz La Forgeovo "It is kind of unusual, recreating people you already know.", což je samo o sobě těžko uvěřitelné, ale stejně těžko uvěřitelné je i to, že by jasně daná pravidla týkající se simulátoru neexistovala (obzvlášť když si Geordi do simulátoru pohodově nakráčí, zrovna když tam Barclay upouští páru). Writing staff si očividně uvědomoval, že to úplně ok není, takže to prostřednictvím Rikera a Geordiho aspoň vágně zamluvili. On je tu zmíněn i Geordiho incident z Booby Trap, jenže tam to aspoň bylo v rámci okecatelných "special circumstances".
- Ale jinak je námět s lodním loserem perfektní a Schultz ho hraje velmi přesvědčivě. Přijde mi, že TNG tím jakoby sama sobě sahá do svědomí. Tenhle typ epizody se v ruzných obměnách objevuje v seriálech docela často, ale málokterý seriál udělá i ten další krok a většinou se jedná o one-off postavu. Přitom Barclayho další účinkování je naprosto stěžejní, jinak by celá tahle epizoda byla úplně bezpointní. Jak to udělat špatně a zbytečně? See VOY Learning Curve.
- Jinak Geordi se tu na začátku chová jako nic moc šéf. Vzhledem k jeho povaze mi přišlo zvláštní, že až Picard mu musí poradit, jak se k Barclaymu zkusit zachovat. Zrovna tady bych si myslel, že s tímhle návrhem přijde mr. sunny disposition sám. Jinak ale třeba ty scény s brainstormingem ve strojovně byly hodně cool.
- Picardův přeřek s brokolicí byl skvělej stejně jako za každých okolností nápomocný Dat, který celou situaci žoviálně okomentoval.
- bad shit: Mohli u té šermovací scény vybrat někoho, kdo by byl Barclaymu ještě míň podobný?

3,5/5

3x22 The Most Toys
- Po delší době zase epizoda, která měla TOS vibe jako prase. Kivas Fajo aka the space jew mi hodně připomínal Mudda, teda aspoň ze začátku (v TNG docela vzácnost). Postupně se ale ukáže, že tvůrci se vydali úplně jinou cestou. Fajo rozhodně není comic relief, ale spíš bezskrupulózní zloděj a vrah. Ten přerod nebo teda spíš postupné odhalování jeho charakteru je udělané zajímavě, ale jinak mě většinu epizody spíš nebavil (byť si myslím, že Rubinek to hraje jinak dobře).
- "I cannot allow it to continue." Byl by to průměr, ale nejasný závěr epizodu hrozně sráží. Nepřijde mi nic zajímavého na tom, že se divák nedozví, jestli Dat po Fajovi vystřelil nebo ne, naopak se mi to zdá strašně alibistické. Klidně bych akceptoval variantu, že Dat po Fajovi vystřelí, je při výstřelu transportován, ale k výstřelu se následně Rikerovi přizná a své pohnuty vysvětlí. Vůbec mi k Datovi nesedí, že by po Fajovi vystřelil a pak o tom lhal.
- Procházení Datových věcí byla hezká připomínka minulých epizod, i když s velmi omezeným emocionálním dopadem, protože všichni víme, že Dat je úplně v pohodě a epizodu zcela jistě přežije. Nejvíc se mi líbilo, když Geordi s Wesleym spustili hologram Tashy a nijak to nekomentovali, pouze se na sebe usmáli - no info dump needed.
- Zajímavý moment byl, když Worf převzal po Datovi OPS, tak epizoda nezapomněla poukázat na to, že je to už podruhé, co změnil post po smrti jiného člena posádky. Jinak mi ale jeho přesun nedává moc smysl, protože si myslím, že se Worf jako šéf bezpečnosti osvědčil a je tam platnější, tudíž si myslím, že primárně chtěli vytěžit Worfovo psychologické rozpoložení. Dokonce si myslím, že tohle mělo napadnout i Troi a Picardovi to dopředu říct.
- Netýká se to jen téhle epizody, ale některý kostýmy jsou naprosto úděsný. Pokud jde třeba o různé uniformy, tak ty ještě vypadají slušně, ale jak dojde na civilní oblečení, tak je to hrůza. Co to měl Fajo na sobě? Nebo Picardovo ležérní oblečení, ve kterém vyrazil na Risu? Nejen že to nevypadá futuristicky, ono to nevypadá ani pohodlně.

2/5
Mirak - 29. leden 2019 19:38sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x19 Captain's Holiday
- Skvělá odpočinková a zároveň dobrodružná epizoda. Jako vůbec bych se nezlobil, kdyby těch dobrodružnějích epizod bylo víc. Sedí tomu ten odlehčená atmosféra, prvotní konspirace posádky s přinucením Picarda aby si vzal dovolenou, kdy zabrala až hrozba Lwaxanou, Rikerovo neutuchající nadšení z Risy (a jeho prank s Horga'hnem) nebo Picardova počáteční snaha o čistě sucharskou dovolenou.
- Na druhou stranu i cold opening divákovi jasně říká, že se k něčemu vážnějšímu v průběhu epizody dostaneme. Ta samotná Indiana Jones like zápletka by podle mě fungovala úplně v pohodě, ale chápu, že nějakej sci-fi twist byl potřeba. I přes Picardovu předchozí zkušenost mi přišlo zvláštní, že hned uvěřil Vorgonům, že jsou z budoucnosti. Taky si nejsem jistý, jestli k Picardovi úplně sedělo, jak na konci nechal zničit Tox Uthat, spíš tam vidím snahu scénaristů to ještě za každou cenu okořenit nějakým zvratem (prvně jsem si myslel, že Picard ten výbuch jenom nechal fingovat) a vyřešit to opět ve stylu Indyho. Nad těmi časohrátkami tady asi nemá úplně moc cenu přemýšlet, protože ani s přimhouřením obou očí mi to nedává moc smysl.
- V epizodě je sice nutnost Picardovy dovolené zdůvodněna dlouhým diplomatickým jednáním, ale líbí se mi, že to dává smysl i jako epizoda po Allegiance, ve kterém byl zavřený ve vězení. Taky bylo super, jak do epizody nebyl uměle vložen nějaký b-plot na Enterprise a po Picardově transportu na planetu už se epizoda až skoro do samého konce věnuje jen jemu. Takhle to mělo být i v Allegiance.
- Vash je zatím jedna z mála žen v TNG, která nebyla vykreslená ode zdi ke zdi, tj. buď upjatá matrona v overalu a s vesmírným hidžábem nebo prvosezónní hyper-promiskuitní native chick from planet Fuckulon. Má vlastní hlavu, umí se postarat sama o sebe, ale zároveň se umí bavit.
- weird shit: Proč má Fereng Sovak česko-vulkánský jméno?

4,5/5

3x20 Tin Man
- Solidní sci-fi příběh, který by bez problémů fungoval i bez startrekového pozlátka. Možná i kvůli tomu je to jedna z těch epizod, kde má guest star of the week víc prostoru, než hlavní cast (i když je to teda i Datova epizoda). Tam Elbrun začíná jako další arogantní a mentálně těžce nestabilní expert SF. Naštěstí jak je postupně odhalován jeho background, tak je jeho chování když ne ospravedlnitelné, tak aspoň pochopitelné. Navíc k Datovi se chová mnohem lépe, což je po cca 65 epizodách TNG taky hezký kontrast. Jinak někdy od poslední třetiny (pro některé určitě i dřív) je nad slunce jasné, jak epizoda dopadne. To řešení, které vyhovuje úplně všem (kromě Romulanů) se nabízí až příliš. I tak mají některé scény sense of wonder.
- Už jsem to zmiňoval dřív, ale líbí se mi, že se TNG během 2. a 3. řady celkem kreativně daří zapojovat Romulany do děje.
- Líbí se mi, jak jsou některé lodi SF skoro jako recurring postavy. USS Hood je poprvé už v The Encounter at Farpoint a tady se dokonce objeví i její kapitán, který byl v pilotu pouze zmíněn. Přijde mi to realističtější, než takový ten TOS nešvar, kdy se loď, která se v epizodě objevila, dost často hned zařvala.
- Poslední scéna, kde na konci Troi obejme Data je úplně skvělá.

4/5
Mirak - 27. leden 2019 11:29sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x17 Sins of The Father
- Jednu skvělou klingonskou epizodu už jsme měli (A Matter of Honor), ale skvělou epizodu o Worfovi až do téhle chvíle ne (The Emissary mě osobně teď po letech hodně zklamala). Těchto 45 minut udělalo pro Worfa a Klingony víc, než cokoliv předtím. Worf před tribunálem... Přišlo mi to bez přehánění jako klingonský The Measure of a Man. Těch hořkosladkých konců jsme si zatím moc neužili, konec téhle epizody je jeden z nejlepších. Žádný záběr na Enterprise odlétající za dalším dobrodružstvím, ale klingonská rada otočená k Worfovi zády.
- A Matter of Honor byl dobrý start a ukázal, že Klingoni nejsou 100 % času jen krvežíznivá hovada, ale až tady dostávají konečně další vrstvu, ze které bude těžit jak zbytek TNG, tak i poslední čtyři sezóny DS9. Symbolem všeho je pragmatický kancléř K'Mpec. K'Mpec nepůsobí zle nebo zákeřně, Worfův osud mu zjevně není lhostejný, ale zároveň se neštítí Worfa pro dobro Říše obětovat v rámci vykonstruovaného procesu. K'Mpec je jeden z nejzajímavějších Klingonů, jakého jsem zatím viděl. Možná to vyzní blbě, ale odhalení pokryteckého chování Klingonů prostě dává strašně moc smysl i v rámci jinak veskrze pozitivní TNG.
- Je nice, že do toho znovu zakomponovali i výměnný program s Klingony. Dovedu si bez problémů představit epizodu, která by se věnovala čistě působení klingonského důstojníka na Enterprise. A ona se tak epizoda i první čtvrthodinu úspěšně tváří, takže ten zvrat s Kurnem a vše, co přijde po něm, je o to silnější.
- Je to sice primárně Worfova epizoda, ale spoustu prostoru tady má i Picard. V poloze, kdy hájí svoje podřízené je podle mě nejpůsobivější. Jeho toulky nehostinným Kronosem mají skvělou atmosféru. Ty kulisy klingonských interiérů mi vždycky přišly fantastické a uměly podle mě navodit tu správnou atmosféru.
- Škoda, že The Undiscovered Country nenapsal Moore, mohla to být víc než jen fajnová nuda.
- weird shit: "Klingon imperial empire"

5/5

3x18 Allegiance
- V první řadě by to určitě patřilo k tomu lepšímu, ale tady je to po bloku silných epizod trochu zklamání. Dřív se mi epizoda líbila hodně, možná škoda, že jsem si pamatoval twist s Boliankou. Scény s Picardem zavřeným ve vězení jsou fajn a ten mystery faktor mě na tom pořád baví. Navíc se mi líbilo i to, že epizoda dá divákovi šancičku i na to, aby falešnou Bolianku odhalil sám. Oproti tomu scény s fejk Picardem mi přijdou spíš jako filler bez jakéhokoli napětí. Divák ví, že to není Picard a tak jen čeká, až na to přijde i Riker a spol. Jako jo, zpívající Picard v baru byl vtipnej a Stewart si to určitě užil, ale scény jako večeře s Beverly nebo ty, ve kterých si zbytek posádky navzájem sděluje podezření mě nebavily.
- Konec byl plytký a uspěchaný. Picard svoje únosce uvězní v silovém poli, řádně je pokárá, divákovi přednese moral lesson of the week a letíme dál. O únoscích se skoro nic nedozvíme (ani jméno jejich druhu), ale na to nebyl čas, to bysme museli třeba oželet scénu, ve které fejk Picard poručí Geordimu aby zvýšil efektivitu motorů.
- Jinak teda masky Chalnotha a Mizariana byly hodně povedený, ale ty masky a kostýmy toho druhu únosců byly naprosto úžasný.

3/5
Mvek - 26. leden 2019 15:49sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak:
- Přišlo mi teda trochu zvláštní, že Federace boj s Klingony prohrává, před touhle epizodou jsem ani jednou neměl během TOS a TNG nejmenší pochybnosti o tom, že by Federace případný full-scale konflikt vyhrála.


To mně tedy nikdy. V TOS akorát spíš, že kdyby válka vypukla, nebude krátká a bude hodně krvavá.
Mirak - 26. leden 2019 14:06sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x15 Yesterday's Enterprise
- Nikdy předtím mě to netrklo, ale ta základní premisa je strašně podobná City on the Edge of Forever. Časovky/alternativky až tak nemusím, ale tyhle dvě epizody rozhodně patří mezi to nejlepší z Treku. Fungovalo by to asi i s jakoukoli jinou lodí, ale bylo cool vidět Enterprise C, její posádku a i to, o co se v historii zasadila. To, že jedné z Enterprise velela žena je pak hezký detail.
- Bylo super, jak tahle epizoda dokázala pracovat s Tashou. Nezřídka se stává, že u podobných epizod není výskyt dříve zemřelých postav nic jiného, než fan service bez nějakého hlubšího smyslu. Je tudíž cool, že Tasha tady má spoustu prostoru a zároveň se chová normálněji, než v celé první sezóně. Crosby není moc dobrá herečka, ale tohle je suverénně její nejlepší výkon. Její nehrdinská smrt v Skin of Evil se mi hodně líbila a pro seriál to IMO byl "addition by subtraction", ale korekce jejího osudu se mi líbila ještě víc a díky dobrému scénáři to ani nepůsobilo na sílu.
- Moc se mi taky líbilo, že Guinan dostala v zápletce klíčovou roli a nefungovala tu jen jako ramínko, na které se ostatní postavy chodí vyplakávat.
- Přišlo mi teda trochu zvláštní, že Federace boj s Klingony prohrává, před touhle epizodou jsem ani jednou neměl během TOS a TNG nejmenší pochybnosti o tom, že by Federace případný full-scale konflikt vyhrála.
- Možná by to byl overkill, ale přišlo mi, že závěr si přímo říkal o to, aby velitel jedné z těch klingonských lodí byl Worf. I proto si myslím, že tohle byl vyloženě materiál na dvojepizodu.
- odds & ends: Worf poprvé pije švestkový džus, Wesley už je v alternativní realitě uniformovaný praporčík, takže Hvězdná flotila ve válce zjevně urychlila studium na akademii, líbil se mi u posádky Enterprise C ten drobný předěl mezi TOS filmovými a TNG uniformami, pohledy na mrtvou Garrettovou a mrtvého Rikera mi přišly na TNG docela drsné, ale kýžený efekt to rozhodně mělo.

5/5

3x16 The Offspring
- Zdá se mi, že epizoda měla ambice pokračovat tam, kde The Measure of a Man skončil, ale některé dlouhé pasáže, ve kterých se Picard pře s admirálem Haftelem o to, jestli může Lal setrvat na Enteprise, na mě působily jako čistokrevný rehash TMoaM. Události z TMoaM jsou tu jen krátce zmíněny a právě si nemyslím, že se tady úplně dobře podařilo vydefinovat ten morální problém. Argumenty "zlého" admirála mi přišly úplně mimo mísu a celý konflikt mi tudíž přišel trochu uměle vytvořený.
- Jinak je tu i spousta dobrých scén s Datem a Lal a epizoda mě jako celek bavila, ale myslím, že ten námět šel vytěžit ještě líp. Z toho, jak byl Lal zahraná mám spíš smíšené pocity.
- Není mi jasné proč, ale přišlo mi, že epizoda se za každou cenu snažila nezmínit Lora, čemuž popravdě moc nerozumím, bylo by to přece naprosto logické.
- Andorian sighting!

3,5/5
Mirak - 23. leden 2019 19:06sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x13 Deja Q
- Tématicky samozřejmě hrozně vděčná epizoda, kterou by ale nebylo vůbec těžký posrat. Naštěstí to ale skvěle balancuje na té hraně, kdy divák sice v Q uvidí zrníčko dobra, ale zároveň to nikdy nezklouzne k přeslazenému plácání po zádech nebo best friends forever příslibu. Odhalení postranních úmyslů Q s tím, že se na Enterprise schová, protože ví, že Picard ho napospas nenechá, epizodu významně posiluje. Picard celou situaci bere s rezervou a ani když mu Q v pracovně roní krokodýlí slzy, tak se nemá k nějakému prázdnému utěšování, ale zároveň do něho ani nekope.
- Drtivá většina vtípků se vydařila, tvůrci dobře vycítili, že nejlepší bude v rámci epizody Q spárovat s Datem, protože z té dynamiky "oba se učíme být člověkem" se toho dá vytěžit hodně. Scéna na konci s darovaným smíchech pro Data se vyloženě povedla.
- Nelíbil se mi Q2. Nejsem jistej, jestli byl v téhle fázi vůbec dobrej nápad představit dalšího Q a navíc z něj ještě udělat v podstatě herecky slabší kopii de Lancieho Q.
- Guinan má klasicky krátkou, ale skvěle zapamatovatelnou scénu. TNG Guinan vždycky prezentovala jako starobylou a moudrou bytost, proto je cool, když tady ventiluje nasranost prostřednictvím zapíchnuté vidličky do ruky :)
- Pobavil mě komentář (skoro bych až řekl meta), že s Rikerem byla větší zábava, když neměl vousy, což nepochybně naráželo na jeho příšernou naivitu v Hide and Q :)

4,5/5

3x14 A Matter of Perspective
- Ten námět není až tak originální, ale většina obdobných epizoz v rámci jiných seriálů mě většinou bavila, setkal jsem se s nimi hlavně v žánru komedie (aktuálně jsem to teď viděl tuším ve Frasierovi). Epizoda se mi líbí i dneska, whodunit formát mě v rámci detektivek rozhodně baví nejvíc.
- Jedna věc tam ale podle mě nefunguje. Už jako děcku se mi příčil ten náznak toho, že pravda je někde mezi tím, co tvrdí Riker a tím, co tvrdí Manua (Troi totiž tvrdí, že Manua nelže). Za těch 60 epizod, co známe Rikera, víme, že je sice sukničkář, ale těžko si představit, že by v téhle situaci byť jen riskoval románek s manželkou doktora Apgara. Tohle šlo podle mě prodat mnohem lépe a ukuchtit to tak, že by se opravdu dalo polemizovat o perspektivě jednotlivců a ne, že budou dvě výpovědi tak diametrálně odlišné. Možná to chtělo zakomponovat i další hlavní postavy (Geordi?), kde by ty rozdíly mohly být zajímavější nebo z těch obviněných postav naopak ty hlavní úplně vypustit.
- Rozuzlení ale jinak super, moc tomu pomohlo i to, že pravý motiv s prodejem Kriegerových vln mimo Federaci se podařilo udržet pod pokličkou až skoro do konce. O Kriegerových vlnách už samozřejmě nikdy neuslyšíme, ale to už je klasika.

4/5
S.S.Enterprise - 22. leden 2019 11:52sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
To sou teda svaliska :D
Mirak - 20. leden 2019 20:06sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x11 The Hunted
- Not bad, téma válečných veteránů je tady uchopeno dobře a jejich zatajení jaksi koliduje se snahou Angosianů o vstup do Federace (zajímalo by mě, jestli by na to Federace přišla i kdyby se Danar zrovna nepokoušel o útěk). Ke konci tomu IMO ještě chyběla nějaká další vrstva, protože posledních 15 minut už jede po předem vytyčených kolejích tak trochu na autopilota.
- Je možná trochu těžko uvěřitelný, že jeden supervoják dokáže překábatit Enterprise a celou její posádku, ale když si to odmyslím, tak je to jinak zábavný (což je dobře, protože to schlamstne velkou část epizody), včetně těch manévrů, kdy na začátku ve člunu uniká v Enterprise.
- Roga Danar má rozhodně charisma a jeho pohnutky jsou pochopitelné, takže i při konfliktu s posádkou Enterprise je těžký mu místy nefandit, což se myslím povede málokdy.

3,5/5

3x12 The High Ground
- Přišlo mi to v jádru velmi podobné předchozí epizodě, takže nejde nesrovnávat. Terorismus je pořád aktuální, takže tématicky to mohlo být zajímavé, měl jsem ale dost problém s tím, že je to tady pojato velmi obecně. Za co konkrétně rutianští teroristé bojují? Jakou motivaci mají v touze po autonomii? Je opravdu tak strašný zůstat součástí Rutie? Všechno je to velice vágní a divák tudíž podle mě nemá sebemenší důvod fandit Finnovi a jeho separatistům (nebo jejich pohnutky aspoň pochopit), protože moc neví, za co vlastně bojují. Člověk tudíž spíš sympatizuje s emocionálně zničenou policistkou, která Finna na konci v podstatě popraví.
- Během epizody se spolu postavy na téma terorismu baví a většina replik nezní, jako když by se spolu bavili skuteční lidé, ale jako preachy repliky, o kterých si scénárista myslel, že budou znít cool. Trek moralizuje a to je v pořádku, ale musí se to dělat trochu šikovně.
- Crusherka Finnovi řekne, že doufá, že se nedostane k moci, ale v momentě, kdy dorazí Picard, dělá všechno proto, aby Finnovy činy ospravedlnila. Stockholm syndrome much?
- Asi nejlepší moment je, když Finn nařkne Federaci z morálního alibismu ve věci vztahů s nepřipojenými planetami, tady to myslím byla trefa do černého, protože to tak skutečně občas působí.

2/5
Damar - 20. leden 2019 08:48sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Mirak: Tá scéna s odmaskovaním sa klingonských lodí na konci epizódy Defector je skoro až ikonická. Spomínam si, že keď v roku 1996 TNG dávala Markíza, na druhý deň o tom na autobusovej zastávke školáci zúrivo debatovali.

Mirak - 19. leden 2019 22:28sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x09 The Venegeance Factor
- Nějaký potenciál to mělo, ale šlo to myslím nastrukturovat mnohem líp, protože výsledná podoba je nudná. V celé epizodě je v podstatě jedinej překvapivej moment a to když Yuta zabije jednoho z Gathererů. Nejsem si jistej, ale myslím, že by možná fungovalo líp, kdyby vrah zůstal krytý, protože v momentě, kdy epizoda vyloží karty na stůl už v podstatě jen odpočítáváme minuty do chvíle, než si Riker a spol. dají dvě a dvě dohromady, protože diváci už motiv v hrubých obrysech chápou.
- Stupidní bylo i to přehnaně dramatický zabití Yuty. Riker dobře věděl, že Yuta je schopná zavražit jenom Chorgana, takže kdyby na ni vlítl a skolil ji k zemi, tak to bude efektivnější. Když už jsme u toho, tak mi přišla úplně zbytečná ta berlička s geneticky upravenou a nestárnoucí Yutou. Nejde o to, že by to nebylo v rámci universa možný, ale mohli vymyslet nějakou přirozenější cestu.
- Usmiřování Acamarianů s vesmírnými bukanýry je místy lehce zábavný, i když v rámci TNG dost rutinní. Byl tam super moment, když Marouk spílá: "You people haven't changed in a hundred years.", tak ji Brull setře "You should know. You were there." a je vidět, jak se Riker v pozadí kření :)

2/5

3x10 The Defector
- Tohle byla lahůdka a na rozdíl od předchozí epizody to byla ideální ukázka toho, jak udržet divákovu pozornost dobře načasovanými kvalitními zvraty (prostředek epizody je trochu pomalejší), z nichž většina je podle mě spíš nečekaná (epizoda stráví spoustu času řešením toho, jestli Jarok říká pravdu nebo ne a donutí tak diváka soustředit se jenom na tuhle skutečnost a ne na možnost, že Jarokova pravdomluvnost není až tak relevantní).
- Řekl bych, že Picard a jeho posádka s poskytnutými informacemi o romulanské základně v neutrální zóně naložili dobře, nikdo se během epizody nechová přehnaně skepticky nebo naopak přehnaně důvěřivě a v podstatě celou dobu hlavně vyhodnocují fakta. Moje nejoblíbenější scéna byla, když se kolem Enterprise a romulanských warbirdů zhmotní klingonské lodě (umocněné tím, že jsem kompletně zapomněl na to, že dříve v epizodě Klingoni poslali Picardovi zprávu).
- Admirál Jarok byl zatím nejzajímavější Romulan, jakého jsme dosud viděli. Ta jeho sebevražda na konci je na TNG hodně drsná, ale dává samozřejmě smysl.
- Tomalak je fajn, ale působí na mě spíš jako přesný prototyp Romulana ve 24. století, než jako nějak skvěle napsaná postava (samozřejmě ten jeho screentime je velmi limitovaný).
- Hodně cool scéna byla, když Jarok na ošetřovně zmíní incident na Galondorn core z The Enemy a Crusherka se krátce, ale významně podívá na Worfa. Bez pronesení jediného slova na dané téma Worfovi i divákovi připomene, že na jeho nedarování krve nezapomněla.

5/5
S.S.Enterprise - 19. leden 2019 19:21sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Odpor je marný! :)
Mirak - 19. leden 2019 10:34sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x07 The Enemy
- Tak tuhle epizodu jsem si zatím pamatoval snad nejmíň ze všech. Weird. Epizodu bych rozdělil na tři úzce související segmenty, z nichž dva byly fantastický a jeden byl na papíře skvělej, ale provedením slabší a tím začnu.
- Po Geordiho very special epizodě následuje... další Geordiho (částečně) epizoda. Do 3x06 jsem měl k Geordimu neutrální až mírně pozitivní vztah (třeba díky jeho přátelství s Datem), ale té postavě spotlight nedělá moc dobře. Geordiho chování nebo způsob, jakým se snažil s Romulanem navázat rozhovor mi vůbec nesedly, mně je tady Geordi vyloženě protivnej. Romulana na planetě zasype mini sesuv kamení a ultra dobrosrdečnej Geordi mu ani nevezme disruptor před tím, než mu začne pomáhat? Je nutný z něj dělat tak naivního trumberu? Další problém je, že se mi nelíbil ani extrémně intenzivní herecký projev centuriona Bochry. Jako kouketelný to bylo, ale Enemy Mine like premisa se podle mě dala podojit ještě mnohem líp.
- Jako asi vždycky tu byl skvělý Picard. Většinou ho vidíme v roli mírotvůrce, který hledá nekonfliktní řešení (v což ostatně epizoda na konci taky vyústí a je to tak dobře) a proto byla úplně super ta jeho neoblomnost ve věci vstupu romulanské lodi na území Federace. Je fajn, že TNG dokáže občas divákovi připomenout i tyhle jeho kvality. Jeho interakce s Tomalakem mě samozřejmě taky bavila.
- A pak je tu Worfova neochota darovat Romulanovi krev. Worfovi jsou během epizody ze strany Picarda, Rikera a Crusherové předloženy velmi silné argumenty, proč by Worf měl Romulanovi pomoct, což v seriálech z tehdejší éry zcela jasně indikovalo, že Worf na konci vyměkne. Nope. Líbí se mi, že epizoda divákovi necpe nějaký jediný správný názor na danou věc. Worf tu není vykreslený, jako ultimate good guy, což je v rámci TOS i TNG neskutečně osvěžující, ale zároveň ho epizoda ani neodsuzuje, což je podle mě správně. Dokonce to nezklouzne ani k tomu, že by Worf svého rozhodnutí nějak viditelně litoval. Tohle jsem od TNG fakt nečekal.
- weird shit: Picard Tomalakovi řekne, že jeho loď doprovodí k neutrální zóně, ale pak letí každý jiným směrem.

5/5

3x08 The Price
- Dražba červí díry je náhodou sneaky originální zápletka a po zběsilých (a kurevsky předvídatelných) akčních scénách z Disca 2x01 jsem si odlehčenější tempo téhle epizody docela užil.
- Je to jednoznačně nejlepší dosavadní Troi epizoda (já vím, ta konkurence je přísná), která ale začíná ještě víc creepy námluvami, než byly Rivovy pokusy v Loud as a Whisper. To Ralovo počáteční agresivní nabalování na což Troi reaguje okamžitou submisivitou je skoro nekoukatelná scéna. Překvapivě si to v průběhu epizody docela sedne a nějaká chemie se postupně dostavila. Epizoda se velice snaží definovat roli a práci Troi na Enteprise a Ral tady funguje v podstatě jako plot device, který má poukázat na to, že když dva dělají totéž, není to totéž. Podle mě to funguje docela dobře, představitel Rala je hodně solidní a i když Troi nikdy nebude patřit mezi moje oblíbenější postavy, tak bylo fajn na konci vidět Troi saves the day moment.
- Po delší době zase dostal šanci zazářit i Riker. Scénu, ve které v baru nahodí svůj lišácký úsměv a totálně setře Rala jsem si pouštěl asi třikrát. Riker za dva roky neuvěřitelně dospěl, protože touhle dobou v první sezóně bysme ho viděli tropit žárlivé scény s rukou dramaticky opřenou o stěnu :)
- Ferengové už plně zakotvili v comic relief roli a podle mě jim to sedí. Pořád ještě nepůsobí jako příliš promyšlený druh, ale zrovna tady to až tak nevadilo.
- Caldoniané mají jedny z nejvíc cool masek, jaký jsem zatím v TNG viděl.

3,5/5
Damar - 18. leden 2019 08:38sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Mirak:
Druhou podivnost, kterou jsem původně ani nezmínil...

Buďme radi za podivnosti, v Discu sú logické obludnosti:)

Mirak - 17. leden 2019 18:57sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade: No, vzpomněl jsem si na to až jsem přečetl tvůj příspěvek :)

BorgDog: Jistě, my lidi jsme prasata a o tom se přece vůbec nepřu :) Epizodu s Barclaym zatím nemůžu komentovat, ale TNG minimálně do 3x06 prostě pracuje s premisou, že všichni jsou čistí jako lilie. Booby Trap ani jednou nenaznačí, že by na líbání s kopií žijícího člověka mohlo být něco špatně, což je podle mě špatně :) Ona teda celá ta charakterizace La Forge jako uber losera je vůbec jakási nepovedená.

Druhou podivnost, kterou jsem původně ani nezmínil je to, že holografická Leah Brahms si uvědomuje sebe sama jako počítač. Bych si myslel, že něco takovýho už rok po Elementary Dear Data vůbec nebude mimo nějakou výzkumnou laboratoř možný.
BorgDog - 17. leden 2019 15:18sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mirak: Vsadil bych se, že zrovna tento typ simulací bude populární velmi. :-D A směřuje k tomu ostatně i jedna narážka v té epizodě.
Damar - 17. leden 2019 14:06sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Telemachus Rhade: Barclay ale použil len obraz Troi, jej osobnosť bola čistá fantázia. Ale samozrejme už vtedy k tomu zazneli výhrady.
Telemachus Rhade - 17. leden 2019 13:18sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Neco mi rika, ze si nepamatujes jeden konkretni dil v druhe puli S3 :)
Mirak - 17. leden 2019 13:13sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Počítač ji tady dal dohromady že záznamů nějaké konference. Však je později ukázáno, že její skutečná osobnost té vytvořené neodpovídá. To, že je to možné mimo federační vesmír je irelevantní, předpokladal bych, že jsou nastavené silné regule na to, aby si parta techniků ze strojovny nemohla naprogramovat kopii Troi a pak ji využívali jako sexuální otrokyni.

Malovani obrazu mi jako analogie kulhá na obě nohy.
Mvek - 17. leden 2019 11:57sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
S.S.Enterprise:
no já si to představit dovedu: jde totiž o to, že z takové re-kreace by mohl někdo vytvořit záznam, který by pak při úniku mohl danou osobu poškodit


To už je možné pomalu dnes. Ukázka, jak nechali Obamu na videu číst proslov, který nikdy nepřednesl, snad byl vědecký pokus s technologiemi, jak vytvořit video mluvícího člověka z jeho předchozích záznamů, takže to je v podstatě totéž.

Nejnovější   Novější 353 - 372 / 6282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o