Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6282
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 223 - 242 / 6282Starší   Nejstarší

Mirak - 02. listopad 2019 23:57sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
6x14 Face of the Enemy:
- Výtečná epizoda! Jen před pár epizodami jsme tu měli čistokrevnou akční zápletku v Chain of Command, Part I, což je žánr, který mi v TNG příliš nesedí, ale obdobně vzácná špiónská tématika v této epizodě byla zpracována perfektně.
- Epizoda by byla na plný počet i bez vazeb na Unification, ale že se jim to do děje povedlo tak pěkně zakomponovat, je samozřejmě jednoznačně ku prospěchu věci.
- Překvapivě i vedlejší linie na Enterprise s praporčíkem Flotily, který přeběhl k Romulanům, byla velmi dobrá a úplně jsem na ni zapomněl. Postava DeSevea je fascinující, protože se zrádci z řad Hvězdné Flotily, kteří nejsou pomatení blázni, se příliš často nesetkáváme a už vůbec ne v TNG. Je strašná škoda, že v takto dějem nabité epizodě už prostě nebylo více prostoru pro propracovanější background, protože většina důvodů jeho zrady, které tam zazněly byly spíše nekonkrétní. Soukromé rozhovory mezi ním a Picardem ale rozhodně stály za to.
- Velká pochvala autorům patří také za to, že epizodu napsali pro Troi. Bylo by jednoduché do role důstojníka Tal Shiaru pasovat Picarda nebo Rikera, ale Troi je větší oříšek. Líbilo se mi, že i vysvětlili, proč zrovna ona. Sirtis si to očividně užívala a myslím, že tohle je bez debat nejlepší vystoupení Troi v rámci celého Treku.
- Epizoda je také skvělá v tom, že v několika scénách vidíme běžný život na palubě romulanské lodi (obdobné, jako sonda do života Klingonů v A Matter of Honor), obzvlášť vypjaté vztahy mezi pravidelnou armádou a Tal Shiarem. Jen ty kulisy tentokrát nebyly až tak vydařené, obzvlášť můstek se mi nelíbil.

5/5

6x15 Tapestry
- Po delší době je tu opět skvělá epizoda s Q. Tvůrci mu konečně napsali zajímavější polohu, protože Q už v posledních třech epizodách, ve kterých se objevil (včetně DS9), poněkud stagnoval. Q sice i zde srší vtipem, jako obvykle, ale tentokrát má jeho návštěva skutečně smysl a nejde o pouhé otravování posádky Enterprise (tedy tak je to alespoň v epizodě prezentováno, i když Picard s Rikerem na konci polemizují, jakou roli v tom všem Q vlastně sehrál).
- "What if" koncept je samozřejmě hrozně vděčné téma, kde si tvůrci s postavami mohou dělat, co chtějí, protože na konci epizody se zmáčkne velké červené tlačítko s nápisem reset. Obecně nejsem příznivec tohoto typu epizod, ale pokud se na to jde chytře, tak jako v Tapestry, tak to stojí za to. Většina obdobných seriálových epizod nemá hlubší smysl a jde čistě o to vidět postavy v jiných rolích, ale to u Tapestry naštěstí neplatí. Epizoda rozhodně udělala dobře, že celou alternativní linii zaměřila pouze na Picarda a zbytečně neodváděla pozornost náhodnými a lacinými změnami, kde by třeba udělali kapitána z Rikera a prvního důstojníka z Tashy.
- Náhled do Picardova nitra nebo minulosti je pokaždé fajn a je jedině dobře, že se tvůrci rozhodli vytěžit události, které byly zmíněny už ve 2. sezóně v epizodě Samaritan Snare a nevymysleli něco úplně nového. I tak tam zbyl prostor na to, aby k tomu nabalili další zajímavé detaily a postavy.
- Taky si strašně cením toho, že děj nebyl vůbec přerušován zbytečnými scénami s ošetřovny, kde by se Crusherová snažila Picardovi zachránit život a oznamovala ostatním postavám a divákům stav jeho životních funkcí (looking at you The Inner Light) :)

5/5
kapitan Pike - 29. říjen 2019 08:36sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak:
6x13 Aquiel

Tohle je jedna z mála episod, kterou si skoro vůbec nepamatuji. Ale mám hrozně rád episody, kde se podíváme na nějaká jiná služební místa Flotily, než na hvězdné lodě a luxusní mezihvězdné stanice. Něco podobného pak navíc dali i do Generations.
Mirak - 29. říjen 2019 06:37sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Burton tady byl docela snesitelnej, byly s ním horší epizody.
Telemachus Rhade - 28. říjen 2019 22:04sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Ship in a Bottle
Tuhle opravdu z duše nenávidim. Při každé další repríze se vlastně líbila čím dál méně.

Aquiel
Mám v seznamech 1/5, ale bez zachování té Skype konverzace bohužel úplně netušim proč. Herečka se mi líbila, zvraty nebyly špatné, a tak notně podezřívám LeVara a jeho "herectví".
Mirak - 28. říjen 2019 21:25sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
6x12 Ship in a Bottle
- Vydařený sequel k Elementary, Dear Data. Zábavnost zápletky možná až trochu moc závisí na tom, že divák nesmí odhalit oba zvraty moc brzy, ale já s tím problém neměl a i přesto, že už jsem epizodu samozřejmě viděl, tak jsem si to přesně nepamatoval (i když druhý zvrat, kdy Picard Moriartyho přelstí úplně stejným způsobem, jako je přelstil prvně Moriarty, už jsem si domyslel). Ano, dnešní optikou už by se daly tyto typy zvratů označit za klišé, ale já jsem si to užil. Semi-happy ending mi k epizodě pasuje, myslím, že s lepším závěrem už přijít nemohli.
- Daniel Davis v roli Moriartyho je pořád stejně skvělý a i to má velkou zásluhu na tom, že se na epizodu tak dobře dívá. Stephanie Beacham v roli hraběnky je také velmi dobrá.
- Tohle je první epizoda s Barclaym, která není celá zaměřená na jeho postavu (a jeho psychické problémy). V téhle poloze se mi líbí a přijde mi přirozenější. Je škoda, že nemá v rámci TNG obdobných účinkování více.
- Pouhé tři epizody po simulátorovém fiasku ve Fistfull of Datas? To mi přijde tématicky hodně brzo...

4/5

6x13 Aquiel
- Vím, že epizoda není příliš populární, ale podle mě to byla dobrá detektivka, byť s ne úplně uspokjivým koncem. Řekl bych, že hlavní devizou této epizody je fakt, že ta záhada s úmrtím poručíka Rochy má velké množství variant rozřešení a divák si v žádné fázi děje nemůže být jistý vůbec ničím. Větší i menší zvraty vyplouvají na povrch postupně a to, že jsou ve výsledku spíše nepodstatné, protože to, že je pachatelem pokémon Ditto asi nečekal vůbec nikdo :) U DS9 epizody A Man Alone se mi sci-fi prvek líbil, ale tady si přijdu tak trochu podveden, protože epizoda si po tom všem myslím zasloužila přízemnější rozuzlení.
- Ale mělo to super atmosféru, občas možná zapomínáme, že služba ve Flotile není jenom jedno úžasné dobrodružství za druhým, ale občas také osamělé posty na miniaturní komunikační stanici, kde se nic neděje.
- Je to solidní epizoda pro Geordiho, i když bych čekal, že zrovna on se nezamiluje do člověka, ale do toho mikroorganismu, který Aquiel napodoboval (měl jsem na 100 % zafixované, že Aquiel byla celou dobu mrtvá a byl jsem docela překvapený) :) Scény, ve kterých sleduje deníky Aquiel (v té době ještě nevíme, že je naživu), měly také zajímavou atmosféru.
- Klingonský prvek jako red herring byl moc fajn. Líbilo se mi, jak se klingonský guvernér obával diplomatického konfliktu s Federací. Picardův bluff s přivoláním Gowrona byl skvostný.
- Líbí se mi, že po epizodě Chain of Command zůstal na Enterprise alespoň částečně Jellicův rukopis a to v podobě Troi nosící uniformu. Upřímně, ty její kostýmy už dnes nevypadají příliš dobře, takže jsem za to rád.

4/5
Mirak - 20. říjen 2019 14:49sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
První část je velmi dobrá, ale ta druhá je o parník lepší.
Telemachus Rhade - 20. říjen 2019 14:09sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Naprostý souhlas. Navíc k druhé části mám srdcovější vztah ještě kvůli tomu, že to bylo moje vůbec první setkání s TNG někde na jaře 1994.
Mirak - 20. říjen 2019 13:20sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
6x10 & 6x11 Chain of Command
- Výborný a v mnoha ohledech velmi netradiční dvojdíl. Už prvních 40 vteřin, ve kterých Picard přijde o velení Enterprise dává tušit, že tohle nebude obyčejná epizoda, protože s tímhle se prostě v konzervativní TNG nesetkáváme. Cardassijská past na vylákání Picarda byla ok, ale stejně jsem měl problém uvěřit, že by Flotila riskovala Picardův život v rámci polosebevražedné mise a okecávání technoblábolem tomu nepomohlo. Přísně tajná mise byla sice zábavná, ale absence nějakých speciálních jednotek vycvičených pro tento typ akcí strašně bije do očí. Napadnout nepřátelskou základnu ve třech včetně doktora? Please. Tyhle stárgejtovské manýry se do TNG příliš nehodí.
- Naštěstí všechno ostatní je perfektní a velký podíl na tom mají vedlejší postavy Jellico a Madred. Hrozně se mi líbilo, že Jellico je sice nesympatický a arogantní, ale v žádném případě není nekompetentní. Jeho manažerský styl jistě nesedne každému, ale z toho co jsme viděli, nelze říct, že by byl neefektivní. S Rikerem můžeme v lecčem souhlasit, ale postavení mimo službu si tady myslím zasloužil. Jejich upřímný rozhovor, když šel Jellico Rikera požádat, aby pilotoval raketoplán, byl skvělý. Je super, že se nezvrhlo v nějakou vzpouru proti Jellicovi.
- Nějak jsem už pozapomněl, že Madreda hraje David Warner, ale je to castingový homerun. Madred mi svou sofistikovaností připomíná Garaka. Scény mezi ním a Picardem jsou v této dvojepizodě samozřejmě to nejlepší (respektive hlavně v druhé části). 4 světla, návštěva Madredovy dcery, bluff s mučením Beverly, Picard pojídající nechutný obsah vejce, téměř zlomený Picard připravený odsouhlasit existenci 5 světel... Takhle ponížený nebyl ani když ho asimilovali Borgové. Ty scény jsou taky pravděpodobně to nejdrsnější, co v TNG bylo. Je škoda, že Madreda nepřivedli zpátky třeba ještě v rámci DS9, prostor tam rozhodně byl.
- Čekal jsem trochu větší vazby na DS9, ale je tu jen malinkatá zmínka o tom, že se se Cardassiané stáhli z Bajoru a zamířili k hranici s Federací.
- Přemýšlel jsem, jestli byla nutná ta Picardova zpověď na konci. Říkám si jestli by nebylo účinnější nechat na divákovi, ať se rozhodne jestli by Picard Madredovi podlehl nebo ne. Ale těžko říct.

5/5
kapitan Pike - 16. říjen 2019 07:55sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Z A Fistfull of Datas si vybavuji jen Spinera maskovaného za ženskou a humot ve stylu Datovy hovorové mluvy. Určitě mi to nepřipadalo o moc lepší než třeba ta The Spectre of Gun :-)
Telemachus Rhade - 15. říjen 2019 22:42sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
6x08 A Fistfull of Datas
4/5

Někdo uctívá Sub Rosu, někdo this shit ;)

6x09 The Quality of Life
3,5/5

Equally as bad :)

Co se dívám do svých poznámek, tak to jsou dle mého dvě ze čtyř nejhorších epek v řadě.
Mirak - 14. říjen 2019 22:29sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Ano, do toho špatného děje ty kulisy moc dobře seděly :)
Mvek - 14. říjen 2019 22:27sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak:
použili existující kulisy

Volná asociace - The Spectre of Gun:-), nicméně tam naopak špatně působící výprava sedí do děje, má vysvětlení, takže to není dobrý příklad protikladu.
Mirak - 14. říjen 2019 21:45sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
6x08 A Fistfull of Datas
- Přeskočím obligátní stížnosti na permanentně problémový simulátor, protože who cares. Z počátku to vypadá, že budeme sledovat dvě oddělené zápletky (hlavní zápletku a vedlejší pure boredom sci-fi zápletku), ale naštěstí se rychle ukáže, že spolu obě úzce souvisí. Westernové téma je moc pěkně zpracované a je očividné, že použili existující kulisy, protože výprava vypadá víc než slušně, což epizodě rozhodně přidává na atmosféře. Samotný scénář simulátorového programu až tak zajímavý není, takže zábavné to začne být spíš až ve chvíli, kdy se program porouchá a Dat postupně nahrazuje všechny postavy (na rozdíl od Brothers je tu Spiner ve více rolích žádoucí).
- Překvapivě hodně se povedlo začlenění Troi do zápletky a určitě je pozitivní, že ji nepřišili nějakou typicky ženskou roli. Potěšilo mě i to, že tam dali krátkou scénu, ve které Troi vysvětluje, proč má westerny ráda a dává to smysl (a dává to smysl i u Alexandera).
- Asi bych si představoval trochu dramatičtější konec, ale u vesměs odlehčené epizody to příliš nevadí. Výborný je cold opening, kdy Picard trénuje hraní na ressikanskou flétnu a je neustále vyrušován. Opět se také objeví Datova báseň Ode to Spot, tentokrát v podání Rikera. Tahle nenásilná kontinuita TNG vždycky moc sluší.
- Zmínit musím i vkusné využití westernových hudebních i vizuálních motivů, hlavně skvělý závěrečný odlet Enterprise vstříc zapadajícímu slunci.
- funny shit: Dat: "I have been analyzing the collected works of Anton Dvožak."

4/5

6x09 The Quality of Life
- Ta premisa, kdy se zde Dat analogicky staví do stejné pozice, jako Picard v The Measure of a Man je prostě geniální. Až mě trochu překvapilo, že na přímou zmínku soudu o Datově lidství došlo až v samotném závěru, kde Dat Picardovi vysvětluje, že se obhajoby exocompů zhostit musel, ale je to tak dobře, protože pravidelný divák v tom tu ironii osudu stejně spatří velmi záhy. A osobně si myslím, že bez znalosti The Measure of a Man musí být zážitek z této epizody poloviční.
- Sama o sobě epizoda není až tak silná, exocomopové jsou jistě roztomilí (zjevný záměr) a zábava to je, ale dějově je to většinu času předvídatelné. Dat byl samořzjemě skvělý a příjemně tu překvapil i rozumně se chovájící Geordi, ale hostující doktorka Farallon je velmi zapomenutelná.
- Jinak mi přišlo až úsměvné, že jsou exocompové považováni za nějaký technologický milník a že už něco takového Hvězdná flotila dávno nepoužívá. Přišlo by mi jedině logické, že každá loď Federace bude mít desítky až stovky podobných droidů.
- Jinak jak jsem psal, exocompové jsou roztomilí, ale "loutkař" tu neodvedl příliš dobrou práci, protože pokaždé když je exocomp ve vzduchu, tak je strašně vidět, že visí na provázcích (a to ty provázky ani nemusím vidět).

3,5/5
Seven - 11. říjen 2019 15:51sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Mirak:
- fun shit - Q: "Crusher gets more shrill with each passing year." So true :)

To je přirozený vývoj v přerodu ženy z naivní dívky do protivný báby.
Pozemstan - 27. září 2019 21:58sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mirak: "Sekce 31 jsou oproti diplomatickému sboru Federace velcí žabař" Zajímavé, měl bych si TNG někdy zopakovat... -)
Telemachus Rhade - 21. září 2019 18:14sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
dětinské Romeo-Julie-like fantazie
dětinské Gone with the Wind fantazie ;)

Olivia d'Abo
Ano, jsem ochotný této epizodě leccos odpustit :-)

Rascals
Za 3? OK :)
Mirak - 21. září 2019 13:44sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
6x06 True Q
- Přiznám se, že jsem tak trochu žil v iluzi ohledně toho, že epizody s Q jsou automatickou zárukou kvality, ale bohužel z dosavadních 6 epizod, byly opravdu dobré jen 2 z nich (Q Who a Deja Q). Tohle není špatná epizoda, ale přišlo mi, že tomu něco scházelo. Po počátečním odhalení toho, že Amanda Rogersová je Q, už se toho ve zbytku epizody neodehrálo příliš mnoho zajímavého a už vůbec ne překvapivého. Samotný konec je pak velmi předvídatelný, scénáristé Amandě v podstatě nedali na výběr. Škoda, už mnohokrát se u TNG stalo, že závěr epizody změní vyznění celého dílu k lepšímu. Tohle není ten případ, protože závěr je statický, tak jako zbytek epizody.
- Epizoda je navíc i malinko podobná Hide and Q, i když True Q naštěstí není tak naivní a prostoduchá. Tentokrát tady ani nebyla standardní porce zábavných scén s Q, naopak jsem z toho měl pocit vyčpělosti. Možná zde byla zajímavá příležitost trochu více přiblížit fungování Q kontinuua, protože je to celé vágní, byť chápu, že záměrně.
- Olivia d'Abo hraje Amandu dobře a samotná postava je podlě mě i slušně a sympaticky napsaná, akorát ta přehnaná nevyspělost ve vztahu k Rikerovi, kdy ho unese do dětinské Romeo-Julie-like fantazie, je přehnaně hloupá.
- fun shit - Q: "Crusher gets more shrill with each passing year." So true :)
- weird shit: Vážně se Picard nezeptá na Vash?

2,5/5

6x07 Rascals
- Velmi zvláštní a rozporuplná epizoda. Předně mě velmi překvapilo, že minimálně první polovina epizody je spíše vážně laděná a vyhýbá se laciným vtipům, které se přirozeně nabízejí, za to scénář zasluhuje pochvalu. Tahle koncepce bohužel dostává na frak v momentě, kdy se Enterprise hravě zmocní Ferengové (!) za pomocí dvou rozpadajících se klingonských dravců (!). Myslím, že šlo určitě vymyslet nějaké další okolnosti, díky kterým by obsazení Enterprise bylo uvěřitelnější. Chudák Riker, tohle v životopisu nebude vypadat úplně dobře :)
- Docela mě to bavilo (hlavně první polovina, dětské osvobozování Enterprise už tolik ne), ale člověk samozřejmě musí zkousnout ten neuvěřitelný ferengský útok a také fakt, že divák dopředu ví, že na konci epizody se z dětí zase stanou dospělí. Volba postav, které omládnou pro mě byla překvapivá, byl jsem s výběrem spokojený, ale říkám si, jestli by nedávalo větší smysl omládnout více hlavních postav.
- Subzápletka mezi Guinan a Ro byla milá, ale mým favoritem byla ta naprosto bizarní scéna mezi O'Brienem a Keiko, která působila velmi realisticky.
- Mladí herci byli snesitelní a představitel mladého Picarda (dříve Picardův synovec z Family) byl vynikající. Scéna mezi ním a Rikerem, kde předstírají, že Riker je Picardův otec, pak patřila k tomu nejlepšímu z epizody.

3/5
Mvek - 27. srpen 2019 19:23sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Na Relics, přesněji na knižní zpracování, mám úsměvnou historku, kdy mi spolužák v primě nabízel nějaké ST knížky za pár korun přeprodat, a já tam viděl právě Střepy času a snad ještě opovržlivě komentoval toho dědka na obálce vedle Geordiho.

Nakonec jsem si koupil Sny o krkavcích, a i přes mně vzdálený hororový žánr a celkovou špatnou kvalitu (dodnes jsem neměl odvahu si to přečíst znovu, i když bych chtěl, ale ten čas) si mě tím získala TOSka:-).
Mirak - 27. srpen 2019 10:20sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike:
zaujalo mě tam hlavně nenásilné zakomponování scén z běžného života na lodi do příběhu - např. Worf u holiče

Jo, to jsem zapomněl vypíchnout.
kapitan Pike - 27. srpen 2019 10:10sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Schisms je jedna z mých oblíbených. Má to super atmosféru (jak píše Mirak), ale zaujalo mě tam hlavně nenásilné zakomponování scén z běžného života na lodi do příběhu - např. Worf u holiče.

Pokud jde o Relics, tak před sledováním TNG jsem znal jen filmové můstky a tak na mě byl TOS můstek hodně WTF. Tuším, že v době, kdy to vysílali, jsem ještě ani neměl počítač a internet, takže jsem tu scénu pochopil až o pár let později.

Nejnovější   Novější 223 - 242 / 6282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o