Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6282
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 272 - 291 / 6282Starší   Nejstarší

Mvek - 09. červen 2019 21:33sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak:

5x19 The First Duty


Objektivně asi máš pravdu, rozhodně souhlas třeba s tím, že Locarno neskončil jako klišé těchto postav. Ale celkově tu epizodu nesnáším, ačkoliv je významná. Já prostě tyhle náměty s frajerskou mládeží nemám rád. Připomíná mi to prostě Valiant z DS9, ačkoliv ten mě dějově bavil víc, i když byl víc na face-palmy, včetně té proslavené poslední hlášky oné kadetky.


Mirak:
5x20 Cost of Living
Thaw je ale někde jinde po stránce pokusu o atmosféru (a já ho prostě do určité míry oceňuji, protože mi přijde, že ulítlý záměr je jasný), zatímco tady to bylo prostě jen ujeté. Spíš mi to připomnělo Voduše a Stromíse.
Mirak - 09. červen 2019 19:34sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
5x19 The First Duty
- Pořád nedokážu najít to správné slovo, které by přesně popsalo, jakým dojmem na mě působí ten prostředek páté řady, protože kromě kvality, která se jen výjimečně vzdálí výrazněji od průměru, mi ty zápletky přišly takové vyčpělé nebo až příliš sterilní, nevím, možná za to může čistě ta koncentrace průměru. Pak ale přijde tahle velmi netradiční epizoda, která dává vzpomenout na to nejlepší z 3. a 4. řady.
- U The Game jsem si stěžoval, že Wesleyho návrat byl pojat úplně špatně. TNG v tomhle není samo. Je spousta seriálů, kde se vratily bývalé hlavní postavy jako hosté a bylo s nimi naloženo dost nepěkným způsobem. Buď se ve jménu aktuálního story-arcu jejich charakter změní k nepoznání nebo je ta postava přivedena zpět, jen aby ji mohli zabít. Obojí je laciný plot device, který pravda někdy i zafunguje. Wesley tím v této epizodě ale rozhodně netrpí. Ano, konečně byli fanoušci vyslyšeni a nebyl tlačen do role modelového teenagera, ale zároveň je celé jeho dilema velmi šikovně napsané a jeho činy pak naprosto pochopitelné. Wesley měl v rámci TNG pár solidních momentů, ale tahle epizoda je bezkonkurenčně jeho nejlepší.
- The First Duty je skvělá od začátku do konce, ale některé scény jednoznačně patří mezi to nejlepší z TNG. Vztah mezi Picardem a Wesleym se mi vždycky líbil. Ani ne tak kvůli Wesleymu, ale kvůli tomu, že Wesley byl jednou z mála postav, před kterou se Picard dokázal otevřít. Ta Picardova přednáška ve stylu "I'm not mad, just disappointed", kterou počastuje Wesleyho ve své pracovně a připomene u toho události z pilotu byla skvostná. Stejně jako jejich závěrečné rozloučení a Picardovo "You knew what you had to do. I just made sure that you listened to yourself."
- Moc pěkné byly i ty klidnější scény, ve kterých Picard s Boothbym nostalgicky vzpomínají na Picardova studia. Velmi mi k tomu sedlo, že ty dialogy byly napsané tak, že jen oni dva znali kontext a divák si mohl jen domýšlet. Jinak si nevybavuju v Treku moc postav, které by se poprvé objevily až poté, co byly předtím pouze několikrát zmíněny v dialogu.
- Jedinou vadou na kráse byla ta bezbřehá naivita Beverly, když vyslovila myšlenku, že ty videozáznamy musel někdo zfalšovat, protože je to logičtější vysvětlení, než že by její Wesley lhal. Jo, bez této scény bych se obešel.
- Jinak McNeill hraje Locarna velmi dobře. Moc se mi líbilo, že Locarno i přes pochybné chování nepůsobil vyloženě jako takový ten stereotypní populární vysoškolský tyran z amerických filmů a že na konci se byl pro ostatní opravdu ochoten obětovat. K Locarnovi/Parisovi a Sito se vyjádřím až u příslušných seriálů/epizod, ale i toto hovoří o vynikajícím odkazu této epizody.

5/5

5x20 Cost of Living
- Tohle odlehčenější téma nebylo úplně nejhorší, ale zápletka s Lwaxanou a Alexandrem společně hledající štěstí by bohatě postačila jako B plot v nějaké epizodě s nosnějším námětem, protože mi přišlo, že celou epizodu to utáhnout nedokázalo (zde ještě podtržené bídnou vedlejší zápletkou).
- Lwaxanu se naposledy objevila ve skvělé Half a Life, kde jsme ji konečně viděli ve vážné poloze. Cost of Living kombinuje prvky excentrické Lwaxany z jejích prvních třech účinkování a smutně osamělé Lwaxany z toho čtvrtého. Její touha nebýt sama myslím přirozeně navazuje na Timicinovu smrt rok před touto epizodou, takže je podle mě škoda, že se nenašel prostor na to, aby to alespoň krátce zmínili. Bylo tu pár opravdu pěkných momentů, třeba když otravného úředníka jménem Erko nazývá Jerko nebo její závěrečný příchod na svatbu v rouše Adamově, ale zdlouhavé scény v simulátoru mezi klauny (bohužel silně připomínají epizodu Voyageru The Thaw), celou zápletku velmi sráží dolů.
- Jinak výchovná poradkyně Troi, která navrhuje, aby mezi sebou Worf a Alexander uzavřeli smlouvu o tom, jaké má kdo povinnosti a jak se má kdo chovat, mi přišla velmi bizarní. Nejsem si jistý, jestli se zrovna výchova dětí ve 24. století vyvinula úplně správným směrem :)
- Jo a generátor náhodných sci-fi zápletek tentokrát vyprodukoval příběh s nějakým vesmírným želé. Get excited.

2/5
Mirak - 08. červen 2019 22:08sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
5x17 The Outcast
- Po delší době živější epizoda, i když začátek je trochu slabší a ty scény, ve kterých se epizoda divákovi snaží rychle demonstrovat, jak jsou androgynní J'naiiové velmi odlišní od ostatních druhů, působí neohrabaně a nepřirozeně. Zajímavé to začne být až ve chvíli, kdy Soren přizná, že inklinuje k ženskému pohlaví a že byla nucena to skrývat. Dnešní perspektivou to působí, že se The Outcast zabývá transgender tématikou, ale vzhledem ke stáří epizody... Yeah, no chance.
- Možná jsem to již zmiňoval, ale jestli Star Trek nějaké téma neuměl uchopit, tak je to jednoznačně homosexualita. U TNG to vzhledem ke stáří ještě trochu chápu, ale proč kolem toho tak neobratně našlapovaly i DS9, VOY nebo dokonce ENT, mi opravdu hlava nebere. Trek byl vždycky pyšný na svoje postavení bořiče společenských tabu, ale v tomhle přinejmenším těžce zaspal dobu.
- Konec, ve kterém je silně naznačeno, že něco s názvem "psychotektická léčba" dokáže člověka úspěšně zbavit touhy po specifickém pohlaví (někdo čte: dokáže vyléčit homosexualitu), lze jistě označit za kontroverzní a vsadím se, že v dnešní době by se scénář v této podobně na televizní obrazovky paradoxně nedostal. Jako poselství je to sice pochybné, na druhou stranu je to sci-fi seriál, takže zase tvrdit, že nějaká fiktivní léčba v tomhle nemůže být nikdy úspěšná, by také nedávalo moc smysl. I proto jsem si říkal, že do výsledného hodnocení to nebudu nijak výrazně nepromítnu. Osobně se ale divím, že jsem nikdy nezaznamenal výraznější kritiku, než třeba u hloupé ale jinak neškodné Code of Honor.
- J'naiiové bohužel nebyli vizuálně příliš zajímaví, ono holt vždy bylo poznat, kterou postavu hraje herec a kterou herečka. Možná to chtělo nějaké masky ve stylu Talosianů, ale to by se zase Riker asi nezamiloval. Bludný kruh :)
- Zaujala mě vztahová dynamika mezi Rikerem a některými dalšími hlavními postavami. Překvapilo mě, když šel Riker Troi oznámit, že si začal se Soren, protože to byl pravděpodobně Rikerův první "vážnější" epizodní vztah. Ještě víc mě překvapilo, když Picard musel jednoznačně vědět, že se Riker pokusí zachránit Soren a pravděpodobně způsobí velký diplomatický incident a i přesto se mu v tom nesnažil zábranit. Ale vlastně se mi líbilo, že Rikerovi v téhle fázi seriálu už natolik věří.
- weird shit: Stejně je divný, jak ten mozek funguje. Na tuhle epizodu jsem si nevzpomněl minimálně 10 let, ale je mi jasný, že The Game si vybavím i na smrtelné posteli :)

3,5/5

5x18 Cause and Effect
- Časovou smyčkou pohrdne málokterý sci-fi seriál a proč taky ne, když tento typ epizod většinou stojí za to. Cause and Effect sice není "flashy", ale ve výsledku mě to moc mile překvapilo, protože v některých aspektech na to jde trochu jinak, než bývá u časových smyček běžné.
- Asi nejvíc se mi líbilo, že tu anomálii prožívají od začátku prakticky všichni (byť v různé intenzitě). Tím pádem odpadá taková ta obligátní úvodní dvacetiminutovka, kdy se jedna hlavní postava snaží přesvědčit ty ostatní, že jsou chyceni v časové smyčce. Posádka Enterprise už si toho během 120 epizod prožila dost na to, aby všichni věděli, že se jim něco takového prostě klidně přihodit mohlo. Je tedy potěšení sledovat, že si všichni navzájem věří, nikdo nepochybuje o duševním stavu ostatních a na řešení problému společně pracují.
- Rozuzlení, ve kterém Dat pošle sám sobě zprávu "3" a na základě toho pozná, že dle počtu pecek je Rikerem navrhnuté řešení to správné, je už malinko na hraně uvěřitelnosti, ale dojem z epizody to naštěstí nekazí. Také mi přišlo zvláštní, že když se Bozeman zjeví, tak se nikdo ani nezmíní, že se zcela jistě jedná o plavidlo Hvězdné Flotily.
- Kelsey Grammer v malinké roli kapitána Batesona je jen příjemný bonus na závěr. Jen škoda, že neměl více scén. Taky mě trápí, že když už dostali Michelle Forbes na plac, tak Ro nedokázali dát smysluplnější úlohu, než je generický navigátor týdne. Shame!
- Po technické stránce musím pochválit Frakesovu režii, protože každé opakování scény vždy obsahovalo nové kamerové záběry, což také nebývá vždy zvykem. Líbí se mi, že si s tím dali tu práci.

4/5
Mirak - 28. květen 2019 14:56sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Nevím, ale jsem si téměř jistý, že šestka mě bude bavit.
Telemachus Rhade - 28. květen 2019 12:07sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: V pětce jsem tuším pseudo-vzdal už i první run na ČT a něco úplně vynechal, něco dal se zpožděním. Tehle blok je opravdu špatný. Třeba Masterpiece Society jsem dorazil až někde 2001. Nebavilo mě to vůbec.

Ale nevím jestli je dobré očekávat od dalších řad nějaké výrazné zlepšení. Od 100. dílu platí, že na jeden dobrý přijdou tři sračky a je celkem jedno jestli je to 5., 6., nebo 7. řada :-)
Mirak - 26. květen 2019 19:29sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
5x15 Power Play
- Tenhle post-5x08 blok epizod je hodně smutná přehlídka průměru až podprůměru. Kdybych s jistotou nevěděl, že se seriál minimálně během 6. sezóny zase zvedne, tak bych měl strach, že už mu těžce dochází dech. Co vlastně napsat k tradiční produkčně úsporné zápletce, ve které cizí enitity ovládají hlavní postavy? Přibližně v polovině epizody začnou entity tvrdit, že jsou ztracená posádka Essexu a přiznám se, že možná tím, jak mě neoriginalita zápletky ukolébala, jsem o tom tvrzení neměl žádné pochyby. Z omylu mě vyvedl až Picard, který si byl naprosto jistý, že tomu tak není. A Picard má vždycky pravdu.
- Závěrečné odhalení s tím, že měsíc je trestanecká kolonie a že entity jsou vězni, kteří byli potrestáni tím, že jejich vědomí bylo tou bouří odděleno od těla, mi ale přišlo skvělé a výsledný dojem z epizody to mírně zachraňuje. Dovedu si velmi dobře představit, že prvotní námět mohl znít o dost zajímavěji, než to jak vypadá výsledný produkt.
- Více screen timu pro O'Briena a Ro vždycky potěší. Pobavilo mě, že když už Marina Sirtis dostala opravdu hodně prostoru, tak vlastně vůbec nehrála Troi. Rozhodně mě to ale nepřekvapilo :)

2/5

5x16 Ethics
- Tohle pro mě byla velmi rozporuplná epizoda. Rozporuplná z toho důvodu, že tu některé postavy měly výborné momenty, ale asi stejnou měrou tu bylo několik těch špatných. Tenhle typ epizod bude v TNG samozřejmě vždycky trochu doplácet na to, že většině diváků je jasné, že hned v další epizodě uvidíme Worfa plně zotaveného a bez jakýchkoli následků. Ne, že by podobné epizody neměly v TNG smysl, ale epizoda holt musí umět zaujmout obsahem, když nemůže těžit z divákovi nejistoty, což se víceméně povedlo.
- Často si dělám srandu z toho, jak TNG pracuje s postavou Troi, ale přijde mi, že Crusherová je na tom možná ještě hůř. Ona je totiž tak málo výrazná (což připisuju spíše na vrub scénáristů) a významnější roli v epizodě má opravdu jen sporadicky, že není snadné tu postavu nějakým způsobem vůbec hodnotit. Řekl bych, že si scénáristé při psaní téhle epizody říkali, že to bude nejsilnější epizoda Crusherové, ale za mě její vystoupení budí spíše rozpaky. Epizoda Crusherovou vykresluje jako člověka s vysokým morálním kreditem a to hlavně v kontrastu s doktorkou Russellovou, která se neštítí neschválené experimentální lékařské postupy testovat na lidech. Problém je, že Worf je Klingon, který při nezvratné paralýze dolních končetin preferuje sebevraždu. A tady je kámen úrazu. Crusherová je tak strašně posedlá tím, aby zůstala morálně na výši, že úplně ignoruje tyto výjimečné okolnosti a snaží se všemožnými způsoby zabránit experimentální operaci, která je doslova jedinou možností, jak zachránit Worfovi zachránit život. Crusherová je tady paradoxně velmi podobná Worfovi. Tak jak má Worf v žebříčku hodnot čest nadřazenou všemu, tak stejně tak Crusherová uctívá lékařskou etiku na úkor praktičnosti a racionality. Aby to nebylo pochopeno špatně, tak doktorky Russellové se nezastávám, ale nesouhlasím ani s lékařským fundamentalismem Crusherové.
- Jak jsem se během New Ground zamýšlel nad tím, čím přesně prospěje seriálu příchod Alexandera, tak minimálně je nutno říct, že bez jeho existence by tato epizoda podle mě vůbec nefungovala, protože Worfovi by ubyl asi ten nejpádnější důvod, proč nespáchat sebevraždu. O to víc mě překvapilo (a ne příliš příjemně), jak moc má Picard pro Worfovo rozhodnutí pochopení. Víc by mi k Picardovi sedělo, kdyby udělal vše pro to, aby to Worfovi rozmluvil (zejména argumentace Alexanderem) a až poté by Worfovo rozhodnutí respektoval. Naštěstí aspoň funguje jako hlas rozumu, když Crusherové řekne, že ta operace je Worfova jediná šance.
- Určitě se mi líbila scéna s Rikerem, ve které Worfovi sebevraždu rozmlouvá a připomene třeba Marlu Asterovou z The Bonding a ve výsledku mu rozhodnutí zkomplikuje tím, že mu připomene, že správně by měl Worfovi při sebevraždě asistovat Alexander. Silná scéna byla i ta, ve které Worf žádal Troi, aby se v případě jeho smrti ujmula Alexandera.

3/5
kapitan Pike - 20. květen 2019 20:45sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Telemachus Rhade:
Z hlavy mě nenapadá jediná epka, kde by mimo speciální okolnosti vystoupili nějak hlouběji do Federace.

Nevím, čemu říkáš "hlouběji", ale co si tak pamatuji, tak na území Federace byli často. V každé třetí epizodě na něm buď byli nebo se minimálně potkali s nějakou jinou lodí Federace. :-)
Telemachus Rhade - 20. květen 2019 15:33sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek:
tribblí stanice

Deep Space Station K-7 je výspa. U těch ostatních nevím, ale je to tím jednorázovým svoláváním domů. Však ještě v TNG 1x25 je návrat vlajkové lodi k Zemi překvapivý ;)
Mvek - 20. květen 2019 15:24sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
kapitan Pike, Mirak: Však já to jen připomínám v souvislosti s DISCO, které se právě tvářilo, jako že jsou na dlouhodobém průzkumu daleko.

TR: Možná The Ultimate Computer, Journey to Babel. KS-7, nebo jaká písmena jsou u tribblí stanice pak asi také není úplně výspa.
Jinak jde spíš o to, že ji často stáhli k nějaké krizi zřejmě více na území Federace (různé epidemie a zázračný lék, nemyslím nutně Shermanovu planetu nebo různé potyčky s Klingony a Romulany).
Telemachus Rhade - 20. květen 2019 13:05sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike:
ale ty přelety na území Federace působí divně

Enterprise se povětšinou otírá o prostor Federace, jinak je to 'deep space exploratory vessel'. Z hlavy mě nenapadá jediná epka, kde by mimo speciální okolnosti vystoupili nějak hlouběji do Federace. 1x30 protože Kirkův brácha, Amok Time protože Spock, ale jinak?
kapitan Pike - 20. květen 2019 12:55sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mvek: Souhlasím s Mirakem, TOSka si na nějakou kontinuitu ani nezkouší hrát :-) Ale ten termín "Kirkova pětiletá mise" mi přijde dost divný. Kdyby byli na pětiletém nepřetržitém průzkumu neznámého vesmíru (jako je třeba Titan v knižní linii), tak to beru, ale ty přelety na území Federace působí divně.
Telemachus Rhade - 20. květen 2019 12:49sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
5x13 The Masterpiece Society
O té vím, že mě štvala natolik, až jsem ji hodil do odpadu. V matné paměti z runu na Primě jsme ji tehdy na Skypu hodnotili velice negativně všichni.

5x14 Conundrum
Tady se naopak se vším shodujeme.
Mirak - 20. květen 2019 12:34sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mvek: Tak ale u TOS, kde absentuje prakticky jakákoli forma návaznosti, mi to přijde pochopitelnější
Mvek - 20. květen 2019 12:23sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
kapitan Pike:
Jinak u TNG je trochu problém v tom, že jednu episodu létají ve vesmíru Federace a další jsou někde v úplně nezmapovaném prostoru. Ale beru to tak, že mezi episodami můžou být dlouhé přelety kamsi do neznáma a zase zpět.

Jen u TNG? Tentýž dojem jsem měl z TOS, o to více mi přijde podivuhodné, když v DISCO prezentují Pikovu misi, že byli kdoví kde na pětileté misi, takže by se do války s Klingony jen tak nestihli vrátit. Samozřejmě o Pikově misi moc nevíme, jen o té Kirkově, nicméně na Talos to moc daleko nebylo:-). Ale to spíš kritizujeme DISCO.
Mirak - 20. květen 2019 10:11sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Myslím, že se mi Conundrum taky dřív líbila víc, ale zub času se podepsal :)
kapitan Pike - 20. květen 2019 09:55sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Conundrum mám hodně rád, i když samozřejmě souhlasím s tím, že to má řadu objektivních nedostatků. Jinak u TNG je trochu problém v tom, že jednu episodu létají ve vesmíru Federace a další jsou někde v úplně nezmapovaném prostoru. Ale beru to tak, že mezi episodami můžou být dlouhé přelety kamsi do neznáma a zase zpět.
Mirak - 19. květen 2019 22:04sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
5x13 The Masterpiece Society
- I přes relativní obyčejnost zápletky mě docela zaujal fakt, že námětem by to velmi zapadalo do TOSky nebo první řady TNG, ale zpracováním je to myslím rozhodně sofistikovanější, než kdyby to natočili v rámci první sezóny. U těchto epizod minimálně oceňuju fakt, že TNG už se většinou nesnaží divákovi vnutit jediný správný názor (tak jako tomu často bylo během prvních dvou sezón), ale snaží se danou problematiku rozebírat přeci jen komplexněji a nabízet různé pohledy na věc bez finálního "everybody's happy" řešení. Závěr, ve kterém vědkyně opustí kolonii mi velmi připomínal závěr epizody First Contact.
- To, že se Troi okamžitě zamiluje do vůdce kolonie dokonalých lidí už je bohužel trochu klišé a to i přesto, že to zřejmě patří k těm lepší jednoepizodním vztahům, které Troi zatím prožila. Dialogy typu "To, co děláme je špatné." mi přijdou i na 90. leta poněkud zastaralé. Docela se mi ale líbila výtahová scéna mezi ní a Picardem, kde se k tomu vztahu přizná, protože mi to na celé milostné zápletce přišlo asi to nejpřirozenější.
- Zápletka s jádrem hvězdy naštěstí skončila někdy kolem 30. minuty, protože jsem měl pocit, že jsem ji jen v rámci TNG viděl v různých obdobách už snad desetkrát.
- weird shit: Riker prohlásí, že Základní směrnice se nevztahuje na lidi, respektive na lidské kolonie. Pike ve druhé řadě Discovery zjevně nesouhlasil :)

3/5

5x14 Conundrum
- Vcelku zábavná epizoda bez větší hloubky. Ztráta paměti je v seriálech vděčné téma, ale co se zpracování týče, tak ten kvalitativní rozptyl bývá značný. Conundrum je zhruba někde uprostřed. Hlavní zápletka sice měla potenciál, ale na můj vkus se až příliš zkratkovitě vypořádali s konfliktem Satarranů a Lysianů a celkově si myslím, že z toho šlo vytěžit víc.
- Myslím, že by to o něco lépe fungovalo třeba ve Voyageru, protože jsou v neznámé části vesmíru, ale v TNG mi přijde vždy trochu neuvěřitelné, když Enterprise narazí na obdobný mezihvězdný konflikt dvou druhů, o kterém nikdo nic neví. Možná ještě neuvěřitelnější mi přijde, že jeden z těch druhů je schopný obsadit vlajkovou loď Hvězdné flotily, ale porazit druh, který je technologicky o 100 let za Federací, se jim nedařilo celé desítky let. Já vím, že epizoda byla primárně o tom, jak se s touto situací vyrovnají hlavní postavy, ale osobně mi u těchto TNG epizod nějaký ten propracovanější (někdy i jakýkoli) background vždycky chybí.
- Jinak pár zajímavých situací po ztrátě paměti posádky Enterprise jsme tu měli, ale zase jsem měl pocit, že to zůstalo tak někde na půli cesty a myslím, že i v tomto aspektu tam byl ten potenciál větší. Asi nejvíc se mi líbilo, když Riker okamžitě a bez rozpaků začal pracovat na milostném trojúhelníku s Troi a Ro :) Dobré bylo i to, jak se Worf na začátku snažil uzmout velení pro sebe a samozřejmě Picardovo polemizování nad posloucháním rozkazů bez kontextu bylo také dobré.

3/5
Mirak - 12. květen 2019 11:50sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
5x11 Hero Worship
- Tak bohužel trend nastolený v minulé epizodě pokračuje. Vím, že epizody jsou si podobné jen zdánlivě, protože v obou jsou děti (mnohem víc si je to podobné s The Bonding), ale stejně mi nejde do hlavy, proč si někdo myslel, že back to back scénáře s kindošama jsou super nápad. Naneštěstí si je to podobné hlavně v tom, že spíš než pro vyloženě dospělého diváka, je to myslím vhodnější pro young adult publikum.
- Nevím, možná jsem na tohle moc cynik, ale když Troi rozhodla, že Timothyho budou podporovat v hraní si na androida, tak mi to přišlo hloupé nebo přinejlepším něco, co v TNG myslím nemá co dělat. Jak se mi The Bonding moc nelíbila a celkově mi přišla spíš jako promarněná příležitost, tak tam byl aspoň pokus to téma uchopit jaksi dospěleji a bez snahy o lacině roztomilé scény. Už jsem si zvykl, že Datovy epizody jsou hit or miss, ale tohle je bowlingový žlab.
- Opět tu máme i zoufale nevýraznou a generickou sci-fi zápletku s jakýmsi vesmírným zrcadlem, jejíž asi jediné pozitivum je, že úzce souvisí s hlavní zápletkou a že ne příliš překvapivý zvrat se daří tajit skoro až do konce. A ještě si na začátku drze dovolí teasovat, že by se mohli objevit Breenové :)

1,5/5

5x12 Violations
- Téma mi tentokrát přišlo velmi zajímavé, TNG samozřejmě není seriál, ve kterém by bylo možné byť jen naznačit, že nějaká postava byla v průběhu epizody znásilněna (až na vágní zmínku o rape gangu z Where No One Has Gone Before), ale znásilnění vzpomínek je originální nápad, který v televizi prošel i v roce '91 a hlavně si divák asi dost dobře dovede představit, že to musí být něco obdobně strašného, jako fyzické znásilnění.
- K vyššímu hodnocení mi tam ale pár věcí chybělo. Odhalit pachatele během prvních deseti minut prostě není dobrý nápad, protože epizoda měla jednoznačně náběh i na poutavou detektivní zápletku a úplně jednoduše šlo divákovi prodat, že za těmi znásilněními stál otec skutečného pachatele a odhalení se mohlo tutlat až do samého závěru. Místo toho má divák víc informací, než zbytek hlavních postav a to zrovna v TNG málokdy funguje.
- Také mohla být jasněji vydefinovaná Jevova motivace k těmto činům. V jednu chvíli to totiž vypadalo, že hlavním důvodem byla nenávist k otci a snaha se ho tímto způsobem zbavit, ale později to spíš vypadalo, že svalení viny na Tarmina byl spíš důsledek důkladného vyšetřování posádky Enterprise a v znásilňování se očividně vyžíval (jestli k tomu měl ale nějaký zvláštní důvod nevíme).

3/5
S.S.Enterprise - 03. květen 2019 15:17sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
aha, no dobře, že si to už nepamatuju, aspoň pr mě bude TNG jako nová, až si ji za 10 nebo 20 let pustím potřetí :D
Mvek - 03. květen 2019 13:18sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
S.S.Enterprise: Aplikovali ji jen na tu maketu člunu.

Nejnovější   Novější 272 - 291 / 6282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o